Dit zei ik. Lees het nog eens goed. Ik heb een belangrijk onderdeel van de zin vet gemaakt. Een enorme mindfuck volgt.
PilatuS schreef op zaterdag 18 februari 2023 @ 15:30:
[...]
En als je rijk bent heb je daar altijd hard voor gewerkt en heeft het niets met geluk te maken. Ben je arm dan is het je eigen schuld en werk je niet hard genoeg, waarbij het niets met pech te maken heeft.
WIE beweert dit?
Iedereen probeerd je nou juist uit te leggen dat het vrijwel nooit zo simpel is en de waarheid meer in het midden ligt. Door na al die pagina's het volgende te zeggen geeft goed aan dat alle uitleg volledig langs je heen is gegaan: de mensen waar het omgaat slechts passieve slachtoffers met veel pech zijn.
Door het volgende te zeggen? Dat is de strekking van andere mensen waar ik juist tegen ageer. En het midden tussen wat? Als je het over het midden hebt, dan zit ik daar juist. Bij het midden van de overheid en het individu. Agerend tegen de mensen die vrijwel alleen tegen de overheid en de rijken blijven bashen. Tegen de meningen die juist niet de middenweg zoeken.
Dat is de toon niet ineens? Dus jij vind ook dat arme individuen ook iets kunnen doen aan de situatie?
Of vraag je opnieuw om ellenlange verhalen om elke mogelijke nuance toe te voegen?
Ik krijg elk detail mee wat mij is geprobeerd uit te leggen en ik ben totaal niks overtuigd geraakt. Op basis van welk argument moet ik ineens denken dat arme mensen er echt niks zelf aan kunnen doen? Of andersom: waarom moet ik nu ook vinden dat het allemaal aan de overheid en de rijken ligt?
Ik heb vooral argumenten gehoord als: je bent wereldvreemd, je denkt op wiskunde A niveau, je beseft niet welke privileges je zelf had, heb je nog niet door dat je beter de discussie kan verlaten, enz. Ik hoor geen inhoudelijk argument, vrijwel alleen persoonlijke aanvallen.
Dido schreef op zaterdag 18 februari 2023 @ 15:45:
[...]
Waarom blijf je dat dan herhalen?
De enige persoon die stelt dat "de overheid en de rijken er iets aan moeten doen en de mensen waar het om gaat slechts passieve slachtoffers met veel pech zijn" ben jij zelf.
Dus, in navolging van wat arme mensen moeten doen, doe er wat aan

Dat is dus letterlijk wat ik NIET stel en waar ik tegen protesteer in de discussie. Dit is de strekking van vele reacties op mij. Maar blijkbaar niet, ineens. Nou, dat is dan goed nieuws. Zelfde vraag voor jou: dus jij vind dan ook dat een arm individu ook zelf iets kan doen aan de situatie?
NiGeLaToR schreef op zaterdag 18 februari 2023 @ 15:48:
[...]
Wat vooral vervelend is, is dat de discussie blijkbaar na dagen nog steeds in cirkels over meningen gaat en ik zoals velen al heb toegelicht dat als je kijkt naar de feiten dat die meningen onwaar zijn.
Het is pas echt slim als je bereid bent je mening aan te passen aan die feiten - iets wat ik bijvoorbeeld ook heb moeten doen, simpelweg omdat mijn mening over armoede niet bleek te kloppen.
Soms duurt het even voor dat kwartje valt.
En het is net zo slim om een mening niet zomaar aan te passen, als een groepje mensen heel hard roept dat je mening fout is. Alsof mijn mening zomaar uit de lucht komt vallen. Ik sta erachter en ben tot nu toe verre van overtuigd door de discussie hier dat ik er naast zit.
Overtuig mij dan, maar stop met het zeuren dat iemand met een andere mening gewoon eens van mening moet veranderen.
En dan nu inhoudelijk. Hier de eerstvolgende poging om weer eens te kijken naar oplossingen:
dawg schreef op zaterdag 18 februari 2023 @ 15:54:
[...]
Een cap op vermogen vind ik te verdedigen. Te groot vermogen is nadelig voor zoveel aspecten van een samenleving, net als teveel arme mensen of een te grote ongelijkheid (waar we inmiddels wel mee te kampen hebben en wat door klimaatontwrichting enkel nog groter zal worden zonder maatregelen).
Meteen weer een rechtstreekse aanval op vermogen. Geen enkele onderbouwing verder. Is deze stelling echt waar? "te groot vermogen is nadelig voor zoveel aspecten van een samenleving."
Is er ook een wereld mogelijk waarin alle mensen genoeg geld hebben en er tien Elon Musken rondlopen met miljarden aan vermogen?
Vermogen is statisch. Het gaat niet om het verdelen van bestaand geld. Het gaat om cashflow. Het gaat alleen maar om of de balans bij iedereen netto positief is. Als dat basisconcept van welvaart al niet duidelijk is, dan kom je echt waar nooit tot een oplossing.
Nog een gedachtenexperiment: stel we verdelen de vele miljarden van de rijken over alle armen. Daarna verbieden we de mensen die rijk waren om opnieuw boven een cap uit te komen. Dus er zijn geen miljonairs meer. Na tien jaar zijn er een heel aantal mensen opnieuw arm geworden, ongetwijfeld. Door alle pech die men kan hebben. Hee, er zijn nog steeds arme mensen, maar nu zijn er geen miljonairs meer die nog iets kunnen doen voor de armen. Geen belasting, geen giften.
Ik heb inhoudelijk gereageerd op een stelling waar geen argumenten bij zaten. Mocht ik het fout hebben, wil iemand mij dan met inhoudelijk argumenten overtuigen dat een cap op vermogen wel een duurzame oplossing is?
RagingPenguin schreef op zaterdag 18 februari 2023 @ 15:56:
[...]
No offence, maar is wat jouw ego-trip ervan gemaakt heeft. Al ga je (ondertussen al) 15 pagina's terug na het pre-playa tijdperk dan zie je een inhoudelijk interessante discussie over de werking van de commerciële schulden industrie en de publieke kredietbanken.
Praat daar rustig over verder. Je hoeft niet op mij te reageren. Je hoeft het niet met mij eens te zijn. Maar iets belangrijkers nog: dit topic is niet van een groepje, het is openbaar en van iedereen die er aan wil deelnemen.
Ik noteer een nieuwe persoonlijke aanval in een publieke discussie trouwens. Jouw... ego ... -trip. Hij staat.
Ik maak zeker fouten, dat weet ik.
[...]
Bedoel je dat ik meer nuance in mijn schrijven had moeten aanbrengen? Of is het de bedoeling dat ik nu zeg dat je 'mijn woorden en visie niet moet verdraaien'? Voor de volledigheid dan: uiteraard gaat het er om in welke mate het individu en in welke mate de maatschappij verantwoordelijk hoort te dragen.
Je bent vast een aardige kerel maar voor wat betreft discussievaardigheden heb je een enorme plaat voor je kop, en je blijft hangen in de onheuse bejegening die je ervaart. Dat oversneeuwt de rest van je inbreng. Zonde, want brengt soms ook goede punten.
Dank. Ik hoor tot nu toe niemand over goede punten van mijn kant.
Niet met je eens over de plaat voor mijn kop betreffende discussievaardigheden. Ik kan alleen toegeven dat ik soms wel wat ongenuanceerd ben en erg stellig kan overkomen.
En ja, ik ben zeker een aardige kerel. In het dagelijks leven kan ik met vrienden, collega's en buren altijd enorm goed opschieten. Veel lachen, veel dingen samen gedaan. Dagelijks lange gesprekken en dat loopt altijd goed. Maak nooit ruzie, heb nooit gevochten. Ik ben altijd bereid om anderen te helpen. Laatst nog iemand die op de fiets was aangereden. daarna iemand die een leenauto niet goed kon besturen. Werk in het vmbo-onderwijs, leerlingen vinden het geweldig in de les. Ik heb drie vaccinaties genomen, alleen maar om de maatschappij uit de crisis te helpen. Ik val nooit een ander lastig met geluid, regels/wetten of juristen. Ik zoek altijd en alleen maar naar een oplossing die voor iedereen acceptabel is. Ik doe nooit moeilijk als een ander een foutje maakt, dat kan gebeuren. Ik luister goed als mensen praten. Ik ben erg tegen racisme of andere vormen van respectloos gedrag. Ik kan nog wel even doorgaan met hoe erg ik wel niet deug.
Ik heb ook fouten gemaakt. Veel kleine, een paar grote.
Jij en de anderen in 'jouw kamp'. Jullie deugen ook, neem ik aan? Laten we de armoede bestrijden in een nieuwe ronde.
[
Voor 1% gewijzigd door
NMH op 19-02-2023 21:47
]