begin het maar eens gewoon vast te zetten op 50.Lapa schreef op woensdag 26 januari 2022 @ 13:18:
Ik woon in een relatief slecht geïsoleerd jaren 20 appartement. De CV ketel staat momenteel op een max temp van 72 graden. Maar het is een modulerende ketel en als ik er overdag op kijk, staat hij meestal uit of ergens rond de 50 tot 55 graden.
Die 72 graden wordt dus alleen gehaald bij het initieel opstoken 's ochtends ('s nachts staat de temperatuur op 17 graden) en eventuele andere grote veranderingen in kamertemperatuur.
Heeft het dan veel zin om die 72 naar beneden te brengen? Het zou in ieder geval tot gevolg hebben dat het initieel opstoken langer duurt en de ketel dus 's ochtends eerder aanspringt, dat leert de slimme thermostaat als het goed is vanzelf. Dus misschien is het stoken tijdens die opwarmperiode dan wel iets efficiënter, maar het duurt ook langer, wat weer een negatief effect op het verbruik heeft.
En ja, meten is weten, maar ik vind het nog niet zo'n eenvoudig experiment, je moet met graaddagen en dergelijke gaan rekenen.
paar dagen later 45 en weer een paar dagen daarna op 40.
pas op het moment dat je moeite hebt om het warm te HOUDEN (dus niet constant zwiepers aan die thenostaat geven) klik je weer een graad of 5 erbij.
zet ook je brandervermogen op minimaal (dat is een aparte instelling) em je pompsnelheid op maximaal.
en dan nog natuurlijk je radiaotren waterzijidig inregelen. leuk middagje werk en je gasverbruik zal flink dalen.
[ Voor 12% gewijzigd door flippy op 26-01-2022 14:02 ]
wat een geheim agent toch allemaal niet moet doen om incognito op zijn werk te verschijnen