MagniArtistique schreef op vrijdag 24 september 2021 @ 18:17:
[...]
Klassiek geval Godwin 2.0.
Als we dan klaar zijn met de oneliners - een autoritaire staat is geenszins wat ik onderschrijf.
Je hebt te maken met volumes die eisen dat er selectiecriteria toegepast worden. Dan zijn false positives onvermijdelijk, in welke tak van sport/business je dan ook opereert. En of dat 30, 20, 10 of zelfs 'maar' 0,5% is op 17 miljoen inwoners, dat brengt slachtoffers met zich mee. Dat is geenszins goed te praten, maar onvermijdelijk. Het kan wel voorkomen worden: een factor 2000 op de bezetting bij de toeslagen. Met hetzelfde gemak pakken we ook de woning crisis aan: een factor 500 aan geschoold bouwpersoneel.
Dat we niet in een utopie leven betekent niet dat we op een dystopie afstevenen. Soms is het roeien met de riemen die je hebt.
Je hebt geen idee waar je het over hebt klaarblijkelijk, compleet met het vervallen tot die binaire projecties - kom op zeg. Dat voegt toch niets toe.
De observatie is die van
predispositie autoritarisme. Maak er wat huiswerk van, want het is van toepassing. Hoe lastig ook, hoe gevoelig ook, het is ons publiek debat binnengeslopen - want het zit er bij een minderheid van ons in, en we hebben het genormaliseerd binnen kaders van sadopopulisme.
Ik weet niet of je dat huiswerk voor academisch perspectief wil doen, of vanuit verkenning onderzoeksjournalistiek of misschien anderszins toegankelijke publicaties van boeken, maar het is voor geen van die sporen niet moeilijk - tenslotte is de onderzoeksbasis nieuw noch beperkt.
Als je dan toch bezig bent, dan is er ook nog iets wat we "de
banaliteit van het kwaad" noemen als concept binnen kaders van
beschaafde samenleving - en dat is geen morele of sociale term, maar een sociaal-economisch begrip binnen zowel politieke economie als sociologie. Er ligt immers een harde historische correlatie met de genomen invalshoek en genoemde predispositie binnen debat.
De historische effecten daarvan, nu ja, daar hoeven we het niet over te hebben. Eenieder die een beetje geschiedenisles heeft gehad kent de voorbeelden wel, van de afgelopen paar duizend jaar
Het heeft geen nut voor mij om dit in detail hapklaar te maken, niet gezien je reactie, helaas. Die staat enkel eigen verkenning en onderzoek toe, wat ik prima kan begrijpen - zoals gezegd, het ligt allemaal gevoelig en complexiteit komt al snel op tafel bij dit soort onderwerpen tussen de pixels door. Ik moedig dan ook eigen verkenning aan. Immers, waar meetbare realiteit gezien wordt binnen binaire projectie zijn mensen niet genegen tot gezamenlijke verkenning of discussie. Dat gezegd, het is wat huiswerk maar het is allemaal prima te doen.
Het is wel een kwestie van willen. En ja, dan komen we wederom uit bij predispositie autoritarisme binnen publiek debat.
Laat ik afsluiten met dit: er is niemand in dit topic die ook maar iets heeft gezegd van het niet roeien met de riemen die je hebt. Behoudens jouw stelling als aanname. Er wordt wel opgemerkt dat de riemen niet vanzelfsprekend toepasbaar zijn of blijven, en er wordt ook - terecht - opgemerkt dat we nooit mogen vergeten dat het
gebruik van gereedschap nooit zonder effect is. Los van intentie, maar ook conform intentie.
Veel plezier!
Populisme: de weigering van complexiteit en de poging om simplistische antwoorden te formuleren op ingewikkelde vraagstukken middels gebruik van elke mogelijke prikkel van gedrag - i.p.v. moeite te doen voor gezonde participatie.