Dit ging over mijn kijk op het verdienmodel van Tweakers. De reden dat het niet achter een paywall staat is, volgens mij, dat ze de community laagdrempelig willen houden. Als ze, zoals bijvoorbeeld de Volkskrant (ook in hun clubje) en andere kwaliteitskranten, vertrouwen erin hebben dat ze grof geld voor hun content kunnen vragen omdat consumenten zoveel over hebben voor die kwaliteit dan zouden ze dat doen. Natuurlijk, als 15% van de bezoekers hier bereid was om 5 euro per maand te betalen dan zit je waarschijnlijk al op een beter verdienmodel. De praktijk is dat de geproduceerde content van middelmatige kwaliteit is en velen alleen komen voor de interacties met andere gebruikers. Dan is een verdienmodel waarbij slechts 15% van de klanten overblijft geen goed idee.
Dat snap ik dus echt niet. Omdat er een groter bedrijg boven hangt moet jij nu alles maar gratis krijgen?
Ik snap die houding echt compleet niet.
Je draait het volgens mij om. Ik bepaal het verdienmodel van Tweakers niet. Een bedrijf biedt een bepaald aanbod en consumenten haken daarop in. Of het een groter bedrijf is of niet was slechts relevant in mijn argumentatie om wel of niet te doneren. Los van het soort bedrijf moet ik helemaal niets, ik dwing niets af, ik maak slechts gebruik van de mogelijkheid die Tweakers biedt om gratis deel te nemen. Dat sluit mooi aan op je nieuwe post:
Kheos schreef op zaterdag 1 augustus 2020 @ 01:59:
[...]
Dus je zegt: ook al weet ik dat er maar twee opties zijn, namelijk abo of ads. Toch creëer ik een derde, en da's ok voor tweakers want ze straffen me er niet hard genoeg voor. Wat een bijzondere instelling.
Zou kun je het zien. Ik zou zeggen dat die derde optie mogelijk gemaakt wordt door het verdienmodel. Je noemde eerder wat ik doe 'van twee walletjes eten', maar dat zou je ook over het verdienmodel van Tweakers kunnen zeggen. Ze willen een open platform, maar ze willen ook wel graag dat iedereen betaalt (via de eerste twee opties). Dat verdienmodel werkt niet tenzij je de betaling afdwingt, maar Tweakers kiest ervoor om dat niet te doen. Daarmee is die derde optie in de praktijk aanwezig, al wordt die niet expliciet geadverteerd. Als je de regels van Tweakers tot wet zou verheffen (wat ze op hun platform kunnen doen) dan passen de woorden 'de facto' en 'de jure' heel goed:
Today’s phrases, “de facto” and “de jure,” (Pronunciation: dee fak-toh/di joo r-ee: Origin: Latin) are closely related concepts. De facto means a state of affairs that is true in fact, but that is not officially sanctioned. In contrast, de jure means a state of affairs that is in accordance with law (i.e. that is officially sanctioned). Most commonly, these phrases are used to describe the source of a business or governmental leader’s authority, but they apply to a wide variety of situations.
Wel, nee. Je praat met wat interessante mensen, eet van de snacks, maakt gebruik van het toilet, kijkt naar de voetbalmatch op de tv, drinkt vrolijk mee als iemand trakteert maar zelf koop je geen drankjes, of zelfs maar een zakje chips. En volgens jou is dat ok, anders zouden ze je wel buiten gooien.
En in de praktijk blijkt dat de barkeeper heel blij is met die mensen omdat zij de sfeer zetten. De barkeeper heeft niet graag dat ik het doorvertel, maar 90% van de gasten koopt zelf geen drankjes. Hij heeft dat opgelost door een hele hoge marge op de drankjes te voeren. Gelukkig gaat iedereen zo tevreden naar huis en blijft alles mooi draaien.
Het komt misschien raar over, maar zo werken verdienmodellen in tal van sectoren. Het all-you-can-eat restaurant maakt alleen winst op de drankjes, de bank verdient alleen op beleggingsrekeningen en leningen aan klanten, de elektrische autoboer verdient alleen door de subsidies waar alle burgers aan meebetalen, de vliegtickets zijn alleen zo goedkoop omdat er minder belasting op zit, de Duitse banken kunnen zoveel veilige tegoeden aanhouden omdat de Franse genoeg staatsschuld hebben, etc. etc. De economie, maar ook verdienmodellen in het klein kunnen complexe afwegingen bevatten en oneerlijk lijken voor bepaalde spelers.
Uiteindelijk is dat (in ieder geval in deze discussie) 'ok' omdat Tweakers voor een bepaald verdienmodel kiest en gebruikers daarop inhaken. De ene gebruiker is bereid meer te betalen dan de andere, maar Tweakers is (vooralsnog) bereid om voor iedereen een platform te bieden. Tweakers kan ieder moment besluiten toch een paywall op te gooien of gratis gebruikers anderzijds te weren en aan de andere kant kunnen gratis gebruikers altijd besluiten om een abonnement af te sluiten en kunnen abonnees besluiten om op te zeggen.
Dat is de marktwerking waar ik het over heb. En ik denk dat wij daarin van inzicht verschillen. Dat is prima, dat gebeurt in de economie heel vaak. Voor elke econoom die X beweert kun je er een vinden die het tegenovergestelde beweert zeggen ze wel eens. Mijn voorspelling is dat het verdienmodel hier niet zomaar drastisch gaat veranderen. De bal ligt bij de aanbiedende partij en zij lijken er niet echt in te zetten op verandering. Dat is prima, blijkbaar is men (aan beide kanten, want marktwerking) tevreden met het verdienmodel.
Het is volgens mij geen wedstrijd, iedereen heeft een eigen stijl en als geheel komt er een werkende situatie uit waar iedereen van profiteert (anders zou je afhaken). Jij hebt bijvoorbeeld veel meer reacties met een lagere gemiddelde score, ik heb een hoger gemiddelde met weinig reacties en @
Kheos is nieuw.

Zo kun je het vriendelijk vergelijken, maar als je lang genoeg door blijft gaan wordt het vanzelf een competitie die waarschijnlijk niet heel productief is.
Onderaan de steep is het belangrijk dat het als systeem werkt. Vergelijk het met banken en financiële dienstverleners. Sommige richten zich op allerlei klanten, andere richten zich op kleine budgetten, andere richten zich exclusief op bedrijven en weer anderen alleen op vermogende particulieren. Zowel de niche als de brede spelers kunnen succesvol zijn, maar ze kunnen ook omvallen. Zowel succes als problemen kunnen het gevolg zijn van ontwikkelingen in de markt (de corona crisis derft de inkomsten van bedrijven en zonder overheid valt een bank daardoor om: hypothetisch), goed leiderschap (een verzekeraar met een goede float kan de rijkste man op aarde maken: Buffett), slecht leiderschap (een bank die te ambitieuze producten verdient kan op z'n bek gaan als het even tegenzit: Lehman). Voor een site als Tweakers geldt hetzelfde. De vraagkant kan om allerlei redenen veranderen (de doelgroep kan verschuiven, de doelgroep kan ouder worden, ze kunnen nieuwe mensen aanspreken, oude mensen verliezen, etc.). Ook de visie van het bedrijf kan veranderen, ze kunnen nieuwe producten verzinnen en ze kunnen oude producten uitfaseren.
Tweakers heeft er voor gekozen om zich breed op te stellen waarbij sommigen niets bijdragen, anderen alleen financieel of inhoudelijk bijdragen en weer anderen op alle vlakken bijdragen. Blijkbaar werkt het onderaan de streep en volgens mij is het resultaat best prima. Misschien vind ik bepaalde stukken niet leuk terwijl iemand anders andere stukken niet leuk vindt maar het hele systeem werkt zolang er genoeg mensen zijn die mee blijven doen.
Wat volgens mij niet goed werkt is om als verschillende type gebruikers elkaar aan te gaan vallen. Dan krijg je uiteindelijk
infighting, iets wat met mate kan leiden tot creativiteit maar in overmaat leidt tot boosheid, wrok en agressie.