Sissors schreef op donderdag 8 december 2022 @ 11:47:
Maar wie is dan volgens jou de schuldige? De LoraWan Alliance? Die heeft verder niks met Helium direct te doen. Natuurlijk is hun taak LoraWan te ondersteunen, en als een flink gedeelte van de gebruikers via Helium komen is het logisch daar rekening mee te houden, maar volgens mij is dat niet het geval.
De LoRaWAN alliance heeft als vertegenwoordigers met name mensen die IoT vanuit een corporate visie bekijken en een sterke focus op commercialisering. Strikt genomen is het een advies orgaan. Iedere operator is vrij om het eigen netwerk in te richten zoals men wenst, zolang het voldoet aan de lokale frequentiebanden en wetten. Het is ook mogelijk om dual-band meerdere frequentiebanden te bedienen.
Waar het in deze specifieke situatie om gaat is dat er een commerciële partij is in Australië die zelf nauwelijks investeringen heeft gedaan in het opzetten van gateways, een sensor netwerk van AS923 sensoren wil uitrollen. Het is ze al maanden een doorn in het oog dat Helium op AU915 opereert en niet op AS923.
Op hoog niveau is daar een vies spelletje gespeeld en is Helium onder druk gezet om het netwerk om te schakelen naar AS923 zodat deze partij daar goedkoop gebruik van kon maken. Dat er verder duizenden mensen zijn die nu de deksel op de neus krijgen boeit ze niet. De vertegenwoordiger van deze commerciële partij is ook een drijvende kracht in de LoRaWAN alliance. 1+1=2.
Algemeen vraag ik me ook af waarom je in hemelsnaam met +30dBm zou gaan zenden met je hotspot. Want die low-power sensor moet ook weer wat terug kunnen sturen. Zelfs als je geen rekening houdt met het leegtrekken van je batterij, hebben we het dan over 10V amplitude op een 50Ohm antenne. En dat is toch uiteindelijk het doel, dat je sensor wat terugstuurt aan de hotspot.
In een land als Nederland boeit het niet zo maar in Australië heb je soms farms van een paar honderd km.
Voordat PoC werd gecapt op 100km afstand was het niet vreemd om in de outback signalen te zien die tot 300km tussen hotspots overbrugden. Daar heb je inderdaad wel specifieke sensoren voor nodig, of sensoren met grote antennes maar dat is voor watervoorzieningen voor kuddes vee wel de moeite waard om die bovenop een windmolen te parkeren.