Mijn ervaringen met Tweak.
Glasvezel
Zodra glasvezel beschikbaar kwam bij ons (Almere, 2010) ben ik overgestapt -- ik was toen al klant bij Tweak. Ik heb een Gigabit abonnement. Deze werkt vrijwel altijd probleemloos. De enige echte verstoring die ik mij kan herinneren was veroorzaakt door een langdurige stroomstoring.
Bij glasvezel is zowel downstream als upstream 1 Gbps. Bij andere aanbieders die internet leveren over DSL of coax is upstream altijd lager dan de geadverteerde downstream snelheid. Voor mij is de keuze Tweak of Ziggo dan ook een no-brainer…
De 1 Gbps snelheid haal je ook echt, maar bij deze snelheden kan makkelijk iets anders de beperkende factor zijn. Bijvoorbeeld je virusscanner, harddisk niet snel genoeg (gebruik SSD) of remote server.
Als je wilt kan je een vast ip-adres krijgen (MAC adres wordt dan gekoppeld aan het ip-adres via DHCP).
IPv6 kan via 6RD, zie ook
info over 6RD.
VoIP
In het begin waren er nog wel een kinderziektes met VoIP maar tegenwoordig werkt dat goed. Je kan maximaal 2 telefoonnummers koppelen.
Televisie / IPTV
Sinds vorig jaar november levert CanalDigitaal de televisie. Vooral in het begin hadden we last van kinderziektes. Zie bijvoorbeeld
haperend beeld. Je kan ook een aantal zenders bekijken via een app of via een browser, met een lagere beeldkwaliteit uiteraard.
Ik kijk vooral live tv (journaal en zo) en dat werkt tegenwoordig goed en betrouwbaar. Ook handig is begin gemist als je programma’s wilt kijken waarvan de uitzendtijden overlappend zijn.
Daarnaast kan je tot een week programma’s terugkijken via ‘tv gemist’. De start- en eindtijden van deze opnames worden bepaald door de EPG dus het kan zijn dat je eerst het laatste gedeelde van de reclame ziet of, nog erger, het begin van het programma mist. Dat is helemaal irritant als de werkelijke uitzending afwijkt van de EPG.
Daarnaast is er wat een ‘opname functie’ wordt genoemd. Dat werkt exact hetzelfde als ‘tv gemist’ alleen de bewaartermijn is dan een jaar in plaats van een week.
Dat is niet wat ik onder ‘opnemen’ versta. Onder opnemen versta ik:
- Zelf bepalen wanneer een opname start en stopt.
- Alle zenders die ik kan bekijken ook kunnen opnemen.
- Snel oninteressante delen van de opname kunnen overslaan.
Aan geen van deze voorwaarden wordt voldaan. Dat komt vooral omdat je geen lokale harddisk hebt (PVR) maar dat het centraal wordt opgeslagen. Hierdoor werkt met name door- en terugspoelen slecht. Nadat je met behulp van de visuele animatie bent aangekomen bij het gewenste tijdstip en afspelen herstart kan het tot een minuut duren voordat je beeld hebt vanwege de gebruikte DRM.
Voor de overgang naar Canal Digitaal kon je kiezen voor wel of geen opname functie. Na de overgang heb je geen keus maar je betaalt er wel voor door het hogere tarief.
Recentelijk wordt doorspoelen softwarematig onmogelijk gemaakt voor een aantal zenders, zie
doorspoelen-talpa-zenders Reactie CanalDigitaal.
Hallo, je betaalt voor een dienst wat kreupel is gemaakt en inherent slecht functioneert…
Schrale troost is dat de kwaliteit van programma’s op die zenders dusdanig laag is dat ik er bijna niet naar kijk en voor die ene film die wel leuk is zijn er voldoende reclamevrije alternatieven.
Tripple play
Zoals voor alle tripple-play aanbieders geldt dat als je router of WAN verbinding uitvalt je letterlijk drie keer niks hebt. Dus het is handig dat je een back-up hebt in geval van nood:
- Internet: Mobiel 4G met thetering
- VoIP: mobiel bellen. Voor de meeste mensen zal dat tegenwoordig andersom zijn
. - Televisie: Prik een passieve antenne in je TV. Daarmee kan je Digitenne ontvangen mits je TV H.265 c.q. HEVC codering ondersteund. De NPO zenders en regionale omroep zijn free-to-air te ontvangen want deze kunnen dienst doen als rampenzender.
TV kijken met de app over 4G kan natuurlijk ook, maar dat kan kostbaar zijn.
De meeste klachten die ik hier lees heeft te maken met aansluiten of verhuizen. Zodra de aansluiting werkend is opgeleverd is de kans op problemen aanzienlijk kleiner geworden.