De koper moet
binnen bekwame tijd melding maken van het gebrek:
Artikel 23
1 De koper kan er
geen beroep meer op doen dat hetgeen is afgeleverd niet aan de overeenkomst beantwoordt, indien hij de verkoper daarvan
niet binnen bekwame tijd nadat hij dit heeft ontdekt of redelijkerwijs had behoren te ontdekken,
kennis heeft gegeven. Blijkt echter aan de zaak een eigenschap te ontbreken die deze volgens de verkoper bezat, of heeft de afwijking betrekking op feiten die hij kende of behoorde te kennen doch die hij niet heeft meegedeeld, dan moet de kennisgeving binnen bekwame tijd na de ontdekking geschieden. Bij een consumentenkoop moet de kennisgeving binnen bekwame tijd na de ontdekking geschieden, waarbij een kennisgeving binnen een termijn van twee maanden na de ontdekking tijdig is.
[...]
http://wetten.overheid.nl...deel1_Afdeling3_Artikel23
Nu rijst de vraag of koper nu zich wel of niet aan de twee maanden heeft gehouden:
Bij een consumentenkoop moet de kennisgeving binnen bekwame tijd na de ontdekking geschieden, waarbij een kennisgeving binnen een termijn van twee maanden na de ontdekking tijdig is.
Als het toestel niet weer binnen afzienbare tijd was gevallen en het scherm dus niet gebarsten, had @
mem0z het scherm graag onder garantie vervangen vanwege de klachten 2 en 3 in
PcDealer in "Meningsverschil met klant, wat nu?".
Anoniem: 217290 in "Telefoon speaker reparatie zonder scherm te repareren" omschrijft het heel mooi.
@
mem0z stelt dat het product goed werkte na reparatie en in handen geven van de klant. De klant heeft ook niet aangegeven dat er iets mis was totdat klant het wederom liet vallen. Heeft de verkoper dan niet een gerechtvaardigd vertrouwen dat het toestel geen mankementen vertoonde voor de barst en o.a. daarmee op basis hiervan al bewijs heeft geleverd dat de schade (klachten 2 en 3) al dan niet ontstaan voor de val?
Artikel 185
1
De producent is aansprakelijk voor de schade veroorzaakt door een gebrek in zijn produkt,
tenzij:
a. hij het produkt niet in het verkeer heeft gebracht;
b. het, gelet op de omstandigheden, aannemelijk is dat het gebrek dat de schade heeft veroorzaakt, niet bestond op het tijdstip waarop hij het produkt in het verkeer heeft gebracht, dan wel dat dit gebrek later is ontstaan;
c. het produkt noch voor de verkoop of voor enige andere vorm van verspreiding met een economisch doel van de producent is vervaardigd, noch is vervaardigd of verspreid in het kader van de uitoefening van zijn beroep of bedrijf;
d. het gebrek een gevolg is van het feit dat het produkt in overeenstemming is met dwingende overheidsvoorschriften;
e. het op grond van de stand van de wetenschappelijke en technische kennis op het tijdstip waarop hij het produkt in het verkeer bracht, onmogelijk was het bestaan van het gebrek te ontdekken;
f. wat de producent van een grondstof of fabrikant van een onderdeel betreft, het gebrek is te wijten aan het ontwerp van het produkt waarvan de grondstof of het onderdeel een bestanddeel vormt, dan wel aan de instructies die door de fabrikant van het produkt zijn verstrekt.
2 De aansprakelijkheid van de producent wordt verminderd of opgeheven rekening houdende met alle omstandigheden, indien de schade is veroorzaakt zowel door een gebrek in het produkt als door schuld van de benadeelde of een persoon voor wie de benadeelde aansprakelijk is.
3 De aansprakelijkheid van de producent wordt niet verminderd, indien de schade is veroorzaakt zowel door een gebrek in het produkt als door de gedraging van een derde.
http://wetten.overheid.nl...eel3_Afdeling3_Artikel185
2.2.4 Bewijslast
In Nederland hanteren wij het ‘wie stelt bewijst’ principe dat is vastgelegd in artikel 150 Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering. Daarbij kennen wij een omkeringregel ten aanzien van de bewijslast. Hierbij moet de producent bewijzen dat de schade niet is ontstaan door zijn gebrekkig product en geen schuld heeft aan de ontstane schade. Dit wordt slecht in exceptionele omstandigheden gebruikt en dient dan ook
niet al te snel toegepast te worden.
35 De Europese wetgever legt juist met de productaansprakelijkheidregeling de bewijslast bij de benadeelde neer in ruil voor het eenvoudiger kunnen aanspreken van de producent.
36 De benadeelde moet hierbij alleen de schade, het gebrek en het oorzakelijk verband tussen het gebrek en de schade bewijzen.
37 Hiermee beoogt de wetgever dus de bewijspositie van de benadeelde inzake productaansprakelijkheid te vereenvoudigen. Nadat de benadeelde heeft bewezen dat het gebrek voor de schade heeft gezorgd, moet de producent bewijzen dat het gebrek niet heeft bestaan toen het product op de markt werd gebracht,
dat hij niet eerder het gevaar kon ontdekken en dat het product niet werd gebruikt waarvoor het bedoeld was.
38 De benadeelde hoeft hierbij niet de omvang van de schade aan te tonen.
http://arno.uvt.nl/show.cgi?fid=129078
Wie stelt bewijst tenzij (zoals bij consumentenkoop) de wet anders voorschrijft. Dan is er nog de vraag of de koper een consument is of handelt vanuit zijn advocatenkantoor. Consumenten worden beter beschermd.
Artikel 150
De partij die zich beroept op rechtsgevolgen van door haar gestelde feiten of rechten, draagt de bewijslast van die feiten of rechten, tenzij uit enige bijzondere regel of uit de eisen van redelijkheid en billijkheid een andere verdeling van de bewijslast voortvloeit.
http://wetten.overheid.nl...nde_Paragraaf1_Artikel150
Maar hier is dus ook weer de redelijkheid en billijkheid van toepassing. Is het redelijk en billijk om de verkoper aansprakelijk te stellen voor niet te bewijzen schade terwijl die schade niet is gemeld en niet meer vast te stellen is?
Volgens mij heeft de verkoper een makkelijk te leveren bewijs als hier omschreven omdat de HR heeft geschreven (ECLI:NL:HR:1996:ZC1976) dat degene die zegt dat de schade er reeds was voor de barst dat ook moet bewijzen vanwege het risico dat is genomen door de telefoon te laten vallen er vlekken kunnen ontstaan (althans zo lees ik het):
Indien, door een als een onrechtmatige daad of wanprestatie aan te merken gedraging
(het laten vallen van de telefoon), een risico ter zake van het ontstaan van de schade
(klachten 2 en 3) in het leven is geroepen, en dit risico zich vervolgens verwezenlijkt
(telefoon laten vallen barst in scherm, vlekken en gammele digitizer), is daarmee het causaal verband tussen die gedraging, en de aldus ontstane schade, in beginsel geeven, en is het aan degene, die op grond van die gedraging wordt aangesproken
(de koper), om te stellen en te bewijzen, dat die schade ook zonder die gedraging zou zijn ontstaan.
https://research.vu.nl/ws/portalfiles/portal/1767350
De koper kan volgens mij onmogelijk bewijzen dat de schade (klachten 2 en 3) al was ontstaan voor het vallen en het gebarsten scherm. Bovendien speelt koper parten dat de klachten al langer bekend waren en niet heeft gemeld en het niet de eerste keer is binnen betrekkelijk korte tijd dat de telefoon is gevallen door eigen toedoen. Koper is dus niet erg zuinig met zijn telefoon.
Bewijs is trouwens iets wat de rechter afweegt. Wat is het meest aannemelijk? Wie gelooft de rechter het meeste? Ook gezien het beroep van de klager en dus de bekendheid met de wet zal volgens mij de rechter in het voordeel beslissen van de verkoper.
Wanneer is het onderstaande eigenlijk van toepassing

Artikel 21
1 Beantwoordt het afgeleverde niet aan de overeenkomst, dan kan de koper eisen:
a. aflevering van het ontbrekende;
b. herstel van de afgeleverde zaak, mits de verkoper hieraan redelijkerwijs kan voldoen;
c. vervanging van de afgeleverde zaak, tenzij de afwijking van het overeengekomene te gering is om dit te rechtvaardigen, dan wel de zaak na het tijdstip dat de koper redelijkerwijze met ongedaanmaking rekening moet houden, teniet of achteruit is gegaan doordat hij niet als een zorgvuldig schuldenaar voor het behoud ervan heeft gezorgd.
2 De kosten van nakoming van de in lid 1 bedoelde verplichtingen kunnen niet aan de koper in rekening worden gebracht.
3 De verkoper is verplicht om, mede gelet op de aard van de zaak en op het bijzondere gebruik van de zaak dat bij de overeenkomst is voorzien, binnen een redelijke termijn en zonder ernstige overlast voor de koper, zijn in lid 1 bedoelde verplichtingen na te komen.
4 Bij een consumentenkoop komt de koper in afwijking van lid 1 slechts dan geen herstel of vervanging van de afgeleverde zaak toe indien herstel of vervanging onmogelijk is of van de verkoper niet gevergd kan worden.
[...]
[
Voor 16% gewijzigd door
PcDealer op 27-07-2017 10:16
]