In dit topic delen we de ervaringen en kennis over droogbouw vloerverwarmingssystemen. Droogbouw wil zeggen dat het grootste deel van het systeem 'droog' aangelegd is, dus zonder buizen in te storten in een cementen dekvloer zoals bij natbouw. In de kern bestaat een droogbouwsysteem verder uit losse bouwonderdelen, zoals gipsvezelplaat of houtvezel, XPS- en EPS-isolatieplaten.
Deze post biedt enige uitleg van de verschillende systemen en verder een vrij uitgebreid productoverzicht, om wat meer wijs te worden uit het grote aanbod. Mist er iets of klopt er iets niet, laat het even weten! Dit en andere feedback op de startpost graag naar @TimoDimo.
Veel van de informatie hier komt van ervaringen die hier gedeeld zijn (soms met link naar de post van de gebruiker). Lang niet alles is langsgekomen, dus meestal kunnen we alleen afgaan op de producteigenschappen van de website van de fabrikant. Heb je ervaring met één van de producten met noemenswaardige info, laat vooral weten, dan kunnen we het toevoegen aan deze post.
Een alternatief is om de vloerverwarming achteraf in het zandcement in te frezen. Voor deze en eventueel andere natbouw vloerverwarmingssystemen, zie het Algemeen (vloer)verwarming setup topic. Daar kun je ook terecht voor algemene vragen over vloerverwarming die niet specifiek met droogbouw te maken hebben, zoals verdelers, groepslengte, verwarmingstoestellen en aansluitschema's.
DBS16, Siccus mini en Siccus 16 zijn wat afwijkende systemen waarbij de aluminimum laag verlijmd zit met het EPS, dus zonder losse aluminium profielen.
Wil je graag een systeem dat niet uit alleen maar niet-natuurlijke materialen bestaat, dan kun je ook kiezen voor een houtachtig materiaal. ÖKO is hier een voorbeeld van. Ben je bereid om wat creatief te zijn dan kun je ook nog aan de slag met standaard hout waar je in gaat frezen. Hier zie je wat voorbeelden. In de VS wordt dit als kant-en-klaarproduct toegepast, maar dit is hier niet verkrijgbaar.
In principe kun je direct op het systeem een gebruiksvloer aanbrengen als de buis erin gedrukt is. Laminaat kan doorgaans sowieso (al geven sommige fabrikanten een minimale dikte aan van 10 mm). Soms wordt er geadviseerd om nog een extra belastingspreidende laag toe te voegen, die ook voor een gladde afwerkvloer zorgt. Bijv. bij TOP15 wordt een 5 mm plaat aanbevolen. Of dat voor harde vloeren zoals laminaat en parket echt nodig is is niet met zekerheid te zeggen. Proberen of het voldoende stabiel is kan geen kwaad (mits je geen hele zware meubels gaat neerzetten).
Desgewenst kan een egalinelaag of een gietvloer worden toegepast, voor als de vloer volledig vlak moet worden. Dichtsmeren is niet nodig (kan eigenlijk niet, omdat het omegaprofiel zich al behoorlijk straks om de buis klemt. Een eventuele 'natbouw' afwerking dient dus alleen om het vlak te maken, bijvoorbeeld voor lijm-PVC (dryback).
Je hebt ze ook met een laag vilt eronder waardoor de Fermacell "zwevend" komt te liggen. Dat is goed voor de contactgeluidsisolatie. Ook is dit iets nivellerend voor als je een niet geheel vlakke vloer hebt (is er een te groot verschil dan opvullen met egalisatiekorrels of hout of iets anders, zie Leggen hieronder). Wel moet je erop letten dat je iets minder diep kunt frezen (vanwege de speling die het zwevende element heeft) dus je maximale leidingdiameter wordt altijd wat kleiner.
Vaak kan de leidingdiameter dieper dan de vrij conservatieve specificaties van de fabrikant zelf. Onderstaande diameters zijn een aanbeveling op basis van eerdere ervaringen hier. Zie bijv. martijnr17 in "Droogbouw vloerverwarming." (12 mm in 2E11, The Lord in "Droogbouw vloerverwarming." (16 mm in 2E33),
Davidrrr in "Droogbouw vloerverwarming.", Wuursj in "Droogbouw vloerverwarming." (16 mm in 2E22),
The Lord in "Droogbouw vloerverwarming." (14 mm in 2E26).
Of het ook echt werkt en niet gaat breken hangt af van hoe vlak de vloer is. Voor houten vloeren hangt het er vanaf hoe stevig deze is en hoeveel deze belast wordt en dus doorzakt, waardoor de platen mee gaan veren.
Eerst een extra laag Fermacell 10 mm lijmen en dan pas daarin frezen kan natuurlijk ook; de buizen komen dan aan de oppervlakte door de bovenlaag en deels in de onderlaag. Zie bijv. ook Wuursj in "Droogbouw vloerverwarming."
Therm25 heb je met rechte banen, met bochten aan één kant (voor meanderpatroon) en met uitgefreesde noppen voor niet rechte buis stukken of slakkenhuis. Kanttekening is wel dat de verlegafstand 125 mm, terwijl bij het zelf frezen 100 mm mogelijk is. Eigenlijk is dit 2E22, maar dan voorgefreesd met 16 mm, en kan dus verder zo behandeld worden. Zie de verwerkingshandleiding met mogelijke opties. Hier staat bijv. dat er nog een laag 10 mm Fermacell overheen moet of een egaliserende (egaline) laag. Of dat echt nodig is ligt aan de vloerafwerking (zie onder).
In plaats van met vilt eronder zijn er ook nog varianten met houtvezel die wat goedkoper zijn. Vilt doet het echter goed voor een betere (contact)geluidsisolatie. Dit kun je mooi zien in Fermacells constructieoverzicht. (Vanaf pagina 74 zie je dat vilt voor dezelfde vloerconstructie en ongeveer gelijke opbouwhoogte vaak een lagere Ln,W haalt.)
Dan zijn er ook nog elementen met polystyreen of glaswol eronder. Die isoleren ook tegen geluid, maar isoleren thermisch wat beter, alleen is het is zo'n minieme laag dat dat bijna verwaarloosbaar is. Handig voor koude kelders voor net dat beetje extra thermische isolatie, en waarbij contactgeluid niet uitmaakt.
Volgens de website is alleen de Brio 23 geschikt voor infrezen, maar die met houtvezel zullen waarschijnlijk ook prima zijn daarvoor. En de dunnere variant kan waarschijnlijk wel met een lagere diameter leiding.
Vaak kan de leidingdiameter dieper dan de vrij conservatieve specificaties van de fabrikant zelf. Onderstaande diameters zijn een aanbeveling op basis van eerdere ervaringen hier. Zie bijv. Mauritio in "Droogbouw vloerverwarming.", darkfujita in "Droogbouw vloerverwarming.", Mauritio in "Droogbouw vloerverwarming." (16 mm in Brio 23, al zegt Knauff zelf dat 14 mm het maximum is).
Sommigen ondervonden veel problemen, maar dat kan er ook aan liggen dat dat nog om een vorige versie van het product ging met platen die uit twee verlijmde lagen bestonden, zoals Fermacell. De huidige plaat "Mono" bestaat uit één massief stuk. En anders kun je het ook laten leggen door RFloorzz.
Als de platen een liplas hebben kunnen deze met speciale lijm in elkaar worden gelijmd. Schroeven is ook mogelijk, maar voor het frezen moeten deze er wel uit (of er moet omheen gefreesd worden). Meestal wordt aanbevolen om te schroeven na het lijmen zodat de lijm goed hecht.
Voor welke machines en freesbladen en overige apparatuur zoals stofzuigers je nodig hebt zijn dit goede voorbeelden:
Wuursj in "Droogbouw vloerverwarming."
AAD84 in "Droogbouw vloerverwarming."
Flasherrr in "Droogbouw vloerverwarming."
Flasherrr in "Droogbouw vloerverwarming."
Voor de doe-het-zelver is een standaard muurfrees zelfs een optie, met het juiste zaagblad erin. Of een simpele invalzaag, maar dat is niet erg aan te raden.
Als je echt veel tijd hebt of maar een heel klein kamertje (of een klein stukje op lastige plekken) kun je ook een bovenfrees gebruiken. Dat is wel heel veel werk dus niet aan te raden, behalve wellicht voor de bochten zoals het eerder aangehaalde voorbeeld hier.
Dichtsmeren kan met voegengips (zoals Fermacell voegengips) of Uniflott. Niet te dik maken zodat het goed om de buis heen vloeit en eventueel herhalen omdat het wat krimpt.
Je kunt ook egaliseren na het dichtsmeren, waardoor er nog een dun laagje bovenop komt. Ook de voegen tussen de platen worden daarmee mooi vlak. In plaats van dichtsmeren met voegengips kun je dan ook twee lagen egaline gebruiken.
Heb je opbouwhoogte over dan kun je er ook voor kiezen om i.p.v. egaline een plaat eroverheen te leggen, zoals 10 mm Fermacell. Dat is ook glad genoeg (behalve misschien wat naadjes die je weg kunt werken). Die mogelijkheid biedt Fermacell ook in het constructieoverzicht.
Deze post biedt enige uitleg van de verschillende systemen en verder een vrij uitgebreid productoverzicht, om wat meer wijs te worden uit het grote aanbod. Mist er iets of klopt er iets niet, laat het even weten! Dit en andere feedback op de startpost graag naar @TimoDimo.
Veel van de informatie hier komt van ervaringen die hier gedeeld zijn (soms met link naar de post van de gebruiker). Lang niet alles is langsgekomen, dus meestal kunnen we alleen afgaan op de producteigenschappen van de website van de fabrikant. Heb je ervaring met één van de producten met noemenswaardige info, laat vooral weten, dan kunnen we het toevoegen aan deze post.
Inhoud
- Wat is droogbouw vloerverwarming?
- Isolatieplaten met aluminium warmtegeleiding
- Gipsvezelplaat
- Vergelijking
Wat is droogbouw vloerverwarming?
Vloerverwarming verwerken in 'droogbouwvloeren' is het alternatief voor vloerverwarming in 'natbouwvloeren'. Met droogbouw bedoelen we een systeem dat grotendeels uit droge onderdelen bestaat. Grofweg zijn er twee systemen die in Europa worden toegepast: polystyreenplaten en gipsvezelplaten. Hieronder geven we een overzicht van de verschillende systemen die op de markt zijn. Bij droogbouw storten we geen cement. Hooguit wordt een dunne laag egaline eroverheen aangebracht of worden leidingsleuven dichtgesmeerd.Verschil met natbouw
Met 'natbouw' bedoelen we meestal vloeren met een afwerklaag van zandcement, die op een betonnen onderlaag worden aangebracht. Dit is een veelvuldig toegepaste methode. De goedkoopste optie is om met plastic noppenplaten of tackersystemen eerst de buis op het beton (of welk materiaal dan ook) te bevestigen en vervolgens het zandcement erop te storten.Een alternatief is om de vloerverwarming achteraf in het zandcement in te frezen. Voor deze en eventueel andere natbouw vloerverwarmingssystemen, zie het Algemeen (vloer)verwarming setup topic. Daar kun je ook terecht voor algemene vragen over vloerverwarming die niet specifiek met droogbouw te maken hebben, zoals verdelers, groepslengte, verwarmingstoestellen en aansluitschema's.
Voor- en nadelen van droogbouwvloerverwarming
Aanleggen van droogbouw vloerverwarming kan voordelig zijn (t.o.v. natbouw) om verschillende redenen:- Het zijn allemaal snelwerkende verwarmingssystemen (ruimtetemperatuur nauwkeurig in te stellen en afwezigheids- en nachtverlaging mogelijk);
- Het gewicht is laag (voor een houten vloer vrijwel altijd geschikt;
- Installatie is snel en heeft in de meeste gevallen geen droogtijd of opstartprotocol zoals bij natbouw;
- De materialen zijn flexibel, hebben een zekere mate van buigzaamheid waardoor ze tolerant zijn tegen iets doorzakken;
- De droge montage maakt de nivellering onafhankelijk van de zwaartekracht. Als je huis dus ietsje scheef staat en je wilt het wel recht leggen t.o.v. de vloer dan kan dat. Met natte oplossingen is het moeilijker om geen waterpas aan te houden. Daarmee is het ook als wand- of plafondsysteem aan te leggen.
- Combineren van meerdere dunne lagen is mogelijk, bijv. vilt of houtvezel voor een betere geluidsisolatie;
- De opbouwhoogte van een droogbouwsysteem is vergelijkbaar met natbouw;
- Het zijn systemen die zeer geschikt zijn voor doe-het-zelf-installatie, omdat er geen cementmolens en andere natbouwmaterialen vereist zijn. Installatie- en droogtijd speelt ook minder een rol, dus er hoeft niet snel gewerkt te worden en vaktechnieken kunnen dus op eigen tempo worden aangeleerd.
- Omdat natbouw vrijwel altijd zwaarder is zal contactgeluid meestal luider doorklinken;
- Een buis helemaal vastgezet in de dekvloer zal steviger zijn dan een droogbouwvloer, zeker vergeleken met EPS-platen; voor heel zware meubels is droogbouw zonder verdere belastingspreidende laag dus wellicht geen goed idee;
- Er is altijd een extra laag nodig (als je toch al een nieuwe dekvloer moet storten is het waarschijnlijk niet de beste oplossing);
- Het wordt minder toegepast dus installateurs die het kunnen leggen zijn iets schaarser;
- Het is meestal duurder dan natbouw (waar tegenover staat dat het zelf aanleggen beter te doen is en dan is het natuurlijk een stuk kosteneffectiever).
Isolatieplaten met aluminium warmtegeleiding
Er zijn zeer veel verschillende fabrikanten beschikbaar van droogbouwsystemen waarbij isolerende platen met voorgefreesde banen worden gebruikt, meestal polystryreenplaten (EPS of XPS) met hoge druksterkte. Aluminium lamellen worden in de gefreesde gleuf gelegd of zijn al geïntegreerd waar vervolgens de buis in wordt gedrukt. Deze geleidingslaag heeft meestal een omegaprofiel, zodat de buis voor een groot deel omklemd wordt. De warmte wordt dus verspreid over de bovenkant van de platen en kan daar direct worden afegegeven aan de afwerk- of gebruiksvloer. De platen isoleren warmte voor de rest zeer goed, maar zijn minder geschikt voor geluidsisolatie omdat ze zo licht van gewicht zijn. Met de aluminium toplaag, waarbij de warmte nagenoeg alleen maar aan de gebruiksvloer wordt afgegeven, zijn dit de snelst werkende systemen. Je ingestelde temperatuur op je thermostaat wordt precies en snel bereikt en je thermostaat kan precies corrigeren voor zoninstraling of plotselinge koude.EPS-platen met noppen en aluminium profielen (witte vloerverwarmingsbuis deels al in de profielen gedrukt).
Fabrikanten
De verschillende systemen zijn erg vergelijkbaar en verschillen vooral in de diameter van de leidingen, de verlegafstand (hart-op-hart-afstand) en de dikte van de plaat. Hieronder staan de Nederlandse distributeurs, niet per se de fabrikant. Zo is Heatnet verkoper van o.a. de Duitse fabrikant MFH systems (https://www.mfh-systems.com/en/) en voeren daarmee hun eigen merk. Een andere leverancier met nagenoeg dezelfde productlijn is Jupiter Vloerverwarming. Heb je heel zware meubels dan kun je de druksterkte van het materiaal in de specificaties vinden.Distributeur/fabrikant | Type | Dikte | Leidingdiameter | Verlegafstand | Slakkenhuis of meander |
---|---|---|---|---|---|
Magnum | Dryfloor | 25 mm | 14 mm | 125 mm | beide |
Therminon | Droogverlegsysteem | 25 mm | 14 mm | 125 mm | beide |
Heatnet | DBS14 | 25 mm | 14 mm | 125 mm | beide |
DBS16 | 20 mm | 16 mm | 150 mm | beide | |
EPS30 | 30 mm | 16 mm | 125 mm | meander | |
NEO20 | 20 mm | 16 mm | 125 mm | meander | |
ÖKO | 30 mm | 16 mm | 125 mm | meander | |
TOP15 | 15 mm | 12 mm | 150 mm | meander | |
Vloerverwarming Direct | DBS10 | 15 mm | 10 mm | 100 mm | meander |
Warp | Speetherm15 | 14 mm | 10 mm | 100 mm | beide |
Speetherm30 | 29 mm | 10 mm | 100 mm | beide | |
Uponor | Siccus Mini | 15 mm | 9,9 mm | 100 mm | meander |
Siccus 14 | 25 mm | 14 mm | 150 mm | meander | |
Siccus 16 | 20 mm | 16 mm | 150 mm | meander |
DBS16, Siccus mini en Siccus 16 zijn wat afwijkende systemen waarbij de aluminimum laag verlijmd zit met het EPS, dus zonder losse aluminium profielen.
Wil je graag een systeem dat niet uit alleen maar niet-natuurlijke materialen bestaat, dan kun je ook kiezen voor een houtachtig materiaal. ÖKO is hier een voorbeeld van. Ben je bereid om wat creatief te zijn dan kun je ook nog aan de slag met standaard hout waar je in gaat frezen. Hier zie je wat voorbeelden. In de VS wordt dit als kant-en-klaarproduct toegepast, maar dit is hier niet verkrijgbaar.
Aanleg en afwerking
Aanleg is een kwestie van platen op maat snijden en volgens je bedachte legpatroon de aluminium lamellen erin leggen, voor zover van toepassing. De handleiding volgen is van belang. Voor de maatwerkstukjes kun je een bovenfreesje gebruiken of een speciaal daarvoor gemaakte EPS-brander.In principe kun je direct op het systeem een gebruiksvloer aanbrengen als de buis erin gedrukt is. Laminaat kan doorgaans sowieso (al geven sommige fabrikanten een minimale dikte aan van 10 mm). Soms wordt er geadviseerd om nog een extra belastingspreidende laag toe te voegen, die ook voor een gladde afwerkvloer zorgt. Bijv. bij TOP15 wordt een 5 mm plaat aanbevolen. Of dat voor harde vloeren zoals laminaat en parket echt nodig is is niet met zekerheid te zeggen. Proberen of het voldoende stabiel is kan geen kwaad (mits je geen hele zware meubels gaat neerzetten).
Desgewenst kan een egalinelaag of een gietvloer worden toegepast, voor als de vloer volledig vlak moet worden. Dichtsmeren is niet nodig (kan eigenlijk niet, omdat het omegaprofiel zich al behoorlijk straks om de buis klemt. Een eventuele 'natbouw' afwerking dient dus alleen om het vlak te maken, bijvoorbeeld voor lijm-PVC (dryback).
Gipsvezelplaat
Gipsvezelplaat (estrich) is als vloer uitermate geschikt. Dit zijn platen die vergelijkbaar zijn met gipsvezelplaat of gipskarton dat voor muren worden gebruikt, maar dan dikker en zwaarder. De platen zijn erg massief (veel zwaarder dan EPS/XPS) en dus goed voor de contatgeluidsisolatie. Er zijn verschillende fabrikanten beschikbaar die gipsvezelplaten aanbieden met voorgefreesde banen of waar je zelf in kunt frezen. Aluminium lamellen met omegaprofiel zijn niet nodig, omdat de gipsvezel van zichzelf voldoende geleidt. Omdat de hele plaat opwarmt en deze zwaarder is dan polystyreen is er wel een hogere capaciteit als warmtebuffer, maar lang niet zo veel als een cementdekvloer. Je krijgt daardoor nog steeds een snelwerkend systeem en kunt dus effectief nacht- en aanwezigheidsverlaging toepassen.Ingefreesde gipsvezelplaat (buis deels dichtgesmeerd).
Fabrikanten
Fermacell
De vloerelementen van Fermacell zijn er in allerlei varianten. In de basis bestaat het uit 10 mm of 12,5 mm dikke platen die op elkaar geniet zijn met aluminium nietjes (de freesmachine heeft overigens geen problemen met die nietjes) en lijm. Door de verspringing ontstaat er een verbindingslip zodat je ze in verband in elkaar kunt leggen en verlijmen op de lip.Je hebt ze ook met een laag vilt eronder waardoor de Fermacell "zwevend" komt te liggen. Dat is goed voor de contactgeluidsisolatie. Ook is dit iets nivellerend voor als je een niet geheel vlakke vloer hebt (is er een te groot verschil dan opvullen met egalisatiekorrels of hout of iets anders, zie Leggen hieronder). Wel moet je erop letten dat je iets minder diep kunt frezen (vanwege de speling die het zwevende element heeft) dus je maximale leidingdiameter wordt altijd wat kleiner.
Vaak kan de leidingdiameter dieper dan de vrij conservatieve specificaties van de fabrikant zelf. Onderstaande diameters zijn een aanbeveling op basis van eerdere ervaringen hier. Zie bijv. martijnr17 in "Droogbouw vloerverwarming." (12 mm in 2E11, The Lord in "Droogbouw vloerverwarming." (16 mm in 2E33),
Davidrrr in "Droogbouw vloerverwarming.", Wuursj in "Droogbouw vloerverwarming." (16 mm in 2E22),
The Lord in "Droogbouw vloerverwarming." (14 mm in 2E26).
Of het ook echt werkt en niet gaat breken hangt af van hoe vlak de vloer is. Voor houten vloeren hangt het er vanaf hoe stevig deze is en hoeveel deze belast wordt en dus doorzakt, waardoor de platen mee gaan veren.
Eerst een extra laag Fermacell 10 mm lijmen en dan pas daarin frezen kan natuurlijk ook; de buizen komen dan aan de oppervlakte door de bovenlaag en deels in de onderlaag. Zie bijv. ook Wuursj in "Droogbouw vloerverwarming."
Vloerelement type | Samenstelling/dikte | Maximale leidingdiameter |
2E11 | 20 mm | 12 mm |
2E22 | 25 mm | 16 mm |
2E16 | 20 mm + 9 mm vilt (29 mm) | 12 mm |
2E26 | 25 mm + 9 mm vilt (34 mm) | 14 mm |
Therm25 | 25 mm voorgefreesd | 16 mm |
Therm25 heb je met rechte banen, met bochten aan één kant (voor meanderpatroon) en met uitgefreesde noppen voor niet rechte buis stukken of slakkenhuis. Kanttekening is wel dat de verlegafstand 125 mm, terwijl bij het zelf frezen 100 mm mogelijk is. Eigenlijk is dit 2E22, maar dan voorgefreesd met 16 mm, en kan dus verder zo behandeld worden. Zie de verwerkingshandleiding met mogelijke opties. Hier staat bijv. dat er nog een laag 10 mm Fermacell overheen moet of een egaliserende (egaline) laag. Of dat echt nodig is ligt aan de vloerafwerking (zie onder).
In plaats van met vilt eronder zijn er ook nog varianten met houtvezel die wat goedkoper zijn. Vilt doet het echter goed voor een betere (contact)geluidsisolatie. Dit kun je mooi zien in Fermacells constructieoverzicht. (Vanaf pagina 74 zie je dat vilt voor dezelfde vloerconstructie en ongeveer gelijke opbouwhoogte vaak een lagere Ln,W haalt.)
Dan zijn er ook nog elementen met polystyreen of glaswol eronder. Die isoleren ook tegen geluid, maar isoleren thermisch wat beter, alleen is het is zo'n minieme laag dat dat bijna verwaarloosbaar is. Handig voor koude kelders voor net dat beetje extra thermische isolatie, en waarbij contactgeluid niet uitmaakt.
Knauff Brio
Knauff heeft wat minder varianten beschikbaar dan Fermacell, en de diktes zijn anders. In tegenstelling tot Fermacell zijn het platen uit één stuk (massief/homogeen); er zitten dus geen aluminium nietjes in; de lip wordt er in de fabriek gewoon uitgefreesd. Dat er geen nietjes in zitten is ook iets beter voor sommige freesmachines. Verder is de plaat natuurlijk wat steviger dan Fermacell omdat hij massief is.Volgens de website is alleen de Brio 23 geschikt voor infrezen, maar die met houtvezel zullen waarschijnlijk ook prima zijn daarvoor. En de dunnere variant kan waarschijnlijk wel met een lagere diameter leiding.
Vaak kan de leidingdiameter dieper dan de vrij conservatieve specificaties van de fabrikant zelf. Onderstaande diameters zijn een aanbeveling op basis van eerdere ervaringen hier. Zie bijv. Mauritio in "Droogbouw vloerverwarming.", darkfujita in "Droogbouw vloerverwarming.", Mauritio in "Droogbouw vloerverwarming." (16 mm in Brio 23, al zegt Knauff zelf dat 14 mm het maximum is).
Vloerelement type | Samenstelling/dikte | Maximale leidingdiameter |
---|---|---|
Brio 18 | 18 mm | 12 mm |
Brio 23 | 23 mm | 16 mm |
Brio 18 WF | 18 mm + 10 mm houtvezel (28 mm) | 12 mm |
Brio 23 WF | 23 mm + 10 mm houtvezel (33 mm) | 14 mm |
RFloorzz
Deze Nederlandse fabrikant heeft zijn eigen webshop. Ze fabriceren voorgefreesde platen uit één stuk ("Mono vloerverwarmingsplaten"), waardoor de plaat iets steviger wordt vergeleken met Fermacell, maar een verbindingslip ontbreekt. Het kan daarom niet zwevend gelegd worden want de platen moeten vastgeschroefd worden. Met voor 16 mm leiding voorgefreesd in 21 mm dikke platen zoeken ze wel de grenzen op waarbij de platen nog net niet breken. Een vlakke ondergrond is dus essentieel.Sommigen ondervonden veel problemen, maar dat kan er ook aan liggen dat dat nog om een vorige versie van het product ging met platen die uit twee verlijmde lagen bestonden, zoals Fermacell. De huidige plaat "Mono" bestaat uit één massief stuk. En anders kun je het ook laten leggen door RFloorzz.
Magnum
Magnum heeft ook een gipsvezelplaat-oplossing, genaamd FiberBoard. Zie https://www.magnumheating.nl/product/fiberboard/. Dit is een plaat van 18 mm dik met voorgefreesde sleuven voor 12 mm buis met verlegafstand van 12 cm. Er zijn noppen- en rechte varianten.Technea
Technea heeft ook een gipsvezelplaat-oplossing, genaamd Variokomp. Zie https://www.technea.nl/pr...roogbouw-vloerverwarming/. Dit is een plaat van 18 mm dik met voorgefreesde sleuven voor 11,6 mm buis met verlegafstand van 12 cm. Er zijn alleen noppenvarianten, geen rechte sleuf-platen, dus dichtsmeren zal eerder nodig zijn i.v.m. de stabiliteit, omdat de noppen natuurlijk veel materiaal missen vergeleken met de rechte sleuvenplaten.Aanleg
Leggen
In het algemeen is leggen een kwestie van de vloer eerst goed inspecteren. Uiteraard moet het schoon zijn, maar ook belangrijk is dat deze recht is. Specifiek voor gispsvezelplaat zijn er egaliseerkorrels. Maar dit is alleen nodig als je echt forse gaten hebt, of een niveauverschil na een drempel o.i.d. dat je weg wilt hebben. Het aantal millimeters per meter verloop maakt niet echt uit als het over de hele vloer geleidelijk is. Zie ook TimoDimo in "Droogbouw vloerverwarming."Als de platen een liplas hebben kunnen deze met speciale lijm in elkaar worden gelijmd. Schroeven is ook mogelijk, maar voor het frezen moeten deze er wel uit (of er moet omheen gefreesd worden). Meestal wordt aanbevolen om te schroeven na het lijmen zodat de lijm goed hecht.
Frezen
Frezen kan het beste met een flink sterke freesmachine. De professional gebruikt zelfs een 3-fasemachine (met aggregaat voor de stroom). Maar één op 230V kan ook, alleen gaat het wat minder snel. Dergelijke machines kun je ook huren.Voor welke machines en freesbladen en overige apparatuur zoals stofzuigers je nodig hebt zijn dit goede voorbeelden:
Wuursj in "Droogbouw vloerverwarming."
AAD84 in "Droogbouw vloerverwarming."
Flasherrr in "Droogbouw vloerverwarming."
Flasherrr in "Droogbouw vloerverwarming."
Voor de doe-het-zelver is een standaard muurfrees zelfs een optie, met het juiste zaagblad erin. Of een simpele invalzaag, maar dat is niet erg aan te raden.
Als je echt veel tijd hebt of maar een heel klein kamertje (of een klein stukje op lastige plekken) kun je ook een bovenfrees gebruiken. Dat is wel heel veel werk dus niet aan te raden, behalve wellicht voor de bochten zoals het eerder aangehaalde voorbeeld hier.
Afwerking
Na het leggen van de buis ligt het aan de afwerking of je het dicht wilt smeren. Dichtsmeren is sowieso aan te raden i.v.m. de warmtegeleiding. Leg je een harde afwerking neer (zoals laminaat of parket) dan hoeft het in principe niet dichtgesmeerd te worden. Je hebt dan dus een 'echte' droogbouwinstallatie, want er komt geen vloeibare opvulling aan te pas.Dichtsmeren kan met voegengips (zoals Fermacell voegengips) of Uniflott. Niet te dik maken zodat het goed om de buis heen vloeit en eventueel herhalen omdat het wat krimpt.
Je kunt ook egaliseren na het dichtsmeren, waardoor er nog een dun laagje bovenop komt. Ook de voegen tussen de platen worden daarmee mooi vlak. In plaats van dichtsmeren met voegengips kun je dan ook twee lagen egaline gebruiken.
Heb je opbouwhoogte over dan kun je er ook voor kiezen om i.p.v. egaline een plaat eroverheen te leggen, zoals 10 mm Fermacell. Dat is ook glad genoeg (behalve misschien wat naadjes die je weg kunt werken). Die mogelijkheid biedt Fermacell ook in het constructieoverzicht.
Vergelijking
Op basis van alle posts hier komen we tot de volgende vergelijking. Vind je dat er iets niet klopt of is er nuance nodig dan is dit topic dé plek om dit te bediscussiëren!Zandcement / natbouw | Isolatieplaten met aluminiumprofielen | Gipsvezelplaten | |
---|---|---|---|
Gewicht | zeer hoog | laag | gemiddeld |
Installatiesnelheid | traag (droging) | snel | snel |
Bijzonder gereedschap vereist | ja | EPS-brander of bovenfrees om zelf sleuven te frezen waar nodig | freesmachine bij zelf frezen |
Bufferend/snelheid van afgifte | zeer traag | heel snel | snel |
Voor houten vloeren geschikt | niet praktisch | ja | ja |
Geluidsisolatie | goed | slecht | goed, met vilt nog beter |
Flexibiliteit legpatroon | volledig vrij | deels vrij | indien zelf frezen volledig vrij |
[ Voor 96% gewijzigd door TimoDimo op 23-04-2025 00:07 ]
Well, I ain't really drowning 'cause I see the beach from here