Ik moet eerlijk zeggen dat ik een tijdje dit topic niet meer gevolgd heb(sorry vinkje uitgezet blijkbaar,staat weer aan) en dus ook wat discussie over Grott heb gemist.
Wat mij betreft mogen vragen, opmerking fouten en aanpassingen aan Grott hier best besproken worden maar weet niet of @
Jelte dit leuk vindt. Mag ook direct via een bericht (maar dan hebben de andere er niets aan) of via issue's /discussies op github.
Wat reacties van mijn kant.
Grott 2.7 (beta versie) bevat inderdaad wat aanpassingen voor PVOuput om bv de dag energy uit te zetten. Persoonlijk zit ik niet zo met die rare avarage waardes. Ik heb de indruk dat de totale waardes die de inverter levert beter overeenkomt met PVOutput als de dagenergie wel wordt meegegeven.
Volgens mij draait Grott ook op een NAS er is in de issue's op Github wel wat over te vinden (bv:
https://github.com/johanmeijer/grott/issues/60). Ikzelf kan dit niet testen want heb geen Nas. Ik test op RPI 2/3/4 (plain python en docker), Ubuntu op x86 (Docker) en Windows (plain python).
Voor degene die de data niet naar China willen sturen ben ik bezig met een Grottserver (zie:
https://github.com/johanmeijer/grott/discussions/98). Is nu nog een losse applicatie (ook nog geen container) Plan is dat deze later in Grott geïntegreerd worden en een mode setting worden net als sniff (wist niet dat dit nog gebruikt werd) en Proxy.
Voordeel is wel dat dus de data niet naar China gaat, de communicatie stabieler/sneller wordt (Growatt server is wat instabiel de laatste tijd en dat veroorzaakt nog wel eens wat problemen) en dat je de interval kunt verhogen. Ik heb zelf getest met 0.5 (halve minuut) and 0.1 (elke 6 seconds) en dat werkt goed.
Nadeel: op dit moment verlies je de mogelijkheid om de inverter / logger instelling aan te passen (bv interval, ip adres en voor de inverter met battery wanneer je de accu gebruikt). Maar in de volgende versie van grottserver (nu in ontwikkeling) wil ik dat wel inbouwen (er komt een browser/api interface).
Let wel: Je krijgt dan ook geen updates van de firmware meer (ik weet niet of dat een voor of nadeel is. Maar de laatste shinelan-x boxen lijken wat firmware problemen te hebben.
Ik heb zelf er voor gekozen op een bepaald punt om Grott te bouwen omdat dit het minst ingrijpend was op de totale configuratie en informatie stroom (de Growatt website en Mobiele App blijven gewoon werken).
Maar zie hier ook wel de nadelen van (van daar ook de grottserver). Ik denk ook dat ondersteunen van de vele nieuwe type inverters (TLn-X, SPF, SPH) die er nu zijn wat makkelijker is.
Moet zeggen dat ik de rs232/modbus oplossing ook een goede oplossing vind en had daar ook wel de HW voor liggen (interface print en ESP) maar ben daar nooit aan toegekomen. Het poorten van Grott (geschreven in python) naar een ESP (meestal in C++) is niet echt makkelijk. Dan wordt er voortborduren (samenwerken met) de oplossing die er al zijn op dit gebied.
Nu met toch wel veel gebruikers van Grott (ik denk honderden over de hele wereld, de docker container is meer dan half miljoen keer gedownload) kan en wil ik niet meer overstappen. Ik vind het stiekem eigenlijk wel leuk om dit te ondersteunen en verder te ontwikkelen (en goed voor de ontwikkeling van mijn IT-skills).
Ikzelf gebruik Grott met MQTT (om in Nodered dashbords te maken, data te combineren met de P1 slimme meter waardes en Domoticz aan te sturen), PVOutput en InfluxDB / Grafana (vind ik persoonlijk de mooiste oplossing). De extentie geschreven door Piers Tietus om naar .CSV files te schrijven (
https://github.com/johanm...les/Extensions/grotcsv.py) is ook wel een mooie toevoeging). Ik hoor graag jullie ervaringen.
Nogmaals aarzel niet om vragen te stellen, opmerkingen te maken of verbeteringen voor te stellen.