RaZ schreef op maandag 26 maart 2018 @ 11:25:
Sluitwerk van 1998 werkt die bulgaars methode ook niet.
Als je zo'n slot heb wat in de deur zit, zoals hierboven, kan ook prima met ouders sluitwerk. Eerste punt is dat er een flinke schroef in de deur zit waardoor je hem niet uit het beslag kan trekken, volgende punt is dat je met de sleutel iets moet omdraaien wil die er uberhaupt uitkunnen.
Ze draaien een hard stalen schroef in het sleutelgat, en met een krik of hefboom zetten ze er zodanig veel kracht op dat het slot in het midden, de zwakste plek, door midden breekt.
Met een dun voorwerk duwen ze de andere helft er aan de binnen kant uit, en met een
bouwsleutel draai je het insteekslot open.
Dat werkt prima met oud sluitwerk, en juist vooral met insteeksloten met een losse cilinder.
Ze hebben dit een jaar of 2 geleden bij mijn achterdeur geprobeerd, maar de schroef brak eerder dan de cilinder.
Bij goedkoop beslag gebeurd het ook wel dat ze het beslag ombuigen en met een tang de cilinder pakken en afbreken. Dat lukt ook als de cilinder te ver uit het beslag uitsteekt.
Beide vallen zover ik weet onder de 'Bulgaarse Methode'; het verwijderen van de cilinder uit een insteekslot.
Ik ben vrij lang op zoek geweest naar nieuwe cilinders, waar ik ook erg heb gelet of ze bestand zijn tegen
klopsleutels. Daar heb ik onder andere
deze lijst van de ConsumentenBond bij gebruikt.
Omdat de combinatie kerntrek/klopsleutel-vast mij te duur werd ben ik voor beslag met kerntrekbeveiliging, en een cilinder die niet geklopt zou moeten kunnen worden gegaan. Vervolgens ook een
bijzetslot met een ander, minder bekend merk cilinder geplaatst om de kans te verkleinen dat ze ook daar een klopsleutel voor bij zich hebben. Plus een antiinbraakstrip, anders heeft het allemaal überhaupt geen zin.
Kijk
niet alleen naar de SKG normering en/of het politiekeurmerk. Die testen zijn héél beperk.
Het merk van het beslag doet er mijn inziens veel minder toe, die zijn allemaal stevig en gaat vooral om uitstraling.
ThinkPadd schreef op maandag 26 maart 2018 @ 11:27:
We hebben nu ook losse deurknippen op beide deuren. Als we gaan slapen is dat prima, maar als we van huis gaan kun je die er niet op te zetten. Hoe moeilijk is het om (als aanvullende maatregel naast kerntrekbeveiliging) de deur te upgraden naar meerpuntssluiting zodat hij boven en onder ook vastgrijpt?
Met het juiste gereedschap kan je het zelf doen. Maar je hebt bijvoorbeeld een bovenfrees nodig voor een gleuf in de kopse kant van je deur.
Eenvoudiger is één of twee bijzetsloten plaatsen. Dan heb je voldoende aan een spiraalboor/speedboor en een bijtel.
SKG test met een aantal methoden. Als een slot niet, of pas na vijf minuten, testen geopend wordt, krijg hij 3 sterren. Lukt het na 3 minuten dan is het 2 sterren. Maar een klopsleutel of lockpicking wordt bijvoorbeeld niet geprobeerd.
bronDaar zijn sluitingen met rolnokken in plaats van pen- en haakschoten voor. Als je wat kracht moet uitoefenen dan werkt een kruk-bediende in plaats van een cilinder-bediende meerpuntssluiting wel fijner, maar een kruk aan de buitenzijde betekend dat je de deur ook op slot moet doen ook als je thuis bent.
Een anti-inbraakstrip trekt een deur overigens ook een beetje recht, en beperkt tocht langs de lange zijde.
[
Voor 30% gewijzigd door
frickY op 10-04-2018 17:01
]