DutchKel schreef op maandag 14 juni 2021 @ 09:49:
Ik zie eigenlijk weinig verschil met vroeger.
Mijn ouders werkte vroeger beide maar konden met hun salaris samen ook geen huis kopen en moesten daarom verplicht gehuurd zitten wat veel meer kostte dan maandelijks een hypotheek aflossen.
Ze hadden een oude kleuren tv, niet de nieuwste van het nieuwste. We hadden helaas geen geld voor een Nintendo NES terwijl er wel veel klasgenootjes een NES hadden. Sterker nog, mijn ouders moesten regelmatig spullen 2e hands verkopen om rond te kunnen komen. Een nieuwe auto? Onbetaalbaar, het werd een 2e hands kleine auto. Vakantie met het vliegtuig? Daar moeten we eerst 4 jaar voor sparen.
Waarom hadden ze een TV? Waarom moeten ze op vakantie?
Als je met de tijd mee gaat, dan zijn dingen als een TV, smartphone gewoon normaal. Met het overslaan van 4 vakanties heb je niet zomaar 50k gespaard
Dus je mag me eens vertellen waarom de kinderen van nu allemaal een huis moeten kopen? Vroeger was dat ook niet normaal, nu lijkt het wel normaal te zijn. Ook moet iedereen een dure gsm hebben, de grootste OLED tv, een playstation 5.
Omdat de boomer generatie nogal meer voordelen had. Hadden geen studieschuld. Konden met hun studiefinanciering zelfs als studentzijnde rondkomen. Een eenverdiener kon redelijk normaal rondkomen met ongeschoold werk. Ook de pensioenregelingen waren veel beter.
De reden waarom men tegen de jeugd schreeuwt dat ze maar moeten investeren is omdat ze jarenlang zeggen dat er niet genoeg in de pensioenpot zit. De stijgende pensioenleeftijden helpt ook niet mee.
Het systeem in Nederland werkt zo dat iedereen een huis moet kopen en afbetalen. Vervolgens op je oude dag zit je in je afgeloste huis te genieten van je AOW en pensioen. Lukt dat niet ,dan verkoop je je huis.
Met een huurwoning gaat je dat niet zomaar lukken.
Wat betreft sociale huur. Mijn ouders betaalden vroeger rond het millennium zo n 250 euro huur per maand. Reken ook eens alle andere lasten terug wat ze vroeger kostten en kijk hoeveel men toen overhield.
Weet nog dat ze over de zeik gingen omdat de huur van 400 gulden naar 250 euro ging met de invoering van de euro.
Vader was internationale vrachtwagenchauffaur en mn moeder parttime schoonmaakster. Weet nog zo goed dat ze het niet handig vonden om een huis te kopen want 500 euro per maand was toen wel 2 keer zo duur dan hun huidig huur. Want je zit er zo lang aan vast en wat als je het niet kan betalen.
Vroeger was het ook de normale gang van zaken dat als je een huis kocht, je een hypotheek nam om je huis, verbouwing, nieuwe auot en je vakantie mee te financieren. Kon allemaal zei mn hypotheekadviseur.
De boomer generatie kon als tweeverdiener zelfs nog een huis, of een 3e kopen als investering. 60k gulden voor een eengezinswoning hier om de hoek van Haarlem station. Ze gaan nu als warme broodjes voor minimaal 4 ton.
Vandaag de dag mag je in je handjes wrijven als je een huurwoning vind van 1000 euro of een huis met een hypotheek rond hetzelfde maandbedrag. Je staat niet op je 67ste te wachten dat je nog 1000 euro huur per maand moet betalen.
Ik denk dat de jeugd van tegenwoordig het ondanks de gekte op de huizenmarkt het beter heeft dan mijn ouders het vroeger hadden.
Overigens wonen ze nu inmiddels wel in een koopwoning, maar het is een redelijk kleine rijtjeswoning (gelukkig zijn er ook geen thuiswonende kinderen meer).
Tegenwoordig wil iedereen maar meer en meer en groter en nog meer. Als je wat dingen laat, neem eens niet de nieuwste en duurste telefoon, koop eens niet de grootste tv maar kijk voor een 2e handsje ofzo. Ga elk jaar op vakantie met de auto en tent naar Frankrijk ipv naar verre landen met het vliegtuig en spaar eens met het geld wat je dan overhoud of los zo snel mogelijk de lening(en) af. Dan is het nog steeds mogelijk om een woning te kopen.
En vooral, wees niet jaloers op wat een ander wel heeft maar ben tevreden met wat jij hebt.
Die TV of die telefeoon gaat geen verschil maken. Ik snap ook niet dat mensen welvaart meten op basis van een TV, telefoon of auto.
Accepteer nou eens dat we goed financieel in de houdgreep zitten en de salarissen achter zijn gebleven.
Vroeger was de kringloop voor mensen die minder te besteden hadden. Nu is het de gewoonste zaak om je hele inboedel maar 2e hands te scoren want al het geld is opgeslokt naar kosten koper, eigen inleg of een verbouwing. Oudere huizen waren ruimer, tegenwoordig spreken we al van een "groot huis" hier in de randstad als je de 100m2 aantikt. Dan zie ik hier nog een hoop nieuwbouw van huisjes van 50m2.
Mijn huis die ik 2 jaar geleden gekocht heb voor 325k, heeft afgelopen maand een buur een straat verderop verkocht voor 515k. De rest van de straat hier is voor minimaal 150k meer verkocht. En dit in 2 jaar tijd.
Dan denk je maar een appartementje te gaan scoren als "starter" en leg je alsnog hier bijna 3 ton neer voor 70m2. Tien jaar terug was dat zelfde appartementje 100k.
Als we het hebben over de overige lasten. Energie is flink duurder geworden. Door de stijging van de WOZ ook de bijbehorende gemeentebelastingen. Zorg die die wordt uitgekleed en een stijgende premie en eigen risico. Dan kan je niet tegen de jeugd zeggen: "ja ga minder vaak naar de starbucks, koop geen telefoon of TV".
Je komt er niet meer met een beetje sparen. Je moet minimaal een tweeverdiener zijn die hoog opgeleid is en een bovenmodaal salaris hebben om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Dat kan toch geen gezonde norm zijn in de maatschappij? Ze staan al 10 punten achter doordat ze met een studieschuld beginnen met hun leven.