Het Grote RC Cars Topic - deel2
RC auto’s wordt door veel mensen als speelgoed gezien, het beeld wat inderdaad veroorzaakt is door de modellen die bij de speelgoedwinkel te vinden zijn. Als je wat verder kijkt kom je de betere modellen tegen die toch stukken serieuzer zijn dan mensen kunnen beseffen. Met de huidige motortechnieken zijn snelheden tot een 100km/u niet uitzonderlijk en met de keuze aan banden en afstelmogelijkheden in het chassis is geheel vergelijkbaar met de echte autosport om de auto helemaal naar je hand te zetten.
Of dat nog niet serieus genoeg over komt zijn er ook officiële races met gesponsorde tot zelfs betaalde rijders met heuse ontwikkelaars die voor iedere grote wedstrijd de auto’s optimaliseren naar het bewuste circuit waar gereden wordt.
Je mag gerust zeggen dat deze hobby en sport voor iedereen en alle leeftijden is.
Dus ook voor vrouwen.
De 1e aanschaf
Omdat er veel keus is moet je voor jezelf eerst gaan nadenken wat je leuk vindt en wat er binnen je bereik mogelijk is. Onroad, offroad, scaler/crawler, stockcar, drifter, motorfiets, schaalgrootte, soort model, 2wd, 4wd, brandstof, elektro, RTR (ready to run) of losse delen en zelf opbouwen en ga zo maar door. Uiteraard moet je ook een goed budget hebben waarbij de regel van goedkoop=duurkoop ook bij deze hobby redelijk goed op gaat.
Dan natuurlijk de vraag waar te kopen. Over de grens lijkt alles goedkoper en vaak is dat ook wel zo hoewel men vaak vergeet dat de prijzen in Amerika en Azië zonder BTW zijn weergegeven. Let op dat zendapparatuur maar ook andere artikelen zonder CE markering bij de douane in beslag genomen kunnen worden, vooral in België is de controle hierop streng. Als het tegen zit krijg je bij een aankoop in Amerika of Azië nog de nodige naheffingen waardoor je voordeel tov Nederlandse winkels een stuk minder wordt. En vergeet niet de factor garantie en ondersteuning/hulp wat toch handig kan zijn. Let op dat ook de onderdelen makkelijk leverbaar zijn. Maar het blijft een eigen keuze om te kopen waar je wilt.
Veel Nederlandse modelbouwwinkels lijken wel duurder maar willen je onder het genot van een kop koffie wel adviseren om je aanschaf compleet te maken met eventuele extra accu’s laders tot soms ook een gratis liter brandstof (indien een brandstof model) en staan ook open voor als je er weer terug komt met problemen wat wat bij een online aankoop vaak niet mogelijk is.
O ja, dit is een technische hobby waarbij je een technische kennis en inzicht moet hebben of moet opbouwen en het verkrijgen van vieze handen tijdens het sleutelen vrij normaal is.
Caster, camber, toe-in en vele andere afstel mogelijkheden. Net echt.
Schaal en aandrijving
De te vinden schaalgroottes zijn zeer uiteenlopend van 1:36 tot 1:5. Wordt het je eerste aanschaf is het beter om niet kleiner te gaan dan schaal 1:10 want dan kan je buiten meestal probleemloos rijden. Kleinere schalen lopen al snel tegen beperkingen aan vanwege de lage bodemspeling. Daartegen kan een 1:16 buggy voor in je achtertuin of een 1:24 model voor op zolder of in de kelder een prima keuze zijn.
Brandstofmodellen in de schaal 1:8 en kleiner komen meestal met een zgn nitro motor en de grotere modellen met een veel grotere benzinemotor. Over nitromotoren zijn helaas op het net veel negatieve verhalen te vinden betreffende het vele afstellen en sleutelen, in de praktijk valt dit best mee. Veel van deze klachten komen vooral van een verkeerde brandstof, een versleten gloeiplug of een versleten zuigeset. Deze motoren werken namelijk op basis van een zelfontbranding waarbij het ontstekingstijdstip bepaalt wordt door de gloeiplug, nitrogehalte en compressie. Ga je met deze factoren afwijken verloopt je ontsteking wat iedere brandstofmotor slechter doet lopen.
Gebruik je een juiste soort brandstof met een goede gloeiplug op een motor in een goede staat is het makkelijk starten en rijden.
Veel modellen in de schaal 1:10 en groter in een elektro uitvoering komen vandaag de dag met een brushless motor welke veel meer prestaties levert dan een ouderwetse brushed (koolborstel) motor. Omdat brushless motoren veel prestaties kunnen leveren en dus grote stromen kunnen trekken worden deze modellen dan ook niet meer gevoed door de bekende NiMh accu’s maar door LiPo’s. Omdat een LiPo meer aandacht vereist met het laden en bewaren is het verstandig om een goede lader te nemen ipv een goedkope Chinese kopie en de accu ten alle tijden te laden en bewaren in een laadzak. Ik zeg altijd dat het niet gaat om al die keren dat het goed gaat maar die ene keer dat het fout kan gaan want de schade kan dan groot zijn.
In de nacht spontaan een accu ontbrand......
Om kleine beschadigingen aan de accu door bv opspattend vuil te voorkomen is het gebruik van een hardcased accu een aanbeveling en bij clubs en competities een verplichting. Hardcased wil zeggen dat er een harde behuizing rondom de accucellen zit.
Elektro of brandstof? Die keuze is geheel aan jou, beide kunnen snel en duur zijn. Elektro is wat makkelijker in onderhoud maar uiteindelijk gaat er niets boven het geluid, de geur en de techniek van een brandstof motor.
1:10 elektro 2wd buggy
1:8 elektro 4wd buggy
1:8 brandstof, 3.5cc motor, 2 versnellingen. 0-100 binnen 2 sec.
Zendapparatuur en andere elektronica
De betere RC auto’s hebben een soort van modulair systeem bestaande uit zenders, ontvangers, servo’s, regelaars, motoren en accu’s. Van vele merken kan je deze apparatuur probleemloos uitwisselen of upgraden voor iets met betere specs, alleen met de huidige 2.4GHz zendapparatuur ben je verplicht om de juiste ontvanger bij de zender te nemen.
Zenders voor auto’s komen meestal in een zgn stuurwiel uitvoering, zeker bij een RTR ontkom je daar niet aan. Ben je nog van de oude garde is de kans groot dat je “sticks” gewend bent, hierin is minder keuze maar er is wel genoeg te vinden.
Ook telemetrie opties zijn vandaag de dag vrij normaal al in de zender/ontvanger weggewerkt. Snelheid, temperatuur, toerental zijn van die zaken die je kunt aflezen tot zelfs loggen om later uit te lezen.
Steeds meer ontvangers en zo dus ook RTR systemen komen met een ingebouwde gyro, SpektrumRC noemt dit AVC (Active Vehicle Control). Dit is een kleine computer die jouw stuurbeweging met de werkelijke beweging van de auto vergelijkt en zo nodig corrigeert om de auto onder controle te houden. Voor een beetje RC rijder is dit zwaar onzin en haalt ook een beetje de actie uit je weg alsof je een boodschappenauto rijdt ipv een raceauto. Vaak is het wel uitschakelbaar en bij wedstrijden totaal verboden. Het mag duidelijk zijn dat een dergelijke functie je ontwikkeling in het besturen, corrigeren en afstellen niet bevorderd.
3 generaties stickzenders
stuurwielzender
Offroad
Offroad is vaak de 1e keuze qua aanschaf omdat je het model overal kan laten vallen en dan rijden. De 2wd elektro buggy is de meest goedkoopste optie waar best veel plezier aan te beleven is. Merken zoals Team-C en LRP leveren al een rijklaar model voor onder de 200 euro.
Vooral de 1:10 en 1:8 modellen komen in meerdere uitvoeringen: shortcourse, buggy, truggy en monstertruck. De verschillen zitten voornamelijk in het uiterlijk, het formaat banden en daarmee de grondspeling. De bekendste modellen komen oa van Traxxas en HPI maar kunnen wel prijzig zijn.
Met een offroad kan je ook onroad rijden, voor onroad is het wel verstandig om een wat meer onroad geschikte band te nemen want een noppen profiel is op straat zo weg gesleten.
1:10 buggy in actie
1:8 buggy in actie
1:8 truggy in actie
1:8 monstertruck in actie
Short course in actie
1:6 benzine model met een 30cc motor
Onroad
Onroad komt net als offroad in vele uitvoeringen, de tourwagens zijn de meest populaire modellen als ook de F1 en de Le-Mans modellen zoals de GTP en GTR. De bekendste instap modellen met een elektro aandrijving komen oa van Tamiya met de TT01/TT02 bouwdozen en de F104 maar uiteraard is er veel meer keuze.
In de brandstofklasse is er ondanks de mindere populairiteit ook veel te vinden van oa Carson, Cen en HPI met hun bekende Nitro RS4 modellen. In de wedstrijdwereld zie je vooral merken als Xray, Serpent, Mugen en Capricorn.
1:10 brandstof tourwagen
1:8 GTP
1:8 elektro GT2 auto
1:10 elektro F1
1:8 brandstof stockcar
Wedstrijden en clubs
2 zaken die vaak aan elkaar gekoppeld worden maar niet zo hoeft te zijn. Ben je het rijden rondom putdeksels zat en blijven die stoepranden en bomen plotseling oversteken kan je eens een club bezoeken. Bij een club rijden betekend niet automatisch dat je wedstrijden hoeft te rijden. Clubs kennen een aantal raceweekenden per jaar en voor de rest kan je er vrij rijden, uiteraard staat daar wel een lidmaatschap of een dagbetaling tegenover. De voordelen van het rijden bij een club is dat er veel schoner rijdt, er sleuteltafels zijn, een compressor om je auto af te spuiten, spanning voor je laders en als je het treft is de kantine ook nog open. Wel kan een club het gebruik van een bepaalde uitlaat voorschrijven om binnen de gestelde geluidsnormen te blijven.
Zeker de onroad clubs hebben een telsysteem in de baan en worden je rondetijden 24/7 realtime geregistreerd op www.mylaps.com mits je een Mylaps transponder in de auto hebt zitten. Zo kan je op een vrije dag racen tegen de klok en tegelijk zien of het rijden van andere lijnen en aanpassingen aan de auto een verbetering geeft.
Wil je toch wedstrijden gaan rijden doe je er verstandig aan om eerst te kijken wat er zoal aan klasses zijn voordat je een auto koopt, veel (RTR) auto’s voldoen namelijk niet aan de gestelde reglementen of is er niet eens een klasse voor.
Je bent vrij om gewoon eens een club te bezoeken, bij goed weer wordt er altijd wel gereden en kijk anders even op de clubsite of er wedstrijden gepland zijn.
Fotografie
Een andere hobby die je (tegelijk) met deze hobby kan beoefenen is fotografie. 4 foto's in deze topicstart zijn van het internet gestolen, de rest zijn door mij zelf geschoten met mijn Canon EOS 600D camera. De gebruikte lenzen zijn een standaard Canon EFS18-135 en een Canon EF 100-400 lens.Een beetje spelen met de instellingen en mooie foto's zijn mogelijk zoals je kunt zien.
net echt
Meer weten?
Vraag het uiteraard hier in dit topic

Uiteraard kan ik een linkdatabase plaatsen naar alle merken en winkels maar met wat termen in deze startpost en wat hulp van Google kan je heel ver komen

Toch wat linkjes naar nieuws, forums etc.
http://www.modelbouwforum.nl/ (groot Nederlands forum)
http://www.rctech.net/ (groot wereldforum)
http://www.redrc.net/ (nieuws en wedstrijdverslagen)
http://www.neobuggy.net/ (nieuws en wedstrijdverslagen)
http://www.oople.com/rc/ (nieuws en wedstrijdverslagen)
http://rcracingtv.net/ (nieuws en wedstrijdverslagen)
http://www.nomac.nl/ (Nederlandse organisatie met links naar verenigingen/circuits)
http://www.efra.ws/ (Europese organisatie)
http://buggycup.nl/news.php (Nederlandse offroad competitie)
http://www.tamiyacup.eu/ (Tamiya competitie voor ook minder ervarenracers)
http://www.pkracing.nl/ (1 van de grootste winkels in Nederland voor auto’s met indoor baan)
https://www.google.com/ma...VjhAKhx3kWyDOGDrtBy-X11hw (vakantiebestemmingen)
Small meets large, voordeel van een gezamelijke sponsor.
[Voor 101% gewijzigd door memphis op 08-07-2016 22:39. Reden: typo]