Toon posts:

[VPN] Ervaringen & Discussie - Deel 2 Vorige deelOverzicht

Pagina: 1 2 3 ... 6 Laatste
Acties:

Onderwerpen


 • Justin_
 • Registratie: April 2014
 • Laatst online: 22-01 21:02
Disclaimer: Dit topic komt voort uit mijn ervaring met VPN en online privacy als een van de redacteuren van https://www.vpngids.nl. Ik zal (gezien de forumregels) in dit starttopic niet onnodig verder verwijzen naar pagina's van een site waar ik bij betrokken ben om ruimte te bieden aan eventuele twijfels over de objectiviteit van de informatie. Zeker bij het verwijzen naar commerciële content zal ik terughoudend zijn.

VPN topic 2.0 Introductie

Ruim 2,5 jaar geleden heb ik reeds een topic gestart over de ins & outs van VPN. Nog verder terug is de basis hiervoor ooit gelegd door tweaker nul07. Ik heb dit destijds gedaan vanwege de grote ontwikkelingen op VPN-, privacy- en online veiligheidsgebied, bijvoorbeeld de introductie van de aftapwet. Echter, er zijn inmiddels weer zoveel ontwikkelingen geweest op het gebied van online privacy, maar ook VPN’s, dat deze discussie een nieuw topic behoeft. Ik heb de openingspost grondig geüpdatet voor dit nieuwe topic. Afhankelijk van reacties die geplaatst worden in het topic zal deze openingspost continu worden bijgewerkt indien nodig, zodat nuttige informatie niet versplinterd raakt maar overzichtelijk in één post bij elkaar staat.

Links naar vorige topics:
- Topic uit 2017
- Topic uit 2015

Wat is een VPN


Een VPN, ofwel Virtueel Particulier Netwerk (Virtual Private Network), is een specifieke soort internetverbinding die jouw online privacy en veiligheid enorm verbetert. VPN’s doen dit eigenlijk op 2 “hoofdmanieren”. Allereerst leiden ze jouw internetverkeer om via een of meerdere (meestal maximaal twee) van hun servers. Dit betekent dat jouw “echte”, statische IP-adres, dat normaal is verbonden aan jouw computer en locatie, voor niemand zichtbaar is. In plaats daarvan gaat al jouw verkeer via het IP-adres van de server waar je mee verbindt. Dit is dan ook het IP-adres dat externe partijen zullen zien in plaats van jouw “eigen” IP-adres. Dit biedt een substantieel voordeel voor je anonimiteit en privacy.

Ten tweede versleutelt een VPN ook je internetverkeer met een encryptieprotocol (hier later meer over). Dit houdt in dat alle data die normaal precies weergeeft wat jij doet online, wordt veranderd in onleesbare code. Dit betekent dat deze data niet langer leesbaar is voor nieuwsgierige overheden, criminelen en bedrijven. Ofwel, een VPN zorgt dat jouw internetdata “onleesbaar wordt” en niet meer aan jou is te koppelen, doordat je internetverkeer wordt omgeleid. Een dubbele beveiliging eigenlijk dus.

Veel VPN’s hebben verder (steeds vaker) allerlei extra opties, die we ook zeker in dit topic aan zullen snijden. Denk hierbij aan opties die je verbinding nog veiliger maken, zoals een dubbele VPN-verbinding (multi-hop), een zogeheten kill-switch, die geen verkeer doorlaat als je VPN-verbinding even wegvalt, geoptimaliseerde torrent downloadservers, etc.

Echter, in de basis zijn het omleiden en versleutelen van internetverkeer dus de belangrijkste functies van een VPN.

VPN FAQ: De basics kort samengevat

Deze startpost is (terecht) vrij lang geworden. Als een soort samenvatting zal ik de meest gestelde (beginners) vragen kort en bondig beantwoorden.

Heb ik een VPN nodig?
Voor de meeste mensen is een VPN van toegevoegde waarde. Een VPN beveiligt je internetverbinding en verbergt je echte locatie. Daarnaast helpt een VPN internet-blokkades en censuur omzeilen. Dankzij een VPN wordt het lastig voor bedrijven, overheden en hackers om je af te luisteren en een profiel van je bij te houden.

Welke VPN moet ik kiezen?
Dit is een vraag die niet in 3 zinnen te beantwoorden is. Voor het overgrote deel van de gebruikers voldoet een algemene VPN-provider die geen logs bijhoudt, snel is en een relatief groot aantal serverlocaties heeft. Op dit moment is https://www.surfshark.com een van mijn persoonlijke favorieten vanwege de goede prijs-kwaliteit verhouding.

VPN of Proxy?
Over het algemeen is het beter om een VPN te gebruiken in plaats van een proxy. Een proxy-verbinding leidt je internetverkeer om maar versleutelt het niet en is daardoor makkelijk af te luisteren. Daarnaast zijn proxy-verbindingen vaak traag en minder stabiel. Ook is het makkelijker om het gebruik van een proxy-verbinding te herkennen en te blokkeren.

Welk VPN-protocol moet ik gebruiken?
Ieder protocol heeft zijn voor een nadelen. Over het algemeen kan gesteld worden dat het OpenVPN-protocol een goede en veilige keuze is vanwege de hoge mate van encryptie en de goede ondersteuning.

Gratis of betaalde VPN-provider?
Niets is echt gratis. Het onderhoud van een goed, veilig en snel VPN-netwerk met up-to-date software kost geld. Als het VPN-abonnement geen geld kost dan zullen de inkomsten ergens anders vandaan moeten komen, bijvoorbeeld uit advertenties of het doorverkopen van je gegevens. Een VPN-provider met test-periode of zeer beperkt gratis proefabonnement is een ander verhaal. Dit is vaak een investering vanuit de VPN-provider om nieuwe klanten te werven.

Virtual Private Networks evolueren

VPN-providers bieden de laatste jaren een toenemend scala aan opties en functionaliteiten ten behoeve van de online privacy, veiligheid en vrijheid van gebruikers. Steeds meer VPN-providers lijken zich als all-inclusive privacy- en cyber security oplossingen te (willen) profileren. Denk daarbij o.a. aan het tegengaan van malware en phishing en het blacklisten van onveilige domeinen en ads. Waar een paar jaar geleden een multi-hop of dubbele VPN-verbinding nog speciaal was, lijkt het nu de standaard. Ook obfuscated servers worden steeds populairder, zodat ook in landen die fel ageren tegen VPN-gebruik mensen veilig en privé kunnen internetten.

Al met al komen er dus meer tools en opties bij (steeds meer) VPN-providers om surveillance door overheden en cybercriminelen te pareren en de privacy en veiligheid te waarborgen. Veel van deze ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld het nieuwe Wireguard protocol dat volop in ontwikkeling is, moeten de algemene VPN-ervaring tevens sneller, toegankelijker en efficiënter maken.

Ontwikkelingen omtrent online privacy en veiligheid

Het behoeft geen uitleg dat onze samenleving rap digitaliseert en we een prominente digitale vingerafdruk achterlaten. Consistent lijkt hierdoor de strijd tussen individuele internetgebruikers en overheden, bedrijven en criminelen die het op belangrijke data gemunt hebben te intensiveren. Het fenomeen VPN en de razendsnelle ontwikkeling daarvan laten dat goed zien. Net als de “virtuele strijd” om privacy, wordt de discussie omtrent online privacy ook alsmaar heviger. In het overzicht hieronder enkele belangrijke ontwikkelingen op dit gebied, zowel in Nederland als in het buitenland.

De toepassingen van een VPN

De voordelen die te behalen vallen met een VPN verschillen per aanbieder, maar de rode draad is steeds hetzelfde; je internetverkeer wordt versleuteld en de herkomst (je locatie) geanonimiseerd, zodat externe partijen (zoals de websites die je bezoekt) denken dat jij je op de locatie (bv een ander land) bevindt waar de VPN server staat. De voordelen van VPN op een rijtje:
 • Je online privacy waarborgen; Een VPN maakt het ofwel onmogelijk of in ieder geval veel moeilijker voor overheden, bedrijven en criminelen om je te bespioneren. Ook voorkom je met een VPN dat bepaalde (grote) partijen een “online profiel” over jou opbouwen en jouw gegevens doorverkopen aan adverteerders, mits je ook andere privacymaatregelen neemt (bijvoorbeeld niet inloggen bij Google). Immers, omdat je steeds een ander IP-adres gebruikt, kunnen ze jouw data niet aan jou als gebruiker koppelen.
 • Bescherming tegen cybercriminelen; Omdat een VPN jouw data versleutelt, wordt het voor hackers en andere cybercriminelen een stuk moeilijker om bijvoorbeeld jouw online bankgegevens in te zien en te misbruiken. Dit is iets waar je bijvoorbeeld altijd zeer bedacht op moet zijn als je gebruikmaakt van een openbaar wifi-netwerk. Een VPN-verbinding gebruiken is dan de beste optie om je veiligheid te garanderen.
 • Omzeilen van geografische restricties; Sommige websites en content zijn alleen toegankelijk voor gebruikers uit bepaalde landen (of juist ontoegankelijk vanuit bepaalde landen). Bij bepaalde websites en diensten, waaronder grote streamingdiensten zoals Netflix, wordt gekeken vanuit welk IP-adres jij een website of dienst opvraagt. Met dit IP-adres wordt jouw fysieke locatie bepaald, en worden er bepaalde rechten verleend of restricties opgelegd betreffende de toegang tot deze websites of diensten. Afhankelijk van de VPN provider is het bijvoorbeeld mogelijk om vanuit Nederland te verbinden met een Amerikaanse VPN-server, en vervolgens de Amerikaanse versie van Netflix te bekijken. Ook is het mogelijk Nederlandse televisie, sportwedstrijden of uitzending gemist te kijken vanuit het buitenland door verbinding te maken met een Nederlandse VPN-server.
 • Het tegengaan van censuur; Dit hangt sterk samen met het vorige punt. Hierbij gaat het alleen om internetrestricties die door overheden opgelegd worden. Sommige staten, zoals bijvoorbeeld de Golfstaten, China en Turkije, blokkeren bijvoorbeeld hele websites of zoekmachines, zoals bijvoorbeeld Google in China, omdat hier content op te vinden is die bijvoorbeeld slecht spreekt over het regime van zo’n land. Door een VPN te gebruiken kunnen mensen toch toegang krijgen tot deze wellicht politiek relevante informatie. Ook is het zo dat journalisten en activisten zich waarschijnlijk veiliger voelen om kritiek te uiten op de regering als ze dankzij een VPN anoniem zijn. Een VPN kan dus een erg belangrijk instrument zijn in het licht van vrijheid van meningsuiting en het (eerlijk) informeren van de bevolking.
 • Goedkoper online aankopen doen; Veel webshops baseren hun prijzen op jouw IP-adres: als een webshop aan jouw IP-adres kan zien dat je in Nederland woont, of in ieder geval een bepaald product vanuit Nederland bestelt, kan het zo maar zijn dat ze voor jou een veel hogere prijs rekenen dan voor iemand die hetzelfde product of dezelfde service vanuit bijvoorbeeld Indonesië bestelt. Door een VPN te gebruiken ga je dit tegen en voorkom je dus dat je teveel betaalt voor een product of service.
 • Strafrechtelijke vervolging voorkomen; Natuurlijk is het in principe niet de bedoeling om een VPN te misbruiken voor het maskeren van illegale activiteiten, maar sommige landen houden er discutabele wetgeving op na met betrekking tot wat nu precies ‘criminele’ activiteiten zijn. Zo is het in sommige Golfstaten (bijvoorbeeld Katar, Saudi Arabië) verboden om 18+ content op het internet te bekijken. Overtreders kunnen hoge boetes krijgen of zelfs het land uitgezet worden. Dit geldt ook voor buitenlandse werknemers (expats) en toeristen. De overheden in dergelijke landen zijn daarbij berucht om hun strenge toezicht op het internetgedrag van mensen. Met een VPN kan onder meer het bezoeken van 18+ websites niet meer ontdekt worden door de autoriteiten. Wees hier ook weer beducht op eventueel streng optreden van de autoriteiten tegen VPN-gebruik (héél streng optreden).
 • Het downloaden van torrents; Websites als de Pirate Bay, waar je torrents op kunt downloaden, worden in veel landen geblokkeerd. Met een VPN kun je toch toegang krijgen tot deze websites, door je met een server te verbinden van waaruit je wel op de Pirate Bay kunt komen. Er zijn natuurlijk ook veel gratis proxy’s om op de Pirate Bay te komen. Echter, deze proxy’s zijn bij lange na niet zo veilig en anoniem als een VPN (bijvoorbeeld door het gebrek aan encryptieprotocollen). Juist als je iets gaat doen dat best riskant kan zijn, zoals het downloaden van een torrent, wil je dat natuurlijk niet ook nog eens doen via een onveilige verbinding. Daar komt nog bij dat veel VPN’s geoptimaliseerde P2P servers hebben, waardoor het downloaden een stuk sneller kan gaan dan je zou denken. Tot slot voorkom je natuurlijk dat mensen zien wat je downloadt met een VPN. Let er wel op dat het downloaden van torrents van auteursrechtelijk beschermde content mogelijk in strijd is met de wet; dit is afhankelijk van het land waar je je bevindt. Feit blijft dat er ook veel legaal streaming- en torrentverkeer plaatsvindt, waarbij een VPN extra beveiliging en functionaliteiten biedt. Vooral als je je bedenkt dat er bij torrents downloaden peer to peer sharing plaatsvindt met mensen die je uiteraard helemaal niet kent.
 • Bedrijfsmatig worden VPN verbindingen / -netwerken vaak gebruikt om vanaf een andere locatie beveiligd toegang te krijgen tot het bedrijfsnetwerk.

Welke VPN provider kiezen? Een gefundeerde keuze

Tegenwoordig is er een enorme keuze aan VPN-providers. Het belangrijkste is om voor jezelf te bedenken welke functionaliteiten voor jou van belang zijn. Enkele zaken om op te letten:
 • VPN-protocollen
 • Privacy: Logs versus no-logs en de jurisdictie waar een provider onder valt
 • Serverlocaties: welke servers en locaties zijn er beschikbaar
 • Streaming compatibiliteit: Werkt de VPN met Netflix, Ziggo en andere streamingservices?
 • P2P compatibiliteit: Vooral belangrijk voor het downloaden van torrents
 • Bandbreedte en snelheid: Legt de VPN bepaalde restricties op m.b.t. de hoeveelheid data of de bandbreedte die je mag gebruiken per maand? Dit komt vooral bij gratis VPN's veel voor.
 • Gebruiksgemak en klantondersteuning: Hoe responsief is de customersupport en op welke manieren is deze te bereiken?
 • Prijs: gratis versus betaald
 • Extra functionaliteiten zoals een dubbele VPN-verbinding, kill-switch, etc.
Encryptieprotocollen
Veel VPN-providers bieden verschillende encryptieprotocollen om ervoor te zorgen dat je dataverkeer versleuteld wordt. Het is altijd goed om er bij het kiezen van een VPN op te letten dat er verschillende protocollen en sub-protocollen beschikbaar zijn. Protocollen verschillen namelijk in waar ze goed in zijn en waar ze kwetsbaar zijn. PTPP en het experimentele protocol Wireguard staan er bijvoorbeeld beide om bekend dat ze erg snel zijn, makkelijk werken en op vrijwel elk platform werken. Met andere woorden, wil je razendsnel op al je apparaten, waar je ook bent, kunnen streamen, dan zijn dat misschien interessante opties. Aan de andere kant, als je een provider zoekt die je het allerbest beschermt op een openbaar wifi-netwerk tegen cybercriminelen, kun je waarschijnlijk beter voor de ijzersterke encryptie van het OpenVPN protocol gaan. En ook dan zijn er verschillende sub-protocollen die je verbinding nog sneller, of nog stabieler en veiliger maken. Hieronder vind je de meest bekende en populaire encryptieprotocollen voor VPN’s.

Open VPN (geniet in veel gevallen de voorkeur)
 • Voordelen: Continu verbeteringen (open source), goed beveiligd, omzeilt firewalls
 • Nadelen: Complex om in te stellen en te laten draaien (via geleverde programma's/apps wordt dit probleem vaak opgelost)
PTPP
 • Voordelen: Makkelijk, snel en werkt op vrijwel elk platform
 • Nadelen: Zwakke encryptie, toegankelijk voor geheime diensten
L2TP/IPSec
 • Voordelen: Makkelijk, redelijke encryptie en werkt op vrijwel elk platform
 • Nadelen: Ietwat traag, kan door firewalls geblokkeerd worden
IKEv2
 • Voordelen: Heel snel, stabiel, veilig en makkelijk
 • Nadelen: Geblokkeerd door sommige firewalls, closed source, niet compatibel met alle besturingssystemen
Wireguard (een experimenteel protocol
 • Voordelen: Veel kleinere hoeveelheid code dan “conventionele” encryptieprotocollen. Dit resulteert (in theorie) in hogere snelheden, groter gebruiksgemak op verschillende platformen en een makkelijker en korter evaluatieproces. Ook betekent dit in de regel dat de batterijduur van draadloze apparaten waarop je dit protocol gebruikt langer zou moeten zijn.
 • Nadelen: Nog volop in ontwikkeling. Nog niet goed geëvalueerd. En wellicht het belangrijkste: velen stellen dat het Wireguard-protocol niet goed compatibel is met een no-log policy, wat natuurlijk een groot probleem is i.v.m. online privacy.
Logs vs no-logs
Voor VPN-gebruik, met het oog op privacy en anonimiteit, is het van groot belang stil te staan bij het feit of een VPN-provider gegevens logt en welke. Gegevens loggen wil zeggen dat providers het dataverkeer of bepaalde informatie hierover opslaan. In principe bestaat de mogelijkheid dat alle verstuurde en ontvangen data bijgehouden wordt, al komt dit voor zover bekend erg weinig voor. Wél wordt het gebruik van de VPN-diensten soms gelogd. Hierbij moet je denken aan timestamps die aangeven wanneer je welke server gebruikt hebt, hoeveel data je verstuurd hebt en soms ook wat jouw eigen IP-adres is. Hiermee zou je mogelijk achteraf geïdentificeerd kunnen worden. Voor dit gebeurt moet je wel dermate spannende dingen gedaan hebben, dat het traceren van jou de moeite waard is. Het online surveilleren van (grote) groepen mensen kost namelijk ook tijd en geld, vooral als ze een VPN gebruiken. Toch is het altijd beter om een VPN-provider te kiezen die geen logs bijhoudt, al is het maar voor je eigen gemoedsrust.

Sommige VPN-aanbieders zijn wettelijk verplicht om logs bij te houden. Dit hangt af van het land waar ze gevestigd zijn. Daarom is het altijd goed om daarop te letten als je een VPN aanschaft. Een van de meest bekende VPN-providers, ExpressVPN, is bijvoorbeeld gevestigd op de Britse Maagdeneilanden, omdat ze daardoor niet verplicht zijn logs bij te houden. Ook al is het soms lastig, het is echt de moeite waard om een VPN dusdanig te onderzoeken dat je kunt vaststellen dat ze eerlijk zijn, vooral over hun logbeleid. Er zijn genoeg providers tegen de lamp gelopen die niet eerlijk bleken te zijn over hun logbeleid. Zo werd bijvoorbeeld bekend dat IPVanish, anderzijds een goede VPN-provider, informatie over gebruikers had verstrekt aan de Amerikaanse autoriteiten terwijl het bedrijf claimde zero logs te zijn.
Servers
Het aantal servers dat een VPN-provider ter beschikking heeft is erg belangrijk. Als er meer servers zijn, betekent dat namelijk dat er een kleinere kans is dat een server overvol raakt en daardoor erg traag wordt of verbindingen vaker wegvallen. Ook is het natuurlijk belangrijk dat de provider servers heeft op zoveel mogelijk locaties en vooral in zoveel mogelijk landen. Dat betekent namelijk dat je meer verschillende geografische restricties kunt omzeilen. Tot slot bieden veel VPN-providers ook een aantal speciale verbindingsopties die niet per se noodzakelijk, maar wel heel fijn zijn. Zo kun je bij veel VPN-providers, zoals NordVPN, Surfshark en IVPN, gebruik maken van een multi-hop of dubbele VPN-verbinding. Dit wil zeggen dat je internetverkeer via 2 servers wordt omgeleid, een entry en een exit server. Dit biedt nog meer veiligheid en privacy. Stel je bijvoorbeeld voor dat je de Amerikaanse Netflix wilt kijken met een VPN (via een Amerikaanse VPN-server uiteraard). Het zou kunnen dat je wat schuw tegenover de VS staat als het om online privacy gaat. Het is bijvoorbeeld een van de five eyes. In dit geval kun je bijvoorbeeld een Nederlandse entry server kiezen, maar een Amerikaanse exit server, zodat je met meer veiligheid en privacy de Amerikaanse Netflix kunt kijken. Ook zijn andere server-gerelateerde opties, zoals een dedicated (eigen) IP-adress en speciale P2P servers voor veel mensen van belang. Dit is dus allemaal iets om goed op te letten. Omdat ik al aangaf dat ik in dit topic graag nog iets meer de diepte in wilde gaan, zodat we van elkaar kunnen leren welke opties en tools verschillende VPN’s aanbieden en waar deze goed voor zijn, zou het mooi zijn als iedereen zijn/haar ervaring kon delen met bepaalde VPN-opties die uniek zijn voor een bepaalde VPN of gewoon heel goed en nuttig blijken te zijn.
Streaming-compatibiliteit
Veel VPN-diensten zijn geschikt voor het streamen van films of series zolang de snelheid adequaat is (anders blijft je serie of film bufferen of haperen) en zolang de bandbreedte niet beperkt is. Zo zijn Netflix en Ziggo een hetze jegens VPN-diensten gestart en zijn ze actief IP-adressen van VPN-providers gaan blokkeren. Veel VPN-providers hebben last van deze blokkades van Netflix en Ziggo, maar er valt voor hen niet zo veel aan te doen. Mocht je graag Netflix streamen met je VPN zoek dan een VPN-provider die nochtans niet wordt geblokkeerd. Er is altijd een risico dat Netflix of Ziggo een nieuwe blokkade instellen voor de VPN-provider van jouw keuze, ook nadat je een abonnement hebt afgesloten.
P2P-compatibiliteit
Torrents downloaden via P2P (peer-to-peer) netwerken is slechts bij sommige VPN providers toegestaan. Omdat P2P-netwerken met regelmaat worden gebruikt voor het illegaal downloaden van muziek, series, films en software, hebben sommige VPN-providers een algehele downloadrestrictie ingesteld op al hun servers. Dan heb je nog providers die P2P toestaan op een deel van hun servers (afhankelijk van serverlocatie) en je hebt VPN-aanbieders die P2P en torrents downloaden toestaan op al hun servers.
Snelheid en bandbreedte/data
Sommige VPN-providers laten je maar een bepaalde hoeveelheid data/bandbreedte gebruiken per maand. Dit komt vooral veel voor bij gratis VPN-providers. Ook snelheid is iets om goed op te letten. Vooral als je een gebruiker bent die veel streamt, downloadt en gamet, is een snelle VPN eigenlijk onmisbaar.
Gebruiksgemak en klantondersteuning
Sommige VPN-providers bieden enorm veel opties, maar hebben hierdoor erg onoverzichtelijke, volgestouwde interfaces met veel te weinig uitleg over de functies en waar deze goed voor zijn. Vanzelfsprekend is dit vooral voor mensen die minder ervaring hebben met VPN’s storend, maar ook voor een doorgewinterde VPN-gebruiker zijn makkelijk te navigeren menu’s natuurlijk fijn.

Gelukkig zijn er ook zeker VPN-providers die een groot scala aan opties combineren met zeer overzichtelijke apps en voldoende uitleg over wat de verschillende opties doen. ExpressVPN en NordVPN bijvoorbeeld zijn twee zeer bekende VPN-providers die hier allebei erg sterk in zijn. Dit geldt ook voor de relatief nieuwe provider Surfshark.

Vooral veel bekendere VPN-providers bieden tegenwoordig 24/7 online chat support. In veel gevallen is de klantenservice van een VPN-provider alleen wel slechts beschikbaar in het Engels. Echter, er komen ook steeds meer Nederlandse VPN’s op de markt en VPN’s die hun software en klantenservice ook in het Nederlands aanbieden. GOOSE VPN is hier een goed voorbeeld van.
Prijs: een gratis of betaalde VPN-service?
Er is tegenwoordig meer dan genoeg keuze voor zowel gratis als betaalde VPN’s. Echter, de kwaliteit en de mate van beveiliging en privacy die deze services bieden, fluctueert sterk. Onderzoek laat zien dat er bijvoorbeeld veel mis is met gratis VPN diensten uit de Google Play Store. Onveilige verbindingen, spyware, malware; dit zijn allemaal serieuze risico’s als je een onbetrouwbare VPN installeert. Ook hier geldt dat gedegen onderzoek loont om een gefundeerde keuze te kunnen maken voor een goede VPN-dienst.

Ook al is er flink wat mis met veel gratis VPN-aanbieders, er zijn ook enkele aanbieders die redelijk betrouwbaar en veilig zijn. Wees attent op het feit dat gratis niet echt bestaat en er dus doorgaans toch een verdienmodel achter gratis diensten zit. Dit kan bijvoorbeeld zijn middels reclames die worden getoond op vaste tijdsintervallen, of door de functies van de service te beperken en je daarmee te verleiden om je gratis abonnement op den duur op te waarderen naar een betaald abonnement. Een gratis VPN kent vaak data- of breedbandtebeperkingen en snelheidsbeperkingen, waardoor ze bijvoorbeeld minder geschikt zijn voor streamen, downloaden en gamen. Ook hebben gratis VPN-services veelal downloadrestricties, een beperkt aantal servers, minder geavanceerde encryptie en daardoor ook beperktere privacygaranties. Als je slechts af en toe een VPN nodig hebt, bijvoorbeeld om privé te kunnen browsen op je werk, en deze beperkingen voor lief kunt nemen, dan kan een gratis VPN een goede uitkomst zijn. Het advies is dan om wel voor een betrouwbare gratis VPN-dienst te gaan, juist omdat er zoveel kaf tussen het koren zit. Het feit blijft echter dat je over het algemeen meer risico loopt bij een gratis VPN: zoals we al zeiden, het geld moet ergens vandaan komen en wat je bijvoorbeeld bij sommige gratis proxy’s ziet is dat dit juist op een hele privacy-onvriendelijke manier gebeurt, bijvoorbeeld het doorkopen van gegevens van gebruikers. Dit is des te meer reden trouwens om, naast extra voorzichtig te zijn met gratis VPN’s, ook altijd goed naar het logbeleid van een VPN te informeren.

Betaalde VPN-diensten: Met een betaalde dienst heb je veelal een stabielere, snellere connectie tot je beschikking zonder datalimiet. Het serveraanbod is meestal uitgebreider, de encryptie van een hoger niveau en er zijn additionele functionaliteiten beschikbaar, onder meer P2P-ondersteuning en de optie om met meerdere verbindingen tegelijk online te zijn. Let echter ook bij betaalde diensten goed op de logging-policy en kies idealiter voor een zo veilig mogelijk protocol (OpenVPN is meestal de veiligste optie).
Nadelen van een VPN
Het gebruik van een VPN kent ook kanttekeningen, afhankelijk van de service en aanbieder die je kiest. De voornaamste en meest gehoorde kanttekeningen en nadelen die gebruikers ondervinden zijn de volgende:
 • Verminderde internetsnelheid: Dit is wellicht de grootste klacht onder VPN-gebruikers. Veel VPN-providers, vooral als ze gebruikmaken van een beetje redelijke en efficiënte encryptieprotocollen, kun je prima gebruiken om snel te browsen. Vooral als je verbonden bent met een Nederlandse server. De meeste problemen ontstaan als je verbonden bent met een server die erg ver weg is (bijvoorbeeld een Amerikaanse server) en als je de VPN gebruikt voor taken die een hoge downloadsnelheid of goede ping vergen, zoals streamen, downloaden of gamen. Het is namelijk niet ongebruikelijk bij sommige VPN’s en servers dat de downloadsnelheid en ping teruglopen met wel 70-80%. Wees hier dus bedacht op bij het kiezen van een VPN. Zoals eerder aangegeven, vaak kun je veel over de snelheid van een VPN terugvinden in reviews of op speedtest.net. Ook is het een goed idee om een paar VPN’s uit te proberen (de meeste hebben een vaste periode bedenktijd) en de snelheid zelf op bijvoorbeeld speedtest.net te testen. Tot slot hebben sommige VPN’s, zoals ExpressVPN hier zelf een functie voor. Enkele VPN-services die bekend staan om hun snelheid zijn Surfshark, ExpressVPN en Cyberghost. Dat zijn dus wellicht goede opties als je bezorgd bent over de snelheid van een VPN. Ook is het wellicht een idee om wat te experimenten met het nieuwe Wireguard-protocol dat sommige VPN-providers, zoals IVPN, bieden. Dit experimentele protocol staat erom bekend nog meer op snelheid en efficiëntie te mikken dan bijvoorbeeld OpenVPN of zelfs PTPP. Houd er wel rekening mee dat Wireguard nog volop in ontwikkeling is en alleen geschikt is voor tests en situaties waarin privacy en veiligheid niet essentieel zijn. Je zou het dus bijvoorbeeld voor streamen (en unblocken) op Netflix kunnen uitproberen.
 • De encryptie van een VPN kan ervoor zorgen dat je meer data of bandbreedte verbruikt": Kan vervelend zijn als je een datalimiet hebt, bijvoorbeeld op je smartphone
 • Een VPN-aanbieder kan eventueel je data loggen en opslaan: Let dus op dat een VPN aanbieder een goede no-logging policy hanteert. En natuurlijk dat dit in de praktijk wordt nageleefd, voor zover je dat kunt nagaan. Denk bijvoorbeeld aan het eerder besproken voorbeeld van IPVanish’s leugens omtrent zijn logbeleid. Dit hangt ook samen met wetgeving van het land waar de VPN-provider geregistreerd is. Je ziet dat sommige VPN-aanbieders uitwijken naar landen als Panama of de Britse Maagdeneilanden om zo strenge wetgeving betreffende het bijhouden van gebruikersdata te omzeilen.
 • Een VPN-aanbieder kan een bandbreedte-limiet hanteren: Sommige VPN-providers, veelal de gratis aanbieders, hanteren een limiet in de maximale snelheid of bandbreedte/data die je kunt gebruiken per maand. Zoals we al eerder hebben gezien, kan dit vooral voor zaken als streamen, downloaden en gamen erg storend zijn. Daarbij komt nog dat sommige VPN-providers überhaupt geen P2P verkeer toelaten.
 • Moeilijk om exact te verifiëren hoe goed de geboden encryptie van een VPN nu werkelijk is: Echter, wat wel helpt is dat bijvoorbeeld OpenVPN, wellicht het beste VPN encryptieprotocol van dit moment, open source is. Dat wil zeggen, iedereen (die hier genoeg van af weet) kan de code en de veiligheid hiervan inspecteren.

Aanbod VPN-aanbieders

Er zijn tegenwoordig veel VPN-aanbieders op de markt waar je uit kunt kiezen. Enkele van de populairste VPN-diensten in Nederland vind je hieronder (lijst wordt geupdatet afhankelijk van comments en ervaringen van mede-tweakers). Indien relevant zal ik ook wat aantekeningen/kanttekeningen plaatsen bij bepaalde providers op basis van feedback van forumleden:

Surfshark: Goede nieuwkomer, wint sterk aan populariteit. Goede prijs-kwaliteitverhouding.
ExpressVPN: Hoge kwaliteit en populaire provider, helaas wel vrij duur vergeleken met andere VPN's.
NordVPN: Een v.d. grootste providers ter wereld. Ervaringen van forumleden doorgaans wisselend.
PureVPN: Slecht imago, betrapt op leugens m.b.t. logging policy
GOOSE VPN: Nederlandse VPN-aanbieder.
IPVanish: Heeft in 2018 imagoschade opgelopen, betrapt op logging
Mullvad: Degelijke Scandinavische optie
VyprVPN
Windscribe (evt gratis)
Cyberghost
ZenMate
CactusVPN
BolehVPN
HotSpotShield (evt gratis)
Invisible Browsing
IronSocket
LiquidVPN
HideMyAss: betrapt op logging enkele jaren terug. Fel anti-torrentsbeleid
Private Internet Access: Solide reputatie, heeft in rechtszaken aangetoond niet te loggen
StrongVPN
BlackVPN
Hide.me (evt gratis)
SurfEasy
5EuroVPN
AirVPN
TorGuard
Tunnelbear (evt gratis)
VPN.ac
SwitchVPN
BlackVPN
BTguard: Focus op het downloaden van torrents
CitizenVPN
CloakVPN
EarthVPN: Wat gedateerd
Disconnect.me
Freedome
FrootVPN
FrostVPN
Le VPN
Overplay
OctaneVPN
ProtonVPN (evt gratis)
Hola VPN: Berucht, wordt afgeraden vanwege schimmige praktijken waarbij devices van gratis gebruikers worden gebruikt als VPN-hub voor betalende gebruikers.

Andere tips over VPN's en veilig en anoniem internetgebruik

Intentie topic

De intentie van dit topic is een up-to-date overzicht van ontwikkelingen omtrent privacy en veilig internet te creëren en bij te houden in het bijzonder gericht op VPN-gebruik. Mensen kunnen hier informatie inwinnen, ervaringen delen en vragen stellen over alles wat met veilig internet en VPN te maken heeft. Ook zal ik trachten de openingspost geregeld aan te passen en te updaten, zodat er een volledig en informatief overzicht te vinden is op één centrale locatie. Dit zal mede gebeuren met de input van gebruikers en de comments in dit topic.

[Voor 5% gewijzigd door Justin_ op 16-04-2021 15:24]

Beste VPN's van 2021 en alles over het Dark Web


 • streamnl
 • Registratie: November 2009
 • Niet online
Alles weer mooi geüpdatet d:)b

Meer dan ik dacht...


 • Grazder
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 17-03 09:18
Zijn er hier meer mensen die een last hebben van het wegvallen van hun VPN verbinding op iOS / iPhone? Mijn verbinding houd vaak niet langer dan 15 minuten stand. Hij valt nog sneller weg als ik mijn telefoon lock. Ik heb wel gelezen dat iOS moeilijk kan doen met VPN’s maar een echt werkbare fix heb ik nog niet gevonden. Ik gebruik trouwens Surfshark!

 • Dimitrip
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 17-03 22:48
Ik zou van VPN veranderen. Ik heb nu PIA en zou naar ExpressVPN gaan.

Ik gebruik de VPN vooral voor torrents en dan zou ExpressVPN beter zijn. Het kost wel 3x zoveel.

Ik heb me ingelezen in de beschikbare VPN's (ben al sinds 2013 bij PIA) om te weten wat er zoal op de markt is tegenwoordig.

Deze review oa was positief over ExpressVPN: https://www.techradar.com/reviews/expressvpn


Mensen die ervaring hebben met ExpressVPN?

De clients die ik gebruik zijn windows, linux en android.

 • The Dolf
 • Registratie: November 2000
 • Niet online
Ik ben op zoek naar een provider voor nieuwsgroepen icm VPN.
Nu ben ik op Newsdemon terecht gekomen voor een belachelijk lage prijs van EUR 35,03 per 18 maanden. De VPN verloopt dan via SlickVPN.

Als ik direct bij SlickVPN een abo af zou sluiten ben ik al duurder uit dus wat is het addertje?

En mocht ik bij Newsdemon een abo afsluiten kan ik dan SlickVPN op mijn router instellen om Netflix via USA, UK en Noorwegen te bekijken?

Heb google al geraadpleegd maar lees zeer tegenstrijdige verhalen.

Iemand hier die mij het duidelijk kan maken?

Gezocht!
Samsung 1TB HD103SI printplaat
Router
If everything seems to be going well, you have obviously overlooked something


 • EWK
 • Registratie: Mei 2006
 • Niet online

EWK

Een fles dode pixels te koop!

The Dolf schreef op donderdag 12 september 2019 @ 01:59:
Ik ben op zoek naar een provider voor nieuwsgroepen icm VPN.
Nu ben ik op Newsdemon terecht gekomen voor een belachelijk lage prijs van EUR 35,03 per 18 maanden. De VPN verloopt dan via SlickVPN.

Als ik direct bij SlickVPN een abo af zou sluiten ben ik al duurder uit dus wat is het addertje?

En mocht ik bij Newsdemon een abo afsluiten kan ik dan SlickVPN op mijn router instellen om Netflix via USA, UK en Noorwegen te bekijken?

Heb google al geraadpleegd maar lees zeer tegenstrijdige verhalen.

Iemand hier die mij het duidelijk kan maken?
Volgens mij past je post eigenlijk veel beter in het vpn topic, want ik ga nu volledig offtopic, maar ik kan je wel op weg helpen.
1. Netflix blokkeert ipadressen van vpn providers. Er zijn vpn's die netflix servers hebben, maar het blijft dus een kat en muisspel. Of slick die heeft moet je even uitzoeken.

2. Mbt vpn op je router, daarover geef je veeeel te weinig info. Het kan slechts op enkele standaard, meestal zul je iets als advanced tomato, dd wrt, kong of iets anders moeten flashen. Dan certificaten ed instellen. Eenvoudig switchen per land/server is er niet bij, zo ver ik weet.
Daarnaast is vpn encryptie en encryptie (en decryptie) kost heel veel cpu kracht. Welke snelheid (MB/s) zou je willen halen en welke processor zit er in je router? Zie het vpn topic deel 1 (zoek op mijn posts) voor een indicatie hoeveel snelheid je kunt verwachten per MHz range.

Hoi!


 • EWK
 • Registratie: Mei 2006
 • Niet online

EWK

Een fles dode pixels te koop!

Hoi!


 • Help!!!!
 • Registratie: Juli 1999
 • Niet online

Help!!!!

Mr Majestic

Complimenten voor de Topicstart! d:)b

PC Specs
Asus ROG Strix B650E-E | AMD 7700X | G-Skill 32GB DDR5 6000C30 M-die | 4090 FE | LG 38GN950-B 3840*1600p 160Hz | Corsair RM1000x Shift | WD Black SN850X 1TB M.2


 • Eiríkr
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 21:51
Ik heb de toegevoegde waarde van een commerciële VPN dienst voor gemiddeld Nederlandse internet gebruik nooit gezien. Toch, voor de gein eens aan de slag gegaan met NordVPN.

Clients op mijn iPhone en MacBook Pro geïnstalleerd en het werkt als een zonnetje. Ik merk niet dat ik achter een VPN zit en het is rock steady. Misschien dat ik het blijf gebruiken, als een extra privacy laag.

Last.fm - https://www.last.fm/user/eric8bits


 • Tigertje
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 18:46
Eiríkr schreef op donderdag 12 september 2019 @ 21:55:
Ik heb de toegevoegde waarde van een commerciële VPN dienst voor gemiddeld Nederlandse internet gebruik nooit gezien. als een extra privacy laag.
Daarmee beantwoord je je eigen "vraag". Plus op je mobiele telefoon extra veilig op openbare netwerken.

 • Eiríkr
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 21:51
Tigertje schreef op donderdag 12 september 2019 @ 22:22:
[...]


Daarmee beantwoord je je eigen "vraag". Plus op je mobiele telefoon extra veilig op openbare netwerken.
Ja precies. Ik sta echt te kijken van de nette implementatie. Ik heb in macOS voor de volledige integratie gekozen door de IKEv2 Mac App Store versie te installeren i.p.v. de standalone OpenVPN variant.

Last.fm - https://www.last.fm/user/eric8bits


 • victoryo
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 15-02 09:53
Hi mensen,

sinds kort ben ik mij wat aan het verdiepen in VPN's.
Voor ik een VPN verbinding ga afsluiten vraag ik mij af welke provider het meest geschikt is voor mijn doeleinde en configuratie.

Het doel is om zo anoniem mogelijk te blijven maar niet beperkt te worden in internet snelheid. Mijn huidige provider is Ziggo, dus het moet ook compatible zijn met Ziggo.

Dan de vraag, hoe te gebruiken. Is het aan te raden om de VPN te configureren in mijn router, zodat ieder apparaat in mijn netwerk gebruik maakt van deze VPN, of enkel de machine die het meest gebruikt wordt? Momenteel draai ik al custom firmware (dd-wrt) en ik ben bekend met het configureren van routers.

Persoonlijk gaat mijn voorkeur naar het configureren van de router, zodat ik geen thirdparty applicaties hoef te draaien op mijn machines om een VPN op te zetten. Maar ik weet niet in hoe verre dit misschien te belastend is voor de router? En hoe zit het met bijvoorbeeld gamen? Stel ik configureer het e.e.a. in mijn router en ik wil een potje online gamen op mijn PS4. Dan gaat dit, vermoed ik ook over de VPN verbinding?

Nou in ieder geval een hoop vragen, dus ik hoop wat duidelijkheid te kunnen krijgen!
Alvast bedankt! :)

 • FreshMaker
 • Registratie: December 2003
 • Niet online
victoryo schreef op vrijdag 13 september 2019 @ 09:03:

Nou in ieder geval een hoop vragen, dus ik hoop wat duidelijkheid te kunnen krijgen!
Alvast bedankt! :)
De antwoorden staan allemaal in het topic, dus dat gaat vast lukken.
The Dolf schreef op donderdag 12 september 2019 @ 01:59:
Ik ben op zoek naar een provider voor nieuwsgroepen icm VPN.
Nu ben ik op Newsdemon terecht gekomen voor een belachelijk lage prijs van EUR 35,03 per 18 maanden. De VPN verloopt dan via SlickVPN.

Als ik direct bij SlickVPN een abo af zou sluiten ben ik al duurder uit dus wat is het addertje?

En mocht ik bij Newsdemon een abo afsluiten kan ik dan SlickVPN op mijn router instellen om Netflix via USA, UK en Noorwegen te bekijken?

Heb google al geraadpleegd maar lees zeer tegenstrijdige verhalen.

Iemand hier die mij het duidelijk kan maken?
Ik heb Slick ook via Newsdemon .... en alleen maar omdat het gratis er bij zat.
De snelheden zijn treurig, 5 a 10 MB op een 35MB verbinding, torrents 800KB/1MB en je wordt regelmatig geblokkeerd als je via Slick probeert te verbinden met Newsdemon :+

Geen ervaring met NordVPN, maar een bedrijf wat zich zo in de markt gooit ( reclames op TV zelfs ) tja, ieder het zijne.
Windscribe VPN heeft een viertal Netflixservers, en werken regelmatig, maar ook niet 100% ( al helemaal niet als ze gegroeid zijn )

[Voor 79% gewijzigd door FreshMaker op 13-09-2019 09:17]


 • sliv5050
 • Registratie: September 2019
 • Laatst online: 20-09-2019
Kan er mij iemand vertellen of ‘wachee VPN’ betrouwbaar is?
Is beschikbaar als chrome extensie.
Met site :
https://wachee.co/

Kan enkel gebruikt worden om netflix USA, en BBC iplayer te streamen.
Weet iemand of ik hiermee een risico loop dat mijn IP adress misbruikt wordt zoals bij Hola?
Vind hier nergens info op internet over terug, of advies door experten.

 • Pukson
 • Registratie: September 2013
 • Laatst online: 20-03 11:24
Ha Tweakers! Kan iemand mij aub uit de brand helpen :) zit hier in China maar ben vergeten om ExpressVPN te downloaden.. *knip*. Vragen om APK files is niet toegestaan.

[Voor 41% gewijzigd door rens-br op 19-09-2019 11:41]

Add me op Stadia: Gloogle


 • DikkieDick
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 15-03 13:45
Eiríkr schreef op donderdag 12 september 2019 @ 21:55:
Ik heb de toegevoegde waarde van een commerciële VPN dienst voor gemiddeld Nederlandse internet gebruik nooit gezien. Toch, voor de gein eens aan de slag gegaan met NordVPN.

Clients op mijn iPhone en MacBook Pro geïnstalleerd en het werkt als een zonnetje. Ik merk niet dat ik achter een VPN zit en het is rock steady. Misschien dat ik het blijf gebruiken, als een extra privacy laag.
Misschien niet gemiddeld, maar ik merk het nu wel. Had een docu op België gemist en die blijk ik alleen te kunnen bekijken als ik in België woonachtig ben. En de telefoonverificatie-optie van de VRT NU-app wil ook een Belgisch nummer. ;-) Maar met de VPN, zeggende dat je in België bent, kan ik de docu bekijken.
Idem geldt dit uiteraard voor andere landen. ;-)

En de extra privacy laag is wel fijn.

 • NinjaKiwiNL
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 16:21

NinjaKiwiNL

Xbox Tag - NinjaKiwiNL

Wie herkend zich hierin: Ik ben een jaar geleden geswitched van KPN naar T-mobile en ik maakte al gebruik van Nordvpn. Ik had bij KPN een 500-500 glasvezel verbinding en met VPN aan haalde ik altijd tussen de 400-450Mbit, mooie snelheid dus. De eerste dag dat ik over was naar T-mobile haalde ik met snelheid gewoon niet hoger dan 120Mbit. Nu een nieuwe modem van T-Mobile gehad en ik had de hoop dat dit nu beter zou gaan, maar ik blijf steken op 180Mbit, ook getest met een Plus account van ProtonVPN en daarmee haal ik ook niet hoger dan 180Mbit. Hoe kan dit toch?

| Canon EOS R | Canon 24-70mm F2.8L | Canon 85mm f1.2 | Laowa 100mm f2.8 |


 • nero355
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 00:09

nero355

ph34r my [WCG] Cows :P

Mother_Goozz schreef op zondag 22 september 2019 @ 17:31:
De eerste dag dat ik over was naar T-mobile haalde ik met snelheid gewoon niet hoger dan 120Mbit. Nu een nieuwe modem van T-Mobile gehad en ik had de hoop dat dit nu beter zou gaan, maar ik blijf steken op 180Mbit, ook getest met een Plus account van ProtonVPN en daarmee haal ik ook niet hoger dan 180Mbit. Hoe kan dit toch?
Eigenlijk zou ik willen zeggen "En daarom heb ik dus altijd gewoon het liefst KPN!!!" maar op voorwaarde dat je een DrayTek hebt gekregen en T-Mobile niet al het leven eruit heeft gesloopt dan zou je eens met deze opties kunnen spelen : https://support.zen.co.uk..._Access_Control_Setup.jpg

Zou niks mogen uitmaken, maar wie weet doet het wel iets...

|| DPC GoT WhatPulse Team :) || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||


 • NinjaKiwiNL
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 16:21

NinjaKiwiNL

Xbox Tag - NinjaKiwiNL

nero355 schreef op zondag 22 september 2019 @ 18:03:
[...]

Eigenlijk zou ik willen zeggen "En daarom heb ik dus altijd gewoon het liefst KPN!!!" maar op voorwaarde dat je een DrayTek hebt gekregen en T-Mobile niet al het leven eruit heeft gesloopt dan zou je eens met deze opties kunnen spelen : https://support.zen.co.uk..._Access_Control_Setup.jpg

Zou niks mogen uitmaken, maar wie weet doet het wel iets...
Ik heb nu de Zyxel 8825 van T Mobile. Ik blijf het toch enorm raar vinden dat het zo'n enorm verschil is in snelheid. Ik heb geen zin om terug te gaan naar kpn voor €15 per maand meer en dan naar 500-500 terug te vallen. (nu de 750Mbit glasvezel voor €40)

Ik teste vandaag de ProtonVPN, man wat ziet die app er gelikt uit! Werkt echt perfect, ook merk ik wanneer deze aanstaat en dat ik met browsen geen vertraging heb terwijl dit regelmatig toch met NordVPN het geval is. Helaas 3 jaar NordVPN gekocht vorig jaar, anders had ik denk ik toch zeker ProtonVPN gekocht :) NordVPN vind ik echt onoverzichtelijk geworden!

| Canon EOS R | Canon 24-70mm F2.8L | Canon 85mm f1.2 | Laowa 100mm f2.8 |


 • streamnl
 • Registratie: November 2009
 • Niet online
Ik heb een(werk) macbook en die mogen wij ook privé gebruiken. ICT heeft een profile ingesteld dat ze dingen kunnen lezen/schrijven/bijwerken...
De gebruikers hebben ook admin rechten.

Vraag, als ik een VPN gebruik, kan ICT dan nog steeds "meelezen"? Ze willen mij niet vertellen wat ze precies kunnen zien en ik vind het geen fijn idee dat zij bijv. mijn wachtwoorden e.d. kunnen zien.

Meer dan ik dacht...


 • EWK
 • Registratie: Mei 2006
 • Niet online

EWK

Een fles dode pixels te koop!

streamnl schreef op zondag 29 september 2019 @ 10:50:
Ik heb een(werk) macbook en die mogen wij ook privé gebruiken. ICT heeft een profile ingesteld dat ze dingen kunnen lezen/schrijven/bijwerken...
De gebruikers hebben ook admin rechten.

Vraag, als ik een VPN gebruik, kan ICT dan nog steeds "meelezen"? Ze willen mij niet vertellen wat ze precies kunnen zien en ik vind het geen fijn idee dat zij bijv. mijn wachtwoorden e.d. kunnen zien.
Ligt er aan wat ze ingesteld of geïnstalleerd hebben.
Als dat een keylogger is, kunnen ze alles meelezen wat je typt en heeft vpn natuurlijk geen zin. Weet niet of dat bestaat voor een mac, maar even als voorbeeld.

Je vraag is volgens mij wat er gezien kan worden als een bedrijf profielen en onbekende software op een mac heeft geïnstalleerd. Deze vraag past dan ook niet echt in een vpntopic denk ik.

Hoi!


 • streamnl
 • Registratie: November 2009
 • Niet online
EWK schreef op zondag 29 september 2019 @ 11:59:
[...]

Ligt er aan wat ze ingesteld of geïnstalleerd hebben.
Als dat een keylogger is, kunnen ze alles meelezen wat je typt en heeft vpn natuurlijk geen zin. Weet niet of dat bestaat voor een mac, maar even als voorbeeld.

Je vraag is volgens mij wat er gezien kan worden als een bedrijf profielen en onbekende software op een mac heeft geïnstalleerd. Deze vraag past dan ook niet echt in een vpntopic denk ik.
Waarom niet?
Ikzelf gebruik Surfshark en ben benieuwd of deze VPN mijn privacy (lees wachtwoorden e.d.) genoeg beschermt.

Meer dan ik dacht...


 • FreshMaker
 • Registratie: December 2003
 • Niet online
streamnl schreef op zondag 29 september 2019 @ 10:50:
Ik heb een(werk) macbook en die mogen wij ook privé gebruiken. ICT heeft een profile ingesteld dat ze dingen kunnen lezen/schrijven/bijwerken...
De gebruikers hebben ook admin rechten.

Vraag, als ik een VPN gebruik, kan ICT dan nog steeds "meelezen"? Ze willen mij niet vertellen wat ze precies kunnen zien en ik vind het geen fijn idee dat zij bijv. mijn wachtwoorden e.d. kunnen zien.
Buiten of het toegestaan is om privecommunicatie te kunnen lezen, moet je ten alle tijden zelf de afweging maken OF je je daaraan wel conformeren.
Het is prachtig en stoer om een 'gratis' laptop in gebruik te hebben, en al helemaal een dure macbook.
Maar wat wil je zelf ?
Wat is je prive waard ?

Mijn ipad heeft ook een mdm profiel, en ik mag hem gebruiken als een goed huisvader betaamd
Maar uitstapjes naar tblop.com doe ik dan bij voorkeur op mijn eigen apparatuur
streamnl schreef op zondag 29 september 2019 @ 12:50:
[...]

Waarom niet?
Ikzelf gebruik Surfshark en ben benieuwd of deze VPN mijn privacy (lees wachtwoorden e.d.) genoeg beschermt.
Je moet er rekening mee houden dat 'admin' 'mdm' en 'keyloggers' ( voor zover van toepassing ) allemaal in het OS zitten
Dus of je nu met of zonder je VPN zaken invoert, een keylogger is aanwezig.
De VPN is geen virus/malwarebescherming als zodanig, het is een brug tussen locatie A en locatie B

Wat op de PC gebeurt heeft daar niets mee te maken.

[Voor 45% gewijzigd door FreshMaker op 29-09-2019 13:04]


 • EWK
 • Registratie: Mei 2006
 • Niet online

EWK

Een fles dode pixels te koop!

streamnl schreef op zondag 29 september 2019 @ 12:50:
[...]

Waarom niet?
Ikzelf gebruik Surfshark en ben benieuwd of deze VPN mijn privacy (lees wachtwoorden e.d.) genoeg beschermt.
Antwoord is dan nee.

Hoi!


 • grun93
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 23:19
Normaal kost PIA 3,33$ per maand, ik heb nog een oude link gevonden voor 2,42$ per maand en die blijkt nog gewoon te werken. Misschien komen er over twee maanden nog wel goedkope deals tijdens BF maar zo lang wil ik niet wachten.

 • mark de man
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 23:15

mark de man

Wij zullen doorgaan...

Vorige week Surfshark geïnstalleerd en helaas een abonnement afgesloten voor twee jaar, maar ik ga er meteen weg en mijn geld terug vragen en weer terug naar Mullvad. Net weer drie keer opnieuw moeten opstarten waarbij 2 keer het programma bleef hangen en je dus ook de killswitch niet kan uitzetten en dus helemaal geen internet meer hebt. De vorige dagen was dit ook al zo en er wordt vaker niet dan wel automatisch verbinding gemaakt bij het opstarten.

Join het DPC Whatpulse team


 • ppeterr
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 20:42
Gisteren op mijn router (Archer C5400) de openVPN server aangezet, en in gebruik genomen. Dit werkte eigenlijk vrij simpel en in een keer. Enkel vraag ik mij of ik dit juist doe.
Op de router kan ik namelijk wel het certificaat aanmaken, en die inladen aan de cliënt kant.
Enkel vraag ik mij af of het ontbreken van een user en password hier een probleem is, de router
heeft deze optie niet. En staat nu dus verbindingen toe met enkel het certificaat.

Is dit juist ? Ik vind het enigszins apart.

MENTAL REBOOT


 • Apatito123
 • Registratie: Oktober 2019
 • Laatst online: 13-10-2021
Waarom niet?
Ikzelf gebruik Surfshark en ben benieuwd of deze VPN mijn privacy (lees wachtwoorden e.d.) genoeg beschermt.
Zoals sommigen hebben benadrukt in dit topic, is er een verschil tussen de veiligheid en privacy van jouw computer of apparaat en jouw verbinding. Een VPN kan zeker bijdragen aan een (veel) veiligere verbinding, omdat deze o.a. je dataverkeer versleutelt. Echter, als jouw apparaat wordt geïnfecteerd met malware (waar een VPN niet per se iets tegen kan doen) zoals spyware of een keylogger, dan zal Surfshark hier weinig aan kunnen doen.

Top VPN's van 2020 vergeleken


 • C3K
 • Registratie: Juni 2010
 • Laatst online: 28-04-2020
Ik heb mij een jaar abonnement aangeschaft bij ExpressVPN. Eerste ervaring is positief. Geen onderbrekingen, weinig snelheidsverlies tov normale verbinding en via hun chat tot twee maal toe goed en snel geholpen geweest..

Enige wat mij ontbreekt is dat ik mijn synology nas niet via de ddns kan bereiken. Nochtans alles juist ingesteld via openvpn en op de router qua port-forwarding..

Blijkbaar ligt het probleem dus bij expressvpn gezien zijn port-forwarding nog niet ondersteunen.. heeft hier iemand ervaring mee? Klopt dit, zijn er aanbieders die dit wel ondersteunen?

 • FreshMaker
 • Registratie: December 2003
 • Niet online
C3K schreef op maandag 7 oktober 2019 @ 13:21:
Ik heb mij een jaar abonnement aangeschaft bij ExpressVPN. Eerste ervaring is positief. Geen onderbrekingen, weinig snelheidsverlies tov normale verbinding en via hun chat tot twee maal toe goed en snel geholpen geweest..

Enige wat mij ontbreekt is dat ik mijn synology nas niet via de ddns kan bereiken. Nochtans alles juist ingesteld via openvpn en op de router qua port-forwarding..

Blijkbaar ligt het probleem dus bij expressvpn gezien zijn port-forwarding nog niet ondersteunen.. heeft hier iemand ervaring mee? Klopt dit, zijn er aanbieders die dit wel ondersteunen?
AIRvpn ondersteund het, maar het is van belang HOE je de synology heb ingesteld natuurlijk
Maakt de DS een diercte verbinding naar de VPN, of gaat het via een router ( hele netwerk )

In principe 'verdwijnt' je externe adres niet, en kan je over de portforwarding naar je ( provider IP ) de nas gewoon bereiken
Als je je NAS direct aan de VPN hangt, gaat inderdaad alle externe verkeer over de VPN poort, en dan gaat portforwarding niet zo makkelijk werken
( portforwarding maakt het systeem kwetsbaar, want er moet ergens bekend zijn welke klant = open port )

 • C3K
 • Registratie: Juni 2010
 • Laatst online: 28-04-2020
FreshMaker schreef op maandag 7 oktober 2019 @ 13:47:
[...]


AIRvpn ondersteund het, maar het is van belang HOE je de synology heb ingesteld natuurlijk
Maakt de DS een diercte verbinding naar de VPN, of gaat het via een router ( hele netwerk )

In principe 'verdwijnt' je externe adres niet, en kan je over de portforwarding naar je ( provider IP ) de nas gewoon bereiken
Als je je NAS direct aan de VPN hangt, gaat inderdaad alle externe verkeer over de VPN poort, en dan gaat portforwarding niet zo makkelijk werken
( portforwarding maakt het systeem kwetsbaar, want er moet ergens bekend zijn welke klant = open port )
Ja synology rechtstreeks op de vpn verbonden geen router hier waarop ik vpn kan instellen..

 • HoppyF
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 22:36
Hoe opvallend, vanavond bij EditieNL op TV was er een reportage over VPN.
Streamen van Netflix werd genoemd met Windscribe als VPN.

 • ppeterr
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 20:42
Ik vraag het even nog een keer, want ik vraag het mij nu al een paar dagen af.

Het opzetten van een VPN naar je eigen router, met enkel een certificaat. Is dat "normaal", en/of
veilig genoeg. T.o.v. een config met cert, en login gegevens erbij ?

MENTAL REBOOT


 • Apatito123
 • Registratie: Oktober 2019
 • Laatst online: 13-10-2021
Normaal kost PIA 3,33$ per maand, ik heb nog een oude link gevonden voor 2,42$ per maand en die blijkt nog gewoon te werken.
Ah oke, interessant dat je voor PIA kiest. In de zin van, volgens mij is het een hartstikke goede provider, alleen niet zo bekend als bijvoorbeeld Express of Nord. Hoe is je ervaring tot nu toe met PIA, aangenomen dat je het ondertussen al even uitgeprobeerd hebt?

Ik heb wel wat over PIA gelezen maar ik heb het nog nooit zelf gebruikt. Merk je aan de opties die ze bieden bijvoorbeeld een nog veel grotere focus dan "mainstream" providers als NordVPN (als je er wel eens een geprobeerd hebt) op het gebied van veiligheid?.

Ik heb zelf het idee dat de bekende VPN's tegenwoordig al zoveel opties bieden op het gebied van veiligheid (anti-trackers, entry & exit servers, Always on VPN, custom DNS, anti malware, etc.) dat het soms lastig te zien is of niet helemaal tastbaar op wat voor manier een echt privacy gerichte provider als PIA echt uitblinkt.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb hartstikke goede dingen gehoord over PIA, maar was gewoon benieuwd naar de ervaring van een gebruiker.

Top VPN's van 2020 vergeleken


 • Raven
 • Registratie: November 2004
 • Niet online

Raven

Marion Raven fan

@Justin_
"Wireguard (een experimenteel protocol"

Afgezien van dat ) aan het einde van de regel ontbreekt ;) , is Wireguard ondanks de experimentele status al wel enigszins bruikbaar?

After the first glass you see things as you wish they were. After the second you see things as they are not. Finally you see things as they really are, and that is the most horrible thing in the world...

Oscar Wilde


 • Apatito123
 • Registratie: Oktober 2019
 • Laatst online: 13-10-2021
is Wireguard ondanks de experimentele status al wel enigszins bruikbaar?
Naar mijn idee heeft Wireguard, zelfs al is de ontwikkelingsfase nog niet helemaal ten einde, ook nu al wel een paar toepassingen waar je het voor zou kunnen gebruiken. Het is alleen erg belangrijk om op te letten wanneer en waarvoor je het gebruikt.

IVPN bijvoorbeeld, toevallig een van de recentere providers waar ik het Wireguard protocol heb aangetroffen, benadrukt dat Wireguard op het moment alleen gebruikt moet worden voor experimentele doeleinden en situaties waarin privacy niet absoluut noodzakelijk is (denk bijvoorbeeld aan het omzeilen van streaming blokkades). Dit uiteraard vanwege de vooralsnog experimentele status van het protocol.

Ik zou dus antwoorden op jouw vraag: "Ja, het is al enigszins bruikbaar, bijvoorbeeld voor het omzeilen van geo-blokkades". Echter, als je een VPN gebruikt om veiligheids- en privacy redenen zou ik voorlopig voor een ander protocol gaan.

Ook belangrijk om te beseffen is dat Wireguard in zijn huidige vorm schijnbaar niet compatibel is met een no-log-beleid, omdat gebruik wordt gemaakt van statische IP-adressen.

Top VPN's van 2020 vergeleken


 • grun93
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 23:19
Apatito123 schreef op maandag 14 oktober 2019 @ 13:36:
Ah oke, interessant dat je voor PIA kiest. In de zin van, volgens mij is het een hartstikke goede provider, alleen niet zo bekend als bijvoorbeeld Express of Nord. Hoe is je ervaring tot nu toe met PIA, aangenomen dat je het ondertussen al even uitgeprobeerd hebt?
O, ik zit al jaren bij PIA en naar tevredenheid. De client op je pc stelt niks voor en ziet er niet zo gelikt uit, maar doet z'n werk op de achtergrond met nauwelijks snelheidsverlies. Ik stream niet dus dat weet ik niet. Express komt beter uit de tests las ik, maar is ook aanmerkelijk duurder. Nord heb ik wel eens geprobeerd maar kreeg onverklaarbare verbroken connectie's.

 • Apatito123
 • Registratie: Oktober 2019
 • Laatst online: 13-10-2021
Express komt beter uit de tests las ik, maar is ook aanmerkelijk duurder. Nord heb ik wel eens geprobeerd maar kreeg onverklaarbare verbroken connectie's.
Ja precies, dan snap ik de keus voor PIA inderdaad wel. Wat ik ook best gaaf vind aan PIA is dat ze zichzelf profileren als zeer privacy-gerichte VPN (en terecht, als ik hun log-beleid mag geloven en naar de protocollen kijk), maar ondertussen niet of nauwelijks onder doen qua snelheid voor grote providers die flink inzetten op snelle servers als NordVPN en VyprVPN, en soms zelfs beter scoren.

Ben het ook wel met je eens dat je voor dat geld niet veel providers zult vinden met zulke goede specs. De enige die een beetje bij me opkomen zijn CyberGhost en Surfshark.

Ik heb zelf jammer genoeg nog geen ervaring met CyberGhost, maar ik wil binnenkort nog even kijken hoe ik het gebruik daarvan ervaar. Wel heb ik wat ervaring met Surfshark sinds een paar maanden en ik vind het een hele fijne provider. Het is ook één van de goedkoopste naar mijn weten en je kunt het gebruiken voor zoveel devices als je wilt. Het zal wel dat PIA iets meer extra veiligheidsopties biedt schat ik in, vanwege het prijsverschil. Maar ik vind het geen gek idee dat ik voor ongeveer 2 euro per maand 3 hele veilige protocollen tot mijn beschikking heb en een no-log-beleid van het kaliber van een 3 keer zo dure VPN (ExpressVPN bijvoorbeeld).

Ik heb Surfshark destijds met korting kunnen krijgen, maar ik zie dat ze nog steeds met dezelfde korting werken: https://account.surfshark.com/signup

Top VPN's van 2020 vergeleken


 • Buzzie
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 22-02 13:26
alleen jammer, vindt ik dan, is dat je er geen US Netflix mee kan kijken.....met PIA dan.

 • MerijnB
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 23:01
Ik ben voor werk een trial aan het doen met NordVPN; nu loop ik tegen het probleem aan dat Office365 niet wil verbinden als de VPN openstaat. Als je gaat googelen kom je een leuke beerput tegen,; het probleem lijkt te zijn dat de virtuele NIC die NordVPN installeerd geen default gateway invult, daardoor denkt (bijvoorbeeld) Outlook dat je niet online bent (zie bijvoorbeeld hier, hier, hier en hier).

Work around volgens NordVPN is met het handje de default gateway van de virtuele NIC invullen met je eigen default gateway. Dit is voor mijn usecase helaas geen oplossing (het gaat ons vooral om reizende medewerkers die ergens met een wifi netwerk of hotspot verbonden zijn; ik kan deze mensen niet elke keer vragen uit te zoeken wat hun gateway is als ze ergens verbinding hebben en de config van NordVPN laten aanpassen).

Bij het onderzoeken lijkt het er op dat dit een probleem is wat bij vele VPN providers speelt; zijn er hier mensen die hier al eens naar gekeken hebben en al wielen hebben uitgevonden? Is er een betere workaround, of zijn er andere VPN providers die het beter doen in dit opzicht?

[Voor 25% gewijzigd door MerijnB op 21-10-2019 09:21]

A software developer is someone who looks both left and right when crossing a one-way street.


 • nero355
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 00:09

nero355

ph34r my [WCG] Cows :P

@MerijnB :

Als het toch zakelijk is : Waarom draaien jullie geen eigen VPN Server voor alle gebruikers :?

Dan kan je alles zo opzetten zoals jullie nodig hebben! :)

|| DPC GoT WhatPulse Team :) || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||


 • MerijnB
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 23:01
nero355 schreef op maandag 21 oktober 2019 @ 14:50:
@MerijnB :

Als het toch zakelijk is : Waarom draaien jullie geen eigen VPN Server voor alle gebruikers :?

Dan kan je alles zo opzetten zoals jullie nodig hebben! :)
Iets met niet alles zelf willen doen :)

A software developer is someone who looks both left and right when crossing a one-way street.


 • Justin_
 • Registratie: April 2014
 • Laatst online: 22-01 21:02
Gisteren heeft NordVPN kenbaar gemaakt dat een van de Finse servers enige tijd gehackt was. Hierbij ging het om een gehuurde FInse server waarop er een remote-management systeem actief was dat niet up-to-date gehouden was (door het Datacenter volgens NordVPN).


Het huren (of zelf delen) van servers brengt het risico met zich mee dat een derde partij nalatig kan zijn in het up-to-date en veilig houden van de server(s).
Naar aanleiding hiervan zal ik eens bij de grote providers navraag doen of alle servers volledig in eigen eigendom en / of beheer zijn.

Tot zover geeft SurfShark ( https://www.surfshark.com ) aan dat alle servers die zijn gebruiken in hun eigendom en beheer zijn. Zodra ik reacties van providers heb zijn zal ik mijn post updaten.

Beste VPN's van 2021 en alles over het Dark Web


 • Binnetie
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 21:55
Ik ga dit weekend 3 weken naar Amerika. Nu wil ik een VPN op mijn telefoon gaan gebruiken voor wat veiliger internet. Ik gebruik een deel van de tijd een 4G datasimkaart maar zal ook op openbare wifinetwerken zitten.
Ik heb eens AirVPN gebruikt voor 7 euro 1 maand, dat beviel prima. Maar ik vraag me af of er misschien nog alternatieven zijn.

Het gaat voornamelijk om surfen op de mobiel en tablet. Mijn smartphone zal hotspot zijn voor nog 3 andere telefoons, maar volgens mij gebruik je de VPN dan maar op 1 apparaat.
Qua prijs vind ik 7 euro voor een maand prima, maar misschien is er iets voordeligers te vinden?

 • Apatito123
 • Registratie: Oktober 2019
 • Laatst online: 13-10-2021
Qua prijs vind ik 7 euro voor een maand prima, maar misschien is er iets voordeligers te vinden?
Oh voor één maand lijkt AirVPN inderdaad wel voordelig. Ik wist niet dat ze zo voordelig waren. Ik moet wel zeggen dat de meeste VPN's als je een abonnement afsluit voor een langere tijd nog wat voordeliger zijn dan dat. Zelfs ExpressVPN bijvoorbeeld, dat bekend staat als één van de beste zo niet de beste VPN, is bijvoorbeeld goedkoper bij een langer lopend abonnement.

Ik begrijp uit je verhaal dat je alleen in Amerika gebruik wilt maken van de VPN. Zelf denk ik dat het altijd goed is en een stuk veiliger om achter een VPN te internetten, maar wat je zou kunnen doen is een VPN abonnement afsluiten bij bijvoorbeeld ExpressVPN, PIA of Surfshark (als je echt naar voordelig op zoek bent, Surfshark is de goedkoopste populaire provider naar mijn weten). Als je besluit dat je toch alleen de VPN wilt gebruiken in Amerika kun je gebruikmaken van de 30-dagen geld terug garantie die veel VPN-providers bieden.

Bij CyberGhost is dit zelfs 45 dagen als ik me niet vergis, dus als je het even aan wilt kijken, is dit misschien een goede optie?

Wil je de VPN vooral voor browsen gebruiken, of wil je er bijvoorbeeld ook veel mee kunnen streamen en downloaden?

Zo ja, dan is het goed om op snelheid te letten natuurlijk en zou ik meer neigen naar bijvoorbeeld ExpressVPN dan AirVPN.

De meeste VPN's kun je overigens op meer dan één apparaat gebruiken. ExpressVPN kun je bijvoorbeeld voor maximaal 5 apparaten gebruiken en Surfshark voor zoveel apparaten als je wilt. Ik heb eigenlijk nooit uitgeprobeerd hoe dit zit met een hotspot, maar kan me niet voorstellen dat dit opeens anders werkt, want met wat voor soort netwerk je je verbindt zou naar mijn weten geen gevolgen moeten hebben voor of je een VPN op je device kunt installeren ja of nee.

Top VPN's van 2020 vergeleken


 • Binnetie
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 21:55
Dank @Apatito123 , het gaat mij voor nu alleen maar om in Amerika te downloaden. AirVPN deed het in Frankrijk prima. De snelheid vind ik niet zo belangrijk omdat mijn telefoon niet meer de nieuwste is en ik uitsluitend via de telefoon internet, misschien dat ik het ook op de tablet zet. Surfshark heb ik bekeken maar die is voor een maand ruim 10 euro.

Ik denk dat ik toch maar weer AirVPN probeer.

 • Apatito123
 • Registratie: Oktober 2019
 • Laatst online: 13-10-2021
Ah precies @Binnetie. Dan snap ik dat snelheid een minder grote overweging is. Ik zie nu overigens ook dat de snelheid van AirVPN niet slecht is hoor, in ieder geval niet voor surfen. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik met een VPN nog nooit dusdanig snelheidsverlies heb meegemaakt dat zelfs surfen echt ondragelijk is, maar misschien zijn mijn eisen ook niet het allerhoogst op dit gebied.

Top VPN's van 2020 vergeleken


 • Apatito123
 • Registratie: Oktober 2019
 • Laatst online: 13-10-2021
alleen jammer, vind ik dan, is dat je er geen US Netflix mee kan kijken.....met PIA dan.
@Buzzie Ja volgens mij is het inderdaad vaker gebeurd bij PIA dat het eerst weer wel een tijdje mogelijk was, toen weer niet, etc. Ik geloof dat veel providers er moeite mee hebben om een redelijk server-aanbod in stand te houden dat compatibel is met de Amerikaanse Netflix (ofwel, nog niet geblokkeerd).

Als je Amerikaanse Netflix kunnen kijken echt belangrijk vindt zou je eventueel CyberGhost of NordVPN nog kunnen overwegen. Die hebben beide een dusdanig groot serveraanbod dat ik me moeilijk voor kan stellen dat alle US Netflix-compatibele servers in de nabije toekomst geblokkeerd worden (al zou je dit bij PIA met meer dan 3000 servers ook niet verwachten...).

Het fijne aan NordVPN is dat het een functie heeft waarbij zelfs de meeste servers buiten de VS werken met Amerikaanse Netflix (wat vrij apart klinkt, I know). Hierdoor is het blokkeren van NordVPN uiteraard nog iets lastiger.

Top VPN's van 2020 vergeleken


 • FreshMaker
 • Registratie: December 2003
 • Niet online
Justin_ schreef op dinsdag 22 oktober 2019 @ 11:00:
Gisteren heeft NordVPN kenbaar gemaakt dat een van de Finse servers enige tijd gehackt was. Hierbij ging het om een gehuurde FInse server waarop er een remote-management systeem actief was dat niet up-to-date gehouden was (door het Datacenter volgens NordVPN).
Wat ik ernstig vind, is dat ze er zo lang over gedaan hebben om het te melden.
Het was nb. BEGIN 2018 al bekend ....

Voor een bedrijf wat jouw 'privacy' en 'veiligheid' vooropsteld, wel een héél grote fout

https://torrentfreak.com/...ter-server-breach-191022/

Ik vond ze sowieso al te 'opdringerig' met overal hun reclames, maar dit is toch wel nalatigheid te noemen.
MerijnB schreef op maandag 21 oktober 2019 @ 16:06:
[...]Iets met niet alles zelf willen doen :)
Iets met bedrijfszekerheid en veiligheid ?

Geen idee of je met de AVG te maken hebt ( lijkt me wel ) maar dan is het een extra risico omdat je geen 100% controle hebt over het transport.
Bij het onderzoeken lijkt het er op dat dit een probleem is wat bij vele VPN providers speelt; zijn er hier mensen die hier al eens naar gekeken hebben en al wielen hebben uitgevonden? Is er een betere workaround, of zijn er andere VPN providers die het beter doen in dit opzicht?
Er zijn zoveel mogelijkheden, die zoveel veiliger zijn.
Een openvpnserver in je eigen serverruimte optuigen is echt zoveel werk niet.
( tenzij je natuurlijk 1500 man moet onderhouden, maar dan kan je dit ook uitbesteden aan je ict-leveranciers )

Ik draai thuis een openvpn op een raspberry pi, met 5 á 10 gebruikers geregistreerd
Meestal max 3 online, op een Ziggo 400/40 verbinding.
Het zijn geen snelheidsmonsters, maar ze kunnen allemaal NL-tv kijken met de betreffende apps, en Netflix werkt ook prima.

Zouden het er meer moeten worden, gooi ik een 'simpele' i3/i5 met 8GB en een 120GBSSD in de meterkast, en kan ik er zomaar 25 of meer bedienen.

Ik bepaal de verbinding tussen server en client, en ik bepaal welke gebruikers er online kunnen zijn.
Vergeet niet dat met een slecht geconfigureerde (consumenten)VPN aanbieder, theoretisch onderling verkeer mogelijk is, in hetzelfde subnet.

Mijn werkgever zou het iig niet toestaan om de collega's massaal op zoiets te gaan plaatsen, voor zakelijk gebruik

[Voor 48% gewijzigd door FreshMaker op 29-10-2019 18:08]


 • FreshMaker
 • Registratie: December 2003
 • Niet online
Misschien even een aanrader aan de NordVPN gebruikers, controleer of je slachtoffer bent geworden :

https://arstechnica.com/i...dential-stuffing-attacks/

 • Tigertje
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 18:46
FreshMaker schreef op zondag 3 november 2019 @ 00:04:
Misschien even een aanrader aan de NordVPN gebruikers, controleer of je slachtoffer bent geworden :

https://arstechnica.com/i...dential-stuffing-attacks/
Dat is toch het nieuws over de Finse server die gehackt was? Is daar iets nieuws bij gekomen?

 • Oranje Banaan
 • Registratie: Februari 2010
 • Laatst online: 14-03 07:48
Iemand recente ervaringen met mullvad? Ziet er goed uit kwa privacy als ik het zo zie. Kan ik deze ook direct op mijn mikrotik router configureren?

 • Tijntje
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 21:52

Tijntje

Hello?!

Hmm, vannacht heeft Ziggo mijn IP gewijzigd en haal ik met OpenVPN naar Mullvad of AirVPN nog maar 60 Mbit down van de totale 500

Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.


 • nero355
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 00:09

nero355

ph34r my [WCG] Cows :P

Tijntje schreef op vrijdag 15 november 2019 @ 12:30:
Hmm, vannacht heeft Ziggo mijn IP gewijzigd en haal ik met OpenVPN naar Mullvad of AirVPN nog maar 60 Mbit down van de totale 500
Gokje : Je zit nu in een totaal ander subnet en er gaat wat mis in de routering :?

Weet je gelijk ook waarom ik 20 jaar lang UPC/Ziggo heb vermeden en altijd bij KPN ben gebleven! :Y) 8) :+

|| DPC GoT WhatPulse Team :) || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||


 • Alexander Akker
 • Registratie: November 2019
 • Laatst online: 22-11-2019
Iemand recente ervaringen met mullvad? Ziet er goed uit kwa privacy als ik het zo zie. Kan ik deze ook direct op mijn mikrotik router configureren?
Ik heb zelf helaas nog geen ervaring met Mullvad, maar dat idee heb ik ook, dat ze hun privacyzaakjes goed op orde hebben. Voor zover ik weet is het ook één van de weinige VPN-providers waar je niks aan gegevens over jezelf hoeft prijs te geven, zelfs geen e-mailadres. (Wel zaak om dan een betaalmethode te gebruiken die geen sporen achterlaat uiteraard).

Wat betreft de router, dat durf ik niet te zeggen. Op de website van Mullvad staat vermeld dat je met DD-WRT op je router inderdaad verbinding kunt maken met Mullvad (in ieder geval met de OpenVPN servers). Ik weet niet voldoende van routers om te kunnen stellen dat elk model van Mikrotik compatibel is met DD-WRT. Dat zou je dan even op moeten zoeken.

 • nero355
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 00:09

nero355

ph34r my [WCG] Cows :P

Alexander Akker schreef op dinsdag 19 november 2019 @ 14:26:
Wat betreft de router, dat durf ik niet te zeggen. Op de website van Mullvad staat vermeld dat je met DD-WRT op je router inderdaad verbinding kunt maken met Mullvad (in ieder geval met de OpenVPN servers). Ik weet niet voldoende van routers om te kunnen stellen dat elk model van Mikrotik compatibel is met DD-WRT. Dat zou je dan even op moeten zoeken.
Rare logica, want MikroTik Routers draaien een CLI omgeving die eigenlijk grotendeels Linux based is voor zover ik weet en daarmee zou je gewoon alles (en meer!) moeten kunnen net als met DD-WRT :)

|| DPC GoT WhatPulse Team :) || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||


 • Gunth
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 23:06
Na een paar jaar Pia te hebben gebruikt en nu een jaar expressVpn waar ik zeer tevreden van ben maar heel duur vind zou ik surfshark willen proberen.
Mensen die wat ervaringen willen delen?

Samsung s23 ultra green 512|Google pixel 7|tv4 64|Airpods pro|AW 6 grey| iPad Air 2020 blue|iPhone 12 pro max blue| homepod mini grey|Airpods max blauw


 • Apatito123
 • Registratie: Oktober 2019
 • Laatst online: 13-10-2021
Ik ben zelf heel positief over Surfshark moet ik zeggen. Ik had mijn bedenkingen voor ik het ging gebruiken, vanwege de lage prijs. Dit is juist fijn natuurlijk, maar ik dacht aanvankelijk dat hierdoor zelfs de "basisfuncties" niet veel voor zouden stellen.

Het tegendeel is gebleken. Als je op zoek bent naar een VPN met prima snelheden voor een lage prijs en meer dan genoeg "standaard features", zoals P2P servers, zelfs dubbele VPN voor extra privacy en veiligheid en split-tunneling, dan kan ik Surfshark zeker aanraden. Vooral over deze laatste optie was ik positief verbaasd. Ik weet dat ExpressVPN dit ook aanbiedt, maar dat is natuurlijk ook een wat prijzigere provider.

De manier waarop ik het zie, is eigenlijk dat Surfshark voor de meeste VPN-gebruikers een erg geschikte provider is. Er zijn wel 3 uitzonderingen die ik me kan bedenken (waarschijnlijk meer zoals bij alles, maar die me nu te binnen schieten).

Ten eerste, mocht je op zoek zijn naar een VPN boordevol extra features die vaak niet strict noodzakelijk zijn maar wel fijn/leuk om te hebben, zoals een mogelijk dedicated IP, obfuscated servers, custom DNS, mogelijkheid om handmatig een server binnen een land te selecteren, meer mogelijke multi-hop verbindingen, etc., dan zou ik zelf voor NordVPN gaan. Aan de andere kant, vind je snelheid echt extreem belangrijk en ben je bereid daar voor te betalen? Dan is ExpressVPN denk ik de beste optie. Als je iemand bent die echt ontzettend veel waarde hecht aan privacy, niet zozeer vanwege directe (reële) gevaren, maar vanwege het principe alleen al, dan zou ik Mullvad overwegen.

Buiten dat, als je gewoon op zoek bent naar een VPN die, plat gezegd, erg goed doet wat die doen moet voor een erg goede prijs, raad ik eigenlijk bijna standaard Surfshark aan.

Top VPN's van 2020 vergeleken


 • Gunth
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 23:06
Apatito123 schreef op donderdag 21 november 2019 @ 10:23:
Ik ben zelf heel positief over Surfshark moet ik zeggen.
Bedankt voor je uitleg.
Ga het maar eens proberen, is idd een mooie prijs zeker nu met Black Friday deal en heb altijd 30d tijd.
Kan ik nog altijd trg naar express indien nodig.

Samsung s23 ultra green 512|Google pixel 7|tv4 64|Airpods pro|AW 6 grey| iPad Air 2020 blue|iPhone 12 pro max blue| homepod mini grey|Airpods max blauw


 • slayeer
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 02-10-2022
Ik heb gisteren Surfshark aangeschaft, onder meer door de vele positieve geluiden hier. Ik ben heel erg nuchter en pragmatisch waar het aan komt op apps etc., maar tot op heden maar weinig goede ervaringen. Mocht iemand tips hebben om deze ervaring te verbeteren, hoor ik het graag.

- Geen stabiele verbinding in mijn huis (wel op werk). VPN stopt er continu mee
- Slechte tot geen verbinding naar buitenlandse VPN servers (ik moet dit nog op mijn werk checken).
- Killswitch werkt niet als de verbinding er wat langer uit ligt (de killswitch moet er voor zorgen dat je niet met internet verbindt via je normale verbinding wanneer de VPN connectie eruit ligt). Misschien is het een feature dat als de verbinding er wat langer uit ligt dat je terug verbindt met je normale internet?

Al met al krijg ik het gevoel dat deze problemen aan mij liggen, maar ik vind het wel raar dat de verbinding op mijn kantoor wel stabiel blijft gedurende de dag. Heeft iemand anders hier ook ervaringen mee met Surfshark?

EDIT: Ik ben nog in het proces om meer tests uit te voeren waar dit probleem aan kan liggen.

[Voor 4% gewijzigd door slayeer op 21-11-2019 19:27]


 • Buzzie
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 22-02 13:26
Binnenkort loopt mijn abonnement van PIA af na deze een aantal jaren gebruikt te hebben.
Dit was puur eigenlijk voor gebruik op mijn Synology NAS,

Nu ben ik dus eigenlijk op zoek naar een andere VPN aanbieder maar zo af en toe zegt de ene review dit en een andere weer dat,

Voor mijn doeleinden waar deze geschikt voor moet zijn :

Moet werken op mijn NAS
Moet zonder problemen gebruik kunnen maken van de US Netflix en Disney+
En dan bedoel ik ook dat afspelen werkt en niet alleen het inloggen....dat laatste lukt met PIA ook maar afspelen niet.
Ook moet er een app zijn voor Android TV,

Hoe zijn de ervaringen met bovenstaande met Surfshark of NordVPN? Zit zelf heel erg aan ExpressVPN te denken maar die is best prijzig.

 • Winkiller
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 16:22

Winkiller

De Mopperpot

slayeer schreef op donderdag 21 november 2019 @ 19:19:
Ik heb gisteren Surfshark aangeschaft, onder meer door de vele positieve geluiden hier. Ik ben heel erg nuchter en pragmatisch waar het aan komt op apps etc., maar tot op heden maar weinig goede ervaringen. Mocht iemand tips hebben om deze ervaring te verbeteren, hoor ik het graag.

- Geen stabiele verbinding in mijn huis (wel op werk). VPN stopt er continu mee
- Slechte tot geen verbinding naar buitenlandse VPN servers (ik moet dit nog op mijn werk checken).
- Killswitch werkt niet als de verbinding er wat langer uit ligt (de killswitch moet er voor zorgen dat je niet met internet verbindt via je normale verbinding wanneer de VPN connectie eruit ligt). Misschien is het een feature dat als de verbinding er wat langer uit ligt dat je terug verbindt met je normale internet?

Al met al krijg ik het gevoel dat deze problemen aan mij liggen, maar ik vind het wel raar dat de verbinding op mijn kantoor wel stabiel blijft gedurende de dag. Heeft iemand anders hier ook ervaringen mee met Surfshark?

EDIT: Ik ben nog in het proces om meer tests uit te voeren waar dit probleem aan kan liggen.
Ik gebruik het al een tijdje en ik heb op mijn Pc thuis geen problemen die jij noemt.
Ook met de android mobiel eigenlijk weinig problemen tot nu toe, ben wel tevreden.
Ik gebruik de killswitch functie niet, die staat overal uit.

Herhaling is de beste leermeester, LUID IS UIT !


 • slayeer
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 02-10-2022
Winkiller schreef op donderdag 21 november 2019 @ 22:05:
[...]


Ik gebruik het al een tijdje en ik heb op mijn Pc thuis geen problemen die jij noemt.
Ook met de android mobiel eigenlijk weinig problemen tot nu toe, ben wel tevreden.
Ik gebruik de killswitch functie niet, die staat overal uit.
Ik denk dat het probleem aan mijn wifi thuis ligt. Op werk is er geen probleem, noch via 4G. Ik zal mijn post aanpassen hierboven zodra ik de fix heb.

 • CWH
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 15:59
slayeer schreef op donderdag 21 november 2019 @ 19:19:
Ik heb gisteren Surfshark aangeschaft, onder meer door de vele positieve geluiden hier. Ik ben heel erg nuchter en pragmatisch waar het aan komt op apps etc., maar tot op heden maar weinig goede ervaringen. Mocht iemand tips hebben om deze ervaring te verbeteren, hoor ik het graag.

- Geen stabiele verbinding in mijn huis (wel op werk). VPN stopt er continu mee
- Slechte tot geen verbinding naar buitenlandse VPN servers (ik moet dit nog op mijn werk checken).
- Killswitch werkt niet als de verbinding er wat langer uit ligt (de killswitch moet er voor zorgen dat je niet met internet verbindt via je normale verbinding wanneer de VPN connectie eruit ligt). Misschien is het een feature dat als de verbinding er wat langer uit ligt dat je terug verbindt met je normale internet?

Al met al krijg ik het gevoel dat deze problemen aan mij liggen, maar ik vind het wel raar dat de verbinding op mijn kantoor wel stabiel blijft gedurende de dag. Heeft iemand anders hier ook ervaringen mee met Surfshark?

EDIT: Ik ben nog in het proces om meer tests uit te voeren waar dit probleem aan kan liggen.
Heb nu ook sinds een paar maanden Surfshark en het enige wat ik herken is af en toe matige verbinding met buitenlandse, lees Amerikaanse servers. Kijken naar Netflix gaat af en toe met redelijk slecht beeld.

 • Ynnoz
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 07-03 19:01
Buzzie schreef op donderdag 21 november 2019 @ 21:46:
Binnenkort loopt mijn abonnement van PIA af na deze een aantal jaren gebruikt te hebben.
Dit was puur eigenlijk voor gebruik op mijn Synology NAS,

Nu ben ik dus eigenlijk op zoek naar een andere VPN aanbieder maar zo af en toe zegt de ene review dit en een andere weer dat,

Voor mijn doeleinden waar deze geschikt voor moet zijn :

Moet werken op mijn NAS
Moet zonder problemen gebruik kunnen maken van de US Netflix en Disney+
En dan bedoel ik ook dat afspelen werkt en niet alleen het inloggen....dat laatste lukt met PIA ook maar afspelen niet.
Ook moet er een app zijn voor Android TV,

Hoe zijn de ervaringen met bovenstaande met Surfshark of NordVPN? Zit zelf heel erg aan ExpressVPN te denken maar die is best prijzig.
Volgens mij is ExpressVPN toch wel van een ander kaliber. Je kan voor een paar euro per maand per klant gewoon geen dedicated servers onderhouden met snelle hardware met snelle verbindingen zonder overboekingen. Dus dat rechtvaardigt de prijs denk ik wel, ook omdat ExpressVPN 7x24 uur ondersteuning biedt. Nadeel van ExpressVPN is dat deze aanbieder geen port forwarding biedt. Belangrijk als je gebruik maakt van private trackers (torrents). Doe je dat niet, dan is het geen issue. Andere goede aanbieders: iVPN (ook duur, wel 7x24 uur support), Mullvad of AirVPN. De laatste is een stuk goedkoper als je deze voor meerdere maanden afsluit. Met deze aanbieders is het qua privacy goed geregeld.

[Voor 3% gewijzigd door Ynnoz op 24-11-2019 00:22]


 • Buzzie
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 22-02 13:26
Ynnoz schreef op zondag 24 november 2019 @ 00:09:
[...]


Volgens mij is ExpressVPN toch wel van een ander kaliber. Je kan voor een paar euro per maand per klant gewoon geen dedicated servers onderhouden met snelle hardware met snelle verbindingen zonder overboekingen. Dus dat rechtvaardigt de prijs denk ik wel, ook omdat ExpressVPN 7x24 uur ondersteuning biedt. Nadeel van ExpressVPN is dat deze aanbieder geen port forwarding biedt. Belangrijk als je gebruik maakt van private trackers (torrents). Doe je dat niet, dan is het geen issue. Andere goede aanbieders: iVPN (ook duur, wel 7x24 uur support), Mullvad of AirVPN. De laatste is een stuk goedkoper als je deze voor meerdere maanden afsluit. Met deze aanbieders is het qua privacy goed geregeld.
Dank voor je reactie Ynnoz.
Ik lees op internet dat private trackers geen probleem zijn voor ExpressVPN echter jij geeft aan van wel?
is dat persoonlijke ervaring?
Ik lees ook dat AirVPN geen netflix doet....hoe is jouw ervaring daarin?

Om nou overal een test aan te vragen is ook weer zoiets......

 • Gunth
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 23:06
Ik denk idd dat expres het beste is dat je kan krijgen en was heel tevreden,maar om nou 95€ te betalen voor een jaar 🥴.
Mijn abbo expres loopt vandaag af en veel moeite doen ze niet om mij als klant te behouden.
Enkel een mailtje dat mijn abbo verloopt, geen korting of iets dergelijks
Na een paar dagen surfshark heel tevreden, snelheid is zo goed als expres en voorlopig geen issues.
En maar 42€ voor 27 maand momenteel.
Keuze is snel gemaakt dan,voor mij toch

Samsung s23 ultra green 512|Google pixel 7|tv4 64|Airpods pro|AW 6 grey| iPad Air 2020 blue|iPhone 12 pro max blue| homepod mini grey|Airpods max blauw


 • Buzzie
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 22-02 13:26
Gunth schreef op zondag 24 november 2019 @ 09:53:
Ik denk idd dat expres het beste is dat je kan krijgen en was heel tevreden,maar om nou 95€ te betalen voor een jaar 🥴.
Mijn abbo expres loopt vandaag af en veel moeite doen ze niet om mij als klant te behouden.
Enkel een mailtje dat mijn abbo verloopt, geen korting of iets dergelijks
Na een paar dagen surfshark heel tevreden, snelheid is zo goed als expres en voorlopig geen issues.
En maar 42€ voor 27 maand momenteel.
Keuze is snel gemaakt dan,voor mij toch
Ben ik helemaal mee eens.
Maar als ik hierboven lees van CWH dat hij slechte ervaringen heeft met Netflix dan is dat ook weer een no go voor mij.

Hoe zijn jouw ervaringen met US Netflix en wellicht Disney+??

 • Gunth
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 23:06
Buzzie schreef op zondag 24 november 2019 @ 10:47:
[...]


Ben ik helemaal mee eens.
Maar als ik hierboven lees van CWH dat hij slechte ervaringen heeft met Netflix dan is dat ook weer een no go voor mij.

Hoe zijn jouw ervaringen met US Netflix en wellicht Disney+??
Netflix ff snel getest op pc en dit werkt goed.
Disney moet ik nog testen.
Je kan het altijd eens proberen,surfshark geeft 30d return policy

Samsung s23 ultra green 512|Google pixel 7|tv4 64|Airpods pro|AW 6 grey| iPad Air 2020 blue|iPhone 12 pro max blue| homepod mini grey|Airpods max blauw


 • Buzzie
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 22-02 13:26
Gunth schreef op zondag 24 november 2019 @ 10:56:
[...]

Netflix ff snel getest op pc en dit werkt goed.
Disney moet ik nog testen.
Je kan het altijd eens proberen,surfshark geeft 30d return policy
Klopt en zal ik vermoedelijk ook wel doen maar om dat nou voor heel veel te proberen... Als anderen al ervaringen hebben....

Kon je ook wat afspelen van US Netflix?

 • Gunth
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 23:06
Buzzie schreef op zondag 24 november 2019 @ 11:20:
[...]


Kon je ook wat afspelen van US Netflix?
Ja dat was geen probleem.

Samsung s23 ultra green 512|Google pixel 7|tv4 64|Airpods pro|AW 6 grey| iPad Air 2020 blue|iPhone 12 pro max blue| homepod mini grey|Airpods max blauw


 • Buzzie
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 22-02 13:26
Gunth schreef op zondag 24 november 2019 @ 11:23:
[...]

Ja dat was geen probleem.
Ok thanks voor de info

 • Shadow_Agent
 • Registratie: Oktober 2012
 • Laatst online: 18:19
Hoe zit het met betaling? Gewoon via je eigen rekening?

Hoi :)


 • Ynnoz
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 07-03 19:01
Buzzie schreef op zondag 24 november 2019 @ 09:31:
[...]


Dank voor je reactie Ynnoz.
Ik lees op internet dat private trackers geen probleem zijn voor ExpressVPN echter jij geeft aan van wel?
is dat persoonlijke ervaring?
Ik lees ook dat AirVPN geen netflix doet....hoe is jouw ervaring daarin?

Om nou overal een test aan te vragen is ook weer zoiets......
Voor een private tracker moet je, ook als je op dat moment niet zelf een torrent download, "connectable" zijn voor de buitenwereld wil je je ratio op peil houden. Dat lukt gewoon niet zonder port forwarding. Overigens is dit wat anders als zelf torrents downloaden, dat gaat prima. O.a. te lezen op: https://forum.transmissionbt.com/viewtopic.php?t=18039

Geen ervaring met Netflix en AirVPN. Is volgens mij ook een beetje een kat-en-muis spelletje. Zodra Netflix weer een blok IP adressen blokkeert, gaan de VPN aanbieders weer op zoek naar nieuwe adressen die ze kunnen gebruiken.

[Voor 4% gewijzigd door Ynnoz op 24-11-2019 15:02]


 • EWK
 • Registratie: Mei 2006
 • Niet online

EWK

Een fles dode pixels te koop!

Shadow_Agent schreef op zondag 24 november 2019 @ 12:19:
Hoe zit het met betaling? Gewoon via je eigen rekening?
Staat dat niet op de site?

Hoi!


 • Elsje978
 • Registratie: Februari 2013
 • Laatst online: 24-11-2019
En maar 42€ voor 27 maand momenteel.
Keuze is snel gemaakt dan,voor mij toch
Als ik dit probeer in te geven (vanuit Belgie) staat er 52 euro, heb je een link naar die 42 euro ??

 • Fugitive2008
 • Registratie: Augustus 2007
 • Laatst online: 14-03 13:51
Zie deze niet in de topic start staan wellicht mss wat overdone maar dit is wel interessant om te lezen mocht je een keus willen maken:

https://www.privacytools.io/providers/vpn/#criteria

Ik moet/ga ook een nieuwe provider kiezen. Heb nu 2 jaar nordvpn gehad en was een prima service wat ook goed werkte in combinatie met mijn synology. Maar wil wellicht naar een provider over gaan die wat meer met privacy heeft zoals mullvad of protonvpn zijn wel een stukje duurder maar anders kan je er net zo goed geen gebruiken imho.

Deze meningen hieronder doen me enigzins twijfelen over waar je vpn voor gebruikt, heb er daarvoor te weinig kennis over en heb ze nog niet uitgeplozen (ofwel meer termen op internet nagezocht).

https://schub.io/blog/201...precarious-narrative.html

https://gist.github.com/joepie91/5a9909939e6ce7d09e29

[Voor 63% gewijzigd door Fugitive2008 op 25-11-2019 09:26]


 • atthias
 • Registratie: Oktober 2019
 • Laatst online: 19:04
is een VPN in staat om nog goed te functioneren met een 1MB/s internet verbinding?

ik zit in Frankrijk momenteel en internet is hier niet je van het (beter dan op mijn vorige adres waar 66KB/s zoon beetje de max was)

in 2022 hopelijk glasvezel JOEPIE

hartelijk dank voor de antwoorden alvast

 • FreshMaker
 • Registratie: December 2003
 • Niet online
atthias schreef op maandag 25 november 2019 @ 09:49:
is een VPN in staat om nog goed te functioneren met een 1MB/s internet verbinding?
De snelheid staat los van de verbinding ( tenminste, het is niet zo dat je XX% van de connect kan krijgen )
Het ligt voornamelijk aan de gebruikte hardware aan beide zijden.
Als je met een aardappel verbindt, krijg je matige snelheden, als je een geoptimaliseerd apparaat inzet, gaat het prima
Je zal nooit sneller worden dan de daadwerkelijk aangeboden verbindingen natuurlijk ;)

Met een 1MB verbinding, kan je prima op 1MB/s verbinden
Het wordt pas lastig bij de hogere snelheden, heb je een 1000MB/s verbinding, kan het zijn dat de encryptie teveel overhead veroorzaakt, en je op 800/900MB/s verbind

( ik haal 290/350MB/s op een ziggo 400MB verbinding )

 • NinjaKiwiNL
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 16:21

NinjaKiwiNL

Xbox Tag - NinjaKiwiNL

FreshMaker schreef op maandag 25 november 2019 @ 12:31:
[...]
( ik haal 290/350MB/s op een ziggo 400MB verbinding )
Sinds ik bij T-mobile thuis zit haal ik niet hoger dan max 200 van de 1000Mbit (nou snap ik dat ik nooit die snelheid haal met vpn) maar bij kpn met 500 glasvezel haalde ik makkelijk 400-450mbit beetje jammer. (Meerdere vpn getest)

Voor wie geintresseerd is, is bij ProtonVPN blackfriday begonnen. Helaas is het voor 2 jaar waardoor ik het nu te duur vind worden. Hierbij de link

Persoonlijk van degene die ik getest heb ver uit de beste. NordVPN die ik nu heb vind ik na recente changes echt helemaal niks meer (visueel als werking)

| Canon EOS R | Canon 24-70mm F2.8L | Canon 85mm f1.2 | Laowa 100mm f2.8 |


 • atthias
 • Registratie: Oktober 2019
 • Laatst online: 19:04
FreshMaker schreef op maandag 25 november 2019 @ 12:31:
[...]


De snelheid staat los van de verbinding ( tenminste, het is niet zo dat je XX% van de connect kan krijgen )
Het ligt voornamelijk aan de gebruikte hardware aan beide zijden.
Als je met een aardappel verbindt, krijg je matige snelheden, als je een geoptimaliseerd apparaat inzet, gaat het prima
Je zal nooit sneller worden dan de daadwerkelijk aangeboden verbindingen natuurlijk ;)

Met een 1MB verbinding, kan je prima op 1MB/s verbinden
Het wordt pas lastig bij de hogere snelheden, heb je een 1000MB/s verbinding, kan het zijn dat de encryptie teveel overhead veroorzaakt, en je op 800/900MB/s verbind

( ik haal 290/350MB/s op een ziggo 400MB verbinding )
bedankt dan is dat probleem dus ook uit de weg

ik was met een matige verbinding bang voor problemen door overhead maar dat valt dus mee

nogmaals dank

 • FreshMaker
 • Registratie: December 2003
 • Niet online
De overhead ligt voornamelijk aan de apparatuur.
Maar je kan bij allerlei providers testaccounts nemen, van 1 / 3 dagen tot een maandje á 7€

Ik zou wat rondshoppen ;)

@Mother_Goozz
Ik merk ( Windscribe ) voornamelijk verschil tussen de verschillende protocollen.
IKEv2 is veruit de snelste, maar dan kan ik extern niet meer bij de machine's ( rdp / webservices )
Ik gebruik voornamelijk UDP, port 443 - op veel locaties, en dan gaat het inderdaad wat langzamer ( 350/300MB/s )

wbt die aanbieding,
Hou er rekening mee, dat Proton, maar ook Mullvad en Tunnelbear iets 'andere' aanbieders zijn, dan Nord, ExpressVPN en al die prijsvechters met de onder de 5 euro per maand aanbidingen.
Proton en Mullvad zijn 'echt duidelijk georiënteerd op privacy, die hebben reële prijzen ( om kostendekkend te zijn)
Bij al die aanbiedingen en 'voordelige' aanbieders ben je 100% afhankelijk van de blauwe ogen op de websites.
Die kunnen nooit bewijzen dat ze geen logging / profiling toepassen, net zoals je dat als klant niet kan bewijzen ( catch22 situaties )

Het VPNgebruik wat vrijwel alle gebruikers zoeken is het omzeilen van restricties, NIET privacy en onzichtbaarheid.
Die enkeling die dat wél zoekt, gaat dus naar de eerder genoemde drie ( duurdere ) aanbieders.

De torrent/netflix in de usa gebruikers, focussen zich op de goedkoopste

[Voor 93% gewijzigd door FreshMaker op 25-11-2019 13:14]


 • Gunth
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 23:06
Elsje978 schreef op zondag 24 november 2019 @ 21:30:
[...]


Als ik dit probeer in te geven (vanuit Belgie) staat er 52 euro, heb je een link naar die 42 euro ??
Us selecteren dan betaal je geen BTW en is het 42€ 😉

Samsung s23 ultra green 512|Google pixel 7|tv4 64|Airpods pro|AW 6 grey| iPad Air 2020 blue|iPhone 12 pro max blue| homepod mini grey|Airpods max blauw


 • Gunth
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 23:06
Na een week Surfshark nu ook eens Mullvad aan het testen.
Bevalt goed tot nu toe,durf zelfs Mullvad blijven gebruiken voor mac en Surfshark voor mobiel.

Samsung s23 ultra green 512|Google pixel 7|tv4 64|Airpods pro|AW 6 grey| iPad Air 2020 blue|iPhone 12 pro max blue| homepod mini grey|Airpods max blauw


 • Tijntje
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 21:52

Tijntje

Hello?!

Vandaag de switch gemaakt op Mullvad van OpenVPN naar WireGuard op Windows
Wat een verschil, waar ik voorheen maximaal 15 MB haalde zit ik nu richting de 33 MB
https://i.imgur.com/3NjuBjp.png
*O*

Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.


 • Apatito123
 • Registratie: Oktober 2019
 • Laatst online: 13-10-2021
Deze meningen hieronder doen me enigzins twijfelen over waar je vpn voor gebruikt, heb er daarvoor te weinig kennis over en heb ze nog niet uitgeplozen (ofwel meer termen op internet nagezocht).
Interessant punt. Ik heb zelf alleen even gekeken naar de eerste tekst die je aanhaalt en ik moet zeggen dat het voornaamste kritiekpunt dat ik erin zie niet zozeer over VPN's zelf gaat, maar de marketing ervan. Bijvoorbeeld een provider die aangeeft dat je "onbeveiligd" bent, omdat je geen gebruik maakt van hun specifieke VPN-service. Ik snap dat dat een beetje gimmicky over kan komen inderdaad.

Maar goed, wat betreft alle lovende bijvoeglijke naamwoorden en superlatieven die je vaak ziet in de advertenties, dat is natuurlijk nu eenmaal een integraal onderdeel van de advertentiewereld (tegenwoordig).

Wat betreft de beveiliging die VPN's bieden, klopt het zeker dat het slechts een onderdeel is of kan zijn van een complete strategie om je computer en privacy te beschermen, samen met bijvoorbeeld een privacy-vriendelijke browser met goede extensies hiervoor, goede anti-malware software voor meer "interne" dreigingen, goede firewall als we het toch over netwerkveiligheid hebben, eventueel gebruik van Tor, en, niet geheel onbelangrijk, gezond verstand.

De reden dat de meeste (geïnformeerde) mensen gebruikmaken van een VPN, is, neem ik aan, dat je voor een relatief laag bedrag eigenlijk twee dingen in huis haalt die zowel je online veiligheid als vrijheid kunnen verbeteren: (de keuze uit verschillende) encryptieprotocollen en de mogelijkheid om met een IP-adres naar keuze het web op te gaan.

Natuurlijk is daar niet alles mee gezegd voor de meesten, maar het idee is dat je wat investeert om in ieder geval een deel van het probleem aan te pakken (of voor een deel van de oplossing, afhankelijk van hoe je het bekijkt).

Wat betreft de VPN's die je noemt, kun je eigenlijk niet fout gaan volgens mij. Vooral over Mullvad heb ik de laatste tijd hele goede dingen gehoord, vanwege de combinatie van goede veiligheid, een zeer solide no-log beleid en snelle servers.

Top VPN's van 2020 vergeleken


 • WRT54G
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 18:36
Iemand ervaring met AirVPN?
Ze hebben een mooie BlackFriday aanbieding.
Beste aanbieding komt uit op 1,79 euro per maand (3 jaar abo).
Je kan betalen met BTC, ETH etc. Ze gebruiken alleen OpenVPN.

 • quizzical
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 19-03 20:01
purevpn.com bied momenteel een 5-jarig abonnement voor €0.75 per maand (dus €45) als je deze link volgt.
Is purevpn goed?
Iemand een beter deal gevonden?

[Voor 49% gewijzigd door quizzical op 29-11-2019 11:45. Reden: Link toegevoegd]


 • Fugitive2008
 • Registratie: Augustus 2007
 • Laatst online: 14-03 13:51
quizzical schreef op vrijdag 29 november 2019 @ 11:43:
purevpn.com bied momenteel een 5-jarig abonnement voor €0.75 per maand (dus €45) als je deze link volgt.
Is purevpn goed?
Iemand een beter deal gevonden?
PUREvpn heeft zijn logs al een keer aan de FBI gegeven.

https://torrentfreak.com/...eged-cyberstalker-171009/

 • quizzical
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 19-03 20:01
Ja dat had ik ondertussen ook gevonden. Blijkbaar zouden ze sindsdien hun logging policy wel hebben verbeterd en is er ook een onafhankelijke audit geweesd om te controleren of ze deze policy ook echt volgen.

Ik heb ook een aantal lifetime deals gevonden hier:
https://store.techspot.com/collections/lifetime-deals
Onder andere VPNSecure lifetime voor $35: https://store.techspot.co...e-lifetime-subscription-2
Vraag is natuurlijk of VPNSecure enigszins meevalt.

 • SpeedfreakR
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 15:41

SpeedfreakR

Zoeffff.....

WRT54G schreef op vrijdag 29 november 2019 @ 11:35:
Iemand ervaring met AirVPN?
Ze hebben een mooie BlackFriday aanbieding.
Beste aanbieding komt uit op 1,79 euro per maand (3 jaar abo).
Je kan betalen met BTC, ETH etc. Ze gebruiken alleen OpenVPN.
Yes! Ik zit er nu 2 jaar.. van de week mn abbo verlengt met 3 jaar. Mooie deal. Goede verbinding. Zeer tevreden.

 • WRT54G
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 18:36
Thanks! Ik ga ook maar een abbo aanschaffen daar.

 • quizzical
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 19-03 20:01
FastestVPN lifetime voor $18 door coupon code BFCM19 te gebruiken.

Reviews over FastestVPN zijn, ondanks de belachelijke naam, vrij positief. Bvb: https://www.techradar.com/reviews/fastestvpn

[Voor 8% gewijzigd door quizzical op 29-11-2019 14:37]


 • kevinl
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 04-09-2022

kevinl

Yellow van

SpeedfreakR schreef op vrijdag 29 november 2019 @ 13:31:
[...]


Yes! Ik zit er nu 2 jaar.. van de week mn abbo verlengt met 3 jaar. Mooie deal. Goede verbinding. Zeer tevreden.
Ook met Apple tv 4?

Bookreview: De eeuwige verkettering van Avesi


 • SpeedfreakR
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 15:41

SpeedfreakR

Zoeffff.....

Durf ik niet te zeggen.. Daar gebruik ik hem niet mee.

 • quizzical
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 19-03 20:01

 • Munchie
 • Registratie: Februari 2010
 • Niet online

Munchie

FP ProMod
- knip -

[Voor 98% gewijzigd door Munchie op 11-09-2020 22:46]


 • WRT54G
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 18:36
Ik zag idd een hele hoop port keuzes idd! Welke (internet) provider heb je?
ik vraag dit ivm het eventueel knijpen op port 443.

En welke port gebruik je nu (ipv 443)?

 • Munchie
 • Registratie: Februari 2010
 • Niet online

Munchie

FP ProMod
- knip -

[Voor 98% gewijzigd door Munchie op 11-09-2020 22:46]


 • WRT54G
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 18:36
Thanks voor de info!
Ik heb inmiddels een abbo afgesloten, van het weekend maar eens testen. :D
Pagina: 1 2 3 ... 6 Laatste


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee