Ardana schreef op zondag 17 juni 2018 @ 21:17:
Taal veranderd gedurende de jaren. Betekenissen ook. &[...]
Wellicht dat idd de Thora gedurende al die eeuwen letter voor letter ongewijzigd is, maar de betekenis is wel degelijk gewijzigd, dat is inherent aan menselijke taal.
Tja... dat kan. Maar dat vind ik vergezocht. Het gaat veelal toch om basisdingen en vergeet niet dat de wetten van de Tora vele eeuwen niet alleen worden geleerd maar ook gepraktiseerd.
Je schrijft eerder zelf dat "adultery" en "sexual immorality" aan interpretatie onderhevig zijn. Dan lijkt het me dat homoseksualiteit niet per definitie onder die noemers vallen.
In de Tora wordt 'bijliggen bij een man zoals bij een vrouw' als een gruwel getypeerd door God, dus dat is vrij expliciet en niet discutabel. Echtbreuk is overspel plegen met een vrouw die getrouwd is met een andere man.
maar kan nog steeds even scherp zijn tegen de "er moet wel een god zijn, want alles is zo wonderbaarlijk"-religeuze.
Tja dat is een argument maar geen heel sterk argument. Bovendien: wat voor eigenschappen heeft die god dan?
Mensen kunnen fouten maken, toch? Dus als mensen na discussie een foute conclusie trekken, mag en kan god die niet corrigeren? Kom ik terug op: is god dan niet almachtig en alwetend?
Mensen kunnen fouten maken, zeker. Maar het punt is ook niet dat de minderheidsmening niet de waarheid is, maar dat het niet de waarheid is die de meerderheid heeft gekregen dus niet in de praktijk gevolgd wordt. Een voorbeeld: aardewerk en ijzer zijn vatbaar voor 'smaak', wat betekent dat als je vlees kookt in een pan van ijzer of hete kippesoep eet in een aardewerken kom, je deze daarna niet mag gebruiken voor hete gerechten waar melk in zit (verwerkt).
Er is een discussie of GLAS wel of niet vatbaar is voor smaak: zo ja, mag je daar ook niet afwisselend hete vleeskost en hete melkkost in gebruiken, maar als het de smaak NIET absorbeert, kun je dus wel de ene keer het ene en de andere keer het andere gebruiken.
De argumenten en discussie - die ik even achterwege laat - vóór en tegen zijn beide valide maar uiteindelijk zal er toch iets besloten moeten worden en wordt er over gestemd en wordt er besloten dat het wel of niet vatbaar is en daarmee klaar. Maar dat betekent dus niet dat de minderheidsmening niet valide is. Het is slechts niet de praktijk. Zo zijn er duizenden discussies met duizenden uitkomsten.
wat is het voordeel van Jood worden/zijn? Oftewel, als je geen Jood bent, waarom zou je dan Jood willen worden?
Er is geen voordeel van Jood worden/zijn. Een Jood is niet meer of minder dan een niet-Jood, maar heeft domweg andere plichten dan een niet-Jood.
En is er 'n manier om "Jood-af" te worden?
Nee. Al kun je als Jood natuurlijk besluiten niet meer Joods te leven, etc. etc. maar volgens de religie ben je nog steeds Joods.
En of dat gebod om kinderen te krijgen (geldt dat gebod zowel voor mannen als vrouwen trouwens?)
Alleen voor mannen. (Waarom weet ik niet zo 1-2-3)
niet het enige is dat het Jodendom in staat houdt... Want (en nee, dit is geen trol of iets dergelijks) als Jodendom vrijwel enkel via moeder-kind doorgegeven wordt, kunnen die ervoor kiezen om het niet door te geven...
Iemand met een Joodse moeder is Joods. Daar kan de moeder (en het kind) niet omheen. Maar inderdaad, als alle Joodse vrouwen zouden besluiten om geen kinderen meer te krijgen en er zouden ook geen mensen toetreden tot het Jodendom, is het Jodendom in ca 100 jaar uitgestorven. Maar geldt dat niet voor alle volken, mensen, dieren, soorten, etc?
Zijn er ook wetten waarvan de wetenschap bevestigd heeft dat ze niet nuttig cq slecht zijn? Just curious.
Niet nuttig die zijn er genoeg. Ik denk dat de wetenschap weinig kwaad ziet in het mengen van wol en linnen in een kledingstuk. Of de wetenschap bevestigd heeft dat er dingen zijn die slecht zijn weet ik eigenlijk niet. Maar er zijn genoeg zaken die op gespannen voet staan met de moderne, geëmancipeerde geïndividualiseerde maatschappij zoals verplicht hoofdbedekking voor getrouwde vrouwen of de plicht voor de Joodse man om zijn vrouw sexueel te bevredigen als zij dat wenst.
Hoe kijk jij daar de discussie ging over wonderen en het feit dat de dieren onmogelijk in de ark passen naar dan?
Tja, wonderen. Kijk, als je in een God gelooft die het universum met al haar wetten heeft gecreëerd zijn de mogelijkheden eindeloos en is een wonder meer of meer geen probleem om in te geloven. Maar ik kan me helemaal in atheïsten verplaatsen die die zaken dezelfde status geven als pratende wolven of een fee die een pompoen omtovert in een koets

Hoe rijm je jouw religie met de Big Bang Theorie, natuurkunde en evolutie?
De Big Bang Theorie gaat ervan uit dat de natuurwetten (misschien natuurwetten die wij nog niet eens ontdekt hebben) altijd opgaan en er geen invloed is van iets 'buiten de natuur'. Dus er zijn verschillende uitgangspunten dus ik geloof best dat de Big Bang Theorie klopt binnen haar uitgangspunten.
Natuurkunde is prachtig. Ik heb me een klein beetje verdiept in quantummechanica en begrijp er heel weinig van maar genoeg om te begrijpen dat het de natuurkunde 100 jaar geleden op z'n kop heeft gezet.
Galileo beweerde dat de aarde om de zon heen draaide en de kerk verbood hem dit te leren en zei dat de zon om de aarde draait.
Einstein heeft volgens mij bewezen dat ze om elkaar heen draaien en dat het onmogelijk is te zeggen welk lichaam om welk lichaam draait. Dat vind ik schitterend.
Ook de evolutietheorie is een prima theorie, maar gebaseerd op een voor Joden onaanvaardbare hypothese.
Waaruit blijkt dat (dat God zich heeft geopenbaard)voor jou? Want aan mij heeft hij zich zeker (nog) niet geopenbaard... Het is geen algemene waarheid.
Dat heb ik de pagina's hiervoor en eind van deel 3 van dit topic betoogd: God heeft zich 3300 jaar geleden geopenbaard aan mijn voorouders en sindsdien doen we er alles aan om die herinnering levend te houden. Ten eerste natuurlijk om de Tora door te geven en ten tweede door heel veel dingen te 'doen' die ons herinnert aan de gebeurtenissen 3300 jaar. Pesach (Joods Pasen), het wekenfeest en het Loofhuttenfeest zijn allemaal feesten die ons herinneren aan de gebeurtenissen 3300 jaar geleden.
klaaas schreef op maandag 18 juni 2018 @ 12:48:
Waarom zou ik dan, als ik met iemand een normaal gesprek wil voeren, een term gebruiken die mogelijk irritatie oproept?
Overigens vraag ik me af of cherry picking ook onbewust kan gebeuren. Wikipedia stelt dat ook, maar helaas zonder onderbouwing. Als je niet bekend bent met een deel van een bron is er ook geen sprake van ‘achterwege laten’ toch? En ‘picking’ impliceert dat je een keuze maakt. Kan dat onbewust? Het gebruik van de term cherry picking is dan op z’n minst misleidend.
OK, laten we het dan willekeur noemen. Dit gebeurt denk ik heel erg vaak onbewust. Ik hoorde pas dat in veel wetenschappelijk onderzoek conclusies niet kloppen omdat bij een herhalingsonderzoek heel andere conclusies worden getrokken. Een van de oorzaken die genoemd worden is omdat men niet 'objectief' was en bijvoorbeeld onder druk van subsidies wilden 'scoren'.
Een kind dat een slecht rapport heeft probeert nadruk te leggen op dingen die WEL goed zijn terwijl objectief gezien het gewoon een slecht rapport is.
Ouderen die bewust of onbewust alleen de goede herinneringen oprakelen om hun stelling dat 'vroeger alles beter was' te onderbouwen.
etc. etc. etc.
Maar de interpretatie van de Thora lag toen nog niet zo vast, getuige het grote aantal stromingen binnen het Jodendom van die tijd.
Welk grote aantal stromingen? de interpretatie van de orthodoxe Joden nu wijkt niet veel af van die van Ezra, koning David, Simson of Jozua, om maar even een paar figuren te noemen.
Dat klopt in zoverre dat Constantijn graag de eenheid in de kerk wilde bewaren en zodoende graag een duidelijke uitspraak wilde t.a.v. de relatie God-Jezus. Inhoudelijk sloot die uitspraak aan bij wat de bisschoppen leerden en niet bij de visie van Arius. Maar het idee dat Jezus (op de 1 of andere manier) God(delijk) was is natuurlijk al veel ouder dan de Nicea en gaat terug op de geschriften van het NT uit de 1e eeuw.
Het feit dat een politicus (Constantijn) druk zet om daar 'duidelijkheid' over te willen doet mijn wenkbrauwen toch wel fronsen. Wat als Arius de overhand had gehad? Dan was Jezus toch geen god?
Verder zijn er nu ook christenen (J-getuigen) die de goddelijkheid van Jezus afwijzen.
Ik begrijp dat je als orthodoxe Jood uiteindelijk bij de letter van de geboden blijft, maar dat wil toch niet zeggen dat er over de geest van de geboden niet is nagedacht (je noemde zelf even terug het voorbeeld dat bepaalde technieken niet in de geest van het sabbatsgebod waren.)
Ja, het is dus
wel toegestaan een koffiezetapparaat met tijdklok te zetten en filterkoffie te drinken op de sabbat maar het is niet in de geest van de wet. Niet meer, niet minder en niemand die het mij zal verbieden. Gewoon een privémening van een rabbijn.
Ik zou het iig niet kunnen, dat gehoorzamen zonder vragen. Ik wil toch graag weten waarom ik iets doe of zou moeten doen.
Jij en ik zijn dus verschillend en dat is prima. Als we allemaal hetzelfde waren zou de wereld maar een saaie boel zijn

Het ging in het onderzoek over het ontmoedigen van homofilie in de maatschappij.
Ja, maar zij zullen niet zelf actief ontmoedigen door anti-homo pamfletten uit te delen, door met megafoons te roepen dat ze er tegen zijn of geweld te gebruiken. Maar als je het ze
vraagt geven ze eerlijk antwoord.
Ik zou mijn mening nooit als wet willen beschouwen. Maar een mening heb ik wel ja.
Prima, ik ook

Maar als mijn mening is dat ik op sabbat vuur kan maken strookt mijn mening niet met de Tora en ik geef dat dan ook gewoon toe. Is ook helemaal niet erg. En ik heb Joodse vrienden die de sabbat 100 keer per week breken en dat is iets tussen hen en God. Klaar.

Maar waar ik minder goed tegen kan is als mensen zeggen dat ze volgens de Tora leven terwijl ze dat aantoonbaar niet doen. Daarin moet ik mezelf dus verbeteren

het christendom m.i. veel meer nadruk legt op de eigen verantwoordelijkheid.
Waarop baseer je dat? Ik vind juist dat het christendom veel minder eigen verantwoordelijkheid met zich meedraagt dan het Jodendom. Dat wil ik graag toelichten maar ik ben eerst benieuwd naar de onderbouwing van jouw uitspraak.
Ik blijf ook binnen het christelijke kader graag zo consequent mogelijk 😉 Dus eet ik niet kosjer maar wel gezond. En dan niet enkel omdat ik graag een beetje fatsoenlijk oud wil worden maar ook uit respect / dankbaarheid voor het lichaam dat ik gekregen heb.
Maar waarom eet je niet kosjer als je ervan overtuigd bent dat het eetgewoonten zijn die God aan de mensen heeft opgedragen? Echt een oprechte vraag. Natuurlijk hoef je van mij niet kosjer te eten en noch het Jodendom, noch het christendom legt jou op om kosjer te eten, maar vanuit jouw gedachtengang hiervoor concludeerde je zelf dat het wellicht gezond is voor ALLE mensen.