Verwijderd1 schreef op zondag 10 mei 2020 @ 14:48:
[...]
Het verschil met veel andere branches zit hem in het feit dat de grote schuldeiser hier een grote groep consumenten betreft en dat er veel vooruit betaald zal zijn. Veel bedrijven hebben twee grote kostenposten die gedekt worden door regelingen: personeelskosten die door de overheid gedekt worden en leningen bij banken die uitstel van betaling hebben gekregen gedekt door overheden.
Ik kan niet zo snel een vergelijkbare situatie bedenken waarbij consumenten op deze manier ergens van tevoren geld in gestoken hebben voor een dienst die nu niet geleverd kan worden waardoor de aanbieder flink in de problemen komt en terugbetaling niet realistisch mogelijk is (omdat ze vooral een doorvoer van geld zijn, van de consument via de reisbranche naar lokale bedrijven).
Dus eigenlijk is je grootste differentiator tussen reisbranche en alle andere branches dat de reisbranche de mogelijkheid heeft...
Tja, de gelegenheid maakt de dief zullen we dan maar zeggen.
En het kromme is dus dat de kapper hier op de hoek en de massage-salon op de andere hoek failliet gaan omdat die niet de wet overtreden alleen het geld van hun niet-vakantie maar wat graag in hun bedrijf hadden gestoken.
Maarja, de reisbranche is de belangrijkste branche van heel NL schijnbaar...
Ik weet er ook het precieze niet van, zeker niet van de juridische kant. Het verschil tussen de vliegbranche (of in ons geval simpelweg KLM) en de rest van reisbranche is denk ik dat overheid daar wel met extra geld over de balk wil komen omdat ze die wel als noodzakelijk zien.
De rest van de reisbranche krijgt ook gewoon toegang tot alle standaard maatregelen hoor, sterker nog er zijn speciale extra maatregelen voor de reisbranche...
En de reisbranche met de vliegbranche vergelijken, dat is appels met peren vergelijken. De vliegbranche heeft gewoon simpelweg keiharde assets die betaald moeten worden.
Terwijl de reisbranche eigenlijk alleen vanuit het oogpunt van winstmaximalisatie niet genoeg geld in handen heeft.
[...]
En dan verschuift het dus naar alle consumenten die 'moeten bloeden' (om je kleurrijke woorden over te nemen) om de reisbranche te redden. Het lijkt me namelijk niet dat al het geld wat nodig is om iedereen terug te betalen nog in die branche zit, dat zal deels doorgevloeid zijn naar hotels, vliegmaatschappijen en andere crediteuren.
Het zijn niet alleen de consumenten die moeten bloeden, het is de complete economie van NL die moet bloeden, want genoeg kleine ondernemers zijn nu gewoon geld kwijt om hun onderneming in leven te houden en die gaan failliet, genoeg andere mensen hebben minder te besteden waardoor andere partijen weer minder binnenkrijgen waardoor die weer failliet kunnen gaan.
Of wat denk je van een gezin met 2 kinderen, daarvoor kost een zomervakantie veelal een smak geld, alleen die hebben nu dus een voucher van TUI en die zien bij Kras een leuk hutje op de veluwe om dan maar te gaan zitten, tja die kunnen ze dus niet boeken want er is geen geld voor 2x een zomervakantie te betalen.
Om nog maar even te negeren hoe goed het voor veel mensen is om na 3 maanden thuis met de kids niet op vakantie te kunnen gaan.
Maarja, economie, volksgezondheid, wet allemaal ondergeschikt aan het belang van de reisbranche...
Tja er zijn vooralsnog niet genoeg testen, maar de reisbranche denkt ze wel even te kunnen krijgen? Wat gaan ze doen? Aanbieden aan de overheid om ze op te halen en dan gewoon de lading inpikken voor zichzelf?
Ik ben ook benieuwd of de NL-overheid dan code oranje uitschakelt voor die gebieden of die gewoon actief laat...
Net zoals ik heel erg benieuwd ben naar de uitvoering van :
Binnen een week moet er volgens hem duidelijkheid zijn. „Uiteraard moeten reizigers zich wel aan zo’n verplichte test willen onderwerpen, anders kunnen ze niet meevliegen.”
Wat gebeurt er als je je niet aan zo'n test wil onderwerpen, annuleer jij dan opeens? Of hanteren we toch de lichamelijke integriteit wel enigszins?
En ik ben ook heel benieuwd wat er gebeurt als je niet mag meevliegen, want dan zijn er echte reeele kosten voor jou gemaakt, dus dan leidt het reisburo echt verlies als ze met een voucher gaan komen.
Of zouden ze zeggen dat je geacht wordt gezond te zijn om te vliegen en je dus niet aan de voorwaarden voldoet en dus geen recht hebt op iets.
Als je het verhaaltje van de reisorganisaties als zoete koek slikt, dan wordt er grofweg 2x betaald door de reisorganisaties bij een voucher / retourgeld terwijl er maar 1x geld binnenkomt als de persoon volgend jaar op vakantie gaat.
Nou zal het bij lange na geen 2x zijn, maar er worden wel allerlei kosten gemaakt die pas volgend jaar terugverdient kunnen worden, oftewel de prijzen gaan niet zakken...
Heel simplistisch voorbeeld, hoe wil je in een vliegtuig 1,5 meter bewaren? Mondkapjes zijn leuk voor in een treinreis van een uur of 2, maar 8 of 14 uur in een vliegtuig zitten is ietwat andere koek.
En al dat soort maatregelen etc gaat allemaal extra geld kosten.
En zelfs al zouden de prijzen zakken dan geeft Sunweb je gewoon geld terug staat in hetzelfde artikel...
Ehm, als je daarop een reactie wilt hebben zal je toch echt iets meer context moeten geven? Want ik zie de context even niet...