jur! schreef op woensdag 18 september 2024 @ 10:42:
Bedankt allen voor de informatie.
Ik heb besloten om voor de normale (non ELEC) versie te kiezen, kan dan in principe altijd nog bij verwarmen met de elektrische convector kachels die ik nu ook al heb staan indien het nodig is.
....
Het probleem blijft dat de Innova 2.0 niet erg geschikt is als verwarming van een koude garage of schuur. Daar zijn anderen op dit forum ook al achter gekomen. Toen zij stroommetingen uitvoerden en de warmteopbrengst vergeleken met hun gewone elektrische ventilatorkachel in de schuur, bleek dat het verwarmend rendement behoorlijk tegenviel. Je gaat de vrij dure aanschaf van een Innova 2.0 dan niet snel terugverdienen in besparing aan elektrische energie.
Dat ligt trouwens niet aan de Innova, dit probleem speelt bij veel airco’s die als verwarming worden gebruikt. Dat werkt prima, zolang het nog niet te koud is buiten, maar bij lagere temperaturen, rond het vriespunt, vallen verwarmend rendement en vermogen erg tegen. Net wanneer de meeste warmte nodig is, blijkt dat die COP niet meer klopt.
Innova geeft in hun installatie manual voor een 12HP aan dat deze een verwarmend vermogen kent van 2,31 kW met een COP van 3,28. Dit betreft het maximaal nominaal vermogen van de 12HP, niet dual-power, wat een Innova 2.0 niet lang vol kan houden. Dit betekent dat er dus 2310 W / 3,28 = 704 W aan stroom nodig is om deze warmte op te wekken. Dit geldt echter bij buitenlucht met een temperatuur van 7 °C. Daarboven wordt die COP zeker ook gehaald, dus je kunt deze Innova 2.0 12HP prima als bijverwarming gebruiken.
Onder de 7 °C buitentemperatuur gebeurt er namelijk wat anders. De verdamper van een warmtepomp moet kouder zijn, anders kan er immers geen warmte uit de buitenlucht worden onttrokken. Vocht uit de lucht veroorzaakt op een gegeven moment dichtvriezen van de verdamper, ook al vriest het buiten nog niet eens. Een warmtepomp zal bij lagere buitentemperaturen dus regelmatig zijn verdamper moeten ontdooien en het smeltwater moeten afvoeren. Hiervoor wordt het compressorvermogen gebruikt om de verdamper weer op te warmen. Er wordt, tijdens zo’n ontdooicyclus, dus wel stroom verbruikt, zelfs snel enkele honderden Watts, maar geen nuttige warmte opgewekt. Hoe lager de buitentemperatuur, hoe vaker en langer zo’n ontdooicyclus duurt. De COP-waarde van warmtepompen geldt echter tijdens verwarmend bedrijf, houdt dus geen rekening met een ontdooicyclus.
Verder geldt dat een warmtepomp het moeilijker krijgt om nog warmte uit de buitenlucht te trekken, als die steeds kouder wordt. De COP daalt dus ook onder de 7 °C. Innova gaf dit ooit zelf aan in het volgende “power comparison” grafiekje voor een 12HP. Het verschil in afgegeven vermogen maakt de ELEC overigens puur door een ingebouwd 1000 W elektrisch verwarmingselement.
Tegenwoordig heeft de ELEC een zwaarder 2000 W elektrisch element en is de 12HP met R32 koelmiddel gevuld. Het nieuwste grafiekje in de folder gebruikt echter ook de dual-power vermogens. Mooi plaatje ter vergelijk met de nieuwste ELEC, maar onbruikbaar voor de nominale verwarmingsvermogens bij lagere temperaturen van de 12HP. Ik gebruik hier dus bewust nog het oude "power comparison" grafiekje van Innova voor.
Maar wat betekent dit nu in de praktijk?
Bij lichte vorst, -2 °C buitenlucht temperatuur, zien we dat de Innova 12HP nog maar 1,55 kW maximaal aan verwarmingsvermogen levert. Zijn stroomverbruik zal, tijdens verwarmend bedrijf, niet afgenomen zijn. De COP is bij -2 °C dus al gedaald tot 1550 W / 704 W = 2,21. De Innova 12HP moet echter ook zijn verdamper nog ontdooien, dit kan zo’n 5 tot 10 minuten per uur kosten. Zijn werkelijk verwarmend vermogen is dan dus verder gedaald tot 5/6 x 1550 W = 1291 W. Dat is al niet echt veel meer, om een koude ruimte te moeten verwarmen bij lichte vorst buiten.
Tijdens de ontdooifunctie zal de compressor zo’n 350 W aan stroom op kunnen nemen. Het aan stroom opgenomen vermogen wordt dan (5/6 x 704 W) + (1/6 x 350 W) = 645 W. Het verwarmend rendement van de Innova 12HP is bij lichte vorst (-2 °C) zo gedaald tot 1291 W / 645 W = 200%, waar dit bij 7 °C buitentemperatuur nog 328% was.
Bij matige vorst (-7 °C buitenlucht temperatuur) wordt de situatie nog ongunstiger. De berekeningen bovenstaand volgend en rekening houdend met een ontdooicyclus van 10 min. tot een kwartier per uur, kom je bij matige vorst buiten uit op een werkelijk verwarmend vermogen van 825 W en een verwarmend rendement van 134%. Net wanneer je dus, bij echt koud weer, de meeste warmte nodig hebt, gaat de Innova 2.0 12HP zich dus als een klein, camping-ventilatorkacheltje met weinig verwarmingsvermogen gedragen en gebruikt bijna net zo veel aan stroom.
Kortom, er is een reden voor, dat de Innova 2.0 zijn warmtepomp uitschakelt bij buitenlucht temperaturen van -10 °C en lager. Net als bij splits, die vaak ook geen grote verdamper buiten bezitten om nog enigszins efficiënt warmte uit koude buitenlucht te kunnen halen, valt het rendement en verwarmend vermogen flink tegen bij lagere buitenlucht temperaturen.
De Innova 2.0 is en blijft in eerste instantie een airco. Schaf hem dan ook om die reden aan. Bonus is, dat je de Innova 2.0 ook als bijverwarming kunt gebruiken in het voorjaar en najaar om 's morgens en 's avonds woonkamer, keuken, werkkamer, ed. wat te verwarmen en hierdoor de CV een langere zomerperiode uit te laten staan. Ook kun je tijdens wat zachtere winterdagen (die zijn er genoeg tegenwoordig) bijverwarmen met een Innova 2.0, naast de CV, en zo wat aan duurder gas besparen.
Zorg bij dat laatste, als het dus meer om de portemonnee gaat, echter wel dat je weet wat je doet. Een m3 aardgas levert 10 kWh aan warmte in Nederland en kost momenteel zo'n EUR 1,25 . Indien het buiten net aan vriest, heeft een Innova 2.0 12HP nog maar een verwarmend rendement van 200% over. Om diezelfde 10 kWh aan warmte te leveren neemt een 12HP, bij -2 °C buiten, dus wel 5 kWh aan stroom op. Bij een stroomprijs van 25 eurocent per kWh of meer, bespaar je dan dus niets meer t.o.v. verwarmen op gas met de CV.
Het is financieel zinloos om bij kWh stroomprijzen, die niet minimaal 5x onder die van 1 m3 gas liggen, de Innova 2.0 12 HP bij lichte vorst nog te laten verwarmen, i.p.v. de CV ketel of gaskachel. Bij matige vorst dienen die kWh stroomprijzen zelfs minimaal 7,5x lager te liggen, dan die van 1 m3 gas.
Hierbij dus de redenen onderbouwd, waarom mensen na aanschaf van een Innova 2.0 als besparende verwarming, vaak toch weer schrikken van hun energierekening en waarom de verwarmingsprestaties toch tegenvallen in koudere omstandigheden. Mijn hier op dit forum vaker gegeven advies staat dan ook nog steeds en sluit aan bij wat @JanDoedel hierboven aangeeft.
Schaf een Innova 2.0 niet om reden van hoofdverwarming aan en ook niet om in de winter slecht geïsoleerde, koude ruimtes te willen verwarmen. Dat blijft allemaal nog steeds erg veel stroom kosten en is een garantie voor teleurstelling over het werkelijk geleverde verwarmend vermogen tijdens koudere dagen.
[
Voor 26% gewijzigd door
rweust op 20-09-2024 09:52
]