De sociale evolutie waar jij hier een van de gevolgen van opschrijft is veroorzaakt door beter voldoening van de primaire basis behoeften en veranderingen in de samenleving waar meer tijd is voor het individu.klaaas schreef op vrijdag 22 juni 2018 @ 21:19:
Ik ga er even een slinger in een wat andere richting aan geven, omdat we op sommige punten idd niet verder komen.
[...]
Ik vind (veranderende) wereldbeelden en hoe die je interpretatie van zaken beïnvloeden erg interessant. Waarschijnlijk komt dat mede doordat ik zelf een paar behoorlijke veranderingen in mijn wereldbeeld kan aanwijzen in mijn leven. Wat ik echter niet zo eenvoudig kan aanwijzen is wat die verandering veroorzaakt heeft. Maar eigenlijk begint het al met het ontstaan van je wereldbeeld. Hoe gebeurt dat? Het zal het geheel zijn van de dingen die je meemaakt, je opvoeding, de boeken die je leest etc. Het is in ieder geval niet iets dat je van de ene op de andere dag aantrekt als een kledingstuk. Althans, dat lijkt me niet heel gangbaar.
Ook veranderingen in iemands wereldbeeld zijn volgens mij zelden rationele beslissingen. Het is niet dat je zelf je wereldbeeld uitkiest. Je zou bijna zeggen dat het wereldbeeld jou uitkiest. Zo'n verandering in de visie op de doodstraf is wat dat betreft ook interessant. Want veranderingen van wereldbeeld kunnen blijkbaar ook maatschappijbreed optreden. Blijkbaar moest het steeds humaner. Eerst de meest humane manier om mensen te doden en vervolgens mensen helemaal niet meer doden. Waar komt dat vandaan? Er zullen vast wat wetenschap-fans zijn die dat op het conto van de wetenschap willen schrijven, maar dat is met dit soort dingen toch lastig. Het was niet dat we opeens geconfronteerd werden met de wetenschappelijke conclusie dat iemand na het voltrekken van de doodstraf dood was. Dat was al wat langer bekend.
Dit is wel logischer dan andersom, want terwijl dit aan de gang was waren ze in het zuiden met die zelfde bijbel aan het zwaaien dat slavernij wel van goed mag. Veel groepen in het zuiden van de VS zullen wel niet blij zijn dat het voornamelijk over slavernij ging, er waren zat voorbeelden afgelopen jaar na het weghalen van beelden van gen. Lee.Ten aanzien van de doodstraf heb ik me verder niet ingelezen, maar van een andere grote verandering in wereldbeeld weet ik ietsie meer. Als je kijkt naar de afschaffing van de slavernij, dan is het bekend dat een aantal van de grootste voorvechters van de afschaffing christenen waren, die handelden vanuit hun christelijke overtuigingen, waarbij ze zich ook beriepen op de bijbel (waar slavernij an sich niet 'letterlijk' wordt afgekeurd). Je zou dan cynisch kunnen zeggen dat eerst hun wereldbeeld veranderd was en dat ze toen hun interpretatie van de bijbel daarop hadden aangepast. De vraag waar de verandering van hun wereldbeeld dan vandaan kwam is daarmee echter nog niet beantwoord. Je zou het ook om kunnen keren: wellicht zijn ze door het voortdurend lezen van de bijbel gekomen tot hun andere wereldbeeld. Ik denk dat je daarmee de werkelijkheid meer recht doet.
Ik denk dat dagelijkse blootstelling aan de bijbel je alleen veranderd als je op zoek bent naar iets. Al zou je mij dagelijks bijbel verhalen voorlezen gaat in mij niet veel veranderen. Het enige waar ik beter in zou worden is het schieten van gaten en de bijbel in consistentie problemen beter benoemen.Het lijkt me ook geen rare veronderstelling dat dagelijkse blootstelling aan de bijbel uiteindelijk je wereldbeeld verandert. Volgens mij is dat niet een exclusief religieus dingetje, maar gaat het op voor veel meer zaken. Een homofoob persoon zou zo maar tot andere gedachten kunnen komen als hij een homosexuele collega heeft waar hij dagelijks mee samenwerkt. Persoonlijk geloof ik dat in het geval van blootstelling aan de bijbel God daar dan ook nog op de 1 of andere manier in meekomt en meewerkt. Ik ben dan ook niet zo bang voor verandering. Niet elke verandering is goed, maar we hebben als mensheid toch echt wel wat stappen gemaakt gelukkig. Ik ben er vervolgens ook niet zo huiverig voor om te zeggen dat mijn huidige ideeën wellicht niet allemaal./ helemaal gedeeld worden door de schrijvers van de bijbel. Nu maar hopen dat dat na mijn dood geen onprettige verrassingen oplevert
De kans is groot dat we na onze dood in het zelfde schuitje zitten. Met alles wat we weten is het een 50/50 of er uberhoud een god bestaat. En dan is er nog een 1/10000 dat je de juiste god hebt, als ik jou was zou ik me er niet zo druk over maken, er zijn zat mensen om je bij de eeuwige BBQ gezelschap te houden. En als er geen god is hoef je je helemaal niet druk te maken.