Atlas schreef op dinsdag 30 mei 2023 @ 20:16:
Ik begin een beetje gefrustreerd te raken van mijn ICS-2000 setup. Het gebeurt regelmatig dat schakelaars niet geregistreerd worden bij indrukken, dimmers die niet meer uit willen (maar de rest van de scène staat wel uit) etc etc. Ik ben er niet meer zo positief over als in het begin.
Iemand nog dingen die in kan uitproberen? Ik ben bijna in staat op naar een compleet ander platform over te stappen…
Je kan geluk en pech ermee hebben. Het 433Mhz protocol houdt geen rekening met andere zenders en zend gewoon als daarom gevraagd wordt. Als meerdere zenders door elkaar zenden gaat de boodschap verloren. Er is ook geen feedback of een boodschap aangekomen is.
Ontvangers die oud worden kunnen ook slijten (condensatoren) waardoor vaak als eerste problemen optreden bij het uitschakelen.
Als het signaal vaak niet werkt, dan kan het zijn dat er te veel 433Mhz zenders zijn die elkaar in de weg zitten. Het kan ook zijn dat er zenders zijn met bijna lege batterijen die een continu stoorsignaal uitzenden. Dit kan één van je eigen apparaten zijn, maar ook het weerstation van de buren. M.a.w. als je geluk hebt kun je een stoorzender vinden en verhelpen. Als je pech hebt kun je hem niet vinden of heb je er geen controle over.
Wat je kan doen is dus stoorzenders in je eigen huis zoeken, zoals een weerstation met lege batterij, een rookmelder of een bewegingssensor of misschien wel speelgoed zoals de zender van een afstandbestuurbare auto, die niet is uitgeschakeld.
Als een KAKU ontvanger het slecht blijft doen (ook op een andere plek en gekoppeld aan een andere zender) dan kan het ook zijn dat de elektronica aan het overlijden is.
Bij mij werkt het tot nu toe vrij betrouwbaar, maar dat kan zo maar veranderen. IK heb nog steeds spul van 25 jaar geleden in gebruik, maar ook in korte tijd bepaalde schakelaars in hoog tempo versleten, omdat ze niet bestand waren tegen sommige PL-lampen (spaarlampen).
Verder vind ik ICS-2000 ook een vrij gesloten systeem. Het accepteert beperkt verbindingen van buiten via de dienst Olisto, maar kan nauwelijks naar andere diensten toe communiceren. Ik laat mijn Domoticz setup wel enigzins met ICS-2000 communiceren. Ik heb bijvoorbeeld in de badkamer een KaKu Zigbee vochtsensor hangen. In de ICS-2000 zit een regel die een 433Mhz signaal uitzend als de vochtigheid een drempel overschrijd. In Domoticz ontvangt ik dat signaal en kan het een trigger zijn om op een dashboard weer te geven dat de vochtigheid te hoog is.
Ik gebruik op dit moment ICS-2000 om de balansventilatie te besturen op basis van CO2, vochtigheid in de badkamer en tijdsvenster voor koken in de keuken. Toen ik met Domoticz begon ben ik begonnen met monitoren en loggen wat de ICS-2000 allemaal uitspookt. Het idee is dat de ICS-2000 hartstikke stabiel is en na een stroomstoring weer gewoon opkomt en weer verder gaat. De RPI met Domoticz moest zich op dat moment nog bewijzen, maar blijkt in de praktijk boven verwachting stabiel te zijn.
Sinds ik Node-Red heb ontdekt en de MQTT communicatie tussen Node-Red en Domoticz ben ik nog voornamelijk met Node-Red aan het knutselen. Steeds uitgebreidere dashboards bouwen, maar ook ingewikkeldere schakelingen die met de ICS-2000 wel heel lastig zijn, zoals de balansventilatie moet standje hoog staan als de CO2 te hoog is en/of de vochtigheid in de badkamer te hoog en/of het "kooktijd" is. Als een conditie afloopt, dan moet de ventilatie hoog blijven als er nog een andere conditie aanwezig is. Bijvoorbeeld de vochtigheid in de badkamer is gedaald, maar het CO2 gehalte is nog steeds te hoog.
Huidige prokjectje nu is om de verlichting in huis niet meer te schakelen op berekende zonsopgang en ondergang, maar op basis van de lichtsterkte die door de Hue Motion sensor in de tuin wordt gemeten. Op sombere dagen zou de verlichting binnen dan eerder aan gaan dan op zonnige dagen.