De "griep" (of eigenlijk de verschillende varianten van het influenza virus) verspreidt zich langzamer, doordat veel mensen hier (door in het verleden al een keer ziek te zijn geweest) weerstand tegen opgebouwd hebben. Risicogroepen worden elk jaar met een cocktail van griepen gevaccineerd, waardoor hun risico ook af neemt.
De mensen die ziek worden (en belangrijker, de mensen die ziek worden en opgenomen moeten worden in een ziekenhuis) zijn meer verspreid over het seizoen (doorgaans van oktober tot maart), waardoor er (net) voldoende capaciteit hebben tijdens een pandemie om alle patienten te behandelen.
(Bijna) niemand is resistent tegen het covid-19 virus en er is ook geen vaccin. Dat betekent dat het zich makkelijker en sneller kan verspreiden. Gevolg is een veel hogere druk op het zorgsysteem en mogelijk uiteindelijk het triage model waarbij (veel) mensen dood gaan.
Stel je hebt persoon A, B, C en D. A heeft de griep (influenza) en sputtert in het gezicht van B en C. B heeft echter voldoende weerstand en wordt niet ziek. B kan daardoor later het ook niet overdragen aan persoon D. C wordt wel ziek. Er zijn nu twee mensen ziek (A eerder dan C).
Nu heeft A het corona virus. B en C worden nu wel ziek (want geen weerstand) en daardoor wordt ook persoon D ziek. Nu heb je vier mensen die in (bijna) hetzelfde tijdsbestek ziek worden, waarbij er dus ook twee keer zoveel mensen zijn die het over kunnen dragen aan een volgend persoon.
De zorgen zijn dus dat het corona virus te snel om zich heen grijpt. De methodiek van het RIVM tot nog toe was isoleren en contact- en brononderzoek. Het RIVM geeft nu aan dat ze met deze methodiek grip aan het verliezen zijn op de situatie. Wat je dus nu wilt is dat mensen minder contact met elkaar hebben.
Wat Nederland nu doet (en in mijn ogen op juiste wijze) de afwegingen maken tussen economisch belang en het remmen van de verspreiding. Hierdoor blijft de schade aan de economie beperkt, maar wordt het zorgstelsel (hopelijk) niet overbelast.