Wat bedoel je precies met op automatische stand koelt deze niet goed? Als hiermee de "A" stand wordt bedoeld die je zowel voor verwarmen, als voor koelen gebruikt, dan is het logisch dat een airco hier een bepaalde hysterese toepast.
Een airco schakelt niet zomaar over van verwarmen op koelen of omgekeerd, zeker niet de Innova die alles compact ingebouwd heeft in één apparaat. De compressor moet omkeren, de verdamper (koelende deel bij airco gebruik) moet condensor worden en omgekeerd. Ook je condensverwerking verandert compleet (afvoeren naar buiten ipv oppompen, vernevelen en verdampen bij airco gebruik) en alles moet eerst droog zijn. Kortom er moet wel een tijd sprake zijn van een temperatuurverschil tussen setpoint (ingestelde temperatuur) en gemeten waarde, voor deze airco omschakelt van koelen naar verwarmen of vice versa. Voor regelen van een temperatuur rond een ingestelde waarde werkt deze automatische stand wel, maar er zal over langere tijd en hoger temperatuurverschil geregeld worden. Verwacht dus niet dat deze Innova op de automatische stand snel en op de graad nauwkeurig regelt, zeker niet indien je setpoint al dicht is genaderd door de werkelijke temperatuur in de ruimte.
Op de airco (koelen) of puur verwarmen stand kan het apparaat gewoon uit als de gewenste temperatuur is bereikt en hoeft de regelaar geen rekening te houden met het compleet moeten omdraaien van de werking van het apparaat, drogen van de inwendige onderdelen en kan dus sneller regelen.
Ik gebruik de Innova daarom 's zomers gewoon alleen op airco (sneeuwvlokje, koelen) stand en 's winters eigenlijk alleen als tijdelijke bijverwarming op verwarmen (zonnetje) stand, mits het niet te koud is buiten. Airco's (ook splits) zijn sowieso bij koud weer niet de meest efficiënte of vermogenssterke apparaten om mee te verwarmen, zie hiervoor eerdere berichten in dit topic.
Geluid is ook al veel over gezegd en last hiervan hebben of niet blijft helaas ook een persoonlijke kwestie. Het is voor je zelf (zelfs in een rustige showroom) al erg moeilijk om in te schatten hoeveel last je van een blazende binnenunit in een stille slaapkamer gaat hebben 's nachts, laat staan dat iemand anders dit op afstand voor je kan beoordelen. Last van geluid hebben is helaas behoorlijk subjectief.
Leveranciers geven het brongeluid op van apparaten (gemeten in een dode ruimte, om met andere, net zo gemeten apparaten te kunnen vergelijken). Zelf geluid meten heeft helaas ook weinig zin, je meet allerlei reflecties, resonanties en interferenties mee, dit geeft altijd flink hogere dB waarden dan het brongeluid. Daarnaast blaast de Innova lucht door kanalen in de muur, wat ook enig geluid veroorzaakt. De ene muur is echter de andere weer niet wat resonantie of demping betreft.
Ik heb op mijn werk een vrij nieuwe plafondunit hangen, die beslist meer koelend vermogen heeft dan de 2,4kW van de 12HP, maar ondanks dat dit een split is, toch wel meer lawaai maakt binnen dan de Innova 12HP. Bij veel binnenunits kun je de verdamperventilator echter op een vast, laag toerental laten staan. Hierdoor is het geluid monotoon, De Innova regelt echter zijn ventilatortoerental over de condensor (kanaalventilator die naar buiten blaast). Dit op- en aftoeren valt ook meer op.
Over het algemeen kan gesteld worden dat de Innova's behoorlijk stil zijn, zeker voor mensen die één-slang monoblocks, hotelunits, raamunits of oudere 2-duct monoblocks gewend zijn. Ze maken echter wel wat meer lawaai dan een moderne, stille split-binnenunit, waarbij het regelen van condensorventilator en compressor in de buitenunit plaats vindt (soms echter slecht gedempt en hebben de buren hier weer meer last van). De Innova heeft alles ingebouwd, de compressor is bij de goed gedempte Innova echter binnen nauwelijks tot niet hoorbaar, daar zijn de meesten het over eens. Het veranderen in toerental van de condensorventilator (op- en aftoeren, meer of minder blazen van de luchtstroom door het apparaat en de kanalen door de muur) hoor je 's nachts in een stille slaapkamer echter wel. Hoe ernstig dit is of hoe goed je er bij kunt slapen, blijft echter persoonlijk. Echt vibreren of brommen tijdens aanslaan treedt bij mij echter niet op. De Innova's hangen wel aan massieve muren.
De eerste 10HP die door mij werd aangeschaft, geeft totaal geen last bij mijn 16-jarige zoon op zijn slaapkamer, hij slaapt er altijd goed doorheen. De tweede 12HP in de woonkamer ervaart mijn vrouw als behoorlijk stil en deze heeft flink aangestaan overdag tijdens de hittegolf. De derde 10HP hangt weer op een slaapkamer, mijn vrouw slaapt er volledig door heen, maar ik doe hem zelf wel eens uit, mocht ik er toch 's nachts wakker van worden. Tijdens de hittegolf liet ik hem echter aan. Het toeren went toch wel en fatsoenlijk, koel kunnen slapen, terwijl het buiten tropisch warm is, brengt ook wel rust.
Heb je echter een vrij grote airco in een kleine ruimte (bv. HP12 in een kleine slaapkamer) geplaats dan zal de airco, zelfs op laag vermogen, de temperatuur snel bereikt hebben en weer terug regelen (aftoeren van de kanaalventilator). Dit om de 5-15 minuten pendelen kan 's nachts ook goed hoorbaar en voor sommigen dus vervelend zijn.
Ik gebruik op de slaapkamer eigenlijk alleen de normale laag vermogen, koelende stand (kleinste blokje op het display, ook tijdens een hittegolf) en zorg er voor dat de slaapkamer op temperatuur is voor ik mijn bed in duik, vaak zet ik de 10HP airco dan uit. Soms laat ik hem op nachtstand echter aan staan, bv tijdens een hittegolf. Er volledig doorheen slapen is na één of twee nachten wennen voor mij dan ook wel mogelijk.
In de veel grotere woonkamer staat de 12HP altijd op de automatisch vermogen, koelende stand (na elkaar wandelende blokjes op het display). De airco bepaalt dan zelf wanneer het volledige (nominale) koelvermogen van 2,4kW gebruikt wordt, zal meestal echter ook naar laag vermogen terug regelen.
Hopelijk heb je hier zo wat aan.
[
Voor 87% gewijzigd door
rweust op 18-09-2020 14:58
]