Acties:
 • +11Henk 'm!

 • Daan_
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 20:35

Daan_

Alles op zijn tijd !!

Topicstarter
Het Sony E-Mount Objectieven Topic 2018Welkom in het objectieven topic voor Sony E-Mount. Dit topic is dus bedoeld voor discussie voor Sony E-mount objectieven.

De objectieven die geschikt zijn voor het Full Frame systeem zijn ook geschikt voor APS-C.

We hebben het in diverse categorieën verdeeld
• Full Frame - Zooms
• Full Frame - Primes
• APS-C - Zooms
• APS-C - Primes
• Teleconverters
• Adapters (om bijvoorbeeld Canon, Nikon etc. objectieven te kunnen gebruiken)


Overige Sony topics:
Het grote Sony A7-serie topic
Het algemene Sony topic

« · ^

Inhoudsopgave


Full Frame Zooms Full Frame primes APS-C Zooms APS-C Primes TeleconverterAdapters

[Voor 7% gewijzigd door Daan_ op 20-05-2018 08:59]

Mijn plekje op het web -_- MTB gpx routes Reichswald & Fotografie blog


 • Daan_
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 20:35

Daan_

Alles op zijn tijd !!

Topicstarter
https://static.tweakers.net/ext/f/8bE1v9dm1XObEA8WTtm7MCJr/full.png

Sony 12-24mm f/4.0G
Met zijn ultra groothoek is het Sony FE 12-24mm f/4.0G een zeer veelzijdig en flexibel inzetbaar objectief geschikt voor Sony fullframe E-mount camera's. Daarbij ben je verzekerd van een diafragma van f/4.0 over het gehele zoombereik. Het innovatieve en optische design omvat vier asferische elementen die zorgen voor goede scherpte en een hoge resolutie van hoek tot hoek. Daarnaast zijn er drie ED-glaselementen en een Super ED-glaselement in het design verwerkt en wordt er gebruikgemaakt van Nano AR-coating. Al deze factoren zorgen ervoor dat de chromatische aberraties maximaal wordt beperkt in het gehele beeld.

pricewatch: Sony FE 12-24mm F4 GSony 16-35 f/2.8 GM
De Sony FE 16-35mm f/2.8 GM is een lichtsterk en veelzijdig ultragroothoek zoomobjectief ontworpen voor fullframe Sony systeemcamera's met E-mount. Dit objectief combineert een ongelofelijk hoge resolutie met het prachtige bokeh van de G Master-serie en is dankzij het brandpuntsbereik van 16 tot 35mm bijzonder geschikt voor landschappen, stadsgezichten, portretten en nog veel meer. Bovendien is het objectief dankzij het compacte en lichte ontwerp zeer draagbaar en eenvoudig in gebruik.

pricewatch: Sony FE 16-35 mm F2.8 GM
^


Zeiss Vario-Tessar T* 16-35 mm f/4 OSS
Dit objectief is vooral bedoeld voor de fullframe gebruiker die op zoek is naar een UWA. Voor APS-C gebruikers geeft deze Zeiss een wat vreemd bereik. Net zoals bij de andere Zeiss objectieven is de bouwkwaliteit erg goed. Hij is net iets groter dan de Zeiss 24-70. Vergeleken met de 16-35 voor de A-mount plus adapter is het totaalplaatje wel een stuk kleiner. Scherpte is goed op f/4, en wordt nog wat beter als je gaat afstoppen. Wel zie je in RAW wel wat vignettering en vervorming, die je in nabewerking weg zal moeten halen. De prijs is fors, maar daar krijg je in dit geval wel een hoop voor terug.

pricewatch: Sony Vario-Tessar T* FE 16-35mm f/4.0 ZA OSS

« · ^


Sony 24-70 f/2.8 GM
Het lichtsterke Sony FE 24-70mm f/2.8 GM objectief biedt een veelzijdige brandpuntsafstand van groothoek tot korte telelens en is ontworpen voor E-mount systeemcamera's. Met een contstant maximaal diafragma van f/2.8 biedt het objectief consistente prestaties over het gehele zoombereik. Het objectief is hierdoor ideaal voor fotograferen in omstandigheden met weinig omgevingslicht. Daarbij zorgt het cirkelvormige diafragma met negen lamellen voor een zeer fraai bokeh. Het objectief is hierdoor dan ook geschikt voor een breed scala aan toepassingen, zoals architectuur-, landschaps-, portret- en reisfotografie.

pricewatch: Sony FE 24-70 mm F2.8 GM

« · ^


Zeiss Vario-Tessar T* 24-70mm f/4 ZA OSS
Deze Zeiss is bedoeld voor mensen die wat meer willen dan de 28-70 kitlens. De bouwkwaliteit is erg goed en heeft bescherming tegen stof en vocht. Wel is het een behoorlijk grote lens voor de E-mount camera's. Optisch is het allemaal minder rooskleurig. Er wordt op gerekend dat vervorming en vignettering softwarematig gecorrigeerd worden. Doe je dit niet dan gaat dit zeker opvallen. De scherpte is in het midden op f/4 al zeer goed. Voor de randen moet je afstoppen tot f/8 voor de beste resultaten, maar deze worden niet zo goed als in het midden. De bokeh is aan de drukke kant.

pricewatch: Sony Vario-Tessar T* FE 24-70 mm F4 ZA OSS
« · ^


Sony 24-105mm f/4.0G OSS
Constant maximaal diafragma voor gelijkwaardige prestaties over het hele bereik. Dit wordt ondersteund door het optisch ontwerp van zeventien elementen in veertien groepen met daarin asferische, advanced asferische en extra-lage dispersie lenselementen. Het objectief beschikt verder over Nano AR-coating, Optical SteadyShot beeldstabilisatie, een Direct Drive supersonische AF-motor en een weerbestendig ontwerp.

pricewatch: Sony FE 24-105mm f/4 G OSS

« · ^


Sony FE 24-240 mm f/3.5-6.3 OSS
Een superzoom voor de fullframe E-mount camera's, behoorlijk groot in afmetingen. Met 10x zoom een behoorlijke range, al zitten veel APS-C tegenhangers al op 15-16x. Superzooms zijn compromissen om een groot bereik af te dekken, daarom zijn de prestaties meestal een tandje minder. Deze Sony presteert wat scherpte betreft behoorlijk goed, beter dan dat je van een superzoom zou verwachten. Ook de hoeveelheid CA is beperkt en de AF is vrij snel. Mindere punten zijn er ook: vervorming is vooral in het groothoekgebied duidelijk aanwezig. Ook is vignettering duidelijk merkbaar op grotere diafragma's. De bouwkwaliteit is goed, het objectief biedt ook enige bescherming tegen water en stof. Puur op kwaliteit zal je betere objectieven tegen komen, maar als je met één lens wil rondlopen kan dit een mooie keuze zijn.

Pricewatch
« · ^


Sony 28-70mm f/3.5-5.6 OSS
Het Sony FE 28-70mm f/3.5-5.6 OSS E-Mount objectief is een compact budget full frame zoomobjectief met ingebouwde beeldstabilisatie en een veelzijdig brandpuntbereik van 28-70mm. De ingebouwde beeldstabilisatie compenseert camerabewegingen bij het maken van foto's uit de hand.

pricewatch: Sony FE 28-70mm F3.5-5.6 OSS

« · ^


Tamron 28-75mm f/2.8

Aangekondigd
nieuws: 'Tamron komt met 28-75mm f/2.8-objectief voor systeemcamera's van Sony'


« · ^


Sony 70-200mm f/2.8 GM OSS
Het Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS objectief is door de lichtsterkte, de snelheid van de automatische scherpstelling en de uitstekende OSS beeldstabilisatie zeer veelzijdig in gebruik. En doordat dit veelzijdige objectief een stof- en spatwaterdicht ontwerp heeft, kunt u ervan op aan dat u met deze 70-200mm in allerlei situaties aan de slag kunt. Het optische ontwerp is geavanceerder dan ooit waardoor uw opnames contrastrijk, helder en van een niet te overtreffen kwaliteit zijn.

pricewatch: Sony FE 70-200 mm F2.8 GM OSS

« · ^


Sony 70-200mm f/4 G OSS
is geoptimaliseerd voor fullframe camera's voorzien van een Sony E-mount vatting zoals bijvoorbeeld de Alpha A7 III en A7R III. Met het diafragma van f/4.0 over het gehele zoombereik is dit objectief mooi objectief voor sport- en wildfotografie.

pricewatch: Sony FE 70-200 mm F4 G OSS

« · ^


Sony 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS
Veelzijdig inzetbaar objectief dankzij het zoombereik en de uitstekende beeldstabilisatie. Deze FE 70-300mm is hierdoor niet alleen hét objectief voor sport- en wildfotografie, maar ook voor het maken van reportages en portretten. De scherpstelling kan automatisch of handmatig bepaald worden en de minimale scherpstelafstand is maar negentig centimeter. Voor totale controle over de snelheid van het scherpstellen kun je gebruikmaken van de scherpstelbegrenzer.

pricewatch: Sony FE 70-300mm F4.5-5.6 G OSS
« · ^


Sony 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS
Gericht op sport-, wild- en actiefotografie biedt het Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS objectief extra bereik aan fullframe E-mount camera's. Zoals alle objectieven uit de G-serie levert ook deze FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS een uitstekende resolutie en scherpte met een minimum aan aberraties. Dit is mede te danken aan een Super ED en twee ED lenselementen en een Nano AR coating. Door gebruik te maken van een maximaal diafragma van f/4.5-5.6 is het ontwerp relatief compact gebleven. De toevoeging van het Direct Drive SSM autofocussysteem en de Optische Steadyshot stabilisatie levert ongekende prestaties over het gehele zoombereik op.

pricewatch: Sony FE 100-400 mm G Master
« · ^


Sigma 14mm f/1.8 DG HSM Art

Aangekondigd
nieuws: Sigma kondigt negen prime-objectieven voor Sony FE-mount aan

« · ^


Samyang 14mm T3.1 ED AS IF UMC

Informatie komt nog
« · ^


Zeiss Batis 18mm f/2.8
Door de grote beeldhoek perfect voor de uitdagingen van landschaps-, astro- en architectuurfotografie. Zowel buitenshuis als binnenshuis staat deze 18mm garant voor creatieve standpunten, mede door de beeldhoek, de lichtsterkte én de korte minimale scherpstelafstand van maar twintig centimeter. De stof- en spatwaterdichte Batis-serie objectieven zijn bovendien speciaal ontwikkeld voor Sony systeemcamera's en beschikken niet alleen over automatische scherpstelling, maar ook over een OLED-display voor een perfect afleesbare aanduiding van de afstandsschaal.

pricewatch: Zeiss Batis 2.8/18
« · ^


Sigma 20mm f/1.4 DG HSM Art

Aangekondigd
nieuws: Sigma kondigt negen prime-objectieven voor Sony FE-mount aan

« · ^


Tokina kondigt 20mm-f/2

Aangekondigd
nieuws: Tokina kondigt 20mm-f/2-autofocusobjectief met Sony FE-vatting aan

« · ^


Samyang 20mm f/1.8 ED AS UMC

Informatie komt nog
« · ^


Zeiss Loxia 21 mm f/2.8
Speciaal is ontworpen voor fullframe Sony E-mount systeemcamera's, maar kan ook worden gebruikt op APS-C sensoren. De handmatige scherpstelling is ontwikkeld met speciale aandacht voor gebruik met elektronische zoekers. Daarnaast beschikt het objectief over een handmatig te bedienen diafragmaring met De-Click functie voor een stille werking. De brandpuntsafstand van 21mm maakt dit compacte en lichte objectief ideaal voor zeer uiteenlopende toepassingen van architectuur tot landschappen.

pricewatch: Zeiss Loxia 2.8/21
« · ^


Sigma 24mm f/1.4 DG HSM Art

Aangekondigd
nieuws: Sigma kondigt negen prime-objectieven voor Sony FE-mount aan

« · ^


Zeiss Batis 25mm f/2.0
Exclusief voor Sony E-mount camera's heeft ontwikkeld dat is voorzien van autofocus. Daarbij beschikt het Batis objectief over een handig OLED display op de bovenzijde dat vooral een uitkomst is voor de veeleisende fotografen onder ons. Dit display geeft namelijk de scherpstelafstand en het scherptedieptebereik weer voor een snelle herkenning van uw scherpstelparameters.

pricewatch: Zeiss Batis 2.0/25 (Sony E-mount)
« · ^


Zeiss Loxia 25mm f/2.4
Vast brandpunt objectief voor fullframe Sony E-mount systeemcamera's, maar kan ook worden gebruikt op APS-C sensoren. Ondanks het compacte formaat biedt het objectief uitstekende prestaties over het hele beeldveld van een fullframe sensor. Met de Loxia 25mm geniet je van alle voordelen van je systeemcamera met de creatieve mogelijkheden van traditionele fotografie met handmatige scherpstelling. Of je nu landschappen, architectuur of close-up onderwerpen fotografeert, de Loxia 25mm legt alles tot in de kleinste details haarscherp vast.


pricewatch: Zeiss Loxia 2.4/25
« · ^


Sony 28mm f/2.0
Groothoekobjectief De lensconstructie is opgebouwd uit extra-lage dispersie elementen die chromatische aberraties verminderen en het contrast verbeteren. Daarnaast heeft Sony asferische elementen en een AA-element (Advanced Aspherical) in de 28mm f/2.0 verwerkt die zorgen voor een minimalisatie van sferische aberraties en het behouden van een compact en lichtgewicht objectief.

pricewatch: Sony FE 28mm F2
« · ^


Sony 35mm f/1.4 Distagon T* ZA
Lichtsterk objectief met een vaste brandpuntsafstand die veelzijdig in te zetten is. De FE 35mm van Sony is geoptimaliseerd voor zowel fotografische als video-doeleinden. De diafragmaring heeft instelbare klikgeluiden. Schakel deze uit voor het maken van video's en schakel de geluiden weer in voor een merkbare feedback tijdens het fotograferen. De brede scherpstelring maakt het eenvoudig om de scherpte op de juiste plaats te in te stellen.

pricewatch: Sony Distagon T* Zeiss FE 35mm f/1.4 ZA
« · ^


Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art

Aangekondigd
nieuws: Sigma kondigt negen prime-objectieven voor Sony FE-mount aan

« · ^


Zeiss Loxia 35 mm f/2.0 T*
Speciaal is ontworpen voor fullframe Sony E-mount systeemcamera's. De handmatige scherpstelling is ontwikkeld met speciale aandacht voor gebruik met elektronische zoekers. Daarnaast beschikt het objectief over een handmatig te bedienen diafragmaring met De-Click functie voor een stille werking. De brandpuntsafstand van 35mm maakt dit compacte en lichte objectief ideaal voor zeer uiteenlopende toepassingen van straatfotografie en landschappen tot portretten.

pricewatch: Zeiss Loxia Loxia 35mm f/2 Biogon T* (Sony-E)
« · ^


Sony 35mm f/2.8 Sonnar T* ZAt
Het objectief heeft een lichtsterkte van f/2.8 en is stof- en vochtdicht dankzij speciale afdichtingen. Het diafragma is opgebouwd uit negen afgeronde diafragmabladen voor een perfecte weergave van de scherptediepte, ook wel bokeh genoemd.

pricewatch: Sony Sonnar T* FE 35mm F2.8 ZA
« · ^


Mitakon Speedmaster 50mm f/0.95
De Mitakon Speedmaster 50mm f/0.95 is een ultra snelle prime voor Sony E-mount met handmatige focus en een clickloos handmatige diafragma mechanisme. Het biedt full frame dekking, wat betekent dat het zal werken op de Alpha 7 (II & III), 7R (II & III) en 7S (II). Het biedt intrigerende low-light opties. Het zal ook werken op APS-C E-mount modellen, met een 75mm-equivalent korte telelens beeldhoek.

pricewatch unsorted: Zhongyi Mitakon 50mm F/0.95 Speedmaster Pro voor Sony FE
« · ^


Sony 50mm f/1.4 ZA Planar T*
Lichtsterkte van maximaal f/1.4 zeer veelzijdig in te zetten. Het natuurlijke perspectief en de hoogwaardige beeldkwaliteit zijn aantrekkelijk voor fotografen en videomakers die verwachten dat de prestaties van een objectief niet minder zijn dan het maximaal haalbare. Combineer dit met een verzorgde afwerking en je weet dat de FE 50mm f/1.4 ZA lens een waardevolle toevoeging.

pricewatch: Sony Planar T* FE 50mm F1.4 ZA
« · ^


Samyang 35mm f/2.8 AF

Informatie komt nog
« · ^


Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art
Aangekondigd
nieuws: Sigma kondigt negen prime-objectieven voor Sony FE-mount aan

« · ^


Sony 50mm f/1.8
Toegankelijk standaard 50mm objectief. Ook als je in het bezit bent van een Sony NEX camera met een APS-C formaat sensor kun je dit objectief gewoon gebruiken. Het gedraagt zich dan als een 75mm objectief door de cropfactor.

pricewatch: Sony FE 50mm f/1.8
« · ^


Zeiss Loxia 50 f/2.0
Speciaal is ontworpen voor fullframe Sony E-mount systeemcamera's. De handmatige scherpstelling is ontwikkeld met speciale aandacht voor gebruik met elektronische zoekers. Daarnaast beschikt het objectief over een handmatig te bedienen diafragmaring met DeClick functie voor een stille werking. De brandpuntsafstand van 50mm maakt dit compacte en lichte objectief ideaal voor zeer uiteenlopende toepassingen van straatfotografie en landschappen tot portretten.

pricewatch: Zeiss Loxia 2.0/50 (Sony E-mount)
« · ^


Sony 50mm f/2.8 Macro
Met een minimale scherpstelafstand van slechts zestien centimeter en een indrukwekkende maximale vergroting van 1:1 is het Sony FE 50mm f/2.8 Macro objectief in staat tot het maken van levensgrote close-ups. Dit standaard prime objectief is ontworpen voor gebruik op fullframe Sony E camera's, maar kan tevens worden gebruikt in combinatie met APS-C sensors waarop het een 75mm equivalent heeft.

pricewatch: Sony FE 50mm F2.8 Macro
« · ^


Samyang 50mm f/1.4 AS UMC

Informatie komt nog
« · ^


Sony 55mm Sonnar T* f/1.8
Ook Mel mini Otus genoemd. Het objectief heeft een lichtsterkte van f/1.8 over het gehele bereik en is daarom ideaal voor als je in niet al te beste lichtomstandigheden wilt fotograferen of filmen. Bovendien heeft de lens speciale afdichtingen tegen stof en vocht. Het cirkelvormige diafragma is opgebouwd uit negen bladen en zorgt voor een prachtig weergegeven scherptediepteverloop, dit wordt bokeh genoemd.

pricewatch: Sony Sonnar T* FE 55mm F1.8 ZA
« · ^


Sigma 70mm f/2.8 DG Macro Art

Aangekondigd
nieuws: Sigma kondigt negen prime-objectieven voor Sony FE-mount aan


« · ^


Sony 85mm f/1.4 GM
Als je de perfecte portretlens met een uitmuntende scherpte en een magnifieke bokeh zoekt, is het Sony FE 85mm f/1.4 GM objectief een objectief voor jou. Het is ontworpen en gebouwd volgens strikte standaarden en levert uitstekende prestaties over het gehele beeld, zelfs met een wijd open f/1.4 diafragma.

pricewatch: Sony FE 85 mm F1.4 GM
« · ^


Zeiss Batis 85mm f/1.8
Het eerste fullframe objectief dat Zeiss exclusief voor Sony E-mount camera's heeft ontwikkeld dat is voorzien van autofocus en heeft zelfs optische beeldstabilisatie. Daarbij beschikt het Batis objectief over een handig OLED display op de bovenzijde dat vooral een uitkomst is voor de veeleisende fotografen onder ons. Dit display geeft namelijk de scherpstelafstand en het scherptedieptebereik weer voor een snelle herkenning van uw scherpstelparameters.

pricewatch: Zeiss Batis 1.8/85 (Sony E-mount)
« · ^


Sony 85mm f/1.8
Het objectief heeft een compact en licht ontwerp. Het hoogwaardige optiek en het grote maximale diafragma van f/1.8 zorgen voor een uitstekende beeldkwaliteit. Dankzij het lichtsterke ontwerp kun je zelfs bij weinig licht uitstekende opnames maken. Daarnaast geeft dit ook zeer veel controle over de scherptediepte waarbij je de aandacht echt op het onderwerp kun leggen. Het afgeronde diafragma met negen bladen zorgt hierbij voor een zeer fraaie onscherpe achtergrond. De FE 85mm f/1.8 is dan ook een uitstekende keuze voor gebruik op de Sony fullframe en APS-C systeemcamera's.

pricewatch: Sony FE 85mm f/1.8
« · ^


Sony 90mm f/2.8 Macro G OSS
Maak prachtige close-up- en macrofoto's met het Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS objectief met een 1:1 vergrotingsfactor en full frame compatibiliteit voor Sony E-mount systeemcamera's. Het objectief is geoptimaliseerd voor het maken van macro-opnames en heeft een minimale scherpstelafstand van slechts 28 centimer. Het maximale diafragma van f/2.8 is effectief bij het fotograferen bij weinig licht en maakt een kleine scherptediepte mogelijk. Het optische beeldstabilisatiesysteem maakt gebruik van gyro-sensoren om ongewenste camerabewegingen en trillingen te compenseren met haarscherpe opnames als resultaat. Het cirkelcormige diafragma met negen bladen zorgt voor een zeer fraai bokeh met aangename onscherpe highlights.

pricewatch: Sony FE 90 mm F2.8 Macro G OSS
« · ^


Sony 100mm f/2.8 STF GM OSS
De G Master-serie van Sony is een professioneel inzetbaar objectief met een heel natuurlijke bokeh. Deze FE 100mm heeft een speciale macro-stand en hierdoor is het objectief ideaal voor portret-, product- en macrofotografie. Door het hoogwaardige optische ontwerp kun je keer op keer aan van de scherpte en de kwaliteit van het beeld en ook aan het gebruiksgemak is gedacht. De snelle autofocus en de beeldstabilisatie maken het compleet.

pricewatch: Sony FE 100mm F2.8 STF GM OSS
« · ^


Sigma 105mm f/1.4 DG HSM Art

Aangekondigd
nieuws: Sigma kondigt negen prime-objectieven voor Sony FE-mount aan


Zeiss Batis 135mm f/2.8
Exclusief voor Sony E-mount camera's ontwikkeld. Het objectief is voorzien van autofocus en heeft zelfs optische beeldstabilisatie. Mooie stuk gereedschap voor de veeleisende portret fotograaf.


« · ^


Sigma 135mm f/1.8 DG HSM Art
Aangekondigd
nieuws: Sigma kondigt negen prime-objectieven voor Sony FE-mount aan

« · ^


Sony 400mm f/2.8 GM
Aangekondigd
is de lang verwachte supertelelens voor de G Master-serie van Sony. Verzekerd van een indrukwekkende resolutie en een spectaculair bokeh als G Master-objectief, kun je in combinatie met het maximale diafragma van f/2.8, als professional rekenen op formidabele prestaties. De Sony FE 400mm zorgt voor het vastleggen van de beslissende momenten in een zeer hoge kwaliteit. Ideaal voor bijvoorbeeld sport-, nieuws, en wildfotografen.


« · ^


Samyang 135mm f/2.0 ED IF UMC

Informatie komt nog
« · ^

[Voor 102% gewijzigd door Daan_ op 20-05-2018 08:57]

Mijn plekje op het web -_- MTB gpx routes Reichswald & Fotografie blog


 • Daan_
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 20:35

Daan_

Alles op zijn tijd !!

Topicstarter
https://static.tweakers.net/ext/f/8bE1v9dm1XObEA8WTtm7MCJr/full.png

Sony 10-18mm f/4.0 OSS
Mooi objectief voor weidse landschappen, groepsfoto's of creatieve portretten. De minimale scherpstelafstand van 25 centimeter en het maximale diafragma van f/4.0.

pricewatch: Sony 10-18mm f/4.0 OSS
« · ^


Sony 16-70mm f/4.0 Carl Zeiss T* ZA OSS
Objectief voor alledaagse gebruik. De scherpstelling wordt aangedreven door een lineaire motor, is vloeiend en bijna geruisloos. De 16-70mm is daarom ook prima in te zetten voor filmdoeleinden.

pricewatch: Sony Vario Tessar T* E 16-70mm f/4 ZA OSS
« · ^


Sony 18-105mm f/4.0
Heeft een allround zoombereik. Het bereik staat gelijk aan 27mm tot 158mm bij een 35mm camera. Deze lens is bij uitstek geschikt voor dagelijks gebruik of voor bijvoorbeeld gezellige uitstapjes met het hele gezin. De vier stops Optical SteadyShot beeldstabilisatie vangt ongewenste trillingen en bewegingen op.

pricewatch: Sony A E PZ 18-105mm F4 G OSS
« · ^


Sony 18-135mm f/3.5-5.6 OSS
Dan is het Sony NEX 18-135mm f/3.5-5.6 OSS objectief de lens voor jou! Deze veelzijdige zoomlens voor Sony APS-C systeemcamera's heeft 7.5 keer optische zoom en een brandpuntsbereik van 18 tot 135mm. Landschappen, architectuur, portretten en zelfs close-ups, je legt ze zonder problemen vast. Een extra voordeel is het lichte gewicht en het compacte formaat.

pricewatch: Sony E 18-135mm f/3.5-5.6 OSS
« · ^


Sony 18-200mm f/3.5-6.3 OSS
Telezoomlens met een brandpuntsafstand van 18-200mm. Voorzien van beeldstabilisatie.

pricewatch: Sony E 18-200 mm F3.5-6.3 OSS LE
« · ^


Sony 55-210mm f/4.5-6.3 OSS
Compact telezoom objectief met 3.8x zoom en optische beeldstabilisatie. HDe optische beeldstabilisatie zorgt voor scherpere foto's bij het fotograferen uit de hand.

pricewatch: Sony 55-210mm Zoom Lens Zwart
« · ^


Samyang 8 mm f/2.8 ED AS IF UMC Fisheye
Ultra groothoekobjectief van hoge kwaliteit exclusief ontworpen voor Sony systeemcamera's. Het objectief biedt een enorme beeldhoek van 180 graden. Zoals met alle Samyang-lenzen is alleen handmatige scherpstelling mogelijk. Met een fisheye-objectief kunt u speciale effecten zoals vervorming en overdreven perspectief bereiken. Ook is dit objectief uitstekend bruikbaar wanneer extreme scherptediepte gewenst is. Het objectief is compact en licht.

pricewatch: Samyang Optics 8mm F/2.8 ED AS IF UMC Fisheye (Sony Nex)
« · ^


Zeiss Touit Distagon T* 12 mm f/2.8
Met een brandpuntsafstand van 12mm heeft u een beeldhoek van 99 graden tot uw beschikking. Het objectief heeft 9 diafragmalamellen en is opgebouwd uit 8 groepen met 11 lenselementen van de hoge kwaliteit die u van Carl Zeiss verwacht. De Carl Zeiss T* anti-reflectieve coating weert hinderlijke reflecties en zorgt voor een natuurgetrouwe weergave van rand tot rand. Het metalen ontwerp van de bajonetvatting en de robuuste scherpstelring zorgen ervoor dat u dit objectief jarenlang kunt gebruiken.

pricewatch: Zeiss Touit 2.8/12 (E-mount)
« · ^


Samyang 12mm f/2 NCS CS
Deze 12mm is speciaal ontworpen voor systeemcamera's met een hoge resolutie en heeft een aantrekkelijke prijs. Het objectief heeft een brede ring voor het handmatig scherpstellen en is voorzien van een diafragmaring met een goede grip. De Samyang 12mm f/2.0 NCS CS is met zijn capaciteiten bij uitstek geschikt voor landschapsfotografie of het maken van video's in een kleine ruimte.

pricewatch: Samyang Optics 12mm f/2.0 NCS CS (Sony-E)
« · ^


Samyang 16mm f/2 ED AS UMC CS
Dit is een lichtsterk APS-C groothoekobjectief, en precies dezelfde als de A-mount versie met een verlenging om met de registerafstand van de E-mount samen te kunnen werken. Net als alle andere Samyang lenzen heeft dit model geen autofocus. De bouwkwaliteit is dik in orde, wel is het objectief fors van formaat met een filterdiameter van 77 mm. Scherpte in het centrum is prima, in de hoeken wat minder maar nog steeds goed. Maximale scherpte wordt bij f/4 bereikt. De hoeveelheid CA is beperkt. Vervorming is er wel, als dat niet uniek voor een groothoekobjectief. Vignettering is op grotere diafragma's goed te merken, maar bij een lichtsterk APS-C objectief met deze brandpuntsafstand is dat ook geen verrassing. Een duidelijk minder punt is de hoeveelheid flare, bij het werken tegen de zon in duikt dit snel op. Alles bij elkaar is het voor de prijs een prima objectief, maar op de E-mount wel een erg grote oplossing. De 12 mm f/2.8 van Samyang is een stuk compacter. De 16 mm pancake van Sony is vele malen lichter en compacter, maar ook minder lichtsterk en wat optische prestaties betreft inferieur. Gek genoeg ligt de prijs van de E-mount versie een paar tientjes lager dan de A-mount versie.

Pricewatch
« · ^


Sony 16 mm f/2.8
Eén van de kitlenzen bij de Sony NEX is de 16 mm f/2.8 pancake. Hoewel hij niet zo compact is als zijn Panasonic tegenhanger, is dit objectief voorlopic het meest compacte wat je op je NEX kan schroeven. Er zijn ook twee uitbreidingen op dit objectief beschikbaar. Een groothoekconverter zorgt dat het brandpunt naar 12 mm verandert. Een fisheyeconverter maakt van deze kitlens een 10 mm fisheye objectief. De bouwkwaliteit is erg goed voor een kitlens, en de AF is stil en vrij vlot voor een contrast-AF systeem. De optische prestaties vallen echter nogal tegen. De scherpte aan de randen is alleen op f/8 goed, en er komt veel CA voor. Op de NEX-7 gaat dit objectief helemaal onderuit wat scherpte aan de randen betreft.

pricewatch: Sony SEL16F28 - E 16mm f2.8
« · ^


Sony VCL-ECU1 ultra-wide converter 0,75x
Deze converter van Sony verandert de 16 mm pancake naar een 12 mm objectief. De optische prestaties van de 16 mm pancake zijn niet zo best en de vrees was dan ook dat een converter voor nog verder kwaliteitsverlies zou zorgen. Dit blijkt niet waar te zijn, de optische prestaties zijn ongeveer hetzelfde als die van de pancake zonder converter. Nog steeds niet al te best dus, maar afgestopt op f/8 zijn de prestaties nog redelijk en kan de converter een goede optie zijn voor wijde landschapsfoto's op de NEX. Een alternatief is er namelijk niet.

pricewatch: Sony ECU1 Ultragroothoek-conversielens (VCL-ECU1)
« · ^


Sigma 19 mm f/2.8 DN Art
Dit objectief is optisch hetzelfde als de non-Art versie. Het uiterlijk is gewijzigd en de AF is sneller geworden.
pricewatch: Sigma 19mm F2.8 DN Art (Sony)
« · ^


Sony 20 mm f/2.8 pancake
Dit is de tweede pancake die Sony heeft geïntroduceerd voor de E-mount, naast de 16 mm. Wat grootte betreft verschillen de twee nauwelijks. Scherpte in het midden is prima vanaf f/2.8, in de hoeken moet er afgestopt worden om de maximale scherpte te krijgen. Al is het niet zo dramatisch als bij de 16 mm. Vignettering en CA vallen mee. Vervorming is er wel, dat zal je in de nabewerking weg moeten werken in RAW, in JPEG doet de camera het voor je. Probleem bij dit objectief is de prijs: deze ligt op het moment van schrijven rond de 340 euro. Voor ongeveer de helft koop je de 16-50 f/3.5-5.6 pancake zoomlens. Deze is op 20 mm een stop minder lichtsterk dan dit objectief, maar bied wel meer flexibiliteit

pricewatch: Sony 20mm f/2.8
« · ^


Samyang 21 mm f/1.4 ED AS USM
Dit objectief is door Samyang in 2015 geïntroduceerd. Met een diafragma van f/1.4 is het om het moment van schrijven het meest lichtsterke objectief rond dit brandpunt voor de E-mount. De prijs valt daarbij reuze mee, dat heeft wel een aantal oorzaken. Zo heeft dit objectief geen AF, ook geen elektronische koppeling met de camera. Alles moet dus handmatig ingesteld worden. De bouwkwaliteit is wel prima, met een stevige behuizing. Wat optische prestaties betreft zijn er wel wat kanttekeningen te maken. CA en vignettering zijn behoorlijk aanwezig, dit zal je in de nabewerking op moeten lossen. Ook is er wel wat vervorming te ontdekken. Scherpte in het midden is goed en piekt op f/4. De hoeken zijn duidelijk minder scherp en pieken pas op f/8.

In de Pricewatch zijn geen prijzen te vinden. Hij wordt wel verkocht in verschillende winkels, met op moment van schrijven prijzen rond 430 euro.
Pricewatch
« · ^


SLR Magic 23 mm f/1.7
De zogenaamde "Hyperprime" van SLR Magic is een veel goedkopere optie dan de Zeiss 24 mm f/1.8. Toch zijn de optische prestaties goed, hoewel iets minder dan de Zeiss. Vooral op vervorming en randscherpte moet de SLR Magic het afleggen. Enige variatie in kwaliteit lijkt ook voor te komen, en dit objectief moet het ook zonder AF doen. Kan je met deze tekortkomingen leven dan is dit een zeer voordelige keus boven de Zeiss.

Niet in de Pricewatch opgenomen.
Vergelijking met de Zeiss 24/1.8
« · ^


Zeiss Sonnar T* E 24 mm f/1.8
Dit was de eerste prime die Sony en Zeiss hebben gemaakt voor de E-mount. De prestaties zijn erg goed, de scherpte is al uitstekend in het centrum op f/1.8. Voor de hoeken is met afstoppen nog wel wat winst te boeken. Er is weinig vervorming, wel is er wat vignettering te zien op f/1.8. Bij contrastrijke situaties kunnen wel paarse randjes opduiken. De bouwkwaliteit is erg goed, de AF behoorlijk snel. Inmiddels is de verkoopprijs wat gezakt, maar nog steeds niet goedkoop.

pricewatch: Carl Zeiss 24mm f/1.8
« · ^


Sigma 30 mm f/2.8 DN Art
Dit objectief is optisch hetzelfde als de non-Art versie. Het uiterlijk is gewijzigd en de AF is sneller geworden.

product: Sigma 30mm F2.8 DN Art
« · ^


Sony 30 mm f/3.5 Macro
Momenteel de enige macrolens van het NEX-systeem. Wat grootte betreft zit deze in de buurt van de 18-55 kitlens. Zoals de naam doet vermoeden is dit een macrolens, 1:1 vergroting is mogelijk. Hierbij zit het onderwerp wel minder dan 2,5 van de lens vandaan, dus voor insecten zal dit niet zo handig zijn. Er is nauwelijks vervorming en ook vignettering is nauwelijks aanwezig. De meeste macrolenzen zijn erg scherp, maar bij dit objectief is de scherpte aan de randen niet goed, en afstoppen helpt nauwelijks. In het midden is alles wel scherp, al vanaf f/3.5.

pricewatch: Sony SEL30M35
« · ^


Zeiss Touit Plamar T* 32 mm f/1.8
Bij de introductie van de NEX-7 kwamen Sony en Zeiss samen met de 24 mm f/1.8 uit. Deze 32 mm f/1.8 is een "Zeiss only" lens. De lens is nog maar net uit, maar de eerste tests geven aan dat de scherpte van de lens uitstekend is. Ook is er maar een klein beetje vervorming en vignettering aanwezig. De adviesprijs is 800 dollar, op het moment van schrijven is hij nog niet in een Nederlandse winkel gevonden. Een goedkoper alternatief is de Sony 35 mm f/1.8 met stabilisatie. Een ander alternatief is de Sigma 30 mm f/2.8, die in de oude versie slechts 99 euro kost.

pricewatch: Carl Zeiss Touit Planar T* 32 mm f/1.8 (E-mount)
« · ^


Sony 35 mm f/1.8 OSS
Na de 50 mm de tweede lichtsterke prime van Sony voor de NEX. Ook dit model heeft stabilisatie aan boord, iets dat je steeds meer ziet bij primes. Optisch presteert deze lens erg goed volgens de eerste reviews. De scherpte is wijd open al goed en bereikt zijn maximum rond f/4. Vervorming is niet zo'n probleem en ook CA is er nauwelijks te vinden. Er wordt een zonnekap meegeleverd maar ook zonder heb je weinig last van flare. Het grootste nadeel is momenteel de prijs: zo rond de 450 euro is behoorlijk fors. De komende maanden zal die prijs nog wel wat gaan dalen omdat het nog een nieuw product is. Mocht je de lichtsterkte niet nodig hebben dan is de goedkopere Sigma 30 mm f/2.8 ook een goede optie om eens te bekijken.

pricewatch: Sony 35mm F1.8 OSS
« · ^


Sony 50 mm f/1.8 OSS
Dit objectief is de langverwachte snelle betaalbare prime voor het NEX systeem. Opvallend is dat de lens stabilisatie aan boord heeft. De lens presteert erg goed, scherp in het midden vanaf f/1.8 en in de hoeken vanaf f/2.8. De bokeh is goed, er is weinig vervorming en vignettering te zien. De hoeveelheid bokeh-CA is wel wat groot. Wat wel opvalt is dat de lens beter presteert op de NEX-C3 dan op de NEX-7. Bij die laatste is de scherpte in de hoeken een stuk slechter.

pricewatch: Sony E 50mm F1.8 OSS Zilver
« · ^


Samyang 50 mm f/1.2 AS UMC CS
Met dit objectief zet Samyang een snelle 50 mm op de markt. Wat snelheid betreft valt deze tussen de f/1.8 en f/0.95 modellen die al op de markt zijn. Net als de andere objectieven van Samyang ontbreken AF en een elektronische koppeling met de camera. De bouwkwaliteit is erg goed. Wat scherpte betreft is dit op f/1.2 al heel goed. De meeste scherpte in het midden wordt op f/2 behaald, de hoeken halen hun max rond f/2.8. In de hoeken komt wel wat CA voor. De hoeveelheid vignettering is wijd open aanzienlijk, pas op f/5.6 is het niet meer merkbaar. De prijs is een stuk lager dan de meeste concurrenten.

Pricewatch
« · ^


Zeiss Touit 50 mm f/2.8 Macro
Deze Zeiss heeft een fors prijskaartje en moet het opnemen tegen de 55 f/1.8 van hetzelfde merk en de veel goedkopere Sony 50 f/1.8. Dit is echter een Macro-objectief. De scherpte in het centrum is heel erg goed, afstoppen is eigenlijk niet nodig. Aan de randen is het minder goed en moet je afstoppen tot f/5.6 om tot de maximale scherpte te komen. Chromatische aberraties zijn op f/2.8 niet zorgelijk, maar wordt erger als je afstopt. Iets dat je met macro nog wel eens wil doen. De vignettering valt ook wat tegen. Wat bouwkwaliteit gooit dit objectief wel hoge ogen. Al met al moet je jezelf afvragen of je een behoorlijke klap geld neer wil leggen voor een vrij trage lens. Zoals eerder genoemd zijn er alternatieven, die overigens ook AF hebben wat dit objectief niet heeft.

Pricewatch

« · ^


Sigma 60 mm f/2.8 DN Art
De jongste toevoeging van Sigma voor de E-mount is dit objectief. Net zoals zijn broertjes (de 19 en 30 mm) presteert de 60 mm prima. Centrumscherpte is op f/2.8 al maximaal, ook de randen zijn niet slecht maar worden nog wat beter met afstoppen tot f/5.6. Vervorming is geen probleem en ook chromatische aberratie is goed onder controle. Stabilisatie heeft deze prime niet, om 60 mm kan dat nog wel eens van pas komen. De prijs is misschien nog wel het grootste pluspunt: slechts 170 euro.

pricewatch: Sigma 60mm F2.8 DN Art (Sony)
« · ^


Samyang 300mm f/6.3 UMC CS
Samyang heeft al heel wat ervaring met spiegellenzen en deze lens is hun nieuwste telg. De voordelen van een spiegellens t.o.v. een gewone lens zijn de lagere prijs, kleinere lengte en het lagere gewicht. De nadelen zijn manueel focus, weinig contrast, niet al te grote scherpte en de befaamde "donut bokeh". Daarnaast heeft deze lens maar 1 diafragma opening: f/6.3. Er is nog niet veel verschenen over deze lens, maar verwacht niet dat deze lens de eerder genoemde nadelen niet heeft. Bedenkt overigens ook dat de beeldcirkel enkel groot genoeg is voor aps-c.
pricewatch: Samyang Optics 300mm Reflex f/6.3 ED UMC CS Zwart (Sony NEX)
pricewatch: Samyang Optics 300mm Reflex f/6.3 ED UMC CS Zilver (Sony NEX)
« · ^

Mijn plekje op het web -_- MTB gpx routes Reichswald & Fotografie blog


 • Daan_
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 20:35

Daan_

Alles op zijn tijd !!

Topicstarter
https://static.tweakers.net/ext/f/8bE1v9dm1XObEA8WTtm7MCJr/full.png

Sony 1.4x Teleconverter
Met de hoogwaardige Sony FE 1.4x Teleconverter kun je het brandpuntsafstand van je objectief met veertig procent verlengen zonder verlies van beeldkwaliteit. Communicatie tussen het objectief en de camerabody, zoals het doorgeven van gegevens voor lichtmeting, autofocus en optische beeldstabilisatie, wordt volledig ondersteunt. Daarnaast beschikt de Sony fullframe E-mount teleconverter over een stof- en vochtbestendige constructie waardoor deze bestand is tegen de zwaarste omstandigheden.

« · ^


Sony 2.0x Teleconverter
Met de hoogwaardige Sony FE 2.0x Teleconverter kun je het brandpuntsafstand van je objectief verdubbelen zonder verlies van beeldkwaliteit. Communicatie tussen het objectief en de camerabody, zoals het doorgeven van gegevens voor lichtmeting, autofocus en optische beeldstabilisatie, wordt volledig ondersteunt. Daarnaast beschikt de Sony fullframe E-mount teleconverter over een stof- en vochtbestendige constructie waardoor deze bestand is tegen de zwaarste omstandigheden.

pricewatch: Sony E-Mount 2.0x Teleconverter
« · ^


Sony LA-EA3 Alpha Lens Mount adapter
geschikt om SSM of SAM objectieven met de Sony A mount te bevestigen op fullframe camera's met de Sony E mount. Het diafragma-aandrijfmechanisme van de adapter maakt het mogelijk om automatisch te belichten met de objectieven die compatibel zijn.

pricewatch: Sony LA-EA3 Adapter

Sony LA-EA4 Alpha Lens Mount adapter
geschikt om SSM of SAM objectieven met de Sony A mount te bevestigen op fullframe camera's met de Sony E mount. Het diafragma-aandrijfmechanisme van de adapter maakt het mogelijk om automatisch te belichten met de objectieven die compatibel zijn. Het grote verschil met de LA-EA3 is dat deze adapter een eigen focusmotor heeft, zodat AF met de oudere lenzen zonder eigen focusmotor mogelijk blijft. Het is mogelijk om gebruik te maken van continue fasedetectie en automatische scherpstelling, dankzij het ingebouwde 15-punts autofocussysteem met TTL-fasedetectie en 3 kruissensoren.

pricewatch: Sony LA-EA4 Adapter

Sigma Mount Converter MC-11 Canon EF
Sigma en diverse Canon objectieven met een Canon EF-mount te gebruiken op Sony systeemcamera's met een E-mount. Met deze lensadapter behoud je de de volledige mogelijkheden van het objectief zoals de autofocus en automatische belichtingsmogelijkheden, maar ook de correctie-technologieën die de camera zelf heeft. Tevens is er ondersteuning voor de beeldstabilisatie van de camera.

pricewatch: Sigma Mount Converter MC-11 (Sony E naar Canon EF-mount)

Metabones V5 Canon EF - Sony E-Mount T Smart Adapter
onmisbaar hulpmiddel voor fotografen die Canon EF objectieven willen gebruiken op een camera met de Sony E-mount. De V5 is ten opzicht van de eerdere generaties Smart Adapters voorzien van diverse verbeteringen. Zo beschikt het vijfde generatie model nu over een rubberen afdichting om de camera te beveiligen tegen stof en vocht. Een LED-lampje om de diverse gebruikersinstellingen te kunnen controleren en een speciale schakelaar die de in-body beeldstabilisatie regelt van geselecteerde camera's. Deze verse van de Smart Adapter V5 is ook compatibel met de Sony PXW-FS7 Mark II videocamera.

pricewatch unsorted: Metabones Canon EF Lens to Sony E Mount T Smart Adapter ...

Metabones Canon EF - Sony E-mount T Speed Booster Ultra (0.71x)
Geeft een vergroting van 0.71x en is ontworpen voor gebruik op camera met een Sony E-mount. De T Speed Booster Ultra maakt gebruik van een geavanceerd optisch systeem bestaande uit vijf lenselementen onderverdeeld in vier groepen waarbij gebruik is gemaakt van ultra-hoog-index tantalum glas voor het leveren van buitengewone optische prestaties met verbeterde scherpte in de hoeken, minder vervorming en minder vignettering.

pricewatch: Metabones Canon EF - Sony E-mount T Speed Booster Ultra (0.71x)

Verzamelijst adapters

Blokje is gereserveerd voor adapters als Metabone, Sigma etc.....

[Voor 56% gewijzigd door Daan_ op 20-05-2018 08:32]

Mijn plekje op het web -_- MTB gpx routes Reichswald & Fotografie blog


 • Daan_
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 20:35

Daan_

Alles op zijn tijd !!

Topicstarter
Nog op de lijst om toe te voegen :)
* Sigma 30mm F/1.4 DC DN (Sony E)

Product informatie nog toevoegen
* Samyang 14mm T3.1 ED AS IF UMC
* Samyang 20mm f/1.8 ED AS UMC
* Samyang 35mm f/2.8 AF
* Samyang 20mm f/1.8 ED AS UMC
* Samyang 135mm f/2.0 ED IF UMC

[Voor 255% gewijzigd door Daan_ op 20-05-2018 08:48]

Mijn plekje op het web -_- MTB gpx routes Reichswald & Fotografie blog


 • Daan_
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 20:35

Daan_

Alles op zijn tijd !!

Topicstarter
"....

[Voor 255% gewijzigd door Daan_ op 09-11-2020 11:41]

Mijn plekje op het web -_- MTB gpx routes Reichswald & Fotografie blog


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Greatsword
 • Registratie: Februari 2010
 • Niet online

Greatsword

"...Terra Incognita..."

Mooie OP, lijken aardig wat uurtjes in te zitten ;)

“…There is nothing either good or bad, but thinking makes it so…”


 • MRIdev
 • Registratie: Maart 2014
 • Laatst online: 21:18
Klasse!

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Garyu
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 21:57
Er mist nog de standaardzoom 16-50mm die je bij de Sony a6000 en zo krijgt?

Deze dus:
Sony E PZ 16-50mm f/3.5-5.6 OSS
pricewatch: Sony E 16-50mm F3.5-5.6 OSS PZ

[Voor 54% gewijzigd door Garyu op 12-03-2018 15:28]


 • Kerstbom
 • Registratie: Januari 2018
 • Laatst online: 13-04-2018
De eerste berichten over de nieuwe 400mm lens zeggen dat de lens sneller en lichter dan de concurrentie is. Dat versterkt mijn overtuiging dat native Sony lenzen de beste optie zijn.
https://www.sonyalpharumo...aster-canon-nikon-lenses/

Canon 8000d, EF 13-1300, Sony Nex 4s, Zeiss 16-70, GoPro Hero 1


 • Daan_
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 20:35

Daan_

Alles op zijn tijd !!

Topicstarter
[
De to do lijst houd ik hier bij https://gathering.tweakers.net/forum/view_message/54547221

[Voor 105% gewijzigd door Daan_ op 09-11-2020 11:41]

Mijn plekje op het web -_- MTB gpx routes Reichswald & Fotografie blog


 • Liquid
 • Registratie: April 2000
 • Niet online
Mooi topic. Inmiddels zijn de Sigma FE Amerikaanse prijzen beschikbaar. Ik hoop nog steeds op APS-C lenzen, maar wellicht toch een keer gaan investeren in FE lenzen.

 • Greatsword
 • Registratie: Februari 2010
 • Niet online

Greatsword

"...Terra Incognita..."

@Liquid Heb zelf geen ervaring met 3rd party lenzen, maar over Sigma hoor ik veel goede verhalen, vooral qua scherpte.

Kan me nog een review van vorig jaar herinneren Has a new champion been crowned? Sigma 85mm F1.4 Art lens review

Qua $ prijs lijkt de FE mount even duur te zijn als de rest dus dat is zeker aangenaam en de Nederlandse prijs ligt op $ = € + 50,-

Ben wel benieuwd naar de 35 en 50 ;)

“…There is nothing either good or bad, but thinking makes it so…”


 • Paganstars
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 20:25
Ik gebruik oude a-mount sigma lenzen icm de la-ea4 en ben erg tevreden! Ik had ze ook al op DSLR en kan eigenlijk niet klagen, vind de kwaliteit qua bouw en IQ beter dan Tamron!

Smokey'Licious Low'n'Slow Barbecue www.smokeylicious.nl


 • Mud.Starrr
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 01-06 23:09

Mud.Starrr

I shoot people for money

Paganstars schreef op woensdag 14 maart 2018 @ 08:54:
Ik gebruik oude a-mount sigma lenzen icm de la-ea4 en ben erg tevreden! Ik had ze ook al op DSLR en kan eigenlijk niet klagen, vind de kwaliteit qua bouw en IQ beter dan Tamron!
Op welke body?
Op de nieuwere serie body's is het zonde om de LA-EA4 te gebruiken, toch wel een verouder focus systeem.
Ik gebruik hem zelf nog wel voor mijn 17-35 G (kan helaas niet met de LA-EA3), maar daarmee is focus niet zo'n issue, want groothoek. Maar de rest is zoveel sneller op de A7R III zonder die adapter, of met de LA-EA3.

Instagram
dekunstvanfotografie.nl
Sony A7RIII | A9
Sony: 25 F/1.4 GM | 35 F/1.4 GM | 50 F/1.2 GM | 85 F/1.8
| 24-70 F/2.8 GM | 100-400 F/4.5-5.6 GM
DJI: Mavic 2 Zoom


 • Paganstars
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 20:25
Ik gebruik het op een nex5-n. Ik vind het kutter om mijn glas weg te moeten tyfen en dan dure lenzen terug te kopen. AF is leuk, maar ik hecht meer waarde aan snel glas!

Smokey'Licious Low'n'Slow Barbecue www.smokeylicious.nl


 • Deathchant
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 23:31

Deathchant

Don't intend. Do!

Voor degene die opzoek zijn naar een uitstekende 135 lens voor E-mount is deze Zeiss 135 BATIS echt het overwegen waard:
Koopje: https://www.kamera-expres...8-voor-full-frame-e-mount
Was eerst iets van 2000 euro.

De 85 BATIS is ook afgeprijsd:
https://www.kamera-expres...8-voor-full-frame-e-mount

[Voor 23% gewijzigd door Deathchant op 17-03-2018 21:32]

Canon: R6 | 16-35 | 70-200 II
Zeiss: 35/2 DISTAGON | 50/2 MP | 100/2 MP | 135/2 APO SONNAR


 • Daan_
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 20:35

Daan_

Alles op zijn tijd !!

Topicstarter
Het "Zeiss Wedding Weeks Voordeel" is een actie die bij de meeste Zeiss dealers loopt.
Profiteer nu van tijdelijk tot € 500,- korting op geselecteerde Zeiss objectieven. Haarscherp van rand tot rand en nu extra voordelig! Geldig van 1 maart t/m 15 april 2018.
Objectieven die meedoen
* Zeiss Batis 85mm f/1.8
* Zeiss Batis 135mm f/2.8
* Zeiss Loxia 85mm f/2.4

* Zeiss Milvus 85mm f/1.4 ZF.2 Nikon & Canon Mount
* Zeiss Otus 85mm f/1.4 - Nikon & Canon mount
* Volledig overzicht zie link: https://www.zeiss.com/con...ding-weeks-price-list.pdf

[Voor 6% gewijzigd door Daan_ op 18-03-2018 14:12]

Mijn plekje op het web -_- MTB gpx routes Reichswald & Fotografie blog


 • Bean77
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 22:54
Superdaantje schreef op zondag 18 maart 2018 @ 14:11:
Het "Zeiss Wedding Weeks Voordeel" is een actie die bij de meeste Zeiss dealers loopt.


[...]


Objectieven die meedoen
* Zeiss Batis 85mm f/1.8
* Zeiss Batis 135mm f/2.8
* Zeiss Loxia 85mm f/2.4

* Zeiss Milvus 85mm f/1.4 ZF.2 Nikon & Canon Mount
* Zeiss Otus 85mm f/1.4 - Nikon & Canon mount
* Volledig overzicht zie link: https://www.zeiss.com/con...ding-weeks-price-list.pdf
Actie loopt al een paar weken inmiddels. Daarom ook mijn 135 batis gekocht.
Geruchten gaan dat Zeiss bang is voor een 135 GM achtige lens en met deze actie nog even (flink) wat omzet wil pakken. Ik vind het prima, ik ben super positief over de Batis en vind hem beter dan de 135 apo (die ik ook heb gehad).

Sony A7R II | Zeiss Batis 25mm | Voigtlander 40mm Nocton f/1.2 | Zeiss Batis 85mm | Zeiss Batis 135mm

Beter? Qua gewicht, maar no way op gebied van IQ.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Kerstbom
 • Registratie: Januari 2018
 • Laatst online: 13-04-2018
Bean77 schreef op zondag 18 maart 2018 @ 17:33:
[...]
ik ben super positief over de Batis en vind hem beter dan de 135 apo (die ik ook heb gehad).
Wat bedoel je met 135 apo?
Sony lens, of Sigma?

Canon 8000d, EF 13-1300, Sony Nex 4s, Zeiss 16-70, GoPro Hero 1


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Daan_
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 20:35

Daan_

Alles op zijn tijd !!

Topicstarter
Wellicht even zoeken en je had het gevonden :) pricewatch: Carl Zeiss Apo Sonnar T* 2/135 ZE (Canon EOS EF)

Mijn plekje op het web -_- MTB gpx routes Reichswald & Fotografie blog


 • Deathchant
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 23:31

Deathchant

Don't intend. Do!

Juist en die zeiss 135APO is dé lens der lenzen. Er bestaat geen optisch betere 135 dan deze tot nu toe. Dat de batis functioneler is door zijn relatief compacte gewicht, AF én stabilisatie is wel een groot pluspunt.

Canon: R6 | 16-35 | 70-200 II
Zeiss: 35/2 DISTAGON | 50/2 MP | 100/2 MP | 135/2 APO SONNAR

Deathchant schreef op zondag 18 maart 2018 @ 22:38:
Juist en die zeiss 135APO is dé lens der lenzen. Er bestaat geen optisch betere 135 dan deze tot nu toe.
Nu niet gaan overdrijven ;)
De Batis is voor velen een hele mooie lens.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Bean77
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 22:54
Universal Creations schreef op zondag 18 maart 2018 @ 23:32:
[...]

Nu niet gaan overdrijven ;)
De Batis is voor velen een hele mooie lens.
Het is vooral een onderschatting van de Batis. Zoals ik heb aangegeven heb ik de 135 apo gehad en ben ik er altijd erg positief over geweest. Het is ook een erg goed objectief. Ik vind de batis op hetzelfde level presteren. Mogelijk dat je een klein verschil ziet als je gaat pixepeepen op foto's van een 40MP+ camera. Bokeh van de batis viel me ook heel erg mee. En tsja de batis is veel lichter en maak je veel meer succesvolle foto's omdat je met (eye) AF altijd raak schiet. Wat dat betreft heb ik met de apo teveel foto's gemist omdat het handmatig te lang duurde om goed scherp te stellen.
Daarom raad ik iedereen de batis aan boven de apo. Bewegende onderwerpen zijn echt vrij lastig/onmogelijk met een apo op bijv f/2.0, zelfs met focus peaking op de a7 camera's.

Overigens zit de voigtlander 40mm nocton f/1.2 de laatste tijd wel het meest op mijn camera. Wat een leuke lens is dat.

Sony A7R II | Zeiss Batis 25mm | Voigtlander 40mm Nocton f/1.2 | Zeiss Batis 85mm | Zeiss Batis 135mm


 • Grozno
 • Registratie: Februari 2006
 • Laatst online: 00:00

Grozno

acts without consequence!

Als ik de samples van die Voigtlander bekijk, dan word ik daar niet heel vrolijk van, maar de lens zelf is vast en zeker leuk in gebruik. :)
Als het compact moet, zou ik toch gaan voor de 35/2.8 Zeiss E-mount.

[Voor 20% gewijzigd door Grozno op 19-03-2018 11:29]

Advocatus ineptias | Free Speech Online


 • Bean77
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 22:54
Grozno schreef op maandag 19 maart 2018 @ 11:27:
Als ik de samples van die Voigtlander bekijk, dan word ik daar niet heel vrolijk van, maar de lens zelf is vast en zeker leuk in gebruik. :)
Als het compact moet, zou ik toch gaan voor de 35/2.8 Zeiss E-mount.
Rond de f/1.2 is er wel ruimte voor verbetering, maar vanaf f/2.0 zijn de resultaten echt wel goed.

Sony A7R II | Zeiss Batis 25mm | Voigtlander 40mm Nocton f/1.2 | Zeiss Batis 85mm | Zeiss Batis 135mm


 • Grozno
 • Registratie: Februari 2006
 • Laatst online: 00:00

Grozno

acts without consequence!

@Deathchant Let wel even op de hoekscherpte met de Canon 16-35/4 op een Sony. Een goede vriend van me heeft 'm onder andere vanwege dat punt gewisseld voor de 12-24/4 van Sony.

Advocatus ineptias | Free Speech Online


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Daan_
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 20:35

Daan_

Alles op zijn tijd !!

Topicstarter
Bean77 schreef op zondag 18 maart 2018 @ 17:33:
[...]

Actie loopt al een paar weken inmiddels. Daarom ook mijn 135 batis gekocht.
Geruchten gaan dat Zeiss bang is voor een 135 GM achtige lens en met deze actie nog even (flink) wat omzet wil pakken. Ik vind het prima, ik ben super positief over de Batis en vind hem beter dan de 135 apo (die ik ook heb gehad).
Gezien mijn ervaringen met de Batis 85 en de actie vanuit Zeiss. Besloten om toch de Batis 135 te bestelen. Had al even met 135 gespeeld en denk dat het wel leuke aanvulling is. Zeker voor fotograferen van de paarden. AF was wel lekker vlot op de a7r III.

[Voor 6% gewijzigd door Daan_ op 25-03-2018 21:48]

Mijn plekje op het web -_- MTB gpx routes Reichswald & Fotografie blog


 • Bean77
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 22:54
Superdaantje schreef op zondag 25 maart 2018 @ 21:46:
[...]


Gezien mijn ervaringen met de Batis 85 en de actie vanuit Zeiss. Besloten om toch de Batis 135 te bestelen. Had al even met 135 gespeeld en denk dat het wel leuke aanvulling is. Zeker voor fotograferen van de paarden. AF was wel lekker vlot op de a7r III.
De actie maakt het wel erg verleidelijk. Ben benieuwd naar jouw ervaringen van de batis. Eye-AF op 135mm is ook wel erg fijn. Gewicht valt me ook reuze mee voor een 135mm.

Sony A7R II | Zeiss Batis 25mm | Voigtlander 40mm Nocton f/1.2 | Zeiss Batis 85mm | Zeiss Batis 135mm


 • Deathchant
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 23:31

Deathchant

Don't intend. Do!

@Superdaantje Congrats! :) Ik lees erg goeie dingen over die Batis; dat het eigenlijk optische een van de betere lenzen is, alleen dan met 2.8 ipv 2.0 zoals bij de classic/milvus serie van Zeiss (die 135/2 apo sonnar is dan ook optisch zowat een van de beste lenzen). Hij was idd erg duur 2000 euro, maar nu met die actie is het toch een goeie deal.

De classic/milvus kan alleen wat dichterbij scherpstellen. Persoonlijk vind ik dat wel erg fijn.

Ik wou dat Zeiss met een 14mm of 15mm batis kwam :)

Canon: R6 | 16-35 | 70-200 II
Zeiss: 35/2 DISTAGON | 50/2 MP | 100/2 MP | 135/2 APO SONNAR


 • elhopo
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 02-06 22:16
Zijn er mensen die ervaring hebben met de 24-105 F4 versus de 24-70 F4 vs de standaard kitens? Eventueel nog met de 24-240? De ervaringen die ik op Internet lees zijn wat wisselend, en het is mij ook niet helemaal duidelijk of de reviews gesponsord zijn of niet. Waar ik naar op zoek ben is een fijne allround lens voor gewoon dagelijks gebruik. Prime lenzen wil ik in een later stadium nog wel aanschaffen, maar ik zoek een prettige lens om mee te beginnen. Zelf neig ik naar de 24-105 omdat ik daar toch wel de meeste positieve verhalen over lees.

Blijkt dat citroenvlinders helemaal niet naar citroen smaken.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • KL643
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 00:56

KL643

photowalldecoration

elhopo schreef op maandag 26 maart 2018 @ 16:22:
Zijn er mensen die ervaring hebben met de 24-105 F4 versus de 24-70 F4 vs de standaard kitens? Eventueel nog met de 24-240? De ervaringen die ik op Internet lees zijn wat wisselend, en het is mij ook niet helemaal duidelijk of de reviews gesponsord zijn of niet. Waar ik naar op zoek ben is een fijne allround lens voor gewoon dagelijks gebruik. Prime lenzen wil ik in een later stadium nog wel aanschaffen, maar ik zoek een prettige lens om mee te beginnen. Zelf neig ik naar de 24-105 omdat ik daar toch wel de meeste positieve verhalen over lees.
Heb zelf de kitlens gehad en de 24-240. De laatste na 1 week weer teruggebracht. Ik vond hem boven de 120 te soft worden. Kitlens was in het begin prima maar uiteindelijk toch de deur uitgedaan. Sinds een paar weken de 24-105 in gebruik en ben daar zeer tevreden over. Kost wat meer maar daar ga je geen spijt van krijgen..

fotowanddecoratie


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • MRIdev
 • Registratie: Maart 2014
 • Laatst online: 21:18
@elhopo De 24-105 heb ik samen met een a7mk2 zo'n anderhalve maand geleden aangeschaft en ik ben erg tevreden over. Daarvoor had ik de combinatie met een a58 en de 16-105, welke zeker voor het geld niet slecht was, echter is mijn nieuwe combinatie toch van een heel andere orde. Zodoende dus ook snel tevreden ;)

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Daan_
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 20:35

Daan_

Alles op zijn tijd !!

Topicstarter
Heb de 24-70 f/4 niet naast de 24-105 gebruikt, maar wat ik mij nog kan herinneren van mijn ervaring met de 24-70 f/4. Dat ik niet zo onder de indruk was van dit objectief. Vooral de randscherpte op 24mm viel op. Zelfs bij het afstoppen werd dit niet echt beter.

Vignetting was tevens een uitdaging op 24mm. Zelfs bij het afstoppen bleef dit aanwezig. Niet zo heel erg in Lightroom is dit te verhelpen, maar toch.

De 24-105 kon mij al meer bekoren. En zou ik zelf eerder bekijken. Mooie allrounder.

Mijn plekje op het web -_- MTB gpx routes Reichswald & Fotografie blog


 • snsgn
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 02-06 15:44
Tamron 28-75mm f/2.8

Aangekondigd
nieuws: 'Tamron komt met 28-75mm f/2.8-objectief voor systeemcamera's van Sony'
Voor mensen die hier op wachten. Ben zelf op zoek naar een goede all-round lens.
Kwam net dit tegen:
https://www.sonyalpharumors.com/?s=+Tamron+28-75mm

Prijs valt me mee, als ze het hebben over $850. Benieuwd wat hij in NL gaat kosten.

Ik rekende trouwens even ¥5300 om, maar dat is slechts €40. Mis ik iets?

 • kpg
 • Registratie: Juni 2015
 • Niet online
@snsgn Je rekent Japanse Yens om naar €'s, maar het gaat om Chinese Yuans (met hetzelfde symbool). Dan is het zo'n €680 :)

 • snsgn
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 02-06 15:44
kpg schreef op woensdag 28 maart 2018 @ 10:58:
@snsgn Je rekent Japanse Yens om naar €'s, maar het gaat om Chinese Yuans (met hetzelfde symbool). Dan is het zo'n €680 :)
Aha vandaar. Ik dacht al zoiets, maar vreemd, omdat Tamron Japans is.

 • kpg
 • Registratie: Juni 2015
 • Niet online
snsgn schreef op woensdag 28 maart 2018 @ 11:24:
[...]

Aha vandaar. Ik dacht al zoiets, maar vreemd, omdat Tamron Japans is.
Die prijs komt niet van Tamron maar van een chinese webshop ;)

 • JaPPa03
 • Registratie: April 2011
 • Laatst online: 26-02 13:10
Ik gebruik de Sony 24-105 f/4 G objectief en wat mij vooral verast heeft is het ingebouwde lensprofiel. De camera past dit toe in de raw file zodat de vervorming en vignette bij importeren al verdwenen is. Bovendien zie je dit ook terug in preview op camera en tijdes live view! Je kunt dus een compositie maken zonder angst voor wegvallen van randen door de leescorrecties omdat die live worden toegepast!

Flight & Race simulation Discord // Mijn YouTube kanaal / Subscribe


 • elhopo
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 02-06 22:16
Top allemaal, bedankt voor de reacties over de 24-105. Hij staat inmiddels in bestelling!

Blijkt dat citroenvlinders helemaal niet naar citroen smaken.


 • JaPPa03
 • Registratie: April 2011
 • Laatst online: 26-02 13:10
Ik heb een stofje in mijn 24-105 f/4 G lens. Het lijkt in het voorste element te zitten en beweegt mee tijdens het zoomen, het zit dus echt in de lens. Hebben meer mensen hier lastvan? De lens is een week oud, vandaar mijn vraag of dit normaal is met zulke zoom lenzen.

Flight & Race simulation Discord // Mijn YouTube kanaal / Subscribe


 • Daan_
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 20:35

Daan_

Alles op zijn tijd !!

Topicstarter
Dit zijn dingen die kunnen voor komen. Neem als eerste contact op met de winkel waar je deze gekocht hebt. Kan zijn dat ze deze omwisselen of te service aanbieden bij één van de Sony service centers.

Mijn plekje op het web -_- MTB gpx routes Reichswald & Fotografie blog


 • RobertJRB
 • Registratie: Juli 2008
 • Laatst online: 20-05 19:49
elhopo schreef op maandag 26 maart 2018 @ 16:22:
Zijn er mensen die ervaring hebben met de 24-105 F4 versus de 24-70 F4 vs de standaard kitens? Eventueel nog met de 24-240? De ervaringen die ik op Internet lees zijn wat wisselend, en het is mij ook niet helemaal duidelijk of de reviews gesponsord zijn of niet. Waar ik naar op zoek ben is een fijne allround lens voor gewoon dagelijks gebruik. Prime lenzen wil ik in een later stadium nog wel aanschaffen, maar ik zoek een prettige lens om mee te beginnen. Zelf neig ik naar de 24-105 omdat ik daar toch wel de meeste positieve verhalen over lees.
In tegenstelling tot de anderen ben ik wel erg tevreden met de 24-70/4. Merk weinig van onscherpte aan de randen of de vignetting en vind de kleuren erg fijn.
Ik heb een aardig setje primes in hetzelfde bereik liggen (55/1.8, leica summicron ASPH's) maar de 24-70 zit verreweg het meest op de camera.

De bouw is goed, Ik ga er niet bepaald voorzichtig mee om en hij houdt zich prima. Scherpstellen en zoomen gaat nog net zo vloeiend als toen ik hem kocht. Ook is die mee geweest naar heel vochtige plekken (regenwoud) en heel zanderige plekken en ik merk geen verschil.
Alleen de verf op de randen is wat versleten door het stoten.

Wat wel opvalt is dat de lens nogal vertekend op 24mm. Dit wordt echter direct in de software gecorrigeerd. Je ziet het niet in de zoeker, en ook niet op je computerscherm. Alleen wanneer je het lensprofiel uitzet zie je het. Maar waarom zou je dat dan doen.

Toen ik hem kocht was de 24-105 er nog niet, misschien had ik dat gedaan ivm het bereik. Maar in combinatie met de 70-200 vind ik het een erg fijne standaard lens en snap niet zo goed waarom er zoveel negatieve recenties van zijn. Misschien heb ik gewoon geluk met een heel goed exemplaar.
Ik zou hem zeker een kans geven, maar dan wel proberen in de winkel.

Leica MM + Sony A9


 • Daan_
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 20:35

Daan_

Alles op zijn tijd !!

Topicstarter
Zoals je al terecht aanhaalt is de bouwkwaliteit van deze lichte, compacte zoom gewoonweg goed net als de de beeldstabilisatie. De 24-70 f/4 heeft extra afdichting tegen stof en spatwater. Zeker mooi objectief als je compacte zoom wenst.

Heb de 24-70 f/4 aantal keer te leen gehad. Wat ik wel merkte dat er toch enige verschil was tussen de verschillende exemplaren die ik meekreeg. Over het algemeen heeft de 24-70 f/4 prima centrum scherpte bij alle brandpuntsafstanden vanaf volle opening. De hoekscherpte bij 24 en 70mm vond ik persoonlijk wat minder ten aanzien van centrum. Dit heeft mij toen weerhouden om deze aan te schaffen.

Al heb ik nu de 24-70 GM, maar deze is niet echt compact en licht te noemen. Met als gevolg dat deze niet zo vaak in mijn tas te vinden is.

[Voor 10% gewijzigd door Daan_ op 31-03-2018 12:59]

Mijn plekje op het web -_- MTB gpx routes Reichswald & Fotografie blog


 • Deathchant
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 23:31

Deathchant

Don't intend. Do!

Grozno schreef op zaterdag 24 maart 2018 @ 23:49:
@Deathchant Let wel even op de hoekscherpte met de Canon 16-35/4 op een Sony. Een goede vriend van me heeft 'm onder andere vanwege dat punt gewisseld voor de 12-24/4 van Sony.
Wordt hier dus ook bevestigd :'(
YouTube: Sony 16-35mm f/4 review (vs Canon)
en hier:
YouTube: Sony 16-35 f4 vs Canon 16-35 f4 on Sony Cameras

Dan ziet het ernaar uit dat ik op zoek moet voor een alternatief die niet zo achterlijk geprijsd is als de 16-35GM of die 12-24G. Toch maar eens naar 2 losse primes kijken (jammer dat Zeiss geen 14 of 15mm batis heeft :P)

[Voor 8% gewijzigd door Deathchant op 31-03-2018 21:02]

Canon: R6 | 16-35 | 70-200 II
Zeiss: 35/2 DISTAGON | 50/2 MP | 100/2 MP | 135/2 APO SONNAR


 • Daan_
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 20:35

Daan_

Alles op zijn tijd !!

Topicstarter
@Deathchant Laat je niet zo gek maken door reviews en testen. :) Test het gewoon zelf. Ook bij de 16-35 f/4 zijn er helaas exemplarische verschillen net als bij de 24-70 f/4. Zelf ben ik content met de 16-35 f/4. Winkel waar ik mijn spullen veel kocht heeft mij het objectief twee weken meegegeven. Na weekend testen etc was ik wel overtuigd dat de f/4 nog niet zo gek is.

http://www.albertdros.com...for-Landscape-Photography

Mijn plekje op het web -_- MTB gpx routes Reichswald & Fotografie blog


 • Deathchant
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 23:31

Deathchant

Don't intend. Do!

Ik wil geen Sony 16-35 he ;) Zowel de Sony/Zeiss als de GM zijn me te duur.
Het gaat zich mij erom dat het toch lijkt te kloppen dat adapted UWA-lenzen zeer softe hoeken opleveren op de wijdste stand, zoals de 2 filmpjes laten zien.
OK, ik kan uiteraard zelf mijn exemplaar van de 16-35/4L IS testen met een metabones/mc-11 maar hoe groot is de kans dat ik dat probleem niét zou hebben? Zou beetje naief zijn om te denken dat ik de dans ontspring ;)

Canon: R6 | 16-35 | 70-200 II
Zeiss: 35/2 DISTAGON | 50/2 MP | 100/2 MP | 135/2 APO SONNAR


 • Daan_
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 20:35

Daan_

Alles op zijn tijd !!

Topicstarter
Persoonlijk zou ik dus zelf gaan testen :9

Eén van de dingen die ik wel heb geleerd. Test het zelf. Soms het gevoel dat we elkaar op internet beetje gek aan het maken zijn met allerlei testen en MTF charts. Ik lees ze eigenlijk niet zo vaak meer. Probeer het objectief eerst te lenen en zelf te testen.

Ben gelukkig geen pixel peeper meer. Er zal altijd wel beter zijn, maar goed is goed genoeg. Dit maakt het maken van keuzes stuk gemakkelijker. :D

[Voor 20% gewijzigd door Daan_ op 31-03-2018 22:15]

Mijn plekje op het web -_- MTB gpx routes Reichswald & Fotografie blog


 • Grozno
 • Registratie: Februari 2006
 • Laatst online: 00:00

Grozno

acts without consequence!

In het geval van de softe hoeken met adapted glas op E-mount is het geen speculatie.
De hoeken zijn gewoon niet goed in veel gevallen, vooral bij wijde lenzen.

Advocatus ineptias | Free Speech Online


 • Mud.Starrr
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 01-06 23:09

Mud.Starrr

I shoot people for money

RobertJRB schreef op vrijdag 30 maart 2018 @ 19:39:
[...]


In tegenstelling tot de anderen ben ik wel erg tevreden met de 24-70/4. Merk weinig van onscherpte aan de randen of de vignetting en vind de kleuren erg fijn.
Ik heb een aardig setje primes in hetzelfde bereik liggen (55/1.8, leica summicron ASPH's) maar de 24-70 zit verreweg het meest op de camera.

De bouw is goed, Ik ga er niet bepaald voorzichtig mee om en hij houdt zich prima. Scherpstellen en zoomen gaat nog net zo vloeiend als toen ik hem kocht. Ook is die mee geweest naar heel vochtige plekken (regenwoud) en heel zanderige plekken en ik merk geen verschil.
Alleen de verf op de randen is wat versleten door het stoten.

Wat wel opvalt is dat de lens nogal vertekend op 24mm. Dit wordt echter direct in de software gecorrigeerd. Je ziet het niet in de zoeker, en ook niet op je computerscherm. Alleen wanneer je het lensprofiel uitzet zie je het. Maar waarom zou je dat dan doen.

Toen ik hem kocht was de 24-105 er nog niet, misschien had ik dat gedaan ivm het bereik. Maar in combinatie met de 70-200 vind ik het een erg fijne standaard lens en snap niet zo goed waarom er zoveel negatieve recenties van zijn. Misschien heb ik gewoon geluk met een heel goed exemplaar.
Ik zou hem zeker een kans geven, maar dan wel proberen in de winkel.
Ik vond het ook wel een fijne lens met plus en min punten. Microcontrast en 3d gevoel van zeiss waren voor mij de grootste pluspunten.
Midden was ook goed scherp, randen minder maar acceptabel na afstoppen voor mij.
Nadeel is dan meteen dat je lichtsterkte inlevert voor hij echt scherp is, en je begint pas bij F4, dus moeten afstoppen naar 5.6 is wel jammer.
Daarnaast is de bokeh wat rommelig, voor mij was dit ook wel een groot minpunt.

Ik heb nu de 24-70gm. Die is op alle vlakken, behalve op micro contrast en het gewicht/maat na, de betere lens.

Over de 17-35 die door andere genoemt wordt.
Ik heb nog altijd mijn oude Minolta 17-35 3.5 G, die doet niet onder voor de huidige Sony qua beeldkwaliteit. Daarnaast heeft die lens de minste vervorming en vignetting van alle 17-35’s die ik ooit heb gebruikt. Echt een pareltje die lens, jammer dat Sony daar geen opvolger van heeft gemaakt. Het enige nadeel nu is dat ik zo’n LAE adapter moet gebruiken (en de focus maakt geluid en is wat trager). Maar daar lig ik beide niet van wakker voor dit type lens.

Instagram
dekunstvanfotografie.nl
Sony A7RIII | A9
Sony: 25 F/1.4 GM | 35 F/1.4 GM | 50 F/1.2 GM | 85 F/1.8
| 24-70 F/2.8 GM | 100-400 F/4.5-5.6 GM
DJI: Mavic 2 Zoom


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • PvT.Arj
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 19-05 22:48
-knip referral link-
pricewatch: Samyang Optics 12mm f/2.0 NCS CS (Sony E) Zwart

Ik zag net deze mooie deal voorbij komen. 261€ voor deze erg goed gewaardeerde lens. Ik twijfel alleen omdat deze heb AF heeft, en ik me afvraag of het makkelijk is om scherp te stellen op mijn a5100, waarbij ik eigenlijk nooit handmatig scherp stel. De 5100 heeft geen viewfinder, dus dat maakt de keuzes iets lastiger. Hebben jullie hier ervaring mee?

[Voor 24% gewijzigd door Daan_ op 01-04-2018 08:42. Reden: referral link verwijderd omgezet in price Watch link]

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • CasGas
 • Registratie: November 1999
 • Laatst online: 01-06 21:16
Heb je geen focuspeaking op die a5100?

Dat gebruik ik ook op mijn a6300 met manual lenzen waarbij scherpstellen dan zeer makkelijk is.

A7III | 5D3 | 7D | 24 1.4 | 24 TS-E | 40 2.8 | 50 1.4 | 50 1.8 | 60 2.8 | 85 1.8 | 100 2.8 | 135 1.8 | 300 4 | 16-35 4 | 15-85 | 70-200 2.8 II IS | 150-600 G2 | Sony a6300 | 12 2.0 | 16-55 | 16-70 4 | 21 1.4 | 35 2.8


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • M-ThijZ
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 18:46

M-ThijZ

Riding on Rails

arjanpvt schreef op zondag 1 april 2018 @ 01:36:
-knip referral link-
pricewatch: Samyang Optics 12mm f/2.0 NCS CS (Sony E) Zwart

Ik zag net deze mooie deal voorbij komen. 261€ voor deze erg goed gewaardeerde lens. Ik twijfel alleen omdat deze heb AF heeft, en ik me afvraag of het makkelijk is om scherp te stellen op mijn a5100, waarbij ik eigenlijk nooit handmatig scherp stel. De 5100 heeft geen viewfinder, dus dat maakt de keuzes iets lastiger. Hebben jullie hier ervaring mee?
Wanneer je niet per se een ultra wide angle lens zoekt, kun je ook kijken naar de pricewatch: Sigma Contemporary 16mm f/1.4 DC DN (Sony E).

Dan heb je wel AF.

Die Samyang is met focus peaking en MF assist natuurlijk prima te gebruiken op je a5100, en voor landschapsfotografie komt scherpstellen met een klein diafragma niet zo precies.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Daan_
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 20:35

Daan_

Alles op zijn tijd !!

Topicstarter
Mud.Starrr schreef op zaterdag 31 maart 2018 @ 23:10:
[...]

Ik heb nu de 24-70gm. Die is op alle vlakken, behalve op micro contrast en het gewicht/maat na, de betere lens.
Het gewicht en de afmeting. Is toch wel de belangrijkste reden dat deze hier zelden tot nooit meer gebruikt word. Hij vliegt hier dan ook de deur uit. Het is een mooi objectief, maar helaas niet voor mij. Zou ik nu moeten kiezen tussen een zoom dan kom ik al snel uit op de 24-105 of 24-70 f/4. Mijn voorkeur gaat tegenwoordig uit naar de primes :)

[Voor 29% gewijzigd door Daan_ op 04-04-2018 18:10]

Mijn plekje op het web -_- MTB gpx routes Reichswald & Fotografie blog


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Mud.Starrr
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 01-06 23:09

Mud.Starrr

I shoot people for money

Superdaantje schreef op zondag 1 april 2018 @ 12:20:
[...]


Het gewicht en de afmeting. Is toch wel de belangrijkste reden dat deze hier zelden tot nooit meer gebruikt word. Hij vliegt hier dan ook de deur uit. Het is een mooi objectief, maar helaas niet voor mij. Zou ik nu moeten kiezen tussen een zoom dan kom ik al snel uit op de 24-105 of 24-70 f/4. Mijn voorkeur gaat tegenwoordig uit naar de primes. :)
Tja voor mij staat beeldkwaliteit boven gewicht.
Prime’s zijn sowieso het mooist qua beeld, die gebruik ik ook heel veel, mis alleen nog een 25mm, meer heb ik ook niet nodig. 135 heb ik weer weg gedaan, want 85 vind ik toch mooier (135 wordt het beeld zo plat). En de 55 gebruik ik het meeste.
Maar wanneer ik snel moet werken en geen tijd of ruimte heb om met de benenwagen te zoomen zit de 24-70 erop.
Tele gebruik ik in de praktijk alleen bij sport, en groothoek voor architectuur/interieur voornamelijk.

Ps. Ik zat even op je site te neuzen, maar bij mij (iPhone) werkt je menu knop niet.

Instagram
dekunstvanfotografie.nl
Sony A7RIII | A9
Sony: 25 F/1.4 GM | 35 F/1.4 GM | 50 F/1.2 GM | 85 F/1.8
| 24-70 F/2.8 GM | 100-400 F/4.5-5.6 GM
DJI: Mavic 2 Zoom


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Daan_
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 20:35

Daan_

Alles op zijn tijd !!

Topicstarter
Zo heeft ieder zijn eigen voorkeur. De 24-70 GM is optisch goed objectief, maar als je hem niet gebruikt dan is het zonde. Dus hier heeft hij helaas weinig toegevoegde waarde meer. Dit is dan ook de reden dat ik overweeg deze de deur uit te doen.

Setup met twee zooms en de rest primes werkt voor mij prima. (16-35 GM en 70-200 GM) De 16-35 f/4 staat op MP. De 16-35 GM is besteld O-)

Thanks voor het melden. Mobile theme uitgezet.

[Voor 33% gewijzigd door Daan_ op 04-04-2018 18:11]

Mijn plekje op het web -_- MTB gpx routes Reichswald & Fotografie blog


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Deathchant
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 23:31

Deathchant

Don't intend. Do!

@Mud.Starrr is de 25/2 Batis niks voor je? Naar wat ik in praktijkvoorbeelden kan zien (o.a. Dustin Abbott) is het echt een goeie lens die ook dat zeiss microcontrast met 3d pop zou hebben.

Canon: R6 | 16-35 | 70-200 II
Zeiss: 35/2 DISTAGON | 50/2 MP | 100/2 MP | 135/2 APO SONNAR


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Mud.Starrr
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 01-06 23:09

Mud.Starrr

I shoot people for money

Deathchant schreef op zondag 1 april 2018 @ 13:49:
@Mud.Starrr is de 25/2 Batis niks voor je? Naar wat ik in praktijkvoorbeelden kan zien (o.a. Dustin Abbott) is het echt een goeie lens die ook dat zeiss microcontrast met 3d pop zou hebben.
Jazeker. Dat wordt de volgende lens die ik ga aanschaffen. Helaas nu ondanks de zeiss aanbiedingen geen optie. Net 10k in mn apparatuur gestoken door een flinke switch in lenzen, plus mn drone is gecrashed dus daar gaat de rest wat ik kon investeren heen :X

Instagram
dekunstvanfotografie.nl
Sony A7RIII | A9
Sony: 25 F/1.4 GM | 35 F/1.4 GM | 50 F/1.2 GM | 85 F/1.8
| 24-70 F/2.8 GM | 100-400 F/4.5-5.6 GM
DJI: Mavic 2 Zoom


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • JaPPa03
 • Registratie: April 2011
 • Laatst online: 26-02 13:10
Superdaantje schreef op vrijdag 30 maart 2018 @ 18:14:
Dit zijn dingen die kunnen voor komen. Neem als eerste contact op met de winkel waar je deze gekocht hebt. Kan zijn dat ze deze omwisselen of te service aanbieden bij één van de Sony service centers.
Heb de lens zonder problemen kunnen omwisselen in de winkel.

Flight & Race simulation Discord // Mijn YouTube kanaal / Subscribe


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Daan_
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 20:35

Daan_

Alles op zijn tijd !!

Topicstarter
Kijk goed om te lezen dat het na tevredenheid is opgelost.

Mijn plekje op het web -_- MTB gpx routes Reichswald & Fotografie blog


 • Daan_
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 20:35

Daan_

Alles op zijn tijd !!

Topicstarter
Zo nu tijdje aan spelen met de Zeiss Batis 135. Wat een ding is dat zeg. Ik zocht een vaste tele langer dan 100mm met e-mount. Het objectief moest lichter en handzamer zijn dan mijn Sony 70-200 GM. Het is in absolute zin geen bijzonder lichte of klein objectief, maar het gewicht is wel de helft van Sony’s 70-200 GM.

Het is ‘maar’ een f/2.8, maar de bokeh vind ik persoonlijk toch heel fraai met zachte randen. En met de scherpte en detail vol open zit het wel goed. Fraai ding.

Alleen sluit de lensdop niet mooi. Die valt er nog wel eens spontaan vanaf. Nu met klein stukje tap vast gezet als ik deze in de tas doe. Krijg nu een nieuwe opgestuurd van de importeur. In de hoop dat deze beter aansluit.

De Sony 16-35GM nu ook binnen. Hier nog te weinig mee gespeelt. Was nog even wachten op nieuwe filterhouder van NiSi, omdat de Lee filterhouder + Lee Landschap CPL enorm veel vignetting gaf.

Mijn plekje op het web -_- MTB gpx routes Reichswald & Fotografie blog

Superdaantje schreef op donderdag 12 april 2018 @ 17:47:
Alleen sluit de lensdop niet mooi. Die valt er nog wel eens spontaan vanaf. Nu met klein stukje tap vast gezet als ik deze in de tas doe. Krijg nu een nieuwe opgestuurd van de importeur. In de hoop dat deze beter aansluit.
Ach, er komt misschien ooit een dag dat Zeiss in staat is om fatsoenlijke lenskapjes te maken.... tot op heden is het drama.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Daan_
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 20:35

Daan_

Alles op zijn tijd !!

Topicstarter
Yep I Know.... alleen is deze echt slecht. Valt er al af als je er naar kijkt :X Zeiss stuurt een nieuwe op.

[Voor 14% gewijzigd door Daan_ op 12-04-2018 22:23]

Mijn plekje op het web -_- MTB gpx routes Reichswald & Fotografie blog


 • MaStar
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 22:12
Superdaantje schreef op zondag 1 april 2018 @ 12:20:
[...]


Het gewicht en de afmeting. Is toch wel de belangrijkste reden dat deze hier zelden tot nooit meer gebruikt word. Hij vliegt hier dan ook de deur uit. Het is een mooi objectief, maar helaas niet voor mij. Zou ik nu moeten kiezen tussen een zoom dan kom ik al snel uit op de 24-105 of 24-70 f/4. Mijn voorkeur gaat tegenwoordig uit naar de primes :)
Wat bedoel je met primes :)?

Ik heb zelf de wens een Sony A6000 te kopen, alleen twijfel ik nog over welke lenzen ik daarbij moet kopen. Zonder 800+ euro uit te geven.

Dit is een interessante deal, maar wel met kitlenzen. Vraag is of investering voor andere lensen in dit opzicht beter is.

https://www.amazon.com/Mi...0mm-Lenses/dp/B013GQCW5U/

[Voor 22% gewijzigd door MaStar op 22-04-2018 09:57]


 • Garyu
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 21:57
MaStar schreef op zondag 22 april 2018 @ 09:54:
[...]


Wat bedoel je met primes :)?
Simpelgezegd een lens zonder zoom. Je hebt ze in verschillende maten. Meestal met een groot diafragma (dus lichtsterk) voor relatief gezien weinig geld. Je zult echter moeten zoomen met je voeten. Of een aantal primes kopen en lenzen wisselen.
Ik heb zelf de wens een Sony A6000 te kopen, alleen twijfel ik nog over welke lenzen ik daarbij moet kopen. Zonder 800+ euro uit te geven.
Dat is moeilijk. Behalve met primes praktisch niet te realiseren.
Dit is een interessante deal, maar wel met kitlenzen. Vraag is of investering voor andere lensen in dit opzicht beter is.

https://www.amazon.com/Mi...0mm-Lenses/dp/B013GQCW5U/
Ligt er aan wat je wilt en waar je naar op zoek bent. Qua gewicht en prijs zeker een goede keus.

 • Haay
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 16:04
arjanpvt schreef op zondag 1 april 2018 @ 01:36:
-knip referral link-
pricewatch: Samyang Optics 12mm f/2.0 NCS CS (Sony E) Zwart

Ik zag net deze mooie deal voorbij komen. 261€ voor deze erg goed gewaardeerde lens. Ik twijfel alleen omdat deze heb AF heeft, en ik me afvraag of het makkelijk is om scherp te stellen op mijn a5100, waarbij ik eigenlijk nooit handmatig scherp stel. De 5100 heeft geen viewfinder, dus dat maakt de keuzes iets lastiger. Hebben jullie hier ervaring mee?
Ikzelf heb deze Samyang lens ooit gekocht omdat mijn vrouw en ik (we hebben beiden een E-mount camera, waarbij mijn vrouw een A3000 en ik een A6000 heb) graag ook een groothoek lens wilden hebben.

Alleen... ik zal wel wat verkeerd doen, maar ik krijg er gewoon geen scherpe foto's uit! :? Uiteraard gebruik ik de handmatige modus, en heb ik focus peeking actief. Ik zie de gele outline rond objecten maar als ik het resultaat op de PC bekijk is het out of focus (onscherp). :(

Doe ik nou iets verkeerd, of is mijn objectief misschien defect? Hoe kan ik dat verifiëren ?

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Daan_
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 20:35

Daan_

Alles op zijn tijd !!

Topicstarter
Vanuitgaande dat het geen bewegingsonscherpte is. Hieronder twee filmpjes die uitleg geven m.b.t. gebruik van MF op de Sony e-mount camera's zoals de Sony A6000. Wellicht helpt dit je verder?Mijn plekje op het web -_- MTB gpx routes Reichswald & Fotografie blog


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • CasGas
 • Registratie: November 1999
 • Laatst online: 01-06 21:16
Iemand die misschien nog een walkaround zoom weet voor een APS-C?

De 16-55 is nou niet echt van goede kwaliteit, maar de afmetingen spreken mij wel aan, de a6300 is in mijn geval mijn altijd-meeneem-apparaat die ik compact wil houden. Nu heb je de 16-70 van Sony zelf, maar dan is het idee van makkelijk en klein meenemen ook weer teniet gedaan.

De 10-18 is mij dan weer net iets te beperkt. Zie ik nog lenzen over het hoofd die misschien niet in bovenstaande rijtje staat?

A7III | 5D3 | 7D | 24 1.4 | 24 TS-E | 40 2.8 | 50 1.4 | 50 1.8 | 60 2.8 | 85 1.8 | 100 2.8 | 135 1.8 | 300 4 | 16-35 4 | 15-85 | 70-200 2.8 II IS | 150-600 G2 | Sony a6300 | 12 2.0 | 16-55 | 16-70 4 | 21 1.4 | 35 2.8


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Garyu
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 21:57
Ik heb de hoop opgegeven en een 30mm/2.8 prime als walkaround gebruikt. Lekker licht, en top-beeldkwaliteit, voor niet al te veel geld.

Acties:
 • +3Henk 'm!

 • blupmans
 • Registratie: November 2011
 • Laatst online: 23:22
Haay schreef op maandag 23 april 2018 @ 15:01:
[...]

Ikzelf heb deze Samyang lens ooit gekocht omdat mijn vrouw en ik (we hebben beiden een E-mount camera, waarbij mijn vrouw een A3000 en ik een A6000 heb) graag ook een groothoek lens wilden hebben.

Alleen... ik zal wel wat verkeerd doen, maar ik krijg er gewoon geen scherpe foto's uit! :? Uiteraard gebruik ik de handmatige modus, en heb ik focus peeking actief. Ik zie de gele outline rond objecten maar als ik het resultaat op de PC bekijk is het out of focus (onscherp). :(

Doe ik nou iets verkeerd, of is mijn objectief misschien defect? Hoe kan ik dat verifiëren ?
Pak een diafragma van F4 of F5.6. Gebruik een combinatie van focus peeking en magnify. Stel scherp op bijvoorbeeld een huis (iets met veel detail) en kijk of je er wat scherps uit krijgt. Dit zou niet moeilijk moeten zijn met deze lens. Lukt het niet? Dan is ie gewoon defect. Mijn Samyang 12f2 is echt haarscherp vanaf F2, maar mijn pa had een exemplaar die gewoon super soft was. Samyang heeft wel vaker problemen met de kwaliteitscontrole...

 • Garyu
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 21:57
snsgn schreef op woensdag 28 maart 2018 @ 00:30:
[...]


Voor mensen die hier op wachten. Ben zelf op zoek naar een goede all-round lens.
Kwam net dit tegen:
https://www.sonyalpharumors.com/?s=+Tamron+28-75mm

Prijs valt me mee, als ze het hebben over $850. Benieuwd wat hij in NL gaat kosten.

Ik rekende trouwens even ¥5300 om, maar dat is slechts €40. Mis ik iets?
Nou, hij is nu officieel ook aangekondigd met gedetailleerde specs:

Tamron launches 28-75mm F/2.8 Di III RXD lens for Sony FE, costs $800

Specifications
 • Model: A036
 • Focal Length: 28-75mm
 • Maximum Aperture: F2.8
 • Angle of View (diagonal): 75°-32° for full-frame and 52°-21° for APS-C
 • Optical Construction: 15 elements in 12 groups
 • Minimum Object Distance: 7.5 in (wide) / 15.3 in (tele)
 • Maximum Magnification Ratio: 1:2.9 (wide) / 1:4 (tele)
 • Filter Size: 67mm
 • Maximum Diameter: 73mm
 • Length**: 4.6in (116mm)
 • Weight: 19.4oz (550g)
 • Aperture Blades : 9 (circular diaphragm)
 • Minimum Aperture: F2.8-F22
 • Standard Accessories: Lens hood, Lens caps
 • Compatible Mounts: E-Mount
**Length is the distance from the front tip of the lens to the lens mount face
Da's een flink stuk goedkoper dan de Sony 24-70mm/2.8 GM die rond de 2k€ doet natuurlijk en is nog zwaarder (886g) en lomper (82mm filtermaat, 136mm lengte). De Tamron heeft dan wel geen OSS maar qua image quality zou ie weleens best redelijk kunnen zijn.

Meer aanbod voor E-mount is in ieder geval absoluut positief _/-\o_

[Voor 9% gewijzigd door Garyu op 03-05-2018 14:51]


 • Grozno
 • Registratie: Februari 2006
 • Laatst online: 00:00

Grozno

acts without consequence!

Meer aanbod is altijd goed inderdaad. Ik vind het bereik wel net jammer. Het verschil tussen 24mm en 28mm is behoorlijk groter dan tussen 70mm en 75mm.

Advocatus ineptias | Free Speech Online


 • Garyu
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 21:57
Hier een hands-on video (op een A7iii):

 • kpg
 • Registratie: Juni 2015
 • Niet online
Grozno schreef op donderdag 3 mei 2018 @ 16:40:
Meer aanbod is altijd goed inderdaad. Ik vind het bereik wel net jammer. Het verschil tussen 24mm en 28mm is behoorlijk groter dan tussen 70mm en 75mm.
Die 4mm wide maakt (volgens Tamron) veel verschil qua eenvoud (van lensontwerp) en afmetingen, en dus ook kosten en gewicht.
Een 24-70 was dus een stuk duurder en groter geweest, dus minder verschil t.o.v. de Sony GM.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • CasGas
 • Registratie: November 1999
 • Laatst online: 01-06 21:16
Garyu schreef op woensdag 2 mei 2018 @ 11:22:
Ik heb de hoop opgegeven en een 30mm/2.8 prime als walkaround gebruikt. Lekker licht, en top-beeldkwaliteit, voor niet al te veel geld.
Heb je dan nog wel Eye Focus mogelijkheden?

Op de 35mm 2.8 SamYang namelijk niet..

A7III | 5D3 | 7D | 24 1.4 | 24 TS-E | 40 2.8 | 50 1.4 | 50 1.8 | 60 2.8 | 85 1.8 | 100 2.8 | 135 1.8 | 300 4 | 16-35 4 | 15-85 | 70-200 2.8 II IS | 150-600 G2 | Sony a6300 | 12 2.0 | 16-55 | 16-70 4 | 21 1.4 | 35 2.8


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Garyu
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 21:57
CasGas schreef op dinsdag 8 mei 2018 @ 13:41:
[...]


Heb je dan nog wel Eye Focus mogelijkheden?

Op de 35mm 2.8 SamYang namelijk niet..
Geen idee, ik had toendertijd niet eens gerealiseerd dat het bestaat. Ondertussen heb ik de camera niet meer, ingeruild voor de FF variant.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Grozno
 • Registratie: Februari 2006
 • Laatst online: 00:00

Grozno

acts without consequence!

Nou, mijn eerste ervaring met een echt Zeiss objectief is nog niet direct positief... De productielijn van de Loxia's is blijkbaar niet heel constant, want inmiddels heb ik twee 35/2's gehad waarbij het diafragma niet volledig opent op f/2.

Front by Woutoud, on Flickr

Front Crop by Woutoud, on Flickr

En dat zie je ook duidelijk terug in de bokeh:
Bokeh Test by Woutoud, on Flickr

De winkel heeft vanuit de importeur begrepen dat dit zo hoort, maar heeft de vraag ook nog gesteld bij de Zeiss reparateur. Ik ben toch geneigd dit te beschouwen als een defect.
Zijn hier andere Loxia eigenaren die het herkennen?

Advocatus ineptias | Free Speech Online


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • mennovanw
 • Registratie: September 2005
 • Laatst online: 23:33

mennovanw

Canon? You can!

Ik kan het voor deze specifieke lens niet zeggen, maar er zijn veel objectieven waar je het diafragma wide open ziet zitten (alsof er 1/3e stop geknepen wordt). Het is ook onwaarschijnlijk dat twee lenzen van eenzelfde fabrikant (met goede reputatie) een dergelijk defect zouden hebben..

EF: 17-TSE, 35LII, 50L F1.0, 50 Planar, 100-300L, MR14-EX, 470EX-AI, 600EX-II RT
RF: R5, 16, 24-70L, 100L, 100-500L
Voigt: 12, 15, 20, 28, 35, 40, 50, 75, 90
Een hele berg klassiek Canon spul in alle mounts


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Grozno
 • Registratie: Februari 2006
 • Laatst online: 00:00

Grozno

acts without consequence!

Het lijkt mij ook sterk inderdaad, aan de andere kant lijkt het mij ook onwaarschijnlijk dat een fabrikant met deze reputatie een objectief in elkaar schroeft dat wijd open geen totaal ronde bokeh heeft.

Advocatus ineptias | Free Speech Online


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • kpg
 • Registratie: Juni 2015
 • Niet online
Het lijkt mij ook dat je wijd open ronde bokeh mag verwachten.
Overigens zegt het meer om van de achterkant door de lens te kijken (zoals de sensor doet) dan van de voorkant. Als je van achter de bladen niet ziet zitten en je hebt ronde bokeh, dan maakt het niet uit als je de bladen van de voorkant wel ziet ;) Heb je een foto van de achterkant?

Je bent overigens niet de enige, zie hier. Het lijkt een beetje te verschillen per model Loxia en per exemplaar, maar zolang Zeiss niet zegt hoe het zou moeten zijn, kan je er niet veel mee ben ik bang.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Garyu
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 21:57
Als ik naar andere sample foto's kijk, dan is de bokeh ook niet rond.
Zie bijvoorbeeld hier: https://phillipreeve.net/blog/review-zeiss-loxia-35mm-2-0/
keep in mind, because of the straight aperture blades, when stopping down, points of light become 10-sided figures.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • kpg
 • Registratie: Juni 2015
 • Niet online
@Garyu Maar dat is wanneer je gaat afstoppen, dan is het logisch dat je de bladen ziet. Normaal gezien zie je (of eigenlijk, de sensor) de randen van de bladen niet wanneer de lens wijd open is, en krijg je dus ronde OOF-highlights.
In de review die je linkt, zie je dat zonder af te stoppen de bokeh wel rond is.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Garyu
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 21:57
kpg schreef op vrijdag 11 mei 2018 @ 10:00:
@Garyu Maar dat is wanneer je gaat afstoppen, dan is het logisch dat je de bladen ziet. Normaal gezien zie je (of eigenlijk, de sensor) de randen van de bladen niet wanneer de lens wijd open is, en krijg je dus ronde OOF-highlights.
In de review die je linkt, zie je dat zonder af te stoppen de bokeh wel rond is.
Nee, ook niet-afgestopt is de bokeh niet mooi rond. Niet zo prominent als misschien op andere foto's, maar wel zichtbaar. Ik zou op zoek gaan naar een andere lens, als deze bewezen onbetrouwbaar is wat dit betreft. Voor een lens van >1000€ zou het mij niet tevreden stellen in ieder geval.

[Voor 5% gewijzigd door Garyu op 11-05-2018 10:07]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • kpg
 • Registratie: Juni 2015
 • Niet online
Garyu schreef op vrijdag 11 mei 2018 @ 10:05:
[...]

Nee, ook niet-afgestopt is de bokeh niet mooi rond. Niet zo prominent als misschien op andere foto's, maar wel zichtbaar. Ik zou op zoek gaan naar een andere lens, als deze bewezen onbetrouwbaar is wat dit betreft. Voor een lens van >1000€ zou het mij niet tevreden stellen in ieder geval.
Als je het over dezelfde review hebt: op die ene foto met bokeh balls, wide open, zijn geen diafragmabladen te zien. Je ziet wel dat het naar de randen toe vervormt (cat eye bokeh), maar dat is heel gebruikelijk.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Garyu
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 21:57
kpg schreef op vrijdag 11 mei 2018 @ 10:09:
[...]

Als je het over dezelfde review hebt: op die ene foto met bokeh balls, wide open, zijn geen diafragmabladen te zien. Je ziet wel dat het naar de randen toe vervormt (cat eye bokeh), maar dat is heel gebruikelijk.
Ik had inderdaad de stoppoed-down versie van het plaatje verlinkt, hier de wide-open versie:

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Grozno
 • Registratie: Februari 2006
 • Laatst online: 00:00

Grozno

acts without consequence!

In die foto zie ik ook bokeh met wat vlakke randen, maar niet zoals bij mij. Dat kan echter te maken hebben met de focusafstand.
Aan de achterkant zie ik de bladen niet, als ik recht door de lens kijken. Maar dat betekent niet zo veel, immers is de invloed zichtbaar in de gemaakte foto.

Een beter alternatief voor dit objectief is er niet direct, dus misschien moet ik vrede hebben met dit stukje karakter. Ik wacht in ieder geval de reactie van de reparateur nog af, maar verwacht dat ik een "hoort zo" terug krijg.

Advocatus ineptias | Free Speech Online


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Garyu
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 21:57
Grozno schreef op vrijdag 11 mei 2018 @ 10:15:
In die foto zie ik ook bokeh met wat vlakke randen, maar niet zoals bij mij. Dat kan echter te maken hebben met de focusafstand.
Aan de achterkant zie ik de bladen niet, als ik recht door de lens kijken. Maar dat betekent niet zo veel, immers is de invloed zichtbaar in de gemaakte foto.

Een beter alternatief voor dit objectief is er niet direct, dus misschien moet ik vrede hebben met dit stukje karakter. Ik wacht in ieder geval de reactie van de reparateur nog af, maar verwacht dat ik een "hoort zo" terug krijg.
De Sony FE 35mm f/1.4 is geen acceptabel alternatief? Wel een flinke jongen natuurlijk...

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Grozno
 • Registratie: Februari 2006
 • Laatst online: 00:00

Grozno

acts without consequence!

Precies, een hele flinke jongen! :P
https://camerasize.com/compact/#777.615,777.429,ha,t

Maar, ik zal er nog een keer naar kijken! Ben nu toch lekker aan het twijfelen. :P

[Voor 66% gewijzigd door Grozno op 11-05-2018 10:33]

Advocatus ineptias | Free Speech Online


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Garyu
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 21:57
Grozno schreef op vrijdag 11 mei 2018 @ 10:31:
Precies, een hele flinke jongen! :P
Maar verder een hele hele fijne lens ;). Ik heb er een paar weken terug eens mee kunnen spelen en hij is wel echt héérlijk scherp.

[Voor 19% gewijzigd door Garyu op 11-05-2018 10:38]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Garyu
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 21:57
Je kan hem ondertussen bij Amazon.de pre-orderen voor €829. Valt me nog mee, da's nog goedkoper dan de 24-70 f/4 (!).

Edit: d'oh, je linkte al naar de pricewatch 8)7. €799 is dus een nog betere prijs bij Kamera Express ;).

[Voor 20% gewijzigd door Garyu op 15-05-2018 22:29]


 • Greatsword
 • Registratie: Februari 2010
 • Niet online

Greatsword

"...Terra Incognita..."

De eerste review van de nieuwe Tamron 28-75 is er met gratis RAW files ter inspectie.

Ziet er goed uit moet ik zeggen. Iemand al gepreordered?

“…There is nothing either good or bad, but thinking makes it so…”


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • ^^0nMe
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 22:11

^^0nMe

Got Babana's?

Grozno schreef op vrijdag 11 mei 2018 @ 10:15:
In die foto zie ik ook bokeh met wat vlakke randen, maar niet zoals bij mij. Dat kan echter te maken hebben met de focusafstand.
Aan de achterkant zie ik de bladen niet, als ik recht door de lens kijken. Maar dat betekent niet zo veel, immers is de invloed zichtbaar in de gemaakte foto.

Een beter alternatief voor dit objectief is er niet direct, dus misschien moet ik vrede hebben met dit stukje karakter. Ik wacht in ieder geval de reactie van de reparateur nog af, maar verwacht dat ik een "hoort zo" terug krijg.
Misschien een beetje late reactie, maar bij mijn Loxia 21mm 2.8 is de diafragma op F2.8 ook niet helemaal open. Ik weet niet meer waar ik dit precies had gelezen, maar dit is inderdaad zoals het hoort zodat je wide open al bijna maximale performance hebt. Als het diafragma wél helemaal open kon, was het waarschijnlijk een F2.5 lens ofzo geweest en die van jou een F1.8, maar dan met iets of veel mindere performance wide open.

Dit is ook niet nieuw: bij bepaalde klassieke analoge lenzen, ik geloof bij de beroemde Minolta 35-70mm F3.3, kon je de lens open schroeven en het diafragma modden zodat hij op het wijde einde een 35mm F2.8 werd.

Overigens ziet die Tamron 28-75 er op basis van de eerste (p)reviews zeer goed uit. Messcherp over de hele range, redelijke bokeh, snelle AF én close focussing. Dit is voor mij de ideale travel lens. Het enige dilemma is dat je Tamron lenzen na een tijdje vaak voor bizar goede prijzen kunt oppikken in Azië. Wil je Tamron belonen voor een prachtige lens door €799 af te tikken of pik je hem later op voor 50%-60% van de prijs?

[Voor 14% gewijzigd door ^^0nMe op 25-05-2018 12:41]

D3-Monk
What ears hear, what eyes see, the mind believes. | Being with these two messed up people, things could get ugly.


 • MRIdev
 • Registratie: Maart 2014
 • Laatst online: 21:18
Ergens staat me iets van bij dat er voor de SEL24105G een firmware update beschikbaar zou zijn/was. Zit mijn gevoel er nu naast of de support pagina van Sony? Waarschijnlijk hert eerste :+

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • elhopo
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 02-06 22:16
MRIdev schreef op zaterdag 2 juni 2018 @ 16:43:
Ergens staat me iets van bij dat er voor de SEL24105G een firmware update beschikbaar zou zijn/was. Zit mijn gevoel er nu naast of de support pagina van Sony? Waarschijnlijk hert eerste :+
Er is geen firmware update, maar er is wel een reparatieprogramma voor een aantal modellen van de eerste serie. Schijnbaar was er een probleem met de focussing. Dus, nee geen firmware, maar wel iets van een reparatieprogramma.
A small amount of the FE 24-105mm F4 G OSS lenses, (for our interchangeable-lens digital cameras with E-mount), will not focus correctly when:

Using autofocus mode while shooting with a close aperture
Changing the lens aperture after performing a manual focus
Hier de link:
https://www.sony.co.uk/el...erial_number_checker_list

Blijkt dat citroenvlinders helemaal niet naar citroen smaken.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • MRIdev
 • Registratie: Maart 2014
 • Laatst online: 21:18
@elhopo dank je, dan zal ik daar mee in de war geweest zijn.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • MaStar
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 22:12
*knip*

[Voor 98% gewijzigd door Grozno op 05-06-2018 22:24. Reden: Dubbelposten is ongewenst.]


 • Grozno
 • Registratie: Februari 2006
 • Laatst online: 00:00

Grozno

acts without consequence!

Ik heb vandaag de Sigma 50/1.4 Art binnen gekregen. Het is een hele bak glas, maar werkt als een trein. AF in foto en video werkt prima, zowel single shot als continuous.

Simpel testplaatje:
Duck duck goose by Woutoud, on Flickr

Vooruit, nog één:
50/1.4 Test by Woutoud, on Flickr

[Voor 23% gewijzigd door Grozno op 15-06-2018 22:43]

Advocatus ineptias | Free Speech Online


 • Deathchant
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 23:31

Deathchant

Don't intend. Do!

@Grozno Hoe bevalt de A7 III je qua autofocus, is het echt zoveel beter dan je Nikon?

Canon: R6 | 16-35 | 70-200 II
Zeiss: 35/2 DISTAGON | 50/2 MP | 100/2 MP | 135/2 APO SONNAR

Pagina: 1 2 3 ... 16 Laatste


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee