Toon posts:

Het grote Renault topic - Deel 7 Vorige deelOverzicht

Pagina: 1 ... 42 ... 48 Laatste
Acties:

 • kjeldlarmit
 • Registratie: December 2015
 • Laatst online: 09:06
yorroy schreef op maandag 25 oktober 2021 @ 11:34:
[...]

Gebruik je een Apple kabel?
Na iOS 15 heb ik namelijk dat een “Chinees” kabeltje niet meer ondersteund wordt door mijn iPhone.
Yes, heb het met verschillende kabels geprobeerd waaronder een splinternieuwe officiële Apple kabel

 • aReaRe
 • Registratie: Juli 2001
 • Niet online

aReaRe

RIP Sammy 20-12-2021

Trichoglossus schreef op maandag 25 oktober 2021 @ 10:14:
Het valt me met rijden wel op dat de tce 1.2 soms wat nukkig is rond de 2000 toeren. Is dat een eigenschap van deze turbo/motor?
Mijn oude 1.6 (zonder turbo) had daar totaal geen last van.

De 1.2 rijdt wel een stuk soepeler dan de oude 1.6. Een stuk minder toeren, onwillekeurig rij ik opeens een stuk harder >:)
Ik merk er weinig van in mijn Clio.

Renault Clio Estate 1.2 TCE EDC 120pk Zen met aan de haak een Caravelair Antares Titanium 390
gambieter schreef op dinsdag 7 december 2021 @ 13:51 Stelletje idioten zijn bezig met de dekstoelen van de Titanic te reorganiseren terwijl het schip zinkt.


 • Moxxii
 • Registratie: Januari 2020
 • Laatst online: 18-02 18:29
@yorroy soms kun je codes nog teruglezen, maar dit is niet altijd het geval, zeker ook omdat er nu dus geen lampjes meer branden. Mocht je garage voor niks je auto uit willen lezen of zit het je toch niet lekker, zou ik gewoon even langs gaan.

Zelf zou ik doorrijden gezien er nu niks aan de hand lijkt te zijn en er geen lampjes branden, maar dat is misschien meer omdat ik die €40 a €50 er niet voor over heb en ik zelf een goedkope scanner heb liggen.

Als alternatief zou je, als je een beetje technisch aangelegd bent en interesse hebt in auto's ook een OBD dongel kunnen kopen en een app installeren op je telefoon om de boel uit te lezen. Dit kan opzich niet veel kwaad en geeft misschien wel een gerust hart. Na het uitzetten van de motor, niet de dongel vergeten te verwijderen, anders heb je binnen een paar uur een platte accu.

 • eborn
 • Registratie: April 2000
 • Laatst online: 31-03 13:13
yorroy schreef op maandag 25 oktober 2021 @ 11:34:
[...]
Ik kreeg zaterdag na 40 minuten over de snelweg rijden met mijn Grand Scenic 2019 ineens een elektronische storing in beeld. Alle lampjes die konden branden begonnen te knipperen. Vrouw in paniek, auto op de vluchtstrook gezet en motor uitgezet. Nadat ik de motor weer aan had gezet was het probleem ook verholpen en kon ik weer verder rijden alsof er niks gebeurd is.
Zijn dit soort storingen over het algemeen nog achteraf uit te lezen door de garage?
Als het goed is wel. Ik had het een paar jaar terug vanwege een kabelbreuk. Daardoor ging de hele auto in een fail-safe loop. Soms kwam hij er uit na een herstart, aangezien er dan geen kortsluiting meer was.

Ook heb ik al eens een koppelstoring in mijn automaat gehad die na een herstart weg was. Die was toen ook nog uit te lezen.

 • aReaRe
 • Registratie: Juli 2001
 • Niet online

aReaRe

RIP Sammy 20-12-2021

Kleine conclusie na 300 km rijden: ik had die eco bandjes eerder moeten vervangen door Michelin Crossclimates 2.

Renault Clio Estate 1.2 TCE EDC 120pk Zen met aan de haak een Caravelair Antares Titanium 390
gambieter schreef op dinsdag 7 december 2021 @ 13:51 Stelletje idioten zijn bezig met de dekstoelen van de Titanic te reorganiseren terwijl het schip zinkt.


 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Ok, bestelprocedure voor mijn nieuwe lease-auto is gestart.

Mijn oude auto moet er per 6 april 2022 uit, dan is hij 5 jaar oud:Renault Talisman 110 pk TDI diesel in Intense-uitvoering, handgeschakelde 6-bak.

Wel jammer, had er nog best 5 jaar mee willen rijden, is echt een supercomfortable reis-auto ook voor lange afstanden enzo. En los van een defecte accu en een defecte druksensor helemaal geen problemen gehad de laatste 5 jaar. Heeft mu 122.000 km op de teller (zonder corona had dit minstens 160.000 km geweest nu).

Ik ga hem omruilen voor een Renault Megane RS Line (benzine, diesel mag niet meer) met 157 PK en een automaat (7-traps). In de kleur "Blue Iron", zou er zo uit moeten zien:Wordt mijn eerste automaat in 25 jaar autorijden (los van één huurauto ooiit dan).

Vrijwel alle opties erop: Lederen bekleding, Safety Pack Extra RS-Line, Pack Easy Link 9.3 inch, Pack Driving en Pack Parking.

Enige opties die ik niet heb zijn het alarmsysteem (niet nodig) en het panoramisch schuifdak (te duur en niet nodig).

Volgens de dealer is de levertijd van deze uitvoering op dit moment ongeveer 9 maanden, we zullen zien...

Virussen? Scan ze hier!

Mooie Talisman, snap dat je die nog wel even wil houden. Megane IV in Iron Bleu is ook fantastisch mooi. Die nieuwe 1.3 is trouwens een hele fijne motor, aanzienlijk betere powerband als de 1.2.

 • aReaRe
 • Registratie: Juli 2001
 • Niet online

aReaRe

RIP Sammy 20-12-2021

Mooie nieuwe auto, leuke kleur ook @wildhagen (y)

Renault Clio Estate 1.2 TCE EDC 120pk Zen met aan de haak een Caravelair Antares Titanium 390
gambieter schreef op dinsdag 7 december 2021 @ 13:51 Stelletje idioten zijn bezig met de dekstoelen van de Titanic te reorganiseren terwijl het schip zinkt.


 • -PartyBoy-
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 29-03 04:03
Hallo mede Tweakers,

Voor mij een eerste post in dit topic.
Sinds 5 jaar rij ik met veel plezier en weinig problemen een Mégane 1.5 DCI Bose uit 2012, maar nu zou ik toch graag jullie hulp willen vragen.

Afgelopen weekend kwamen er twee meldingen op het dashboard;
"Controleer inspuitsysteem"
"Controleer luchtverontreiniging"

De universele garage waar ik al jaren kom denkt dat het roetfilter vervangen of geregenereerd moet worden. Hiervoor moet schijnbaar het blok of subframe uit de auto. Zij verwijzen mij door naar een roetfilter specialist (nog te zoeken), omdat vervangen al snel naar de €2000+ gaat.

Via het Renault forum kwam ik het euvel met de slangetjes naar de sensor bij het roetfilter tegen, dat ook in dit topic door o.a. @melcon meerdere keren genoemd wordt.
Mij garage geeft aan dat de slangetjes er goed uit zien. Bovendien zouden ze niet lek zijn, omdat de waardes van de sensor variëren als de motor draait.

Klopt deze redenatie? Of kunnen de veel genoemde slangetjes toch de boosdoener zijn?

 • PROnline
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 01-04 18:43
Wat vinden jullie van het volgende, ik heb een afspraak gemaakt voor een onderhoudsbeurt B t.b.v. een Renault megane GT TCE 205. (in dezelfde mooie blauwe kleur als @wildhagen )

Maar na de afspraak krijg ik een offerte binnen met de volgende aanvullende extra posten:
All-in koelvloeistof vervangen € 166.94
Brandstfsyst.reiniging benzine € 20.62
Emissie service € 41.28
Met de BTW erbij bijna 277 euro aan extra's bovenop de onderhoudsbeurt van 232 euro.
202 euro voor 't verversen van koelvloeistof? Dat was weliswaar telefonisch wel voorgesteld, maar zonder prijsvermelding. Dit lijkt mij wat met een grote vork voor 't vervangen van vijf liter vloerstof.

Ik kan ook nergens een onderhoudsschema terug vinden anders dan de A en B beurten.
@-PartyBoy- De enige manier om te controleren of de slangen goed zijn is om ze er onder weg te halen, meestal scheuren ze waar je het niet kan zien (ook niet op de brug). Gezien de leeftijd i.c.m. de meldingen zou ik absoluut als eerste stap de slangen vervangen aangezien dat niet zo kostbaar is als een roetfilter vervangen om er daarna achter te komen dat het toch de slangen waren :+ De waardes van de sensoren variëren ook wel als 1 of beide slangen lek zijn, dat zegt niet zo heel veel (zeker niet stationair). Dus eerst slangen vervangen daarna verder kijken zou mijn advies zijn. Ik weet niet wat de km. stand is? Gemiddeld genomen gaat een roetfilter minimaal 500k mee, uitzonderingen daar gelaten.

@PROnline Klinkt als dealer prijzen ;) Dus ja belachelijk veel geld voor koelvloeistof maar wel de prijs die je bij de dealer betaald (ik vermoed dat het geleverd wordt in gouden containers oid :P ).

Voor auto's van na 2012 doen ze inderdaad alleen nog maar A of B of A+B beurten. De interval is 30k of 2 jaar en als je dat aanhoudt zou ik altijd A+B tegelijk doen, zeker als je max 15K per jaar rijdt. A stelt verder niet zoveel voor, belangrijkste is dat het interieurfilter vervangen is. In principe zit alles in de A+B beurten. Distributie is een onderhoudsvrije ketting, de multiriem (incl. spanners+rollen) moet wel op een interval vervangen worden die ik zo even niet uit mijn hoofd weet, 120k of 150k of iets in die richting.

De emissie service en de reiniging van het brandstof systeem zijn laten we zeggen dubieuze zaken, vooral de 1e is niets meer dan het toevoegen van een additief die al standaard in de olie zelf zit en dus feitelijk helemaal niets toevoegt. Reiniging brandstof systeem is een additief die ze aan de benzine toevoegen, wat in feite ook helemaal niets toevoegt als je normaal gesproken goede benzine tankt (ik neem aan van wel met een GT205). Belangrijkste daarbij is ook nog dat het additief niet helpt tegen vervuiling van de inlaat wat het grootste probleem is bij direct ingespoten benzine motoren (het additief komt immers niet in de inlaat). Maar dat probleem speelt niet bij de GT205.

 • -PartyBoy-
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 29-03 04:03
melcon schreef op woensdag 3 november 2021 @ 11:44:
@-PartyBoy- De enige manier om te controleren of de slangen goed zijn is om ze er onder weg te halen, meestal scheuren ze waar je het niet kan zien (ook niet op de brug). Gezien de leeftijd i.c.m. de meldingen zou ik absoluut als eerste stap de slangen vervangen aangezien dat niet zo kostbaar is als een roetfilter vervangen om er daarna achter te komen dat het toch de slangen waren :+
Dank voor je advies! Km stand zit rond de 185k.

Afgelopen 1,5jr wel weinig lange stukken gereden, maar de laatste maanden zeker weer wekelijks naar kantoor met 60km enkele reis. Probleem kwam na een dagje 600km Duitsland.

Eens kijken of de garage hier toch in mee wil, of dat ik een ander adresje in regio Haarlem moet gaan zoeken. Suggesties zijn welkom. :)

 • PauseBreak
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 27-03 08:09
@PROnline
Aanvullend op wat melcon al schreef:
Bij het verversen van de koelvloeistof moet je ook meenemen dat men het systeem geheel leeg trekt, dus daar hoort ook afschrijving van het hiervoor gebruikte systeem bij en daarna moet het gevuld en onder druk gezet worden om te controleren op lekkages. Het is allemaal vrij simpel natuurlijk, en het is een vrij hoge prijs, maar het is niet alleen maar nieuwe kvs erin mikken en klaar is Kees.

De additieven zijn voornamelijk om interne vervuiling en juiste werking van de katalysator en eventueel aanwezig roetfilter te blijven garanderen. Hoeft in principe niet bij een TCe205, en het is ook niet netjes dat men het zonder overleg doet, maar er zit wel een gedachte achter. Ik zou hierover wel in gesprek gaan met de dealer. Eigenlijk is het minimale vanuit de dealer dat ze je korting geven op de kosten van de additieven aangezien dit zonder overleg is uitgevoerd. Uitvoering van deze zaken is vrijwel nooit noodzakelijk en als dat wel zo is hoort men dat te overleggen en aan te dragen op basis waarvan men deze beslissing wil nemen.

Nee, merp!


 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

-PartyBoy- schreef op woensdag 3 november 2021 @ 10:37:
Hallo mede Tweakers,

Voor mij een eerste post in dit topic.
Sinds 5 jaar rij ik met veel plezier en weinig problemen een Mégane 1.5 DCI Bose uit 2012, maar nu zou ik toch graag jullie hulp willen vragen.

Afgelopen weekend kwamen er twee meldingen op het dashboard;
"Controleer inspuitsysteem"
Die heb ik dus op mijn Talisman ook gehad. Bleek uiteindelijk een defecte druksensor bij de luchtinlaat te zijn. Die is vervangen, daarna was deze melding weg.

Die andere melding had ik niet.

Virussen? Scan ze hier!


 • Lightning89
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 01-04 20:29
-PartyBoy- schreef op woensdag 3 november 2021 @ 10:37:
Hallo mede Tweakers,

Voor mij een eerste post in dit topic.
Sinds 5 jaar rij ik met veel plezier en weinig problemen een Mégane 1.5 DCI Bose uit 2012, maar nu zou ik toch graag jullie hulp willen vragen.

Afgelopen weekend kwamen er twee meldingen op het dashboard;
"Controleer inspuitsysteem"
"Controleer luchtverontreiniging"

De universele garage waar ik al jaren kom denkt dat het roetfilter vervangen of geregenereerd moet worden. Hiervoor moet schijnbaar het blok of subframe uit de auto. Zij verwijzen mij door naar een roetfilter specialist (nog te zoeken), omdat vervangen al snel naar de €2000+ gaat.

Via het Renault forum kwam ik het euvel met de slangetjes naar de sensor bij het roetfilter tegen, dat ook in dit topic door o.a. @melcon meerdere keren genoemd wordt.
Mij garage geeft aan dat de slangetjes er goed uit zien. Bovendien zouden ze niet lek zijn, omdat de waardes van de sensor variëren als de motor draait.

Klopt deze redenatie? Of kunnen de veel genoemde slangetjes toch de boosdoener zijn?
Bij mij was laatst de intercooler stuk toen ik die meldingen kreeg. Ik verloor ook veel vermogen. (Weliswaar benzine). Verlies je ook vermogen op hogere toeren?

 • Meneer aard
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 01-04 20:42

Meneer aard

Porsche rulez!

wildhagen schreef op woensdag 3 november 2021 @ 09:45:
Ok, bestelprocedure voor mijn nieuwe lease-auto is gestart.

Mijn oude auto moet er per 6 april 2022 uit, dan is hij 5 jaar oud:

[Afbeelding]

Renault Talisman 110 pk TDI diesel in Intense-uitvoering, handgeschakelde 6-bak.

Wel jammer, had er nog best 5 jaar mee willen rijden, is echt een supercomfortable reis-auto ook voor lange afstanden enzo. En los van een defecte accu en een defecte druksensor helemaal geen problemen gehad de laatste 5 jaar. Heeft mu 122.000 km op de teller (zonder corona had dit minstens 160.000 km geweest nu).

Ik ga hem omruilen voor een Renault Megane RS Line (benzine, diesel mag niet meer) met 157 PK en een automaat (7-traps). In de kleur "Blue Iron", zou er zo uit moeten zien:

[Afbeelding]

Wordt mijn eerste automaat in 25 jaar autorijden (los van één huurauto ooiit dan).

Vrijwel alle opties erop: Lederen bekleding, Safety Pack Extra RS-Line, Pack Easy Link 9.3 inch, Pack Driving en Pack Parking.

Enige opties die ik niet heb zijn het alarmsysteem (niet nodig) en het panoramisch schuifdak (te duur en niet nodig).

Volgens de dealer is de levertijd van deze uitvoering op dit moment ongeveer 9 maanden, we zullen zien...
Mooie combi! Denk dat je de 157 pk motor fijner gaat vinden dat de 110 pk diesel..
Heb in de 163 pk gereden wat gelijk de auto transformeert. De 110 pk diesel is krap aan (in mijn beleving) om relaxed te kunnen cruisen. Vooral op tussen acceleraties is de winst zeer aangenaam.

Rial spaak velgen te koop!|Als de wereld vergaat; Ja dan zijn alle mussen dood:+


 • DropjesLover
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 09:18

DropjesLover

Dit dus ->

wildhagen schreef op woensdag 3 november 2021 @ 09:45:
Ok, bestelprocedure voor mijn nieuwe lease-auto is gestart.

Mijn oude auto moet er per 6 april 2022 uit, dan is hij 5 jaar oud:

[Afbeelding]

Renault Talisman 110 pk TDI diesel in Intense-uitvoering, handgeschakelde 6-bak.

Wel jammer, had er nog best 5 jaar mee willen rijden, is echt een supercomfortable reis-auto ook voor lange afstanden enzo. En los van een defecte accu en een defecte druksensor helemaal geen problemen gehad de laatste 5 jaar. Heeft mu 122.000 km op de teller (zonder corona had dit minstens 160.000 km geweest nu).

Ik ga hem omruilen voor een Renault Megane RS Line (benzine, diesel mag niet meer) met 157 PK en een automaat (7-traps). In de kleur "Blue Iron", zou er zo uit moeten zien:

[Afbeelding]

Wordt mijn eerste automaat in 25 jaar autorijden (los van één huurauto ooiit dan).

Vrijwel alle opties erop: Lederen bekleding, Safety Pack Extra RS-Line, Pack Easy Link 9.3 inch, Pack Driving en Pack Parking.

Enige opties die ik niet heb zijn het alarmsysteem (niet nodig) en het panoramisch schuifdak (te duur en niet nodig).

Volgens de dealer is de levertijd van deze uitvoering op dit moment ongeveer 9 maanden, we zullen zien...
Van Talisman naar Megane, dat is toch en beetje een stapje omlaag, of niet?
-PartyBoy- schreef op woensdag 3 november 2021 @ 10:37:
Hallo mede Tweakers,

Voor mij een eerste post in dit topic.
Sinds 5 jaar rij ik met veel plezier en weinig problemen een Mégane 1.5 DCI Bose uit 2012, maar nu zou ik toch graag jullie hulp willen vragen.

Afgelopen weekend kwamen er twee meldingen op het dashboard;
"Controleer inspuitsysteem"
"Controleer luchtverontreiniging"

De universele garage waar ik al jaren kom denkt dat het roetfilter vervangen of geregenereerd moet worden. Hiervoor moet schijnbaar het blok of subframe uit de auto. Zij verwijzen mij door naar een roetfilter specialist (nog te zoeken), omdat vervangen al snel naar de €2000+ gaat.

Via het Renault forum kwam ik het euvel met de slangetjes naar de sensor bij het roetfilter tegen, dat ook in dit topic door o.a. @melcon meerdere keren genoemd wordt.
Mij garage geeft aan dat de slangetjes er goed uit zien. Bovendien zouden ze niet lek zijn, omdat de waardes van de sensor variëren als de motor draait.

Klopt deze redenatie? Of kunnen de veel genoemde slangetjes toch de boosdoener zijn?
Ik heb dezelfde auto en issues gehad (rond de 140.000km).
Uiteindelijk was de boosdoener de ERG klep in de uitlaat, welke tegendruk opbouwt zodat de roetfilter de gevangen roet van de 1e naar de 2e kamer drukt onder het mom van 'regeneratie". Deze klep bewoog niet/nauwelijks meer. Reparatiekosten €300 ofzo.
Zelf had ik al de EGR klep op het blok vervangen (€140 voor een nieuwe, 10 minuten werk), dit verhielp het probleem niet.
Later ook een zelfde issue met een druksensor die achterop het blok zit, heel lastig bereikbaar. Vervangen kostte ook €300.

Slangetjes waren ook bekeken, zelfs losgehaald, maar die waren nog goed.
Lightning89 schreef op woensdag 3 november 2021 @ 13:34:
[...]


Bij mij was laatst de intercooler stuk toen ik die meldingen kreeg. Ik verloor ook veel vermogen. (Weliswaar benzine). Verlies je ook vermogen op hogere toeren?
De 1.5dCi heeft geen intercooler. Wel gaan je uitlaatgassen door een gekoeld circuit, wordt bepaald door je EGR-klep bovenop het blok. Dat circuit is gewoon een blok aluminium, daar gaat niks aan kapot.
Wat wel kan is dat de wagen in noodloop gaat, waarbij de turbodruk beperkt wordt. Zo door Duitsland naar huis rijden was ineens een stuk minder leuk, met 80km/u heuveltjes op ploeteren :XIk rij hem vanaf april 2018 tot nu, 118.xxx km tot nu 217.xxx km en eigenlijk weinig echte problemen op bovenstaande na.
Wel was een keer de afvoer van regenwater onder de voorruit verstopt, alles in de ventilatie gelopen :X Waar dat afvoertje zit, geen idee. Uiteindelijk maar de hele bekleding er uit gehaald, schuim uitgewrongen en paar dagen te drogen gehangen... Was best prima zelf te doen, garage vroeg er honderden euro's voor.

Ander dingetje is dat er een rammeltje zit in m'n panoramadak / dakraam. Alsof het glas aan de achterkant (bij de hoofdsteunen zegmaar) op iets metaal ligt en bij kleine hobbeltjes er tegenaan tik/rammelt.
Maar ik kan niks zien / vinden waar dat op zou moeten zijn :/
Super irritant...

[Voor 6% gewijzigd door DropjesLover op 03-11-2021 15:10]

BThGvNeOA
Bond Tegen het Gebruik van Nutteloze en Onbekende Afkortingen!
Gewoon uitschrijven wat je bedoelt is zo moeilijk niet... PR (persoonlijk record?), ICE/M/A (verbrandingsmotor?), kdv (kinderdagverblijf), DA (dierenarts?)etc...,


 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Meneer aard schreef op woensdag 3 november 2021 @ 13:38:
[...]


Mooie combi! Denk dat je de 157 pk motor fijner gaat vinden dat de 110 pk diesel..
Heb in de 163 pk gereden wat gelijk de auto transformeert. De 110 pk diesel is krap aan (in mijn beleving) om relaxed te kunnen cruisen. Vooral op tussen acceleraties is de winst zeer aangenaam.
Klopt... de Talisman kon met 110 pk wel vooruit, maar een snelheidsmonster was het niet. De wagen weegt ook bijna 1500 kg rijklaar, je kon wel merken dat die 110 pk diesel het soms wat zwaar kreeg. Meer dan 165 km/h he b ik er dan ook niet mee gehaald (niet dat dat nou een probleem is ofzo, maar toch).
DropjesLover schreef op woensdag 3 november 2021 @ 13:42:
[...]

Van Talisman naar Megane, dat is toch en beetje een stapje omlaag, of niet?
Klopt, maar de Talisman kunnen we helaas niet meer leasen, sowieso niet als diesel (mag niet meer worden geleased bij ons), maar hij stoot ook teveel uit.

We hebben namelijk een beleid dat je geen auto's mag leasen die meer dan 135 gram CO2 uitstoten, en de Talismnan zit (afhankelijk van uitvoering) op 142-146 gram.... de Megane zit er met 132-135 gram nét onder....

En ja, het is een stapje lager, maar het is ook geen enorme stap lager. Het is niet alsof ik van de Talisman opeens terugga naar een Renault Twingo of Clio ofzo, dat zou wel een flinke stap terug zijn :P

Virussen? Scan ze hier!

@DropjesLover De 1.5 dci heeft absoluut een intercooler, ja er zijn 1.5 dci's zonder intercooler maar die vind je alleen in de Kangoo en de Clio 2/3. Voor b.v. de Megane 3, dit is hem: https://partsouq.com/en/c...95&cid=75573&uid=29335&q=

@wildhagen Het is vooral een stapje lager in ruimte, de Megane 4 is net zo volwassen als de Talisman en kwa luxe scheelt het ook niet heel veel. Ja iets van massage stoelen heb je niet in de Megane 4 dacht ik De belangrijkste luxe zit er gewoon op. En die massage stoelen krijg je ook alleen in de initiale vanaf een bepaalde uitvoering van de Talisman.

 • Knul
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 09:35
@melcon Megane 4 is wel leverbaar met massagestoelen, zie deze bijvoorbeeld. Bijzonder dat ie wel een massagefunctie heeft, maar geen stoelverwarming.

Zie dat hij zelfs stuurverwarming heeft, maar geen stoelverwarming. Wie bestelt dat op deze manier 8)7

[Voor 15% gewijzigd door Knul op 04-11-2021 09:17]

@Knul Dat is inderdaad wel apart, dat je uberhaupt massage kan kiezen zonder dat je er stoelverwarming bij krijgt (en dat je dat dan ook nog doet :+ ).

 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

melcon schreef op donderdag 4 november 2021 @ 09:10:

@wildhagen Het is vooral een stapje lager in ruimte, de Megane 4 is net zo volwassen als de Talisman en kwa luxe scheelt het ook niet heel veel. Ja iets van massage stoelen heb je niet in de Megane 4 dacht ik De belangrijkste luxe zit er gewoon op. En die massage stoelen krijg je ook alleen in de initiale uitvoering van de Talisman.
Mijn Talisman Intense heeft ook een massage-stoel, wel alleen voor de bestuurder :)

Mogelijk dat het nu alleen voor de Initiale Paris-versie is, maar in 2017 was hij iig op de Intense aanwezig.

Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik die niet echt ga missen. Leuke gimmick, maar als ik hem in die 5 jaar tijd 20x gebruikt heb is al veel.

Qua ruimte klopt het, maar ik heb voldoende aan de ruimte die de Megane bied. Voor de Talisman had ik een Seat Leon, en die had voor mij ook voldoende ruimte, hoewel die wel een maatje kleiner is.

Virussen? Scan ze hier!


 • aReaRe
 • Registratie: Juli 2001
 • Niet online

aReaRe

RIP Sammy 20-12-2021

melcon schreef op donderdag 4 november 2021 @ 09:10:


@wildhagen Het is vooral een stapje lager in ruimte
Die heeft @wildhagen toch niet nodig tenzij hij 4 kinderen, labrador en vrouw heeft. Die mist hij allemaal geloof ik :P

Renault Clio Estate 1.2 TCE EDC 120pk Zen met aan de haak een Caravelair Antares Titanium 390
gambieter schreef op dinsdag 7 december 2021 @ 13:51 Stelletje idioten zijn bezig met de dekstoelen van de Titanic te reorganiseren terwijl het schip zinkt.


 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

aReaRe schreef op donderdag 4 november 2021 @ 20:00:
[...]

Die heeft @wildhagen toch niet nodig tenzij hij 4 kinderen, labrador en vrouw heeft. Die mist hij allemaal geloof ik :P
Dat klopt, ik heb alleen virtuele vrouwen, kinderen en honden. Verder alleenstaand, af en toe gaan er wat vrienden mee, maar die zijn doorgaans niet van het postuur Rambo-on-steroids.

Virussen? Scan ze hier!


 • aReaRe
 • Registratie: Juli 2001
 • Niet online

aReaRe

RIP Sammy 20-12-2021

wildhagen schreef op donderdag 4 november 2021 @ 20:02:
[...]


Dat klopt, ik heb alleen virtuele vrouwen, kinderen en honden. Verder alleenstaand, af en toe gaan er wat vrienden mee, maar die zijn doorgaans niet van het postuur Rambo-on-steroids.
Die kunnen eventueel ook mee in de ski-box (denk aan de Sixt reclame) :P

Renault Clio Estate 1.2 TCE EDC 120pk Zen met aan de haak een Caravelair Antares Titanium 390
gambieter schreef op dinsdag 7 december 2021 @ 13:51 Stelletje idioten zijn bezig met de dekstoelen van de Titanic te reorganiseren terwijl het schip zinkt.

aReaRe schreef op donderdag 4 november 2021 @ 20:00:
[...]

Die heeft @wildhagen toch niet nodig tenzij hij 4 kinderen, labrador en vrouw heeft. Die mist hij allemaal geloof ik :P
Die passen ook niet in een Talisman, heb je alsnog die dak koffer nodig :+

 • PhilipsFan
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 03:48
Die combinaties van accessoires heb ik ook raar naar zitten kijken. Mijn Espace V Initiale Paris heeft stoelverwarming achter (alleen de buitenste stoelen). Na wat onderzoek in de brochures blijkt, dat dit alleen leverbaar is in 'Pack Winter'. Dit Pack bevat daarnaast nog koplampsproeiers, stuurwielverwarming en voorruitverwarming.

Maar aangezien de Initiale Paris standaard al koplampsproeiers, stuurwielverwarming en voorruitverwarming heeft, heeft de vorige eigenaar dus die 'Pack Winter' alleen genomen vanwege de stoelverwarming achter. En daar heeft ie 355 euro voor bijbetaald! Mij verder prima, hebben mijn passagiers ook een warme reet, maar ik heb me wel staan afvragen of je die 355 euro niet beter had kunnen besteden. Misschien was er nog wat leasebudget over en wist hij _echt_ niet meer wat er nog bij moest. Alle andere opties zitten er ook al op...

[Voor 5% gewijzigd door PhilipsFan op 09-11-2021 03:57]


 • aReaRe
 • Registratie: Juli 2001
 • Niet online

aReaRe

RIP Sammy 20-12-2021

PhilipsFan schreef op dinsdag 9 november 2021 @ 03:50:
Die combinaties van accessoires heb ik ook raar naar zitten kijken. Mijn Espace V Initiale Paris heeft stoelverwarming achter (alleen de buitenste stoelen). Na wat onderzoek in de brochures blijkt, dat dit alleen leverbaar is in 'Pack Winter'. Dit Pack bevat daarnaast nog koplampsproeiers, stuurwielverwarming en voorruitverwarming.

Maar aangezien de Initiale Paris standaard al koplampsproeiers, stuurwielverwarming en voorruitverwarming heeft, heeft de vorige eigenaar dus die 'Pack Winter' alleen genomen vanwege de stoelverwarming achter. En daar heeft ie 355 euro voor bijbetaald! Mij verder prima, hebben mijn passagiers ook een warme reet, maar ik heb me wel staan afvragen of je die 355 euro niet beter had kunnen besteden. Misschien was er nog wat leasebudget over en wist hij _echt_ niet meer wat er nog bij moest. Alle andere opties zitten er ook al op...
Stoelverwarming achterbank :X 8)7 _O-

Heeft dat addergebroed op de achterbank het beter dan de bestuurder :P

Renault Clio Estate 1.2 TCE EDC 120pk Zen met aan de haak een Caravelair Antares Titanium 390
gambieter schreef op dinsdag 7 december 2021 @ 13:51 Stelletje idioten zijn bezig met de dekstoelen van de Titanic te reorganiseren terwijl het schip zinkt.

Wellicht was het de enige optie op de initiale ;)

 • aReaRe
 • Registratie: Juli 2001
 • Niet online

aReaRe

RIP Sammy 20-12-2021

melcon schreef op donderdag 11 november 2021 @ 07:52:
Wellicht was het de enige optie op de initiale ;)
Ik zou eerder de trekhaak optie aanvinken dan stoelverwarming voor de achterbank :>

Renault Clio Estate 1.2 TCE EDC 120pk Zen met aan de haak een Caravelair Antares Titanium 390
gambieter schreef op dinsdag 7 december 2021 @ 13:51 Stelletje idioten zijn bezig met de dekstoelen van de Titanic te reorganiseren terwijl het schip zinkt.


 • -PartyBoy-
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 29-03 04:03
-PartyBoy- schreef op woensdag 3 november 2021 @ 10:37:
Hallo mede Tweakers,

Voor mij een eerste post in dit topic.
Sinds 5 jaar rij ik met veel plezier en weinig problemen een Mégane 1.5 DCI Bose uit 2012, maar nu zou ik toch graag jullie hulp willen vragen.

Afgelopen weekend kwamen er twee meldingen op het dashboard;
"Controleer inspuitsysteem"
"Controleer luchtverontreiniging"

De universele garage waar ik al jaren kom denkt dat het roetfilter vervangen of geregenereerd moet worden. Hiervoor moet schijnbaar het blok of subframe uit de auto. Zij verwijzen mij door naar een roetfilter specialist (nog te zoeken), omdat vervangen al snel naar de €2000+ gaat.

Via het Renault forum kwam ik het euvel met de slangetjes naar de sensor bij het roetfilter tegen, dat ook in dit topic door o.a. @melcon meerdere keren genoemd wordt.
Mij garage geeft aan dat de slangetjes er goed uit zien. Bovendien zouden ze niet lek zijn, omdat de waardes van de sensor variëren als de motor draait.

Klopt deze redenatie? Of kunnen de veel genoemde slangetjes toch de boosdoener zijn?
Een week later en ik ben mogelijk spreekwoordelijk verder van huis...

Na m'n eigen garage bedankt te hebben voor de analyse 'roetfilter is het probleem', heb ik de Mégane naar een andere garage in de regio gebracht met roetfilters als specialiteit. Afspraak was een gratis diagnose en dan verder kijken.

De volgende ochtend 11u werd ik gebeld dat het toch echt aan het roetfilter lag, en ook de sensor daarop vervangen diende te worden...
Sensor €150.
Roetfilter zouden ze demonteren en dan regenereren (€450) of reviseren (€650).
Toch maar akkoord gegeven en eind van de middag kreeg ik een belletje dat ik hem op kon halen. De sensor was vervangen, het roetfilter open geslepen, nieuwe binnenkant, dicht gelast, gespoten en weer gemonteerd. Alle problemen verholpen en 1jr garantie.

Ik was verbaasd door de snelle reparatie en blij met de enigszins meevallende kosten.

Toen ik mijn eigen garage dit verhaal terugkoppelde waren ze ook verbaasd en nodigde me uit om er samen even naar te kijken op de brug. Ik ken de jongens daar al jaren, dus prima, leuk idee.

Nu komt het vervelende deel; Zij geloven niet dat je in 6 uur het roetfilter kan demonteren, reviseren en terugzetten. Vonden daarbij ook sporen van vloeistof bovenop de motor en fijne zilverkleurige verfdeeltjes.
Van onderaf was een net gespoten roetfilter te zien, maar ook sporen van afplakken (tape). Ook zagen de boutjes op de flens van het filter er niet uit alsof ze recent los waren geweest.

Hun analyse van de mogelijk gedane werkzaamheden;
1. Het filter is gespoeld terwijl hij nog in de auto zat en daarna gespoten.
2. Of mogelijk is er iets anders mechanisch gedaan waardoor er minder druk opbouwd in het filter.
3. Of het filter is niet afgekoppeld, wel opgeknapt, en uit de software geschreven om storingen te voorkomen.

Ik ben hier uiteraard niet blij mee.... Nu snap ik dat het lastig beoordelen is op basis van mijn verhaal, maar wat vinden jullie aannemelijk? En wat zouden jullie doen?

[Voor 20% gewijzigd door -PartyBoy- op 14-11-2021 22:49]


 • hardware-lover
 • Registratie: Augustus 2005
 • Niet online

hardware-lover

verder kijken dan ......

aReaRe schreef op donderdag 11 november 2021 @ 21:52:
Ik zou eerder de trekhaak optie aanvinken dan stoelverwarming voor de achterbank :>
Het is nooit zo lekker zitten op een trekhaak dan op een achterbank, niet voor langere tijd bedoel ik dan :+

Testing, one, two ...


 • aReaRe
 • Registratie: Juli 2001
 • Niet online

aReaRe

RIP Sammy 20-12-2021

hardware-lover schreef op zaterdag 13 november 2021 @ 14:13:
[...]

Het is nooit zo lekker zitten op een trekhaak dan op een achterbak, niet voor langere tijd bedoel ik dan :+
Detail :+

Renault Clio Estate 1.2 TCE EDC 120pk Zen met aan de haak een Caravelair Antares Titanium 390
gambieter schreef op dinsdag 7 december 2021 @ 13:51 Stelletje idioten zijn bezig met de dekstoelen van de Titanic te reorganiseren terwijl het schip zinkt.


 • hardware-lover
 • Registratie: Augustus 2005
 • Niet online

hardware-lover

verder kijken dan ......

Testing, one, two ...


 • aReaRe
 • Registratie: Juli 2001
 • Niet online

aReaRe

RIP Sammy 20-12-2021

Tiepfaut in de achterbak was mij niet eens opgevallen :P

Renault Clio Estate 1.2 TCE EDC 120pk Zen met aan de haak een Caravelair Antares Titanium 390
gambieter schreef op dinsdag 7 december 2021 @ 13:51 Stelletje idioten zijn bezig met de dekstoelen van de Titanic te reorganiseren terwijl het schip zinkt.


 • Paganstars
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 01-04 20:17
Even een vraagje; aan de bestuurdersstoel zit er een beschadiging in het leer gedeelte van de zitting. Ik weet dat er leer reparatie sets te krijgen zijn, maar ik vraag mij af of het wel echt leer is. Heeft iemand een idee wat het precies is?

Smokey'Licious Low'n'Slow Barbecue www.smokeylicious.nl

-PartyBoy- schreef op zaterdag 13 november 2021 @ 13:40:
[...]


Een week later en ik ben mogelijk spreekwoordelijk verder van huis...

Na m'n eigen garage bedankt te hebben voor de analyse 'roetfilter is het probleem', heb ik de Mégane naar een andere garage in de regio gebracht met roetfilters als specialiteit. Afspraak was een gratis diagnose en dan verder kijken.

De volgende ochtend 11u werd ik gebeld dat het toch echt aan het roetfilter lag, en ook de sensor daarop vervangen diende te worden...
Sensor €150.
Roetfilter zouden ze demonteren en dan regenereren (€450) of reviseren (€650).
Toch maar akkoord gegeven en eind van de middag kreeg ik een belletje dat ik hem op kon halen. De sensor was vervangen, het roetfilter open geslepen, nieuwe binnenkant, dicht gelast, gespoten en weer gemonteerd. Alle problemen verholpen en 1jr garantie.

Ik was verbaasd door de snelle reparatie en blij met de enigszins meevallende kosten.

Toen ik mijn eigen garage dit verhaal terugkoppelde waren ze ook verbaasd en nodigde me uit om er samen even naar te kijken op de brug. Ik ken de jongens daar al jaren, dus prima, leuk idee.

Nu komt het vervelende deel; Zij geloven niet dat je in 6 uur het roetfilter kan demonteren, reviseren en terugzetten. Vonden daarbij ook sporen van vloeistof bovenop de motor en fijne zilverkleurige verfdeeltjes.
Van onderaf was een net gespoten roetfilter te zien, maar ook sporen van afplakken (tape). Ook zagen de boutjes op de flens van het filter er niet uit alsof ze recent los waren geweest.

Hun analyse van de mogelijk gedane werkzaamheden;
1. Het filter is gespoeld terwijl hij nog in de auto zat en daarna gespoten.
2. Of mogelijk is er iets anders mechanisch gedaan waardoor er minder druk opbouwd in het filter.
3. Of het filter is niet afgekoppeld, wel opgeknapt, en uit de software geschreven om storingen te voorkomen.

Ik ben hier uiteraard niet blij mee.... Nu snap ik dat het lastig beoordelen is op basis van mijn verhaal, maar wat vinden jullie aannemelijk? En wat zouden jullie doen?
Als ik zo ff een willekeurige Megane pak op partsouq en kijk waar het roetfilter zit:
https://partsouq.com/en/c...95&cid=75573&uid=29418&q=

Dan zal demonteren niet meer dan 5-10 minuten in beslag nemen op de brug, zeker als de betreffende garage gespecialiseerd is. Het open slijpen en weer dicht lassen zal inderdaad 2-4 uur in beslag nemen afhankelijk van hoe handig ze zijn (nogmaals, als ze gespecialiseerd zijn zal het mee vallen). Het spuiten ontgaat me even, af-fabriek is het ook niet gespoten alleen verzinkt. Wellicht het deel waar de geslepen en gelast hebben even met zink spray behandeld. Als je het echt niet vertrouwd laat je het filter demonteren en kijk je aan de bovenkant en onderkant in het gat,ziet het er brandnieuw uit dan klopt het , ziet het er relatief schoon uit maar gebruikt dan weet je genoeg. Ziet het er helemaal zwart uit zullen ze ongetwijfeld de DPF uitgeschakeld hebben in de software. Je kan uiteraard ook even door de reviews bladeren op b.v. Google, mochten ze het vaker "dubiues" doen dan staat er vast wel wat tussen ;)

Ik denk overigens dat het prima kan als je er gespecialiseerd in bent, er zijn mensen die thuis de DPF er onderweg schroeven en met Wyns DPF cleaner (of vergelijkbaar product) reinigen en weer terug schroeven in 6 uur waarbij je de DPF 4 uur moet laten weken. Het was uiteraard netter geweest als ze de bouten vervangen hebben voor nieuwe (ook al kun je dan de boel nog steeds flessen door alleen de bouten te vervangen). Vertrouw je het echt niet dan schroef je hem eronder weg en bekijk je het rooster/binnenwerk zowel door het bovenste gat als het onderste, die moet er dan vrij nieuw uit zien (afhankelijk van hoeveel km je hebt gereden).

Voorbeeld:


Als ze het binnenwerk niet vervangen hebben maar alleen gereinigd zal het bovenstaande rooster volledig vrij zijn van roetaanslag maar wel verkleurd en vooral een bruine/zwarte kleur hebben.

[Voor 9% gewijzigd door melcon op 15-11-2021 14:18]


 • -PartyBoy-
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 29-03 04:03
melcon schreef op maandag 15 november 2021 @ 14:12:
[...]

Als ik zo ff een willekeurige Megane pak op partsouq en kijk waar het roetfilter zit:
https://partsouq.com/en/c...95&cid=75573&uid=29418&q=

Dan zal demonteren niet meer dan 5-10 minuten in beslag nemen op de brug, zeker als de betreffende garage gespecialiseerd is. Het open slijpen en weer dicht lassen zal inderdaad 2-4 uur in beslag nemen afhankelijk van hoe handig ze zijn (nogmaals, als ze gespecialiseerd zijn zal het mee vallen). Het spuiten ontgaat me even, af-fabriek is het ook niet gespoten alleen verzinkt. Wellicht het deel waar de geslepen en gelast hebben even met zink spray behandeld. Als je het echt niet vertrouwd laat je het filter demonteren en kijk je aan de bovenkant en onderkant in het gat,ziet het er brandnieuw uit dan klopt het , ziet het er relatief schoon uit maar gebruikt dan weet je genoeg. Ziet het er helemaal zwart uit zullen ze ongetwijfeld de DPF uitgeschakeld hebben in de software. Je kan uiteraard ook even door de reviews bladeren op b.v. Google, mochten ze het vaker "dubiues" doen dan staat er vast wel wat tussen ;)

Ik denk overigens dat het prima kan als je er gespecialiseerd in bent, er zijn mensen die thuis de DPF er onderweg schroeven en met Wyns DPF cleaner (of vergelijkbaar product) reinigen en weer terug schroeven in 6 uur waarbij je de DPF 4 uur moet laten weken. Het was uiteraard netter geweest als ze de bouten vervangen hebben voor nieuwe (ook al kun je dan de boel nog steeds flessen door alleen de bouten te vervangen). Vertrouw je het echt niet dan schroef je hem eronder weg en bekijk je het rooster/binnenwerk zowel door het bovenste gat als het onderste, die moet er dan vrij nieuw uit zien (afhankelijk van hoeveel km je hebt gereden).

Voorbeeld:
[Afbeelding]

Als ze het binnenwerk niet vervangen hebben maar alleen gereinigd zal het bovenstaande rooster volledig vrij zijn van roetaanslag maar wel verkleurd en vooral een bruine/zwarte kleur hebben.
Helaas klopt het plaatje in je link niet met mijn Mégane III. Daarbij zit het roetfilter overdwars achter de motor, onder de turbo. Ook de Renault dealer rekent 5 uur voor demontage-montage.

Even kijken zit er daarmee helaas niet in.

Morgen maar eens voorzichtig bellen met de garage die het werk gedaan heeft.

 • nielsz09
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 19-03 10:42
Ik heb een kadjar uit 2018 waarvan de DAB steeds overslaat naar FM. Nu heb ik laatst bij een grote beurt dit bij de dealer aangekaart maar die kon niets meer doen dan dit. en dit is de software van Rlink waarschijnlijk geupdate.

Heeft iemand hier ook last van of iemand een oplossing?

 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Ha, net mailtje gehad dat de Megane Estate die ik besteld heb (vermoedelijk) in de 'week van 25-04-2022' wordt geleverd. Dus levertijd van ongeveer 6 maanden, ipv de eerder gecommuniceerde 9 maanden.

Aangezien ik mijn huidige auto (wegens aflopend contract) moet inleveren op 6 april 2022, betekent dat slechts 19 dagen in een voorloop-auto ipv 3.5-4 maanden. Valt weer mee dus... mits gehaald uiteraard.

Virussen? Scan ze hier!


 • S-RS
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 23:11
Tijdje geleden een OBD2 dongle besteld om het e.e.a. te wijzigen aan de auto i.c.m. DDT4ALL. Vorig weekend kwam hij binnen en gelijk aan de slag gegaan. De volgende wijzigingen zijn inmiddels gelukt:
- Start/stop permanent uitgeschakeld
- Verbruik van l/100km naar km/l
- Schakel indicator uitgezet

Blij mee, met name de eerste twee :D Het permanent laten branden van de achterlichten is mij nog niet gelukt. Maar ik rij altijd met de dimverlichting aan, dus is ook niet zo'n ramp. Android auto had ik al laten activeren door iemand anders een jaar geleden, dus ik hoefde geen verloopkabel te hebben of te solderen aan de OBD2 dongle.
Paganstars schreef op maandag 15 november 2021 @ 13:21:
Even een vraagje; aan de bestuurdersstoel zit er een beschadiging in het leer gedeelte van de zitting. Ik weet dat er leer reparatie sets te krijgen zijn, maar ik vraag mij af of het wel echt leer is. Heeft iemand een idee wat het precies is?
Wat voor auto heb je? Ik heb zelf een Renault Mégane GT-Line uit 2014, die heeft ook gescheurd "leer". Dat is inderdaad kunstleer en het is een bekend probleem dat het kan scheuren. Ik heb ook naar reparatiesetjes gezocht, maar werd daar niet echt wijzer van. Aangezien het echt afbrokkelt en ik het er zo af kan pulken vraag ik mij sowieso af hoe goed een reparatiesetje gaat hechten op zo'n ondergrond. Dus wil hem binnenkort even langs brengen bij een lokale leer boer om dat stukje te vervangen. Google gaf al genoeg hits in mijn regio, bijvoorbeeld: https://www.stoelstuk.nl/.

 • fredkroket
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
Hallo :w !

Na heel wat jaren in het Volvo topic te hebben geleefd, ben ik vanaf nu voor 50% verhuisd naar het Renault topic. De privé V40 blijft nog, de zakelijke S60 is inmiddels vervangen door onderstaande Talisman:

Deze Talisman (Talisman Estate TCe 160 EDC GPF Business Intens) stond op voorraad en een nieuwe had ik waarschijnlijk niet meer kunnen bestellen. Nu zo'n 500km mee gereden en behoorlijk tevreden, echt waar voor het geld.

Enige minpunten waar ik me aan erger zijn het wegrijden (duurt een tijdje voordat de automaat de auto in beweging zet, eenmaal in beweging is het verder prima) én de beperkte verstelmogelijkheden van de bestuurdersstoel (de voorkant van het zitvlak zou ik graag iets omhoog laten hellen). Zeker tov de Volvo S60 R-Design is de stoel/zitpositie echt wel wat minder. Aan de andere kant, bij de Volvo zat er ook een andere prijskaart aan.

Ik heb nog getwijfeld over een Megane, echter wilde ik voldoende ruimte hebben. Met 3 kinderen op de achterbank (2 pubers en een Maxi Cosi) komt de extra beenruimte en kofferruimte zeer goed van pas.

 • S-RS
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 23:11
Super, mooi ding hoor!! _/-\o_

 • aReaRe
 • Registratie: Juli 2001
 • Niet online

aReaRe

RIP Sammy 20-12-2021

Mooie bak @fredkroket _O_

Veel veilige kilometers toegewenst (y)

Renault Clio Estate 1.2 TCE EDC 120pk Zen met aan de haak een Caravelair Antares Titanium 390
gambieter schreef op dinsdag 7 december 2021 @ 13:51 Stelletje idioten zijn bezig met de dekstoelen van de Titanic te reorganiseren terwijl het schip zinkt.


 • sweetdude
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 01-04 13:17
fredkroket schreef op maandag 22 november 2021 @ 18:53:
....

Ik heb nog getwijfeld over een Megane, echter wilde ik voldoende ruimte hebben. Met 3 kinderen op de achterbank (2 pubers en een Maxi Cosi) komt de extra beenruimte en kofferruimte zeer goed van pas.
Ik heb ook getwijfeld over het verschil in ruimte. Zit er echt veel verschil in?
Ik ben uiteindelijk voor de megane gegaan maar meer omdat deze lichter is voor de wegenbelasting. Maar heb nooit in een talisman gezeten.

Maar mooie auto, te mooi. Ook de reden waarom ik die proefrit er nooit mee gemaakt heb :X

 • Bommes
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 01-04 17:16

Bommes

Capo del formaggio

Onze Captur heeft ons nu weer 2 keer zonderbenzine laten stil vallen.
Na aanschaf (2de hands auto) ruim een jaar geleden heeft het benzine metertje flink wat kuren gehad.
Het euvel:


Daar is de auto regelmatig voor terug geweest,
Eerst is de accu vervangen, laadstroom probleem opgelost, enz enz.
Uit eindelijk hebben ze een van de boordcomputers vervangen (die ergens onder de midden arms steun zit) en de vlotter in de tank.
Toen kwam het weer terug... 8)7
De vlotter bleek vervangen te zijn met eentje die alsnog ook defect was.. :? Hoe dan.
Evengoed weer een nieuwe vlotter er in, nieuwe software in de auto en het zou weer goed moeten zijn.

Op vakantie viel me het volgende al een paar keer op:
Half volle/lege tank op de meter -> vol tanken -> auto terug op contact: metertje nog op de zelfde stand??
Dus de nieuwe brandstofstand werd niet geregistreerd.
Ook was na vol tanken de vol registratie meestal wel in orde maar dan kon ik een paar honderd kilometer rijden voordat het metertje begon te bewegen.

Nu dus tot 2 keer toe: reserve lampje aan en binnen 3 of 4 km tank ook echt leeg.
Gisteren kwam mijn vrouw met de auto thuis, reserve lampje gaat aan aan het begin van onze straat.
500 meter verder wonen wij, ze parkeert de auto. Half uur later pakt ze hem weer en ze komt net de straat uit of het ding slaat af, geen benzine meer..
Ja we weten het, 2 keer de zelfde steen om ons aan te stoten.

Maar de vraag: is dat metertje af te stellen of zo iets?

Verder is er namelijk niets mis met deze auto en rijd het ding erg fijn.
Mijn vrouw heeft er geen vertrouwen meer in maar ik wil niet weer een zoektocht beginnen naar een vervangende auto.

Ik heb de garage waar de auto vandaan komt nog niet gebeld, ondertussen heb ik ook wel door dat ze wel willen, en erg coulant zijn met de garantie afhandeling, ze de kennis missen om dit op te lossen.

Mijn nieuwste reis verslag lees je hier-<klik klik>- - Adventures are not always fun while you're having them

@Bommes Even kijken of je er met de garage uit kan komen om dit even bij een dealer te laten herstellen. Via de Clip is in te stellen wat de wijzer aangeeft bij welke tankhoeveelheid evenals wanneer het lampje aan gaat (dat is nu dus te laat). Ook is de vlotter via de clip te calibreren. Dat de meter pas beweegt na +/- 100-200 km rijden klopt overigens, dit is bij alle recente Capturs (en overige modellen wat dat betreft). Zie onderstaande schermen:
[Voor 3% gewijzigd door melcon op 29-11-2021 10:36]


 • G_Dragon
 • Registratie: April 2007
 • Nu online

G_Dragon

Whatever you do, do it well.

Gebruiken jullie die ECO modus ook veel?

Ik ben zelf geen fan van een afgeknepen motor maar nu ik er 2 maand mee rij merk ik best een groot verschil als ik kijk naar de brandstofmeter, ik heb hem voor de test 2 weken niet op ECO gezet en reed gelijk 100km minder op een volle tank. Ik probeer toch wel 580 tot 600 km op een volle tank te rijden bij mijn Renault Clio 0.9 TCE 2018, dit reed ik namelijk ook altijd met mijn Volkswagen Polo 2011 op een volle tank.

" Power comes in response to a need, not a desire. You have to create that need.”


 • chielmi
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 31-03 18:45
@G_Dragon komt het minder ver rijden op een tank niet gewoon door het koude en vochtige weer van de laatste weken? Ik merk bij mijn Megane TCE100 niet zo gek veel verschil qua verbruik met ECO modus.

Moet zeggen dat ik de ECO modus niet vaak gebruikt, met ingeschakelde modus voelt het alsof je een aanhanger achter de auto hebt hangen ;)

 • aReaRe
 • Registratie: Juli 2001
 • Niet online

aReaRe

RIP Sammy 20-12-2021

chielmi schreef op maandag 6 december 2021 @ 17:45:
@G_Dragon komt het minder ver rijden op een tank niet gewoon door het koude en vochtige weer van de laatste weken? Ik merk bij mijn Megane TCE100 niet zo gek veel verschil qua verbruik met ECO modus.

Moet zeggen dat ik de ECO modus niet vaak gebruikt, met ingeschakelde modus voelt het alsof je een aanhanger achter de auto hebt hangen ;)
Meer een caravan :+

Renault Clio Estate 1.2 TCE EDC 120pk Zen met aan de haak een Caravelair Antares Titanium 390
gambieter schreef op dinsdag 7 december 2021 @ 13:51 Stelletje idioten zijn bezig met de dekstoelen van de Titanic te reorganiseren terwijl het schip zinkt.


 • Trichoglossus
 • Registratie: December 2008
 • Laatst online: 09:41
G_Dragon schreef op maandag 6 december 2021 @ 10:41:
Gebruiken jullie die ECO modus ook veel?

Ik ben zelf geen fan van een afgeknepen motor maar nu ik er 2 maand mee rij merk ik best een groot verschil als ik kijk naar de brandstofmeter, ik heb hem voor de test 2 weken niet op ECO gezet en reed gelijk 100km minder op een volle tank. Ik probeer toch wel 580 tot 600 km op een volle tank te rijden bij mijn Renault Clio 0.9 TCE 2018, dit reed ik namelijk ook altijd met mijn Volkswagen Polo 2011 op een volle tank.
Ik heb het knopje nog niet aangeraakt op mijn 1.2 TCE. Ik wil gewoon de volle bak vermogen hebben.

Ik zit nog wel te klooien om mijn telefoon via android auto te verbinden met R-link. Hij ziet wel dat er een usb apparaat is aangesloten, maar maakt verder nog geen verbinding.

 • Malandro
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 13-01 14:27
Oude clio (2007 geloof ik) maakte veel lawaai en kwam niet meer boven de 30km/u.. blijkt dat de katalysator gejat is… leuk hoor, veel gedoe en kosten omdat iemand een paar tientjes nodig had

[Voor 4% gewijzigd door Malandro op 06-12-2021 20:07]


 • PhilipsFan
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 03:48
G_Dragon schreef op maandag 6 december 2021 @ 10:41:
Gebruiken jullie die ECO modus ook veel?

Ik ben zelf geen fan van een afgeknepen motor maar nu ik er 2 maand mee rij merk ik best een groot verschil als ik kijk naar de brandstofmeter, ik heb hem voor de test 2 weken niet op ECO gezet en reed gelijk 100km minder op een volle tank. Ik probeer toch wel 580 tot 600 km op een volle tank te rijden bij mijn Renault Clio 0.9 TCE 2018, dit reed ik namelijk ook altijd met mijn Volkswagen Polo 2011 op een volle tank.
Ik gebruik de 'Perso' mode met daarin de aandrijflijn op Eco. Vooral vanwege het verbruik, dat scheelt namelijk best veel (grofweg van 9,2 naar 8,2l / 100km). Ik ben er inmiddels aan gewend. Het volledige vermogen is nog steeds beschikbaar, maar je moet wat harder trappen als je 't wil gebruiken.
In theorie zou je net zo zuinig moeten kunnen rijden zonder ECO modus, deze past alleen de gaspedaal curve aan (waarbij maximaal gas geven geen 100% is). Uiteraard zonder ECO modus is dat meer afhankelijk van je rechtervoet :+

 • aReaRe
 • Registratie: Juli 2001
 • Niet online

aReaRe

RIP Sammy 20-12-2021

Trichoglossus schreef op maandag 6 december 2021 @ 18:49:
[...]

Ik heb het knopje nog niet aangeraakt op mijn 1.2 TCE. Ik wil gewoon de volle bak vermogen hebben.
Hier ook :$

En alleen met de caravan erachter de stop/start uitgezet.

Renault Clio Estate 1.2 TCE EDC 120pk Zen met aan de haak een Caravelair Antares Titanium 390
gambieter schreef op dinsdag 7 december 2021 @ 13:51 Stelletje idioten zijn bezig met de dekstoelen van de Titanic te reorganiseren terwijl het schip zinkt.


 • Trichoglossus
 • Registratie: December 2008
 • Laatst online: 09:41
De stop start heb ik nog nooit gebruikt. Ik las ergens dat het ook niet goed was voor de turbo om dat te doen. En wat levert het nou op aan besparing...

 • aReaRe
 • Registratie: Juli 2001
 • Niet online

aReaRe

RIP Sammy 20-12-2021

Trichoglossus schreef op dinsdag 7 december 2021 @ 19:23:
De stop start heb ik nog nooit gebruikt. Ik las ergens dat het ook niet goed was voor de turbo om dat te doen.
Vroegâh waren de turbo's oliegekoeld en stopzetten motor was stopzetten olie koelen (oliepomp). Tegenwoordig zijn bijna alle turbo's watergekoeld en gaat ondanks stilzetten motor de waterkoeling gewoon door door natuurlijke werking.
En wat levert het nou op aan besparing...
Iets beter voor het milieu (CO2).

Renault Clio Estate 1.2 TCE EDC 120pk Zen met aan de haak een Caravelair Antares Titanium 390
gambieter schreef op dinsdag 7 december 2021 @ 13:51 Stelletje idioten zijn bezig met de dekstoelen van de Titanic te reorganiseren terwijl het schip zinkt.


 • Basekid
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 22:58
Ik krijg op 9 januari (lang leve de subsidie) mn Zoe Q210 geleverd. Nu ben ik even aan het kijken naar de R-link apps die beschikbaar zijn, en dan vooral de navigatie-updates.

Momenteel heb ik/auto de volgende active services:
- GBA Service
-My Z.E Connect 12 maanden

Als ik het goed begrijp heb ik de volgende services nodig voor TomTom:
- TomTom Live and Connectivity (50 euro per jaar)
-Benelux kaart (50 euro)
-Map Update Service (60 euro per jaar).

Dit is natuurlijk een flinke prijs, vooral als het vergelijkt met de 12 euro per jaar die tomtom op je telefoon kost. Mn vorige auto (lexus 2011) had een zeer antiek navigatiesysteem, dus daar was de keuze sowieso makkelijk. Krijg je met de R-link een beetje een moderne TomTom ervaring?

Daarnaast denk ik dat het ook wel handig is om My Z.E Inter@ctive te kopen, dat van te voren opwarmen en koelen is me de 25 euro wel waard :)

 • aReaRe
 • Registratie: Juli 2001
 • Niet online

aReaRe

RIP Sammy 20-12-2021

Basekid schreef op maandag 13 december 2021 @ 20:55:
Ik krijg op 9 januari (lang leve de subsidie) mn Zoe Q210 geleverd. Nu ben ik even aan het kijken naar de R-link apps die beschikbaar zijn, en dan vooral de navigatie-updates.

Momenteel heb ik/auto de volgende active services:
- GBA Service
-My Z.E Connect 12 maanden

Als ik het goed begrijp heb ik de volgende services nodig voor TomTom:
- TomTom Live and Connectivity (50 euro per jaar)
-Benelux kaart (50 euro)
-Map Update Service (60 euro per jaar).

Dit is natuurlijk een flinke prijs, vooral als het vergelijkt met de 12 euro per jaar die tomtom op je telefoon kost. Mn vorige auto (lexus 2011) had een zeer antiek navigatiesysteem, dus daar was de keuze sowieso makkelijk. Krijg je met de R-link een beetje een moderne TomTom ervaring?

Daarnaast denk ik dat het ook wel handig is om My Z.E Inter@ctive te kopen, dat van te voren opwarmen en koelen is me de 25 euro wel waard :)
Mijn advies is om je weg te vinden op je Smartphone, en goedkoper. Brodit houder erbij en rijden met die accu :+

Ik zelf gebruik het verouderde multimedia systeem van de Clio alleen de Radio en Media speler. De GPS is een Garmin systeem (met caravan ondersteuning) aan de voorruit hangend met Livetime support op kaarten.

[Voor 8% gewijzigd door aReaRe op 13-12-2021 21:29]

Renault Clio Estate 1.2 TCE EDC 120pk Zen met aan de haak een Caravelair Antares Titanium 390
gambieter schreef op dinsdag 7 december 2021 @ 13:51 Stelletje idioten zijn bezig met de dekstoelen van de Titanic te reorganiseren terwijl het schip zinkt.


 • Basekid
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 22:58
aReaRe schreef op maandag 13 december 2021 @ 21:25:
[...]

Mijn advies is om je weg te vinden op je Smartphone, en goedkoper. Brodit houder erbij en rijden met die accu :+

Ik zelf gebruik het verouderde multimedia systeem van de Clio alleen de Radio en Media speler. De GPS is een Garmin systeem (met caravan ondersteuning) aan de voorruit hangend met Livetime support op kaarten.
Ik ga eens kijken naar die Brodit houders, zien er wel stevig uit. Enige nadeel aan de ZOE is dat de enige handige "hanglocatie" links van je stuur is, waardoor een stroomkabel zo goed als onmogelijk wordt (of je moet het via je dashboard laten lopen I guess).

 • aReaRe
 • Registratie: Juli 2001
 • Niet online

aReaRe

RIP Sammy 20-12-2021

Basekid schreef op maandag 13 december 2021 @ 21:42:
[...]


Ik ga eens kijken naar die Brodit houders, zien er wel stevig uit. Enige nadeel aan de ZOE is dat de enige handige "hanglocatie" links van je stuur is, waardoor een stroomkabel zo goed als onmogelijk wordt (of je moet het via je dashboard laten lopen I guess).
Blijkbaar is een eerdere post ergens in /dev/null beland, maar ik gebruik in de Clio voor de routenavigatie een Garmin GPS (ook geschikt voor caravan / camper) met lifetime updates.

De Renault navigatie van het Medion systeem gebruik ik NIET.

Renault Clio Estate 1.2 TCE EDC 120pk Zen met aan de haak een Caravelair Antares Titanium 390
gambieter schreef op dinsdag 7 december 2021 @ 13:51 Stelletje idioten zijn bezig met de dekstoelen van de Titanic te reorganiseren terwijl het schip zinkt.


 • da_Mastah
 • Registratie: Mei 2003
 • Niet online
Je kunt op je Zoe beter met een trucje de Android Auto activeren, en dan met je telefoon gekoppeld navigeren.
Sowieso zijn de remote functies op de eerste generatie Zoe niet bijzonder spannend en je hebt al een knopje op de sleutel om op afstand voor te verwarmen zonder een app te hoeven gebruiken.

 • Basekid
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 22:58
da_Mastah schreef op maandag 13 december 2021 @ 23:19:
Je kunt op je Zoe beter met een trucje de Android Auto activeren, en dan met je telefoon gekoppeld navigeren.
Sowieso zijn de remote functies op de eerste generatie Zoe niet bijzonder spannend en je hebt al een knopje op de sleutel om op afstand voor te verwarmen zonder een app te hoeven gebruiken.
Oh dat is zeker het proberen waard!
Basekid schreef op maandag 13 december 2021 @ 23:24:
[...]


Oh dat is zeker het proberen waard!
Inderdaad wat @da_Mastah al aangeeft, even Android Auto activeren, afhankelijk van hoe handig je bent kun je dit zelf doen of door iemand laten doen (via Fora en b.v. marktplaats genoeg mensen te vinden die dit voor een geringe vergoeding voor je aanzetten). Dan kun je gewoon Waze of Google Maps gebruiken, geen abbo voor nodig. Overigens, Tom Tom Go werkt ook met Android Auto, mocht dat je voorkeur genieten.

 • PhilipsFan
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 03:48
Ik heb Dialogys geinstalleerd en dat werkt ook (offline installatie natuurlijk, ik ben geen garage), ik kan een auto kiezen en door de tekeningen met onderdelen bladeren. Ook kan ik de prijzen van de onderdelen opvragen.

Maar het lukt me niet om de reparatiehandleidingen te vinden. Hoe werkt dat? Welke optie klik ik aan?

 • perslucht
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 01-04 21:05
@PhilipsFan De Nederlandse handleidingen zitten er niet bij. Waarschijnlijk wel de Engelse. Je moet dus wat mapnamen hernoemen. Zal morgen even kijken welke dat ook alweer waren want het is alweer een tijdje geleden dat ik dat gedaan heb.
Veel handleidingen zijn tegenwoordig geen pdf meer maar xhtml. Dialogys toont dat in een schermpje en vervolgens kan je die dan printen als pdf.

 • PhilipsFan
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 03:48
perslucht schreef op dinsdag 14 december 2021 @ 21:57:
@PhilipsFan De Nederlandse handleidingen zitten er niet bij. Waarschijnlijk wel de Engelse. Je moet dus wat mapnamen hernoemen. Zal morgen even kijken welke dat ook alweer waren want het is alweer een tijdje geleden dat ik dat gedaan heb.
Veel handleidingen zijn tegenwoordig geen pdf meer maar xhtml. Dialogys toont dat in een schermpje en vervolgens kan je die dan printen als pdf.
Ik geloof dat mijn versie alleen Franse handleidingen heeft. Dat vind ik prima verder, maar ik kan zelfs de Franse handleidingen niet vinden. Ik weet gewoon niet op welk knopje je moet drukken. Als ik een onderdeel opvraag dan staan daar wel een aantal knoppen bij, maar deze zijn uitgegrijsd of ze werken niet.

 • perslucht
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 01-04 21:05
@PhilipsFan
In de map data/mrnt moet je zijn.
Daarin staat een map (bij jouw waarschijnlijk FR) Die moet je hernoemen naar NL

Daarna in data/mrnt/nl/d3k/chapitres moet je allen mapnamen hernoemen van *-FR naar *.NL (gebruik PowerShell ofzo)

Daarna ook de paden in de xml bestanden in data\mrnt\nl\d3k\indexation aanpassen van FR naar NL.

Dit is zo uit mijn hoofd wat ik gedaan heb om het werkend te krijgen. Het kan zijn dat het met het wijzigen van alleen die map in mrnt al werkt, maar ik weet het niet helemaal zeker meer.

Als het werkt kan je vanuit Dialogys de xhtml handleidingen raadplegen.
Eventueel kan je zelf de bestanden omzetten in html dmv de xsl bestanden in data\java\d3k

Hopelijk begrijp je mijn uitleg een beetje

 • PhilipsFan
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 03:48
perslucht schreef op donderdag 16 december 2021 @ 20:10:
@PhilipsFan
In de map data/mrnt moet je zijn.
Daarin staat een map (bij jouw waarschijnlijk FR) Die moet je hernoemen naar NL

Daarna in data/mrnt/nl/d3k/chapitres moet je allen mapnamen hernoemen van *-FR naar *.NL (gebruik PowerShell ofzo)

Daarna ook de paden in de xml bestanden in data\mrnt\nl\d3k\indexation aanpassen van FR naar NL.

Dit is zo uit mijn hoofd wat ik gedaan heb om het werkend te krijgen. Het kan zijn dat het met het wijzigen van alleen die map in mrnt al werkt, maar ik weet het niet helemaal zeker meer.

Als het werkt kan je vanuit Dialogys de xhtml handleidingen raadplegen.
Eventueel kan je zelf de bestanden omzetten in html dmv de xsl bestanden in data\java\d3k

Hopelijk begrijp je mijn uitleg een beetje
Held! Ik heb het niet zo gedaan, maar door je uitleg begreep ik hoe het werkte en heb ik een makkelijker oplossing gevonden: Gewoon de taal van Dialogys in het Frans zetten. Na opnieuw starten van Dialogys is alles inderdaad in het Frans, maar kan ik wel de reparatiehandleidingen raadplegen. Thanks!

 • perslucht
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 01-04 21:05
@PhilipsFan Dat kan natuurlijk ook nog. Misschien doe ik dat voortaan ook maar :P

 • aReaRe
 • Registratie: Juli 2001
 • Niet online

aReaRe

RIP Sammy 20-12-2021

PhilipsFan schreef op vrijdag 17 december 2021 @ 01:18:
[...]

Held! Ik heb het niet zo gedaan, maar door je uitleg begreep ik hoe het werkte en heb ik een makkelijker oplossing gevonden: Gewoon de taal van Dialogys in het Frans zetten. Na opnieuw starten van Dialogys is alles inderdaad in het Frans, maar kan ik wel de reparatiehandleidingen raadplegen. Thanks!
Moet je wel Frans kunnen lezen :P

Renault Clio Estate 1.2 TCE EDC 120pk Zen met aan de haak een Caravelair Antares Titanium 390
gambieter schreef op dinsdag 7 december 2021 @ 13:51 Stelletje idioten zijn bezig met de dekstoelen van de Titanic te reorganiseren terwijl het schip zinkt.


 • Daniel36
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 00:29

Daniel36

Koffiejunkie

Ik meld me hier ook als Renault eigenaar, met een Clio grandtour 1.5 dci uit 2016.
Fijne auto, alleen is het gecombineerde radio/navigatie/pdc apparaat een drama helaas.
Schijnt een bekend probleem te zijn trouwens.
Dit apparaat:
De Renault RLink (niet de Rlink2)

Anyway, ik wil die unit vervangen voor iets dat wel werkt, desnoods alleen voor audio, de rest boeit me minder.
Mogelijkheden te over maar ik wil de kosten een beetje beperkt houden dus de Renault dealer/vervangen voor een originele of voor een pasklare Pioneer/ander merk valt af denk ik. Kosten daarvan belopen snel een aantal honderden euro's.

In principe zou ik de unit kunnen vervangen voor een simpele after-market radio met bluetooth.
Er zijn dan twee dingen die belangrijk zijn denk ik: is het een beetje simpel te doen, bestaande unit eruit en iets anders erin? Ook qua aansluitingen natuurlijk.
En zijn er nette dashboard frames waarmee je de nieuwe radio netjes af kan werken?

Google is mijn vriend, maar ik word op die laatste punten niet veel wijzer.
De aansluitingen zijn mogelijk over te nemen, evt. met een adapter denk ik.

Ik kan wel degelijk een dashboardframe vinden online, maar dat is voor een 1din radio (da's prima trouwens) maar het is ook maar net wat groter dan dat formaat.
Als je de unit uit de Renault haalt is het "gat" veel groter lijkt me.

Is er hier op het forum iemand die al eens met dit bijltje gehakt heeft misschien?
Ik heb een stuk teruggelezen maar kwam alleen vervangen door een Pioneer unit tegen, a raison de 500 piek dacht ik.

Mooi, maar mij te duur zoals gezegd.

ps: Android radio's uit China/van Aliexpress vallen wat mij betreft af wegens de mogelijk slechte kwaliteit, het punt dat je geen uitleg hebt mocht iets niet passen etc. Tevens stuur ik niet graag meer dan 50 tientjes richting het Oosten.

En paar jaar geleden heb ik in een Fiat Punto van 2008 de bestaande unit vervangen door een Sony met bluetooth van een kleine honderd euro. Keurige dashboardframe erbij gekocht en klaar.
naarIn elk geval bij voorbaat dank (voor het lezen...en evt suggesties)

[Voor 19% gewijzigd door Daniel36 op 18-12-2021 14:49]

It is nice to be important, but more important to be nice.


 • perslucht
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 01-04 21:05
@Daniel36 Wat is er zo dramatisch aan?
Ik heb precies het tegenovergestelde gedaan in mijn Megane. Daar heb ik RLink juist ingebouwd.

Qua pinbezetting enzo kan ik je wel op weg helpen, ik heb de schema's. Maar qua pasvorm moet je een beetje creatief zijn denk ik.

 • Daniel36
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 00:29

Daniel36

Koffiejunkie

@perslucht hij doet het nooit.
Maar als jij het apparaat stabiel aan de praat hebt dan hou ik me heel graag aanbevolen voor tips.

We hebben de auto nu ongeveer een jaar.
De eerste twee maanden werkte het goed, daarna begon het gedonder met soms geen geluid.
Later wel geluid maar geen bluetooth verbinding mogelijk. Daarna geen bluetooth en geen usb.

Inmiddels gereset, geprobeerd up te daten etc, maar hij doet erg weinig.

Basically is het nu een fancy klok met temperatuurvermelding ;)

Misschien moet ik me er opnieuw in verdiepen en proberen de boel te resetten, updaten etc.
Maar eigenlijk wil ik gewoon instappen, wegrijden en de radio aanzetten.

Afgezien van de achteruitrijhulp en de bluetooth radio functie, gebruikte ik er verder toch ook niks van.

It is nice to be important, but more important to be nice.


 • Trichoglossus
 • Registratie: December 2008
 • Laatst online: 09:41
Daniel36 schreef op zaterdag 18 december 2021 @ 14:26:
Ik meld me hier ook als Renault eigenaar, met een Clio grandtour 1.5 dci uit 2016.
Fijne auto, alleen is het gecombineerde radio/navigatie/pdc apparaat een drama helaas.
Schijnt een bekend probleem te zijn trouwens.
Dit apparaat: [Afbeelding]
De Renault RLink (niet de Rlink2)

Anyway, ik wil die unit vervangen voor iets dat wel werkt, desnoods alleen voor audio, de rest boeit me minder.
Mogelijkheden te over maar ik wil de kosten een beetje beperkt houden dus de Renault dealer/vervangen voor een originele of voor een pasklare Pioneer/ander merk valt af denk ik. Kosten daarvan belopen snel een aantal honderden euro's.

In principe zou ik de unit kunnen vervangen voor een simpele after-market radio met bluetooth.
Er zijn dan twee dingen die belangrijk zijn denk ik: is het een beetje simpel te doen, bestaande unit eruit en iets anders erin? Ook qua aansluitingen natuurlijk.
En zijn er nette dashboard frames waarmee je de nieuwe radio netjes af kan werken?

Google is mijn vriend, maar ik word op die laatste punten niet veel wijzer.
De aansluitingen zijn mogelijk over te nemen, evt. met een adapter denk ik.

Ik kan wel degelijk een dashboardframe vinden online, maar dat is voor een 1din radio (da's prima trouwens) maar het is ook maar net wat groter dan dat formaat.
Als je de unit uit de Renault haalt is het "gat" veel groter lijkt me.

Is er hier op het forum iemand die al eens met dit bijltje gehakt heeft misschien?
Ik heb een stuk teruggelezen maar kwam alleen vervangen door een Pioneer unit tegen, a raison de 500 piek dacht ik.

Mooi, maar mij te duur zoals gezegd.

ps: Android radio's uit China/van Aliexpress vallen wat mij betreft af wegens de mogelijk slechte kwaliteit, het punt dat je geen uitleg hebt mocht iets niet passen etc. Tevens stuur ik niet graag meer dan 50 tientjes richting het Oosten.

En paar jaar geleden heb ik in een Fiat Punto van 2008 de bestaande unit vervangen door een Sony met bluetooth van een kleine honderd euro. Keurige dashboardframe erbij gekocht en klaar.
[Afbeelding] naar

[Afbeelding]

In elk geval bij voorbaat dank (voor het lezen...en evt suggesties)
Ik heb nu 4 maanden een clio uit 2017, met R-link.
Bluetooth gebruik ik nooit. usb/mp3, navigatie, digitale radio wel. Dat werkt gewoon prima.

 • perslucht
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 01-04 21:05
@Daniel36 Gekke problemen. Die herken ik in ieder geval totaal niet.
Ik gebruik voornamelijk Android Auto en luister naar de DAB radio. Oh ja en af toe leuk om op de metertjes van RS monitor te kijken :)

Op welke versie draait de software? De meest recente is 11.347.
@Daniel36 Net wat de rest hier aan geeft, normaal gezien draaien ze prima en zeker niet zoals jij het omschrijft. Dus of hij is echt stuk of de software staat er niet goed op, je kan ze zelf upgraden maar als je het niet aan durft gewoon door de dealer laten doen. Perslucht kan je goed op weg helpen.

Voor wat betreft de rest van je vraag, in een authentique zit een 1 DIN radio, dus als je de fascia / radio frame daarvoor regelt kun je gewoon een 1 DIN radio plaatsen. Uiteraard kun je ook gewoon een universele pakken. Aansluitingen zul je naar DIN moeten omzetten middels een adapter, en je zal even moeten verzinnen of je een interface wil (voor stuurbediening en het in/uitschakelen van de radio). Zonder interface moet je de in/uitschakel plus van bijvoorbeeld 12V (oplaad/sigaretten) plug pakken.

[Voor 3% gewijzigd door melcon op 20-12-2021 09:40]


 • WhatsappHack
 • Registratie: Mei 2011
 • Niet online
Weet iemand toevallig of bij een Clio III de elektrakabels die van het contact in het stuur naar de claxon gaan, achter of voor de aanjager langslopen? Als in: bij het vervangen van dat kreng, kan ik daar per ongeluk dat contact verzwakt hebben? Zo neen, kan ik de claxon rechtstreeks aan de accu hangen om te checken of die het doet of dat het een probleem is met de bekabeling?

Geen quote of mention @WhatsappHack? Dan niet raar opkijken als je geen reactie krijgt. ;)


 • perslucht
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 01-04 21:05
@WhatsappHack Volgens mij geen van beiden. Die lopen via de zekeringenkast onder de stuurkolom en ongeveer op diezelfde hoogte gaat het 'naar buiten' richting de motor.

Bovenin het dashboard vind je wel kabels voor zegmaar alle apparatuur aan de rechterkant van de auto. Dus speakers, spiegels, airbags, ramen, sloten etc.
Zo zit tegenwoordig ongeveer elke Renault in elkaar.
@WhatsappHack Ga er maar vanuit dat het de claxon zelf is, komt wel vaker voor bij een Clio III.

 • aReaRe
 • Registratie: Juli 2001
 • Niet online

aReaRe

RIP Sammy 20-12-2021

melcon schreef op woensdag 22 december 2021 @ 14:44:
@WhatsappHack Ga er maar vanuit dat het de claxon zelf is, komt wel vaker voor bij een Clio III.
Clio type III is van jaar tot jaar :?

Renault Clio Estate 1.2 TCE EDC 120pk Zen met aan de haak een Caravelair Antares Titanium 390
gambieter schreef op dinsdag 7 december 2021 @ 13:51 Stelletje idioten zijn bezig met de dekstoelen van de Titanic te reorganiseren terwijl het schip zinkt.

aReaRe schreef op woensdag 22 december 2021 @ 22:34:
[...]

Clio type III is van jaar tot jaar :?
September 2005 tot halverwege 2013 voor de uitloop modellen. De Campus variant van de Clio 3 is daarna nog lange tijd leverbaar geweest in diverse landen maar niet in NL.

 • Trichoglossus
 • Registratie: December 2008
 • Laatst online: 09:41
Wel een nadeel ontdekt van de led koplampen. Voorheen brandde de halogeenlampjes het ijs wel van de koplampen. Nu niet meer. Ik vraag me af hoe dat gaat in een sneeuwbui in het donker.

 • aReaRe
 • Registratie: Juli 2001
 • Niet online

aReaRe

RIP Sammy 20-12-2021

melcon schreef op donderdag 23 december 2021 @ 08:10:
[...]

September 2005 tot halverwege 2013 voor de uitloop modellen. De Campus variant van de Clio 3 is daarna nog lange tijd leverbaar geweest in diverse landen maar niet in NL.
Dan heb ik dus een Clio type 4.

Renault Clio Estate 1.2 TCE EDC 120pk Zen met aan de haak een Caravelair Antares Titanium 390
gambieter schreef op dinsdag 7 december 2021 @ 13:51 Stelletje idioten zijn bezig met de dekstoelen van de Titanic te reorganiseren terwijl het schip zinkt.


 • Pepper92
 • Registratie: Februari 2012
 • Laatst online: 08:28
Heb een Clio Estate diesel uit 2014. Startte vanochtend niet meer, aanvankelijk ‘remstoring’ en vanmiddag ‘tractie nogwat’. Net na het werk maar op laten halen. Scheen de 20e clio vandaag te zijn die binnen is gebracht met hetzelfde probleem (Groningen). Ze dachten aan iets van waterschade door smelt water (?).

Daarom mijn vraag: andere clio-eigenaren hier met dezelfde issue vandaag?

 • PhilipsFan
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 03:48
Ik had zowaar een meevaller vandaag. Ik ben even naar de dealert geweest om navraag te doen over de garantiestatus van mijn 2018 Espace V. Wat blijkt: de vorige eigenaar heeft er Garantie+ bij genomen :) Niet dat er iets ergs aan mankeert, maar wel wat kleinere zaken die ik normaal niet meteen zou laten oplossen. Dus ik ging erheen om navraag te doen of het schokken bij het wegrijden normaal is, maar ze hebben me aangeraden om een lijst te maken van alle mankementen.

Hebben jullie enig idee hoe soepel de afhandeling van de garantie is bij dit soort gevallen? Mijn lijst tot zover:
 • Schokt (een beetje) bij het wegrijden vanuit stilstand (Getrag 7EDC300 automaat)
 • R-Link2 loopt soms vast of verbreekt de verbinding met m'n iPhone (bij gebruik Carplay). Ik geloof dat hier een Actis melding van is, maar moet nog ff zoeken welke
 • Rechter buitenspiegel klapt niet in, of maar een klein stukje (ze hebben al aangegeven dat dit onder garantie gefixed wordt)
 • Sierlijst tussen schuifdak en voorruit zitten barsten in (bekend probleem)
 • Vering achter kraakt bij drempels
 • Deurrubbers rechts kraken bij hobbels. En de bestuurdersstoel ook
 • Gordel bestuurder rolt niet soepel op, heb 'm al een paar keer tussen de deur gehad met lakschade als gevolg
 • Interieur wordt soms vochtig tijdens het rijden, waardoor de ruiten beslaan
 • Het schuifdak gaat moeilijk dicht
 • Achterlichten bevatten water

 • sweetdude
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 01-04 13:17
Even een vraagje voor de megane IV estate rijders. wie heeft er al eens een pax kast (kastmaat 2,36) mee vervoert?
Moet er namelijk eentje gaan halen of laten bezorgen van de IKEA binnenkort.
Met de voorstoel neergeklapt is het een gevalletje, net wel/ net niet.

 • Lightning89
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 01-04 20:29
Ik heb ook een vraagje met betrekking tot de speakers/geluid van de Megane 3 (Coupe). Wat vinden jullie hiervan? Ik wil wellicht op termijn upgraden naar een Focal set (Focal IFR A130-6.1 of 4.1) en vroeg mij af of dit makkelijk zelf in te bouwen is.

Wat is jullie ervaring? Of kan ik beter losse speakers kopen en die aansluiten? En dan eerst bijvoorbeeld een JBL compo set kopen (JBL Stage 3). En is een sub noodzaklijke of hebben die JBL's een goed geluid? En wellicht welke subwoofer? Ik kan erg lastig vergelijkingssites vinden.

 • Pepper92
 • Registratie: Februari 2012
 • Laatst online: 08:28
Pepper92 schreef op dinsdag 28 december 2021 @ 16:58:
Heb een Clio Estate diesel uit 2014. Startte vanochtend niet meer, aanvankelijk ‘remstoring’ en vanmiddag ‘tractie nogwat’. Net na het werk maar op laten halen. Scheen de 20e clio vandaag te zijn die binnen is gebracht met hetzelfde probleem (Groningen). Ze dachten aan iets van waterschade door smelt water (?).

Daarom mijn vraag: andere clio-eigenaren hier met dezelfde issue vandaag?
Korte update. Er zijn maar liefst 45 Renaults binnengekomen bij de garage. Probleem wordt kostenloos verholpen (nieuwe startmotor en nog wat dingen). Eerder in dit topic ook wel langsgekomen:
melcon in "Het grote Renault topic - Deel 7"

 • G_Dragon
 • Registratie: April 2007
 • Nu online

G_Dragon

Whatever you do, do it well.

Hoe denken jullie over Chiptunen en waar hebben jullie een positieve ervaring? :)
Zit nog altijd in twijfel hierover bij mijn Renault Clio TCe 90 Energy Limited (2018)

[Voor 15% gewijzigd door G_Dragon op 31-12-2021 13:09]

" Power comes in response to a need, not a desire. You have to create that need.”


 • Trichoglossus
 • Registratie: December 2008
 • Laatst online: 09:41
Pepper92 schreef op vrijdag 31 december 2021 @ 12:23:
[...]


Korte update. Er zijn maar liefst 45 Renaults binnengekomen bij de garage. Probleem wordt kostenloos verholpen (nieuwe startmotor en nog wat dingen). Eerder in dit topic ook wel langsgekomen:
melcon in "Het grote Renault topic - Deel 7"
Dat geldt alleen voor een diesel?

 • Pepper92
 • Registratie: Februari 2012
 • Laatst online: 08:28
Trichoglossus schreef op vrijdag 31 december 2021 @ 18:27:
[...]

Dat geldt alleen voor een diesel?
Dat weet ik niet

 • perslucht
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 01-04 21:05
@Lightning89 Ik heb de speakers van mijn Megane 3 coupe ook vervangen. In mijn geval voor JBL. Dat klinkt op zich prima, maar een sub er bij is geen overbodige luxe. De focal speakers zouden een nog mooiere upgrade zijn, maar ik laat het even zo.
Als sub heb ik een Focal Ibus 2.1 aangesloten in de kofferbak.

Zowel voor als achter kan je het beste voor 13cm speakers gaan. 16cm past ook, maar dan moet je wat dingen pas maken. Inbouwen is goed te doen, maar koop wel alvast nieuwe clipjes voor de deurpanelen, want die breken snel!
https://nl.aliexpress.com/item/4000062454762.html

Vergeet ook geen verloopkabeltjes te kopen om de JBL speakers aan te sluiten.
Pepper92 schreef op vrijdag 31 december 2021 @ 12:23:
[...]


Korte update. Er zijn maar liefst 45 Renaults binnengekomen bij de garage. Probleem wordt kostenloos verholpen (nieuwe startmotor en nog wat dingen). Eerder in dit topic ook wel langsgekomen:
melcon in "Het grote Renault topic - Deel 7"
Is inderdaad een probleem wordt eerder is voor gekomen, wordt inderdaad als het voor komt kosteloos opgelost en erkend als zijnde daadwerkelijk probleem.

@Trichoglossus Alleen bij de diesels met ECO2 aanduiding (zie achterruit) inderdaad, bij de niet ECO2 modellen treed het probleem niet op. Daarbij treed het alleen op onder specifieke omstandigheden, veelal na een paar korte ritjes met daarna 1 of 2 dagen stilstand en uiteraard vorst + hoge luchtvochtigheid. Het komt er op neer dat er condensvorming optreed in de intercooler en als er te kort of te "zuinig" gereden wordt dit niet verdampt en zich gaat verzamelen. Er zijn dan 2 mogelijke uitkomsten, water in de intercooler + cilinder die waterslag veroorzaken (hoofdzekering of startmotor brand door) of ijs in de intercooler + slangen waardoor de motor geen lucht kan aanzuigen. Ook dan klapt de startmotor of hoofdzekering.

Als het je overkomt plaatst de dealer een modificatie op de intercooler slang (waardoor condens afgevoerd wordt mocht het ontstaan) + software aanpassing waardoor de EGR wat langer dicht blijft als het koud is zodat de intercooler goed kan opwarmen zodat er geen condens kan vormen.

 • m0c
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 15-10-2022
perslucht schreef op zondag 19 december 2021 @ 11:44:
Ik gebruik voornamelijk Android Auto en luister naar de DAB radio. Oh ja en af toe leuk om op de metertjes van RS monitor te kijken :)
Ben je ooit nog verder gekomen met het enablen van de niet werkende metertjes in RS Monitor? Ik ben al jaren geleden afgehaakt en uitgehackt, maar nu ik "RS Monitor" lees begint het toch weer te kriebelen...

 • Basekid
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 22:58
Daar is ie dan, m'n Q90 uit 2017. Meteen een zware bevroeving om van Leeuwarden naar Rhenen te rijden in dit weer... Auto is heel chill alleen werkt de live services niet en de dealerdude kon het niet fixen, z'n collega belt deze week terug...


Acties:
 • +5Henk 'm!

 • PauseBreak
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 27-03 08:09
Dat is een mooie kleur. Goede foto ook, stuk beter dan ik onlangs kreeg van de Scénic.

http://i.imgur.com/vPq3NVh.jpg

Nee, merp!

@PauseBreak Dat is inderdaad wel een slechte foto zeg, compositie is ook erg matig. Ze verwachten zeker ook nog dat je er voor betaald :+ de fotograaf zat in elk geval niet aan het kerstdiner :P

[Voor 17% gewijzigd door melcon op 10-01-2022 08:38]


 • Basekid
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 22:58
Ook de klantenservice heeft problemen om de connected services van mn 2e hands ZOE aan de praat te krijgen. Ze zien blijkbaar wel dat er "aanvragen" gedaan worden, maar het systeem keurt deze blijkbaar automatisch af. Ze hebben het probleem doorgezet en krijg binnen 5 dagen antwoord..

Daarnaast lukt het me niet om de auto te registeren bij "Mijn Renault". De registratiedatum is steeds onbekend als ik alles invul op de website (aankoopdatum en oorspronkelijke datum van toelating al geprobeerd).

Hebben andere mensen deze problemen al eens gehad? Hoe is het toen opgelost?


Edit:
Hebben anderen met een Q90 wel eens een BMS update laten doen? Mijn batterij lijkt versie 0.6 te hebben, hoewel de dealer had beloofd alles te updaten.

[Voor 12% gewijzigd door Basekid op 13-01-2022 19:28]

Pagina: 1 ... 42 ... 48 Laatste


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee