Cevel schreef op zondag 23 juli 2017 @ 10:37:
Dat de klant het toestel heeft laten vallen is vervelend en geeft hem niet het recht garantie te claimen. Na val, druk, stootschade en vochtschade valt er wettelijk geen garantie te claimen. De klant moet bewijzen dat het probleem is komen te ontstaan door het product zelf en jou hiervoor aansprakelijk stellen.
Onzin! Zolang er geen causaal verband wordt aangetoond tussen schade en gebrek zal je gewoon over de brug moeten komen.
Daarbij als er een nieuw scherm in is gegaan ligt de bewijslast ook nog eens bij jou als verkoper (in de eerste 6 maanden). En bewijslast is meer dan enkel roepen 'ja is stuk, is jouw probleem'.
Het feit dat het probleem van de verkleuring pas bij u gemeld heb nadat er breuken in het scherm waren is ook niet relevant. Het feit blijft dat u binnen de garantie optredende problemen dient te verhelpen.
Dat is wel degelijke relevant, dus meneer moet beter zijn (huis)werk doen. Men dient binnen bekwame tijd na ontdekking iets te melden, de wet spreekt over 2 maanden.
Voor het eerste - je kan discussieeren of het verstandig is - moet je inderdaad proberen te middelen. Half-half, 20% korting, die kant op.
Op het moment dat je ondubbelzinnig in je gelijk staat, zou ik echt 0,0 toegeven. Want waarom zou je? Je moet ook je geloofwaardigheid behouden, zodat niet iedereen van alles gaat proberen.
Uiteindelijk licht de bewijslast bij hem. Hij zal dus moeten bewijzen dat de vlekken er al eerder waren.
Als het een nieuw scherm is juist niet. De verkoper moet dan aantonen dat de vlekken komen door het breken van het scherm.
Oftewel hij en z'n vriendjes advocaten hopen aan je te verdienen met een rechtzaak?
Dat zal allemaal wel meevallen, zo'n vetpot is het niet met alle vastgestelde bedragen en punten.
Wat een onzin zeg; absoluut niet repareren en vriendelijk tegen de klant zeggen dat die kan ophoepelen. Ik heb ook een eigen zaak, en een soortgelijke situatie is bij mij meerdere voorgekomen. Je doet alleen garantie als het scherm -niet- beschadigd is, dat staat duidelijk in de voorwaarden.
Ophoepelen met die klant, dit soort klanten wil je niet.
Dus jij houdt je ook niet aan de wet?
Het is namelijk niet zo kort door de bocht dat stuk = pech.
Verder klopt het verhaal van het claimen van bijkomende kosten zoals griffierecht en deurwaarderskosten volgens mij niet: die zijn voor de claimer zelf volgens mij, en heb je bij verlies van de rechtszaak alleen te maken met het gemachtigdensalaris dat ook nog eens sterk gelimiteerd is (max 400 in de praktijk). Correct me if I'm wrong.

Dat klopt wel degelijk. Als je je zaak wint krijg je die kosten toegewezen, inclusief een vast aantal punten voor gemachtigde.
hij komt 3/4 maanden later met barsten op zijn scherm
Heeft ie dat bevestigd? Want dan claimt ie gewoon te laat en kan je hem daarmee om de oren slaan. En dit is dan advocaat?
Vlekken in het beeld is ontstaan dankzij de val, veroorzaakt door de ''klant''. Klaar...
Zo klaar en simpel is dat niet. Je moet zoiets kunnen aantonen.
De aanwezigheid van barsten in het scherm lijkt mij voldoende juridisch bewijs.
Absoluut niet. Het enkele feit dat er ergens schade is, maakt niet per definitie dat ook de rest is afgeschreven. Degene waar je op reageert heeft wel degelijk gelijk.
Ware het niet dat er duidelijke externe schade zichtbaar is die zeer mogelijk de klachten kunnen veroorzaken. De externe schade is de verkoper niet aan te rekenen en zo kom je dus in een impasse
Die impasse valt mee, de bewijslast ligt bij verkoper. Bewijzen is niet enkel iets roepen.
Het nadeel is dat je ook bij winst deze zaak geld gaat kosten, want de kosten van jouw advocaat kun je niet verhalen.
Dat is alweer onzin. Mensen gooien hier ook maar van alles in de groep. Er wordt een bepaald aantal punten toegewezen. Dus die kan je verhalen. Niet vergeten dit meteen als eis in reconventie mee te nemen!
Ik begrijp ook dat er een probleem met de scherm kan zijn, en dat een scherm een onderdeel is en dat de vlekken niet afzonderlijk gefixed kunnen worden alleen maar door een nieuwe scherm, en aangezien dat er barsten op zijn scherm zitten en zijn garatie dan komt te vervallen. Maar hij wilde niet
Omdat jouw standpunt juridisch ook onjuist is. Wellicht zijn het 2 afzonderlijke gebreken en dan heb je die vlekken maar op te lossen.
waar op hij zei dat hij nooit tijd had..
Wat een slechte van een advocaat! Dan had ie moeten bellen of mailen om in ieder geval tijdig het gebrek te melden. Dat zou juist hij moeten weten.
Ik zou heel kort zijn. Gewoon een briefje terugsturen dat in de winkel is geconstateerd dat er val en/of stootschade aan het toestel is geconstateerd en dat de garantie is komen te vervallen.
Maar daarmee ben je er dus niet.
Deze zaak is zo duidelijk dat je niet gauw veroordeeld zal worden tot het betalen van de proceskosten lijkt me
Daar zou ik niet te zeker van zijn, gezien de missers hierboven die ik heb gequote.
3) Het is totaal niet redelijk om op garantie terug te vallen, te stellen dat het glas niet gerepareerd hoeft te worden, wetende dat het gebarsten glas gedemonteerd moet worden om bij die vlekken te komen.
Niet redelijk? Dat is vooral niet het probleem van de klant. Als de vlekken onder garantie vallen, moet de verkoper in beginsel maar kijken hoe hij dat oplost. Daar is hij tenslotte toe verplicht. Tenzij hij natuurlijk kan aantonen dat de vlekken door het gebarsten scherm komen, of dat iemand te laat heeft geklaagd na ontdekking van het gebrek.
En het grappige is dat wij bij elke reparatie die wij terug geven aan de klant ook aangeven van " u heeft 6 maanden garantie maar niet als u de toestel laat vallen of als er zichtbare schade is ontstaan.
Dat kan je aangeven, maar zo kort door de bocht werkt het (gelukkig) niet. Je zit toch met die bewijslast die bij jou als verkoper ligt. En dat is niet roepen 'ja is gebarsten dus pech'.
Je haalt aan dat de klant niet rechtstreeks naar je toe kwam met het probleem. Als je reden hebt om te geloven dat dat klopt, bedenk dan dat de klant daarmee uiteindelijk jou als leverancier heeft gematst: hij heeft een niet-conform product, maar kiest ervoor om dat zo te laten omdat het hem tijd en gedoe kost om een probleem (dat hij niet zelf veroorzaakt heeft) op te laten lossen.
Als er geen verdere problemen optreden en reden is terug te gaan ja dan matst ie je. Eigenlijk naait ie zichzelf door niet tijdig iets te melden en verprutst daarmee zijn rechten.
Vervolgens valt het scherm kapot, en nu is er wel een goede reden om er wat aan te laten doen. Maar als de oorspronkelijke situatie was dat zijn scherm vervangen had moeten worden, dan geldt die situatie in principe nog steeds: het kapotvallen verandert niets aan het oorspronkelijke defect van het scherm.
Juist ja!
Dit is van het niveau: "Er zat een krasje op m'n nieuwe auto maar ik heb hem totalloss gereden en ga daarna de dealer vragen het krasje te repareren"....
Wat een kromme vergelijking! Ook die kras zou men dan moeten herstellen na een crash. Of het nut heeft bij een auto die totalloss is, is een tweede. Een reparatie aan het scherm lijkt mij wel zinvol.
Degene die je quote heeft overigens wel gelijk.
Ja, die hebben we zeker. Alleen zulke gasten gaan dan zeker nog een andere opmerking geven waarvan k zeker geen tijd en energie in wil stoppen.
Ik zou niet zomaar een ander gebruikt en gebroken scherm terugplaatsen. Je hebt kans dat ie zijn vlekken graag voor nieuw vervangen ziet worden, omdat het op die manier conform gemaakt dient te worden.
Maar dat kan je als klant dan ook sowieso beter even melden van zodra je het vaststelt, ook al kies je er niet voor om het op dat moment onmiddelijk te laten vervangen. Dan heb je allesinds bewijs op het moment dat je alsnog je garantie komt claimen binnen de 6 maanden.
Juist van een advocaat zou je dit verwachten om deze discussie te voorkomen achteraf.
Het lijkt me dat aangezien de klant op voorhand niet geklaagd heeft en nu ook niet kan bewijzen dat het probleem zich voordeed dat je je als leverancier toch echt moet afvragen of de klant niet gewoon een excuus aan het zoeken is om een defect dat zijn eigen schuld is te verhalen op de handelaar.
Dan nog zal jij als verkoper met een goed onderbouwd stuk moeten aankomen.
Een iemand met een beetje verstand weet dat garantie vervalt indien er door gebruiker zelf / schade is aangericht ook al had onze scherm problemen. Hoe wilt hij aantonen dat de vlekken ervoor zijn, en niet na de val. Ik kan ook van alles roepen natuurlijk.
Ik zou zelf maar uitkijken, want vroeg of laat ga je hier op nat!
Het is niet zo kort door de bocht als jij stelt. Tussen gebrek en schade dient een verband te zijn, anders gaat die vlieger niet op.
Meneer had met z'n telefoon terug moeten komen (met de klacht over vlekken) voordat het toestel was gevallen.
Dit is niet gebeurd, toestel is in de tussentijd gevallen, garantie is daardoor komen te vervallen.
Klaar. Zo simpel is het.
Dat meneer door blijft drammen heeft geen enkel nut, niemand zal hem gelijk geven.
Nog zo een die het niet snapt.
Er is schade waardoor het product geen garantie meer heeft.
Dat is nog maar de vraag. Ik zie in dit topic geen aangetoond causaal verband tussen schade en gebrek. En dat moet er toch echt zijn om de garantie af te wijzen.
Je moet altijd gefundeerd antwoord geven, daarmee sta je altijd sterker in een eventuele procedure. Dat heeft ts nog niet schriftelijk gedaan. Als schuldeiser daarna blijft zagen kun je volstaan met een verwijzing naar de reactie van [datum].
Toch raar dat men dat vaak dan niet doet en pas daadwerkelijk op wat punten ingaat als de procedure bij de rechter ligt. Je moet niet meteen al je troefkaarten op tafel leggen.
Wat stel jij dan voor? Allemaal op zijn beloop laten terwijl de schuldeiser wel een paper trail nu heeft? Alleen al naar sociale maatstaven is het gebruikelijk te reageren op klachten.
Kort en bondig afwijzen als dat je standpunt is. Waar je in dit geval dan mogelijk een probleem mee kan krijgen omdat je wel degelijk met bewijslast moet komen.
Dat is hier dus de vraag. Als de vlekken er waren voor de telefoon viel, dan hoort herstel van het scherm onder de garantie (en is alleen het verschil tussen de garantiezaak en de reparatie van het vallen voor de klant.) Als die vlekken er gekomen zijn als gevolg van de val, dan is het voor rekening van de klant.
Het is nog maar de vraag of er kosten zijn voor de klant. Als de vlekken onder garantie vallen dient men over te gaan tot kosteloos herstel. Hoe dat gedaan wordt zal de klant toch een zorg zijn.
De vraag die voor mij hier vooral van belang is: had dit defect er niet geweest, hadden we dan vandaag een niet gebarsten scherm gehad? Dat is de primaire vraag. Als het antwoord daarop neen is, dan zie ik niet in waarom de verkoper het gebarsten scherm zou moeten vervangen omdat er mogelijks een ander defect is. De barsten annuleren de garantie op het scherm zoals in de voorwaarden is opgenomen. Dat er voorgaand aan de val een defect was, doet geen afbreuk aan het vervallen van de garantie door de barsten in het scherm. Dat je recht had op iets betekend niet dat je dat recht kan doen gelden op een moment dat je het jezelf eigenlijk ontnomen hebt door er niet tijdig naar te handellen
Barsten laten niet per definitie de garantie vervallen ten aanzien van andere gebreken. Als de vlekken erger zijn geworden door het vallen, dan wellicht wel. Maar goed, dat mag de verkoper dan gaan aantonen.
Weer terug. Ze heeft het niet nagezocht, maar vindt het uit het hoofd uiterst onwaarschijnlijk dat de bewijslast bij jou zou liggen. Bij nieuwe spullen zou dat het eerste jaar wel het geval zijn maar dat lijkt haar in dit geval niet van toepassing.
Dan mag ze weleens een opfriscursus gaan doen. Die bewijslast is namelijk 6 maanden.
Wij geven 6 maanden garantie op de werking en functionaliteit van de door ons geplaatste onderdeel
Zijn dit dan nieuwe onderdelen? Want dan vind ik 6 maanden wel erg mager en waarschijnlijk ook niet houdbaar. Een nieuw toestel met nieuw scherm gaat ook langer mee. Waarom zou een nieuw geplaatst scherm dan opeens een kortere levensduur mogen hebben?
Zo ik het begrijp komt de klant na 4 maanden terug met een verhaal over verkleuring. Een klacht die naar ik begrijp niet spontaan ontstaat, en ook naar eigen zeggen spoedig na de reparatie opviel. Klant beroept zich erop geen tijd gehad te hebben het eerder te melden, terwijl de klant daartoe wel verplicht is.
Wetboek 7:23
De koper kan er geen beroep meer op doen dat hetgeen is afgeleverd niet aan de overeenkomst beantwoordt, indien hij de verkoper daarvan niet binnen bekwame tijd nadat hij dit heeft ontdekt of redelijkerwijs had behoren te ontdekken, kennis heeft gegeven. Blijkt echter aan de zaak een eigenschap te ontbreken die deze volgens de verkoper bezat, of heeft de afwijking betrekking op feiten die hij kende of behoorde te kennen doch die hij niet heeft meegedeeld, dan moet de kennisgeving binnen bekwame tijd na de ontdekking geschieden. Bij een consumentenkoop moet de kennisgeving binnen bekwame tijd na de ontdekking geschieden, waarbij een kennisgeving binnen een termijn van twee maanden na de ontdekking tijdig is.
Geen tijd is geen verweer, zeker niet waar iemand van overal een mail kan sturen tegenwoordig. Het aanbieden voor reparatie is geen vereiste, de kennisgeving is wat vereist is en als je daarvoor in maanden geen tijd kan vinden voor iets wat je daarna ineens voldoende afwijking vindt voor non-conformiteit terwijl de werking door verkleuring niet functioneel beinvloed is...
Zijn eigen brief gaat hier al mank qua stelling dat iedere klacht die binnen 6 maanden optreedt opgelost moet worden. De rest van de brief geeft al veel informatie die doer vermoeden dat de bekwame tijd vertreken was. Wat daarbij nodig is, is informatie/onderbouwing dat dergelijke verkleuring al direct aanwezig is of niet aanwezig is, waarbij het 4 maanden geleden al geconstateerd had kunnen en moeten worden.
Ja als ie nu zelf even in een brief bevestigt dat het verkleuren er al eerder was en hij het niet gemeld heeft, helpt ie mooi zijn eigen zaak naar de knoppen. Case closed in dat geval.
Ik zou die reactie uitlokken door te vragen wanneer hij het gebrek voor het eerst heeft geconstateerd en bij die vraag verder niets extra's laten doorschemeren. Als hij dan antwoordt in de trent van 'ja was al 3 maanden zo', counter je hem met dit artikel en geef je aan dat de zaak daarmee afgehandeld is.