Alsjeblieft zeg, dit kun je toch niet serieus menen? Ik bedoel het niet eens lullig, maar dit is echt zo naïef dat ik niet eens weet waar te beginnen.Playa del C. schreef op vrijdag 19 mei 2023 @ 07:26:
[...]
Het staat iedereen vrij om reclame te maken. Ik heb verder geen enkele moeite met mensen die het gewoon kunnen betalen. Dit topic gaat over de arme mensen. FOMO? Een arm gezin moet echt die nieiwe 4k televisie kopen, anders FOMO? Of die moet het dure A-merk voor voedsel kopen, want er is reclame voor?
[...]
Als alle mensen ineens helemaal niks meer kopen. Daar had je het niet over, plus dat is ook niet een bestaand scenario.
Je had het over dat arme mensen gepusht worden om iets meer te betalen dan ze eigenlijk kunnen veroorloven. Dat is een verwaarloosbaar klein effect voor de Nederlandse economie.
[...]
Dit is niet waar. Het is gebleken dat het efficiënter is. Voor arme mensen zelfs een stuk goedkoper. Ikea meubels zijn veel goedkoper bijvoorbeeld.
Het is soms minder goed voor het milieu, maar op dat punt worden we nu weer duurzamer door recycling en beperkingen op bepaalde stoffen.
Even heel praktisch: een auto kan je bouwen zodst hij 50 jaar meegaat. De fabrikant gaat daarna mogelijk failliet, want geen nieuwe verkopen na marktverzadiging. Maar... ook het milieu heeft mogelijk last van auto's die 50+ jaar meegaan, door zwaar verouderde technologie.
[...]
Waarom moet de industrie het beste met ons voor hebben? Zou leuk zijn, maar daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Het volk en/of de overheid kan nooit alle mensen beschermen tegen stomme keuzes. Er zijn al wat grenzen gesteld door wetgeving, er zijn ook sociale voorzieningen en qua kwaliteit van producten zijn consumenten erg goed beschermd door de wet. Ook bij bepaalde reclames moet een waarschuwing getoond worden (Let op. Lenen kost geld).
Er zijn altijd uitzonderingen, maar armoede ontstaat niet hoofdzakelijk door reclames. Kijk vandaag eens naar reclames, welke geeft ons nou echt het gevoel dat je iets mist? Wat in werkelijkheid wel enige FOMO zou kunnen geven is sociale druk. Als iedereen in je straat en/of vriendenkring een tesla, een maatpak en 4k tv heeft, dan voelt men enigszins druk om mee te doen met die hype. Daar kan ik nog inkomen, maar dan ligt de schuld niet bij producenten en reclames.
Het klinkt vooral als een slachtofferrol als je reclames en de bedrijven als oorzaak van armoede ziet. Niemand verplicht mensen om te kopen. Een reclame kan ook moeilijk uit zichzelf een product of dienst een stuk minder aantrekkelijk laten overkomen, want reclame heeft als enige doel om juist zo aantrekkelijk mogelijk over te komen.
Less alienation, more cooperation.