Toon posts:

[VPN] Ervaringen & Discussie - Deel 2 Vorige deelOverzicht

Pagina: 1 2
Acties:

Onderwerpen


 • Justin_
 • Registratie: April 2014
 • Laatst online: 14-03 14:15
Disclaimer: Dit topic komt voort uit mijn ervaring met VPN en online privacy als een van de redacteuren van https://www.vpngids.nl. Ik zal (gezien de forumregels) in dit starttopic niet onnodig verder verwijzen naar pagina's van een site waar ik bij betrokken ben om ruimte te bieden aan eventuele twijfels over de objectiviteit van de informatie. Zeker bij het verwijzen naar commerciële content zal ik terughoudend zijn.

VPN topic 2.0 Introductie

Ruim 2,5 jaar geleden heb ik reeds een topic gestart over de ins & outs van VPN. Nog verder terug is de basis hiervoor ooit gelegd door tweaker nul07. Ik heb dit destijds gedaan vanwege de grote ontwikkelingen op VPN-, privacy- en online veiligheidsgebied, bijvoorbeeld de introductie van de aftapwet. Echter, er zijn inmiddels weer zoveel ontwikkelingen geweest op het gebied van online privacy, maar ook VPN’s, dat deze discussie een nieuw topic behoeft. Ik heb de openingspost grondig geüpdatet voor dit nieuwe topic. Afhankelijk van reacties die geplaatst worden in het topic zal deze openingspost continu worden bijgewerkt indien nodig, zodat nuttige informatie niet versplinterd raakt maar overzichtelijk in één post bij elkaar staat.

Links naar vorige topics:
- Topic uit 2017
- Topic uit 2015

Wat is een VPN


Een VPN, ofwel Virtueel Particulier Netwerk (Virtual Private Network), is een specifieke soort internetverbinding die jouw online privacy en veiligheid enorm verbetert. VPN’s doen dit eigenlijk op 2 “hoofdmanieren”. Allereerst leiden ze jouw internetverkeer om via een of meerdere (meestal maximaal twee) van hun servers. Dit betekent dat jouw “echte”, statische IP-adres, dat normaal is verbonden aan jouw computer en locatie, voor niemand zichtbaar is. In plaats daarvan gaat al jouw verkeer via het IP-adres van de server waar je mee verbindt. Dit is dan ook het IP-adres dat externe partijen zullen zien in plaats van jouw “eigen” IP-adres. Dit biedt een substantieel voordeel voor je anonimiteit en privacy.

Ten tweede versleutelt een VPN ook je internetverkeer met een encryptieprotocol (hier later meer over). Dit houdt in dat alle data die normaal precies weergeeft wat jij doet online, wordt veranderd in onleesbare code. Dit betekent dat deze data niet langer leesbaar is voor nieuwsgierige overheden, criminelen en bedrijven. Ofwel, een VPN zorgt dat jouw internetdata “onleesbaar wordt” en niet meer aan jou is te koppelen, doordat je internetverkeer wordt omgeleid. Een dubbele beveiliging eigenlijk dus.

Veel VPN’s hebben verder (steeds vaker) allerlei extra opties, die we ook zeker in dit topic aan zullen snijden. Denk hierbij aan opties die je verbinding nog veiliger maken, zoals een dubbele VPN-verbinding (multi-hop), een zogeheten kill-switch, die geen verkeer doorlaat als je VPN-verbinding even wegvalt, geoptimaliseerde torrent downloadservers, etc.

Echter, in de basis zijn het omleiden en versleutelen van internetverkeer dus de belangrijkste functies van een VPN.

VPN FAQ: De basics kort samengevat

Deze startpost is (terecht) vrij lang geworden. Als een soort samenvatting zal ik de meest gestelde (beginners) vragen kort en bondig beantwoorden.

Heb ik een VPN nodig?
Voor de meeste mensen is een VPN van toegevoegde waarde. Een VPN beveiligt je internetverbinding en verbergt je echte locatie. Daarnaast helpt een VPN internet-blokkades en censuur omzeilen. Dankzij een VPN wordt het lastig voor bedrijven, overheden en hackers om je af te luisteren en een profiel van je bij te houden.

Welke VPN moet ik kiezen?
Dit is een vraag die niet in 3 zinnen te beantwoorden is. Voor het overgrote deel van de gebruikers voldoet een algemene VPN-provider die geen logs bijhoudt, snel is en een relatief groot aantal serverlocaties heeft. Op dit moment is https://www.surfshark.com een van mijn persoonlijke favorieten vanwege de goede prijs-kwaliteit verhouding.

VPN of Proxy?
Over het algemeen is het beter om een VPN te gebruiken in plaats van een proxy. Een proxy-verbinding leidt je internetverkeer om maar versleutelt het niet en is daardoor makkelijk af te luisteren. Daarnaast zijn proxy-verbindingen vaak traag en minder stabiel. Ook is het makkelijker om het gebruik van een proxy-verbinding te herkennen en te blokkeren.

Welk VPN-protocol moet ik gebruiken?
Ieder protocol heeft zijn voor een nadelen. Over het algemeen kan gesteld worden dat het OpenVPN-protocol een goede en veilige keuze is vanwege de hoge mate van encryptie en de goede ondersteuning.

Gratis of betaalde VPN-provider?
Niets is echt gratis. Het onderhoud van een goed, veilig en snel VPN-netwerk met up-to-date software kost geld. Als het VPN-abonnement geen geld kost dan zullen de inkomsten ergens anders vandaan moeten komen, bijvoorbeeld uit advertenties of het doorverkopen van je gegevens. Een VPN-provider met test-periode of zeer beperkt gratis proefabonnement is een ander verhaal. Dit is vaak een investering vanuit de VPN-provider om nieuwe klanten te werven.

Virtual Private Networks evolueren

VPN-providers bieden de laatste jaren een toenemend scala aan opties en functionaliteiten ten behoeve van de online privacy, veiligheid en vrijheid van gebruikers. Steeds meer VPN-providers lijken zich als all-inclusive privacy- en cyber security oplossingen te (willen) profileren. Denk daarbij o.a. aan het tegengaan van malware en phishing en het blacklisten van onveilige domeinen en ads. Waar een paar jaar geleden een multi-hop of dubbele VPN-verbinding nog speciaal was, lijkt het nu de standaard. Ook obfuscated servers worden steeds populairder, zodat ook in landen die fel ageren tegen VPN-gebruik mensen veilig en privé kunnen internetten.

Al met al komen er dus meer tools en opties bij (steeds meer) VPN-providers om surveillance door overheden en cybercriminelen te pareren en de privacy en veiligheid te waarborgen. Veel van deze ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld het nieuwe Wireguard protocol dat volop in ontwikkeling is, moeten de algemene VPN-ervaring tevens sneller, toegankelijker en efficiënter maken.

Ontwikkelingen omtrent online privacy en veiligheid

Het behoeft geen uitleg dat onze samenleving rap digitaliseert en we een prominente digitale vingerafdruk achterlaten. Consistent lijkt hierdoor de strijd tussen individuele internetgebruikers en overheden, bedrijven en criminelen die het op belangrijke data gemunt hebben te intensiveren. Het fenomeen VPN en de razendsnelle ontwikkeling daarvan laten dat goed zien. Net als de “virtuele strijd” om privacy, wordt de discussie omtrent online privacy ook alsmaar heviger. In het overzicht hieronder enkele belangrijke ontwikkelingen op dit gebied, zowel in Nederland als in het buitenland.

De toepassingen van een VPN

De voordelen die te behalen vallen met een VPN verschillen per aanbieder, maar de rode draad is steeds hetzelfde; je internetverkeer wordt versleuteld en de herkomst (je locatie) geanonimiseerd, zodat externe partijen (zoals de websites die je bezoekt) denken dat jij je op de locatie (bv een ander land) bevindt waar de VPN server staat. De voordelen van VPN op een rijtje:
 • Je online privacy waarborgen; Een VPN maakt het ofwel onmogelijk of in ieder geval veel moeilijker voor overheden, bedrijven en criminelen om je te bespioneren. Ook voorkom je met een VPN dat bepaalde (grote) partijen een “online profiel” over jou opbouwen en jouw gegevens doorverkopen aan adverteerders, mits je ook andere privacymaatregelen neemt (bijvoorbeeld niet inloggen bij Google). Immers, omdat je steeds een ander IP-adres gebruikt, kunnen ze jouw data niet aan jou als gebruiker koppelen.
 • Bescherming tegen cybercriminelen; Omdat een VPN jouw data versleutelt, wordt het voor hackers en andere cybercriminelen een stuk moeilijker om bijvoorbeeld jouw online bankgegevens in te zien en te misbruiken. Dit is iets waar je bijvoorbeeld altijd zeer bedacht op moet zijn als je gebruikmaakt van een openbaar wifi-netwerk. Een VPN-verbinding gebruiken is dan de beste optie om je veiligheid te garanderen.
 • Omzeilen van geografische restricties; Sommige websites en content zijn alleen toegankelijk voor gebruikers uit bepaalde landen (of juist ontoegankelijk vanuit bepaalde landen). Bij bepaalde websites en diensten, waaronder grote streamingdiensten zoals Netflix, wordt gekeken vanuit welk IP-adres jij een website of dienst opvraagt. Met dit IP-adres wordt jouw fysieke locatie bepaald, en worden er bepaalde rechten verleend of restricties opgelegd betreffende de toegang tot deze websites of diensten. Afhankelijk van de VPN provider is het bijvoorbeeld mogelijk om vanuit Nederland te verbinden met een Amerikaanse VPN-server, en vervolgens de Amerikaanse versie van Netflix te bekijken. Ook is het mogelijk Nederlandse televisie, sportwedstrijden of uitzending gemist te kijken vanuit het buitenland door verbinding te maken met een Nederlandse VPN-server.
 • Het tegengaan van censuur; Dit hangt sterk samen met het vorige punt. Hierbij gaat het alleen om internetrestricties die door overheden opgelegd worden. Sommige staten, zoals bijvoorbeeld de Golfstaten, China en Turkije, blokkeren bijvoorbeeld hele websites of zoekmachines, zoals bijvoorbeeld Google in China, omdat hier content op te vinden is die bijvoorbeeld slecht spreekt over het regime van zo’n land. Door een VPN te gebruiken kunnen mensen toch toegang krijgen tot deze wellicht politiek relevante informatie. Ook is het zo dat journalisten en activisten zich waarschijnlijk veiliger voelen om kritiek te uiten op de regering als ze dankzij een VPN anoniem zijn. Een VPN kan dus een erg belangrijk instrument zijn in het licht van vrijheid van meningsuiting en het (eerlijk) informeren van de bevolking.
 • Goedkoper online aankopen doen; Veel webshops baseren hun prijzen op jouw IP-adres: als een webshop aan jouw IP-adres kan zien dat je in Nederland woont, of in ieder geval een bepaald product vanuit Nederland bestelt, kan het zo maar zijn dat ze voor jou een veel hogere prijs rekenen dan voor iemand die hetzelfde product of dezelfde service vanuit bijvoorbeeld Indonesië bestelt. Door een VPN te gebruiken ga je dit tegen en voorkom je dus dat je teveel betaalt voor een product of service.
 • Strafrechtelijke vervolging voorkomen; Natuurlijk is het in principe niet de bedoeling om een VPN te misbruiken voor het maskeren van illegale activiteiten, maar sommige landen houden er discutabele wetgeving op na met betrekking tot wat nu precies ‘criminele’ activiteiten zijn. Zo is het in sommige Golfstaten (bijvoorbeeld Katar, Saudi Arabië) verboden om 18+ content op het internet te bekijken. Overtreders kunnen hoge boetes krijgen of zelfs het land uitgezet worden. Dit geldt ook voor buitenlandse werknemers (expats) en toeristen. De overheden in dergelijke landen zijn daarbij berucht om hun strenge toezicht op het internetgedrag van mensen. Met een VPN kan onder meer het bezoeken van 18+ websites niet meer ontdekt worden door de autoriteiten. Wees hier ook weer beducht op eventueel streng optreden van de autoriteiten tegen VPN-gebruik (héél streng optreden).
 • Het downloaden van torrents; Websites als de Pirate Bay, waar je torrents op kunt downloaden, worden in veel landen geblokkeerd. Met een VPN kun je toch toegang krijgen tot deze websites, door je met een server te verbinden van waaruit je wel op de Pirate Bay kunt komen. Er zijn natuurlijk ook veel gratis proxy’s om op de Pirate Bay te komen. Echter, deze proxy’s zijn bij lange na niet zo veilig en anoniem als een VPN (bijvoorbeeld door het gebrek aan encryptieprotocollen). Juist als je iets gaat doen dat best riskant kan zijn, zoals het downloaden van een torrent, wil je dat natuurlijk niet ook nog eens doen via een onveilige verbinding. Daar komt nog bij dat veel VPN’s geoptimaliseerde P2P servers hebben, waardoor het downloaden een stuk sneller kan gaan dan je zou denken. Tot slot voorkom je natuurlijk dat mensen zien wat je downloadt met een VPN. Let er wel op dat het downloaden van torrents van auteursrechtelijk beschermde content mogelijk in strijd is met de wet; dit is afhankelijk van het land waar je je bevindt. Feit blijft dat er ook veel legaal streaming- en torrentverkeer plaatsvindt, waarbij een VPN extra beveiliging en functionaliteiten biedt. Vooral als je je bedenkt dat er bij torrents downloaden peer to peer sharing plaatsvindt met mensen die je uiteraard helemaal niet kent.
 • Bedrijfsmatig worden VPN verbindingen / -netwerken vaak gebruikt om vanaf een andere locatie beveiligd toegang te krijgen tot het bedrijfsnetwerk.

Welke VPN provider kiezen? Een gefundeerde keuze

Tegenwoordig is er een enorme keuze aan VPN-providers. Het belangrijkste is om voor jezelf te bedenken welke functionaliteiten voor jou van belang zijn. Enkele zaken om op te letten:
 • VPN-protocollen
 • Privacy: Logs versus no-logs en de jurisdictie waar een provider onder valt
 • Serverlocaties: welke servers en locaties zijn er beschikbaar
 • Streaming compatibiliteit: Werkt de VPN met Netflix, Ziggo en andere streamingservices?
 • P2P compatibiliteit: Vooral belangrijk voor het downloaden van torrents
 • Bandbreedte en snelheid: Legt de VPN bepaalde restricties op m.b.t. de hoeveelheid data of de bandbreedte die je mag gebruiken per maand? Dit komt vooral bij gratis VPN's veel voor.
 • Gebruiksgemak en klantondersteuning: Hoe responsief is de customersupport en op welke manieren is deze te bereiken?
 • Prijs: gratis versus betaald
 • Extra functionaliteiten zoals een dubbele VPN-verbinding, kill-switch, etc.
Encryptieprotocollen
Veel VPN-providers bieden verschillende encryptieprotocollen om ervoor te zorgen dat je dataverkeer versleuteld wordt. Het is altijd goed om er bij het kiezen van een VPN op te letten dat er verschillende protocollen en sub-protocollen beschikbaar zijn. Protocollen verschillen namelijk in waar ze goed in zijn en waar ze kwetsbaar zijn. PTPP en het experimentele protocol Wireguard staan er bijvoorbeeld beide om bekend dat ze erg snel zijn, makkelijk werken en op vrijwel elk platform werken. Met andere woorden, wil je razendsnel op al je apparaten, waar je ook bent, kunnen streamen, dan zijn dat misschien interessante opties. Aan de andere kant, als je een provider zoekt die je het allerbest beschermt op een openbaar wifi-netwerk tegen cybercriminelen, kun je waarschijnlijk beter voor de ijzersterke encryptie van het OpenVPN protocol gaan. En ook dan zijn er verschillende sub-protocollen die je verbinding nog sneller, of nog stabieler en veiliger maken. Hieronder vind je de meest bekende en populaire encryptieprotocollen voor VPN’s.

Open VPN (geniet in veel gevallen de voorkeur)
 • Voordelen: Continu verbeteringen (open source), goed beveiligd, omzeilt firewalls
 • Nadelen: Complex om in te stellen en te laten draaien (via geleverde programma's/apps wordt dit probleem vaak opgelost)
PTPP
 • Voordelen: Makkelijk, snel en werkt op vrijwel elk platform
 • Nadelen: Zwakke encryptie, toegankelijk voor geheime diensten
L2TP/IPSec
 • Voordelen: Makkelijk, redelijke encryptie en werkt op vrijwel elk platform
 • Nadelen: Ietwat traag, kan door firewalls geblokkeerd worden
IKEv2
 • Voordelen: Heel snel, stabiel, veilig en makkelijk
 • Nadelen: Geblokkeerd door sommige firewalls, closed source, niet compatibel met alle besturingssystemen
Wireguard (een experimenteel protocol
 • Voordelen: Veel kleinere hoeveelheid code dan “conventionele” encryptieprotocollen. Dit resulteert (in theorie) in hogere snelheden, groter gebruiksgemak op verschillende platformen en een makkelijker en korter evaluatieproces. Ook betekent dit in de regel dat de batterijduur van draadloze apparaten waarop je dit protocol gebruikt langer zou moeten zijn.
 • Nadelen: Nog volop in ontwikkeling. Nog niet goed geëvalueerd. En wellicht het belangrijkste: velen stellen dat het Wireguard-protocol niet goed compatibel is met een no-log policy, wat natuurlijk een groot probleem is i.v.m. online privacy.
Logs vs no-logs
Voor VPN-gebruik, met het oog op privacy en anonimiteit, is het van groot belang stil te staan bij het feit of een VPN-provider gegevens logt en welke. Gegevens loggen wil zeggen dat providers het dataverkeer of bepaalde informatie hierover opslaan. In principe bestaat de mogelijkheid dat alle verstuurde en ontvangen data bijgehouden wordt, al komt dit voor zover bekend erg weinig voor. Wél wordt het gebruik van de VPN-diensten soms gelogd. Hierbij moet je denken aan timestamps die aangeven wanneer je welke server gebruikt hebt, hoeveel data je verstuurd hebt en soms ook wat jouw eigen IP-adres is. Hiermee zou je mogelijk achteraf geïdentificeerd kunnen worden. Voor dit gebeurt moet je wel dermate spannende dingen gedaan hebben, dat het traceren van jou de moeite waard is. Het online surveilleren van (grote) groepen mensen kost namelijk ook tijd en geld, vooral als ze een VPN gebruiken. Toch is het altijd beter om een VPN-provider te kiezen die geen logs bijhoudt, al is het maar voor je eigen gemoedsrust.

Sommige VPN-aanbieders zijn wettelijk verplicht om logs bij te houden. Dit hangt af van het land waar ze gevestigd zijn. Daarom is het altijd goed om daarop te letten als je een VPN aanschaft. Een van de meest bekende VPN-providers, ExpressVPN, is bijvoorbeeld gevestigd op de Britse Maagdeneilanden, omdat ze daardoor niet verplicht zijn logs bij te houden. Ook al is het soms lastig, het is echt de moeite waard om een VPN dusdanig te onderzoeken dat je kunt vaststellen dat ze eerlijk zijn, vooral over hun logbeleid. Er zijn genoeg providers tegen de lamp gelopen die niet eerlijk bleken te zijn over hun logbeleid. Zo werd bijvoorbeeld bekend dat IPVanish, anderzijds een goede VPN-provider, informatie over gebruikers had verstrekt aan de Amerikaanse autoriteiten terwijl het bedrijf claimde zero logs te zijn.
Servers
Het aantal servers dat een VPN-provider ter beschikking heeft is erg belangrijk. Als er meer servers zijn, betekent dat namelijk dat er een kleinere kans is dat een server overvol raakt en daardoor erg traag wordt of verbindingen vaker wegvallen. Ook is het natuurlijk belangrijk dat de provider servers heeft op zoveel mogelijk locaties en vooral in zoveel mogelijk landen. Dat betekent namelijk dat je meer verschillende geografische restricties kunt omzeilen. Tot slot bieden veel VPN-providers ook een aantal speciale verbindingsopties die niet per se noodzakelijk, maar wel heel fijn zijn. Zo kun je bij veel VPN-providers, zoals NordVPN, Surfshark en IVPN, gebruik maken van een multi-hop of dubbele VPN-verbinding. Dit wil zeggen dat je internetverkeer via 2 servers wordt omgeleid, een entry en een exit server. Dit biedt nog meer veiligheid en privacy. Stel je bijvoorbeeld voor dat je de Amerikaanse Netflix wilt kijken met een VPN (via een Amerikaanse VPN-server uiteraard). Het zou kunnen dat je wat schuw tegenover de VS staat als het om online privacy gaat. Het is bijvoorbeeld een van de five eyes. In dit geval kun je bijvoorbeeld een Nederlandse entry server kiezen, maar een Amerikaanse exit server, zodat je met meer veiligheid en privacy de Amerikaanse Netflix kunt kijken. Ook zijn andere server-gerelateerde opties, zoals een dedicated (eigen) IP-adress en speciale P2P servers voor veel mensen van belang. Dit is dus allemaal iets om goed op te letten. Omdat ik al aangaf dat ik in dit topic graag nog iets meer de diepte in wilde gaan, zodat we van elkaar kunnen leren welke opties en tools verschillende VPN’s aanbieden en waar deze goed voor zijn, zou het mooi zijn als iedereen zijn/haar ervaring kon delen met bepaalde VPN-opties die uniek zijn voor een bepaalde VPN of gewoon heel goed en nuttig blijken te zijn.
Streaming-compatibiliteit
Veel VPN-diensten zijn geschikt voor het streamen van films of series zolang de snelheid adequaat is (anders blijft je serie of film bufferen of haperen) en zolang de bandbreedte niet beperkt is. Zo zijn Netflix en Ziggo een hetze jegens VPN-diensten gestart en zijn ze actief IP-adressen van VPN-providers gaan blokkeren. Veel VPN-providers hebben last van deze blokkades van Netflix en Ziggo, maar er valt voor hen niet zo veel aan te doen. Mocht je graag Netflix streamen met je VPN zoek dan een VPN-provider die nochtans niet wordt geblokkeerd. Er is altijd een risico dat Netflix of Ziggo een nieuwe blokkade instellen voor de VPN-provider van jouw keuze, ook nadat je een abonnement hebt afgesloten.
P2P-compatibiliteit
Torrents downloaden via P2P (peer-to-peer) netwerken is slechts bij sommige VPN providers toegestaan. Omdat P2P-netwerken met regelmaat worden gebruikt voor het illegaal downloaden van muziek, series, films en software, hebben sommige VPN-providers een algehele downloadrestrictie ingesteld op al hun servers. Dan heb je nog providers die P2P toestaan op een deel van hun servers (afhankelijk van serverlocatie) en je hebt VPN-aanbieders die P2P en torrents downloaden toestaan op al hun servers.
Snelheid en bandbreedte/data
Sommige VPN-providers laten je maar een bepaalde hoeveelheid data/bandbreedte gebruiken per maand. Dit komt vooral veel voor bij gratis VPN-providers. Ook snelheid is iets om goed op te letten. Vooral als je een gebruiker bent die veel streamt, downloadt en gamet, is een snelle VPN eigenlijk onmisbaar.
Gebruiksgemak en klantondersteuning
Sommige VPN-providers bieden enorm veel opties, maar hebben hierdoor erg onoverzichtelijke, volgestouwde interfaces met veel te weinig uitleg over de functies en waar deze goed voor zijn. Vanzelfsprekend is dit vooral voor mensen die minder ervaring hebben met VPN’s storend, maar ook voor een doorgewinterde VPN-gebruiker zijn makkelijk te navigeren menu’s natuurlijk fijn.

Gelukkig zijn er ook zeker VPN-providers die een groot scala aan opties combineren met zeer overzichtelijke apps en voldoende uitleg over wat de verschillende opties doen. ExpressVPN en NordVPN bijvoorbeeld zijn twee zeer bekende VPN-providers die hier allebei erg sterk in zijn. Dit geldt ook voor de relatief nieuwe provider Surfshark.

Vooral veel bekendere VPN-providers bieden tegenwoordig 24/7 online chat support. In veel gevallen is de klantenservice van een VPN-provider alleen wel slechts beschikbaar in het Engels. Echter, er komen ook steeds meer Nederlandse VPN’s op de markt en VPN’s die hun software en klantenservice ook in het Nederlands aanbieden. GOOSE VPN is hier een goed voorbeeld van.
Prijs: een gratis of betaalde VPN-service?
Er is tegenwoordig meer dan genoeg keuze voor zowel gratis als betaalde VPN’s. Echter, de kwaliteit en de mate van beveiliging en privacy die deze services bieden, fluctueert sterk. Onderzoek laat zien dat er bijvoorbeeld veel mis is met gratis VPN diensten uit de Google Play Store. Onveilige verbindingen, spyware, malware; dit zijn allemaal serieuze risico’s als je een onbetrouwbare VPN installeert. Ook hier geldt dat gedegen onderzoek loont om een gefundeerde keuze te kunnen maken voor een goede VPN-dienst.

Ook al is er flink wat mis met veel gratis VPN-aanbieders, er zijn ook enkele aanbieders die redelijk betrouwbaar en veilig zijn. Wees attent op het feit dat gratis niet echt bestaat en er dus doorgaans toch een verdienmodel achter gratis diensten zit. Dit kan bijvoorbeeld zijn middels reclames die worden getoond op vaste tijdsintervallen, of door de functies van de service te beperken en je daarmee te verleiden om je gratis abonnement op den duur op te waarderen naar een betaald abonnement. Een gratis VPN kent vaak data- of breedbandtebeperkingen en snelheidsbeperkingen, waardoor ze bijvoorbeeld minder geschikt zijn voor streamen, downloaden en gamen. Ook hebben gratis VPN-services veelal downloadrestricties, een beperkt aantal servers, minder geavanceerde encryptie en daardoor ook beperktere privacygaranties. Als je slechts af en toe een VPN nodig hebt, bijvoorbeeld om privé te kunnen browsen op je werk, en deze beperkingen voor lief kunt nemen, dan kan een gratis VPN een goede uitkomst zijn. Het advies is dan om wel voor een betrouwbare gratis VPN-dienst te gaan, juist omdat er zoveel kaf tussen het koren zit. Het feit blijft echter dat je over het algemeen meer risico loopt bij een gratis VPN: zoals we al zeiden, het geld moet ergens vandaan komen en wat je bijvoorbeeld bij sommige gratis proxy’s ziet is dat dit juist op een hele privacy-onvriendelijke manier gebeurt, bijvoorbeeld het doorkopen van gegevens van gebruikers. Dit is des te meer reden trouwens om, naast extra voorzichtig te zijn met gratis VPN’s, ook altijd goed naar het logbeleid van een VPN te informeren.

Betaalde VPN-diensten: Met een betaalde dienst heb je veelal een stabielere, snellere connectie tot je beschikking zonder datalimiet. Het serveraanbod is meestal uitgebreider, de encryptie van een hoger niveau en er zijn additionele functionaliteiten beschikbaar, onder meer P2P-ondersteuning en de optie om met meerdere verbindingen tegelijk online te zijn. Let echter ook bij betaalde diensten goed op de logging-policy en kies idealiter voor een zo veilig mogelijk protocol (OpenVPN is meestal de veiligste optie).
Nadelen van een VPN
Het gebruik van een VPN kent ook kanttekeningen, afhankelijk van de service en aanbieder die je kiest. De voornaamste en meest gehoorde kanttekeningen en nadelen die gebruikers ondervinden zijn de volgende:
 • Verminderde internetsnelheid: Dit is wellicht de grootste klacht onder VPN-gebruikers. Veel VPN-providers, vooral als ze gebruikmaken van een beetje redelijke en efficiënte encryptieprotocollen, kun je prima gebruiken om snel te browsen. Vooral als je verbonden bent met een Nederlandse server. De meeste problemen ontstaan als je verbonden bent met een server die erg ver weg is (bijvoorbeeld een Amerikaanse server) en als je de VPN gebruikt voor taken die een hoge downloadsnelheid of goede ping vergen, zoals streamen, downloaden of gamen. Het is namelijk niet ongebruikelijk bij sommige VPN’s en servers dat de downloadsnelheid en ping teruglopen met wel 70-80%. Wees hier dus bedacht op bij het kiezen van een VPN. Zoals eerder aangegeven, vaak kun je veel over de snelheid van een VPN terugvinden in reviews of op speedtest.net. Ook is het een goed idee om een paar VPN’s uit te proberen (de meeste hebben een vaste periode bedenktijd) en de snelheid zelf op bijvoorbeeld speedtest.net te testen. Tot slot hebben sommige VPN’s, zoals ExpressVPN hier zelf een functie voor. Enkele VPN-services die bekend staan om hun snelheid zijn Surfshark, ExpressVPN en Cyberghost. Dat zijn dus wellicht goede opties als je bezorgd bent over de snelheid van een VPN. Ook is het wellicht een idee om wat te experimenten met het nieuwe Wireguard-protocol dat sommige VPN-providers, zoals IVPN, bieden. Dit experimentele protocol staat erom bekend nog meer op snelheid en efficiëntie te mikken dan bijvoorbeeld OpenVPN of zelfs PTPP. Houd er wel rekening mee dat Wireguard nog volop in ontwikkeling is en alleen geschikt is voor tests en situaties waarin privacy en veiligheid niet essentieel zijn. Je zou het dus bijvoorbeeld voor streamen (en unblocken) op Netflix kunnen uitproberen.
 • De encryptie van een VPN kan ervoor zorgen dat je meer data of bandbreedte verbruikt": Kan vervelend zijn als je een datalimiet hebt, bijvoorbeeld op je smartphone
 • Een VPN-aanbieder kan eventueel je data loggen en opslaan: Let dus op dat een VPN aanbieder een goede no-logging policy hanteert. En natuurlijk dat dit in de praktijk wordt nageleefd, voor zover je dat kunt nagaan. Denk bijvoorbeeld aan het eerder besproken voorbeeld van IPVanish’s leugens omtrent zijn logbeleid. Dit hangt ook samen met wetgeving van het land waar de VPN-provider geregistreerd is. Je ziet dat sommige VPN-aanbieders uitwijken naar landen als Panama of de Britse Maagdeneilanden om zo strenge wetgeving betreffende het bijhouden van gebruikersdata te omzeilen.
 • Een VPN-aanbieder kan een bandbreedte-limiet hanteren: Sommige VPN-providers, veelal de gratis aanbieders, hanteren een limiet in de maximale snelheid of bandbreedte/data die je kunt gebruiken per maand. Zoals we al eerder hebben gezien, kan dit vooral voor zaken als streamen, downloaden en gamen erg storend zijn. Daarbij komt nog dat sommige VPN-providers überhaupt geen P2P verkeer toelaten.
 • Moeilijk om exact te verifiëren hoe goed de geboden encryptie van een VPN nu werkelijk is: Echter, wat wel helpt is dat bijvoorbeeld OpenVPN, wellicht het beste VPN encryptieprotocol van dit moment, open source is. Dat wil zeggen, iedereen (die hier genoeg van af weet) kan de code en de veiligheid hiervan inspecteren.

Aanbod VPN-aanbieders

Er zijn tegenwoordig veel VPN-aanbieders op de markt waar je uit kunt kiezen. Enkele van de populairste VPN-diensten in Nederland vind je hieronder (lijst wordt geupdatet afhankelijk van comments en ervaringen van mede-tweakers). Indien relevant zal ik ook wat aantekeningen/kanttekeningen plaatsen bij bepaalde providers op basis van feedback van forumleden:

Surfshark: Goede nieuwkomer, wint sterk aan populariteit. Goede prijs-kwaliteitverhouding.
ExpressVPN: Hoge kwaliteit en populaire provider, helaas wel vrij duur vergeleken met andere VPN's.
NordVPN: Een v.d. grootste providers ter wereld. Ervaringen van forumleden doorgaans wisselend.
PureVPN: Slecht imago, betrapt op leugens m.b.t. logging policy
GOOSE VPN: Nederlandse VPN-aanbieder.
IPVanish: Heeft in 2018 imagoschade opgelopen, betrapt op logging
Mullvad: Degelijke Scandinavische optie
VyprVPN
Windscribe (evt gratis)
Cyberghost
ZenMate
CactusVPN
BolehVPN
HotSpotShield (evt gratis)
Invisible Browsing
IronSocket
LiquidVPN
HideMyAss: betrapt op logging enkele jaren terug. Fel anti-torrentsbeleid
Private Internet Access: Solide reputatie, heeft in rechtszaken aangetoond niet te loggen
StrongVPN
BlackVPN
Hide.me (evt gratis)
SurfEasy
5EuroVPN
AirVPN
TorGuard
Tunnelbear (evt gratis)
VPN.ac
SwitchVPN
BlackVPN
BTguard: Focus op het downloaden van torrents
CitizenVPN
CloakVPN
EarthVPN: Wat gedateerd
Disconnect.me
Freedome
FrootVPN
FrostVPN
Le VPN
Overplay
OctaneVPN
ProtonVPN (evt gratis)
Hola VPN: Berucht, wordt afgeraden vanwege schimmige praktijken waarbij devices van gratis gebruikers worden gebruikt als VPN-hub voor betalende gebruikers.

Andere tips over VPN's en veilig en anoniem internetgebruik

Intentie topic

De intentie van dit topic is een up-to-date overzicht van ontwikkelingen omtrent privacy en veilig internet te creëren en bij te houden in het bijzonder gericht op VPN-gebruik. Mensen kunnen hier informatie inwinnen, ervaringen delen en vragen stellen over alles wat met veilig internet en VPN te maken heeft. Ook zal ik trachten de openingspost geregeld aan te passen en te updaten, zodat er een volledig en informatief overzicht te vinden is op één centrale locatie. Dit zal mede gebeuren met de input van gebruikers en de comments in dit topic.

[Voor 5% gewijzigd door Justin_ op 16-04-2021 15:24]

Beste VPN's van 2021 en alles over het Dark Web


 • EWK
 • Registratie: Mei 2006
 • Niet online

EWK

Een fles dode pixels te koop!

Hoi!


 • FreshMaker
 • Registratie: December 2003
 • Niet online
victoryo schreef op vrijdag 13 september 2019 @ 09:03:

Nou in ieder geval een hoop vragen, dus ik hoop wat duidelijkheid te kunnen krijgen!
Alvast bedankt! :)
De antwoorden staan allemaal in het topic, dus dat gaat vast lukken.
The Dolf schreef op donderdag 12 september 2019 @ 01:59:
Ik ben op zoek naar een provider voor nieuwsgroepen icm VPN.
Nu ben ik op Newsdemon terecht gekomen voor een belachelijk lage prijs van EUR 35,03 per 18 maanden. De VPN verloopt dan via SlickVPN.

Als ik direct bij SlickVPN een abo af zou sluiten ben ik al duurder uit dus wat is het addertje?

En mocht ik bij Newsdemon een abo afsluiten kan ik dan SlickVPN op mijn router instellen om Netflix via USA, UK en Noorwegen te bekijken?

Heb google al geraadpleegd maar lees zeer tegenstrijdige verhalen.

Iemand hier die mij het duidelijk kan maken?
Ik heb Slick ook via Newsdemon .... en alleen maar omdat het gratis er bij zat.
De snelheden zijn treurig, 5 a 10 MB op een 35MB verbinding, torrents 800KB/1MB en je wordt regelmatig geblokkeerd als je via Slick probeert te verbinden met Newsdemon :+

Geen ervaring met NordVPN, maar een bedrijf wat zich zo in de markt gooit ( reclames op TV zelfs ) tja, ieder het zijne.
Windscribe VPN heeft een viertal Netflixservers, en werken regelmatig, maar ook niet 100% ( al helemaal niet als ze gegroeid zijn )

[Voor 79% gewijzigd door FreshMaker op 13-09-2019 09:17]


 • NinjaKiwiNL
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 15:53

NinjaKiwiNL

Xbox Tag - NinjaKiwiNL

nero355 schreef op zondag 22 september 2019 @ 18:03:
[...]

Eigenlijk zou ik willen zeggen "En daarom heb ik dus altijd gewoon het liefst KPN!!!" maar op voorwaarde dat je een DrayTek hebt gekregen en T-Mobile niet al het leven eruit heeft gesloopt dan zou je eens met deze opties kunnen spelen : https://support.zen.co.uk..._Access_Control_Setup.jpg

Zou niks mogen uitmaken, maar wie weet doet het wel iets...
Ik heb nu de Zyxel 8825 van T Mobile. Ik blijf het toch enorm raar vinden dat het zo'n enorm verschil is in snelheid. Ik heb geen zin om terug te gaan naar kpn voor €15 per maand meer en dan naar 500-500 terug te vallen. (nu de 750Mbit glasvezel voor €40)

Ik teste vandaag de ProtonVPN, man wat ziet die app er gelikt uit! Werkt echt perfect, ook merk ik wanneer deze aanstaat en dat ik met browsen geen vertraging heb terwijl dit regelmatig toch met NordVPN het geval is. Helaas 3 jaar NordVPN gekocht vorig jaar, anders had ik denk ik toch zeker ProtonVPN gekocht :) NordVPN vind ik echt onoverzichtelijk geworden!

| Canon EOS R | Canon 24-70mm F2.8L | Canon 85mm f1.2 | Laowa 100mm f2.8 |


 • FreshMaker
 • Registratie: December 2003
 • Niet online
streamnl schreef op zondag 29 september 2019 @ 10:50:
Ik heb een(werk) macbook en die mogen wij ook privé gebruiken. ICT heeft een profile ingesteld dat ze dingen kunnen lezen/schrijven/bijwerken...
De gebruikers hebben ook admin rechten.

Vraag, als ik een VPN gebruik, kan ICT dan nog steeds "meelezen"? Ze willen mij niet vertellen wat ze precies kunnen zien en ik vind het geen fijn idee dat zij bijv. mijn wachtwoorden e.d. kunnen zien.
Buiten of het toegestaan is om privecommunicatie te kunnen lezen, moet je ten alle tijden zelf de afweging maken OF je je daaraan wel conformeren.
Het is prachtig en stoer om een 'gratis' laptop in gebruik te hebben, en al helemaal een dure macbook.
Maar wat wil je zelf ?
Wat is je prive waard ?

Mijn ipad heeft ook een mdm profiel, en ik mag hem gebruiken als een goed huisvader betaamd
Maar uitstapjes naar tblop.com doe ik dan bij voorkeur op mijn eigen apparatuur
streamnl schreef op zondag 29 september 2019 @ 12:50:
[...]

Waarom niet?
Ikzelf gebruik Surfshark en ben benieuwd of deze VPN mijn privacy (lees wachtwoorden e.d.) genoeg beschermt.
Je moet er rekening mee houden dat 'admin' 'mdm' en 'keyloggers' ( voor zover van toepassing ) allemaal in het OS zitten
Dus of je nu met of zonder je VPN zaken invoert, een keylogger is aanwezig.
De VPN is geen virus/malwarebescherming als zodanig, het is een brug tussen locatie A en locatie B

Wat op de PC gebeurt heeft daar niets mee te maken.

[Voor 45% gewijzigd door FreshMaker op 29-09-2019 13:04]


 • grun93
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 19:54
Normaal kost PIA 3,33$ per maand, ik heb nog een oude link gevonden voor 2,42$ per maand en die blijkt nog gewoon te werken. Misschien komen er over twee maanden nog wel goedkope deals tijdens BF maar zo lang wil ik niet wachten.

 • Apatito123
 • Registratie: Oktober 2019
 • Laatst online: 13-10-2021
Waarom niet?
Ikzelf gebruik Surfshark en ben benieuwd of deze VPN mijn privacy (lees wachtwoorden e.d.) genoeg beschermt.
Zoals sommigen hebben benadrukt in dit topic, is er een verschil tussen de veiligheid en privacy van jouw computer of apparaat en jouw verbinding. Een VPN kan zeker bijdragen aan een (veel) veiligere verbinding, omdat deze o.a. je dataverkeer versleutelt. Echter, als jouw apparaat wordt geïnfecteerd met malware (waar een VPN niet per se iets tegen kan doen) zoals spyware of een keylogger, dan zal Surfshark hier weinig aan kunnen doen.

Top VPN's van 2020 vergeleken


 • Raven
 • Registratie: November 2004
 • Niet online

Raven

Marion Raven fan

@Justin_
"Wireguard (een experimenteel protocol"

Afgezien van dat ) aan het einde van de regel ontbreekt ;) , is Wireguard ondanks de experimentele status al wel enigszins bruikbaar?

After the first glass you see things as you wish they were. After the second you see things as they are not. Finally you see things as they really are, and that is the most horrible thing in the world...

Oscar Wilde


 • Apatito123
 • Registratie: Oktober 2019
 • Laatst online: 13-10-2021
is Wireguard ondanks de experimentele status al wel enigszins bruikbaar?
Naar mijn idee heeft Wireguard, zelfs al is de ontwikkelingsfase nog niet helemaal ten einde, ook nu al wel een paar toepassingen waar je het voor zou kunnen gebruiken. Het is alleen erg belangrijk om op te letten wanneer en waarvoor je het gebruikt.

IVPN bijvoorbeeld, toevallig een van de recentere providers waar ik het Wireguard protocol heb aangetroffen, benadrukt dat Wireguard op het moment alleen gebruikt moet worden voor experimentele doeleinden en situaties waarin privacy niet absoluut noodzakelijk is (denk bijvoorbeeld aan het omzeilen van streaming blokkades). Dit uiteraard vanwege de vooralsnog experimentele status van het protocol.

Ik zou dus antwoorden op jouw vraag: "Ja, het is al enigszins bruikbaar, bijvoorbeeld voor het omzeilen van geo-blokkades". Echter, als je een VPN gebruikt om veiligheids- en privacy redenen zou ik voorlopig voor een ander protocol gaan.

Ook belangrijk om te beseffen is dat Wireguard in zijn huidige vorm schijnbaar niet compatibel is met een no-log-beleid, omdat gebruik wordt gemaakt van statische IP-adressen.

Top VPN's van 2020 vergeleken


 • Justin_
 • Registratie: April 2014
 • Laatst online: 14-03 14:15
Gisteren heeft NordVPN kenbaar gemaakt dat een van de Finse servers enige tijd gehackt was. Hierbij ging het om een gehuurde FInse server waarop er een remote-management systeem actief was dat niet up-to-date gehouden was (door het Datacenter volgens NordVPN).


Het huren (of zelf delen) van servers brengt het risico met zich mee dat een derde partij nalatig kan zijn in het up-to-date en veilig houden van de server(s).
Naar aanleiding hiervan zal ik eens bij de grote providers navraag doen of alle servers volledig in eigen eigendom en / of beheer zijn.

Tot zover geeft SurfShark ( https://www.surfshark.com ) aan dat alle servers die zijn gebruiken in hun eigendom en beheer zijn. Zodra ik reacties van providers heb zijn zal ik mijn post updaten.

Beste VPN's van 2021 en alles over het Dark Web


 • Apatito123
 • Registratie: Oktober 2019
 • Laatst online: 13-10-2021
Qua prijs vind ik 7 euro voor een maand prima, maar misschien is er iets voordeligers te vinden?
Oh voor één maand lijkt AirVPN inderdaad wel voordelig. Ik wist niet dat ze zo voordelig waren. Ik moet wel zeggen dat de meeste VPN's als je een abonnement afsluit voor een langere tijd nog wat voordeliger zijn dan dat. Zelfs ExpressVPN bijvoorbeeld, dat bekend staat als één van de beste zo niet de beste VPN, is bijvoorbeeld goedkoper bij een langer lopend abonnement.

Ik begrijp uit je verhaal dat je alleen in Amerika gebruik wilt maken van de VPN. Zelf denk ik dat het altijd goed is en een stuk veiliger om achter een VPN te internetten, maar wat je zou kunnen doen is een VPN abonnement afsluiten bij bijvoorbeeld ExpressVPN, PIA of Surfshark (als je echt naar voordelig op zoek bent, Surfshark is de goedkoopste populaire provider naar mijn weten). Als je besluit dat je toch alleen de VPN wilt gebruiken in Amerika kun je gebruikmaken van de 30-dagen geld terug garantie die veel VPN-providers bieden.

Bij CyberGhost is dit zelfs 45 dagen als ik me niet vergis, dus als je het even aan wilt kijken, is dit misschien een goede optie?

Wil je de VPN vooral voor browsen gebruiken, of wil je er bijvoorbeeld ook veel mee kunnen streamen en downloaden?

Zo ja, dan is het goed om op snelheid te letten natuurlijk en zou ik meer neigen naar bijvoorbeeld ExpressVPN dan AirVPN.

De meeste VPN's kun je overigens op meer dan één apparaat gebruiken. ExpressVPN kun je bijvoorbeeld voor maximaal 5 apparaten gebruiken en Surfshark voor zoveel apparaten als je wilt. Ik heb eigenlijk nooit uitgeprobeerd hoe dit zit met een hotspot, maar kan me niet voorstellen dat dit opeens anders werkt, want met wat voor soort netwerk je je verbindt zou naar mijn weten geen gevolgen moeten hebben voor of je een VPN op je device kunt installeren ja of nee.

Top VPN's van 2020 vergeleken


 • Apatito123
 • Registratie: Oktober 2019
 • Laatst online: 13-10-2021
alleen jammer, vind ik dan, is dat je er geen US Netflix mee kan kijken.....met PIA dan.
@Buzzie Ja volgens mij is het inderdaad vaker gebeurd bij PIA dat het eerst weer wel een tijdje mogelijk was, toen weer niet, etc. Ik geloof dat veel providers er moeite mee hebben om een redelijk server-aanbod in stand te houden dat compatibel is met de Amerikaanse Netflix (ofwel, nog niet geblokkeerd).

Als je Amerikaanse Netflix kunnen kijken echt belangrijk vindt zou je eventueel CyberGhost of NordVPN nog kunnen overwegen. Die hebben beide een dusdanig groot serveraanbod dat ik me moeilijk voor kan stellen dat alle US Netflix-compatibele servers in de nabije toekomst geblokkeerd worden (al zou je dit bij PIA met meer dan 3000 servers ook niet verwachten...).

Het fijne aan NordVPN is dat het een functie heeft waarbij zelfs de meeste servers buiten de VS werken met Amerikaanse Netflix (wat vrij apart klinkt, I know). Hierdoor is het blokkeren van NordVPN uiteraard nog iets lastiger.

Top VPN's van 2020 vergeleken


 • FreshMaker
 • Registratie: December 2003
 • Niet online
Justin_ schreef op dinsdag 22 oktober 2019 @ 11:00:
Gisteren heeft NordVPN kenbaar gemaakt dat een van de Finse servers enige tijd gehackt was. Hierbij ging het om een gehuurde FInse server waarop er een remote-management systeem actief was dat niet up-to-date gehouden was (door het Datacenter volgens NordVPN).
Wat ik ernstig vind, is dat ze er zo lang over gedaan hebben om het te melden.
Het was nb. BEGIN 2018 al bekend ....

Voor een bedrijf wat jouw 'privacy' en 'veiligheid' vooropsteld, wel een héél grote fout

https://torrentfreak.com/...ter-server-breach-191022/

Ik vond ze sowieso al te 'opdringerig' met overal hun reclames, maar dit is toch wel nalatigheid te noemen.
MerijnB schreef op maandag 21 oktober 2019 @ 16:06:
[...]Iets met niet alles zelf willen doen :)
Iets met bedrijfszekerheid en veiligheid ?

Geen idee of je met de AVG te maken hebt ( lijkt me wel ) maar dan is het een extra risico omdat je geen 100% controle hebt over het transport.
Bij het onderzoeken lijkt het er op dat dit een probleem is wat bij vele VPN providers speelt; zijn er hier mensen die hier al eens naar gekeken hebben en al wielen hebben uitgevonden? Is er een betere workaround, of zijn er andere VPN providers die het beter doen in dit opzicht?
Er zijn zoveel mogelijkheden, die zoveel veiliger zijn.
Een openvpnserver in je eigen serverruimte optuigen is echt zoveel werk niet.
( tenzij je natuurlijk 1500 man moet onderhouden, maar dan kan je dit ook uitbesteden aan je ict-leveranciers )

Ik draai thuis een openvpn op een raspberry pi, met 5 á 10 gebruikers geregistreerd
Meestal max 3 online, op een Ziggo 400/40 verbinding.
Het zijn geen snelheidsmonsters, maar ze kunnen allemaal NL-tv kijken met de betreffende apps, en Netflix werkt ook prima.

Zouden het er meer moeten worden, gooi ik een 'simpele' i3/i5 met 8GB en een 120GBSSD in de meterkast, en kan ik er zomaar 25 of meer bedienen.

Ik bepaal de verbinding tussen server en client, en ik bepaal welke gebruikers er online kunnen zijn.
Vergeet niet dat met een slecht geconfigureerde (consumenten)VPN aanbieder, theoretisch onderling verkeer mogelijk is, in hetzelfde subnet.

Mijn werkgever zou het iig niet toestaan om de collega's massaal op zoiets te gaan plaatsen, voor zakelijk gebruik

[Voor 48% gewijzigd door FreshMaker op 29-10-2019 18:08]


 • FreshMaker
 • Registratie: December 2003
 • Niet online
Misschien even een aanrader aan de NordVPN gebruikers, controleer of je slachtoffer bent geworden :

https://arstechnica.com/i...dential-stuffing-attacks/

 • Apatito123
 • Registratie: Oktober 2019
 • Laatst online: 13-10-2021
Ik ben zelf heel positief over Surfshark moet ik zeggen. Ik had mijn bedenkingen voor ik het ging gebruiken, vanwege de lage prijs. Dit is juist fijn natuurlijk, maar ik dacht aanvankelijk dat hierdoor zelfs de "basisfuncties" niet veel voor zouden stellen.

Het tegendeel is gebleken. Als je op zoek bent naar een VPN met prima snelheden voor een lage prijs en meer dan genoeg "standaard features", zoals P2P servers, zelfs dubbele VPN voor extra privacy en veiligheid en split-tunneling, dan kan ik Surfshark zeker aanraden. Vooral over deze laatste optie was ik positief verbaasd. Ik weet dat ExpressVPN dit ook aanbiedt, maar dat is natuurlijk ook een wat prijzigere provider.

De manier waarop ik het zie, is eigenlijk dat Surfshark voor de meeste VPN-gebruikers een erg geschikte provider is. Er zijn wel 3 uitzonderingen die ik me kan bedenken (waarschijnlijk meer zoals bij alles, maar die me nu te binnen schieten).

Ten eerste, mocht je op zoek zijn naar een VPN boordevol extra features die vaak niet strict noodzakelijk zijn maar wel fijn/leuk om te hebben, zoals een mogelijk dedicated IP, obfuscated servers, custom DNS, mogelijkheid om handmatig een server binnen een land te selecteren, meer mogelijke multi-hop verbindingen, etc., dan zou ik zelf voor NordVPN gaan. Aan de andere kant, vind je snelheid echt extreem belangrijk en ben je bereid daar voor te betalen? Dan is ExpressVPN denk ik de beste optie. Als je iemand bent die echt ontzettend veel waarde hecht aan privacy, niet zozeer vanwege directe (reële) gevaren, maar vanwege het principe alleen al, dan zou ik Mullvad overwegen.

Buiten dat, als je gewoon op zoek bent naar een VPN die, plat gezegd, erg goed doet wat die doen moet voor een erg goede prijs, raad ik eigenlijk bijna standaard Surfshark aan.

Top VPN's van 2020 vergeleken


 • Ynnoz
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 23-05 17:45
Buzzie schreef op donderdag 21 november 2019 @ 21:46:
Binnenkort loopt mijn abonnement van PIA af na deze een aantal jaren gebruikt te hebben.
Dit was puur eigenlijk voor gebruik op mijn Synology NAS,

Nu ben ik dus eigenlijk op zoek naar een andere VPN aanbieder maar zo af en toe zegt de ene review dit en een andere weer dat,

Voor mijn doeleinden waar deze geschikt voor moet zijn :

Moet werken op mijn NAS
Moet zonder problemen gebruik kunnen maken van de US Netflix en Disney+
En dan bedoel ik ook dat afspelen werkt en niet alleen het inloggen....dat laatste lukt met PIA ook maar afspelen niet.
Ook moet er een app zijn voor Android TV,

Hoe zijn de ervaringen met bovenstaande met Surfshark of NordVPN? Zit zelf heel erg aan ExpressVPN te denken maar die is best prijzig.
Volgens mij is ExpressVPN toch wel van een ander kaliber. Je kan voor een paar euro per maand per klant gewoon geen dedicated servers onderhouden met snelle hardware met snelle verbindingen zonder overboekingen. Dus dat rechtvaardigt de prijs denk ik wel, ook omdat ExpressVPN 7x24 uur ondersteuning biedt. Nadeel van ExpressVPN is dat deze aanbieder geen port forwarding biedt. Belangrijk als je gebruik maakt van private trackers (torrents). Doe je dat niet, dan is het geen issue. Andere goede aanbieders: iVPN (ook duur, wel 7x24 uur support), Mullvad of AirVPN. De laatste is een stuk goedkoper als je deze voor meerdere maanden afsluit. Met deze aanbieders is het qua privacy goed geregeld.

[Voor 3% gewijzigd door Ynnoz op 24-11-2019 00:22]


 • Gunth
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 15-05 20:50
Ik denk idd dat expres het beste is dat je kan krijgen en was heel tevreden,maar om nou 95€ te betalen voor een jaar 🥴.
Mijn abbo expres loopt vandaag af en veel moeite doen ze niet om mij als klant te behouden.
Enkel een mailtje dat mijn abbo verloopt, geen korting of iets dergelijks
Na een paar dagen surfshark heel tevreden, snelheid is zo goed als expres en voorlopig geen issues.
En maar 42€ voor 27 maand momenteel.
Keuze is snel gemaakt dan,voor mij toch

Macbook pro 2017 TB| tv4 64|Airpods pro|AW 6 grey| iPad Air 2020 blue|iPhone 12 pro max blue| homepod mini grey|Airpods max blauw


 • Gunth
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 15-05 20:50
Buzzie schreef op zondag 24 november 2019 @ 10:47:
[...]


Ben ik helemaal mee eens.
Maar als ik hierboven lees van CWH dat hij slechte ervaringen heeft met Netflix dan is dat ook weer een no go voor mij.

Hoe zijn jouw ervaringen met US Netflix en wellicht Disney+??
Netflix ff snel getest op pc en dit werkt goed.
Disney moet ik nog testen.
Je kan het altijd eens proberen,surfshark geeft 30d return policy

Macbook pro 2017 TB| tv4 64|Airpods pro|AW 6 grey| iPad Air 2020 blue|iPhone 12 pro max blue| homepod mini grey|Airpods max blauw


 • Gunth
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 15-05 20:50
Buzzie schreef op zondag 24 november 2019 @ 11:20:
[...]


Kon je ook wat afspelen van US Netflix?
Ja dat was geen probleem.

Macbook pro 2017 TB| tv4 64|Airpods pro|AW 6 grey| iPad Air 2020 blue|iPhone 12 pro max blue| homepod mini grey|Airpods max blauw


 • Ynnoz
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 23-05 17:45
Buzzie schreef op zondag 24 november 2019 @ 09:31:
[...]


Dank voor je reactie Ynnoz.
Ik lees op internet dat private trackers geen probleem zijn voor ExpressVPN echter jij geeft aan van wel?
is dat persoonlijke ervaring?
Ik lees ook dat AirVPN geen netflix doet....hoe is jouw ervaring daarin?

Om nou overal een test aan te vragen is ook weer zoiets......
Voor een private tracker moet je, ook als je op dat moment niet zelf een torrent download, "connectable" zijn voor de buitenwereld wil je je ratio op peil houden. Dat lukt gewoon niet zonder port forwarding. Overigens is dit wat anders als zelf torrents downloaden, dat gaat prima. O.a. te lezen op: https://forum.transmissionbt.com/viewtopic.php?t=18039

Geen ervaring met Netflix en AirVPN. Is volgens mij ook een beetje een kat-en-muis spelletje. Zodra Netflix weer een blok IP adressen blokkeert, gaan de VPN aanbieders weer op zoek naar nieuwe adressen die ze kunnen gebruiken.

[Voor 4% gewijzigd door Ynnoz op 24-11-2019 15:02]


 • FreshMaker
 • Registratie: December 2003
 • Niet online
De overhead ligt voornamelijk aan de apparatuur.
Maar je kan bij allerlei providers testaccounts nemen, van 1 / 3 dagen tot een maandje á 7€

Ik zou wat rondshoppen ;)

@Mother_Goozz
Ik merk ( Windscribe ) voornamelijk verschil tussen de verschillende protocollen.
IKEv2 is veruit de snelste, maar dan kan ik extern niet meer bij de machine's ( rdp / webservices )
Ik gebruik voornamelijk UDP, port 443 - op veel locaties, en dan gaat het inderdaad wat langzamer ( 350/300MB/s )

wbt die aanbieding,
Hou er rekening mee, dat Proton, maar ook Mullvad en Tunnelbear iets 'andere' aanbieders zijn, dan Nord, ExpressVPN en al die prijsvechters met de onder de 5 euro per maand aanbidingen.
Proton en Mullvad zijn 'echt duidelijk georiënteerd op privacy, die hebben reële prijzen ( om kostendekkend te zijn)
Bij al die aanbiedingen en 'voordelige' aanbieders ben je 100% afhankelijk van de blauwe ogen op de websites.
Die kunnen nooit bewijzen dat ze geen logging / profiling toepassen, net zoals je dat als klant niet kan bewijzen ( catch22 situaties )

Het VPNgebruik wat vrijwel alle gebruikers zoeken is het omzeilen van restricties, NIET privacy en onzichtbaarheid.
Die enkeling die dat wél zoekt, gaat dus naar de eerder genoemde drie ( duurdere ) aanbieders.

De torrent/netflix in de usa gebruikers, focussen zich op de goedkoopste

[Voor 93% gewijzigd door FreshMaker op 25-11-2019 13:14]


 • Tijntje
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 17:08

Tijntje

Hello?!

Vandaag de switch gemaakt op Mullvad van OpenVPN naar WireGuard op Windows
Wat een verschil, waar ik voorheen maximaal 15 MB haalde zit ik nu richting de 33 MB
https://i.imgur.com/3NjuBjp.png
*O*

Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.


 • WRT54G
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 18-05 10:35
Iemand ervaring met AirVPN?
Ze hebben een mooie BlackFriday aanbieding.
Beste aanbieding komt uit op 1,79 euro per maand (3 jaar abo).
Je kan betalen met BTC, ETH etc. Ze gebruiken alleen OpenVPN.

 • Fugitive2008
 • Registratie: Augustus 2007
 • Laatst online: 08:53
quizzical schreef op vrijdag 29 november 2019 @ 11:43:
purevpn.com bied momenteel een 5-jarig abonnement voor €0.75 per maand (dus €45) als je deze link volgt.
Is purevpn goed?
Iemand een beter deal gevonden?
PUREvpn heeft zijn logs al een keer aan de FBI gegeven.

https://torrentfreak.com/...eged-cyberstalker-171009/

 • SpeedfreakR
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 19:56

SpeedfreakR

Zoeffff.....

WRT54G schreef op vrijdag 29 november 2019 @ 11:35:
Iemand ervaring met AirVPN?
Ze hebben een mooie BlackFriday aanbieding.
Beste aanbieding komt uit op 1,79 euro per maand (3 jaar abo).
Je kan betalen met BTC, ETH etc. Ze gebruiken alleen OpenVPN.
Yes! Ik zit er nu 2 jaar.. van de week mn abbo verlengt met 3 jaar. Mooie deal. Goede verbinding. Zeer tevreden.

 • Munchie
 • Registratie: Februari 2010
 • Niet online

Munchie

FP ProMod
- knip -

[Voor 98% gewijzigd door Munchie op 11-09-2020 22:46]


 • Munchie
 • Registratie: Februari 2010
 • Niet online

Munchie

FP ProMod
- knip -

[Voor 98% gewijzigd door Munchie op 11-09-2020 22:46]


 • WRT54G
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 18-05 10:35
Thanks voor de info!
Ik heb inmiddels een abbo afgesloten, van het weekend maar eens testen. :D

 • Shadow_Agent
 • Registratie: Oktober 2012
 • Laatst online: 20:28
Dank je, nog even over nagedacht maar vanwege een net geboren baby ga ik op korte termijn weinig VPN gebruiken vermoed ik. Dus als je iemand anders er blij mee kunt maken is dat een betere optie :)

Hoi :)


 • Buzzie
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 26-05 19:56
satty schreef op vrijdag 6 december 2019 @ 20:44:
Helaas, het werkt niet, ik heb alweer opgezegd via de chat. Ik krijg mijn geld wel weer terug;-)
Het is teruggestort, wat een service!
Vreemd dat het bij jou niet werkte...
vanmorgen nog geprobeerd.....verbinding gemaakt met een optimized for streaming server.....US server gekozen voor Netflix US.......Netflix gestart.....ook daadwerkelijk iets gestart wat wel op US Netflix staat en niet op NL Netflix.....en gewoon spelen...

Als je gewoon verbinding maakt met een willekeurige server dan werkt het niet nee.

 • Zonereaver
 • Registratie: Februari 2007
 • Laatst online: 18:52
Iemand ervaring met NordVPN in China? Zit momenteel in Shenzhen en kom niet door de Great Wall heen, met obfuscated servers ook geen geluk.

 • ppeterr
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 20:38
Dat was een simpele oplossing die ik net ontdekte voor het onderstaande probleem. Ik laat het wel even staan voor als iemand het mocht willen weten :)

Het is dus opgelost, door simpelweg nog een TAP adapter aan te maken.
https://jochen.kirstaette...tem-are-currently-in-use/

Iemand die dit probleem wellicht herkent?

Als ik mijn vpn programma'tje opstart van AirVPN. Dan moet ik eerst de TAP windows adapter uit en aan zetten in mijn netwerk omgeving van windows. Als ik dit niet doe connect de client niet, en disconnect en probeert hij steeds opnieuw te connecten.

Dit is sinds ik een en ander opgeruimd heb op de pc, o.a. openvpn en dergelijke. Ik kwam er pas achter nadat ik openvpn verwijderd had dat de tap adapter ook door AIRvpn gebruikt werd. Een herinstallatie verhielp het dus niet.
De vpn client sluit dus niet de TAP connectie ofzo na het afsluiten..

Log info
. 2020.01.19 15:27:43 - OpenVPN > CreateFile failed on TAP device: \\.\Global\.tap
. 2020.01.19 15:27:43 - OpenVPN > MANAGEMENT: Client disconnected
. 2020.01.19 15:27:43 - OpenVPN > All TAP-Windows adapters on this system are currently in use.
. 2020.01.19 15:27:43 - OpenVPN > Exiting due to fatal error

[Voor 43% gewijzigd door ppeterr op 19-01-2020 15:54]

MENTAL REBOOT


 • Murzeltje
 • Registratie: Juni 2007
 • Laatst online: 26-05 23:41

Murzeltje

PSN/XBOX : Murzeltje1976

Pusherman_ schreef op donderdag 16 januari 2020 @ 11:57:
Ik heb een vraagje over NordVPN icm AndroidTV.

Op mijn NVIDIA Shield heb ik NordVPN app geinstalleerd en dit werkt prima, echter vaak werkt Netflix niet als ik NordVPN aan heb.

Nu wil ik het voornamelijk gebruiken voor Kodi, dus eigenlijk hoeft NordVPN alleen te connecten als ik Kodi gebruik.


In de NordVPN app zie ik geen mogelijkheid om de VPN alleen aan te zetten bij bepaalde apps, weet iemand of hier misschien een workaround voor is?
Of anders hoe ik NordVPN direct in Kodi kan instellen (Als ik dit google kom ik alleen op manieren voor windows/linux versies van Kodi, maar niet voor de Android versie van Kodi).

Alvast tnx voor jullie input!
In mijn NordVPN app op android heb ik de optie 'split tunneling' . Daar kan je opgeven welke apps geen gebruik moeten maken van de nordvpn

PSN/XBOX : Murzeltje1976


 • Mouze88
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 23-05 02:38
Mich schreef op zaterdag 25 januari 2020 @ 19:02:
Ik heb ProtonVPN en sinds vandaag een Asus AC-86U router. De VPN ingesteld in mijn router

Op mijn bedrade pc haal ik met een speedtest 216 down / 25 up. Dit op mijn ziggo lijn van 250 down / 25 up.
Perfect resultaat al zeg ik het zelf. Mede dankzij de router met hardware ondersteuning voor encryptie.

Nu heb ik nog 1 vraag. In firefox heb ik de pagina https://ipleak.net/ geopend. Mijn ip is anders dan mijn gebruikelijke ziggo ip. Mijn dns is niet traceerbaar. Maar ik vind wel 1 ding vreemd. Als ik op Geolocation detection druk dan komt alsnog mijn huidige woonplaats in beeld.

Nu is mijn vraag. Hoe komen ze aan die informatie? Is dat een link tussen firefox en iets in windows ofzo?
Ben je met een server verbonden die in je woonplaats staat, kan natuurlijk ook nog :P

 • Apatito123
 • Registratie: Oktober 2019
 • Laatst online: 13-10-2021
Iemand ervaringen met VPN Nederland?
Ik heb er zelf geen ervaring mee en heb de VPN ook nog niet heel voorbij zien/horen komen moet ik eerlijk zeggen (ik kan eigenlijk maar 1 review vinden). Dat hoeft niet per se slecht te zijn hoor. Soms zijn minder populaire VPN's best of zelfs heel goed omdat ze zich meer op een "niche" richten, zoals Mullvad zich bijvoorbeeld op privacy richt (en niet echt op unblocking, zoals veel andere VPN's) en Ivacy veel extra opties biedt voor de wat meer ervaren gebruiker.

Wel moet ik zeggen dat ik iets soortgelijks niet op de website van VPN Nederland terug zie. Hun voornaamste USP lijkt te zijn dat ze een Nederlandse klantenservice hebben en veel Nederlandse servers. Dit tweede geldt natuurlijk ook voor aanbieders als ExpressVPN en NordVPN en veel andere providers. Dit zie ik daarom persoonlijk niet als een enorm voordeel.

Verder stellen ze zeer sterk te zijn op het gebied van anonimiteit en veiligheid ("100% anonimiteit" en "100% veiligheid", stellen ze). Tja, dit is vaak best complex om met zekerheid te verfieren, maar wat mij wel opvalt is dat ze volgens hun website niet de allerveiligste protocollen lijken te bieden (bijvoorbeeld geen OpenVPN TCP/UDP) en één van de protocollen die ze bieden naar mijn weten niet eens voor volledige encryptie zorgt (Socks5): "VPN Nederland vertrouwt alleen op de allernieuwste protocollen. Op het moment van schrijven zijn dat (voor de technici onder ons) IKEv2/IPsec en SOCKS5. Protocollen die wereldwijd als nieuwste standaard gelden."

Verder kun je er naar mijn weten niet volledig online betalen (met Bitcoin bijvoorbeeld) en zijn ze onderhevig aan de Nederlandse wet. Het kan zijn dat ik er naast zit (ik ben niet precies op de hoogte van de wetten op dit gebied), maar volgens mij is Nederland niet in dezelfde mate als bijvoorbeeld de Britse Maagdeneilanden (Surfshark en ExpressVPN zijn hier gevestigd) of Panama (NordVPN is hier gevestigd) een privacyparadijs.

Nogmaals, het feit dat de provider (nog) niet erg bekend lijkt hoeft niet per se een slecht voorteken te zijn. Wel zou ik op het eerste gezicht, met het bovenstaande in het achterhoofd, persoonlijk adviseren om even te wachten tot ze wat meer naamsbekendheid en reviews hebben, maar dat ben ik.

Top VPN's van 2020 vergeleken


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Apatito123
 • Registratie: Oktober 2019
 • Laatst online: 13-10-2021
Precies. Dat is een beetje het gevaar als je maar één of een paar reviews ziet van een bepaalde provider. Wat ook altijd goed is, is om naast reviews op reviewwebsites te bekijken, ook wat fora af te struinen.

De meeste grote VPN-providers worden ook flink besproken op fora als Reddit of tech fora. Hoewel je hier vaak een minder volledig beeld krijgt van een VPN (de meeste mensen zullen geen heel verhaal schrijven over elk aspect van de VPN) zul je het hier waarschijnlijk het eerst lezen als een VPN een bepaald probleem vertoont.

Top VPN's van 2020 vergeleken


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • Ynnoz
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 23-05 17:45
Apatito123 schreef op maandag 16 maart 2020 @ 15:19:
Precies. Dat is een beetje het gevaar als je maar één of een paar reviews ziet van een bepaalde provider. Wat ook altijd goed is, is om naast reviews op reviewwebsites te bekijken, ook wat fora af te struinen.
Het merendeel van alle reviewwebsites worden indirect betaald door de VPN aanbieders zelf door betaalde links. Dus deze hebben weinig waarde. Het valt ook op dat VPN aanbieders die daar niet aan meewerken uit ideologisch standpunt daar nauwelijks te vinden zijn.

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Eiríkr
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 14:49
Tijd voor een update na 3 maanden Mullvad i.c.m WireGuard in macOS en iOS. Het bevalt uit-ste-kend. Eigenlijk nooit performance problemen en rete stabiel. Aanbevolen!

Last.fm


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Raven
 • Registratie: November 2004
 • Niet online

Raven

Marion Raven fan

PIA is met WireGuard bezig :) Private Internet Access announces WireGuard VPN Beta
Private Internet Access is happy to announce that the beta client and apps now feature WireGuard® VPN support. WireGuard on our desktop clients and mobile apps are currently being rolled out to PIA beta testers. Note that this is still a beta version of PIA WireGuard support, there are still some features such as per-app connections on our Android VPN app that don’t yet work with WireGuard – but rest assured that we’re working on it! Also note that PIA will be closing signups for its mobile beta program during this WireGuard beta phase, meaning that the WireGuard beta is only available to existing beta testers.

WireGuard has been on the horizon as the next big thing in VPN connections since its inception and as such, Private Internet Access has been a major financial supporter of Wireguard development since 2018. WireGuard is a new VPN protocol which is made in and for the 21st century. It runs at Layer 3 and is even being implemented into the Linux kernel. For more information on WireGuard, check out our introduction article, WireGuide: All about the WireGuard VPN protocol.

Private Internet Access beta users can now connect to our servers using WireGuard instead of OpenVPN or IPSec
Private Internet Access was deliberate in its choice to test WireGuard over the last few years before releasing it to all of our customers for production use. Private Internet Access has sought to integrate WireGuard securely, completely, and in the most private way possible.

How Private Internet Access assures privacy with WireGuard
Since WireGuard was made to be optimized for security, Private Internet Access has supplemented the core WireGuard VPN tunneling software on our VPN servers with additional protections to ensure the anonymity and privacy of our VPN customers. Private Internet Access has long had established server-client connection best practices for all of our VPN connection types such as OpenVPN and IPSec. We have added these best practices to our WireGuard implementation to ensure the same no logging VPN service that our users expect and will always get.

We add an additional layer of privacy to our WireGuard VPN servers by running an RSA certificate protected RESTful API. Our users can rest assured that their WireGuard VPN traffic is not being logged.

On WireGuard connections, we also implemented a daemon that deletes connection data periodically when keepalives are no longer being sent for three minutes. With these tweaks to WireGuard on our VPN servers, we can provide VPN connections using the WireGuard protocol.

Private Internet Access continues to implement new VPN technologies
Private Internet Access has long been a leader in the VPN industry and has pioneered many features that have now become industry standards. Everything from open sourcing our apps to MACE™ has been a result of Private Internet Access staying on the cutting edge of VPN technology and the industry as a whole. Rest assured that we have heard the requests from our users to add WireGuard and are proud to finally start the release of WireGuard VPN support on our apps and clients. With WireGuard as another VPN connection type available to our users, our customers now have more control and power over their privacy.

“WireGuard” is a registered trademark of Jason A. Donenfeld.

After the first glass you see things as you wish they were. After the second you see things as they are not. Finally you see things as they really are, and that is the most horrible thing in the world...

Oscar Wilde


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • apollo13
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 18:01
onweervos schreef op maandag 30 maart 2020 @ 01:51:
Deze problemen ken ik niet. Ook ik kreeg Privado gratis aanbevolen. Ondanks alles steekt er qua snelheid maar 1 provider er met kop en schouders bovenuit en dat is PUREVPN!

Haal meestal zo'n 650 mb/s soms over de 700 .Terwijl ik slechte ervaringen heb met NordVPN,ExpressVPN en Cyberghost.Vaak niet meer dan 350mb/s.Met Privado haal ik ongeveer 420mb/s.

Mijn grootste probleem met alle VPN servers is echter dat verzenden van emailberichten niet mogelijk is.Alleen wanneer de verbinding weer wordt verbroken is dat euvel pas opgelost.Iemand enig idee om dit op te lossen? Alle oplossingen via google internet heeft niets opgeleverd.
PIA heeft een snooze functie voor als je mail wilt versturen, werkt prima.
De reden waarom je geen mail kunt versturen komt door je ISP. Deze ziet dat je buiten hun server om mail wilt versturen, dat staan ze dus niet toe.

apollo13


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • grun93
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 19:54
onweervos schreef op maandag 30 maart 2020 @ 01:51:
Mijn grootste probleem met alle VPN servers is echter dat verzenden van emailberichten niet mogelijk is.Alleen wanneer de verbinding weer wordt verbroken is dat euvel pas opgelost.Iemand enig idee om dit op te lossen?
Ik maak al jaren gebruik van een aparte mail host in combinatie met een eigen domeinaam, werkt prima. Ook tijdens een vpn connectie.

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Incognitum
 • Registratie: November 2016
 • Laatst online: 09:55
Windscribe heeft een update gedaan en vanaf nu kun je op willekeurige server naar Netflix kijken. Dus niet alleen vanaf de Windflix servers. Erg handig voor buitenlands content. Net getest en het werkt inderdaad feilloos.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Bongoarnhem
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 17:42
HoppyF schreef op zondag 12 april 2020 @ 11:05:
[...]

Hier ook Windscribe Pro.
Inderdaad dit lijkt te werken.
Getest met Person of Interest (staat alleen op Netflix USA).
Echter alleen op mijn iPad Pro.
Krijg het nog niet voor elkaar dit naar mijn TV te streamen vanaf de iPad hoewel dit normaal wel kan werken.
Synchrone weergave van iPad naar TV lukt ook niet.
Direct kijken op de iPad werkt dus wel.
Dat lijkt eerder een lokaal probleem wat los staat van de vpn want het werkt wel op je ipad.

Waarschijnlijk gebruikt je tv een eigen dns oid.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • nero355
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 18:29

nero355

ph34r my [WCG] Cows :P

HoppyF schreef op zondag 12 april 2020 @ 11:05:
Hier ook Windscribe Pro.
Inderdaad dit lijkt te werken.
Getest met Person of Interest (staat alleen op Netflix USA).
Echter alleen op mijn iPad Pro.
Krijg het nog niet voor elkaar dit naar mijn TV te streamen vanaf de iPad hoewel dit normaal wel kan werken.
Synchrone weergave van iPad naar TV lukt ook niet.
Direct kijken op de iPad werkt dus wel.
Komt omdat je iPad je lokale netwerk niet meer ziet als die eenmaal verbonden is met de VPN denk ik :)

|| DPC GoT WhatPulse Team :) || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • ChiMan
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 16:55
Urshurak schreef op dinsdag 21 april 2020 @ 20:32:
[...]


Ik ervaar hetzelfde probleem. Browsen lijkt, disconnected van de vpn maar via de surfshark-dns, flink trager of zelfs unresponsive soms. Ik heb 2x contact hierover gehad met hun helpdesk via mail, maar kreeg beide keren als antwoord een uitleg hoe ik handmatig een dns-adres instel (cloudflare). Ik zit nog in de proefperiode en denk er sterk over weer terug te gaan naar nordvpn, ook omdat de whitelister bij mij niet werkt.
Ik heb de protocol aangepast naar OpenVPN (UDP) en dns naar automatisch. Op dit moment ondervind ik geen problemen meer.

 • Urshurak
 • Registratie: December 2003
 • Laatst online: 24-05 12:03
ChiMan schreef op dinsdag 21 april 2020 @ 21:10:
[...]


Ik heb de protocol aangepast naar OpenVPN (UDP) en dns naar automatisch. Op dit moment ondervind ik geen problemen meer.
Thanks. Dat is wat Surfshark uiteindelijk ook adviseerde. Werkt idd.

 • boyette
 • Registratie: November 2009
 • Laatst online: 23-05 13:57
Urshurak schreef op dinsdag 21 april 2020 @ 20:32:
[...]


Ik ervaar hetzelfde probleem. Browsen lijkt, disconnected van de vpn maar via de surfshark-dns, flink trager of zelfs unresponsive soms. Ik heb 2x contact hierover gehad met hun helpdesk via mail, maar kreeg beide keren als antwoord een uitleg hoe ik handmatig een dns-adres instel (cloudflare). Ik zit nog in de proefperiode en denk er sterk over weer terug te gaan naar nordvpn, ook omdat de whitelister bij mij niet werkt.
als je echt iets fatsoenlijks wilt zou je airvpn eens moeten overwegen

https://airvpn.org/

dan heb je pas echt de ultieme snelheden

 • FreshMaker
 • Registratie: December 2003
 • Niet online
boyette schreef op woensdag 22 april 2020 @ 01:42:
[...]


als je echt iets fatsoenlijks wilt zou je airvpn eens moeten overwegen

https://airvpn.org/

dan heb je pas echt de ultieme snelheden
Momenteel zit ik bij windscribe, maar als deze stint afloopt, ga ik terug naar Airvpn.
Let wel ik ben enorm tevreden met Windscribe, maar de portforwarding bij AirVPN is geweldig ;)

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Raven
 • Registratie: November 2004
 • Niet online

Raven

Marion Raven fan

After the first glass you see things as you wish they were. After the second you see things as they are not. Finally you see things as they really are, and that is the most horrible thing in the world...

Oscar Wilde


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • r_buren
 • Registratie: April 2001
 • Laatst online: 16:08
Eiríkr schreef op dinsdag 17 maart 2020 @ 09:58:
Tijd voor een update na 3 maanden Mullvad i.c.m WireGuard in macOS en iOS. Het bevalt uit-ste-kend. Eigenlijk nooit performance problemen en rete stabiel. Aanbevolen!
Kan je deze Mullvad ook configureren in een Asus AC68U router? Nevermind, vond opeens een help op hun site. Half slaperig achter de laptop hahaha

[Voor 10% gewijzigd door r_buren op 05-05-2020 00:03]


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Eiríkr
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 14:49
Omdat ik het leuk vind om diensten te proberen heb ik sinds deze week naast Mullvad ook ProtonVPN in gebruik.

Een aantal devices draaien Mullvad, een aantal ProtonVPN. Ik merk met normaal gebruik eigenlijk geen verschil. De apps van ProtonVPN zijn wat fancier maar daar is ook alles mee gezegd qua ervaring.

Het grootste verschil zit hem vooral in de techniek. Bij Mullvad draai ik alles op Wireguard en bij ProtonVPN op IKEv2. Qua batterijverbruik zie ik geen significant verschil. De snelheid van opbouwen van de connectie is ook vergelijkbaar.

Al met al voel ik me bij deze twee providers qua privacy vooralsnog het meest thuis.

Last.fm


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • kosz
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 20:33
Punt 1 twijfel ik over. Nu kan ik met SSH op mijn thuisnetwerk inloggen. Dat is een relatief veilig protocol. Ik zou daarmee echter wel mijn publieke ip-adres prijsgeven.
Zou een VPN dienst mij hiermee helpen of kan ik daarvoor beter een VPS in Nederland overwegen als een soort van proxy?

Punt 2 twijfel ik ook over om een andere reden. Veel internet services zijn tegenwoordig met https versleuteld dus dan is afluisteren niet de grootste zorg. Sommige diensten kunnen echter wel geblokkeerd worden. Kan ik bijvoorbeeld het (onafhankelijke) Nederlandse nieuws blijven volgen m.b.v. VPN of een dienst zoals Skype gebruiken zonder dat dit opvalt of is het gebruik van VPN op zich zelf al een rode vlag in bepaalde landen?
Alhoewel ik Windscribe als VPN dienst heb, gebruik ik voornamelijk in het buitenland SSL VPN op mijn firewall thuis (Fortigate). Zodoende heb ik geen portforwards nodig en wordt al mijn verkeer via deze tunnel naar mijn thuis netwerk gerouteerd, internet, dns, en kan gewoon ziggo go gebruiken etc.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Eiríkr
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 14:49
Het experiment is hier totaal geëscaleerd hahaha.

Op mijn MacBook Pro, NordVPN. Op mijn iPad Pro, ExpressVPN. Op mijn iPhone, ProtonVPN. En ja, mijn zakelijke iPhone heeft Mullvad actief.

Ik merk overigens geen verschil tussen de diverse providers bij normaal gebruik.

Last.fm


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Taarmen
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 22-05 11:51
Eiríkr schreef op zaterdag 23 mei 2020 @ 10:16:
[...]


Wat was je motivatie om voor Surfshark te kiezen? Puur uit interesse.
Prijs, snelheid, reviews, Netflix bibliotheken, privacy.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • dutchnltweaker
 • Registratie: December 2013
 • Laatst online: 20:35

Wel een interessant stuk en ook gelijk duidelijk over het gebruik van een VPN voor ''privacy''.

Welke VPN raden jullie aan voor gebruik te maken van ziggo go bijvoorbeeld buiten de EU, Netflix series uit bijvoorbeeld de usa te kijken en een overal VPN die weinig tot geen logs bijhoudt? (voor landen waar websites geblokkeerd worden zonder enige normale reden).

[Voor 11% gewijzigd door dutchnltweaker op 07-06-2020 15:09]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • HoppyF
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 20:40
Apatito123 schreef op vrijdag 12 juni 2020 @ 09:54:
Iets waar je altijd goed op moet letten hierbij zijn de gebruikersovereenkomsten van de streaming services die je gebruikt. Sommige geven namelijk nadrukkelijk aan dat ze niet willen dat je een VPN gebruikt om hun services te "unblocken".

Feit is wel dat je natuurlijk een abonnement betaalt voor de meeste van die services en sommige services zich niet altijd aan de wetgeving houden die stelt dat betaalde Europese streamingdiensten in de hele EU moeten werken. Ik zal geen namen noemen omdat ik niemands reputatie wil schaden, maar ik had dit een keer met een grote Nederlandse streamingdienst in Portugal. Toen heb ik wel een VPN gebruikt om toegang te krijgen omdat ze die toegang gewoon wettelijk moeten realiseren.

Kortom, het is dus belangrijk om hierbij zoveel mogelijk in overeenstemming te handelen met de (steeds veranderende) gebruikersovereenkomsten van streaming services. Voor streamingservices die hier niets over vermelden in hun gebruikersovereenkomst, kan ik vooral ExpressVPN en NordVPN aanraden. Beide hebben een ongelofelijk serveraanbod (wel heeft ExpressVPN veruit de meeste serverlocaties), waardoor je een hoop unblocking mogelijkheden krijgt.

Daarnaast zijn beide (vooral ExpressVPN) erg snel, wat belangrijk is omdat ik de indruk krijg dat je vooral streamingwebsites wilt unblocken. Daarnaast houden ze allebei geen gebruikers-logs bij - hoeft ook niet, omdat ze respectievelijk in de Britse Maagden Eilanden en Panama gerigistreerd zijn. Het fijne is ook dat beide providers bepaalde trucs hebben om met censuur in bijvoorbeeld China om te gaan (NordVPN gebruikt hiervoor obfuscated servers en ExpressVPN stealth servers).

Let bij alles dat je doet echter wel op wat ik zei over gebruikersovereenkomsten. Ik snap de wens om op een creatieve manier om blokkades heen te komen, maar het is belangrijk om daarbij i.o.m. de wet en regels te handelen.
Het zijn de streaming services die zich niet aan de regels houden!
Een VPN is dus geheel legaal.
Geoblocking is heel irritant en ongewenst.
Logisch dus dat mensen alternatieven zoeken.

Wie altijd met de kudde meegaat, zal regelmatig door de stront van een ander lopen!


 • FreshMaker
 • Registratie: December 2003
 • Niet online
dutchnltweaker schreef op zondag 7 juni 2020 @ 15:09:

Welke VPN raden jullie aan voor gebruik te maken van ziggo go bijvoorbeeld buiten de EU, Netflix series uit bijvoorbeeld de usa te kijken en een overal VPN die weinig tot geen logs bijhoudt? (voor landen waar websites geblokkeerd worden zonder enige normale reden).
Raspberry Pi met PiVPN - lekker in de meterkast thuis.
Werkt prima, en je hebt alles in eigen hand !


Wat ik al sinds post één in dit topic loop te verkondigen :+

[Voor 29% gewijzigd door FreshMaker op 25-06-2020 18:59]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Samplex
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 12:16
Surfshark is afgevallen, wat een deceptie. Je kan maar op een paar poorten verbinden over de vpn 80, 443, 8080, 5060.

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Munchie
 • Registratie: Februari 2010
 • Niet online

Munchie

FP ProMod
Interessant om te zien welke standpunten VPN diensten innemen t.a.v. de Hong Kong China kwestie.

ProtonVPN behoudt servers in HK en vertrouwt o.a. op full-disk, block-level encrypie. (Vraag me af of bijvoorbeeld de ram ook versleuteld is.)
https://protonvpn.com/blog/hong-kong-servers/

AirVPN trekt zich dan weer terug uit HK.
https://airvpn.org/forums...nnouncement-hong-kong-hk/

Ben benieuwd wat voor standpunten andere VPN diensten innemen.

edit:
Mullvad behoudt servers in HK.
https://mullvad.net/en/bl...l-security-law-hong-kong/

PIA niet.
https://www.privateintern...ew-national-security-law/

[Voor 22% gewijzigd door Munchie op 19-07-2020 17:08]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Shadow_Agent
 • Registratie: Oktober 2012
 • Laatst online: 20:28
nieuws: Vpn-dienst zette plaintext wachtwoorden in onbeveiligde Elasticsearch...

Zo zie je maar, vpn diensten moet je maar geloven op hun blauwe ogen dat ze niets loggen/opslaan.

:X

[Voor 14% gewijzigd door Shadow_Agent op 19-07-2020 09:41]

Hoi :)


 • Apatito123
 • Registratie: Oktober 2019
 • Laatst online: 13-10-2021
Zo zie je maar, vpn diensten moet je maar geloven op hun blauwe ogen dat ze niets loggen/opslaan.
Ik snap wat je bedoelt, zeker weten doe je het natuurlijk nooit, dat blijkt maar weer.
Op zich is dat bij online diensten en websites in het algemeen natuurlijk zo, maar bij VPN's ligt het inderdaad veel gevoeliger omdat al je verkeer via hun servers gaat.

Na even zoeken las ik wel dat het bij al die VPN-apps bij wie ze dat ontdekt hebben (het was blijkbaar een heel netwerk van VPN-apps dat niet zo koosjer omging met gebruikersdata, waarvan UFO er één van was), ging om gratis VPN's.

Dat is natuurlijk altijd ietwat linke soep. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook nog nooit eerder van bijvoorbeeld UFO VPN heb gehoord. Vaak als zo'n gratis VPN de VPN-markt betreedt doen ze dit niet alleen maar uit "liefde voor privacy en een vrij internet", als je begrijpt wat ik bedoel. Vaak willen ze toch ergens geld aan verdienen en soms doen ze dat met gebruikersgegevens...

Maar je hebt helemaal gelijk, welke provider je ook hebt, helemaal zeker weet je het nooit. Echter, je kunt wel zoveel mogelijk het risico beperken zoals bij alles denk ik.

Top VPN's van 2020 vergeleken


 • Bongoarnhem
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 17:42
Ik heb me een paar jaar geleden behoorlijk ingelezen, toen vielen voor mij alle US based providers af vanwege het voor hen geldende recht. Na een zoektocht langs alle providers op de maagdeneilanden, Panama en Europa kwam ik uit bij Airvpn uit Italië. Die richten zich specifiek op dissidenten en activisten en hosten bijvoorbeeld ook tor servers. Ook bieden ze betalingen via Bitcoin aan.

Ja ik ben me bewust dat voor hun ook gewoon het Europese/Italiaanse recht geldt maar dat is imho altijd nog beter dan het US recht voor consumenten. Ook het doorspitten van de recensies en het forum gaf mij een positief gevoel en er stonden zeer veel tutorials online voor bijvoorbeeld mij usercase(Asus merlin firmware+synology) wat voor mij de doorslag gaf.

De snelheid is prima, wil je maximale snelheid dan zal het vast niet de beste zijn maar daar is een vpn ook niet voor bedoeld.

[Voor 10% gewijzigd door Bongoarnhem op 23-07-2020 21:27]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • grun93
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 19:54
Bongoarnhem schreef op donderdag 23 juli 2020 @ 16:16:
Ik heb me een paar jaar geleden behoorlijk ingelezen, toen vielen voor mij alle US based providers af vanwege het voor hen geldende recht.
Vooropgesteld, ik respecteer je keuze. Maar het is niet zo zwart-wit als je doet voorkomen. Een vpn provider uit de US hoeft niet per se slecht te zijn.

Iedere vpn provider heeft z'n voor- en nadelen, het is maar net wat voor jou van belang is. Prijs/kwaliteit verhouding, Netflix of andere streaming diensten, encryptie, aantal servers in diverse landen, enzovoort?
Zelf ben ik al jaren een tevreden klant van PIA, inderdaad uit de USA. Ieder jaar wordt PIA voor het gerecht gedaagd om gegevens te verstrekken en iedere keer winnen ze omdat die gegevens niet beschikbaar zijn. Iets wat je niet logt kun je ook niet beschikbaar stellen, ondanks het Amerikaanse recht. Dat ik klant van PIA ben mogen de autoriteiten best weten, zolang ze niet weten wat ik met mijn lidmaatschap doe.

Het is ook maar net welke vergelijkingssite je gebruikt om vpn providers te onderzoeken. Op onderstaande site komt Airvpn pas op de 21ste plaats en PIA op de 7de. Ongetwijfeld zijn er ook andere sites waarbij de volgorde omgekeerd is.

Ik denk dat de beste provider Expressvpn is, die komen het best uit de meeste vergelijkingen. Maar die zijn me te duur.

https://www.top10vpn.com/reviews/

 • Bongoarnhem
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 17:42
grun93 schreef op vrijdag 24 juli 2020 @ 12:19:
[...]

Vooropgesteld, ik respecteer je keuze. Maar het is niet zo zwart-wit als je doet voorkomen. Een vpn provider uit de US hoeft niet per se slecht te zijn.

https://www.top10vpn.com/reviews/
Laatste alinea gelezen?

nieuws: EU en VS starten gesprekken over 'verbeterde' versie van Privacy Shield

Ik voel me toch prettiger bij Europese vpn providers.

 • fjs
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 15:55

fjs

PSN: ftltc

OFV schreef op maandag 28 september 2020 @ 08:35:
Hoop dat iemand hier me kan helpen, krijg het antwoord via google niet gevonden. Ik maak gebruik van Surfshark en connect met een NL server. Werkt allemaal prima echter zijn mijn google resultaten zodra de vpn aan staat niet meer Nederlands. Alles is in ponden en allemaal .co.uk resultaten. Zet ik de vpn uit is het direct weer ok. Kan ik dit omzeilen zodat het altijd NL resultaten zijn?
Klopt is heel vervelend. Heb hier ook een ticket voor aangemaakt.

To boldly go where no man has gone before...


 • Philo Melos
 • Registratie: September 2017
 • Niet online
fjs schreef op maandag 28 september 2020 @ 19:59:
[...]


[Afbeelding]

Zowel op Windows als op mijn iPad.
Op mijn werkpc stond wireguard er niet bij (Surfshark). Ook gaf hij aan dat er nog geen update was (Windows)
Mijn verbazing was groot toen ik op een laptop Windows herinstalleerde en daar wel Wireguard beschikbaar was. Blijkt dus dat de updatecontrole niet goed is. Had op de werkpc gewoon een oudere versie van de software. Afijn, nu Wireguard en dat gaat lekker snel met downloaden.

 • Apatito123
 • Registratie: Oktober 2019
 • Laatst online: 13-10-2021
Het kan toch zo zijn dat je de verbinding in Nederland maakt en je "Exit" zich in de U.K. bevindt :?

Dat is het hele idee van anoniem zijn...
Hmm, dat denk ik niet. Zoals aangegeven door Munchie werken heel veel VPN-providers maar met één VPN-server per verbinding die dus tegelijk je entry en exit VPN-server is.

Daarbij, zelfs bij een zogeheten multi-hop verbinding kun je (naar mijn weten) altijd kiezen uit verschillende entry en exit nodes, dus je weet als het goed is wat deze zijn.

Wat jij beschrijft klinkt meer als een soort Onion over VPN functie die NordVPN bijvoorbeeld aanbiedt. In dat geval weet je inderdaad niet wat je exit-server is.

Top VPN's van 2020 vergeleken


 • FreshMaker
 • Registratie: December 2003
 • Niet online
gusto_NL schreef op dinsdag 20 oktober 2020 @ 15:14:

Okee langdradig verhaal....

Vraag jezelf af of je echt VPN nodig hebt, of dat je gewoon moet stoppen met dubieuze praktijken zodat je VPN niet nodig hebt. Voor het zelfde geld helpen we met deze topic digitale kinderlokkers ...
Als het om advertenties gaat kan ik Blokada ( android ) aanraden
https://f-droid.org/en/packages/org.blokada.alarm/
Met als plugin de DNSservers van https://freek.ws/ ( ik meen ook een tweaker )
https://adhole.org/


verder :

Welkom op het feestje, en ook dat je gelooft in de basis excuses om alles te mogen verbieden
Kinderlokkers en terroristen, vergeet de laatste groep vooral niet :|

We zijn al even bezig ( jaartje of 6 ), ik denk niet dat jouw groepje Tweakers nodig heeft voor die info ;)

Wil je zelf je eigen VPN hosten ( zowel openvpn als wireguard ), gebruik dan https://www.pivpn.io/
Dat werkt prima als je gewoon de zekerheid wilt hebben dat jouw gegevens niet gaan zwerven bij onbevoegden, niet dubieus aan.


Op een ander vlak ....
In de VS zijn de eerste stappen al gezet, om VPNgebruik als 'dubieus' aan te merken
https://torrentfreak.com/...in-piracy-lawsuit-201012/

Kort samengevat :
Een platenlabel heeft een provider gedagvaard om data te overhandigen van zijn klanten die een VPN gebruiken.
De rechter heeft vooralsnog bepaald dat dat niet hoeft te gebeuren, pas als het label kan aanwijzen DAT er een VPN in gebruik is om illegale handelingen te verrichten, gaat de provider dit gegeven overhandigen.
( dan nog is het de vraag wát er gewonnen wordt, van vanaf het ingaan van de tunnel tot aan de exit hiervan, heeft de ISP geen zicht op de inhoud )
Het enige wat zo'n label dan zou kunnen 'krijgen' is de aanbieder, en het tijdstip / datavolume.

Wat interessanter gaat worden, is het verloop hierna, met die gegevens gaat zo'n label natuurlijk naar de betreffende VPNboer, en pas DAN gaan we zien hoe veilig het allemaal is, en hoe veel/weinig er daadwerkelijk gelogd wordt.

[Voor 11% gewijzigd door FreshMaker op 22-10-2020 08:37]


 • Mark-NL
 • Registratie: Mei 2015
 • Laatst online: 12-12-2021
Jieve schreef op maandag 26 oktober 2020 @ 10:51:
Situatie;
Door het vele reizen buiten Nederland, moet ik vaak connectie maken om bestanden te open/versturen. Ik wil dus VPN gebruiken zodat ik zonder al te veel zorgen connectie kan maken met wifi.....

Hebben jullie wat suggesties?
Koop een Asus router. Installeer Merlin Firmware en activeer de OpenVPN server op die router. Als je in het buitenland zit of op een -niet eigen- WiFi netwerk, maak je contact via VPN met je eigen router. Eenmalige kosten van een router en verder geen kosten meer.
Ik gebruik de Passepartout App (iphone), waarbij mijn iPhone automatisch een VPN verbinding maakt zodra ik het huis uitloop en geen WiFi verbinding meer heb.

Je kan ook een andere router gebruiken die het opzetten van een VPN server ondersteund.

 • Mark-NL
 • Registratie: Mei 2015
 • Laatst online: 12-12-2021
Jieve schreef op dinsdag 10 november 2020 @ 16:10:
[...]

Thanks, ik heb een Asus RT-AC68U.
Daar heb ik wel gewoon de standaard Firmware op draaien.
Maar ik zal eens kijken naar de Merlin Firmware!
Ook die werkt super. Hier vele jaren gebruik van gemaakt, totdat ik naar de AC86U ben overgestapt (VPN -via een VPN provider- werkt daar veel sneller). Succes !

 • DeTjuk
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 11:38
jvdploeg schreef op vrijdag 27 november 2020 @ 10:54:
Het zal wel aan mij liggen maar ik zie deze BF periode weinig goede VPN deals voorbij komen. De enige scherpe deal is FastestVPN. Iemand hier ervaring mee?
Wat dacht je van Torguard: https://torguard.net/cart.php

3 jaar de Anonymous VPN Pro voor $89.99USD.

Zie veel mensen met NordVPN (ik ook nog) daar zij redelijk goed lijken te zijn om online (en zelfs op tv) reclame te maken voor hun product.

Wat ik een groot gemis vind bij hun is de optie om gebruik te kunnen maken van port forwarding. Dit is bij TorGuard wel mogelijk.

[PSN: DeTjuK]


 • Glassertje
 • Registratie: September 2020
 • Laatst online: 20:12
jvdploeg schreef op vrijdag 27 november 2020 @ 10:54:
Het zal wel aan mij liggen maar ik zie deze BF periode weinig goede VPN deals voorbij komen. De enige scherpe deal is FastestVPN. Iemand hier ervaring mee?
VyprVPN gevestigd in Zwitserland. 3 jaar voor 60 USD https://www.vyprvpn.com/buy-vpn-b

 • radial
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 26-05 21:33

radial

Watch out

jvdploeg schreef op vrijdag 27 november 2020 @ 10:54:
Het zal wel aan mij liggen maar ik zie deze BF periode weinig goede VPN deals voorbij komen. De enige scherpe deal is FastestVPN. Iemand hier ervaring mee?
Er zijn er wel enkele te vinden, maar hele scherpe kan ik ook niet echt vinden.

Zelf gebruik ik al enkele jaren vpn.ac die heeft nu 45% korting op normale prijs van $58,-

https://vpn.ac/

20xSF170s - ozo


 • FreshMaker
 • Registratie: December 2003
 • Niet online
DeTjuk schreef op woensdag 2 december 2020 @ 16:44:
[...]


Deze ervaring heb ik ook met NordVPN de laatste tijd. Ben ook bang dat dit alleen maar vaker gaat voorkomen in plaats van afnemen.

Denk dat andere VPN providers daar net zo goed last van hebben, maar dat is pure aanname.
NordVPN is enorm aan het oversellen op de verbindingen
Ze weten ook wel dat niet iedereen op dezelfde tijd naar dezelfde site gaat, normaal gesproken.

Maar als er honderden users van één ipadres naar een bepaalde site gaan ( google is vrij populair tegenwoordig ) gaat DIE ontvangende server direct in de verdediging, en mag je aantonen dat je geen onderdeelje van een botnet bent.

Je kan beter bij een kleinere, of middelgrote aanbieder zitten dan bij zo'n megalomane aanbieder

 • FreshMaker
 • Registratie: December 2003
 • Niet online
nero355 schreef op vrijdag 4 december 2020 @ 02:41:
[...]

Moeten ze die stomme reclames maar niet uitzenden! :+


[...]

En je voorkomt ook dat ze denken dat die reclames nut hebben! })
Naar mijn idee, zou een ieder die serieus een betaalde aanbieder overweegt, moeten kijken WAT hij nu werkelijk aanschaft.
Je zou eigenlijk het tegenovergestelde van de mooie flashy auto moeten zoeken ....
Een onopvallende, achter de bosjes opererende firma.

Ik heb bij NordVPN telkens het idee dat je jezelf een target aanmeet, een groot knipperend neonbord --> VPN gebruiker <-- kijk mij nu eens anoniem zijn ....


Ik heb ook een commerciële partij in gebruik, maar als ik 'onbespied' en 'ongevolgd' online wil buiten de deur, gaat Wireguard aan, naar mijn eigen meterkast-aansluiting
Dan weet ik in ieder geval zeker dat de web-requests die ik doe veilig over een Nederlandse verbinding lopen, en niet halverwege de wereld in een vaag datacentrum via een zijspoor worden opgeslagen.

Wil ik thuis of onderweg een keer naar Xhamster of Breitbart gluren, of een filmpje uit Zweden oppikken, DAN neem ik die commerciële ( Windscribe hier )
Maar dat is niet omdat ik niet wil dat Ziggo / KPN / Brein dat te weten komen, maar om de exploitanten van die sites niet teveel informatie te geven mbt wie en wat / waar vandaan.

>mijn favoriet<


Fake Antartica - Troll Station

[Voor 14% gewijzigd door FreshMaker op 04-12-2020 02:54]


 • FreshMaker
 • Registratie: December 2003
 • Niet online
Incognitum schreef op vrijdag 4 december 2020 @ 17:06:
[...]

Leuk dat Troll-station maar met een Ping van >250 en een snelheid van 0,0 niet echt werkbaar.
http://memes.ucoz.com/_nw/5/06043079.jpg

 • FreshMaker
 • Registratie: December 2003
 • Niet online
Troll-Station is in Canada, het is al logisch dat de ping/latency vrij hoog ligt.

Voor goede snelheid kan je het beste binnen Europa blijven, Brussel en Amsterdam zijn prima, London ( voor iTV / BBC ) ook

 • saharoen
 • Registratie: Juli 2008
 • Laatst online: 15:17
https://stacksocial.com/sales/windscribe-vpn
Ik heb toen 3 jaar genomen. lifetime had ik nog geen vertrouwen in. :) Nu uitverkocht.
Maar 24 dollar voor 3 jaar toch prima deal 8 dollar per jaar.

[Voor 70% gewijzigd door saharoen op 26-12-2020 17:51]


 • ImNotnoa
 • Registratie: September 2011
 • Niet online

ImNotnoa

Meisje!

Even mijn ervaring met het opzeg proces van PureVPN

Twee jaar geleden voor een zacht prijsje een licentie aangeschaft. Ik weet 99% zeker deze op tijd via hun formulier opgezegd te hebben maar kreeg later toch een afschrijving op mijn PayPal en een jaar verlenging.

Ik kon niet hard maken dat ik idd opzegging had aangevraagd (je krijgt ook geen bevestiging per mail oid) dus ik heb mijn "verlies" maar genomen en heb er nog een jaar gebruik van gemaakt.

Wel heb ik in mijn agenda gezet het account ruim van tevoren op te zeggen én hier bewijs van te verzamelen.

12 januari jl. was het zo ver, ik had toen nog ca. 14 dagen om op te zeggen.

Na heel lang zoeken kom ik via een andere site op het annuleringsformulier van PureVPN.

In dit formulier moet ik via een dropdown menu het account dat ik op wil zeggen selecteren (ookal is het maar één account) maar dit drop down menu werkt niet.

Dus ik heb mijn adblockers uitgezet, 3rd party cookies toegestaan etc etc, nog steeds niets.
Uiteindelijk op meerdere apparaten en meerdere browsers geprobeerd (zelf vers geïnstalleerde browsers) maar het probleem bleef.

Toen heb ik via de livechat met alle relevante informatie die ik kon aanleveren een opzeg verzoek ingediend. Na heel wat vragen of ik echt niet wilde blijven en kortingen geweigerd te hebben werd mij beloofd mijn abonnement op te zeggen en ik heb het transcript van de chat naar mijn mail laten verzenden.

Drie dagen later staat mijn account nog steeds actief (verlening actief) omdat ik niet nóg een jaar ongewenste verlening wilde heb ik nu een support ticket ingediend, verwezen naar de livechat en aangegeven dat ik écht wilde opzeggen en geen aanbieding oid wilde (ik kreeg weer een paar vragen) kreeg ik weer de belofte dat het abonnement opgezegd werd.

Morgen (de 24e) verloopt mijn account
en raad eens, ik heb zojuist de factuur in de mail ontvangen :')

Ik heb nu nog een ticket aangemaakt met verwijzing naar het eerste ticket én het transcript van de livechat in de bijlage gedaan en heb meteen een refund aangevraagd.

Ben benieuwd hoe het gaat aflopen.

In het kort: PureVPN zelf werkt redelijk (7,5/10) maar elk abonnement is een lifetime abonnement of je het nu wilt of niet :+

[Voor 0% gewijzigd door ImNotnoa op 23-01-2021 12:45. Reden: Typo'z]

Try SCE to Aux


 • grun93
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 19:54
ImNotnoa schreef op zaterdag 23 januari 2021 @ 12:41:
Ik weet 99% zeker deze op tijd via hun formulier opgezegd te hebben maar kreeg later toch een afschrijving op mijn PayPal en een jaar verlenging.
Kun je niet gewoon de automatische betaling bij Paypal stopzetten? Dat doe ik altijd als ik ergens vanaf wil en via Paypal betaald heb.

[Voor 9% gewijzigd door grun93 op 23-01-2021 17:07]


 • apollo13
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 18:01
sterremos schreef op zaterdag 30 januari 2021 @ 14:43:
Wie kan mij helpen met het volgende, ik ben al de gehele dag ermee bezig maar krijg het niet voor elkaar.
Ik heb een Asus RT-AX58U gekocht en een Surfshark aangebracht via VPN - VPNCLIENT- en een OpenVPN configuration gedownload. het werkt en zie dat ik een ander IP nummer heb in Nederland.

Nu gebruik ik ook Thunderbird om mijn mail te doen van Gmail.
Met vpn uit kan ik een mail versturen, echter met VPN aan blijft het maar om mijn gmail wachtwoord vragen, als ik deze invoer gaat de mail erniet uit.

Via gmail online kan de mail verstuurd worden.
Er is dus een conflict tussen thunderbird-gmail en vpn.

Ron
Indien mogelijk, zet Thunderbird in de split tunnel van je VPN software.
Ik doe het met PIA. Mijn UPC mail werkt anders niet. Komt omdat UPC wil dat je de mail verstuurd via een van hun IP-adressen.

apollo13


 • nero355
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 18:29

nero355

ph34r my [WCG] Cows :P

melkislekker schreef op donderdag 18 februari 2021 @ 22:02:
Ik word echt doodgegooid met VPN reclame (vooral NordVPN)
En ik kwam dit video tegen:

YouTube: Stop using VPNs for privacy.

Dit terwijl ik nu een dikke korting kan krijgen van NordVPN.
Ik weet niet wat ik ervan moet denken. :|
Link dan gewoon naar dit : https://gist.github.com/joepie91/5a9909939e6ce7d09e29
i.p.v. zo'n tijdvretende YouTube video ;)

Opzich heeft die wel een punt, want er zitten een heleboel haken en ogen aan die je niet 100% kan uitzoeken :)

Daarnaast heb ik wel vaker aan zijn oplossing gedacht : VPS huren en dan zelf OpenVPN of Wireguard erop zetten! d:)b
Dankzij oplossingen zoals PiVPN heb je dat binnen 30 tot 60 minuten draaien zonder enig probleem!

|| DPC GoT WhatPulse Team :) || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Munchie
 • Registratie: Februari 2010
 • Niet online

Munchie

FP ProMod
Deathchant schreef op zondag 11 april 2021 @ 16:48:
Ik kan die website niet meer vinden waar die excel in staat. Heeft iemand die nog? Misschien is er inmiddels wel een geupdate lijst.
Ik had de bookmark nog staan van thatoneprivacysite.net, ik zie nu dat die redirect naar https://www.safetydetectives.com/ .
Ik zie ook dat de eigenaar is veranderd naar Kape Technologies. Dus weet niet hoe betrouwbaar het nu is.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Deathchant
 • Registratie: September 2003
 • Nu online

Deathchant

Don't intend. Do!

Thanks allen! Volgens die grote excel lijken nordvpn en Mullvad dan toch de betere qua totaal pakket.

Canon: R6 | 16-35 | 70-200 II
Zeiss: 50MP | 100MP | 135 APO


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Greatsword
 • Registratie: Februari 2010
 • Niet online

Greatsword

"...Terra Incognita..."

“…There is nothing either good or bad, but thinking makes it so…”


Acties:
 • +4Henk 'm!

 • Justin_
 • Registratie: April 2014
 • Laatst online: 14-03 14:15
Munchie schreef op zondag 11 april 2021 @ 20:41:
[...]

Ik had de bookmark nog staan van thatoneprivacysite.net, ik zie nu dat die redirect naar https://www.safetydetectives.com/ .
Ik zie ook dat de eigenaar is veranderd naar Kape Technologies. Dus weet niet hoe betrouwbaar het nu is. [Afbeelding]
Er is een grote overname in de VPN-markt geweest. Kape (het bedrijf achter de VPN-providers CyberGhost, Private Internet Access en Zenmate), heeft het Israëlische Webselenese overgenomen, en daarmee de volgende vergelijkingssites in handen gekregen:

- Vpnmentor
- Wizcase
- Safetydetectives (thatoneprivacysite redirect nu naar safetydetectives)
- Nog een paar andere sites

Op het moment dat een bedrijf eigenaar wordt van 'onafhankelijke' review sites waar hun eigen product op gereviewed wordt, zijn er doorgaans mensen die vraagtekens zetten bij de betrouwbaarheid en objectiviteit. Ik laat dat oordeel verder aan jullie over.

Al is dit een fenomeen wat al langer speelt in de tech-wereld, dat aanbieders van een product zelf onafhankelijke vergelijkingssites opzetten.

[Voor 10% gewijzigd door Justin_ op 16-04-2021 15:35]

Beste VPN's van 2021 en alles over het Dark Web


 • dumbledore
 • Registratie: Juni 2007
 • Laatst online: 19-05 20:59
Ik ben al best lang (tevreden) gebruiker bij Mullvad maar heb sinds kort gemerkt dat de p2p gethrottled word. Blijft zo hangen rond de 1.5 MiB/s down. Beetje matig dit :Z . Iemand anders hier ook last van?

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • grun93
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 19:54
pauloo7 schreef op woensdag 5 mei 2021 @ 21:50:
In alle haast snel een Private Internet Access abonnement afgesloten. En in mijn PFsense firewall ingesteld dat alles achter de VPN zit. Maar echt lekker werken doet dit niet. VPN gaat regelmatig offline.
Heb je de installatie gevolgd die door PIA aanbevolen wordt? Google op 'pia and pfsense' levert diverse instructies op.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • nero355
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 18:29

nero355

ph34r my [WCG] Cows :P

dutchnltweaker schreef op woensdag 14 juli 2021 @ 08:26:
Heeft er iemand advies voor een goede VPN voor buiten de EU? Zo dat ik sommige apps die alleen te gebruiken zijn in NL of EU daarbuiten kan gebruiken. Of voldoet elke VPN?
Lekker zelf draaien : https://pivpn.io :*)

|| DPC GoT WhatPulse Team :) || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Dalim
 • Registratie: November 2013
 • Laatst online: 13-02 21:45
dutchnltweaker schreef op donderdag 15 juli 2021 @ 19:40:
[...]

En als je een vpn provider pakt, wat zou je dan aanraden? ;)
In principe zal elke VPN aan je wensen voldoen. De VPNs die @FreakNL noemt, of bijv. Sharkvpn.
Ik zou kijken welke het goedkoopste is voor 2 maanden en er verder niet te lang over nadenken.

 • LadyK
 • Registratie: November 2020
 • Laatst online: 09:34
TPar schreef op zondag 1 augustus 2021 @ 09:49:
Ik zie hier veel mensen spreken over PIA. Dus even naar de website gegaan en ziet er inderdaad heel goed uit. Maar dan zie ik dat ze US-based zijn. Dat is een no-go voor mij. Niet dat ik "iets te verbergen" heb (ik wil enkel wat kunnen Netflixen en VRT Nu kijken als ik in het buitenland zit) maar toch...
Misschien is Mullvad een optie voor je. Zweeds en werkt met Netflix. VRT geen idee. Zelf zeer tevreden over.

 • grun93
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 19:54
TPar schreef op zondag 1 augustus 2021 @ 09:49:
Ik zie hier veel mensen spreken over PIA. Dus even naar de website gegaan en ziet er inderdaad heel goed uit. Maar dan zie ik dat ze US-based zijn. Dat is een no-go voor mij. Niet dat ik "iets te verbergen" heb (ik wil enkel wat kunnen Netflixen en VRT Nu kijken als ik in het buitenland zit) maar toch...
Op zich zegt US-based niks. PIA heeft meerdere malen in rechtszaken in de US aangetoond dat zij geen logs hebben en dus ook niks kunnen vertellen over hun klanten. Dat heeft de rechter ook geaccepteerd.
Misschien is de vrij onbekende provider Privadovpn iets voor je. Ik had er nog nooit van gehoord maar er zat een gratis abonnement bij een Newshosting account inbegrepen. Bevalt uitstekend. Ze zitten in Zwitserland, wel in Europa maar niet in de EU.

[aanvulling] PIA ondersteunt geen IPv6, dat vind ik belangrijker. Privadovpn doet dat wel, met als gevolg dat de downloadsnelheid 2x zo hoog is.

[Voor 7% gewijzigd door grun93 op 01-08-2021 15:45]


 • Dalim
 • Registratie: November 2013
 • Laatst online: 13-02 21:45
nero355 schreef op maandag 2 augustus 2021 @ 17:25:
[...]

IPv6 en de snelheid van je downloads heeft toch niks met elkaar te maken :?

Zal eerder door de onbekendheid komen en dus meer capaciteit op het moment! ;)

Maar ehh...

Was PIA niet een tijdje geleden overgenomen door een of andere magnaat op het gebied van VPN Servers :?
Dat kan natuurlijk bepaalde gevolgen hebben... :/
Meer een internet magnaat volgens mij. In ieder geval een bedrijf die bekend was van ontzettend schimmige praktijken. Voor mij toch de hoofdreden geweest om toendertijd geen PIA te nemen.

 • FransDHT
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 16-08-2021
Ik heb zelf het antwoord al gevonden: nee, dat werkt niet. Je moet de VPN dan in je router hebben.

 • Munchie
 • Registratie: Februari 2010
 • Niet online

Munchie

FP ProMod
Omtrent de recente VPN overnames door Kape. Goed nieuws voor Mullvad gebruikers, die hebben te kennen gegeven niet van plan zichzelf ooit te laten overnemen.

https://mullvad.net/en/bl...p-and-future-mullvad-vpn/

 • Arjantje72
 • Registratie: Juni 2006
 • Laatst online: 16:43
Mafbal schreef op donderdag 7 oktober 2021 @ 14:56:
net het automatische renewal bij NordVPN maar eens stopgezet na 4 jaar....
niet ontevreden maar het lijkt alsof er ipv 2 jaar 79 dollar nu 1 jaar 99 dollar aan renewal gaat komen....

Gebruik de VPN standaard. Downloadsnelheid (ook torrents) maakt me niet spectaculair veel uit (was rond de 5MB/s) gaat vooral over gebruiksgemak en anonimiteit.

PIA/Surfshark/Vyprvpn..... mis ik nog iets?
Ik vind AirVpn wel fijn werken.

 • Buzzie
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 26-05 19:56
eblackadder1967 schreef op donderdag 4 november 2021 @ 15:13:
Een vraag. Ik heb NordVpn. Ik heb een Asus RT-AC6800U router. Als ik NordVPN via mijn pc laat lopen dan haal ik een snelheid van ongeveer 400mbps. Nu had ik de guide van NordVPN gevolgd om VPN rechtstreeks via mijn router te laten lopen. Dat werkt in principe maar nu heb ik maar een snelheid van 30mbps. Heeft iemand een idee waar aan dat kan liggen? Ik had het ook met SurfShark geprobeerd en daar had ik hetzelfde probleem.

Alvast bedankt!
wat ik even snel kan bedenken is dat een pc hardware matig een stuk krachtiger is dan een router.
Het hele VPN verkeer wordt versleuteld en noem maar op wat rekenkracht kost.....en dat het ten koste gaat van snelheid kan ik me goed voorstellen.

 • Munchie
 • Registratie: Februari 2010
 • Niet online

Munchie

FP ProMod
Wellicht inderdaad een cpu bottleneck. Oudere hardware heeft niet altijd een cpu met hardmarematige aes versnelling. Kan je een verbinding via chahca20 opzetten? Dat is minder zwaar voor de cpu.

 • technophile
 • Registratie: Februari 2013
 • Laatst online: 08-04 14:00
AlainG schreef op maandag 15 november 2021 @ 13:06:
Ik heb al een paar jaar NordVPN. Werkt goed om BBC iPlayer te ontvangen en zo ;-) Gelukkig is mijn automatische hernieuwing niet doorgegaan door betalingsprobleem. Nu heb ik speciale aanbieding die ook vpngids.nl vermeldt. Scheelt hem de helft. Bedankt!
Dank voor de tip, ben ook op zoek naar nieuwe provider aangezien ik niet meer te spreken ben over Torguard ; te duur, te weinig onderscheidend vermogen voor dat geld. Heb op jouw aanraden vpngids even gecheckt en inderdaad een hoop Black Friday VPN deals. NordVPN deal ziet er ook goed uit maar zitten nóg scherpere aanbiedingen tussen bij andere providers zo te zien. Valt me ook op dat veel deals nu al actief zijn én dat ook geld terug garanties gewoon gelden, zelfs in combinatie met Black Friday prijzen.

 • AlainG
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 18:53
technophile schreef op woensdag 24 november 2021 @ 03:44:
[...]


Dank voor de tip, ben ook op zoek naar nieuwe provider aangezien ik niet meer te spreken ben over Torguard ; te duur, te weinig onderscheidend vermogen voor dat geld. Heb op jouw aanraden vpngids even gecheckt en inderdaad een hoop Black Friday VPN deals. NordVPN deal ziet er ook goed uit maar zitten nóg scherpere aanbiedingen tussen bij andere providers zo te zien. Valt me ook op dat veel deals nu al actief zijn én dat ook geld terug garanties gewoon gelden, zelfs in combinatie met Black Friday prijzen.
Nou, ik heb alleen deze forum thread gevolgd hoor. :) De mensen achter vpngids zijn te danken. Ik heb ondertussen Nordvpn verlengd aan de helft van normale verlenging...
Pagina: 1 2Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee