Omdat een groep klanten op dezelfde 'vezel' zit moet je dezelfde techniek blijven gebruiken. Als je dus wil upgraden in de PoP, dan zal bij al die klanten eerst de ONT vervangen moeten worden met een model die beide technieken ondersteund of je moet beide technieken naast elkaar op 1 vezel zien te krijgen. Dat is niet onmogelijk (lichtkleur aanpassen bijvoorbeeld) maar wel erg lastig en een recept voor problemen. Allemaal dingen die dat duurder maken en dus alleen maar vertragend zullen werken.
Bij een P2P (AON) netwerk is dit makkelijker omdat je de fysieke vezel per klant kan ompluggen tussen de oude en nieuwe apparatuur. Dat is bij mij, toen ik in Eindhoven woonde, ook een keer gedaan omdat men toen van techniek is gewisseld (max 100MBit apparatuur naar max 1GBit apparatuur).
Punt 2 is je uitleg niet volledig correct. Bij de MVP1 opbouw van het Netwerk word er tussen de splitter en de ODF een vezel getrokken. De splitter is het scheidingspunt van de operator de ODF is het gedeelte wat van KNP Netwerk.nl is.
Bij MVP2 is de bekabeling tussen de APOP en OAP vast bekabeld en inderdaad niet flexibel en kunnen andere operators via een WBA dienst aangesloten worden. Ook hier geld dat de splitters van de operator is.
Ik heb het bij punt 2 inderdaad alleen over de 'MVP2' waarbij er passieve splitters in de straat liggen. Hier kan er alleen voor WBA gekozen worden en is het technisch niet (triviaal) mogelijk om een 2e aanbieder te hebben die een onafhankelijk actief netwerkdeel heeft.
Oftewel, je zit vast aan het 'menu' dat KPN WBA bied voor het tarief dat ze kiezen. Een tarief dat gekozen is met in het achterhoofd dat er geen concurrent meer mogelijk is. Wil je op technisch vlak wat meer als provider (je eigen multicast IPTV dienst bijvoorbeeld) of een kaler maar goedkoper aanbod doen, dan heb je dus pech.
Alleen waar de vezel dedicated is tussen de klant en de PoP (zoals dus tot recent alles werd aangelegd) zijn er dus veel meer mogelijkheden.
Je deelde altijd je bandbreedte ook bij PTP, daar werd je al geconcentreerd op een kaart via de 16 of 32 poorten op kaart die via de bus een 1 of 2,5 gig bus met de bus aan de NT aangesloten was. en je ging vele jaren met een 1 of 2 gig uplinks naar de switch en de uplinks waren voor de hele dslam. Vrijwel niemand klaagde dat zijn snelheid niet werd gehaald. Nu zijn de uplinks geupgrade naar minimaal 10G.
Architecten die het PON netwerk bedenken gaan echt niet iets bedenken wat niet langjarig mee gaat en wat steeds aangepast moet worden. Het zijn erg slimme jongens.
Als jij een dedicated 1 gig verbinding wil hebben wil een operator die met liefde aan je leveren maar ben je bereidt er voor te betalen.
Nogmaals, ik heb het hier niet over dat er overboeking is. Dat is er altijd bij een consumentenlijn en vind ik ook iets dat heel logisch is.
Ik heb het over de mogelijkheden naar de toekomst. Met dedicated lijnen per klant tussen de huisaansluiting (of kantooraansluiting) en de PoP, kan er een operator nieuwe/andere apparatuur daar installeren, de vezel van de klant ompluggen naar de apparatuur, bij de klant de matchende apparatuur installeren en ben je klaar.
Dit heeft voordelen voor zowel concurrentie (die anders praktisch onmogelijk wordt) en voor dus toekomstige upgrades (die je per klant kan doen ipv per groep tegelijk).