Gezien er telkens meer mensen komen met interesse in sous vide bereiding van voedsel, tijd voor het grote sous vide topic.
Sous vide (onder vacuum) garen is in de jaren 70 van de 20e voor het eerst succesvol toegepast (in een sterrenzaak die er foie gras mee bereidde). De laatste 10-15 jaar zie je het meer in de horeca ("Roner" is een bekend merk dat een soortnaam is geworden) en de laatste 6-7 jaar zie je het ook meer bij particulieren (met name door Anova). Omdat sous vide erg precies komt heeft het grote aantrekkingskracht op nerds/moleculairkokenfans/perfectionisten. Je ziet vaak dat deze mensen wat meer middelen in huis hebben dan de gemiddelde Nederlander (lachgas, goede thermometers, stikstof, gasbranders) , maar op zich kun je met ~130E al een prima opstelling hebben.
Ook heb je wat meer speling: je voedsel kan (bijna) niet overgaren. Of je die steak nu 1 of 2 uur in de sous vide hangt maakt niet zoveel uit, de temperatuur zal niet boven de door jou gekozen temperatuur uitkomen.
Ja er zijn wat processen die heel traag doorlopen maar dan ben je wel vrij extreem bezig qua tijdsduur.
Ander voordeel is dat je bij lange garingen geen vuur en hoge temperaturen gebruikt. Dingen kunnen niet aanbakken en je hebt geen risico op brand (itt een braadpan alleen laten). Tenzij je staaf zelf kortsluiting krijgt oid.
Een laatste voordeel: Vlees hoeft eigenlijk niet meer te rusten voor het aansnijden.
Want... bij garing wordt het vleesnat door de garende spieren weggedrukt naar andere delen van het vlees (of het vlees uit). Als je 1 kant van het vlees verwarmt (in een pan) dan is die kant warmer en wordt het nat lokaal weggedrukt. Heb je een gelijkmatige garing, dan blijft het vocht beter op zijn plek omdat het nergens naartoe kan. Dat korte afbakmoment is (als het goed is) alleen oppervlakkig waardoor je vleesnat veel netter in het vlees blijft. Droge zooi is niet lekker.
Warmte bepaalt voor een heel groot deel hoe je voedsel gaart, de andere delen zijn tijd en enzymen.
Ter referentie een biefstukje:

2 graden verschil is op gevoel niet veel, op het oog een compleet ander stuk vlees.
Voor het echte pro-gevoel wil je natuurlijk hiermee kunnen spelen... en dit consistent reproduceren. Tijd voor sous vide.
Bij vlees waarbij je veel bindweefsel wil denatureren (stoofvlees ed) moet je langer aan de slag. Varkensnek, kalfwangen, riblappen, dat soort werk. Hier ga je al snel naar de 10-12 uur toe om het echt mooi te krijgen. Ervaring helpt, en experimenteerdrift. Let op dat je als je veel te lang deze temperatuur aanhoudt je teveel kunt denatureren en je vlees sponzig wordt (een steak 24u sous vide is NIET lekker).
Om een mooie korstje te krijgen (de set reacties van Maillard, ook wel bruineren/bakken genaamd) neem je het vlees (daar hebben het toch wel vaak over) en bak je dat heel kort (20 sec max bijvoorbeeld) in een heel hete omgeving aan. Kamado, plaatstalen bakpan, plancha, gietijzeren bakpan, pizza oven... verzin wat. Je doet dit heel kort omdat anders de temperatuur doorschiet.
Een simpel ziploc-zakje volstaat (let op dat je ze kunt verwarmen zonder dat ze allerlei troep loslaten in je eten. ik ben zelf geen fan van ali voor dit soort spul. De Action verkoopt/verkocht goedkope prima functionele ziplockjes. Als je een ziplockje gebruikt moet je ervoor zorgen dat er weinig lucht bij het product zit (anders heb je minder geleiding door het water) en adviseer ik om de afsluiting boven water te houden (Wasknijper op de rand van je pan oid).
Let op: Check te allen tijde of je zakje de temperatuur aankan. Voorbeeld: IKEA heeft zakjes die tot 50C goedgekeurd zijn, dat is niet gezond (niet alleen vg klodders plastic maar ook ivm mogelijke weekmakers ed). Dat wil je echt niet.
Het sous-vide apparaat dient ervoor om het water op te warmen naar de door jou gewenste temperatuur en dat op deze temperatuur te houden (!). Dat laatste is net zo belangrijk en gaat nog wel eens mis bij goedkoop spul (Zie: https://wateetons.com/201...n-een-sous-vide-apparaat/)
Als je student bent (
) kun je ook je vaatwasser gebruiken, deze hebben vaak diverse standen en zijn redelijk temperatuurvast. Ik zou dan wel mijn eten sealen in plaats van een ziploc gebruiken. Wasmachines zijn wat minder handig (meer mechanische belasting van de zak en meer troep in je trommel als het fout gaat, vraag me niet waarom ik dat weet
)
.
De simpele apparaten die een plastic zak vacuum zuigen werken prima, aparte vacuumkamers zijn voor thuis wat lomp.
Het kwaliteitsverschil zit voor thuis niet in het vacuum maar meer in de dikte en kwaliteit van de seals. Heb je een wat minder goed sealend apparaat, dan kun je dit overkomen door 2 seals achter elkaar te zetten.
Wat ik handig vind is een knop om het vacumeren te onderbreken en een seal te leggen, hier kan ik mee spelen bij vloeibare producten. Laat de machine afzuigen en net voor het moment dat de vloeistof het apparaat bereikt stop ik de pomp en laat ik de seal aanmaken. Hierdoor heb ik weinig lucht in de zak zonder mijn apparaat te moeten reinigen.
Rol of zak? Leuke discussie, Boudewijn heeft altijd rollen omdat je flexibeler bent qua maatgeving en het goedkoper is (Boudewijn is een vrek
) . Zakken zijn ook prima. Je vindt ze bij marmelot.nl, solis, de Hanos (foodsaveer en Hendi, altijd even kijken welke het goedkoopste is
).
Tip 2: Vouw de rand van de zak naar buiten toe om als je er nat product in doet... en als alles erin zit vouw je dit terug. Hierdoor blijft het plastic droog en schoon en heb je een betere seal.
Tip 3: Als je groenten gaat bereiden komt er veel CO2 vrij uit de groente, waardoor het zakje kan gaan drijven. Je kunt wat ijzerwaren los vacumeren en dat gesealde pakketje in de vacuumzak met je groenten doen.
Tip 4: Doe niet te zuinig met plastic. Sealrandjes die scheuren in je sousvide bak is drama, mag je je eten weggooien en je apparaat reinigen.
Tip 5: Langdurige bereidingen of dure ingredienten (coquilles, saffraan, wild) geef ik vaak 2 sealranden per kant. Just to be sure.
Tip 6: Bij vloeibare ingredienten hang ik vaak de zak verticaal van het aanrecht waar de machine horizontaal op staat. Hierdoor wordt de lucht wat geleidelijker uit de zak verplaatst waardoor je meer controle hebt op hoeveel lucht nog in de zak zit. Je wil nml alle lucht verwijderen zonder de soep/saus/vocht in je machine te trekken. Dat is goede timing.
Tip 2: Je apparaat heeft echt wel even tijd nodig (een anova is 800W) om 6 liter water naar 86C (asperge-temperatuur) te krijgen. Nog even los van verliezen is dat veel water met een groot temperatuurverschil. Als je het netjes doet stop je het product pas in het water als het water op temperatuur is, je tijd gaat pas lopen als het water weer terug op temperatuur is.
Tsja asperges zijn wat mij betreft het gerecht dat het meest opknapt van sous vide. Ja meer dan vlees of eieren. Vlees kan ik in de pan en op de kamado ook goed krijgen, en eieren zijn overrated. Voor asperges heb ik geen andere truc.
Hollandaise is een lastigte saus, wordt hij te warm, dan stolt (denatureert, dus niet omkeerbare reactie) het eigeel en bindt dat niet meer. Is hij te koud, dan is dat minder erg maar stolt je boter (omkeerbare reactie) en is je emulsie stuk... saus schift en je kunt alsnog overnieuw beginnen. En bindt alles wel lekker? Dit alles speelt terwijl je de saus klaar wil hebben als je het eten opdient en dus nog 684 andere dingen te doen hebt. Oh oh...
Geen nood, als je een sifon hebt:
:strip_exif()/f/image/CvuEEz90frjjO78dTC6vcgS6.jpg?f=fotoalbum_medium)
Sinds ik dit recept heb heb ik nooit meer oldskool hollandaise gemaakt. Ik pleur alles bij elkaar, hang de sifon in de sous vide en bij het opdienen schud ik en spuit ik het uit. Luie doch effectieve kok.
Bron (en meer tekst): https://modernistcuisine.com/recipes/sous-vide-hollandaise/
3x Anova Wifi. Gezien er maar 1 aan je telefoon kan gebruik ik de wifi zelden. Hanos huismerk (Hendi) rollen, en 1 plexiglas gastronorm bak. Heb er een deksel bij, maar ik gebruik bij lange/hete bereidingen mini-pingpongballen. De andere staven gaan vaak in soeppannen ed, maar heb ook wel eens 3 staven in een cementkuip gehad (op SHA2017 meen ik). Als ik een AGV met asperges en hollandaise wil komen ze alledrie uit de kast. 1 voor het vlees, 1 voor de asperges en 1 voor de hollandaise.
Ook heb je meer tijd nodig voor je gerechten, een steak kost dus gewoon een uur minimaal.
Meer spullen in die te kleine keuken
.
https://www.seriouseats.c...e-to-sous-vide-steak.html
Wat is sous vide?
Sous vide is het bereiden van voedsel in een bak met warm water. Het voedsel doe je in een plastic zak, en het water verwarmt het voedsel door geleiding.Sous vide (onder vacuum) garen is in de jaren 70 van de 20e voor het eerst succesvol toegepast (in een sterrenzaak die er foie gras mee bereidde). De laatste 10-15 jaar zie je het meer in de horeca ("Roner" is een bekend merk dat een soortnaam is geworden) en de laatste 6-7 jaar zie je het ook meer bij particulieren (met name door Anova). Omdat sous vide erg precies komt heeft het grote aantrekkingskracht op nerds/moleculairkokenfans/perfectionisten. Je ziet vaak dat deze mensen wat meer middelen in huis hebben dan de gemiddelde Nederlander (lachgas, goede thermometers, stikstof, gasbranders) , maar op zich kun je met ~130E al een prima opstelling hebben.
Waarom sous vide?
Je kunt tot op de halve graad (of wat je apparaat ook aan nauwkeurigheid biedt) de temperatuur van je voedsel bepalen. Hierdoor heb je veel controle over hoe gaar je voedsel wordt.Ook heb je wat meer speling: je voedsel kan (bijna) niet overgaren. Of je die steak nu 1 of 2 uur in de sous vide hangt maakt niet zoveel uit, de temperatuur zal niet boven de door jou gekozen temperatuur uitkomen.
Ja er zijn wat processen die heel traag doorlopen maar dan ben je wel vrij extreem bezig qua tijdsduur.
Ander voordeel is dat je bij lange garingen geen vuur en hoge temperaturen gebruikt. Dingen kunnen niet aanbakken en je hebt geen risico op brand (itt een braadpan alleen laten). Tenzij je staaf zelf kortsluiting krijgt oid.
Een laatste voordeel: Vlees hoeft eigenlijk niet meer te rusten voor het aansnijden.
Want... bij garing wordt het vleesnat door de garende spieren weggedrukt naar andere delen van het vlees (of het vlees uit). Als je 1 kant van het vlees verwarmt (in een pan) dan is die kant warmer en wordt het nat lokaal weggedrukt. Heb je een gelijkmatige garing, dan blijft het vocht beter op zijn plek omdat het nergens naartoe kan. Dat korte afbakmoment is (als het goed is) alleen oppervlakkig waardoor je vleesnat veel netter in het vlees blijft. Droge zooi is niet lekker.
Wat is garing?
Garing is een stukje scheikunde waarbij je onder invloed van warmte eiwitten afbreekt (denatureert). Dit zijn onomkeerbare reacties (Denk aan een ei dat je kookt of een stuk zalm dat je gaart, als je het afkoelt gaat het niet terug naar de oorspronkelijke staat).Warmte bepaalt voor een heel groot deel hoe je voedsel gaart, de andere delen zijn tijd en enzymen.
Ter referentie een biefstukje:

2 graden verschil is op gevoel niet veel, op het oog een compleet ander stuk vlees.
Voor het echte pro-gevoel wil je natuurlijk hiermee kunnen spelen... en dit consistent reproduceren. Tijd voor sous vide.
Okay en de praktijk?
Hoe bereiden we in de praktijk een product sous vide? Ik neem hier het voorbeeld van een steak, maar dit geldt voor heel veel ander materiaal.- Optioneel: Kruid het product
- Verpak het product waterdicht
- Bepaal de gewenste temperatuur en tijd
- Verwarm het product in het water
- Optioneel: Carameliseer/bruineer het product
Kruiden
Kruiden spreekt voor zich. Pas op met lange bereidingen en knoflook, dat kan wat penetrant worden.Verpakken
Zakje of sealen, kan beide. Zie hieronderTemperatuur & Tijd
De temperatuur zoek je op, zoals je aan het steak-plaatje kunt zien komt het best nauw. "sous vide <naam van het product>" levert vaak goede tabellen op. Ik gebruik de tabellen uit Modernist Cuisine graag. Bij vlees dat je alleen hoeft te verwarmen om te garen (en waar tijd dus geen factor is) zorg je ervoor dat de kerntemperatuur van het vlees je doeltemperatuur bereikt.Bij vlees waarbij je veel bindweefsel wil denatureren (stoofvlees ed) moet je langer aan de slag. Varkensnek, kalfwangen, riblappen, dat soort werk. Hier ga je al snel naar de 10-12 uur toe om het echt mooi te krijgen. Ervaring helpt, en experimenteerdrift. Let op dat je als je veel te lang deze temperatuur aanhoudt je teveel kunt denatureren en je vlees sponzig wordt (een steak 24u sous vide is NIET lekker).
Verwarmen
Zorg dat het hele pakket onder water staat en afgesloten blijft. Ik leg vaak een schaaltje oid op het product, hierdoor blijft het onder wwater.Bak het product
Je hebt nu een grijze steak. Lekker joh...Om een mooie korstje te krijgen (de set reacties van Maillard, ook wel bruineren/bakken genaamd) neem je het vlees (daar hebben het toch wel vaak over) en bak je dat heel kort (20 sec max bijvoorbeeld) in een heel hete omgeving aan. Kamado, plaatstalen bakpan, plancha, gietijzeren bakpan, pizza oven... verzin wat. Je doet dit heel kort omdat anders de temperatuur doorschiet.
Wat heb je minimaal nodig?
Plastic.
Een simpel ziploc-zakje volstaat (let op dat je ze kunt verwarmen zonder dat ze allerlei troep loslaten in je eten. ik ben zelf geen fan van ali voor dit soort spul. De Action verkoopt/verkocht goedkope prima functionele ziplockjes. Als je een ziplockje gebruikt moet je ervoor zorgen dat er weinig lucht bij het product zit (anders heb je minder geleiding door het water) en adviseer ik om de afsluiting boven water te houden (Wasknijper op de rand van je pan oid).Let op: Check te allen tijde of je zakje de temperatuur aankan. Voorbeeld: IKEA heeft zakjes die tot 50C goedgekeurd zijn, dat is niet gezond (niet alleen vg klodders plastic maar ook ivm mogelijke weekmakers ed). Dat wil je echt niet.
Sous vide apparaat.
Het sous-vide apparaat dient ervoor om het water op te warmen naar de door jou gewenste temperatuur en dat op deze temperatuur te houden (!). Dat laatste is net zo belangrijk en gaat nog wel eens mis bij goedkoop spul (Zie: https://wateetons.com/201...n-een-sous-vide-apparaat/) Als je student bent (
Een pan/bak
Iets waar het water in kan, samen met het sous-vide apparaat.Wat is niet nodig maar wel handig?
Een goed sous-video apparaat.
Zie hierboven de link naar een test met goedkope modellen, 7 graden Celsius afwijking is enorm. In het beste geval niet eetbaar (te warm) in het slechtste geval niet voedselveilig. Bij 7 graden merk je dat prima, maar 2 graden Celsius te koud is bij kip wel riskant(er). Wifi enzo kan fijn zijn, ik vind het zelf minder belangrijk (maar heb het wel, dacht dat ik het heel belangrijk zou vindenEen vacumeerapparaat.
Makkeliker dan ziplocs: een vacumeerapparaat. Boudewijn is begonnen met een 30 euro-ding van de LIdl, die deed het prima. Overstap naar een Solis gemaakt omdat deze ook potten af kan zuigen.De simpele apparaten die een plastic zak vacuum zuigen werken prima, aparte vacuumkamers zijn voor thuis wat lomp.
Het kwaliteitsverschil zit voor thuis niet in het vacuum maar meer in de dikte en kwaliteit van de seals. Heb je een wat minder goed sealend apparaat, dan kun je dit overkomen door 2 seals achter elkaar te zetten.
Wat ik handig vind is een knop om het vacumeren te onderbreken en een seal te leggen, hier kan ik mee spelen bij vloeibare producten. Laat de machine afzuigen en net voor het moment dat de vloeistof het apparaat bereikt stop ik de pomp en laat ik de seal aanmaken. Hierdoor heb ik weinig lucht in de zak zonder mijn apparaat te moeten reinigen.
Rol of zak? Leuke discussie, Boudewijn heeft altijd rollen omdat je flexibeler bent qua maatgeving en het goedkoper is (Boudewijn is een vrek
Tips
Vacuumeren
Tip 1: Let op dat plastic ribbeltjes bevat, anders kun je niet goed de lucht uit de zak zuigen.Tip 2: Vouw de rand van de zak naar buiten toe om als je er nat product in doet... en als alles erin zit vouw je dit terug. Hierdoor blijft het plastic droog en schoon en heb je een betere seal.
Tip 3: Als je groenten gaat bereiden komt er veel CO2 vrij uit de groente, waardoor het zakje kan gaan drijven. Je kunt wat ijzerwaren los vacumeren en dat gesealde pakketje in de vacuumzak met je groenten doen.
Tip 4: Doe niet te zuinig met plastic. Sealrandjes die scheuren in je sousvide bak is drama, mag je je eten weggooien en je apparaat reinigen.
Tip 5: Langdurige bereidingen of dure ingredienten (coquilles, saffraan, wild) geef ik vaak 2 sealranden per kant. Just to be sure.
Tip 6: Bij vloeibare ingredienten hang ik vaak de zak verticaal van het aanrecht waar de machine horizontaal op staat. Hierdoor wordt de lucht wat geleidelijker uit de zak verplaatst waardoor je meer controle hebt op hoeveel lucht nog in de zak zit. Je wil nml alle lucht verwijderen zonder de soep/saus/vocht in je machine te trekken. Dat is goede timing.
Bereiden
Tip 1: Bij het carameliseren: Maillard-reacties worden voorkomen door vocht of zuur. Dep je product droog voor je het bakt. Als je dat niet doet neemt het product bij het drogen teveel warmte op en schiet het door.Tip 2: Je apparaat heeft echt wel even tijd nodig (een anova is 800W) om 6 liter water naar 86C (asperge-temperatuur) te krijgen. Nog even los van verliezen is dat veel water met een groot temperatuurverschil. Als je het netjes doet stop je het product pas in het water als het water op temperatuur is, je tijd gaat pas lopen als het water weer terug op temperatuur is.
Toffe recepten/toepassingen
Links volgenAsperges
AspergesAangedragen door BoudewijnTsja asperges zijn wat mij betreft het gerecht dat het meest opknapt van sous vide. Ja meer dan vlees of eieren. Vlees kan ik in de pan en op de kamado ook goed krijgen, en eieren zijn overrated. Voor asperges heb ik geen andere truc.
Boudewijn: Hollandaise saus
Aangedragen door BoudewijnHollandaise is een lastigte saus, wordt hij te warm, dan stolt (denatureert, dus niet omkeerbare reactie) het eigeel en bindt dat niet meer. Is hij te koud, dan is dat minder erg maar stolt je boter (omkeerbare reactie) en is je emulsie stuk... saus schift en je kunt alsnog overnieuw beginnen. En bindt alles wel lekker? Dit alles speelt terwijl je de saus klaar wil hebben als je het eten opdient en dus nog 684 andere dingen te doen hebt. Oh oh...
Geen nood, als je een sifon hebt:
:strip_exif()/f/image/CvuEEz90frjjO78dTC6vcgS6.jpg?f=fotoalbum_medium)
Sinds ik dit recept heb heb ik nooit meer oldskool hollandaise gemaakt. Ik pleur alles bij elkaar, hang de sifon in de sous vide en bij het opdienen schud ik en spuit ik het uit. Luie doch effectieve kok.
Bron (en meer tekst): https://modernistcuisine.com/recipes/sous-vide-hollandaise/
Vla
[h3]Chocolade tempererenli]Kalfswangen
Carnitas
Gepocheerde eieren. Standaard voorbeeld, beetje overrated.
Wat hebben de tweakers in de kast staan?
Boudewijn?3x Anova Wifi. Gezien er maar 1 aan je telefoon kan gebruik ik de wifi zelden. Hanos huismerk (Hendi) rollen, en 1 plexiglas gastronorm bak. Heb er een deksel bij, maar ik gebruik bij lange/hete bereidingen mini-pingpongballen. De andere staven gaan vaak in soeppannen ed, maar heb ook wel eens 3 staven in een cementkuip gehad (op SHA2017 meen ik). Als ik een AGV met asperges en hollandaise wil komen ze alledrie uit de kast. 1 voor het vlees, 1 voor de asperges en 1 voor de hollandaise.
Nadelen sous vide?
Slecht gecarameliseerd vlees is niet lekker. Vaak of grijs (bah) of te lang de pan in geweest waardoor doorgeschoten (te nat, te zuur, te koude pan).Ook heb je meer tijd nodig voor je gerechten, een steak kost dus gewoon een uur minimaal.
Meer spullen in die te kleine keuken
Links & temperaturen
https://anovaculinary.com...vide/sous-vide-resources/https://www.seriouseats.c...e-to-sous-vide-steak.html
[ Voor 230% gewijzigd door Boudewijn op 30-04-2021 15:42 ]
Ik heb elektra-inbouwmaterialen over? Kopen? Zie: hier