Welkom in deel 35 van het langlopende AMD nieuwsdiscussietopic. Dit is het topic op Tweakers voor de discussie over nieuwsfeitjes van de CPU afdeling van AMD. Voor discussie over de grafische tak van AMD, tegenwoordig de Radeon Technologies Group zie CJ's AMD Radeon Info & Nieuwsdiscussietopic

https://tweakers.net/ext/f/C0NGEh619nUGP6OHVf9q7nRC/full.png
https://tweakers.net/ext/f/XfgmB9C5UcGmoQVnUB9erAxx/full.png
 • AMD met een nieuwe CPU generatie komt.
 • Deze generatie onder de codenaam Zen bekend stond en nu als Ryzen door het leven gaat.
 • AMD met Ryzen weer de aansluiting met Intel terug gaat vinden.
 • Dat dat broodnodig was. :p
 • Dat dit o.a. komt door de meer dan 40% verbeterde IPC tegenover Excavator.
 • Maar ook doordat AMD gebruik kan maken van een 14nm productieproces.
 • De CPU's en APU's dezelfde CPU architectuur krijgen.
 • Dat het chipset geïntegreerd zit.
 • Dat de chips op het moederbord niet meer dan controllers zullen zijn.
 • De desktop CPU's de codenaam Summit Ridge dragen.
 • Dat de eerste Summit Ridge CPU een octo(acht)core met 16 thread CPU gaat zijn.
 • Er ook een quad(vier)core CPU met 8 threads gaat komen in 2017.
 • De APU's de codenaam Raven Ridge dragen.
 • Deze voor laptops en desktops beschikbaar komen.
 • De desktop APU's een TDP krijgen van 35W t/m 95W.
 • Dit allemaal quadcore CPU's zijn met 8 threads.
 • De laptop APU's een TDP krijgen van 4W t/m 35W.
 • Dat AMD al bezig met een opvolger, op dit moment bekend als Zen+.
 • Dat alles van hierboven ook uitgebreid hieronder wordt besproken. :)
https://tweakers.net/ext/f/v0BvEJXjN9S8Er0qUqAtrtbL/full.png

AMD Ryzen (uitspraak op zijn Engels is Rye-Zen, niet Rizen) is de eerste generatie van de nieuwe en langverwachte AMD Zen. Ryzen is daarmee de opvolger van de Excavator architectuur, wat een optimalisatie van Steamroller was, wat weer een optimalisatie van Piledriver was en Piledriver was dan weer een optimalisatie van Bulldozer. Bulldozer werd weinig enthousiast ontvangen, met name door de relatief lage IPC (instructions per cycle) en het relatief hoge verbruik. Met de opvolgers van Bulldozer, met name Excavator was de performance per watt al stukken beter. Meten met Intel zat er echter niet in, ook omdat AMD nog gebruik moest maken van een 28nm proces, terwijl Intel al gebruik kon maken van een 14nm proces in hun eigen fabrieken.Met Ryzen is anders, Ryzen is een volledig nieuwe architectuur. AMD had als doel gesteld een IPC verbetering te halen van 40% tegenover Excavator. Naar eigen zeggen hebben ze dit overtroffen en is de stap groter dan 40%. Hiermee zou een IPC vergelijkbaar met Haswell of Broadwell mogelijk moeten zijn. In vergelijking met Skylake en Kabylake zal het verschil dan uiterst klein worden aangezien de IPC hierbij amper hoger ligt.

Naast de volledig nieuwe architectuur kan AMD nu echter ook beschikken over een nieuw productieproces. Ryzen gaat namelijk gebruik maken van het 14nm LPP (Low Power Pro) productieproces van Samsung bij Global Foundries. (Global Foundries heeft Samsung's 14nm productieproces in licentie) Daarmee heeft AMD nu een productieproces ter beschikking welke niet jaren achter loopt bij die van Intel. Dit zorgt er voor dat het verbruik van de snelste Ryzen CPU een stuk lager zal liggen dan de gemiddelde Bulldozer/Piledriver CPU van AMD en daarnaast ongelooflijk sneller per kloktik.

https://tweakers.net/ext/f/CbG3HhvXpo98buj0R05c7kme/full.png

De CPU's en APU's gebaseerd op de Ryzen architectuur zullen de eerste x86 CPU's worden waarbij het volledige chipset in de CPU zit geïntegreerd. Dit betekend echter niet dat er geen chip meer op het moederbord te vinden zal zijn, maar noodzakelijk is het niet meer. Zo zit de geheugencontroller in de CPU, iets wat AMD overigens al jaren heeft. Ook de PCI Express controllers, SATA (Express)/NVMe controllers, USB controllers, audiochip en zelfs het BIOS of tegenwoordig UEFI zit geïntegreerd in de CPU.Zoals je kunt zien zal de Ryzen CPU maximaal 8 core's en 16 threads hebben. Zo'n CPU zal zestien PCI Express 3.0 lanes hebben voor de videokaart(en) en qua I/O zijn meerdere mogelijkheden. Zo is het mogelijk om twee SATA600 poorten te hebben en een NVMe controller met twee PCI Express lanes, 2 SATA600 poorten en twee PCI Express x1 sloten is ook mogelijk en wat ook mogelijk is, is een NVMe met vier PCI Express lanes.

De 7de generatie APU's, beter bekend als Bristol Ridge zijn vrij vergelijkbaar, echter moeten deze het doen met de helft van het aantal PCI Express 3.0 lanes, prima voor een enkele videokaart maar CrossFire of SLI is niet aan te raden/mogelijk. Maar CrossFire of SLI met deze APU's is sowieso af te raden, daar zijn ze gewoon niet voor bedoeld. Ook lijkt NVMe niet standaard mogelijk, maar misschien via een andere weg is dit wel mogelijk. En anders komt dit met de 8ste generaties APU's genaamd Raven Ridge.

Daarmee is Ryzen dus meer een SOC (System on a Chip) dan een CPU. Op het moederbord zal zich echter nog wel een "chipset" bevinden, al mag het eigenlijk niet meer die naam dragen. Er zullen meerdere verschillende chipsets, of beter: controllerhubs verschijnen. Ze zullen in verbinding staan met de CPU via vier PCI Express 3.0 lanes. Dit zijn overigens niet dezelfde PCI Express 3.0 lanes als degenen bedoeld voor de videokaart(en), maar 4 extra PCI Express lanes alleen voor koppeling met het "chipset".Zoals je kunt zien bestaan er meerdere verschillende chipset versies. Het enthusiast chipset is de X370 bedoeld voor mATX en vooral ATX moederborden. Hiermee kan CrossFire en SLI worden gedraaid en is overklokken ook mogelijk. Het mainstream chipset is de B350. Hiermee kun je ook overklokken, maar CrossFire of SLI is niet mogelijk. Dan is er ook nog een A320 chipset, hiermee is overklokken niet mogelijk en ook SLI is niet mogelijk. Qua connectiviteit is dit ook het meest karige chipset van de drie met één USB 3.1 Gen2, twee USB 3.1 Gen1, zes USB 2.0, twee SATA600, twee SATA Express en vier PCI Express 2.0 lanes, naast natuurlijk alles wat uit de CPU komt.Naast deze normale chipsets, heb je ook nog chipsets welke geen extra connectiviteit bieden naast alles wat uit de CPU komt. Bij deze chips is het mogelijk om te overklokken met de X300, maar niet bij de A300/B300. Dezen zijn bedoeld voor ITX, STX en andere kleine (custom) small form factor moederborden.Hierboven nog een volledige schematische tekening van een Summit Ridge CPU met alle ingebouwde controllers en connectiviteit mogelijkheden. Ook zie je dat het "chipset" in verbinding staat met de CPU via vier PCI Express 3.0 lanes. Gaat hier om een vrij oude afbeelding waar de socket nog FM3 wordt genoemd en het chipset bekend staat als "Promontory". Maar als schematische tekening ter verduidelijk is het natuurlijk nog prima te gebruiken.

https://tweakers.net/ext/f/LpCw7yJFQaIAkbkMuTqutC70/full.png

AMD Summit Ridge is de verzamelnaam van de desktop CPU's gebaseerd op de Ryzen architectuur. Summit Ridge zal geen grafische processor hebben en om beeld te krijgen met deze CPU zal je dus een losse videokaart bij moeten plaatsen. Summit Ridge is daarmee de opvolger van de huidige FX CPU's van AMD en te vergelijken met de huidige socket 2011-3 CPU's van Intel welke ook geen IGP hebben.

De eerste Summit Ridge CPU zal een 8 core 16 thread CPU zijn met zo het nu lijkt een basis frequentie van 3,6GHz en een maximale turbo frequentie van 4GHz. De CPU's die dit op dit moment halen zijn gebaseerd op stepping F4. Is nog afwachten of dit ook de stepping is welke in productieproces gaat of dat er misschien nog een iets hogere kloksnelheid mogelijk is. Maar op dit moment ziet 3,6GHz basis met 4GHz turbo er natuurlijk prima uit.Naast een 8 core 16 thread CPU staat er ook een 4 core 8 thread CPU aan te komen. Het zou mooi zijn als AMD hier de kloksnelheid nog iets hoger van kan krijgen dan de maximale 4GHz van de 8 core 16 thread versie om zo goede concurrentie te bieden voor de moderne i7's op socket 1151.

Waarschijnlijk komt er dan ook nog een 6 core 12 thread versie van Summit Ridge, maar harde bewijzen zijn hier alsnog niet voor te vinden. Als dit dan een extra SKU zal worden met werkelijk maar 6 core's en 12 threads of dat het een 8 core 16 thread CPU is met 2 core's en 4 threads uitgeschakeld is ook niet bekend.

Summit Ridge krijgt een TDP mee van 65W voor de zuinigste modellen tot 95W voor de snelste modellen. Waarbij de turbo frequentie afhankelijk is van het verbruik en de temperatuur van de CPU. Hoe koeler hoe sneller de CPU dus zal zijn, al is de verwachting niet dat het verschil heel groot zal zijn onder normale omstandigheden.

Elke Summit Ridge CPU heeft een unlocked multiplier, waarmee je dus met elke CPU eenvoudig zou moeten kunnen overklokken. Zoals hierboven al te zien is, is echter niet met elk moederbord te overklokken. Je hebt sowieso een geschikt chipset nodig, dat wil zeggen een X370, B350 of X300. Zoals altijd is een fatsoenlijk VRM ook aan te raden, het moederbord moet wel voldoende stroom kunnen leveren voor de overgeklokte CPU.

https://tweakers.net/ext/f/dwfTZh9Pg37n8yQidkOuGiOC/full.png

Raven Ridge is de codenaam voor de APU's gebaseerd op de Ryzen architectuur. Raven Ridge komt voor zowel de desktop markt als ook voor de zuinige notebook/all-in-one markt. AMD's APU's hebben zich van het begin af aan al onderscheiden van andere CPU's door de grafische kracht welke ze leveren. Bij Raven Ridge gaat dit niet anders zijn.Voor zuinige apparatuur zoals notebooks en all-in-ones is AMD bezig met het ontwikkelen van versies met een TDP vanaf 4W t/m 35W. Waarbij de snelste 35W versie de beschikking zou moeten krijgen over een 4 core 8 thread CPU met daarnaast nog eens 12 Next Gen GFX core's (waarschijnlijk vergelijkbaar met de Vega architectuur), elk bestaand uit 64 stream processors waardoor je een totaal krijgt van 768 stream processors. Ter vergelijking: de RX 460 heeft 896 stream processors, van een oudere waarschijnlijk minder efficiënte architectuur. De kloksnelheid in de APU zullen echter ongetwijfeld wel een stuk lager liggen om het verbruik onder de 35W te kunnen houden.Voor de desktop markt hebben ze een TDP van 35W t/m 95W voor het snelste model. Ook bij de desktop zal het snelste model over 4 core's en 8 threads beschikken net als in de mobile markt. De kloksnelheid zal hier ongetwijfeld echter een stuk hoger liggen.

AMD zou het snelste model ook kunnen combineren met HBM2 geheugen in plaats van DDR4. Ter vergelijking een RX 460 met 896 stream processors heeft 112GB/s aan geheugenbandbreedte. Twee DDR4 3000MT/s geheugenreepjes in dual-channel geven maar 48GB/s aan geheugenbandbreedte wat ook nog gedeeld moet worden met het CPU gedeelte van de APU. Eigenlijk moeten ze hun snelste APU dus wel combineren met HBM2 geheugen anders hebben ze waarschijnlijk een extreem geheugenbandbreedte te kort bij de snelste 95W Raven Ridge APU. Voor een APU met een 768 stream processors zou één stapel van acht lagen HBM2 in de langzaamste configuratie prima zijn, ook 1024 stream processors moet mogelijk zijn, dit zijn evenveel als Polaris 11. Dit geeft namelijk 128GB/s wat een perfecte hoeveelheid is voor zo'n APU het betekend echter ook dat 8GB de max is en dit zowel video als werkgeheugen is, gedeeld dus. Het kan maar is niet ideaal, quad-channel DDR4 zou ook kunnen. Daarmee heb je met 96GB/s aan geheugenbandbreedte bij DDR4 op 3000MT/s, iets minder maar zou nog wel moeten kunnen. Echter lijkt dit niet te komen, anders waren hier waarschijnlijk wel geruchten over geweest.

[Voor 109% gewijzigd door -The_Mask- op 08-01-2017 15:21]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Racing_Reporter
 • Registratie: Januari 2012
 • Laatst online: 19:04

Racing_Reporter

Mediaproducent

Oeh, nou kan ik helemaaaaaaal niet meer wachten op de launch :D

Als je dit leest, heb je teveel tijd.

Racing_Reporter schreef op zaterdag 24 december 2016 @ 20:55:
Oeh, nou kan ik helemaaaaaaal niet meer wachten op de launch :D
Mooie tvp :*)
Anoniem: 235591 schreef op zaterdag 24 december 2016 @ 00:19:
Dan weet ik het wel. De In Win Chopin kast staat al op de wenslijst en dan gaat tegen die tijd mijn set er uit (zie inventaris). Ik denk niet dat een apu de toekomst gaat zijn, maar ze komen steeds beter uit de bus met steeds betere performance. Erg mooi om te zien dat amd het daarin goed doet.
Het mini-STX formaat, nog kleiner als mini-ITX is een echt perfect formaat. Zie bijvoorbeeld deze pricewatch: ASRock DeskMini 110 Zoals je ziet heeft mini-STX geen mogelijkheden tot een PCI of PCI Express insteekkaart. Dit is gewoon het perfecte formaat voor een AMD quadcore APU met 16 threads en 1024 stream processors met één stapel van acht HBM2 lagen om een totaal van 8GB HBM te krijgen met een bandbreedte van 128GB/s. Het AMD X/B/A300 "chipset" is hier waarschijnlijk ook voor bedoeld. Daarmee krijg je dus een APU die als SOC fungeert en is het moederbord niet meer dan een printplaat met aansluitingen voor connectiviteit en bevat het voor de rest amper tot geen aansluitingen of controllers. :D
Wat betreft de snelheid van het geheuden en de grafische snelheid, dan doe je toch 1 reep van 16GB erin wat lekker snel is? Of zie ik dat verkeerd?
Nee dat is verschrikkelijk traag en gaat een serieuze bottleneck zijn. Onderaan in de topicstart heb ik het ook nog wat uitgelegd.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Toettoetdaan
 • Registratie: Juni 2006
 • Laatst online: 22-06 16:24
-The_Mask- schreef op zaterdag 24 december 2016 @ 20:05:
Dit allemaal quadcore CPU's zijn met 16 threads.
Klein puntje, maar dat zal 8 threads zijn denk ik.
Voor de rest; bedankt weer! d:)b

 • Astennu
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 01-07 16:02
Anoniem: 235591 schreef op zaterdag 24 december 2016 @ 11:10:
Midden 2017 maar eens kijken wat het brengt. Ben erg benieuwd want ik heb er nu 8GB RAM in zitten en dat werkt prima. Ik kom niet tekort. Maar een apu snoept altijd iets af van van dat geheugen, maar zou het zoveel zijn? Had AMD ook niet speciaal gehuegen uitgebracht voor hun apu's en zouden ze dat nu weer doen? Aan wat voor geheugen moet je dan denken in termen van grootte en snelheid?
Kijk naar huidige videokaarten. 4GB zit in bepaalde gevallen al vol. Kortom als je 8GB hebt ben je de helft al snel kwijt. Als je moet gaan swappen op de SSD ben je veel te traag voor een GPU.
Dus eigenlijk wil je wel 12GB hebben liefst 16 als de GPU en de CPU het beide moeten gebruiken. 8GB RAM gaat nu nog wel maar soms heb je al iets meer nodig.

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....


 • Anoniem: 235591
 • Registratie: Oktober 2007
 • Niet online
Ik kom halverwege volgend jaar hier terug voor een amd apu based systeem. Erg veel zin in. Dank allen voor de info.

 • begintmeta
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Is eigenlijk al wat meer bekend over ECC-ondersteuning voor het werkgeheugen?

 • EricJH
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 19:51
Gefeliciteerd met je fraaie topic start. :Y d:)b

Ik zag een klein taalfoutje in:
Ook dit "chipset" is weer bedoeld voor mATX en ATX moederborden en dan vooral de mainstream moederborden.
Dit zou deze moeten zijn.

 • enchion
 • Registratie: Februari 2002
 • Niet online
quote uit startpost
Het B350 "chipset" is het mainstream chipset, ... en 6 PCI Express 2.0 lanes beschikbaar.
Is 6 niet wat weinig ?

How do you save a random generator ?


 • Countess
 • Registratie: April 2003
 • Laatst online: 03-04 17:30
enchion schreef op zondag 25 december 2016 @ 16:18:
quote uit startpost

Is 6 niet wat weinig ?
de cpu zelf heeft er veel meer (voor met name de videokaart). deze 6 zijn enkel voor extra slots dan well extra controller chips.

mijn spelling is niet best, maar wel beter als je haar. ga jij je ook verbeelden dat mensen rare dingen over je spelling gaan zeggen als hun haar er niet uit ziet? andrelon helpt!

EricJH schreef op zondag 25 december 2016 @ 16:07:
Ik zag een klein taalfoutje in:
[...]
Dit zou deze moeten zijn.
Zeker? Klinkt niet naar mijn idee.
Zoals gezegd, de rest, 16 PCI Express 3.0 lanes komen van de CPU. Met die 6 lanes kun je dan bijvoorbeeld nog twee PCI Express x1 sloten en één x4 creëren. Prima voor een mainstream chipset.

[Voor 3% gewijzigd door -The_Mask- op 25-12-2016 16:58]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • EricJH
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 19:51
-The_Mask- schreef op zondag 25 december 2016 @ 16:57:
[...]

Zeker? Klinkt niet naar mijn idee.
Voor mij klinkt het goed zoals ik het zeg. Dat had me aan het nadenken hoe ik kan aantonen dat het deze chipset is.

Mijn eerste ingeving was de regel zelf af te leiden en leidde tot de volgende conclusie Dit wordt gebruikt bij onzijdige woorden; woorden met het als lidwoord: het idee wordt dit idee, het voorbeeld wordt dit voorbeeld, het getal wordt dit getal, het huis wordt dit huis. Deze wordt gebruikt bij mannelijke of vrouwelijke woorden: de auto wordt deze auto, de straat wordt deze straat, de bal wordt deze bal, de tafel wordt deze tafel.

Mijn tweede ingeving was het online even na te zoeken. Volgens de Taalunie geldt dat :
De aanwijzende voornaamwoorden dit en dat verwijzen naar enkelvoudige het-woorden; deze en die naar enkelvoudige de-woorden en meervoudige woorden. Dit en dat kunnen ook naar een hele zin verwijzen.
De chipset wordt deze chipset.

[Voor 0% gewijzigd door EricJH op 25-12-2016 21:09. Reden: Typo fix]


 • enchion
 • Registratie: Februari 2002
 • Niet online
Dank voor de antwoorden.

Hopen dat ze ook de moederborden goed showen bij de CES, want dat moet denk ik nog wat vaagheden wegnemen, hoe dat er allemaal precies uit gaat zien.

How do you save a random generator ?


 • muhda
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 19:42

muhda

Time Traveler and philosopher.

Hopelijk komen er paar mooie ITX moederborden uit voor Ryzen.

Kindness is the way


 • polli_
 • Registratie: November 2010
 • Laatst online: 30-06 00:41
begintmeta schreef op zondag 25 december 2016 @ 12:06:
Is eigenlijk al wat meer bekend over ECC-ondersteuning voor het werkgeheugen?
Waarschijnlijk krijgen de server varianten en moederboarden ondersteuning voor ECC geheugen. Dat kan bijna niet anders.

 • madmaxnl
 • Registratie: November 2009
 • Laatst online: 14-05-2021
Mooie nieuwe informatie in het topic, lekker beknopt en alleen de relevante informatie :)

 • begintmeta
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
polli_ schreef op zondag 25 december 2016 @ 20:34:
...
Waarschijnlijk krijgen de server varianten en moederboarden ondersteuning voor ECC geheugen. Dat kan bijna niet anders.
Ik hoopte dat het zoals bij de eerdere CPUs wel anders zou kunnen (het was destijds een van de redenen voor mij om voor een FX-8350 te kiezen), of ik hoop dat het prijsverschil in iedergeval redelijk beperkt zal zijn. Maar gezien de recentere ontwikkelingen zal je wel gelijk hebben .

 • GENETX
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 17:58
AMD is nooit echtvan het uitschakelen van features geweest, dus ik denk dat de normale desktop varianten het ook wel slikken. Uiteindelijk komen ze ook in workstations en moet AMD het ook met tegen intels X99 kunnen opnemen. Die kan afaik ook eccaan.

 • Camacha
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 03-07-2017

Camacha

Herder of bits.

-The_Mask- schreef op zondag 25 december 2016 @ 16:57:
Zeker? Klinkt niet naar mijn idee.
Dit is het zeker niet. Volgens mij is het ook deze.

Persuader of bytes.

EaS schreef op vrijdag 23 december 2016 @ 18:25:
Tja, de hoger geklokte quadcores rennen alles eruit. Hoe schalen de geteste games over een x aantal threads? Volgens mij laten bovenstaande nummers zien dat je meer baat hebt bij hoger geklokte cores dan aan meer van diezelfde cores die lager geklokt zijn.
M.a.w. de kloksnelheid speelt AMD hier nog wat parten (engineering sample).

Aan de hand van de lappen tekst (lees: 'analyses') die anderen eraan gewijd hebben op de diverse fora, mogen we denk ik wel stellen dat AMD met Ryzen inderdaad wel rond Intel Broadwell (ipc) levels zit. Netjes! :*)

Verder denk ik dat AMD links en rechts nog genoeg te finetunen heeft en het er alleen maar beter uit kan komen te zien.
Een hexacore zou wel eens de ideale keuze kunnen worden voor de gamers: wel twee kernen extra maar een hogere kloksnelheid, een goed compromis in deze tijd nu we nog veel spellen hebben die een achterhaalde API gebruiken maar ook steeds meer spellen krijgen die een moderne API gebruiken die wel goed gebruik kan maken van die extra kernen en threads zodat je een beetje futureproofing hebt.

Aan deze review zou ik weinig waarde hechten, zo te zien gaat het om een engineeringsample aangezien AMD al had aangegeven dat de base op minstens 3,4 GHz uitkomt en hier de base nog 3,15 GHz bedraagt. Bij de Horizon-demonstratie gebruikten ze naar verluidt zelfs een base van 3,45 GHz.

[Voor 57% gewijzigd door CHBF op 27-12-2016 20:19]

Zelfcensuur is de meest schadelijke vorm van censuur.


 • Luiaard
 • Registratie: Januari 2001
 • Nu online
https://nl.hardware.info/...utm_campaign=hardwareinfo

Wel met oudere engineering samples, maar toch bevestigend over de performance.

Import van EVs: momenteel te koop via autobedrijf subsidie mogelijk


 • Sp3ci3s8472
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 18:09

Sp3ci3s8472

@ 12 graden...

Luiaard schreef op woensdag 28 december 2016 @ 12:39:
https://nl.hardware.info/...utm_campaign=hardwareinfo

Wel met oudere engineering samples, maar toch bevestigend over de performance.
Die stonden al een tijdje in dit topic ;). (het vorige zelfs)
https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/49607623#49607623

Maar prestaties lijken dik in orde, nu de clocksnelheid nog en dan hebben we iets moois om naar uit te kijken. Wat veel mensen ook op de tweakers FP lijken te vergeten is dat de clocksnelheid maar op 3.15GHz is in plaats van de al nieuwere samples 3.4GHz. Dat is al weer 8% sneller wat een verschil maakt :p.

Battle.net tag


 • Luiaard
 • Registratie: Januari 2001
 • Nu online
Sp3ci3s8472 schreef op woensdag 28 december 2016 @ 14:06:
[...]


Die stonden al een tijdje in dit topic ;). (het vorige zelfs)
https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/49607623#49607623

Maar prestaties lijken dik in orde, nu de clocksnelheid nog en dan hebben we iets moois om naar uit te kijken. Wat veel mensen ook op de tweakers FP lijken te vergeten is dat de clocksnelheid maar op 3.15GHz is in plaats van de al nieuwere samples 3.4GHz. Dat is al weer 8% sneller wat een verschil maakt :p.
Thanks, ik heb geen tijd om alles te lezen, deze kwam vandaag in mijn mailbox. Inderdaad nog niet de kloksnelheden die we gaan krijgen en allerlei andere compatibiliteit en driver zaken, dan nog is de performance dik in orde.

Import van EVs: momenteel te koop via autobedrijf subsidie mogelijk

Sp3ci3s8472 schreef op woensdag 28 december 2016 @ 14:06:
[...]
Maar prestaties lijken dik in orde, nu de clocksnelheid nog en dan hebben we iets moois om naar uit te kijken. Wat veel mensen ook op de tweakers FP lijken te vergeten is dat de clocksnelheid maar op 3.15GHz is in plaats van de al nieuwere samples 3.4GHz. Dat is al weer 8% sneller wat een verschil maakt :p.
Er zal ongetwijfeld meer dan één model komen, waarbij een model met lagere kloksnelheid dan 3,4GHz ook erg waarschijnlijk is natuurlijk.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Sp3ci3s8472
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 18:09

Sp3ci3s8472

@ 12 graden...

-The_Mask- schreef op woensdag 28 december 2016 @ 18:19:
[...]

Er zal ongetwijfeld meer dan één model komen, waarbij een model met lagere kloksnelheid dan 3,4GHz ook erg waarschijnlijk is natuurlijk.
Helemaal mee eens, maar als je op de FP die reacties leest dan wordt je haast droevig. In plaats van dat ze beredeneren waarom een 8 core/ 16 thread cpu lager scored in games is het meteen moord en brand :p. De twee punten die ze niet zien is de lage clocksnelheid en het feit dat een cpu met meer cores vaker een lagere snelheid heeft, laatste punt dat het om een enginering sample gaat.

Je ziet het opvallend veel als het gaat om AMD/Intel en AMD/Nvidia dat er een hoop ongefundeerde bullshit wordt gepost :/. Mijn mening is dat als je er niks vanaf weet dat je beter dan ook geen inhoudelijke dingen kan plaatsen als je het niet goed beredeneren.
Iedereen maakt natuurlijk fouten maar indien je dat aanpast in je post of doorstreept dan hoor je mij niet.

/einde onbedoelde rant :+
offtopic:
Disclaimer, dit gaat over vooral de FP (de mis informatie van de redactie helpt natuurlijk ook niet) want hier op het forum hebben we een leuk klimaat, met name in de Nieuwsdiscussie topics. Dit was vroeger wel eens anders.

[Voor 10% gewijzigd door Sp3ci3s8472 op 28-12-2016 19:36. Reden: disclaimert]

Battle.net tag


 • EaS
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 04-07 23:10
Canard PC heeft nog een stille hint achtergelaten (zie de laatste pagina hier)Bovenstaande:
010110100110010101101110010011110100001101000000010000010110100101110010001111010011010101000111

Vertaalt zich naar:
ZenOC@Air=5G

Bron: AT forum

:)

New Ryzen CPU expected to help raise AMD desktop market share in 2Q17

AMD's next-generation 14nm Ryzen series processors will be unveiled in the first quarter of 2017 and the new platform will be officially released at the end of February and enter global mass shipments in March, according to sources from motherboard players. Optimistic about its high price/performance ratio, motherboard players have been rather aggressive about placing orders for related motherboards recently and some even believe demand for the new platform will increase AMD's share in the worldwide desktop processor market in the second quarter of 2017.

The sources also expect the platform's demand to increase shipments of AMD's 14nm Polaris-based GPUs and upcoming Vega GPUs.

Ryzen series CPUs are manufactured by GlobalFoundries' 14nm FinFET process and the notebook version will arrive in the second half of 2017.

The sources pointed out that they have started receiving high-end X370, mainstream B350 and entry-level A320 chipsets from AMD and are now in the final stage of finishing related testing and motherboard designing.

Thanks to Polaris series graphics card's strong demand, AMD's GPU market share has recently returned to 30% and with Ryzen's promotions and new Vega series products, the sources expect AMD's share to have a chance to return to 40% by the end of 2017.

In addition to motherboard players, AMD's chipset designer ASMedia is also expected to have a chance to enjoy growing revenues in 2017.

With stable demand for semi-customize solutions from game console players, Polaris GPUs being accepted in Apple's new 15-inch MacBook Pro and new CPU and GPU platforms, AMD is expected to see growing profits for 2017.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Kuusj
 • Registratie: April 2012
 • Laatst online: 13:40

Kuusj

Ofwel varken in 't Limburgs

-The_Mask- schreef op woensdag 28 december 2016 @ 20:09:

New Ryzen CPU expected to help raise AMD desktop market share in 2Q17

AMD's next-generation 14nm Ryzen series processors will be unveiled in the first quarter of 2017 and the new platform will be officially released at the end of February and enter global mass shipments in March, according to sources from motherboard players. Optimistic about its high price/performance ratio, motherboard players have been rather aggressive about placing orders for related motherboards recently and some even believe demand for the new platform will increase AMD's share in the worldwide desktop processor market in the second quarter of 2017.

The sources also expect the platform's demand to increase shipments of AMD's 14nm Polaris-based GPUs and upcoming Vega GPUs.

Ryzen series CPUs are manufactured by GlobalFoundries' 14nm FinFET process and the notebook version will arrive in the second half of 2017.

The sources pointed out that they have started receiving high-end X370, mainstream B350 and entry-level A320 chipsets from AMD and are now in the final stage of finishing related testing and motherboard designing.

Thanks to Polaris series graphics card's strong demand, AMD's GPU market share has recently returned to 30% and with Ryzen's promotions and new Vega series products, the sources expect AMD's share to have a chance to return to 40% by the end of 2017.

In addition to motherboard players, AMD's chipset designer ASMedia is also expected to have a chance to enjoy growing revenues in 2017.

With stable demand for semi-customize solutions from game console players, Polaris GPUs being accepted in Apple's new 15-inch MacBook Pro and new CPU and GPU platforms, AMD is expected to see growing profits for 2017.
Met andere woorden: waar kan ik aandelen AMD kopen? oOo

R7 5800X - RTX3070 - Kever '74 - 5,025kWp (15x SunPower X21-335BLK & SolarEdge SE5000HD)


 • enchion
 • Registratie: Februari 2002
 • Niet online
-The_Mask- schreef op woensdag 28 december 2016 @ 20:09:
The sources also expect the platform's demand to increase shipments of AMD's 14nm Polaris-based GPUs and upcoming Vega GPUs.
Vanwege de naam/ nieuwe cool status van AMD, of vanwege een prestatie voordeel als je AMD CPU met AMD GPU combineert ? (iets DX12 gerelateerds achtig iets dus)

How do you save a random generator ?


 • RobinHood
 • Registratie: Augustus 2011
 • Niet online

RobinHood

Raaaawwwrrrr!

kuusj98 schreef op donderdag 29 december 2016 @ 01:02:
[...]

Met andere woorden: waar kan ik aandelen AMD kopen? oOo
Heb voor de gein eens gekeken, en bij de ING lijkt het zo moeilijk niet.

Heb ergens wel spijt dat ik het vorig jaar niet heb doorgezet, had nu al leuk kunnen cashen, ik had kunnen verdrievoudigen.
enchion schreef op donderdag 29 december 2016 @ 01:09:
[...]


Vanwege de naam/ nieuwe cool status van AMD, of vanwege een prestatie voordeel als je AMD CPU met AMD GPU combineert ? (iets DX12 gerelateerds achtig iets dus)
Denk ik eerlijk gezegd wel, AMD's slechte naam op GPU-gebied komt naar mijn idee voor een flink deel ook van de CPU-tak.

"AMD kan Intel niet bijbenen, dus ze kunnen Nvidia ook niet aan" is een beetje de logica dan. Niet dat Nvidia Intel aan kan, maar dat gaat er dan niet in :X

EventueIle spelingsfautem zijn 100% ironisch bedoeldt.


 • Kuusj
 • Registratie: April 2012
 • Laatst online: 13:40

Kuusj

Ofwel varken in 't Limburgs

RobinHood schreef op donderdag 29 december 2016 @ 01:21:
[...]

Heb voor de gein eens gekeken, en bij de ING lijkt het zo moeilijk niet.

Heb ergens wel spijt dat ik het vorig jaar niet heb doorgezet, had nu al leuk kunnen cashen, ik had kunnen verdrievoudigen.


[...]

Denk ik eerlijk gezegd wel, AMD's slechte naam op GPU-gebied komt naar mijn idee voor een flink deel ook van de CPU-tak.

"AMD kan Intel niet bijbenen, dus ze kunnen Nvidia ook niet aan" is een beetje de logica dan. Niet dat Nvidia Intel aan kan, maar dat gaat er dan niet in :X
Ik ook al, meerdere keren zelfs...

:o
Ik vond nooit een site om simpel te kunnen klikken op "x aandelen van bedrijf x kopen", maar bij Plus500 lijkt het te kunnen... Ik denk dat ik mijn investering in Bitcoin er gedeeltelijk uit trek en dan iets als dit ga doen, veel leuker :+

R7 5800X - RTX3070 - Kever '74 - 5,025kWp (15x SunPower X21-335BLK & SolarEdge SE5000HD)


 • RobinHood
 • Registratie: Augustus 2011
 • Niet online

RobinHood

Raaaawwwrrrr!

Mwah, ik denk dat de grote boom bij AMD wel over is, ik denk niet dat AMD over de 20 heen gaat. Nog steeds bijna een verdubbeling, dat wel.

EventueIle spelingsfautem zijn 100% ironisch bedoeldt.


 • Kuusj
 • Registratie: April 2012
 • Laatst online: 13:40

Kuusj

Ofwel varken in 't Limburgs

RobinHood schreef op donderdag 29 december 2016 @ 01:38:
Mwah, ik denk dat de grote boom bij AMD wel over is, ik denk niet dat AMD over de 20 heen gaat. Nog steeds bijna een verdubbeling, dat wel.
Ja dat klopt wel weer...
Overigens is Plus500 ook totaal ongeschikt, je moet minimaal 250 aandelen kopen 8)7

R7 5800X - RTX3070 - Kever '74 - 5,025kWp (15x SunPower X21-335BLK & SolarEdge SE5000HD)


 • Camacha
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 03-07-2017

Camacha

Herder of bits.

kuusj98 schreef op donderdag 29 december 2016 @ 01:41:
Overigens is Plus500 ook totaal ongeschikt, je moet minimaal 250 aandelen kopen 8)7
Vind je dat veel?

Persuader of bytes.

enchion schreef op donderdag 29 december 2016 @ 01:09:
[...]


Vanwege de naam/ nieuwe cool status van AMD, of vanwege een prestatie voordeel als je AMD CPU met AMD GPU combineert ? (iets DX12 gerelateerds achtig iets dus)
Een goed highend product heeft ook altijd invloed op de verkoop van lager geklasseerde producten.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Saturnus
 • Registratie: Februari 2005
 • Niet online
5GHz op air... Dit begint goed te klinken. Serieuze overwegingen hier om het 3700+ overkloktijdperk (2006) te herbeleven met Zen.

 • MrWisent
 • Registratie: Juli 2010
 • Laatst online: 09:08
Wel als je alphabet aandelen wil kopen :).

Als je een goede betrouwbare broker wil, gebruik www.degiro.nl.
Als je het echt heel simpel wil, installeer de bux app.

Edit: De moederbordfabrikanten zijn ook optimistisch over AMD Ryzen :D. Bron: http://www.digitimes.com/news/a20161226PD208.html

[Voor 29% gewijzigd door MrWisent op 29-12-2016 09:56]


 • Cerenas
 • Registratie: Februari 2006
 • Laatst online: 16:46
kuusj98 schreef op donderdag 29 december 2016 @ 01:02:
[...]

Met andere woorden: waar kan ik aandelen AMD kopen? oOo
Ik had voor de grap een ~80€ aan aandelen gekocht in begin 2015 voor een 2,40 per stuk ongeveer. Zit nu te balen dat ik niet meer gekocht had, het is ondertussen al vervijfvoudigd. :+

 • LongBowNL
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 21:01
MrWisent schreef op donderdag 29 december 2016 @ 09:48:

Edit: De moederbordfabrikanten zijn ook optimistisch over AMD Ryzen :D. Bron: http://www.digitimes.com/news/a20161226PD208.html
Dat wisten we hier al dankzij "The Source" :P
The Source in "[Algemeen] AMD nieuwsdiscussie topic - deel 34"

 • Stef87
 • Registratie: Mei 2012
 • Laatst online: 21:00
Cerenas schreef op donderdag 29 december 2016 @ 13:30:
[...]

Ik had voor de grap een ~80€ aan aandelen gekocht in begin 2015 voor een 2,40 per stuk ongeveer. Zit nu te balen dat ik niet meer gekocht had, het is ondertussen al vervijfvoudigd. :+
Ik heb er 17/18 stuks bij ING gekocht :)

Citigo-E, Model 3 SR+ Daikin FTXM & 5kW Monoblock. Ex-Autotechnisch Specialist. www.GewoonDuurzaamAdvies.nl

Cerenas schreef op donderdag 29 december 2016 @ 13:30:
[...]

Ik had voor de grap een ~80€ aan aandelen gekocht in begin 2015 voor een 2,40 per stuk ongeveer. Zit nu te balen dat ik niet meer gekocht had, het is ondertussen al vervijfvoudigd. :+
Jij hebt tenminste een hele leuke winst gemaakt. ;)
Ik had het vorig jaar ook overwogen (rond mei) maar helaas kwam het er niet van.
Dat de koers zou stijgen zag ik wel aankomen omdat ik in de gaten had dat AMD erg goed bezig was: Koduri is de juiste man voor de grafische kaarten, ze zetten sterk in op de software (dat had Kodurir in mei al duidelijk aangegeven), Polaris zag er degelijk uit (niets bijzonders maar het levert), Vega was veelbelovend mede dankzij de HBM2 en voor Zen hadden ze hun meest succesvolle architect uit het verleden terug in huis gehaald. Allemaal tekenen dat het er goed uitzag. Misschien was ik te schijterig om de 'gok' te wagen? Of toch omdat ik zou moeten uitzoeken waar je die aandelen koopt, wat de transactiekosten zijn etc...
Best wel zonde. :')
Het zal wel even duren voordat er weer zo'n buitenkansje is wat ik kan zien liggen.

Nu is het meer een gok maar het zou me niet verbazen als het verder gaat stijgen indien AMD de juiste prijs vraagt voor de Vega-kaarten en voor de Zen-CPU's. De Zen-APU gaat sowieso waarschijnlijk een groot succes worden. Wat ik nu graag zou willen zien is dat AMD gaat samenwerken met moederbordfabrikanten zodat ze grotere APU's in een moederbord kunnen plaatsen dan zo'n CPU-formaat, vergelijkbaar met wat ze voor de consoles doen. Ik denk dat dat een gat in de markt zou kunnen zijn: CPU, grafische kaart en moederbord ineen. Dat zou aardig de kosten moeten kunnen drukken terwijl het een prima performance levert met Zen en Vega en latere generaties. Ideaal voor prebuilds, laptops, studenten die hun eerste PC kopen etc.
spoiler:
Het nadeel is dat je dan niet enkel de grafische kaart kan upgraden maar dat is voor lang niet iedereen zo'n grote prioriteit als dat het voor veel mensen is die hier reageren.

[Voor 34% gewijzigd door CHBF op 31-12-2016 18:20]

Zelfcensuur is de meest schadelijke vorm van censuur.


 • Camacha
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 03-07-2017

Camacha

Herder of bits.

CHBF schreef op zaterdag 31 december 2016 @ 18:13:
Misschien was ik te schijterig om de 'gok' te wagen? Of toch omdat ik zou moeten uitzoeken waar je die aandelen koopt, wat de transactiekosten zijn etc...
Best wel zonde. :')

Het zal wel even duren voordat er weer zo'n buitenkansje is wat ik kan zien liggen.
Als je niet direct accepteert dat dit bij het spelletje hoort, blijf je beter bij aandelen weg :P Met hadden, kunnen, zullen kan je jezelf totaal van het pad brengen, zeker als je zo dom bent om met geld te spelen dat je elders hard nodig hebt.

Ikzelf heb overwogen een zwik aandelen te kopen ten tijde van de vorige IT-bubbel. Als ik dat op dat moment daadwerkelijk gedaan had, had ik later tienduizenden, zo niet honderdduizenden euro's gehad. Maar ik heb het toen niet gedaan. Helaas pindakaas. Vroeg rentenieren zit er voor mij niet in. Hetzelfde heb ik gezien bij iemand die net te vroeg zijn Bitcoins heeft gecasht. Nu heeft hij een niet te versmaden winst geboekt, anders was hij nu multimiljonair geweest. Als je niet oppast heb je een leuke winst gepakt en voel je je nog een verliezer.

Persuader of bytes.


 • hidde212
 • Registratie: Mei 2011
 • Nu online

hidde212

Free your mind...

AMD is rumoured to be fabricating Ryzen CPUs with both Glofo and Samsung

Als dit klopt lijkt het er toch op dat GF niet genoeg kan leveren voor Polaris en Zen en/of dat AMD de vraag erg hoog inschat. (bijvoorbeeld een Apple dat overstapt op AMD, ook voor CPU's?)

...and your ass will follow

Camacha schreef op zaterdag 31 december 2016 @ 19:47:
zeker als je zo dom bent om met geld te spelen dat je elders hard nodig hebt.
Dat zou ik nooit doen, als ik geld zou beleggen dan zou ik enkel het geld beleggen wat ik kan missen.
Ikzelf heb overwogen een zwik aandelen te kopen ten tijde van de vorige IT-bubbel. Als ik dat op dat moment daadwerkelijk gedaan had, had ik later tienduizenden, zo niet honderdduizenden euro's gehad. Maar ik heb het toen niet gedaan. Helaas pindakaas. Vroeg rentenieren zit er voor mij niet in. Hetzelfde heb ik gezien bij iemand die net te vroeg zijn Bitcoins heeft gecasht. Nu heeft hij een niet te versmaden winst geboekt, anders was hij nu multimiljonair geweest. Als je niet oppast heb je een leuke winst gepakt en voel je je nog een verliezer.
Dat is dan ook het grote probleem voor die Rupsje Nooitgenoeg mensen. Het brengt je extra welvaart maar ze zijn zelden tevreden. Misschien ook onbewust een reden voor mij om er niet aan mee te doen. Anderzijds was deze gok met AMD m.i. een erg veilige gok. De technieksector is redelijk transparant voor mensen die net iets meer openbaar toegankelijke informatie hebben en die een beetje begrijpen hoe het in die sector werkt. Ik stel natuurlijk niet dat er geen grote verrassingen zijn maar met wat er in de pipeline (no pun intended) zat voor AMD zat het er erg dik in: technisch gezien klopte het, de service kreeg meer nadruk en de marketing kregen ze eindelijk eens wat meer in orde.
spoiler:
Ik hoop dat ze geen Nvidia-fratsen gaan uithalen. Blijf het op een positieve manier (betere drivers, meer softwareondersteuning, goed luisteren naar de klanten, vragen aan de klanten wat ze willen) doen in plaats van op een negatieve manier (geheime code om de kaarten van de concurrent slechter te laten functioneren of features onmogelijk te maken, oudere kaarten slecht ondersteunen (780 Ti) om te dwingen om nieuwe kaarten te kopen, softwarematig features disablen zoals ze voor PhysX deden...).
hidde212 schreef op zondag 1 januari 2017 @ 19:16:
AMD is rumoured to be fabricating Ryzen CPUs with both Glofo and Samsung

Als dit klopt lijkt het er toch op dat GF niet genoeg kan leveren voor Polaris en Zen en/of dat AMD de vraag erg hoog inschat. (bijvoorbeeld een Apple dat overstapt op AMD, ook voor CPU's?)
hidde212 schreef op zondag 1 januari 2017 @ 19:16:
AMD is rumoured to be fabricating Ryzen CPUs with both Glofo and Samsung

Als dit klopt lijkt het er toch op dat GF niet genoeg kan leveren voor Polaris en Zen en/of dat AMD de vraag erg hoog inschat. (bijvoorbeeld een Apple dat overstapt op AMD, ook voor CPU's?)
Dat ligt voor de hand. Maanden geleden had je trouwens al dit gerucht.

[Voor 43% gewijzigd door CHBF op 01-01-2017 19:44]

Zelfcensuur is de meest schadelijke vorm van censuur.


 • hidde212
 • Registratie: Mei 2011
 • Nu online

hidde212

Free your mind...

CHBF schreef op zondag 1 januari 2017 @ 19:35:

[...]

Dat ligt voor de hand. Maanden geleden had je trouwens al dit gerucht.
Misschien ben je in de war met Polaris, maar zover ik weet zou Zen alleen bij GF geproduceerd worden. Daarnaast was het zelfs zo dat bij de vorige WSA alle CPU's en APU's alleen bij GF geproduceerd mochten worden. Bij de laatste wijziging hieraan kon AMD dus ook gaan uitwijken naar anderen voor CPU's i.p.v. alleen GPU's, tegenover een premium weliswaar. Hard nodig aangezien Zen waarschijnlijk meer verkoopt dan de huidige APU en CPU line-up bij elkaar, zeker met potentieel Apple als klant.

...and your ass will follow


 • achtbaanfreak
 • Registratie: Oktober 2006
 • Laatst online: 24-06 10:57
hidde212 schreef op zondag 1 januari 2017 @ 19:16:
AMD is rumoured to be fabricating Ryzen CPUs with both Glofo and Samsung

Als dit klopt lijkt het er toch op dat GF niet genoeg kan leveren voor Polaris en Zen en/of dat AMD de vraag erg hoog inschat. (bijvoorbeeld een Apple dat overstapt op AMD, ook voor CPU's?)
Weet iemand hier meer over hoe iets dergelijks in zijn werk gaat? GF en Samsung hebben daadwerkelijk andere productieprocessen, alsin normaal ontwikkelen foundries zelf hun productieproces. De karakteristieken van de transistors (en daarmee logsische gates/blokken) zullen van foundry tot foundry hierdoor verschillen. Van begin af aan houd je rekening met het productieproces als je een dergelijke CPU ontwerpt (althans zo stel ik me dat voor). Je kan een ontwerp voor proces A niet één op één porten naar proces B (ik kan me bv voorstellen dat je voor een ander proces graag je pipelines op een andere plek in stukjes knipt, omdat dat met dat proces op die plekken resulteert tot een beter uitgebalanceerde pipeline), maar dan hebben we het nog niet eens gehad over de layout. De transistoren van proces A en B zullen een andere afmeting hebben, dus je moet een andere layout maken. Een andere layout betekenen andere parasitaire weerstanden, capaciteiten enz enz. Kortom: drama.

Ik heb wel even snel gegoogled (want anders zou ik het de term "tweaker" niet waardig zijn) en het lijkt erop dat GF het 14nm LPE en LPP proces van Samsung onder licentie gebruikt (bron). Ondanks dat de naam anders doet vermoeden (de LP in LPE/LPP staat voor "Low Power"), is het LPP process en high performance process. Opzich zou je daar wel CPUs mee kunnen bakken (je wilt natuurlijk niet een high performance CPU in een low power process laten maken, low power processen zullen (gok ik) lagere spanningen mogelijk maken. Hiermee verlaag je het energieverbruikt, maar ook de mogelijkheid tot hogere kloksnelheden e.d.).

Stiekem denk ik dat ik hiermee het antwoord op mijn eigen vraag heb gegeven. Desalniettemin wil ik het toch nog even in de groep gooien. Het kan prima zijn dat mijn redenatie niet klopt, ik dingen over het hoofd zie, enz enz. Ik leer graag van de kennis van anderen. Weet iemand hier toevallig meer over?

 • Racing_Reporter
 • Registratie: Januari 2012
 • Laatst online: 19:04

Racing_Reporter

Mediaproducent

hidde212 schreef op zondag 1 januari 2017 @ 19:16:
AMD is rumoured to be fabricating Ryzen CPUs with both Glofo and Samsung

Als dit klopt lijkt het er toch op dat GF niet genoeg kan leveren voor Polaris en Zen en/of dat AMD de vraag erg hoog inschat. (bijvoorbeeld een Apple dat overstapt op AMD, ook voor CPU's?)
Waarschijnlijk ook wel risicospreiding en kennisdeling, dat ze met problemen/oplossingen in het proces van beide fabrieken verder kunnen komen.

Als je dit leest, heb je teveel tijd.


 • Sp3ci3s8472
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 18:09

Sp3ci3s8472

@ 12 graden...

Racing_Reporter schreef op zondag 1 januari 2017 @ 23:25:
[...]

Waarschijnlijk ook wel risicospreiding en kennisdeling, dat ze met problemen/oplossingen in het proces van beide fabrieken verder kunnen komen.
Inderdaad en wellicht dat het ene productie process beter geschikt is voor low power of high end modellen dan het ander.

Battle.net tag


 • Gelunox
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 30-06 14:40

Gelunox

Hardware addicted

Iemand al ve.ga gepost? (ja dat is een legit URL)

vond 't filmpje wel grappig. Telt die teller af naar CES of naar iets ervoor?

[Voor 9% gewijzigd door Gelunox op 02-01-2017 07:08]

PC: R7 1700X@3.8GHz | 32GB G.Skill Trident Z 3466@2933MT/s | VEGA 64 Liquid Edition


 • achtbaanfreak
 • Registratie: Oktober 2006
 • Laatst online: 24-06 10:57
-The_Mask- schreef op zondag 1 januari 2017 @ 23:07:
Een echte Tweaker leest iig de topicstart. :>
Fair enough. Dat geeft alleen niet meer informatie dan dat ik net zelf uit heb uitgezocht (en stiekem ook geen antwoord op mijn vraag). Het ding is dat ik het gevoel heb dat de algemene ten dens over dit nieuws is "Risico spreiding" en "te weinig capciteit bij GF, dus dan ook maar Samsung" (oke, misschien basseer ik dit gevoel op één forum post maar toch). En dat is volgens mij dus te kort door de bocht. Je kan niet zo één, twee, drie even je chip bij foundry Y laten produceren omdat foundry X te weinig capaciteit heeft. Toevallig kan het in dit geval wel omdat foundry X zijn productieproces heeft gekocht bij foundry Y. Mijn vraag is dus of dit een correcte renedatie is of dat ik dingen over het hoofd zie (en daarbij impliciet een vraag naar meer info omdat ik het een interessant topic vind). Ik meen namelijk dat dit niet de eerste keer is dat ik dergelijke berichtgeving over AMD heb gehoord. Er staat mij iets bij dat dergelijke geruchten ook al gingen over een bepaalde APU van AMD die, wegens capaciteitsproblemen, ook bij TSMC gebakken zou worden. Dat is toen uiteindelijk niet doorgegaan. Ik kan daar even zo snel geen nieuwsartiekel bij vinden (maar mogelijk laat me geheugen me geheugen me een beetje in de steek en is het een mix-up dergelijke berichtgeving(dit en dit) doorgetrokken naar de huidige situatie, waarbij AMD daadwerkelijk zijn productie-tak heeft afgestoten).

Om toch nog even bij die topic start te blijven. Ik vind de volgende uitspraak interessant:
Daarmee heeft AMD nu een productieproces ter beschikking welke niet jaren achter loopt bij die van Intel. Dit zorgt er voor dat het verbruik van de snelste Ryzen CPU een stuk lager zal liggen dan de gemiddelde Bulldozer/Piledriver CPU van AMD en daarnaast ongelooflijk sneller per kloktik.
Volgens mij is het niet zo dat je IPC ineens 2x zo hoog wordt als je productieproces "2x zo goed wordt" (al is 2x zo goed voor een productieproces moeilijk te definiëren). Je IPC wordt geheel bepaalt door je ontwerp. Een beter productieproces geeft wel meer ruimte om een beter ontwerp te maken (maar die een beter proces en een beter ontwerp zijn niet noodzakelijk gecorreleerd). Zou je me je bron van deze claim kunnen sturen. Ik wil graag eens willen lezen wat de redenatie is van degene die het eerste beweerd!
achtbaanfreak schreef op maandag 2 januari 2017 @ 12:39:
[...]
Mijn vraag is dus of dit een correcte renedatie is of dat ik dingen over het hoofd zie (en daarbij impliciet een vraag naar meer info omdat ik het een interessant topic vind).
Het is zo als je zelf al zegt, het kan normaal gesproken niet of je moet twee verschillende CPU's ontwerpen elk geschikt voor één productieproces. Dat is iets wat AMD echter niet zo doen, kost veel te veel en geld is iets wat ze niet te veel hebben. Nu is het echter dus wel mogelijk omdat GloFo's eigen 14nm productieproces niks was en vandaar die van Samsung in licentie hebben genomen. Hierdoor wordt het wel "eenvoudig" om de CPU bij beide te laten fabriceren. Als ze het werkelijk gaan doen is afwachten, maar ze kunnen prima op dit moment bezig zijn met voorbereidend werk. Wat ook de reden van de geruchten kan zijn. Daarmee is het echter natuurlijk nog niet zeker dat het ook gaat gebeuren, misschien is het niet nodig en zal AMD bij alleen GloFo blijven.
Om toch nog even bij die topic start te blijven. Ik vind de volgende uitspraak interessant:

[...]

Volgens mij is het niet zo dat je IPC ineens 2x zo hoog wordt als je productieproces "2x zo goed wordt" (al is 2x zo goed voor een productieproces moeilijk te definiëren). Je IPC wordt geheel bepaalt door je ontwerp. Een beter productieproces geeft wel meer ruimte om een beter ontwerp te maken (maar die een beter proces en een beter ontwerp zijn niet noodzakelijk gecorreleerd). Zou je me je bron van deze claim kunnen sturen. Ik wil graag eens willen lezen wat de redenatie is van degene die het eerste beweerd!
De conclusie die je doet kan ik niet halen uit dat stuk tekst wat ik geschreven heb.

Er staat gewoon dat AMD nu wel een modern productieproces ter beschikking heeft, iets wat ook noodzakelijk is. Als ze gebruik zouden moeten maken van 28nm HPM of 32nm SOI dan hadden ze nog wel steeds dezelfde Zen architectuur kunnen gebruiken. Echter was het gewoon onmogelijk om dezelfde prestaties te halen. Dan had je gewoon een erg grootte die met een heel hoog verbruik. Dan zou je dus in plaats van quadcore's en octocore's dualcore's en quadcore's moeten verkopen. Om enigszins normale die's te krijgen met een normaal verbruik op een redelijke kloksnelheid. Dan blijft er dus nog maar iets van de helft van de prestaties over of misschien nog wel minder.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Sp3ci3s8472
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 18:09

Sp3ci3s8472

@ 12 graden...

Gelunox schreef op maandag 2 januari 2017 @ 07:07:
Iemand al ve.ga gepost? (ja dat is een legit URL)

vond 't filmpje wel grappig. Telt die teller af naar CES of naar iets ervoor?
In het CJ Radeon topic :P.

Het groene team heeft nu ineens ook een teller 8)7.

Battle.net tag


 • hidde212
 • Registratie: Mei 2011
 • Nu online

hidde212

Free your mind...

-The_Mask- schreef op maandag 2 januari 2017 @ 13:17:
[...]

Het is zo als je zelf al zegt, het kan normaal gesproken niet of je moet twee verschillende CPU's ontwerpen elk geschikt voor één productieproces. Dat is iets wat AMD echter niet zo doen, kost veel te veel en geld is iets wat ze niet te veel hebben. Nu is het echter dus wel mogelijk omdat GloFo's eigen 14nm productieproces niks was en vandaar die van Samsung in licentie hebben genomen. Hierdoor wordt het wel "eenvoudig" om de CPU bij beide te laten fabriceren. Als ze het werkelijk gaan doen is afwachten, maar ze kunnen prima op dit moment bezig zijn met voorbereidend werk. Wat ook de reden van de geruchten kan zijn. Daarmee is het echter natuurlijk nog niet zeker dat het ook gaat gebeuren, misschien is het niet nodig en zal AMD bij alleen GloFo blijven.
Even ter aanvulling: Samsung en GloFo hebben het proces volledig gesynchroniseerd, dus het zou zeer vergelijkbaar moeten zijn en relatief weinig kosten om het op twee verschillende locaties te bakken. Ter verduidelijking, in onderstaand plaatje is de oranje locatieaanduiding de 14nm fab van GloFo.

A new strategic collaboration between Samsung and GLOBALFOUNDRIES provides unprecedented global capacity for 14nm FinFET technology leadership and gives customers assurance of supply that can only come from true design compatibility at multiple sources across the globe.
Samsung

...and your ass will follow


 • achtbaanfreak
 • Registratie: Oktober 2006
 • Laatst online: 24-06 10:57
Oke cool. Duidelijk verhaal. Bedankt voor de info The_Mask.
-The_Mask- schreef op maandag 2 januari 2017 @ 13:17:
De conclusie die je doet kan ik niet halen uit dat stuk tekst wat ik geschreven heb.
Om hier nog even antwoord op te geven. De het stuk tekst waar ik naar verweest heeft een logische opbouw van:
X. Dit zorgt er voor dat a en b.
Waar bij X het gebruik van een het productieproces is, a een lager verbruik en b een hoger IPC is. Er staat dus expliciet dat X zorgt voor b (dus dat het nieuwe productie proces zorgt voor een hogere IPC). Dat lijkt me dus niet per definitie waar. De kans is wel vrij groot omdat een nieuwe productie proces mogelijkheid geeft tot het gebruik van meer transistoren en (vaak) tot een hogere kloksnelheid en zo de ruimte om een slim processorontwerp te maken vergroten.


@hidde212: Thanks voor de info!

Wel grappig om te zien hoe het gemarket wordt. Iedereen hier zegt dat het GF 14 nm finfet proces zo brak was dat ze er niet mee voor de dag konden komen en daarom een process van Samsung in licentie hebben genomen (wat klinkt als de juiste reden). GF en Samsung zetten het in de markt als een "strategic partnership" met allemaal voordelen voor de klant, je je ontwerp kan outsourcen naar meedere foundries enz enz enz. Maar ik denk dat ik het hierbij laat want ik begin redelijk off-topic te rennen.

[Voor 22% gewijzigd door achtbaanfreak op 02-01-2017 14:27. Reden: Typ0 + reactie op Hidde212]


 • bertp1
 • Registratie: Maart 2011
 • Niet online
Is het de bedoeling dat Raven Ridge ook oa voor low-end servers/nas-systemen ingezet kan worden?
Zou graag een low-power Freenas servertje bouwen.

 • Toettoetdaan
 • Registratie: Juni 2006
 • Laatst online: 22-06 16:24
bertp1 schreef op dinsdag 3 januari 2017 @ 00:03:
Is het de bedoeling dat Raven Ridge ook oa voor low-end servers/nas-systemen ingezet kan worden?
Zou graag een low-power Freenas servertje bouwen.
Volgens de geruchten begint Raven Ridge (voor AM4) bij 35watt, mischien dat de TDP nog handmatig aan te passen is, maar 35watt is mischien wat overdreven voor een low-end servers/nas-systemen, tenzij je PLEX wil draaien.

 • hidde212
 • Registratie: Mei 2011
 • Nu online

hidde212

Free your mind...

Toettoetdaan schreef op dinsdag 3 januari 2017 @ 11:42:
[...]

Volgens de geruchten begint Raven Ridge (voor AM4) bij 35watt, mischien dat de TDP nog handmatig aan te passen is, maar 35watt is mischien wat overdreven voor een low-end servers/nas-systemen, tenzij je PLEX wil draaien.
Of Zen geschikt is voor zulke use cases hangt vooral af van het idle verbruik. Ik ben dan ook zeer benieuwd of AMD dat goed op orde heeft (zoals bij het AM1 platform) want dan wordt zeker de quadcore voor een wat krachtigere NAS/mediaserver een interessant product.

...and your ass will follow


 • bertp1
 • Registratie: Maart 2011
 • Niet online
Toettoetdaan schreef op dinsdag 3 januari 2017 @ 11:42:
[...]

Volgens de geruchten begint Raven Ridge (voor AM4) bij 35watt, mischien dat de TDP nog handmatig aan te passen is, maar 35watt is mischien wat overdreven voor een low-end servers/nas-systemen, tenzij je PLEX wil draaien.
TDP maakt niet echt veel uit, is vooral het idle verbruik dat telt. Ik zie ook in de op dat de non-socketed versie (FP5) ook voor lagere tdp's uitkomt. Hopelijk komen hier ook mini-itx bordjes ed voor uit (ik vermoed van wel gezien dat nu ook al gebeurt). Maar ik vrees op basis van de roadmap dat Raven Ridge pas voor Q3 of Q4 gaat zijn.

Wanneer gaat Bristol Ridge eigenlijk verkrijgbaar zijn?

[Voor 5% gewijzigd door bertp1 op 03-01-2017 18:20]


 • madmaxnl
 • Registratie: November 2009
 • Laatst online: 14-05-2021
Hoeft niet dat Raven Ridge pas Q3 komt. Zelfde principe als bij Polaris 10 en Polaris 11. Heeft niet lang geduurd voordat Polaris 11 erachteraan kwam. Kleinere chip dus je yield en productie aantallen liggen hoger.

 • hidde212
 • Registratie: Mei 2011
 • Nu online

hidde212

Free your mind...

madmaxnl schreef op woensdag 4 januari 2017 @ 01:17:
Hoeft niet dat Raven Ridge pas Q3 komt. Zelfde principe als bij Polaris 10 en Polaris 11. Heeft niet lang geduurd voordat Polaris 11 erachteraan kwam. Kleinere chip dus je yield en productie aantallen liggen hoger.
Kleinere chip? Aanneemend dat een 4-core cluster van Zen niet veel groter is dan 100mm² (geschatte die size van de 8-core tussen 150-200 mm²) en 1024 NCU shaders rond de 100mm² (geschat vanaf Polaris op hetzelfde proces met 2304 shaders op 232mm² -> ±0.1mm2 per shader) dan zit Raven Ridge op minstens hetzelfde formaat als de octacore.

Dat is nog los van de extra complicaties dat het eventuele HBM(2) op de interposer met zich mee brengt.
Ik vermoed daarom ook dat het wat langer duurt voordat we Raven Ridge zien (eind Q2/Q3).

...and your ass will follow


 • LongBowNL
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 21:01
Ik verwacht Raven Ridge iig tijdens de zomervakantie voor het Back2School seizoen als laptop versie.

 • Robolokotobo
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 20:06
Ziet er goed uit https://nl.hardware.info/...met-ryzen-cpu-en-vega-gpu

Hoewel je er nog niet zo heel veel door kan zeggen. Battlefront is echt een AMD game. Begin me nu af te vragen wat een Vega videokaart gaat kosten. Het lijkt me tof nu AMD ook capture software heeft. Maar 500 euro voor een kaart is buiten mijn budget

i5 10400F GTX 1660 Super


 • MrWisent
 • Registratie: Juli 2010
 • Laatst online: 09:08
Robolokotobo schreef op woensdag 4 januari 2017 @ 19:53:
Ziet er goed uit https://nl.hardware.info/...met-ryzen-cpu-en-vega-gpu

Hoewel je er nog niet zo heel veel door kan zeggen. Battlefront is echt een AMD game. Begin me nu af te vragen wat een Vega videokaart gaat kosten. Het lijkt me tof nu AMD ook capture software heeft. Maar 500 euro voor een kaart is buiten mijn budget
Beter dan een GTX 1080! Kijk, hier heb ik op zitten wachten. Nog 19 uur volgens de website (www.ve.ga, ik ben daar nu wel heeel erg benieuwd naar!

MSI AM4 B350 and X370 Motherboards For AMD Ryzen CPUs ShowcasedMSI has revealed their fully loaded AM4 motherboards for next-generation AMD Ryzen processors. The new AM4 motherboards are the first that come with enthusiast level designs that are geared towards overclockers and gamers.

MSI AM4 Motherboards For Ryzen CPUs Showcased at CES 2017
OCaholic managed to grab some really excellent shots of the two motherboards displayed by AMD. The designs are ready to support AMD Ryzen CPUs and we should also expect a range of features. The motherboards that were showcased include MSI’s X370 XPOWER Gaming Titanium and the B350 Tomahawk which are the high-end of the stack.

MSI X370 XPOWER Gaming Titanium Motherboard:
The MSI X370 XPOWER Gaming Titanium comes in the lovely white and black design which is also seen on the Intel Z270 chipset based variant. The motherboard has a 10 phase PWM design fitted with the highest quality components. These allow higher overclockability and stability on the Ryzen CPUs which will be fully supported by the AM4 socket. There are two aluminum based heatsinks fitted with heatpipe cooling that dissipate heat from the VRMs.Four DDR4 DIMM slots allow for really fast memory support with capacity of up to 64 GB and speeds running past 4000 MHz (O.C.+). Expansion slots include three PCIe 3.0 x16 slots, three PCIe 3.0 x1 slots and dual M.2 slots out of which one is Turbo speed compatible (32 GB/s). Storage options on the board include 6 SATA III 6 GB/s ports, a Turbo U.2 port and dual USB 3.0 and USB 2.0 front panel headers.

The motherboard is powered by various power inputs. CPU is supplied through the 8+4 pin connector, the 24-pin ATX connector powers the board while an extra 6-pin power connector lies at the bottom to provide extra juice to the PCIe slots when running multiple GPUs. Some overclocking friendly features that can be found on the board are an OC BIOS switch, reset/power switches and an internal USB 3.1 connector to boot up BIOS from a flash storage device. I/O on the board includes a PS/2 port, two USB 2.0, four USB 3.0 ports, dual USB 3.1 (Type-A + Type-C), Ethernet LAN port, HDMI, DP 1.4 ports and a 7.1 channel audio jack.

MSI B350 Tomahawk Gaming Motherboard:
The second board is based on the B350 chipset which is a more affordable PCH for AM4 PC builders. This board was previously showcased in slides during the AMD Ryzen showcase. The motherboard is a pretty decent design that comes with the AM4 socket and a 6 phase PWM design. CPU is powered by an 8-pin connector.Four DDR4 DIMM slots offer support for memory capacity up to 64 GB. Expansion slots include two PCIe 3.0 x16, two PCIe 3.0 x1 and two PCI slots. There’s also a single M.2 slot. Do note that the PCIe slot is covered in metal shielding which is a new feature MSI introduced with their Z270 lineup and now extending it on to the upcoming AMD AM4 motherboards. Other features include a sweet design for gamers who want to build some interesting, gaming focused budget builds.Hopefully, we will see more AM4 motherboards showcased by various manufacturers. The AM4 motherboards are expected to launch with AMD Ryzen CPUs in March 2017.


Bron: http://wccftech.com/msi-am4-x370-motherboard-ryzen-cpu/

[Voor 199% gewijzigd door -The_Mask- op 04-01-2017 23:27]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic

De precieze instellingen zijn niet bekend, dus weinig over te zeggen. Kan lager als een GTX 1070 zijn, maar ook hoger als een Titan X Pascal. Is maar net hoe de instellingen staan.
Kijk, hier heb ik op zitten wachten. Nog 19 uur volgens de website (www.ve.ga, ik ben daar nu wel heeel erg benieuwd naar!
Volg dan vooral CJ's AMD Radeon Info & Nieuwsdiscussietopic - Deel 138 Dit topic is voor CPU's en dat topic is voor videokaarten.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic

AMD Announces X370 Motherboards for AM4: Laying the Groundwork for Ryzen

At the CES 2017 show today, AMD is lifting the lid on some of the upcoming AM4 motherboard designs coming to end users for Ryzen/Summit Ridge and Bristol Ridge. The sixteen boards being displayed come from the major manufacturers, and include overclocking and gaming oriented models. These boards will be the base for system integrator PC designs to come, with at least seventeen SIs coming on board for today’s announcement.

Motherboards for the 300-series chipsets, which includes A320, B350 and X370, will come in standard motherboard sizes (mITX, mATX and ATX), and the designs will feature technologies including dual channel DD4, support for NVMe drives via M.2/U.2 or PCIe, native support for USB 3.1 10 Gbps connectivity (as well as the new USB 3.1 front panel interface we’ve seen on some motherboards already), and PCIe 3.0 from the processor for external graphics or other PCIe co-processors.

Formally, the motherboards being announced are:
 • ASRock X370 Taichi
 • ASRock X370 Gaming K4
 • ASRock AB350 Gaming K4
 • ASRock A320M Pro 4
 • ASUS B350M-C
 • Biostar X370GT7
 • Biostar X350GT5
 • Biostar X350GT3
 • GIGABYTE AX370-Gaming K5
 • GIGABYTE AX370-Gaming 5
 • GIGABYTE AB350-Gaming 3
 • GIGABYTE A320M-HD3
 • MSI X370 XPower Gaming Titanium
 • MSI B350 Tomahawk
 • MSI B350M Mortar
 • MSI A320M Pro-VD
We’re waiting for more information before we can get into the meat of this announcement. At this point it indicates that AMD’s AM4 platform should be ready to go, and we’re eagerly awaiting the processors to also reach ready-to-retail status. A number of partners at CES are talking to us about Ryzen plans, so stay tuned as we’re able to report more.

Bron: http://www.anandtech.com/...-the-groundwork-for-ryzen

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic

Ok, launch/availability? X370 dus in principe begin maart.

Helaas pas 1 Asus bord en dan ook nog slechts B350 aangekondigd. Mag toch aannemen dat ze tzt ook gewoon met X370 komen.


ps: Nog 4 uur tot vega preview :9

[Voor 9% gewijzigd door Help!!!! op 05-01-2017 10:46]

PC Specs
Asus Crosshair VI Hero 370X | AMD 3700X | 16GB DDR4 3200C14 B-die | ASUS RTX 3080 TUF OC | Crucial M500 240GB SATA | LG 38GN950-B 3840*1600p 160Hz | Corsair RM850x |


 • Richardus27
 • Registratie: Augustus 2015
 • Laatst online: 14-08-2021

Richardus27

PC beunhaas extraordinaire!

Jammer dat al de moederborden met veel features meteen de hele LED kerstboom en schreeuwerigheid hebben. Hoop zelf dat er nog een mobo als de Z170A-G43 uit komt, die vind ik nog een van de mooisten in de Z170 reeks.
Ik vind het laatste moederbord op de foto's trouwens ook wel het geslaagd: zwart pcb (niet speciaalbier bruin), een beetje karakter door de grijze streepjes, misschien dat de budget plankjes er ook wat beter uit gaan zien.

Is het nu trouwens officiëel bevestigd dat de mounting gaten bij AM4 anders zijn dan AM3? Afgelopen tijd nog tegenstrijdige berichten gelezen.

 • FireDrunk
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 19:36

FireDrunk

BBG'er
Die LED Meuk kan toch altijd uit? En je kan de kast gewoon dicht doen :+

Even niets...


 • Shawn-vc
 • Registratie: Oktober 2016
 • Laatst online: 30-12-2017
Ook heb je opties om die uit te schakelen, wel jammer dat dit doorgaans wel het moederbord meer doet kosten.

 • Damic
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 21:07

Damic

POOP MOAR EGGS.

Ziet mijn oog dat nu goed en is biostar terug :+

Ik kan vanalles en nog wat maar niets te goei, klinkt bekent?? Al wat ik aanraak werk niet meer zoals het hoort. Damic houd niet van zijn verjaardag


 • Toettoetdaan
 • Registratie: Juni 2006
 • Laatst online: 22-06 16:24
Richardus27 schreef op donderdag 5 januari 2017 @ 11:06:
Is het nu trouwens officiëel bevestigd dat de mounting gaten bij AM4 anders zijn dan AM3? Afgelopen tijd nog tegenstrijdige berichten gelezen.
Nope, nog niet officiëel, maar op de foto's kun je wel zien dat de mounting gaten bij AM4 anders zijn.
Dus de clip (die op de AMD stock koelers zit) werkt nog, maar een koeler met zijn eigen mounting moet een aanpassing krijgen.

 • dcm360
 • Registratie: December 2006
 • Niet online

dcm360

HD7566 powered

Hm, zo op het ook zie ik het verschil dan juist weer niet. Als de socket dezelfde maat heeft lijken de schroefgaten redelijk op de zelfde afstanden van de hoeken van de socket te zitten.

 • Lambo LP670 SV
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 14:43
Damic schreef op donderdag 5 januari 2017 @ 12:18:
Ziet mijn oog dat nu goed en is biostar terug :+
Hebben er steeds tussen gezeten, maar denk niet dat ze veel verkopen hier in de Benelux. Vermoed ook niet dat dit veel zal verbeteren aangezien ze amper in de kijker lopen en iedereen toch voor de bekende namen kiest.

Hopelijk komen er nog een hele reeks moederborden uit voor de verschillende formaten zodat er een beetje keuze is. In het blauwe kamp wordt je doodgegooid door de borden, bij AMD is het eerder tegenover gesteld. Laat dit maar eens veranderen!

 • Damic
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 21:07

Damic

POOP MOAR EGGS.

Lambo LP670 SV schreef op donderdag 5 januari 2017 @ 13:38:
[...]


Hebben er steeds tussen gezeten, maar denk niet dat ze veel verkopen hier in de Benelux. Vermoed ook niet dat dit veel zal verbeteren aangezien ze amper in de kijker lopen en iedereen toch voor de bekende namen kiest.

Hopelijk komen er nog een hele reeks moederborden uit voor de verschillende formaten zodat er een beetje keuze is. In het blauwe kamp wordt je doodgegooid door de borden, bij AMD is het eerder tegenover gesteld. Laat dit maar eens veranderen!
Hazo het word gewoon niet verkocht in de benelux daarmee dat het me opviel :)

Ik kan vanalles en nog wat maar niets te goei, klinkt bekent?? Al wat ik aanraak werk niet meer zoals het hoort. Damic houd niet van zijn verjaardag


 • Lambo LP670 SV
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 14:43
Damic schreef op donderdag 5 januari 2017 @ 13:46:
[...]
Hazo het word gewoon niet verkocht in de benelux daarmee dat het me opviel :)
Ze proberen het wel, maar het loopt geen grote vaart denk ik.

categorie: Moederborden

 • Robolokotobo
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 20:06
Is er ook een livestream ergens om 15.00 uur?

Ik denk hier? https://www.twitch.tv/amd

[Voor 38% gewijzigd door Robolokotobo op 05-01-2017 14:39]

i5 10400F GTX 1660 Super


 • togoldschmeding
 • Registratie: December 2014
 • Laatst online: 06-09-2019
Robolokotobo schreef op donderdag 5 januari 2017 @ 14:32:
Is er ook een livestream ergens om 15.00 uur?
Ik denk hier https://www.twitch.tv/amd

 • Robolokotobo
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 20:06

i5 10400F GTX 1660 Super


 • ELD
 • Registratie: December 2000
 • Niet online
Helaas nog geen ITX ;(

[Voor 16% gewijzigd door ELD op 05-01-2017 14:48]


 • togoldschmeding
 • Registratie: December 2014
 • Laatst online: 06-09-2019
ve.ga in de gaten houden, daar zal wel meer informatie over de livestream staan.

 • Robolokotobo
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 20:06
Geen livestream. Ik zat naar de video van 3 weken terug te kijken :-(

i5 10400F GTX 1660 Super


 • nl-chrs
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 15-06 17:31
togoldschmeding schreef op donderdag 5 januari 2017 @ 14:52:
ve.ga in de gaten houden, daar zal wel meer informatie over de livestream staan.
Down... :(

 • Gelunox
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 30-06 14:40

Gelunox

Hardware addicted

Robolokotobo schreef op donderdag 5 januari 2017 @ 14:32:
Is er ook een livestream ergens om 15.00 uur?

Ik denk hier? https://www.twitch.tv/amd
iig niet op de AMD twitch, daar wordt een ander kanaal gehost. de VE.GA website ligt helemaal plat. Bedenk je trouwens ook dat het bij het CES event pas 6 uur sogges is. AMD heeft wel een heel aantal korte video's op youtube gedropt.

[Voor 7% gewijzigd door Gelunox op 05-01-2017 15:21]

PC: R7 1700X@3.8GHz | 32GB G.Skill Trident Z 3466@2933MT/s | VEGA 64 Liquid Edition


 • Snowdog
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 20:36
Hmm de website deed t een minuut of 5 geleden bij mij wel, maar er staat niks wat er niet stond en de counter is vervangen door Make Some Noise... Snap niet helemaal waarom AMD hier zelf zo'n grote deal van heeft gemaakt met een countdown en hype vid etc, want die paar promo video's is voor het gros van de mensen niet echt zo interessant en een klein beetje meer info had geen kwaad gekund om de hype waar te maken.

 • nl-chrs
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 15-06 17:31
Snowdog schreef op donderdag 5 januari 2017 @ 15:25:
[...]


Hmm de website deed t een minuut of 5 geleden bij mij wel, maar er staat niks wat er niet stond en de counter is vervangen door Make Some Noise... Snap niet helemaal waarom AMD hier zelf zo'n grote deal van heeft gemaakt met een countdown en hype vid etc, want die paar promo video's is voor het gros van de mensen niet echt zo interessant en een klein beetje meer info had geen kwaad gekund om de hype waar te maken.
Het is daar 6 uur sochtends dus als er een livestream komt dan duurt dat nog wel ff

 • togoldschmeding
 • Registratie: December 2014
 • Laatst online: 06-09-2019
Wie zegt eigenlijk dat de countdown voor de stream was, het was voor de preview. En die hebben we in de vorm van yt-videos.

 • nl-chrs
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 15-06 17:31
togoldschmeding schreef op donderdag 5 januari 2017 @ 15:52:
Wie zegt eigenlijk dat de countdown voor de stream was, het wad voor de preview. En die hebben we in de vorm van yt-videos.
yes ik maak kans op VEGA!!

 • Lemodile
 • Registratie: Augustus 2016
 • Laatst online: 17-06 22:14
Ik ben erg benieuwd naar de prijzen... concurrerend worden op snelheid zou al fantastisch zijn. Als de prijs dan ook nog interessant is dan ziet het er goed uit voor AMD. Ik wacht bewust met upgraden totdat dit duidelijker is dus mocht iemand meer weten!

 • dcm360
 • Registratie: December 2006
 • Niet online

dcm360

HD7566 powered

Over het mysterie of AM3+-koelers passen op AM4-moederborden:
Koelers die al passen op huidige AMD-moederborden en geen backplate nodig hebben, passen volgens be quiet ook op AM4-moederborden en hebben daarom de upgradekit niet nodig.
Daarmee lijkt mijn inschatting dat de gaten hetzelfde zitten dus correct.

[Voor 9% gewijzigd door dcm360 op 05-01-2017 16:20]


 • Mosin
 • Registratie: Januari 2012
 • Laatst online: 19:57
Het is echt top om te lezen waar AMD mee bezig is. Momenteel bezitter van een 3930k, maar ik moet zeggen dat ik aardig in de verleiding word gebracht om over te stappen naar AMD. Dat spul heeft altijd ongelofelijk goed gedraait in de tijd dat ik AMD had.

Ik verheug me op de benches en het verdere nieuws :D

 • EaS
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 04-07 23:10
En weer zijn er snellere engineering samples gesignaleerd:
 • Jism
 • Registratie: Juni 2002
 • Niet online
dcm360 schreef op donderdag 5 januari 2017 @ 16:20:
Over het mysterie of AM3+-koelers passen op AM4-moederborden:

[...]


Daarmee lijkt mijn inschatting dat de gaten hetzelfde zitten dus correct.
Exact.

De standaard plastic beugels die vanaf S754 komen zijn allen geschikt tot aan AM4. De formaten voor o.a schroeven in waarin de backplate's worden gezet wijken af. Hierdoor zijn huidige koelers met een eigen backplate dus niet geschikt, tenzij je een aanpassingskitje ervoor kunt krijgen.

Maar gezien ik m'n hele PC ga upgraden stop ik alles bij het AM3+ setje zodat het compleet is en blijft en klaar voor verkoop.

M'n magische bol werken.

EaS schreef op donderdag 5 januari 2017 @ 18:21:
En weer zijn er snellere engineering samples gesignaleerd:

[afbeelding]

[afbeelding]
Kijk dat zijn nou mooie berichten. :)

PC Specs
Asus Crosshair VI Hero 370X | AMD 3700X | 16GB DDR4 3200C14 B-die | ASUS RTX 3080 TUF OC | Crucial M500 240GB SATA | LG 38GN950-B 3840*1600p 160Hz | Corsair RM850x |


 • Toettoetdaan
 • Registratie: Juni 2006
 • Laatst online: 22-06 16:24
EaS schreef op donderdag 5 januari 2017 @ 18:21:
En weer zijn er snellere engineering samples gesignaleerd:

[afbeelding]

[afbeelding]
Op 3,6/4,0GHz zit de clocksnelheid dus altijd 10% hoger dan een i7-6900K, in hetzelfde of lager verbruik, dat ziet er goed uit!

 • Lambo LP670 SV
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 14:43
Toettoetdaan schreef op donderdag 5 januari 2017 @ 18:36:
[...]

Op 3,6/4,0GHz zit de clocksnelheid dus altijd 10% hoger dan een i7-6900K, in hetzelfde of lager verbruik, dat ziet er goed uit!
Lijkt me dat ze dan toch meer gaan verbruiken dan de i7-6900K als je naar dit plaatje kijkt: https://content.hwigroup....editorial/1920/001442.jpg (tenzij de binnings een pak beter zijn en het fixen van bugs het verbruik ook kunnen terugdringen).

 • itcouldbeanyone
 • Registratie: Augustus 2014
 • Laatst online: 01-07 23:38
geen quad channel geheugen ? :(

Stratis : SbjhPeaHC2ufttT1T6DP3nDE2cDF4KtbUL

Pagina: 1 2 3 ... 12 Laatste

Dit topic is gesloten.Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee