Blomminator schreef op maandag 21 mei 2018 @ 17:10:
FINALE LIGURE was EPIC Shit!
Ander idee. Ik heb nu 1 80 meter touw voor sportklimmen. Dit houd ik netjes, in een touwzak, etc.
Echter, deze zomer dus C1, hoog alpien werk.
Dan is 80 meter wellicht (Te)veel en ik ik denk niet heel handig met een touwzak enzo. Is het slim om een 60 meter touwtje te kopen voor dit werk, en mn andere touw netjes te houden voor het sportklimmen?
Voor alpine tripjes hangt het zoals anderen hier al aan aangeven erg af van met hoeveel je bent en wat voor trips je voor ogen hebt. Half touw is inderdaad een optie, maar één enkeltouw van 50 meter is in eerste instantie vaak ook prima, want nog goed te tillen (en op de techische stukken en gletscher heb je het toch in gebruik dus je draagt het alleen op approach en saaie stukken). Voordeel is dat dat wat minder bewerkelijk is dan halftouw, nadeel dus dat je gewicht niet kan verspreiden over twee mensen, en vooral dat je minder lange stukken kan abseilen. Maar dat laatste zal je als beginner (aangezien je nu C1 gaat doen is dat even mijn aanname) sowieso nog niet zo snel gaan doen.
Een echte drycoating is inderdaad een must, anders wordt je touw 3x zo zwaar als het nat wordt. Dat is bij sportklimmen geen probleem, want dan stop je meestal toch als het gaat regenen, maar bij een gemiddelde aplinetocht wordt je touw erg nat van het sneeuw en ijs.
PS: Waarom wil je eigenlijk nu al een touw kopen? Bij de C1 zit het touw gewoon inbegrepen (hoef je zelf niet mee te nemen). Of wil je meteen na je C1 al zelfstandige trips gaan maken? Dat wordt normaliter afgeraden (tenzij anderen in je groep al erg ervaren zijn), maar kan natuurlijk wel.
PS2: Gaaf dat je in Finale bent geweest! Ik was daar een jaartje of 4 geleden, fantastisch gebied. Ik herinner met nog de Tre Frati, klimmen langs de kustkliffen, en hele mooie super rustige gebiedjes ver verstopt in het bos. Zat je toevallig op de merkwaardige half-afgemaakte bivak-camping op loopafstand van de pizzaria?
Ik moest toen wel even wennen aan de waarderingen van de routes. Het schijnt dat in heel Europa ergens in de jaren 80 of 90 de waarderingen zijn 'gestegen' zodat mensen enthousiast werden van hoe goed ze konden klimmen, maar dat de topobouwers van Finale uit respect voor de klassieke bouwers de waarderingen nooit hebben aangepast. Dat zorgt dat een 5C'tje in Finale wel even andere koek is dan elders

unezra schreef op dinsdag 22 mei 2018 @ 07:29:
Gisteren (voor het eerst dit seizoen) weer buiten gespeeld.
Bochumer Brüch blijft een heel fijn gebiedje. Iets meer dan 2 uur rijden vanaf Utrecht, zelfs op een warme dag als gisteren genoeg schaduw om niet compleet stuk te gaan. (Klimmen is veelal in de zon maar op de grond is het goed te doen.)
Vergeet je niet tevoren in te schrijven via de website (verplicht!) én bij de Zeittunnel een kaartje te kopen waarmee je ook de toegangscode krijgt van het hek. Het aantal klimmers per dagdeel is beperkt, waardoor het over het algemeen rustig genoeg is om geen last van elkaar te hebben.
Behaking is, zoals op veel plekken in Duitsland, Duits. Ofwel: Relatief grote haakafstanden en de eerste haak niet zelden op een meter of 4. Da's eigenlijk het enige minpunt.
Ah, ben daar toevallig een paar weken terug ook geweest. Erg mooi gebied. Vond het echt een 'hidden gem' , want had er nog nooit van gehoord (staat ook niet in de Sauerland topo). Eens met alles wat je hierboven noemt. Wat betreft Duitse behaking: eens dat de eerste vaak hoog zit. Maar een eerste haak op een kleine 3 meter zoals je in België vaak ziet is soms ook maar schijnveiligheid: als je daar 1,5 meter boven zit en gaat lig je meestal alsnog op de grond. Belangrijker is de afstand tussen 1e en 2e haak, als die mooi kort is ben je al snel in de 'safe zone'. Maar ik begrijp wel steeds beter waarom er zoveel Duitsers met een cheat-stick werken, want het blijft altijd even peentjes zweten die eerste meters

.. Wel vond ik dat in Bochumer Bruch de crux-passen erg goed behaakt zijn, dat was fijn. Al kwam je soms ook wel weer afstanden tussen haken tegen waarvan ik dacht 'daar had er best nog een tussen gekund'.
Maar goed, zeker een gebied om nog eens naar terug te gaan. Erg mooie plek om multi-pitch te oefenen ook, minder afgeklommen dan Freyr of Ivoir en lekker dichtbij!
Anoniem: 882605 schreef op woensdag 23 mei 2018 @ 15:28:
[...]
Exact! Bij boulderen is dit ook zo het geval. Dit vind ik ook zo mooi aan de klimsport. Je hoeft niet perse een perfecte bouw te hebben om op hoog niveau te kunnen komen. Kijk bijvoorbeeld naar Michael Phelps. Die heeft kniegewrichten die verder kunnen buigen dan die van de rest. Zijn voeten kunnen dat ook, en daarom functioneert zijn hele been als flipper. Mede daarom is hij veel sneller dan de rest ooit zal kunnen zijn. Dit soort situaties heb je veel minder bij klimmen.
Nou ja, je hebt natuurlijk in elke sport wel uitzonderingen qua bouw. In de klimsport is de
aap-factor een bekend fenomeen. De 'perfecte mens' heeft dezelfde spanwijdte qua armlengte als totale lengte van voeten tot hoofd. Een 'positieve aapfactor' betekent dat je langere spanwijdte hebt. Klimmers met 5cm of meer 'extra' zijn op dat punt wel enorm in het voordeel, en wie een negatieve aap-factor heeft heeft gewoon pech

(maar kan met goede techniek toch nog heel ver komen).
....
Dit weekend was ik zelf overigens in de Vogezen (Zuid). Ook een aanrader. 6 uur doorrijden vanuit Utrecht, dus in een lang weekend zoals nu met pinksteren kun je 3 dagen klimmen (vrijdagavond na werk rijden, F1 hotel, 's ochtends doorrijden naar de rots, zaterdag / zondag / maandag klimmen en maandag einde middag weer naar NL

.. Een van de beroemdste wanden daar is de Martinswand, een toren bestaande uit meerdere massiefjes met in totaal 90m hoogte, en op een hoogte van 1200m, dus met fantastische uitzichten en zelfs nu nog sneeuw her en der (niet op de rots gelukkig)! Er zijn zoveel deel-gebieden dat je er eigenlijk altijd genoeg ruimte hebt. Wel wennen aan de steensoort: grotendeels keihard graniet. Dus subtiele randjes en heel erg vertrouwen op je voeten. Ook erg fijn voor wie het alpine-werk niet schuwt, want het terrein is erg ruw met soms mooie approaches. En als je van traditioneel klimmen (cams, nuts en friends) houdt kan je er ook helemaal los gaan. Aan mij niet besteedt overigens, ik vind behaakt klimmen vaak al scary genoeg.
Wie geen behoefte heeft aan multi-pitchen en vergezichten kan ook naar Vogezen Noord. Een uurtje dichterbij en ook een klim-mekka, maar meer kleine rotsmassiefjes en single pitch.
[
Voor 12% gewijzigd door
Valorian op 23-05-2018 22:52
]