Dit had zo nooit mogen worden aangesloten (uitgaand van een 1x35A aansluiting). Ik kan bij jouw netbeheerder (Enexis) geen richtlijnen vinden voor het aansluiten van zonnepanelen, bij de collega's van Liander wel (
PDF). Ik ga er van uit dat de netbeheerders op dit punt op één lijn zitten, dus is 5 kW op 1 fase het maximum.
Verder moet een groepszekering i.v.m. selectiviteit voldoende kleiner zijn dan de hoofdzekering. Vuistregel is een factor 1.6. Een groepszekering mag daarom maximaal 20A zijn bij een 35A hoofdzekering (jouw 6kW omvormer is vast niet met 20A gezekerd). Achter een 25A hoofdzekering wordt dit zelfs 16A.
Nu moet ik, vanwege de aanschaf van een electrische auto en de ddarbij behorende laadpaal, mijn aansluiting laten omzetten naar 3 fase (3*25A).
Goed bezig

Ik zou bij het aanvragen van een 3-faseaansluting ook expliciet vragen om de installatie van automaten (voor het geval je nu nog een ouderwetse smeltveiligheid als hoofdzekering hebt). Gaat er een keer wat mis, dan hoef je de netbeheerder niet te bellen (dure grap).
Kan ik de 1-fase omvormer blijven gebruiken of moet ik deze (laten) vervangen door een 3-fase omvormer?
Gezien bovenstaande: vervangen.
Let ook op de SolarEdge string design rules. Die vind je in de data sheets van de optimizers. Raadpleeg een ter zake kundige installateur.
Ik heb 25 panelen nu, verdeelt over 2 strings, 1 string van 11 en een string van 14 dacht ik.
Dat moet dus 1 string worden. Het minimale aantal optimizers in een string bij een 3-fase omvormer is 14 of 16, afhankelijk van het type optimizer.
Nee. De huidige digitale energiemeters van je netbeheerder hebben aparte telwerken voor afgenomen en (terug)geleverde energie. Salderen wordt gedaan door je energieleverancier. Energie die rechtstreeks van je zonnepanelen naar je elektrische auto gaat, wordt door de energiemeter van de netbeheerder niet gezien en dus ook niet geteld.
[Voor 9% gewijzigd door ZwarteIJsvogel op 06-04-2023 10:49]