@
MerijnG Herkenbaar verhaal!
Als je veel overproductie van de panelen hebt is salderen leuk. Het is ook zo dat als je in de zomer negatieve energie rekening krijgt, omdat je dus veel teruglevert, kan je die euro’s natuurlijk wel in de winter gebruiken om je verwarmingselectra te kopen. Dat is niet helemaal hetzelfde als salderen maar het helpt wel.
Ook een eventuele buffer (bijv. een 300liter watertank) kan helpen. Je zou die dan in de zonnige uren (ook in de winter) kunnen "opladen" om die dan ‘s nachts weer te ontladen en aan te wenden voor de verwarming. (Moet je die tank wel kwijt kunnen, de regelingen er voor aan de praat krijgen etc.).
Verder kan je misschien nog denken aan:
- Verder is isoleren,
- mogelijk verlagen van thermostaat,
- uitzetten radiatoren in kamers die je niet gebruikt,
- goed afstellen van radiatoren(waterzijdig inregelen),
- goed afstellen ketel (pomp, vermogen etc.),
- Buis isolatie
- Etc.
Hoe zit het nu met je glaswerk? Wij hebben een grote slag geslagen door alle ruiten op de begane grond te vervangen(1996 dubbelglas voor 2020 dubbelglas, scheelde heel veel), helaas is glas wel heel veel duurder geworden sinds dien.
Overigens lijkt een WP beter te werken als ie de hele dag aanstaat. Ik vergelijk het vaak met een emmer gevuld met water. Dat water in de emmer is de warmte in je huis. Nu prikt iemand een gat in de emmer. Dat gat is je verlies van warmte. Is je isolatie heel goed, dan is het een klein gaatje. Het doel is om de emmer op een vaste vullingsgraad te houden (de hele tijd even vol). Een "ouderwetse" cv ketel kan met 80 graden heet water als het ware het equivalent van een brandweerslang aan energie in die lekkende emmer knallen. Dus, korte brand tijd, veel hitte en het niveau van de emmer is weer goed, immers de vullen via de dikke slang is groter dan de lekkage (door matige isolatie). Een warmtepomp is meer een (kleinere) kraan die constant een straaltje geeft. Als je dan bijvoorbeeld nachtverlaging toepast, loopt de spreekwoordelijke emmer de hele nacht (langzaam) leeg en moet je wp ‘s morgens bovenmatig hard werken om alles weer op peil te krijgen. Dat kon een ouderwetse cv zonder problemen, die knalt even naar 90% vermogen en alles is warm. Die 90%vermogen is dan wel 28kw... (Bij een 32kw cv ketel). Dat is een hele dikke warmtepomp....😱😂
Is het verhaal nog te volgen... ?
[Voor 11% gewijzigd door tcw82 op 24-05-2023 11:14. Reden: leesbaarheid]