Hallo allen, ook ik ben hier nieuw in dit topic, maar niet nieuw in de hobby zelf.
Ik las wat vragen over airbrush dus deel ik even mijn ervaring hierover.
Er zijn 2 goede instapmodellen, H&S Ultra 2 in 1 en de Iwata Revolution. De eerste heb ik zelf in bezit en bevalt mij goed, zit ook een extra naald bij wat een mooie afwisseling is tussen primen en het echte werk. daarbij kan het reservoir eraf gehaald worden wat fijn is voor onderhoud/schoonmaken.
Ik las eerder iets over een Eclipse, dit is wel een prijzige instapper. Ik raad altijd aan om eerst te leren en te kijken of het daadwerkelijk iets voor je is voordat je zo'n investering doet.
Over aanschaf gesproken, er zit een shop in Almere die ik erg aanprijs. Deze mensen hebben jaren ervaring en nemen ook echt de tijd voor je. Ze gaven/geven ook een gratis cursus, maar weet niet of dit nog steeds zo is vanwege covid. Maar deze cursus is cruciaal, kom ik zo op terug.
Compressor, tja misschien zelfs de duurste investering om mee te beginnen. De meeste betaalbare compressors zijn namelijk olieloos/membraan. Een zeer groot nadeel hiervan is dat ze warm worden, warm lucht bevat meer vocht waardoor je naast verf ook vocht mee spuit (vochtvanger of niet), dit wil je echt niet! Dus of een grote tank eronder of toch voor een fluistercompressor, maar die beginnen bij €365,- ....
And last but not least, techniek!
Zoals eerder benoemd is een cursus volgen of goed uitleg krijgen van iemand cruciaal om je geboeid te houden met airbushen. de grootste frustratie bij beginners is Dry-tip waar de punt van je airbrush verstopt raakt, als dit stukje verf los komt is de kans groot dat je de paintjob verpruts. Het belangrijkste om dit te voorkomen is de blow-spray-blow techniek, Het heet niet voor niks een
dual action airbrush. Ik volg professionals en zelfs die doen dit in 80% van de gevallen fout. De techniek gaat als volgt:
je begint met lucht blazen om vervolgens rustig de hendel naar achter haalt voor gereguleerd verf. Vervolgens eindig je altijd met lucht. Zo blijft je punt langer schoon en voorkom je prutswerk en grote frustratie (trust me).
Het blijft alsnog een leerproces die dingen, de ene kleur heeft meer verdunner nodig dan de ander bijvoorbeeld. Ik doe het nu ongeveer 4 jaar en ben nog steeds lerende.
Nog een tip die ik persoonlijk heb mogen ervaren, koop geen goedkoop eigenmerk airbush, hiervan zijn de naalden standaard krom en valt niet mee te spuiten
Maar verder ontopic: Ben op het moment bezig met mijn pile of shame

, en de oude set: Battle of Skull Pass mag eraan gelopen, hier een foto van het 1 van de 60 goblins:
En hier nog wat eerder werk, een warchanter:
Als de goblins klaar zijn zal ik daar wat meer van posten.
mvg,
Emiel