Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • tomvdhorst
  • Registratie: Oktober 2021
  • Laatst online: 06-07 12:42
@Par Avion mooi projectje zo, petje af.

Om dit in de GA toe te mogen passen (ben zelf GA vlieger) zal best nog complex zijn omdat je de apparatuur moet laten certificeren voor cockpit gebruik. Dat is een lang traject en dat is ook best kostbaar.
Ook zijn er al vergelijkbare oplossingen in de markt waar je tegenaan zal moeten concurreren: https://www.pilotaware.com/rosetta

Wel zou het iets kunnen zijn voor de spotter/fotograaf terwijl hij buiten aan het spelen is en niet aan het kijken is op de pc of tablet. Bluetooth koppeling met de mobiel en dan ontvangen maar.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • DjoeC
  • Registratie: November 2018
  • Laatst online: 23:15
Een mooi project! Over gebruik in een vliegtuig kan ik niet veel zeggen, geen ervaring mee. Wel dat je, als je het in een vliegtuig gebruikt de 250NM "makkelijk" haalbaar zou moeten zijn als zowel ontvanger als zender op 5.000m vliegen.

Als je het als vervanger voor een RTL stick oid wilt gaan gebruiken zul je naast de prijs met andere dingen rekening moeten houden. De RTL stick tuner met een low-noise LNA (de mijne heeft iets in de orde van 0.7 dB) is op ontvanger vlak niet eenvoudig te verbeteren anders dan via dynamisch bereik. Daarnaast zul je een scherp/steil filter moeten inbouwen tegen beinvloeding door buiten de band signalen.

Afhankelijk van de truukjes die je in de FPGA kunt uitvoeren om signalen alsnog zichtbaar te krijgen en de snelheid van de FPGA kun je meer of minder vaak overlappende signalen decoderen. Het lijkt mij niet alleen een kwestie van error correctie, maar ook een kwestie van signaalscheiding op basis van een Hertz oid (niet mijn vak). Met ADSB zit iedereen gelijktijdig, ongecontroleerd, op dezelfde frequentie te schreeuwen. Kun je die signalen uit elkaar trekken dan haal je er meer uit.

Zodra je "betere" resultaten kunt leveren kom je in de klasse van Airspy of de Jetvision produkten. Dan mag jouw produkt ook wat duurder worden en dus meer voor de enthousiastelingen die boven de RTL stick uit willen komen. Ik haal, net zuid van midden Nederland, momenteel zo'n 1.400 messages/seconde, zodra het hobbyverkeer in de lente/zomer weer op gang komt (kleine luchtvaart, zwevers, ballonnen) neemt dat toe tot zo'n 1.600. Meer haal ik er niet uit. Als jij er 2.000 uit kunt persen heb je een markt.

In mijn geval is de afstand tussen antenne en LNA anderhalve meter (teflon coax), LNA en stick 10cm teflon, stick en Pi 10cm USB en dat hangt aan 30m PoE netwerk.

Of je het stand-alone of via een Pi (Pi 2 is denk ik niet snel genoeg) doet - PoE lijkt me noodzakelijk, Wifi heeft - zeker in bebouwd gebied - geen kans. 5GHz van een afstandje door muren heen: moeilijk. 2.4GHz: ernstig druk.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Par Avion
  • Registratie: September 2012
  • Laatst online: 19:32
Bedankt @tomvdhorst en @DjoeC !

Ik kende de Rosetta nog niet. Stratux is een beetje het instap/hobby model naar mijn mening. Ik dacht dat luchtvaart certificering alleen om de hoek komt kijken als je een product maakt wat vast in het vliegtuig gemonteerd wordt. Ik weet dit niet zeker maar de “losse” ontvangers i.c.m. een tablet lijken er mee weg te komen. CE/FCC is wel een nog te nemen obstakel. Qua RF emissies kan ik eventueel de “Contains FCC id xxx” route volgen omdat de ESP32 al gecertificeerd is. EMI normen moet ik wel zelf zorg voor dragen. Mijn nachtmerrie is dan natuurlijk dat er eentje in de fik vliegt ofzo.

Bij de GA ontvangers kom je ook een beetje klem te zitten met UAT functionaliteit om in de VS ook meteo en METAR’s te ontvangen. In theorie kun je om de paar seconden switchen tussen de frequenties en alsnog al het verkeer om je heen ontvangen maar eigenlijk is een 2e tuner en antenne wenselijk. In Europa zou de 2e antenne dan gebruikt kunnen worden voor FLARM (zweefvliegtuigen) maar daar zit helaas een dure encryptie op die je elk jaar moet vernieuwen. Dit is naar mijn mening altijd een nadeel met een GA ADSB ontvanger; je ziet de witte vliegtuigen vlak onder witte wolken nog steeds niet op je scherm.

Ik vind de spotter spin-off ook een hele leuke toevoeging. Al ben ik zelf wat huiverig met app ontwikkeling geworden. Ik heb een paar hobby apps gemaakt en het is altijd een race tegen de klok. Als je geen onderhoud aan je app doet wordt de functionaliteit steeds slechter omdat Android/IOS wel updates krijgen. Al zie ik dat er wel een aantal apps bestaan die het GDL90 formaat ondersteunen. De R860 kan de Airband frequenties ontvangen dus een Airband waterfall display is dan ook mogelijk. Weet je gelijk op welke frequentie ATC actief is. Ik dwaal weer af…

@DjoeC 2000 samples per seconde vind ik een mooi streven. Respect dat je opstelling 1600/s haalt. Mag ik vragen waarom nog meer beter is bij zulke grote aantallen? Zit je op een gegeven moment niet naar alle Air-to-Air berichten te luisteren die minimaal van elkaar verschillen of is er juist winst te halen omdat je totale dataset beter wordt?

Ik voeg nu een versterker achter de tuner toe i.p.v. ervoor. Dit omdat de ADC 2 kanalen heeft. Eentje zou dan de niet versterkte output kunnen samplen en het 2e kanaal samplet dan de versterkte output. Ik weet niet of dit zin heeft maar de ADC samplet maar 8 bits en zo hoop ik het aantal bits effectief te verdubbelen omdat de zwakke signalen alsnog goed binnenkomen op kanaal 2. 16 en 24 bits ADC’s zijn extreem duur op deze snelheid dus met dit trucje hoop ik zowel sterke als zwakke signalen parallel goed te ontvangen. Of zie ik iets over het hoofd? De meeste dongle ADC’s zitten op 8 bits. De Airspy zit hoger. Met oversamplen voegen ze nog eens maximaal 2 bits toe.

Overlappende signalen en >1 bit CRC correctie zijn wel een beetje de holy grail van de ADSB ontvangers. Als ik dat goed krijg heb ik zeker een product met een aantal hele grote pro’s. Een FPGA is in ieder geval een plus om te hebben bij dit soort uitdagingen.

Jullie komen met goede ideeën. Ik baal nu dat ik volgende week weer 40 uur moet maken i.p.v. prototypes bouwen 😉

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tomvdhorst
  • Registratie: Oktober 2021
  • Laatst online: 06-07 12:42
@Par Avion we moeten allemaal werken om de hobby te betalen. 😜 ik zou je ook nog adviseren om na te denken over integratie van de data met Skydemon of Foreflight, beiden worden intensief in de GA gebruikt als navigatie programma naast de verplichte papieren kaart 😇.

Als je die integratie voor elkaar krijgt dan heb je weer een scherm minder nodig in de cockpit en dat is weer een plus. Ik ben zelf ook van het clean cockpit principe, zo min mogelijk toeters en bellen om de focus ook te houden waar hij hoort, aviate, navigate, communicate ( in die volgorde).

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Par Avion
  • Registratie: September 2012
  • Laatst online: 19:32
@tomvdhorst zou toch leuk zijn als ik dan van mijn hobby mijn werk maak! :P

Wat integratie betreft zit ik goed. Het protocol wat Skydemon en Foreflight gebruiken heet GDL90. Hier is de ESP32 op mijn bordje dan weer erg geschikt voor; ADSB naar WIFI d.m.v. GDL90. Ik heb zelf Skydemon om te testen. Als je de juiste pakketjes naar de juiste poort stuurt verschijnen de vliegtuigen vanzelf op de kaart. Dan wil je wel een GPS op het bordje hebben. Een tablet in een Cessna verliest nog weleens het GPS signaal als hij niet bij het raam hangt merk ik. Je zit toch een beetje in een metalen kooi. Enneuh, ja die verplichte kaart die je elk jaar opnieuw aan moet schaffen.. Euhhh ;)

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • franssie
  • Registratie: Februari 2000
  • Laatst online: 00:22

franssie

Save the albatross

Die kaart kost ook nog nog niet heel veel vind ik, Als ik zie wat ik voor waterkaarten voor een deel van NL betaal, zijn die VFR kaarten echt een koopje. Kaar is 10 minuten vliegen oid?

edit even opgezocht, EUR 11,25 en dan verslijt je er wellicht drie per jaar.
Een 1810 waterkaart (IJsselmeer en randmeren, meer niet) kost EUR 34. En ik denk dat er meer watersporters zijn dan VFR vliegers.

[ Voor 44% gewijzigd door franssie op 11-02-2024 20:55 . Reden: woordje niet vergeten. ]

franssie.bsky.social | 🎸 Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Een goed probleem komt nooit alleen | Gibson guitar Fender Guitar God Damn Guitar


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tomvdhorst
  • Registratie: Oktober 2021
  • Laatst online: 06-07 12:42
@franssie 1 per jaar is meestal meer dan genoeg.
Je hebt hem bij voor de luchtvaartpolitie als je een controle krijgt zodat je papieren in orde zijn net als de rest van je formulieren (weight & balance, briefing, logboek etc) maar in de praktijk plot je het gewoon in je navigatie app en daar vlieg je op.
iPad met GPS is vaak de standaard setup met een mobiel met dezelfde app als back-up.
Dan als last resort heb je de kaart nog maar dan moet je situational awareness ( waar ben je op dat moment) ook nog wel kloppen.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • franssie
  • Registratie: Februari 2000
  • Laatst online: 00:22

franssie

Save the albatross

tomvdhorst schreef op zondag 11 februari 2024 @ 21:20:
@franssie 1 per jaar is meestal meer dan genoeg.
<>
Dan als last resort heb je de kaart nog maar dan moet je situational awareness ( waar ben je op dat moment) ook nog wel kloppen.
Ik ben denk ik van een oudere situatie, vlieg al 20 jaar niet meer maar op water plan ik op papier, vaar op bekendheid (waar ik ben op dat moment) ern daarbuiten heb ik altijd papier bij de hand. Met name omdat je op de schermen (heb ik aan boord ook) je totaal overzicht mist en dat een risico oplevert bij slechter zicht.
GNSS zijn geniale systemen, maar niet als je niet weet waar je zit (want dan helpt een fix op een klein rotkaartje ook niet). Dan zou je meer naar IFR gaan met begeleiding, maar het zijn VFR rules.
Het gaat wat off-topic hier, maar er is niet echt een GA topic helaas.

franssie.bsky.social | 🎸 Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Een goed probleem komt nooit alleen | Gibson guitar Fender Guitar God Damn Guitar


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • tomvdhorst
  • Registratie: Oktober 2021
  • Laatst online: 06-07 12:42
franssie schreef op zondag 11 februari 2024 @ 21:31:
[...]

Ik ben denk ik van een oudere situatie, vlieg al 20 jaar niet meer maar op water plan ik op papier, vaar op bekendheid (waar ik ben op dat moment) ern daarbuiten heb ik altijd papier bij de hand. Met name omdat je op de schermen (heb ik aan boord ook) je totaal overzicht mist en dat een risico oplevert bij slechter zicht.
GNSS zijn geniale systemen, maar niet als je niet weet waar je zit (want dan helpt een fix op een klein rotkaartje ook niet). Dan zou je meer naar IFR gaan met begeleiding, maar het zijn VFR rules.
Het gaat wat off-topic hier, maar er is niet echt een GA topic helaas.
Mijn instructeur hamerde daar ook altijd op, buiten gebeurt het zei hij altijd, dus skydemon is een stukje ondersteuning maar daar moet jij je niet op blindstaren. Gelukkig ben ik gezegend met een goede topo kennis en dat helpt in de lucht, heb je ook wel wat meer overzicht dan op het water. Gaat nou idd off-topic maar goed, dan komt het ook wel weer on-topic :)

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • DjoeC
  • Registratie: November 2018
  • Laatst online: 23:15
Par Avion schreef op zondag 11 februari 2024 @ 16:03:
@DjoeC 2000 samples per seconde vind ik een mooi streven. Respect dat je opstelling 1600/s haalt. Mag ik vragen waarom nog meer beter is bij zulke grote aantallen? Zit je op een gegeven moment niet naar alle Air-to-Air berichten te luisteren die minimaal van elkaar verschillen of is er juist winst te halen omdat je totale dataset beter wordt?

Ik voeg nu een versterker achter de tuner toe i.p.v. ervoor. Dit omdat de ADC 2 kanalen heeft. Eentje zou dan de niet versterkte output kunnen samplen en het 2e kanaal samplet dan de versterkte output. Ik weet niet of dit zin heeft maar de ADC samplet maar 8 bits en zo hoop ik het aantal bits effectief te verdubbelen omdat de zwakke signalen alsnog goed binnenkomen op kanaal 2. 16 en 24 bits ADC’s zijn extreem duur op deze snelheid dus met dit trucje hoop ik zowel sterke als zwakke signalen parallel goed te ontvangen. Of zie ik iets over het hoofd? De meeste dongle ADC’s zitten op 8 bits. De Airspy zit hoger. Met oversamplen voegen ze nog eens maximaal 2 bits toe.

Overlappende signalen en >1 bit CRC correctie zijn wel een beetje de holy grail van de ADSB ontvangers. Als ik dat goed krijg heb ik zeker een product met een aantal hele grote pro’s. Een FPGA is in ieder geval een plus om te hebben bij dit soort uitdagingen.

Jullie komen met goede ideeën. Ik baal nu dat ik volgende week weer 40 uur moet maken i.p.v. prototypes bouwen 😉
Aantallen is als je je grondstation opzet niet het belangrijkste, dat blijven (aantallen) vliegtuigen en posities. Misschien is het zelfs wel nerdy, mijn 2e station, setup zoals in de startpost (stick en 25 cm inmiddels verroest staal op 2,5m hoog) haalt slechts 1/3 maar toch vliegtuigen en posities die niet op de hoofdontvanger binnenkomen.

Reden? Station 2 ziet maar een deel (100 graden of zo) van de hemel en wordt voor de rest afgeschermd door een huis. Maar hij kijkt wel onder een aantal bomen door waar station 1, zeker als die groen in t blad zitten moeite mee hebben.

2.000 is een redelijk arbitraire 20% verbetering, al zou een Jetvision dat op deze lokatie vermoedelijk wel halen. Ander silicon, andere processing. Mijn laatste verbetering heeft me een verdubbeling opgeleverd, vermoedelijk door toepassing van de Uputronics LNA die (niet door mij, van ingang tot uitgang) gemeten is op 0.9 dB ruisgetal bij 14.8dB versterking.

<disclaimer: ik ben geen RF specialist> Doordat je met een VV de signaal ruisafstand verbetert heeft het ruisgetal van de R860 tuner (van wat ik kan vinden zo'n 4.5dB) minder invloed op het achter de tuner te verwerken signaal. Het nadeel van een voorversterker is dat ie vaak ook buiten de band signalen (zoals GSM) vrsterkt. Die signalen wil je natuurlijk niet versterkt in je tuner hebben, vandaar dat er een steil filter, bij de Uputronics een saw-filter, inzit. Je inband signaal gaat dus met weinig extra ruis en een betere signaal ruisverhouding de tuner in. Die doet zijn ding, voegt er nog wat ruis aantoe en dat gaat vervolgens je ADC in. Zou je de LNA achter je tuner zetten dan krijg je wel meer signaalsterkte maar een slechtere SNR omdat je de ruis uit de tuner mee gaat versterken, effect: minder decodeerbaar signaal aanwezig.
Daarnaast wil je in je AD zoveel mogelijk "bruikbare" bits om zoveel mogelijk signalen te kunnen onderscheiden. Hoe meer je kunt onderscheiden hoe hoger het aantal waarnemingen. SDRPlay claimt 14 bits te gebruiken, een deel daarvan is ook softwarematig maar ik zag in je eerdere post dat je daar al mee aan t stoeien bent.

O ja, tot slot: Geen idee wat je doet in de electrotechniek maar dat is niet zonder meer gelijk aan RF-techniek. Voor RF-techniek zie o.a. https://www.rfseminar.nl/uitzending-gemist/

[ Voor 3% gewijzigd door DjoeC op 12-02-2024 11:32 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Mobi506
  • Registratie: Oktober 2023
  • Laatst online: 30-06 08:32
Ik was al langer geïnteresseerd in het zelf hebben van een flightradar / feeder maar sinds 4 weken geleden heb ik dan ook een Raspberry Pi aangeschaft en de boel geïnstalleerd.
Jammer genoeg had ik met mijn eerste antenne geen enkel signaal en een hoop fouten in de logging. Hierna de antenne en receiver aangeschaft die Flightradar24 adviseerde bij Jetvision (RTL-SDR R820T2 TCXO + A3 Antenna + Cable BUNDLE). Dat was een wereld van verschil. Ik heb de antenne momenteel op zolder staan in het CV hok, maar ik ben al onder de indruk wat en hoeveel ik kan ontvangen. Laat staan wanneer ik hem op mijn dak zou plaatsten.

Mede door dit forum is het mij gelukt om dit voor elkaar te krijgen. Ook heb ik enkele tips hier gevonden voor het plaatsen van de antenne. Daarom besloot ik om een reactie te plaatsen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/q8n9GpUNPPbv6k19KHRg9wrdX4w=/x800/filters:strip_exif()/f/image/XNsTGzdir5Iuvj8eItGD0LBG.png?f=fotoalbum_large
Zie hier een screenshot van de door mijn antenne ontvangen vliegtuigen. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de resultaten als ik de antenne op mijn dak heb gemonteerd.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DjoeC
  • Registratie: November 2018
  • Laatst online: 23:15
Mobi506 schreef op maandag 12 februari 2024 @ 13:41:
IJammer genoeg had ik met mijn eerste antenne geen enkel signaal en een hoop fouten in de logging.
Mooi!

Wel jammer en bijzonder dat je helemaal geen signaal hebt. Zelfs met een roestige spijker als antenne zou je nog "iets" moeten zien. Als je de stick al in een hoek gegooid hebt, prima, anders zou het wel interessant zijn om (een stukje van) de fouten uit je log hier te plaatsen. Gebruik je een kant een klaar image of heb je zelf geinstalleerd? Ik doe altijd het laatste omdat sommige sites hun software nogal gesloten houden.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Mobi506
  • Registratie: Oktober 2023
  • Laatst online: 30-06 08:32
Ja ik denk ook niet dat het de antenne was, maar meer de receiver. Deze had ik gegoogled en kwam toen uit bij een site genaamd Dennisdeal. Later zag ik pas dat dit een Chinese website was. Niet dat ik daar iets op tegen had, maar ik had daarna ineens een vermoede dat ik toch niet helemaal zou ontvangen wat ik besteld had willen hebben. Maar goed, bij een hobby moet je ook dingen proberen.
Na o.a. dit forum te hebben doorgenomen kwam ik tot de conclusie dat ik een andere receiver en antenne wilde hebben.

De oude ligt in mijn kast en ik twijfel of ik een 2e wil opzetten op een ander adres, misschien dat ik dan eerst die nog een keer probeer om te kijken of dat wel wil lukken of dat de receiver toch niet geschikt is voor Flightradar.

Ik heb het image gebruikt van Flihgtradar24. Ik upload ook alleen naar hun.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DjoeC
  • Registratie: November 2018
  • Laatst online: 23:15
Mobi506 schreef op maandag 12 februari 2024 @ 13:56:
Ja ik denk ook niet dat het de antenne was, maar meer de receiver. Deze had ik gegoogled en kwam toen uit bij een site genaamd Dennisdeal. Later zag ik pas dat dit een Chinese website was. Niet dat ik daar iets op tegen had, maar ik had daarna ineens een vermoede dat ik toch niet helemaal zou ontvangen wat ik besteld had willen hebben. Maar goed, bij een hobby moet je ook dingen proberen.
Na o.a. dit forum te hebben doorgenomen kwam ik tot de conclusie dat ik een andere receiver en antenne wilde hebben.

De oude ligt in mijn kast en ik twijfel of ik een 2e wil opzetten op een ander adres, misschien dat ik dan eerst die nog een keer probeer om te kijken of dat wel wil lukken of dat de receiver toch niet geschikt is voor Flightradar.

Ik heb het image gebruikt van Flihgtradar24. Ik upload ook alleen naar hun.
Als het dat blauwe ding is op hun site zou het gewoon moeten werken. Steek eens 25cm draad in de het midden van de antenneaansluiting, wel buiten of achter een open raam uitproberen ;-) Om je eigen Debian te gebruiken staan hier: https://github.com/wiedeh...bian-Lite:-ADS-B-receiver de scripts om tar1090 of readsb (beter) te installeren met nog veel meer info, ook over problemen zoals:
(fr24feed package autoupdate has broken receivers on multiple occasions in the past, my install script only uses the binary from them and removes the autoupdater and scripting that is not necessary if you run a standalone decoder)
FR24 MLAT doesn't work on the raspberry pi, they recommend disabling it
MLAT wil je zeker aan hebben staan. Ik stuur mijn data momenteel naar ADSBX, FA, adsb.fi en adsb.lol.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Mobi506
  • Registratie: Oktober 2023
  • Laatst online: 30-06 08:32
Bedankt voor je tip, dit ga ik zeker overwegen als ik een 2e setup ga maken.
Ook de instructie voor tar1090 lijkt mij een goede toegevoegde waarde. Persoonlijk houd ik van statistieken en vind het dan ook leuk om de plot te zien in welke richtingen je het verkeer hebt ontvangen.

MLAT heb ik aan staan alleen geeft hij bij mij de melding "not-permitted".

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 111246

Stomme vraag wellicht (slightly off-topic), maar zou ik mijn ADS-B antenne ook kunnen inzetten om scheepvaart info door te sturen naar een vergelijkbare site als FR24? Of moet je dan écht een andere antenne & USB stick hebben? Vermoed dat het niet zondermeer kan, iets met frequentie/protocol. ;)

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • franssie
  • Registratie: Februari 2000
  • Laatst online: 00:22

franssie

Save the albatross

Anoniem: 111246 schreef op woensdag 14 februari 2024 @ 18:38:
Stomme vraag wellicht (slightly off-topic), maar zou ik mijn ADS-B antenne ook kunnen inzetten om scheepvaart info door te sturen naar een vergelijkbare site als FR24? Of moet je dan écht een andere antenne & USB stick hebben? Vermoed dat het niet zondermeer kan, iets met frequentie/protocol. ;)
AIS zit op een redelijk andere frequentie, twee kanalen rond de 162 kHz (maar dat had je zelf vast ook al uitgezocht).
Dat gezegd hebbende. de SWR van een antenne is met name van belang voor zenden dus probeer het gewoon. Line of Sight is echt belangrijker dan je SWR bij ontvangst, al doen sommigen er nogal panisch over.
Dus lagere freq zou een langere antenne betekeken, maar met die standaard dab sprietjes zie je het ook wel, maar LOS, die scheepvaart zit op max 10 meter hoogte dus je moet bij water wonen en zicht hebben daarop, anders pak je hooguit wat reflecties. Het is een ship-to-ship systeem primair ter ondersteuning van RADAR wat op water dus ook puur op LOS werkt.

Voor wat betreft protocol, dat is compleet anders, twee kanalen - waarvan je er maar eentje van de hoeft te ontvangen voor een radarscherm. Dus je moet andere software draaien, dat is een groter verschil dan de antenne.

Als je een USB stick hebt met een filter op de ADSB band, dan is dat een groter probleem dan je antenne, dan is een andere stick wel aan te raden.

edit2: en de ruwe NMEA feed uit AIS is niet leesbaar, daar is software voor om dat te vertalen en te cachen (scheepsnamen zit niet in een positiebericht maar worden slechts om de zoveel tijd gedeeld).

[ Voor 11% gewijzigd door franssie op 14-02-2024 18:54 ]

franssie.bsky.social | 🎸 Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Een goed probleem komt nooit alleen | Gibson guitar Fender Guitar God Damn Guitar


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Par Avion
  • Registratie: September 2012
  • Laatst online: 19:32
@DjoeC bedankt voor je heldere uitleg en de waardevolle link. RF is inderdaad niet gelijk aan elektrotechniek en het is voor mij soms echt een uitdaging om het te volgen.

Ik zal een losse LNA + filter bestellen naast de geïntegreerde op de print achter de tuner (alleen op kanaal 2) om te kijken wat werkt. Misschien dat de combinatie LNA voor en LNA achter de tuner me een voordeel oplevert. Lijkt me een interessant experiment :D

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • DjoeC
  • Registratie: November 2018
  • Laatst online: 23:15
@Par Avion Ik ben niet zeker of LNA voor en achter gaat werken, als eerder gezegd - niet mijn expertise 8) . Er worden door radiozendamateurs wel constructies gebruikt met meerdere LNA's maar ik heb daar verder geen inzicht in. Dan zou je eens contact met iemand moeten leggen die op 23cm moeilijke dingen doet, er zijn er meerdere in het land. Zoek op 1296MHz of 23cm voorversterker/LNA/preamp die band ligt voldoende dicht bij de ADSB band om min of meer dezelfde componenten te kunnen toepassen. Ook bij de groep om de radiotelescoop in Dwingeloo zit heel veel kennis en kunde op dit gebied.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • peterf
  • Registratie: Februari 2000
  • Laatst online: 23:34
Anoniem: 111246 schreef op woensdag 14 februari 2024 @ 18:38:
Stomme vraag wellicht (slightly off-topic), maar zou ik mijn ADS-B antenne ook kunnen inzetten om scheepvaart info door te sturen naar een vergelijkbare site als FR24? Of moet je dan écht een andere antenne & USB stick hebben? Vermoed dat het niet zondermeer kan, iets met frequentie/protocol. ;)
Ik zit met zelfde idee / wens.

Ik heb nu een Raspberry PI met een ADSB ontvanger, en recent de shipxplorer.com tracker gekocht. Ben er alleen nog niet uit of ik de 2 gecombineerd kan gebruiken op 1 Raspberry PI.
Projectje op de todo lijst dus voorlopig.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • franssie
  • Registratie: Februari 2000
  • Laatst online: 00:22

franssie

Save the albatross

peterf schreef op zondag 18 februari 2024 @ 20:05:
[...]


Ik zit met zelfde idee / wens.

Ik heb nu een Raspberry PI met een ADSB ontvanger, en recent de shipxplorer.com tracker gekocht. Ben er alleen nog niet uit of ik de 2 gecombineerd kan gebruiken op 1 Raspberry PI.
Projectje op de todo lijst dus voorlopig.
Dat is een vreemd ding, volgens de specs geeft die direct NMEA output, dus zonder SDR software. Als dat echt zo is dan zit het weinig in de weg. Alleen moet je die NMEA berichten nog decoden, amar daar is wel software voor. Normale NMEA berichten zijn redelijk begrijpelijk opgezet, maar AIS wijkt nogal af.

EDIT: Maar ook een stick gekocht, als die echt NMEA zonder software uitspuugt kan die mooi aan mijn navigatie laptop.
EDIT 2: Ding is een SDR, spuugt geen NMEA uit. De fabrikant liegt wat.

Misschien is er ooit behoefte aan een AIS topic?

[ Voor 15% gewijzigd door franssie op 20-02-2024 17:53 ]

franssie.bsky.social | 🎸 Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Een goed probleem komt nooit alleen | Gibson guitar Fender Guitar God Damn Guitar


Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • Ruben279
  • Registratie: Augustus 2018
  • Laatst online: 20:00
ADSBx Leaderboard

Bij ADSBx hebben ze sinds vannacht het leaderboard in beta access gezet -> https://globe.adsbexchange.com/leaderboard/

Als ik mijn receiver even opzoek krijg je daar wat getallen uit, best wel leuk om eens even naar te kijken.
Alleen houden ze in het leaderboard natuurlijk geen rekening met de fysieke locatie. Er staan heel veel receivers uit de USA boven mij, ja logisch want het is daar ook een stuk drukker.

Maar goed, best leuk om eens te kijken zo.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/-glNZ82XcEB1MS7vQ6M0FqWP5js=/800x/filters:strip_exif()/f/image/QMMo1CS3ltvMO0K27VYHlSbO.png?f=fotoalbum_large

[ Voor 26% gewijzigd door Ruben279 op 19-02-2024 11:09 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • stormfly
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 23:36
Ruben279 schreef op maandag 19 februari 2024 @ 11:08:
ADSBx Leaderboard

Bij ADSBx hebben ze sinds vannacht het leaderboard in beta access gezet -> https://globe.adsbexchange.com/leaderboard/

Als ik mijn receiver even opzoek krijg je daar wat getallen uit, best wel leuk om eens even naar te kijken.
Alleen houden ze in het leaderboard natuurlijk geen rekening met de fysieke locatie. Er staan heel veel receivers uit de USA boven mij, ja logisch want het is daar ook een stuk drukker.

Maar goed, best leuk om eens te kijken zo.

[Afbeelding]
Ik sta 9e in Nederland best leuk in een woonwijk. Je kunt ook op land filteren, waar kom je dan op uit?

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Ruben279
  • Registratie: Augustus 2018
  • Laatst online: 20:00
stormfly schreef op maandag 19 februari 2024 @ 11:27:
[...]


Ik sta 9e in Nederland best leuk in een woonwijk. Je kunt ook op land filteren, waar kom je dan op uit?
Positie 73, maar hij draait ook nog niet zo lang natuurlijk.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • franssie
  • Registratie: Februari 2000
  • Laatst online: 00:22

franssie

Save the albatross

@peterf Ik heb die stick nu net binnen , is niet softwareloss, gewwon een SDR stickje voor op een rPI. Wel staat op hun site een paar hint hoe je beide software naast elkaar kan draaien.

franssie.bsky.social | 🎸 Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Een goed probleem komt nooit alleen | Gibson guitar Fender Guitar God Damn Guitar


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • slb
  • Registratie: Augustus 2000
  • Laatst online: 28-05 13:55

slb

Bwoah......

stormfly schreef op maandag 19 februari 2024 @ 11:27:
[...]


Ik sta 9e in Nederland best leuk in een woonwijk. Je kunt ook op land filteren, waar kom je dan op uit?
276e (World)
5e (NL)

Edit:
Mijn feeder op ADSB Exchange (PA1NT_1):
84 (World)
4 (NL)\

[ Voor 13% gewijzigd door slb op 03-04-2024 16:29 ]

prompt $p $g


Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • Bottie
  • Registratie: Februari 2004
  • Laatst online: 07-07 00:14
Intussen draait mijn setup een week of 5 op de locatie, alles nog op stock-settings:
Pi4 zit in de behuizing op de mast, kabellengte naar antenne is +/- 1m. Antenne is een Vinnant CC1090/9-PSE, de gebruikte dongle is een blauwe Flightaware Pro Stick
Op het ADS-B Exchange Leaderboard: 159 worldwide, 6de in België
Op Flightradar24: 1007 worldwide, 1ste in België
Op Flightaware: 624 worldwide, 7de in België

Max range: 344, Gemiddeld: 224

Kan nog wat gaan spelen met een extra filter, al heeft de blauwe stick reeds een ingebouwde filter, en de settings zoals gain. Maar zoals het nu is, mag ik absoluut niet gaan klagen :)

http://airteamimages.com/bram-botterman_pid1007.html


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DjoeC
  • Registratie: November 2018
  • Laatst online: 23:15
Is er iemand die een linkje heeft naar de Flightaware feeder client? Gister begaf de 8GB microSD kaart van mijn Pi 3 t dus ik dacht even snel opnieuw op te bouwen (Wiedehopf READSB etc.) maar ik kan geen losse feeder client meer vinden voor Fligt aware. Ik kom nu eigenlijk alleen deze "oplossing" tegen waarbij de hele boel met containers is opgezet. Na een tijdje draaien werkt dat niet lekker, Flightaware wil (meestal) geen MLAT doen vanwege een "instabiele" klok. Ook heb ik geen manier gevonden om m'n frequente offset ergens aan te passen. Vermoedelijk is dit geheel net te zwaar voor een Pi-3, hij stond regelmatig >100% CPU te draaien. Daarbij is de WiFi verbinding traag, er zal dus best eens wat klok afwijking zijn.

Heeft iemand een linkje naar een Flightaware feeder client of werkt het tegenwoordig allen maar met "hun eigen" image?

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • tomvdhorst
  • Registratie: Oktober 2021
  • Laatst online: 06-07 12:42
https://www.flightaware.com/adsb/piaware/install

Dit is de link naar de package installation. Die kun je bovenop een os installatie doen. Dan heb je geen FA image nodig.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • DjoeC
  • Registratie: November 2018
  • Laatst online: 23:15
tomvdhorst schreef op dinsdag 2 april 2024 @ 20:10:
https://www.flightaware.com/adsb/piaware/install

Dit is de link naar de package installation. Die kun je bovenop een os installatie doen. Dan heb je geen FA image nodig.
Ik heb vast met vermoeide ogen scheel gelezen.... Dank.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Piet91
  • Registratie: November 2009
  • Niet online
Kreeg vanmorgen verscheidene mailtjes binnen dat mijn feeder eruit lag.
Een reboot wil niet helpen en op m'n RPi3 brandt maar 1 rode LED dus ik ben bang dat de SD-kaart kapot is.

Had natuurlijk een backup moeten maken (m'n graphs zullen nu ook wel kwijt zijn) maar nu moet ik als de zo snel mogelijk een geheugenkaart zien te regelen en de feeds weer aan de praat proberen te krijgen...

EDIT: hmm, heb SD-kaart in m'n laptop gedaan en die ziet de kaart wel, dus die kaart is nog niet helemaal dood...

[ Voor 13% gewijzigd door Piet91 op 23-04-2024 15:39 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • stormfly
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 23:36
Piet91 schreef op dinsdag 23 april 2024 @ 15:14:
Kreeg vanmorgen verscheidene mailtjes binnen dat mijn feeder eruit lag.
Een reboot wil niet helpen en op m'n RPi3 brandt maar 1 rode LED dus ik ben bang dat de SD-kaart kapot is.

Had natuurlijk een backup moeten maken (m'n graphs zullen nu ook wel kwijt zijn) maar nu moet ik als de zo snel mogelijk een geheugenkaart zien te regelen en de feeds weer aan de praat proberen te krijgen...

EDIT: hmm, heb SD-kaart in m'n laptop gedaan en die ziet de kaart wel, dus die kaart is nog niet helemaal dood...
https://github.com/wiedeh...ov-file#automatic-backups

Als je deze directory kan saven dan ben je blij denk ik. Is je voeding nog wel goed?

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Piet91
  • Registratie: November 2009
  • Niet online
stormfly schreef op dinsdag 23 april 2024 @ 17:49:

https://github.com/wiedeh...ov-file#automatic-backups

Als je deze directory kan saven dan ben je blij denk ik. Is je voeding nog wel goed?
Ondertussen heb ik alle feeds herstelt (voor zover ik weet). Mijn streak lijkt dus gered (nu 2805 dagen).
Gelukkig had ik nog ergens een geheugenkaart liggen, want ik denk niet dat ik de mogelijkheid had om naar een winkel te gaan om er een te kopen en dan nog de boel te gaan herstellen, voordat de streak wegviel.

Maar het was dus denk ik wel de geheugenkaart, want met de nieuwe ging de boel direct weer door.

Ik zal morgen eens kijken of ik de oude data van Graphs nog kan herstellen, want die ben ik momenteel dus wel kwijt. En dat is data van meerdere jaren ;( ...

[ Voor 22% gewijzigd door Piet91 op 24-04-2024 00:20 ]


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • tomvdhorst
  • Registratie: Oktober 2021
  • Laatst online: 06-07 12:42
En ook nog even een spare sd card weer regelen, ik heb er altijd meerdere paraat liggen zodat er in geval van een crash ook weer een vers exemplaar beschikbaar is.
16/32 GB is groot genoeg en dan heb je ook geen kopzorgen als het een keer mis gaat.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DjoeC
  • Registratie: November 2018
  • Laatst online: 23:15
Piet91 schreef op woensdag 24 april 2024 @ 00:18:
[...]
Ondertussen heb ik alle feeds herstelt (voor zover ik weet). Mijn streak lijkt dus gered (nu 2805 dagen).
Tip: Tijdelijk je ID wisselen tussen 2 ontvangers kan je streak langer intact houden als je dat belangrijk vind.

Enneh, kaartje kopen: Bij Dataio meestal zonder gedoe de volgende dag in huis. Ik heb inmiddels zoveel Pi's draaien en nog liggen dat er wel een kaartje te vinden is - al bleek een reserve Sandisk Extreme 64GB ook corrupt.....

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tomvdhorst
  • Registratie: Oktober 2021
  • Laatst online: 06-07 12:42
DjoeC schreef op woensdag 24 april 2024 @ 11:05:
[...]

Tip: Tijdelijk je ID wisselen tussen 2 ontvangers kan je streak langer intact houden als je dat belangrijk vind.

Enneh, kaartje kopen: Bij Dataio meestal zonder gedoe de volgende dag in huis. Ik heb inmiddels zoveel Pi's draaien en nog liggen dat er wel een kaartje te vinden is - al bleek een reserve Sandisk Extreme 64GB ook corrupt.....
Dan moet je wel meer dan 1 ontvanger hebben anders wordt het ook lastig :)
Maar inderdaad, ik heb ook altijd spare liggen van alle onderdelen om uitval te voorkomen.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • DjoeC
  • Registratie: November 2018
  • Laatst online: 23:15
tomvdhorst schreef op woensdag 24 april 2024 @ 15:01:
[...]


Dan moet je wel meer dan 1 ontvanger hebben anders wordt het ook lastig :)
Maar inderdaad, ik heb ook altijd spare liggen van alle onderdelen om uitval te voorkomen.
Tja, door de jaren heb ik m'n ontvanger zo af en toe opgewaardeerd. Er liggen hier her en der nog wat stickies - voor tijdelijk maakt de hoeveelheid data die doorgegeven wordt niet zo heel veel uit. Maar, wel handig als je weet hoe het truukje werkt.

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • Piet91
  • Registratie: November 2009
  • Niet online
Nou, de data van graphs is ook hersteld. Daar is de afgelopen maanden ook niet alles goed gegaan, want de laatste automatische backup is van week 10.
Maar goed; de data daarvoor is wel terug, hoewel dat minder ver terug gaat dan ik eerst dacht; ongeveer tot april 2021.

Mijn NAS is ook aan het wegvallen en ben bezig met kijken naar vervanging en dan ook eens kijken of ik op een of andere manier kan regelen dat er automatisch een backup van de SD naar de NAS gemaakt kan worden.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • slb
  • Registratie: Augustus 2000
  • Laatst online: 28-05 13:55

slb

Bwoah......

Je kunt ook de interval van het schrijven naar de kaart iets vergroten. Is gesuggereerd in een discussie op FA.

SD-kaartjes houden er niet van constant beschreven te worden. Ik gebruik tegenwoordig endurance kaartjes, die worden bijvoorbeeld voor dashcams geadviseerd. Iets duurder dan de standaardkaartjes maar met de prijzen van tegenwoordig valt het wel mee.

prompt $p $g


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • DjoeC
  • Registratie: November 2018
  • Laatst online: 23:15
slb schreef op donderdag 2 mei 2024 @ 01:16:
Je kunt ook de interval van het schrijven naar de kaart iets vergroten. Is gesuggereerd in een discussie op FA.

SD-kaartjes houden er niet van constant beschreven te worden. Ik gebruik tegenwoordig endurance kaartjes, die worden bijvoorbeeld voor dashcams geadviseerd. Iets duurder dan de standaardkaartjes maar met de prijzen van tegenwoordig valt het wel mee.
De wiedehopf versie van de software schrijft al een stuk minder naar de kaartjes. Ook het gebruik van een RAM disk helpt de kaartjes beschermen. De mijne ging 5 jaar mee, de 2e loopt na 5 jaar nog steeds al heb ik inmiddels wel een reserve kaartje: https://www.digikey.nl/nl...AK6-148HTA-00101/21576750 , 32GB met echte specs, 568TBW ofwel 17.000 keer compleet herschrijven. Gekkigheid om 30 euro voor een 32GB kaartje uit te geven? Vast wel. Maar het uitbouwen en weer inbouwen van de Pi en het vervangen van het kaartje is ook geen lolletje. NB: Alleen de 16 en de 32GB hebben dit soort specs, de grotere kaartjes al weer een stuk minder. Zie de (link naar de datasheet) hoofdstuk 2.6 (blz 10). Ik had nog nooit eerder een specsheet voor een SD kaartje gezien van 26 (!) pagina's...

Aanvulling: Aan dit type gekomen via een artikel van een zuidelijke blogger. Ik meen met titel "the best SD card YOU will never buy", al kan ik m niet terug vinden. De kern van het verhaal is was: gewoon, extereme, high endurance, allemaal termen zonder achterliggende data. Belangrijk was "industrial" met specs want bedrijven die apparatuur met embedded SD cards leveren zitten niet te wachten op uitval of "gevalletje garantie" omdat ook commercieel veel wordt ingebouwd op "moeilijk berijkbare plekken".

Aanvulling 2: linkje toch nog gevonden: YouTube: The best microSD card for Raspberry Pi 5 you're NOT going to buy.

[ Voor 19% gewijzigd door DjoeC op 02-05-2024 10:59 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Saturnus
  • Registratie: Februari 2005
  • Niet online
Nog steeds veel Graphs1090 gebruikers hier?
Qua ADS-B was dat de deur uit trappen een van de betere beslissingen die ik gemaakt heb. Wat een rotzooi is dat.

Recent in Prometheus 'alerting rules' gemaakt. Nu krijg ik direct berichten op de telefoon als uit Dump1090 data blijkt dat er iets mis is of juist extreem goed gaat, zoals voor x minuten lang een lage/hoge berichtensnelheid, te zwak signaal, te sterk signaal, enz.

Ook vorige week even onderhoud op de setup gedaan. Mogelijk was de 5V voedingskabel van de bias tee af. Prestaties waren toen al een week slecht vergeleken met de omgeving. Het leek er ook op dat als die kabel te dicht bij 230V ligt die gewoon geannuleerd wordt. Tenslotte de hele zooi van aluminiumfolie voorzien. Nu volgens mij beter dan ooit te voren. *O*

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Ruben279
  • Registratie: Augustus 2018
  • Laatst online: 20:00
Saturnus schreef op maandag 6 mei 2024 @ 18:58:
Nog steeds veel Graphs1090 gebruikers hier?
Recent in Prometheus 'alerting rules' gemaakt. Nu krijg ik direct berichten op de telefoon als uit Dump1090 data blijkt dat er iets mis is of juist extreem goed gaat, zoals voor x minuten lang een lage/hoge berichtensnelheid, te zwak signaal, te sterk signaal, enz.
Heb je toevallig zin om hier iets meer over te delen?
Lijkt me wel interessant, maar heb momenteel geen tijd om zelf iets uitgebreids te gaan uitzoeken helaas...

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DjoeC
  • Registratie: November 2018
  • Laatst online: 23:15
Saturnus schreef op maandag 6 mei 2024 @ 18:58:
Nog steeds veel Graphs1090 gebruikers hier?
Qua ADS-B was dat de deur uit trappen een van de betere beslissingen die ik gemaakt heb. Wat een rotzooi is dat.

Recent in Prometheus 'alerting rules' gemaakt. Nu krijg ik direct berichten op de telefoon als uit Dump1090 data blijkt dat er iets mis is of juist extreem goed gaat, zoals voor x minuten lang een lage/hoge berichtensnelheid, te zwak signaal, te sterk signaal, enz.

Ook vorige week even onderhoud op de setup gedaan. Mogelijk was de 5V voedingskabel van de bias tee af. Prestaties waren toen al een week slecht vergeleken met de omgeving. Het leek er ook op dat als die kabel te dicht bij 230V ligt die gewoon geannuleerd wordt. Tenslotte de hele zooi van aluminiumfolie voorzien. Nu volgens mij beter dan ooit te voren. *O*
Ja, ik gebruik graph1090, niet dat ik er veel naar kijk anders dan historische overview.... Ik ben benieuwd welk probleem je opgelost hebt door dat niet meer te gebruiken? Ik lees eigenlijk alleen maar dat je in de nieuwe setup alerting hebt ingesteld die nooit onderdeel heeft uitgemaakt van graph1090?

Grote verschillen heb ik nog nooit problemen mee gehad. Wel stroomuitval, internet uitval, hangende Pi na een (maandelijkse) reboot. Maar die worden allemaal al netjes op andere manieren gemeld ofwel, is er een behoefte die ik zou moeten hebben maar waar ik nog niks over weet?

Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • Saturnus
  • Registratie: Februari 2005
  • Niet online
Ruben279 schreef op maandag 6 mei 2024 @ 21:57:
[...]


Heb je toevallig zin om hier iets meer over te delen?
Lijkt me wel interessant, maar heb momenteel geen tijd om zelf iets uitgebreids te gaan uitzoeken helaas...
Jawel.

Met context: Er staan hier een server en een Raspberry Pi 3B+ (en nog meer spul, zoals een experimentele RTL-TCP setup, maar maakt niet uit voor dit verhaal). Op de Pi staat DietPi als distro. Op alle apparaten staat Docker en van alle ADS-B software die ik gebruik heb ik 'images' gemaakt die als containers in Docker draaien. Dump1090 en de feeders op de Pi, en het wat zwaardere spul (VRS en wat ik nu ga uitleggen) op de server. Dump1090 schrijft JSON-bestanden naar NFS van de server. Dump1090-exporter leest dat uit en transformeert het naar een formaat geschikt voor Prometheus. Prometheus 'schraapt' die data en zo zit het in een database. Prometheus heeft die 'alerting rules' als configuratie, die bij afgaan in Prometheus Alertmanager terecht komen, waarna je vele keuzes hebt voor een vervolg stap. Ik heb gekozen voor Zulip, wat hier nog meer dingen afhandelt. Tenslotte om die mooie grafieken (live) te laden is er Grafana dat Prometheus uitleest. In Grafana is er enorme flexibiliteit qua uitlezen. Ik kan nu op de minuut terug tot 2020. Overkill, maar die 1980 pixelblokjes van Graphs1090, vastlopers, dataverlies is het sowieso niet meer.

Nu snap ik ook dat dit hierboven klinkt als 8)7 |:( maar dit is niet opgezet in een paar dagen. Om van Graphs1090 af te zijn heb je Dump1090-exporter, Prometheus en Grafana nodig, en dit hoeft niet per se in Docker, maar dat kan ik wel aanraden. Dat zou aardig te doen moeten zijn. In 2020 was ik op dit gebied ook nog behoorlijk een beginner. En Grafana biedt wat mogelijkheden voor monitoring, verbinden met Telegram enz. dus Alertmanager en alles daarna is ook niet per se nodig.

Hoe Prometheus op een Pi draait kan ik niet zeggen (elke vorm van databasing op een Pi vind ik twijfelachtig), maar op de server nemen die drie applicaties bij elkaar 0,1% van de processor (5600G) bij dataverwerking en een paar procent voor queries in Grafana. Geheugengebruik ~50-400 MB. ~800MB opslag aan applicaties exclusief Docker en 600MB dataopslag voor die 4 jaar.

@DjoeC
Als je niet veel naar data kijkt heb je wellicht niets aan bovenstaande. Ik kijk vaak, alhoewel dat ook komt doordat de hoofdstatistiek (msg/sec) onderdeel is van een generiek dashboard over alle systemen hier. Met Graphs1090 had ik dat ik die om de zoveel tijd opnieuw moest starten want het ding kapte ermee. Dat en het gebaseerd zijn op iets als collectd wat ik al eerder had meegemaakt als stug, geen vertrouwen in dat de data niet over een paar jaar corrupt is of uit backup te herstellen is, geen flexibiliteit in bekijken van de data (een paar presets), extreem lelijke niet aanpasbare weergave, geen live 'nummer statistieken', alleen de grafieken en misschien vergeet ik nog wel wat redenen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DjoeC
  • Registratie: November 2018
  • Laatst online: 23:15
@Saturnus Mooie post. Misschien heb je wat linkjes naar wat uitgebreidere omschrijvingen of zijn dit je eigen produkten (gebaseerd op)? Ik ben momenteel van alles op Docker aan t inrichten maar de ADSB kant wil ik zo simpel mogelijk houden omdat de Pi's buitenshuis moeilijk bereikbaar/onderhoudbaar zijn opgezet. Momenteel werkt het en ik heb nog wat andere dingen te gaan voordat "meer inzicht" in ADSB een rol gaat spelen. Overgang van platte software naar containers (inclusief eigen Python spul) en overgang naar uptodate bookwork is best wel tijdrovend ;-)

Maar je beschrijving is zeker iets om in de toekomst verder naar te kijken, ik weet dat veel meer mogelijk is dan wat ik nu doe...

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tomvdhorst
  • Registratie: Oktober 2021
  • Laatst online: 06-07 12:42
Nog nooit issues met Graphs1090 gehad moet ik zeggen, draait hier op een hoop pi’s maar het ergste wat ik ooit heb gehad was een gestresste lighttpd installatie die ik handmatig kon herstellen.
De visuele weergave vind ik niet heel spannend, wil vooral wel weten was mijn Max range en Max aantal toestellen per setup is maar ik ben niet zozeer geïnteresseerd in ranking ten opzichte van anderen.
Probeer wel het maximale er uit te halen qua gain settings maar dat is het ook wel.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Saturnus
  • Registratie: Februari 2005
  • Niet online
@DjoeC @tomvdhorst
Nog een leuke reden om het Prometheus-systeem te hebben: Je hebt één dashboard met al je locaties erin. Natuurlijk weer, als je daar behoefte aan zou hebben.

@DjoeC
Ik heb de Github pagina's van de applicaties en eigen kennis/creativiteit gebruikt. Dus geen tutorial online. Misschien bestaat die wel. Ik kan vanuit dit topic wel hulp bieden aan een ieder die het gaat opzetten.




Hier blijkt er helaas toch meer mis. Het signaal is sinds gisterochtend net als eind april...een decibel of 4-6 lager. Ik zie 25-35% minder berichten per seconde. Ook het bereik is lager.

Alweer uren binnen bezig geweest. Toen toch eens besloten met de zoomlens naar buiten te gaan...
Hmm......
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/z8e3TwQQdK2lSOlH-5jJ00_vyzQ=/full-fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/2lmnFemH9r3B5srd1dkmgYbI.jpg?f=user_large

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • DjoeC
  • Registratie: November 2018
  • Laatst online: 23:15
@Saturnus Je denkt toch niet aan dat moertje? Bij 5-6 dB verschil is het waarschijnlijker dat er iets in de fiberbuis mis is OF dat je coax problemen heeft.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Saturnus
  • Registratie: Februari 2005
  • Niet online
DjoeC schreef op vrijdag 10 mei 2024 @ 23:35:
@Saturnus Je denkt toch niet aan dat moertje? Bij 5-6 dB verschil is het waarschijnlijker dat er iets in de fiberbuis mis is OF dat je coax problemen heeft.
Ja die aanname deed ik min of meer. Maar het radiogolvendeel in ADS-B setups heb ik weinig verstand van. Nu nog even met ChatGPT gepraat, die zegt dat de verwachte impact inderdaad niet groot zal zijn... Maarja, wat zou het dan zijn...

Setup: Antenne -> 3 meter Airborne 10 -> RTL-SDR Tripple LNA -> Bias Tee -> 20 cm Highflexx 7 pigtail -> FlightAware Pro Stick Plus -> Raspberry Pi 3B+

Geprobeerd/gecheckt: Stick gewisseld, Bias Tee voeding/adapter gewisseld, Triple LNA filter, Bias Tee en pigtail er tussen uit. Voltage die op de stick komt uit de Pi, en uit de AMS1117, en uit de voeding naar de bias tee...
Morgen nog even een spectrumscan doen met laptop er aan. In 2020 zat hier een radiopiraat, maar dat liep toch anders dan wat er nu gebeurt...

De Airborne 10 maakt op het einde een bocht van 90 graden met 20-25 cm radius. Dat voelde prima, ging soepel er is niet geforceerd. Zou die na 5 jaar schade hebben? Denk het niet, heb er nog aan gewiebeld enz.
Ja dan blijft de antenne over...

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DjoeC
  • Registratie: November 2018
  • Laatst online: 23:15
@Saturnus Als ik de specs goed lees (...) is het kabel met een lucht dielectricum. Buigen kan MAAR kan ook de kabel beschadigen als het te scherp gebogen wordt. Daarnaast zie ik wel staan "volledig waterdicht" maar met lucht valt daar vermoedelijk wel iets op af te dingen. Tot slot hoop ik dat de kabel vast zit en niet in op de wind beweegt, heel slecht.

Dat allemaal gezegd hebbend: Er hoeft helemaal niks met je kabel aan de hand te zijn, meten is weten maar dan moet je wel hoogfrequent kunnen meten. Als het intermittent is - vorig jaar "even" en nu weer moet je de vraag stellen: wat was er vorig jaar gelijk aan nu en wat veranderde er tussen toen niet werken en "plotseling" weer wel? Kan het zijn dat er een connector losgetrild is? Of een connector aan de binnekant (van de antenne of van de LNA of van het filter) onvoldoende contact maakt Ik heb zelf een Uputronics, die had ook wat problemen met de SMA connector aan de binnenkant van het doosje.

Tip: Als alles goed werkt netjes afdichten met Scotchfil met daaroverheen een laagje Scotch 23, 33, 88 oid. Of alleen isolatietape (Scotch). Waarom dat merk? Het plakt en blijft plakken. Lekker strak aantrekken zodat t een beetje rekt dan zit alles goed waterdicht.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • tomvdhorst
  • Registratie: Oktober 2021
  • Laatst online: 06-07 12:42
Ik zou vermoeden dat je wellicht of een niet goed aangedraaide connector hebt of dat je water in de kabel hebt gekregen op een of andere manier. Dat zou met het weer van de afgelopen weken zomaar kunnen.
Daar zou ik als eerste zoeken. Als je dat kan uitsluiten dan wellicht de antenne zelf checken.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Saturnus
  • Registratie: Februari 2005
  • Niet online
@DjoeC @tomvdhorst

Antennesysteem ligt nu binnen. Dat is de enige optie, kan buiten er niets aan checken/veranderen.
Antenne
Eigenlijk kan de kabel hierin niet bewegen. Er heeft zelfs nog wat vulmateriaal in de buis gezeten. Tussen die plaat (metaal) en de muur (hout) zit een ruimte van een centimeter of 2. Die is afgeschermd met compriband, ook dat lijkt goed te werken. Onder is die open, eventuele regen kan er gemakkelijk uit.

Bij het aanschouwen zie ik dat de radials, waar die verbinden met de antenne, in matige staat zijn met roest. Een van de 'houdertjes' is losgeraakt en dus 'verandert in een boutje.' Gelukkig zit er in de pijp ook schroefdraad.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/K7GlyiqWfdlHVSUfzPHzKRODvVY=/full-fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/85yZqJqoB9JZ9KgVgiYO9c7q.jpg?f=user_large

De kabel uit de metalen buis gehaald... er zit veel wit poeder overal, waarschijnlijk niet van Pablo. Ben wel benieuwd wat dat dan is... Let op, in de volgende foto heb ik vooraf siliconen spray moeten gebruiken om de antenne uit de buis te krijgen, daarom lijkt het extreem ranzig. Denk even de vloeistof weg en dan houd je dus wat wit poeder over.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/jcwGfLH6ZQiRba7Jin2K45VgiKc=/full-fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/1yQ27U4N7DsuuXvaJXYtwf11.jpg?f=user_large

Er zit ook wat vocht en viezigheid op de 3m lange kabel maar weinig schokkends tot nu toe. Het lijkt er niet op dat er een connector los heeft gezeten. Ook in het andere deel van de setup geen aanwijzingen dat er verbindingsproblemen zijn. Tips om de die kabel goed door te meten? Ik heb een normale goede multimeter maar dat zal dan wel niet voldoende zijn?



Die 3m kabel getest tegenover een zelfde Airborne 10, maar dan pigtail. In een aantal van die 'wisseltests' lijkt de lange kabel wel een handvol decibels te verliezen. Wat mij betreft nog niet de eindconclusie.

Aangezien het een behoorlijke hel is het antenne systeem te monteren en demonteren, overweeg ik nu heel sterk om preventief beide te vervangen waarbij ik dan een antenne zonder radials kies en zal zien of ik de top van de metalen buis volledig waterdicht kan maken, bijvoorbeeld met een dikke laag uit een lijmpistool, om dat vervolgens op maat te snijden. Echter, ook hier weer, materialen, harde technieken enz. niet iets waar ik heel goed in thuis ben. Hoe goed lijmpistoollijm het buiten doet...geen idee.

@slb Nog even slb taggen, die vind dit ook wel interessant. :P

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • tita_tovenaar
  • Registratie: September 2000
  • Laatst online: 06-07 13:57
Ik zou als ik jou was ook maar even de toestand van de coax zelf bekijken!
Als de kern en de mantel zwart is geworden dan heb je vocht in de kabel en dat veroorzaakt dus slechte ontvangst.

Soms weet ik het ook niet meer.........


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tomvdhorst
  • Registratie: Oktober 2021
  • Laatst online: 06-07 12:42
Heb je ook aan de binnenkant gekeken? Als er daar vocht zit dan is dat wel een teken van vocht in de kabel.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • (KBX) Harkanoid
  • Registratie: December 2016
  • Laatst online: 22:07
Heb je iemand in je kenniskring met een nanovna oid? Daarmee kan je je reflectie demping en resonantiefreq van je antenne mooi mee bekijken , er kan ook vocht/water in je coax zitten

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • franssie
  • Registratie: Februari 2000
  • Laatst online: 00:22

franssie

Save the albatross

Ik heb overigens wel een antenne analyzer met SWR meter digitaal @Saturnus als je in de buurt van Muiden bent en de antenne mee kan nemen (al ben ik nog wel even op vakantie)

[ Voor 6% gewijzigd door franssie op 12-05-2024 22:12 ]

franssie.bsky.social | 🎸 Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Een goed probleem komt nooit alleen | Gibson guitar Fender Guitar God Damn Guitar


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DjoeC
  • Registratie: November 2018
  • Laatst online: 23:15
Ik vermoed dat het witte stof afkomstig is van de fiberbuis. Dat ding beweegt en slijt dus. Dat stof hoeft niet de oorzaak van de demping te zijn. Maar een breuk in de collineair in die buis kan dat wel zijn. Het verschil pigtail vs kabel is veelzeggender MITS de omstandigheden gelijk zijn, posities antenne, hardware, etc. zodat het patroon/de veldsterkte niet verstoord wordt.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • slb
  • Registratie: Augustus 2000
  • Laatst online: 28-05 13:55

slb

Bwoah......

@Saturnus Een mogelijke andere oorzaak: zonneactiviteit

https://www.space.com/pow...nspot-ar3664-may-10-video

We zitten op dit moment op een piek (van een cyclus van 11 jaar).
Hier en hier de zonneactiviteitsvooruitzichten.

Toch ook even de antenne-aansluiting van de FA stick controleren. Heb al eens een stick gehad waarbij deze niet goed gesoldeerd was op de print. Misschien nog ergens andere stick liggen?

[ Voor 26% gewijzigd door slb op 13-05-2024 01:30 ]

prompt $p $g


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Saturnus
  • Registratie: Februari 2005
  • Niet online
@tita_tovenaar
Ik zal zien of het mogelijk is de N-connector te openen.

@tomvdhorst
De binnenkant van de buis/paal toch? Ja daar is het wat vochtig. Omdat ik siliconen spray heb gebruikt kan ik de mate (erg weinig of een beetje) niet vaststellen.

@(KBX) Harkanoid
Nee, helaas.

@franssie
Ik zit helaas in het hoge noorden. Dank.

@DjoeC
Ik moest nog denken aan dat het uit de regen kan komen...5 jaar regen... Antennebuis voelt na schoonmaken nog als bijna nieuw, maar geen idee. Gisteren ook weer getest maar ik denk dat in die nieuwe testsetup de hele backend te dicht bij de antenne ligt bij gebruik van pigtail en stoort, daarom dat opeens de buiten kabel het beter deed. Zometeen weer even ombouwen.

@slb
Interessant. Ik kan op die site niet een geschiedenis vinden behalve https://www.spaceweatherl...torical-solar-cycles.html wat niet genoeg details (per dag/uur) heeft. Zou ideaal zijn voor een vergelijking. Als dat het zou zijn is het wel specifiek mijn setup die er gevoelig voor is want mensen uit de omgeving verliezen geen prestaties.

Ja ik heb de RTL-SDR v3 van jou gebruikt in eerdere tests.



Nog even de tijdlijn:
20 april vermoedelijk tussen 03:00 en 4:30 gebeurt er iets, en sindsdien komt het signaal niet meer op volle kracht. Prestaties onder de maat.
1 mei ~15:00-15:30: prestaties terug naar normaal. Op die dag was ik binnen met de setup bezig, maar blijkbaar is er geen link te leggen. (Ik dacht dat het de voedingskabel van de Bias Tee was, maar dat is dus hoogstwaarschijnlijk niet zo.)
9 mei: Prestaties mogelijk wat onder de maat.
10 mei: Duidelijk iets mis. Prestaties een stuk lager.

[ Voor 11% gewijzigd door Saturnus op 13-05-2024 09:46 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tomvdhorst
  • Registratie: Oktober 2021
  • Laatst online: 06-07 12:42
@Saturnus ik bedoel de binnenkant van de kabel zelf en niet de binnenkant van de buis.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • (KBX) Harkanoid
  • Registratie: December 2016
  • Laatst online: 22:07
@Saturnus

Ik bedoelde dit goedkope speeltje :

https://www.eleshop.nl/nanovna-h.html

Acties:
  • +6 Henk 'm!

  • DjoeC
  • Registratie: November 2018
  • Laatst online: 23:15
Voor degenen met een Flightaware account lijkt er een fors datalek geweest te zijn met "gevoelige" gegevens:
What Happened?
On July 25, 2024, we discovered a configuration error that may have inadvertently exposed your personal information in your FlightAware account, including user ID, password, and email address. Depending on the information you provided, the information may also have included your full name, billing address, shipping address, IP address, social media accounts, telephone numbers, year of birth, last four digits of your credit card number, information about aircraft owned, industry, title, pilot status (yes/no), and your account activity (such as flights viewed and comments posted).  

What We Are Doing?
FlightAware values your privacy and deeply regrets that this incident occurred. Once we discovered the exposure, we immediately remedied the configuration error. Out of an abundance of caution, we are also requiring all potentially impacted users to reset their password.
Neem dit serieus, amerikaanse bedrijven hebben in dit soort situaties nogal gevoel voor "understatement"... Als je elders dezelfde combinatie user/password gebruikt zorg dan dat je (minimaal) het wachtwoord ook op die plaatsen aanpast, bij voorkeur gebruik je overal een uniek wachtwoord!

Ik gebruik https://keepass.info/ om unieke wachtwoorden aan te maken, op te slaan en automatisch in te typen, https://play.google.com/s...s2android.keepass2android op m'n tablet/telefoon.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Hmmbob
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 07-07 18:00
Saturnus schreef op zondag 17 november 2019 @ 13:33:
En treedt allen toe tot de GoT / Tweakers.net FlightAware Flight Crew. *O*

Laat het even weten als je username daar anders is dan hier.
Kan je mij ook toevoegen?

Sometimes you need to plan for coincidence


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • franssie
  • Registratie: Februari 2000
  • Laatst online: 00:22

franssie

Save the albatross

Na de password leak van laatst? Weet je het zeker @Hmmbob

edit: of is je account hier nu ook lek. :P

Dat zou hilarischi zijn overigens gezien je sector.

[ Voor 48% gewijzigd door franssie op 18-08-2024 22:40 ]

franssie.bsky.social | 🎸 Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Een goed probleem komt nooit alleen | Gibson guitar Fender Guitar God Damn Guitar


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Saturnus
  • Registratie: Februari 2005
  • Niet online
Hmmbob schreef op zondag 18 augustus 2024 @ 22:34:
[...]

Kan je mij ook toevoegen?
Verstuurd.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Hmmbob
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 07-07 18:00
franssie schreef op zondag 18 augustus 2024 @ 22:37:
Na de password leak van laatst? Weet je het zeker @Hmmbob

edit: of is je account hier nu ook lek. :P

Dat zou hilarischi zijn overigens gezien je sector.
Die is allang weer gewijzigd (en was al uniek, dus no worries)
Tx!

Sometimes you need to plan for coincidence


Acties:
  • +5 Henk 'm!

  • Piet91
  • Registratie: November 2009
  • Niet online
Afbeeldingslocatie: https://global.discourse-cdn.com/flex019/uploads/flightaware/original/3X/2/1/215fc5f6186644c7fffb745ffe01af5f80a9321f.jpeg

Zoals te lezen in dit topic, heb ik een aantal keren moeten haasten om de streak vast te houden.
(falende geheugenkaarten e.d.).

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • franssie
  • Registratie: Februari 2000
  • Laatst online: 00:22

franssie

Save the albatross

Piet91 schreef op maandag 4 november 2024 @ 20:24:
[Afbeelding]

Zoals te lezen in dit topic, heb ik een aantal keren moeten haasten om de streak vast te houden.
(falende geheugenkaarten e.d.).
Dan doe je vast ook aan Duo Lingo en Pokemon als je zo van de streaks bent :P

franssie.bsky.social | 🎸 Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Een goed probleem komt nooit alleen | Gibson guitar Fender Guitar God Damn Guitar


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • DjoeC
  • Registratie: November 2018
  • Laatst online: 23:15
Piet91 schreef op maandag 4 november 2024 @ 20:24:
[Afbeelding]

Zoals te lezen in dit topic, heb ik een aantal keren moeten haasten om de streak vast te houden.
(falende geheugenkaarten e.d.).
Ik zit pas op 2541 dagen... Bij uitval zet ik de ID tijdelijk naar de 2e ontvanger >:) vooral omdat ik toch echt moet klimmen om erbij te kunnen en daar moet het weer bij meewerken... ontvanger, dongel en Pi hangen in een kastje vlak bij de antenne, voeding met PoE.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • boswandeling
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 07-07 16:35
Al een tijdje volg ik dit topic en ben erg geintereseerd geraakt. De feestdagen komen er weer aan en wil graag een setje vragen aan de kerstman :)

Ik zie diverse hardware voorbij komen, maar wat is de beste combinatie.

Ik heb een plat dak waar ik een dakdoorvoer naar binnen heb, direct daar heb ik een switch en een nic met proxmox waar ik het e.e.a. op kan installeren.

Ik kan dus een prima stick kwijt, en dichtbij de ADS-B stick binnen. Ik weet niet of een filter ook nodig is.

Wat is volgens jullie de beste setup ?

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • DjoeC
  • Registratie: November 2018
  • Laatst online: 23:15
boswandeling schreef op dinsdag 5 november 2024 @ 09:27:
Al een tijdje volg ik dit topic en ben erg geintereseerd geraakt. De feestdagen komen er weer aan en wil graag een setje vragen aan de kerstman :)

Ik zie diverse hardware voorbij komen, maar wat is de beste combinatie.

Ik heb een plat dak waar ik een dakdoorvoer naar binnen heb, direct daar heb ik een switch en een nic met proxmox waar ik het e.e.a. op kan installeren.

Ik kan dus een prima stick kwijt, en dichtbij de ADS-B stick binnen. Ik weet niet of een filter ook nodig is.

Wat is volgens jullie de beste setup ?
Ik gebruik de RTL-SDR V3 met een 1090MHz voorversterker en een Flightaware antenne aan een Raspi 3B+ met PoE board. Gevoed met netwerkkabel voor buiten, alle componenten in een ABS doos (met ventilatie) gebouwd en op 1m van de antenne opgehangen - wel 70% van de dag in de schaduw onder een dakje anders wordt het te heet.....

Ik heb nog 2 verbeterpunten: andere antenne en meer hoogte, zeg maar zoiets.

Signalen gaan "rechtuit", hoe vrijer je natenne staat en hoe lager (line-of-sight) je horizon ligt, hoe beter je ontvangst zal zijn. Bomen en gebouwen komt het signaal niet of nauwelijks doorheen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Jrrri
  • Registratie: Oktober 2002
  • Laatst online: 29-06 20:46

Jrrri

Simulant

Hoe ga je eigenlijk om met bliksembeveiliging bij zo'n installatie op je dak?

Kachel: Ryzen 7 5800X - Aorus B550 - 32GB - RX6800XT - 3x14cm + 1x12cm - 1440p


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DjoeC
  • Registratie: November 2018
  • Laatst online: 23:15
Jrrri schreef op dinsdag 5 november 2024 @ 10:09:
Hoe ga je eigenlijk om met bliksembeveiliging bij zo'n installatie op je dak?
In veel jaren nog nooit inslag gehad, wel op 40 meter afstand. Maar heel praktisch: Bliksem zoekt de weg van de minste weerstand. Hoewel dat via "het hoogste punt" kan zijn hoeft dat zeker niet het geval te zijn. En ook al is je systeem beveiligd: Een directe inslag kan nog steeds enorme schade aanrichten/brand veroorzaken.

Aanleg bliksembeveiliging zou je professioneel moeten laten doen, is echt iets meer dan een aardpen de grond in.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • boswandeling
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 07-07 16:35
Ik heb in ieder geval als aardpunt het complete frame van mijn zonnepanelen (plat dak frame) dit frame is middels een directe 6mm aardkabel aangesloten op de aardpen in de meterkast.

Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • DjoeC
  • Registratie: November 2018
  • Laatst online: 23:15
boswandeling schreef op dinsdag 5 november 2024 @ 10:22:
Ik heb in ieder geval als aardpunt het complete frame van mijn zonnepanelen (plat dak frame) dit frame is middels een directe 6mm aardkabel aangesloten op de aardpen in de meterkast.
Ik ben geen specialist dus ik geef geen verder commentaar. Na foto's gezien te hebben van een inslag in een antennemast achter in een tuin en de gevolgen in het huis (brand net voorkomen, alle stopcontacten van de muren geblazen, alle bedrading gesmolten, aangesloten apparatuur verworden tot een brei van componenten in gesmolten plastic) vindt ik: Doe niks of laat er een specialist over mee denken.

Het gaat NIET over huis-tuin en keuken vermogens: A typical lightning flash is about 300 million Volts and about 30,000 Amps. In comparison, household current is 120 Volts and 15 Amps.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • _Eend_
  • Registratie: Juni 2006
  • Laatst online: 07-07 13:02

_Eend_

🌻🇺🇦

DjoeC schreef op dinsdag 5 november 2024 @ 10:47:
[...]

Ik ben geen specialist dus ik geef geen verder commentaar. Na foto's gezien te hebben van een inslag in een antennemast achter in een tuin en de gevolgen in het huis (brand net voorkomen, alle stopcontacten van de muren geblazen, alle bedrading gesmolten, aangesloten apparatuur verworden tot een brei van componenten in gesmolten plastic) vindt ik: Doe niks of laat er een specialist over mee denken.

Het gaat NIET over huis-tuin en keuken vermogens: A typical lightning flash is about 300 million Volts and about 30,000 Amps. In comparison, household current is 120 Volts and 15 Amps.
Bij een oude werkgever heb ik meerdere malen meegemaakt dat de bliksem insloeg in een ondergrondse kabel van ons. Die kabel verbond de alarmen en brandmelders in de verschillende gebouwen op het terrein.

Meestal viel de schade redelijk mee, alleen de centrales waar de kabel tussen liep hadden een opdonder gekregen. Maar een keer hebben we ook vrijwel het gehele alarmsysteem moeten vervangen, in een groot deel van de gebouwen..

Dat was een dure hobby :+

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • boswandeling
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 07-07 16:35
DjoeC schreef op dinsdag 5 november 2024 @ 10:47:
[...]

Ik ben geen specialist dus ik geef geen verder commentaar. Na foto's gezien te hebben van een inslag in een antennemast achter in een tuin en de gevolgen in het huis (brand net voorkomen, alle stopcontacten van de muren geblazen, alle bedrading gesmolten, aangesloten apparatuur verworden tot een brei van componenten in gesmolten plastic) vindt ik: Doe niks of laat er een specialist over mee denken.

Het gaat NIET over huis-tuin en keuken vermogens: A typical lightning flash is about 300 million Volts and about 30,000 Amps. In comparison, household current is 120 Volts and 15 Amps.
Ik kom er ook niet onderuit :) het is namelijk verplicht in de nieuwe NEN1010 om het frame van je zonnepanelen te aarden.

https://www.zonnepanelen.net/aarden-zonnepanelen/

Kopje "Hoe moet ik zonnepanelen aarden"

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DjoeC
  • Registratie: November 2018
  • Laatst online: 23:15
@boswandeling NEN1010 is een norm, geen wet en dus voor particulieren geen verplichting, anders dan conform bouwbesluit of verzekering. Maar dit hoort meer thuis in Het grote topic voor Elektra huisinstallaties - Deel 2 denk ik. We dwalen af van ADS-B....

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tomvdhorst
  • Registratie: Oktober 2021
  • Laatst online: 06-07 12:42
DjoeC schreef op dinsdag 5 november 2024 @ 10:07:
[...]

Ik gebruik de RTL-SDR V3 met een 1090MHz voorversterker en een Flightaware antenne aan een Raspi 3B+ met PoE board. Gevoed met netwerkkabel voor buiten, alle componenten in een ABS doos (met ventilatie) gebouwd en op 1m van de antenne opgehangen - wel 70% van de dag in de schaduw onder een dakje anders wordt het te heet.....

Ik heb nog 2 verbeterpunten: andere antenne en meer hoogte, zeg maar zoiets.

Signalen gaan "rechtuit", hoe vrijer je natenne staat en hoe lager (line-of-sight) je horizon ligt, hoe beter je ontvangst zal zijn. Bomen en gebouwen komt het signaal niet of nauwelijks doorheen.
Ik snap je wens voor de antenne maar die wordt helaas ivm de lengte niet naar Nederland verzonden ( been there tried that) de COL1090/9-PEL dan weer wel trouwens maar die is 35 cm korter 😉

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Piet91
  • Registratie: November 2009
  • Niet online
franssie schreef op maandag 4 november 2024 @ 20:28:
Dan doe je vast ook aan Duo Lingo en Pokemon als je zo van de streaks bent :P
Dat eerste zou ik eigenlijk wel weer eens moeten oppakken om de ooit geleerde talen weer eens op te frissen.
DjoeC schreef op maandag 4 november 2024 @ 23:41:
Ik zit pas op 2541 dagen... Bij uitval zet ik de ID tijdelijk naar de 2e ontvanger >:) vooral omdat ik toch echt moet klimmen om erbij te kunnen en daar moet het weer bij meewerken... ontvanger, dongel en Pi hangen in een kastje vlak bij de antenne, voeding met PoE.
Heb ook ooit gedacht om alle hardware in een waterdichte doos bij de antenne te hangen.
Blij dat ik dat niet gedaan heb want heb er ondertussen toch wel een handvol keer bij moeten zijn; en dan had ik over het dak naar toe moeten gaan.
Nu kwestie van op de vliering stappen en zoveel verlies heeft zo'n korte coaxkabel toch niet.

@boswandeling Over hardware kan ik weinig zeggen (ik gebruik al jarenlang hetzelfde en heb me er al jaren niet meer in verdiept); maar op plaats een staat toch wel dat je hoogte en vrij uitzicht wil hebben.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Banthum76
  • Registratie: Maart 2021
  • Laatst online: 05-11-2024
@boswandeling Een filter kan nooit geen kwaad, Vooral in de buurt van GSM en/of FM piraten. En net wat anderen zeggen, de aarde van je zonnepanelen NOOIT als bliksemafleider gebruiken !!!

[ Voor 34% gewijzigd door Banthum76 op 05-11-2024 22:20 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • DjoeC
  • Registratie: November 2018
  • Laatst online: 23:15
tomvdhorst schreef op dinsdag 5 november 2024 @ 19:26:
[...]


Ik snap je wens voor de antenne maar die wordt helaas ivm de lengte niet naar Nederland verzonden ( been there tried that) de COL1090/9-PEL dan weer wel trouwens maar die is 35 cm korter 😉
Misschien een keer een vakantietrip of via Duitsland, alleen nog iemand daar vinden ;) uiteindelijk telt die laatste 0.1 dB ook.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • joeroen
  • Registratie: Februari 2019
  • Laatst online: 01-01 16:21
Mss een rare vraag om hier te stellen.
Ik vlieg met een paramotor en heb al jaren een transponder welke ik gebruik om "gezien" te worden.
Deze is ADS-B out.
Sinds ik een nieuwe radio heb: https://paragliding-shop....-wouxun-kg-uvd1-dualband/
lijkt het dat ik slechter binnenkom bij grondstations.
Mijn kennis op dit gebied is erg beperkt maar de frequenties liggen dusdanig ver uit elkaar dat hier eigenlijk toch geen logische verklaring voor is te geven? Hiervoor had ik een goedkopere Baofeng op exact dezelfde frequentie en met nagenoeg hetzelfde zendvermogen. Het probleem doet zich alleen voor op de 2 mtr band...

Het probleem is ook niet consistent wat testen met andere radio's onbetrouwbaar maakt.
Kan er een verband zijn of zou de transponder het probleem kunnen zijn. Deze even uitwisselen is niet eenvoudig. Wordt niet veel gebruikt in mijn sport en is een prijzig ding.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • DjoeC
  • Registratie: November 2018
  • Laatst online: 23:15
joeroen schreef op woensdag 11 december 2024 @ 22:31:
Mss een rare vraag om hier te stellen.
Ik vlieg met een paramotor en heb al jaren een transponder welke ik gebruik om "gezien" te worden.
Deze is ADS-B out.
Sinds ik een nieuwe radio heb: https://paragliding-shop....-wouxun-kg-uvd1-dualband/
lijkt het dat ik slechter binnenkom bij grondstations.
Mijn kennis op dit gebied is erg beperkt maar de frequenties liggen dusdanig ver uit elkaar dat hier eigenlijk toch geen logische verklaring voor is te geven? Hiervoor had ik een goedkopere Baofeng op exact dezelfde frequentie en met nagenoeg hetzelfde zendvermogen. Het probleem doet zich alleen voor op de 2 mtr band...

Het probleem is ook niet consistent wat testen met andere radio's onbetrouwbaar maakt.
Kan er een verband zijn of zou de transponder het probleem kunnen zijn. Deze even uitwisselen is niet eenvoudig. Wordt niet veel gebruikt in mijn sport en is een prijzig ding.
Op zich geen gekke vraag. Wel zou je er zelf een antwoord op moeten kunnen geven/vinden gezien je aangeeft dat jij slechter binnenkomt bij het grondstation op de 2m band. Je hebt dan een registratie van de RDI waarvoor je een examen hebt moeten doen en daarna een roepnaam hebt ontvangen. Je zou de kennis moeten hebben.

Zo niet: lees je vraag nog eens door, zoek de verschillen in je uitrusting en vraag je nog eens af: waar zou dit door kunnen zijn veroorzaakt? De transponder is het iig niet, het antwoord is te vinden in de zin die begint met "sinds ik....".

<aanvulling>
Getver, ik zie nu dat de shop uit je link dit ding zonder verdere verklaring aan iedereen aanbied. Wees voorzichtig, de boetes voor illegaal gebruik van frequenties kunnen hoog oplopen. Daarnaast staan de Chinese porto's niet bekend om hun "schone spectrum" waardoor sommigen ook op andere frequenties signaal uitzenden. Zeker omdat je vanaf een hoger punt uitzend is uitpeilen vermoedelijk niet zo'n issue.

Suggestie: Lees dit eens door.

[ Voor 15% gewijzigd door DjoeC op 11-12-2024 23:05 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mcDavid
  • Registratie: April 2008
  • Laatst online: 21:11
Even vraagje, waar pushen jullie anno 2024 (bijna 2025 zelfs) je ADS-B data heen? Flightaware ligt voor de hand, heb piaware al geinstalleerd. Eerder had ik volgens mij ook een client van FR24 draaien, maar ik zie nu dat die een eigen decoder gebruiken ipv gewoon dump1090.
Ben mijn gesneuvelde receiver weer aan het optuigen.
Piet91 schreef op dinsdag 5 november 2024 @ 21:12:
Heb ook ooit gedacht om alle hardware in een waterdichte doos bij de antenne te hangen.
Blij dat ik dat niet gedaan heb want heb er ondertussen toch wel een handvol keer bij moeten zijn; en dan had ik over het dak naar toe moeten gaan.
Nu kwestie van op de vliering stappen en zoveel verlies heeft zo'n korte coaxkabel toch niet.
Daar zeg je me wat. Ik had al besloten de RPi naar binnen te verplaatsen d.m.v USB-kabels maar waarom eigenlijk de DVB-T dongles ook niet? Ik ga het nog aanpassen. Met een beetje mazzel gaat het dit keer ook langer dan een paar jaar mee dan.


nog ff @joeroen: Los van dat je met chinese import natuurlijk überhaupt geen garantie hebt op EMC/FCC compliance, zou een radio helemáál niets uit horen te zenden zolang je niet op de PTT knop drukt. Lijkt me niet dat hier een causaal verband is.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • oohh
  • Registratie: Oktober 2009
  • Laatst online: 23:44
mcDavid schreef op zondag 29 december 2024 @ 20:16:
Even vraagje, waar pushen jullie anno 2024 (bijna 2025 zelfs) je ADS-B data heen? Flightaware ligt voor de hand, heb piaware al geinstalleerd. Eerder had ik volgens mij ook een client van FR24 draaien, maar ik zie nu dat die een eigen decoder gebruiken ipv gewoon dump1090.
Ben mijn gesneuvelde receiver weer aan het optuigen.
Ik push zelf data naar Flightradar24, meer voor het gratis "business" abonnement. Zal zelf ook eens kijken of ik nog wat kan delen met non-profits.

Als je nog wat inspiratie op wil doen kun je bij SDR-enthusiasts kijken. Zij hebben ook kant-en-klare open-source container images.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mcDavid
  • Registratie: April 2008
  • Laatst online: 21:11
oohh schreef op zondag 29 december 2024 @ 20:25:
[...]

Ik push zelf data naar Flightradar24, meer voor het gratis "business" abonnement. Zal zelf ook eens kijken of ik nog wat kan delen met non-profits.

Als je nog wat inspiratie op wil doen kun je bij SDR-enthusiasts kijken. Zij hebben ook kant-en-klare open-source container images.
goed idee, maakt idd ook wel sense dit met docker te managen gezien ik ook al meerdere receivers heb (ook eentje voor FLARM/OGN)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • erwink
  • Registratie: December 2000
  • Laatst online: 27-06 02:23
Misschien leuk om www.virtualradar.nl te feeden.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DjoeC
  • Registratie: November 2018
  • Laatst online: 23:15
mcDavid schreef op zondag 29 december 2024 @ 20:16:
Even vraagje, waar pushen jullie anno 2024 (bijna 2025 zelfs) je ADS-B data heen?
[...]
Daar zeg je me wat. Ik had al besloten de RPi naar binnen te verplaatsen d.m.v USB-kabels maar waarom eigenlijk de DVB-T dongles ook niet? Ik ga het nog aanpassen. Met een beetje mazzel gaat het dit keer ook langer dan een paar jaar mee dan.
Mijn data gaat o.a, naar adsbexchange vanwege de weergave van "alle" ontvangen vliegbewegingen zonder filtering. FA filtert nogal veel... 1 vd ontvangers stuurt t ook naar adsb.fi en nog zo'n open site.

Mijn hoofdontvanger hangt buiten om de kabellengte kort te houden. Zelfs dikke coax heeft op 1090MHz nogal wat demping. Gaat om een PI3 met PoE, RTL-SDR V3 en een preamp. Ik heb wel voorzieningen om de boel wat koeler te houden zoals zoveel mogelijk uit de zon, extra alu om te koelen maar oomk afscherming tussen de pi en de sdr om processorruis te beperken. Mets een FA antenne kom ik zonder volledig vrij zicht op dit moment rond de 800K posities op FA. Houdt je kabellengte kort - signaal dat verloren gaat krijg je nooit meer terug.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tomvdhorst
  • Registratie: Oktober 2021
  • Laatst online: 06-07 12:42
Ik stuur mijn data naar FA en FR24.
Vroeger ook ADSBexchange gedaan maar sinds de overname daar en de manier waarop de vrijwilligers behandeld zijn na de overname ben ik daar mee gestopt.

Ik heb wel eens met de container variant gespeeld maar vindt de baremetal setups net even wat prettiger.
Het OS erop en daarna de packages van FA en FR24 er op zetten.
Als laatste nog Graphs1090 ( dat kan je echt helpen met de analyse) en je bent klaar.

Als je eerst FA installeert kan FR24 van dump1090 gebruik maken en heb je geen dump1090 van FR24 meer nodig (die is verouderd en wordt niet meer bijgehouden).

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DjoeC
  • Registratie: November 2018
  • Laatst online: 23:15
tomvdhorst schreef op maandag 30 december 2024 @ 06:09:
Vroeger ook ADSBexchange gedaan maar sinds de overname daar en de manier waarop de vrijwilligers behandeld zijn na de overname ben ik daar mee gestopt.
Ik snap dat. Eigenlijk geldt min of meer hetzelfde voor Flightaware die in 2021 overgenomen zijn door CollinsAerospace. Uiteindelijk hebben beide bedrijven een enorm (financieel) belang bij de data die door ons wordt aangeleverd.

Bij FA zie je lang niet alles terug omdat ze zowel militair verkeer als de FAA blocklist (waar iedereen zich op kan laten zetten) niet laten zien. ADSBx blokkeert dat verkeer iig niet.

Op m'n 2e ontvanger geef ik vanwege het niet-filteren de data door naar adsb.fi en adsb.lol (...). Beiden zijn nogal vaag over wie/wat erachter zit maar filteren vzv ik kan zien geen data. Jammer genoeg hebben ze een "beperktere" dekking....

Huidige situatie: Steeds meer verkeer zonder ADSb zoals F35's, USA transporten etc.

Acties:
  • +7 Henk 'm!

  • Jonckers1
  • Registratie: Maart 2014
  • Laatst online: 20:01
https://my.adsb.im/home
Het "alles in 1" pakket.
De moeite waard om eens te bekijken,
regelmatig updates onderhouden door Wiedehopf (dé readsb man) _/-\o_ en Dirk Hondel (Linux prof) _/-\o_
Gratis, dus 't kost niks om eens te kijken...
Ik wil maar zeggen dat ik geweldig blij ben dat ik deze site ooit gevonden heb ;)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • tomvdhorst
  • Registratie: Oktober 2021
  • Laatst online: 06-07 12:42
DjoeC schreef op maandag 30 december 2024 @ 12:51:
[...]

Ik snap dat. Eigenlijk geldt min of meer hetzelfde voor Flightaware die in 2021 overgenomen zijn door CollinsAerospace. Uiteindelijk hebben beide bedrijven een enorm (financieel) belang bij de data die door ons wordt aangeleverd.

Bij FA zie je lang niet alles terug omdat ze zowel militair verkeer als de FAA blocklist (waar iedereen zich op kan laten zetten) niet laten zien. ADSBx blokkeert dat verkeer iig niet.

Op m'n 2e ontvanger geef ik vanwege het niet-filteren de data door naar adsb.fi en adsb.lol (...). Beiden zijn nogal vaag over wie/wat erachter zit maar filteren vzv ik kan zien geen data. Jammer genoeg hebben ze een "beperktere" dekking....

Huidige situatie: Steeds meer verkeer zonder ADSb zoals F35's, USA transporten etc.
FA is inderdaad ook eerder overgenomen maar was op dat moment ook al een commercieel bedrijf. Ik heb daar geen moeite mee maar daar is men wel gewoon transparant erover.
Filteren van FA heb ik geen last van, ik heb een gecombineerde lokale ontvanger die de ontvangen data laat zien voordat deze naar FA gaat. Dus ik zie wel alle geblokte kisten in mijn lokale overview. Die is vaak ook nog actueler en geeft meer resultaten dan Sky Anywhere omdat die inderdaad wel filtert.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • HerrJP
  • Registratie: Augustus 2005
  • Laatst online: 05:56

HerrJP

!!!!!

@Saturnus mag ik ook bij de flight crew? :) Zelfde username als hier

-o-o-0-o-o-


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Goegol
  • Registratie: November 2005
  • Laatst online: 07-07 12:03
@Saturnus mag ik er ook bij? zelfde naam als hier

Hemelaar Fotografie


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Saturnus
  • Registratie: Februari 2005
  • Niet online
HerrJP schreef op maandag 24 februari 2025 @ 20:19:
@Saturnus mag ik ook bij de flight crew? :) Zelfde username als hier
Geaccepteerd.
Goegol schreef op maandag 24 februari 2025 @ 21:03:
@Saturnus mag ik er ook bij? zelfde naam als hier
Uitgenodigd.




Mijn antenne is nog steeds niet geïnstalleerd. :'( Ik wacht op iemand voor een montagedeel.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • gday
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 24-06 22:48

gday

TENACIOUS D TIME!!!

Ik heb net ook een request gestuurd voor de Flight Crew :)

ingen vill veta var du köpt din tröja


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Saturnus
  • Registratie: Februari 2005
  • Niet online
gday schreef op dinsdag 25 februari 2025 @ 12:17:
Ik heb net ook een request gestuurd voor de Flight Crew :)
Geaccepteerd.

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • Ruben279
  • Registratie: Augustus 2018
  • Laatst online: 20:00
Gisteren ADSB-TERSCHELLING-1 even afgestoft en voorzien van de ADSB.im image i.p.v. de zelfbouw image die er deze maand precies een jaar geleden op gekomen is bij de installatie van deze mast.

Werkte tot het ontkoppelen van de SD-kaart gisteren ook nog steeds prima, maar gezien de image van ADSB.im ook erg goed werkt en mooie support heeft voor o.a. ZeroTier heb ik 'm toch maar vervangen.
Na nog geen uur waren we weer in de lucht met zowel ADS-B als MLAT.

Wel weer blij met deze waardes. Het enorm vrije zicht helpt natuurlijk wel erg mee.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/8Vpgo4GqVYaSxJrwiQA2mXJK_So=/fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():strip_exif()/f/image/Q9fDBLmiqnTfO1TnZGK2EO4E.png?f=user_large

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/K0kIQbuDJfSSBSqJbzaOwNhd3h0=/fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():strip_exif()/f/image/78mJ98aItN1EilyTdOAaVS6q.png?f=user_large

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Flyingdm
  • Registratie: Januari 2016
  • Laatst online: 28-03 09:41
Goedemiddag allemaal,

Ik moet voor mijn werk uitzoeken wat een complete set kost.

Ik zou graag zoveel mogelijk verschillende sites willen voorzien van onze data.
Waarom? Wij hebben hier zelf belang bij aangezien wij vliegen met een drone met ADSB in en uit (PH-2RK). Helaas mogen wij niet zo hoog vliegen met onze drone (120 meter Europese wetgeving). Wij zijn er dan ook achter gekomen dat we niet altijd zichtbaar zijn op diverse sites. ADSB-exchange werkt tot nu toe nog het best.
Op onze oefen locatie, vliegveld Twente, waren wij wel zichtbaar op Flightradar24 maar vervolgens op andere locaties niet. Flightradar24 is voor ons eigenlijk wel een must omdat we open en transparant willen zijn waar en wanneer we vliegen. Flightradar24 is wel de meest bekende onder de "normale" burgers.
Wat zou jullie ideale setup zijn en wat zou dit kosten?
Pagina: 1 ... 13 14 Laatste