Disclaimer: Dit topic komt voort uit mijn ervaring met VPN en online privacy als een van de redacteuren van https://www.vpngids.nl. Ik zal (gezien de forumregels) in dit starttopic niet onnodig verder verwijzen naar pagina's van een site waar ik bij betrokken ben om ruimte te bieden aan eventuele twijfels over de objectiviteit van de informatie. Zeker bij het verwijzen naar commerciële content zal ik terughoudend zijn.
Links naar vorige topics:
- Topic uit 2017
- Topic uit 2015
Een VPN, ofwel Virtueel Particulier Netwerk (Virtual Private Network), is een specifieke soort internetverbinding die jouw online privacy en veiligheid enorm verbetert. VPN’s doen dit eigenlijk op 2 “hoofdmanieren”. Allereerst leiden ze jouw internetverkeer om via een of meerdere (meestal maximaal twee) van hun servers. Dit betekent dat jouw “echte”, statische IP-adres, dat normaal is verbonden aan jouw computer en locatie, voor niemand zichtbaar is. In plaats daarvan gaat al jouw verkeer via het IP-adres van de server waar je mee verbindt. Dit is dan ook het IP-adres dat externe partijen zullen zien in plaats van jouw “eigen” IP-adres. Dit biedt een substantieel voordeel voor je anonimiteit en privacy.
Ten tweede versleutelt een VPN ook je internetverkeer met een encryptieprotocol (hier later meer over). Dit houdt in dat alle data die normaal precies weergeeft wat jij doet online, wordt veranderd in onleesbare code. Dit betekent dat deze data niet langer leesbaar is voor nieuwsgierige overheden, criminelen en bedrijven. Ofwel, een VPN zorgt dat jouw internetdata “onleesbaar wordt” en niet meer aan jou is te koppelen, doordat je internetverkeer wordt omgeleid. Een dubbele beveiliging eigenlijk dus.
Veel VPN’s hebben verder (steeds vaker) allerlei extra opties, die we ook zeker in dit topic aan zullen snijden. Denk hierbij aan opties die je verbinding nog veiliger maken, zoals een dubbele VPN-verbinding (multi-hop), een zogeheten kill-switch, die geen verkeer doorlaat als je VPN-verbinding even wegvalt, geoptimaliseerde torrent downloadservers, etc.
Echter, in de basis zijn het omleiden en versleutelen van internetverkeer dus de belangrijkste functies van een VPN.
Heb ik een VPN nodig?
Voor de meeste mensen is een VPN van toegevoegde waarde. Een VPN beveiligt je internetverbinding en verbergt je echte locatie. Daarnaast helpt een VPN internet-blokkades en censuur omzeilen. Dankzij een VPN wordt het lastig voor bedrijven, overheden en hackers om je af te luisteren en een profiel van je bij te houden.
Welke VPN moet ik kiezen?
Dit is een vraag die niet in 3 zinnen te beantwoorden is. Voor het overgrote deel van de gebruikers voldoet een algemene VPN-provider die geen logs bijhoudt, snel is en een relatief groot aantal serverlocaties heeft. Op dit moment is https://www.surfshark.com een van mijn persoonlijke favorieten vanwege de goede prijs-kwaliteit verhouding.
VPN of Proxy?
Over het algemeen is het beter om een VPN te gebruiken in plaats van een proxy. Een proxy-verbinding leidt je internetverkeer om maar versleutelt het niet en is daardoor makkelijk af te luisteren. Daarnaast zijn proxy-verbindingen vaak traag en minder stabiel. Ook is het makkelijker om het gebruik van een proxy-verbinding te herkennen en te blokkeren.
Welk VPN-protocol moet ik gebruiken?
Ieder protocol heeft zijn voor een nadelen. Over het algemeen kan gesteld worden dat het OpenVPN-protocol een goede en veilige keuze is vanwege de hoge mate van encryptie en de goede ondersteuning.
Gratis of betaalde VPN-provider?
Niets is echt gratis. Het onderhoud van een goed, veilig en snel VPN-netwerk met up-to-date software kost geld. Als het VPN-abonnement geen geld kost dan zullen de inkomsten ergens anders vandaan moeten komen, bijvoorbeeld uit advertenties of het doorverkopen van je gegevens. Een VPN-provider met test-periode of zeer beperkt gratis proefabonnement is een ander verhaal. Dit is vaak een investering vanuit de VPN-provider om nieuwe klanten te werven.
Al met al komen er dus meer tools en opties bij (steeds meer) VPN-providers om surveillance door overheden en cybercriminelen te pareren en de privacy en veiligheid te waarborgen. Veel van deze ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld het nieuwe Wireguard protocol dat volop in ontwikkeling is, moeten de algemene VPN-ervaring tevens sneller, toegankelijker en efficiënter maken.
Open VPN (geniet in veel gevallen de voorkeur)
Sommige VPN-aanbieders zijn wettelijk verplicht om logs bij te houden. Dit hangt af van het land waar ze gevestigd zijn. Daarom is het altijd goed om daarop te letten als je een VPN aanschaft. Een van de meest bekende VPN-providers, ExpressVPN, is bijvoorbeeld gevestigd op de Britse Maagdeneilanden, omdat ze daardoor niet verplicht zijn logs bij te houden. Ook al is het soms lastig, het is echt de moeite waard om een VPN dusdanig te onderzoeken dat je kunt vaststellen dat ze eerlijk zijn, vooral over hun logbeleid. Er zijn genoeg providers tegen de lamp gelopen die niet eerlijk bleken te zijn over hun logbeleid. Zo werd bijvoorbeeld bekend dat IPVanish, anderzijds een goede VPN-provider, informatie over gebruikers had verstrekt aan de Amerikaanse autoriteiten terwijl het bedrijf claimde zero logs te zijn.
Gelukkig zijn er ook zeker VPN-providers die een groot scala aan opties combineren met zeer overzichtelijke apps en voldoende uitleg over wat de verschillende opties doen. ExpressVPN en NordVPN bijvoorbeeld zijn twee zeer bekende VPN-providers die hier allebei erg sterk in zijn. Dit geldt ook voor de relatief nieuwe provider Surfshark.
Vooral veel bekendere VPN-providers bieden tegenwoordig 24/7 online chat support. In veel gevallen is de klantenservice van een VPN-provider alleen wel slechts beschikbaar in het Engels. Echter, er komen ook steeds meer Nederlandse VPN’s op de markt en VPN’s die hun software en klantenservice ook in het Nederlands aanbieden. GOOSE VPN is hier een goed voorbeeld van.
Ook al is er flink wat mis met veel gratis VPN-aanbieders, er zijn ook enkele aanbieders die redelijk betrouwbaar en veilig zijn. Wees attent op het feit dat gratis niet echt bestaat en er dus doorgaans toch een verdienmodel achter gratis diensten zit. Dit kan bijvoorbeeld zijn middels reclames die worden getoond op vaste tijdsintervallen, of door de functies van de service te beperken en je daarmee te verleiden om je gratis abonnement op den duur op te waarderen naar een betaald abonnement. Een gratis VPN kent vaak data- of breedbandtebeperkingen en snelheidsbeperkingen, waardoor ze bijvoorbeeld minder geschikt zijn voor streamen, downloaden en gamen. Ook hebben gratis VPN-services veelal downloadrestricties, een beperkt aantal servers, minder geavanceerde encryptie en daardoor ook beperktere privacygaranties. Als je slechts af en toe een VPN nodig hebt, bijvoorbeeld om privé te kunnen browsen op je werk, en deze beperkingen voor lief kunt nemen, dan kan een gratis VPN een goede uitkomst zijn. Het advies is dan om wel voor een betrouwbare gratis VPN-dienst te gaan, juist omdat er zoveel kaf tussen het koren zit. Het feit blijft echter dat je over het algemeen meer risico loopt bij een gratis VPN: zoals we al zeiden, het geld moet ergens vandaan komen en wat je bijvoorbeeld bij sommige gratis proxy’s ziet is dat dit juist op een hele privacy-onvriendelijke manier gebeurt, bijvoorbeeld het doorkopen van gegevens van gebruikers. Dit is des te meer reden trouwens om, naast extra voorzichtig te zijn met gratis VPN’s, ook altijd goed naar het logbeleid van een VPN te informeren.
Betaalde VPN-diensten: Met een betaalde dienst heb je veelal een stabielere, snellere connectie tot je beschikking zonder datalimiet. Het serveraanbod is meestal uitgebreider, de encryptie van een hoger niveau en er zijn additionele functionaliteiten beschikbaar, onder meer P2P-ondersteuning en de optie om met meerdere verbindingen tegelijk online te zijn. Let echter ook bij betaalde diensten goed op de logging-policy en kies idealiter voor een zo veilig mogelijk protocol (OpenVPN is meestal de veiligste optie).
Surfshark: Goede nieuwkomer, wint sterk aan populariteit. Goede prijs-kwaliteitverhouding.
ExpressVPN: Hoge kwaliteit en populaire provider, helaas wel vrij duur vergeleken met andere VPN's.
NordVPN: Een v.d. grootste providers ter wereld. Ervaringen van forumleden doorgaans wisselend.
PureVPN: Slecht imago, betrapt op leugens m.b.t. logging policy
GOOSE VPN: Nederlandse VPN-aanbieder.
IPVanish: Heeft in 2018 imagoschade opgelopen, betrapt op logging
Mullvad: Degelijke Scandinavische optie
VyprVPN
Windscribe (evt gratis)
Cyberghost
ZenMate
CactusVPN
BolehVPN
HotSpotShield (evt gratis)
Invisible Browsing
IronSocket
LiquidVPN
HideMyAss: betrapt op logging enkele jaren terug. Fel anti-torrentsbeleid
Private Internet Access: Solide reputatie, heeft in rechtszaken aangetoond niet te loggen
StrongVPN
BlackVPN
Hide.me (evt gratis)
SurfEasy
5EuroVPN
AirVPN
TorGuard
Tunnelbear (evt gratis)
VPN.ac
SwitchVPN
BlackVPN
BTguard: Focus op het downloaden van torrents
CitizenVPN
CloakVPN
EarthVPN: Wat gedateerd
Disconnect.me
Freedome
FrootVPN
FrostVPN
Le VPN
Overplay
OctaneVPN
ProtonVPN (evt gratis)
Hola VPN: Berucht, wordt afgeraden vanwege schimmige praktijken waarbij devices van gratis gebruikers worden gebruikt als VPN-hub voor betalende gebruikers.
VPN topic 2.0 Introductie
Ruim 2,5 jaar geleden heb ik reeds een topic gestart over de ins & outs van VPN. Nog verder terug is de basis hiervoor ooit gelegd door tweaker nul07. Ik heb dit destijds gedaan vanwege de grote ontwikkelingen op VPN-, privacy- en online veiligheidsgebied, bijvoorbeeld de introductie van de aftapwet. Echter, er zijn inmiddels weer zoveel ontwikkelingen geweest op het gebied van online privacy, maar ook VPN’s, dat deze discussie een nieuw topic behoeft. Ik heb de openingspost grondig geüpdatet voor dit nieuwe topic. Afhankelijk van reacties die geplaatst worden in het topic zal deze openingspost continu worden bijgewerkt indien nodig, zodat nuttige informatie niet versplinterd raakt maar overzichtelijk in één post bij elkaar staat.Links naar vorige topics:
- Topic uit 2017
- Topic uit 2015
Wat is een VPN
Toestemming nodig voor bekijken van YouTube
Op deze plek staat ingesloten content die van YouTube afkomstig is. Het tonen van deze inhoud kan ertoe leiden dat YouTube persoonlijke gegevens zoals je IP-adres verwerkt en/of cookies op jouw computer of ander apparaat zet. Hiervoor moet je eerst expliciet toestemming geven voor Sociale media.
Bekijk op YouTubeWat is een VPN en hoe werkt een VPN-verbinding precies? [Heldere uitleg]
Een VPN, ofwel Virtueel Particulier Netwerk (Virtual Private Network), is een specifieke soort internetverbinding die jouw online privacy en veiligheid enorm verbetert. VPN’s doen dit eigenlijk op 2 “hoofdmanieren”. Allereerst leiden ze jouw internetverkeer om via een of meerdere (meestal maximaal twee) van hun servers. Dit betekent dat jouw “echte”, statische IP-adres, dat normaal is verbonden aan jouw computer en locatie, voor niemand zichtbaar is. In plaats daarvan gaat al jouw verkeer via het IP-adres van de server waar je mee verbindt. Dit is dan ook het IP-adres dat externe partijen zullen zien in plaats van jouw “eigen” IP-adres. Dit biedt een substantieel voordeel voor je anonimiteit en privacy.
Ten tweede versleutelt een VPN ook je internetverkeer met een encryptieprotocol (hier later meer over). Dit houdt in dat alle data die normaal precies weergeeft wat jij doet online, wordt veranderd in onleesbare code. Dit betekent dat deze data niet langer leesbaar is voor nieuwsgierige overheden, criminelen en bedrijven. Ofwel, een VPN zorgt dat jouw internetdata “onleesbaar wordt” en niet meer aan jou is te koppelen, doordat je internetverkeer wordt omgeleid. Een dubbele beveiliging eigenlijk dus.
Veel VPN’s hebben verder (steeds vaker) allerlei extra opties, die we ook zeker in dit topic aan zullen snijden. Denk hierbij aan opties die je verbinding nog veiliger maken, zoals een dubbele VPN-verbinding (multi-hop), een zogeheten kill-switch, die geen verkeer doorlaat als je VPN-verbinding even wegvalt, geoptimaliseerde torrent downloadservers, etc.
Echter, in de basis zijn het omleiden en versleutelen van internetverkeer dus de belangrijkste functies van een VPN.
VPN FAQ: De basics kort samengevat
Deze startpost is (terecht) vrij lang geworden. Als een soort samenvatting zal ik de meest gestelde (beginners) vragen kort en bondig beantwoorden.Heb ik een VPN nodig?
Voor de meeste mensen is een VPN van toegevoegde waarde. Een VPN beveiligt je internetverbinding en verbergt je echte locatie. Daarnaast helpt een VPN internet-blokkades en censuur omzeilen. Dankzij een VPN wordt het lastig voor bedrijven, overheden en hackers om je af te luisteren en een profiel van je bij te houden.
Welke VPN moet ik kiezen?
Dit is een vraag die niet in 3 zinnen te beantwoorden is. Voor het overgrote deel van de gebruikers voldoet een algemene VPN-provider die geen logs bijhoudt, snel is en een relatief groot aantal serverlocaties heeft. Op dit moment is https://www.surfshark.com een van mijn persoonlijke favorieten vanwege de goede prijs-kwaliteit verhouding.
VPN of Proxy?
Over het algemeen is het beter om een VPN te gebruiken in plaats van een proxy. Een proxy-verbinding leidt je internetverkeer om maar versleutelt het niet en is daardoor makkelijk af te luisteren. Daarnaast zijn proxy-verbindingen vaak traag en minder stabiel. Ook is het makkelijker om het gebruik van een proxy-verbinding te herkennen en te blokkeren.
Welk VPN-protocol moet ik gebruiken?
Ieder protocol heeft zijn voor een nadelen. Over het algemeen kan gesteld worden dat het OpenVPN-protocol een goede en veilige keuze is vanwege de hoge mate van encryptie en de goede ondersteuning.
Gratis of betaalde VPN-provider?
Niets is echt gratis. Het onderhoud van een goed, veilig en snel VPN-netwerk met up-to-date software kost geld. Als het VPN-abonnement geen geld kost dan zullen de inkomsten ergens anders vandaan moeten komen, bijvoorbeeld uit advertenties of het doorverkopen van je gegevens. Een VPN-provider met test-periode of zeer beperkt gratis proefabonnement is een ander verhaal. Dit is vaak een investering vanuit de VPN-provider om nieuwe klanten te werven.
Virtual Private Networks evolueren
VPN-providers bieden de laatste jaren een toenemend scala aan opties en functionaliteiten ten behoeve van de online privacy, veiligheid en vrijheid van gebruikers. Steeds meer VPN-providers lijken zich als all-inclusive privacy- en cyber security oplossingen te (willen) profileren. Denk daarbij o.a. aan het tegengaan van malware en phishing en het blacklisten van onveilige domeinen en ads. Waar een paar jaar geleden een multi-hop of dubbele VPN-verbinding nog speciaal was, lijkt het nu de standaard. Ook obfuscated servers worden steeds populairder, zodat ook in landen die fel ageren tegen VPN-gebruik mensen veilig en privé kunnen internetten.Al met al komen er dus meer tools en opties bij (steeds meer) VPN-providers om surveillance door overheden en cybercriminelen te pareren en de privacy en veiligheid te waarborgen. Veel van deze ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld het nieuwe Wireguard protocol dat volop in ontwikkeling is, moeten de algemene VPN-ervaring tevens sneller, toegankelijker en efficiënter maken.
Ontwikkelingen omtrent online privacy en veiligheid
Het behoeft geen uitleg dat onze samenleving rap digitaliseert en we een prominente digitale vingerafdruk achterlaten. Consistent lijkt hierdoor de strijd tussen individuele internetgebruikers en overheden, bedrijven en criminelen die het op belangrijke data gemunt hebben te intensiveren. Het fenomeen VPN en de razendsnelle ontwikkeling daarvan laten dat goed zien. Net als de “virtuele strijd” om privacy, wordt de discussie omtrent online privacy ook alsmaar heviger. In het overzicht hieronder enkele belangrijke ontwikkelingen op dit gebied, zowel in Nederland als in het buitenland.- 3 feb 2021: Datalek GGD bij coronatestbeleid
- 27 aug 2019: De Autoriteit Persoonsgegevens vraagt om EU-onderzoek naar Microsofts privacybeleid
- 20 aug 2019: Michiel Jonker stapt naar de rechter, omdat zelfs met een anonieme OV chipkaart je niet anoniem kunt reizen bij de NS
- 12 aug 2019: Aantal cyberaanvallen bereikt recordhoogte
- 24 jul 2019: Facebook krijgt hoogste boete ooit van FTC voor privacyschendingen
- 23 apr 2019: Europees Parlement stemt in met creatie van biometrische database
- 8 nov 2018: Verantwoordelijkheid bij illegale activiteiten op openbare wifi-netwerken
- 25 jun 2018: Amerikaanse Techindustrie buigt zich over online privacy
- 25 mei 2018: De AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) wordt officieel van kracht
- 1 mei 2018: De AIVD begint te werken op basis van de WIV, ook bekend als de “aftapwet”
- 7 mrt 2017: CIA gebruikt zero-days voor spionage - Richt zich op Android, iOS en Samsung-tv's
- 28 feb 2017: Duitsland en Frankrijk willen EU-wetgeving voor encryptie
- 8 feb 2017: De aftapwet uitgelegd in 500 woorden
- 8 feb 2017: Kabinet: ‘Afluisteren mag grootschalig en stelselmatig’
- 15 dec 2016: Hoogleraar over aftapwet: ‘Buitenlandse diensten kijken verlekkerd naar AMS-IX’
- 23 nov 2016: Verscheidene EU landen voorstander van nieuwe EU-encryptiewetgeving
- 22 nov 2016: Toezicht op gebruik nieuwe aftapwet is onvoldoende
- 5 nov 2016: Turkije blokkeert TOR en VPN-netwerken
- 27 apr 2016: De General Data Protection Regulation wordt aangenomen als wet in de hele Europese Unie.
- 14 mrt 2016: Stichting Brein mag IP-adressen van torrentgebruikers verzamelen
- 23 jan 2016: China verbiedt het gebruik van ongeautoriseerde VPN-diensten
- 19 feb 2015: NSA kan mobiele communicatie afluisteren door stelen encryptiesleutels
- 9 feb 2015: Tweede Kamer steunt ongericht aftappen door geheime dienst
- 21 nov 2014: AIVD en MIVD mogen ook via kabel internetverkeer aftappen
De toepassingen van een VPN
De voordelen die te behalen vallen met een VPN verschillen per aanbieder, maar de rode draad is steeds hetzelfde; je internetverkeer wordt versleuteld en de herkomst (je locatie) geanonimiseerd, zodat externe partijen (zoals de websites die je bezoekt) denken dat jij je op de locatie (bv een ander land) bevindt waar de VPN server staat. De voordelen van VPN op een rijtje:- Je online privacy waarborgen; Een VPN maakt het ofwel onmogelijk of in ieder geval veel moeilijker voor overheden, bedrijven en criminelen om je te bespioneren. Ook voorkom je met een VPN dat bepaalde (grote) partijen een “online profiel” over jou opbouwen en jouw gegevens doorverkopen aan adverteerders, mits je ook andere privacymaatregelen neemt (bijvoorbeeld niet inloggen bij Google). Immers, omdat je steeds een ander IP-adres gebruikt, kunnen ze jouw data niet aan jou als gebruiker koppelen.
- Bescherming tegen cybercriminelen; Omdat een VPN jouw data versleutelt, wordt het voor hackers en andere cybercriminelen een stuk moeilijker om bijvoorbeeld jouw online bankgegevens in te zien en te misbruiken. Dit is iets waar je bijvoorbeeld altijd zeer bedacht op moet zijn als je gebruikmaakt van een openbaar wifi-netwerk. Een VPN-verbinding gebruiken is dan de beste optie om je veiligheid te garanderen.
- Omzeilen van geografische restricties; Sommige websites en content zijn alleen toegankelijk voor gebruikers uit bepaalde landen (of juist ontoegankelijk vanuit bepaalde landen). Bij bepaalde websites en diensten, waaronder grote streamingdiensten zoals Netflix, wordt gekeken vanuit welk IP-adres jij een website of dienst opvraagt. Met dit IP-adres wordt jouw fysieke locatie bepaald, en worden er bepaalde rechten verleend of restricties opgelegd betreffende de toegang tot deze websites of diensten. Afhankelijk van de VPN provider is het bijvoorbeeld mogelijk om vanuit Nederland te verbinden met een Amerikaanse VPN-server, en vervolgens de Amerikaanse versie van Netflix te bekijken. Ook is het mogelijk Nederlandse televisie, sportwedstrijden of uitzending gemist te kijken vanuit het buitenland door verbinding te maken met een Nederlandse VPN-server.
- Het tegengaan van censuur; Dit hangt sterk samen met het vorige punt. Hierbij gaat het alleen om internetrestricties die door overheden opgelegd worden. Sommige staten, zoals bijvoorbeeld de Golfstaten, China en Turkije, blokkeren bijvoorbeeld hele websites of zoekmachines, zoals bijvoorbeeld Google in China, omdat hier content op te vinden is die bijvoorbeeld slecht spreekt over het regime van zo’n land. Door een VPN te gebruiken kunnen mensen toch toegang krijgen tot deze wellicht politiek relevante informatie. Ook is het zo dat journalisten en activisten zich waarschijnlijk veiliger voelen om kritiek te uiten op de regering als ze dankzij een VPN anoniem zijn. Een VPN kan dus een erg belangrijk instrument zijn in het licht van vrijheid van meningsuiting en het (eerlijk) informeren van de bevolking.
- Goedkoper online aankopen doen; Veel webshops baseren hun prijzen op jouw IP-adres: als een webshop aan jouw IP-adres kan zien dat je in Nederland woont, of in ieder geval een bepaald product vanuit Nederland bestelt, kan het zo maar zijn dat ze voor jou een veel hogere prijs rekenen dan voor iemand die hetzelfde product of dezelfde service vanuit bijvoorbeeld Indonesië bestelt. Door een VPN te gebruiken ga je dit tegen en voorkom je dus dat je teveel betaalt voor een product of service.
- Strafrechtelijke vervolging voorkomen; Natuurlijk is het in principe niet de bedoeling om een VPN te misbruiken voor het maskeren van illegale activiteiten, maar sommige landen houden er discutabele wetgeving op na met betrekking tot wat nu precies ‘criminele’ activiteiten zijn. Zo is het in sommige Golfstaten (bijvoorbeeld Katar, Saudi Arabië) verboden om 18+ content op het internet te bekijken. Overtreders kunnen hoge boetes krijgen of zelfs het land uitgezet worden. Dit geldt ook voor buitenlandse werknemers (expats) en toeristen. De overheden in dergelijke landen zijn daarbij berucht om hun strenge toezicht op het internetgedrag van mensen. Met een VPN kan onder meer het bezoeken van 18+ websites niet meer ontdekt worden door de autoriteiten. Wees hier ook weer beducht op eventueel streng optreden van de autoriteiten tegen VPN-gebruik (héél streng optreden).
- Het downloaden van torrents; Websites als de Pirate Bay, waar je torrents op kunt downloaden, worden in veel landen geblokkeerd. Met een VPN kun je toch toegang krijgen tot deze websites, door je met een server te verbinden van waaruit je wel op de Pirate Bay kunt komen. Er zijn natuurlijk ook veel gratis proxy’s om op de Pirate Bay te komen. Echter, deze proxy’s zijn bij lange na niet zo veilig en anoniem als een VPN (bijvoorbeeld door het gebrek aan encryptieprotocollen). Juist als je iets gaat doen dat best riskant kan zijn, zoals het downloaden van een torrent, wil je dat natuurlijk niet ook nog eens doen via een onveilige verbinding. Daar komt nog bij dat veel VPN’s geoptimaliseerde P2P servers hebben, waardoor het downloaden een stuk sneller kan gaan dan je zou denken. Tot slot voorkom je natuurlijk dat mensen zien wat je downloadt met een VPN. Let er wel op dat het downloaden van torrents van auteursrechtelijk beschermde content mogelijk in strijd is met de wet; dit is afhankelijk van het land waar je je bevindt. Feit blijft dat er ook veel legaal streaming- en torrentverkeer plaatsvindt, waarbij een VPN extra beveiliging en functionaliteiten biedt. Vooral als je je bedenkt dat er bij torrents downloaden peer to peer sharing plaatsvindt met mensen die je uiteraard helemaal niet kent.
- Bedrijfsmatig worden VPN verbindingen / -netwerken vaak gebruikt om vanaf een andere locatie beveiligd toegang te krijgen tot het bedrijfsnetwerk.
Welke VPN provider kiezen? Een gefundeerde keuze
Tegenwoordig is er een enorme keuze aan VPN-providers. Het belangrijkste is om voor jezelf te bedenken welke functionaliteiten voor jou van belang zijn. Enkele zaken om op te letten:- VPN-protocollen
- Privacy: Logs versus no-logs en de jurisdictie waar een provider onder valt
- Serverlocaties: welke servers en locaties zijn er beschikbaar
- Streaming compatibiliteit: Werkt de VPN met Netflix, Ziggo en andere streamingservices?
- P2P compatibiliteit: Vooral belangrijk voor het downloaden van torrents
- Bandbreedte en snelheid: Legt de VPN bepaalde restricties op m.b.t. de hoeveelheid data of de bandbreedte die je mag gebruiken per maand? Dit komt vooral bij gratis VPN's veel voor.
- Gebruiksgemak en klantondersteuning: Hoe responsief is de customersupport en op welke manieren is deze te bereiken?
- Prijs: gratis versus betaald
- Extra functionaliteiten zoals een dubbele VPN-verbinding, kill-switch, etc.
Encryptieprotocollen
Veel VPN-providers bieden verschillende encryptieprotocollen om ervoor te zorgen dat je dataverkeer versleuteld wordt. Het is altijd goed om er bij het kiezen van een VPN op te letten dat er verschillende protocollen en sub-protocollen beschikbaar zijn. Protocollen verschillen namelijk in waar ze goed in zijn en waar ze kwetsbaar zijn. PTPP en het experimentele protocol Wireguard staan er bijvoorbeeld beide om bekend dat ze erg snel zijn, makkelijk werken en op vrijwel elk platform werken. Met andere woorden, wil je razendsnel op al je apparaten, waar je ook bent, kunnen streamen, dan zijn dat misschien interessante opties. Aan de andere kant, als je een provider zoekt die je het allerbest beschermt op een openbaar wifi-netwerk tegen cybercriminelen, kun je waarschijnlijk beter voor de ijzersterke encryptie van het OpenVPN protocol gaan. En ook dan zijn er verschillende sub-protocollen die je verbinding nog sneller, of nog stabieler en veiliger maken. Hieronder vind je de meest bekende en populaire encryptieprotocollen voor VPN’s.Open VPN (geniet in veel gevallen de voorkeur)
- Voordelen: Continu verbeteringen (open source), goed beveiligd, omzeilt firewalls
- Nadelen: Complex om in te stellen en te laten draaien (via geleverde programma's/apps wordt dit probleem vaak opgelost)
- Voordelen: Makkelijk, snel en werkt op vrijwel elk platform
- Nadelen: Zwakke encryptie, toegankelijk voor geheime diensten
- Voordelen: Makkelijk, redelijke encryptie en werkt op vrijwel elk platform
- Nadelen: Ietwat traag, kan door firewalls geblokkeerd worden
- Voordelen: Heel snel, stabiel, veilig en makkelijk
- Nadelen: Geblokkeerd door sommige firewalls, closed source, niet compatibel met alle besturingssystemen
- Voordelen: Veel kleinere hoeveelheid code dan “conventionele” encryptieprotocollen. Dit resulteert (in theorie) in hogere snelheden, groter gebruiksgemak op verschillende platformen en een makkelijker en korter evaluatieproces. Ook betekent dit in de regel dat de batterijduur van draadloze apparaten waarop je dit protocol gebruikt langer zou moeten zijn.
- Nadelen: Nog volop in ontwikkeling. Nog niet goed geëvalueerd. En wellicht het belangrijkste: velen stellen dat het Wireguard-protocol niet goed compatibel is met een no-log policy, wat natuurlijk een groot probleem is i.v.m. online privacy.
Logs vs no-logs
Voor VPN-gebruik, met het oog op privacy en anonimiteit, is het van groot belang stil te staan bij het feit of een VPN-provider gegevens logt en welke. Gegevens loggen wil zeggen dat providers het dataverkeer of bepaalde informatie hierover opslaan. In principe bestaat de mogelijkheid dat alle verstuurde en ontvangen data bijgehouden wordt, al komt dit voor zover bekend erg weinig voor. Wél wordt het gebruik van de VPN-diensten soms gelogd. Hierbij moet je denken aan timestamps die aangeven wanneer je welke server gebruikt hebt, hoeveel data je verstuurd hebt en soms ook wat jouw eigen IP-adres is. Hiermee zou je mogelijk achteraf geïdentificeerd kunnen worden. Voor dit gebeurt moet je wel dermate spannende dingen gedaan hebben, dat het traceren van jou de moeite waard is. Het online surveilleren van (grote) groepen mensen kost namelijk ook tijd en geld, vooral als ze een VPN gebruiken. Toch is het altijd beter om een VPN-provider te kiezen die geen logs bijhoudt, al is het maar voor je eigen gemoedsrust.Sommige VPN-aanbieders zijn wettelijk verplicht om logs bij te houden. Dit hangt af van het land waar ze gevestigd zijn. Daarom is het altijd goed om daarop te letten als je een VPN aanschaft. Een van de meest bekende VPN-providers, ExpressVPN, is bijvoorbeeld gevestigd op de Britse Maagdeneilanden, omdat ze daardoor niet verplicht zijn logs bij te houden. Ook al is het soms lastig, het is echt de moeite waard om een VPN dusdanig te onderzoeken dat je kunt vaststellen dat ze eerlijk zijn, vooral over hun logbeleid. Er zijn genoeg providers tegen de lamp gelopen die niet eerlijk bleken te zijn over hun logbeleid. Zo werd bijvoorbeeld bekend dat IPVanish, anderzijds een goede VPN-provider, informatie over gebruikers had verstrekt aan de Amerikaanse autoriteiten terwijl het bedrijf claimde zero logs te zijn.
Servers
Het aantal servers dat een VPN-provider ter beschikking heeft is erg belangrijk. Als er meer servers zijn, betekent dat namelijk dat er een kleinere kans is dat een server overvol raakt en daardoor erg traag wordt of verbindingen vaker wegvallen. Ook is het natuurlijk belangrijk dat de provider servers heeft op zoveel mogelijk locaties en vooral in zoveel mogelijk landen. Dat betekent namelijk dat je meer verschillende geografische restricties kunt omzeilen. Tot slot bieden veel VPN-providers ook een aantal speciale verbindingsopties die niet per se noodzakelijk, maar wel heel fijn zijn. Zo kun je bij veel VPN-providers, zoals NordVPN, Surfshark en IVPN, gebruik maken van een multi-hop of dubbele VPN-verbinding. Dit wil zeggen dat je internetverkeer via 2 servers wordt omgeleid, een entry en een exit server. Dit biedt nog meer veiligheid en privacy. Stel je bijvoorbeeld voor dat je de Amerikaanse Netflix wilt kijken met een VPN (via een Amerikaanse VPN-server uiteraard). Het zou kunnen dat je wat schuw tegenover de VS staat als het om online privacy gaat. Het is bijvoorbeeld een van de five eyes. In dit geval kun je bijvoorbeeld een Nederlandse entry server kiezen, maar een Amerikaanse exit server, zodat je met meer veiligheid en privacy de Amerikaanse Netflix kunt kijken. Ook zijn andere server-gerelateerde opties, zoals een dedicated (eigen) IP-adress en speciale P2P servers voor veel mensen van belang. Dit is dus allemaal iets om goed op te letten. Omdat ik al aangaf dat ik in dit topic graag nog iets meer de diepte in wilde gaan, zodat we van elkaar kunnen leren welke opties en tools verschillende VPN’s aanbieden en waar deze goed voor zijn, zou het mooi zijn als iedereen zijn/haar ervaring kon delen met bepaalde VPN-opties die uniek zijn voor een bepaalde VPN of gewoon heel goed en nuttig blijken te zijn.Streaming-compatibiliteit
Veel VPN-diensten zijn geschikt voor het streamen van films of series zolang de snelheid adequaat is (anders blijft je serie of film bufferen of haperen) en zolang de bandbreedte niet beperkt is. Zo zijn Netflix en Ziggo een hetze jegens VPN-diensten gestart en zijn ze actief IP-adressen van VPN-providers gaan blokkeren. Veel VPN-providers hebben last van deze blokkades van Netflix en Ziggo, maar er valt voor hen niet zo veel aan te doen. Mocht je graag Netflix streamen met je VPN zoek dan een VPN-provider die nochtans niet wordt geblokkeerd. Er is altijd een risico dat Netflix of Ziggo een nieuwe blokkade instellen voor de VPN-provider van jouw keuze, ook nadat je een abonnement hebt afgesloten.P2P-compatibiliteit
Torrents downloaden via P2P (peer-to-peer) netwerken is slechts bij sommige VPN providers toegestaan. Omdat P2P-netwerken met regelmaat worden gebruikt voor het illegaal downloaden van muziek, series, films en software, hebben sommige VPN-providers een algehele downloadrestrictie ingesteld op al hun servers. Dan heb je nog providers die P2P toestaan op een deel van hun servers (afhankelijk van serverlocatie) en je hebt VPN-aanbieders die P2P en torrents downloaden toestaan op al hun servers.Snelheid en bandbreedte/data
Sommige VPN-providers laten je maar een bepaalde hoeveelheid data/bandbreedte gebruiken per maand. Dit komt vooral veel voor bij gratis VPN-providers. Ook snelheid is iets om goed op te letten. Vooral als je een gebruiker bent die veel streamt, downloadt en gamet, is een snelle VPN eigenlijk onmisbaar.Gebruiksgemak en klantondersteuning
Sommige VPN-providers bieden enorm veel opties, maar hebben hierdoor erg onoverzichtelijke, volgestouwde interfaces met veel te weinig uitleg over de functies en waar deze goed voor zijn. Vanzelfsprekend is dit vooral voor mensen die minder ervaring hebben met VPN’s storend, maar ook voor een doorgewinterde VPN-gebruiker zijn makkelijk te navigeren menu’s natuurlijk fijn.Gelukkig zijn er ook zeker VPN-providers die een groot scala aan opties combineren met zeer overzichtelijke apps en voldoende uitleg over wat de verschillende opties doen. ExpressVPN en NordVPN bijvoorbeeld zijn twee zeer bekende VPN-providers die hier allebei erg sterk in zijn. Dit geldt ook voor de relatief nieuwe provider Surfshark.
Vooral veel bekendere VPN-providers bieden tegenwoordig 24/7 online chat support. In veel gevallen is de klantenservice van een VPN-provider alleen wel slechts beschikbaar in het Engels. Echter, er komen ook steeds meer Nederlandse VPN’s op de markt en VPN’s die hun software en klantenservice ook in het Nederlands aanbieden. GOOSE VPN is hier een goed voorbeeld van.
Prijs: een gratis of betaalde VPN-service?
Er is tegenwoordig meer dan genoeg keuze voor zowel gratis als betaalde VPN’s. Echter, de kwaliteit en de mate van beveiliging en privacy die deze services bieden, fluctueert sterk. Onderzoek laat zien dat er bijvoorbeeld veel mis is met gratis VPN diensten uit de Google Play Store. Onveilige verbindingen, spyware, malware; dit zijn allemaal serieuze risico’s als je een onbetrouwbare VPN installeert. Ook hier geldt dat gedegen onderzoek loont om een gefundeerde keuze te kunnen maken voor een goede VPN-dienst.Ook al is er flink wat mis met veel gratis VPN-aanbieders, er zijn ook enkele aanbieders die redelijk betrouwbaar en veilig zijn. Wees attent op het feit dat gratis niet echt bestaat en er dus doorgaans toch een verdienmodel achter gratis diensten zit. Dit kan bijvoorbeeld zijn middels reclames die worden getoond op vaste tijdsintervallen, of door de functies van de service te beperken en je daarmee te verleiden om je gratis abonnement op den duur op te waarderen naar een betaald abonnement. Een gratis VPN kent vaak data- of breedbandtebeperkingen en snelheidsbeperkingen, waardoor ze bijvoorbeeld minder geschikt zijn voor streamen, downloaden en gamen. Ook hebben gratis VPN-services veelal downloadrestricties, een beperkt aantal servers, minder geavanceerde encryptie en daardoor ook beperktere privacygaranties. Als je slechts af en toe een VPN nodig hebt, bijvoorbeeld om privé te kunnen browsen op je werk, en deze beperkingen voor lief kunt nemen, dan kan een gratis VPN een goede uitkomst zijn. Het advies is dan om wel voor een betrouwbare gratis VPN-dienst te gaan, juist omdat er zoveel kaf tussen het koren zit. Het feit blijft echter dat je over het algemeen meer risico loopt bij een gratis VPN: zoals we al zeiden, het geld moet ergens vandaan komen en wat je bijvoorbeeld bij sommige gratis proxy’s ziet is dat dit juist op een hele privacy-onvriendelijke manier gebeurt, bijvoorbeeld het doorkopen van gegevens van gebruikers. Dit is des te meer reden trouwens om, naast extra voorzichtig te zijn met gratis VPN’s, ook altijd goed naar het logbeleid van een VPN te informeren.
Betaalde VPN-diensten: Met een betaalde dienst heb je veelal een stabielere, snellere connectie tot je beschikking zonder datalimiet. Het serveraanbod is meestal uitgebreider, de encryptie van een hoger niveau en er zijn additionele functionaliteiten beschikbaar, onder meer P2P-ondersteuning en de optie om met meerdere verbindingen tegelijk online te zijn. Let echter ook bij betaalde diensten goed op de logging-policy en kies idealiter voor een zo veilig mogelijk protocol (OpenVPN is meestal de veiligste optie).
Nadelen van een VPN
Het gebruik van een VPN kent ook kanttekeningen, afhankelijk van de service en aanbieder die je kiest. De voornaamste en meest gehoorde kanttekeningen en nadelen die gebruikers ondervinden zijn de volgende:- Verminderde internetsnelheid: Dit is wellicht de grootste klacht onder VPN-gebruikers. Veel VPN-providers, vooral als ze gebruikmaken van een beetje redelijke en efficiënte encryptieprotocollen, kun je prima gebruiken om snel te browsen. Vooral als je verbonden bent met een Nederlandse server. De meeste problemen ontstaan als je verbonden bent met een server die erg ver weg is (bijvoorbeeld een Amerikaanse server) en als je de VPN gebruikt voor taken die een hoge downloadsnelheid of goede ping vergen, zoals streamen, downloaden of gamen. Het is namelijk niet ongebruikelijk bij sommige VPN’s en servers dat de downloadsnelheid en ping teruglopen met wel 70-80%. Wees hier dus bedacht op bij het kiezen van een VPN. Zoals eerder aangegeven, vaak kun je veel over de snelheid van een VPN terugvinden in reviews of op speedtest.net. Ook is het een goed idee om een paar VPN’s uit te proberen (de meeste hebben een vaste periode bedenktijd) en de snelheid zelf op bijvoorbeeld speedtest.net te testen. Tot slot hebben sommige VPN’s, zoals ExpressVPN hier zelf een functie voor. Enkele VPN-services die bekend staan om hun snelheid zijn Surfshark, ExpressVPN en Cyberghost. Dat zijn dus wellicht goede opties als je bezorgd bent over de snelheid van een VPN. Ook is het wellicht een idee om wat te experimenten met het nieuwe Wireguard-protocol dat sommige VPN-providers, zoals IVPN, bieden. Dit experimentele protocol staat erom bekend nog meer op snelheid en efficiëntie te mikken dan bijvoorbeeld OpenVPN of zelfs PTPP. Houd er wel rekening mee dat Wireguard nog volop in ontwikkeling is en alleen geschikt is voor tests en situaties waarin privacy en veiligheid niet essentieel zijn. Je zou het dus bijvoorbeeld voor streamen (en unblocken) op Netflix kunnen uitproberen.
- De encryptie van een VPN kan ervoor zorgen dat je meer data of bandbreedte verbruikt": Kan vervelend zijn als je een datalimiet hebt, bijvoorbeeld op je smartphone
- Een VPN-aanbieder kan eventueel je data loggen en opslaan: Let dus op dat een VPN aanbieder een goede no-logging policy hanteert. En natuurlijk dat dit in de praktijk wordt nageleefd, voor zover je dat kunt nagaan. Denk bijvoorbeeld aan het eerder besproken voorbeeld van IPVanish’s leugens omtrent zijn logbeleid. Dit hangt ook samen met wetgeving van het land waar de VPN-provider geregistreerd is. Je ziet dat sommige VPN-aanbieders uitwijken naar landen als Panama of de Britse Maagdeneilanden om zo strenge wetgeving betreffende het bijhouden van gebruikersdata te omzeilen.
- Een VPN-aanbieder kan een bandbreedte-limiet hanteren: Sommige VPN-providers, veelal de gratis aanbieders, hanteren een limiet in de maximale snelheid of bandbreedte/data die je kunt gebruiken per maand. Zoals we al eerder hebben gezien, kan dit vooral voor zaken als streamen, downloaden en gamen erg storend zijn. Daarbij komt nog dat sommige VPN-providers überhaupt geen P2P verkeer toelaten.
- Moeilijk om exact te verifiëren hoe goed de geboden encryptie van een VPN nu werkelijk is: Echter, wat wel helpt is dat bijvoorbeeld OpenVPN, wellicht het beste VPN encryptieprotocol van dit moment, open source is. Dat wil zeggen, iedereen (die hier genoeg van af weet) kan de code en de veiligheid hiervan inspecteren.
Aanbod VPN-aanbieders
Er zijn tegenwoordig veel VPN-aanbieders op de markt waar je uit kunt kiezen. Enkele van de populairste VPN-diensten in Nederland vind je hieronder (lijst wordt geupdatet afhankelijk van comments en ervaringen van mede-tweakers). Indien relevant zal ik ook wat aantekeningen/kanttekeningen plaatsen bij bepaalde providers op basis van feedback van forumleden:Surfshark: Goede nieuwkomer, wint sterk aan populariteit. Goede prijs-kwaliteitverhouding.
ExpressVPN: Hoge kwaliteit en populaire provider, helaas wel vrij duur vergeleken met andere VPN's.
NordVPN: Een v.d. grootste providers ter wereld. Ervaringen van forumleden doorgaans wisselend.
PureVPN: Slecht imago, betrapt op leugens m.b.t. logging policy
GOOSE VPN: Nederlandse VPN-aanbieder.
IPVanish: Heeft in 2018 imagoschade opgelopen, betrapt op logging
Mullvad: Degelijke Scandinavische optie
VyprVPN
Windscribe (evt gratis)
Cyberghost
ZenMate
CactusVPN
BolehVPN
HotSpotShield (evt gratis)
Invisible Browsing
IronSocket
LiquidVPN
HideMyAss: betrapt op logging enkele jaren terug. Fel anti-torrentsbeleid
Private Internet Access: Solide reputatie, heeft in rechtszaken aangetoond niet te loggen
StrongVPN
BlackVPN
Hide.me (evt gratis)
SurfEasy
5EuroVPN
AirVPN
TorGuard
Tunnelbear (evt gratis)
VPN.ac
SwitchVPN
BlackVPN
BTguard: Focus op het downloaden van torrents
CitizenVPN
CloakVPN
EarthVPN: Wat gedateerd
Disconnect.me
Freedome
FrootVPN
FrostVPN
Le VPN
Overplay
OctaneVPN
ProtonVPN (evt gratis)
Hola VPN: Berucht, wordt afgeraden vanwege schimmige praktijken waarbij devices van gratis gebruikers worden gebruikt als VPN-hub voor betalende gebruikers.
Andere tips over VPN's en veilig en anoniem internetgebruik
- TOR Browser: Anoniem surfen met een speciale browser (download TOR)
- Adblock: advertenties blokkeren en trackers filteren (alternatief: uBlock origin Chrome Firefox
- )
- DuckDuck Go en Startpage zijn degelijke anonieme zoekmachines
Intentie topic
De intentie van dit topic is een up-to-date overzicht van ontwikkelingen omtrent privacy en veilig internet te creëren en bij te houden in het bijzonder gericht op VPN-gebruik. Mensen kunnen hier informatie inwinnen, ervaringen delen en vragen stellen over alles wat met veilig internet en VPN te maken heeft. Ook zal ik trachten de openingspost geregeld aan te passen en te updaten, zodat er een volledig en informatief overzicht te vinden is op één centrale locatie. Dit zal mede gebeuren met de input van gebruikers en de comments in dit topic.[ Voor 5% gewijzigd door Justin_ op 16-04-2021 15:24 ]