Ik heb onder het motto één is geen er een lamp bijgekocht naast mijn Zanflare F1: De Olight S2R baton II.
Van beide lampen zijn al zat reviews te vinden, maar hier de belangrijkste verschillen op een rij:
Zanflare F1
- Prijs: 15 euro bij AliExpress + losse protected buttontop batterij van 12 euro bij NKON inclusief verzendkosten is samen 27 euro (note: op AliExpress lijkt de Zanflare F1 momenteel niet meer verkrijgbaar. Ik kan hem nog wel vinden op Gearbest, maar daar is hij een stuk duurder)
- Aantal lumen: 1240, 590, 290, 50, 1 lumen (moonlight)
- Opladen via Micro USB (verborgen achter een ring met schroefdraad, dus geen gaar klepje)
- Kleur: 4500-5000K (licht gelig). Er is ook een wittere versie overigens.
- Bediening: 1 knop voor aan/uit, 1 knop voor mode wisselen
- Geen magneet
- Werkt met standaard 18650 batterijen
- Formaat: redelijk lomp
- Modes: moonlight, dan 3 normale standen, turbo, strobe, SOS
- Waterdichtheid: IP-68
- Lockout: Je kunt de dop een klein beetje losdraaien, dan gaat hij niet meer aan. Maar sowieso is de lamp nog nooit spontaan aangegaan bij mij. Voor de veiligheid zet ik hem voor ik hem uit zet altijd in moonlight mode, mocht hij dan aan gaan in mijn tas dan doet hij dit op een zeer lage stand.
Olight S2R baton II
- Prijs: 76 euro (batterij inbegrepen) inclusief verzendkosten bij multitools.nl
- Aantal lumen: 1150, 400, 120, 15, 0.5 lumen (moonlight)
- Opladen via inductie (magneet)
- Kleur: 7500K (wit). Dit is de enige versie die er is.
- Bediening: 1 knop voor alles
- Magneet aan de achterkant
- Gebruikt proprietary 18650 batterij wegens opladen met inductie (functioneert wel met standaard 18650 batterij maar deze kan dan niet in de lamp opladen)
- Formaat: Ongelovelijk klein voor een 18650 lamp
- Modes: moonlight, dan 3 normale standen, turbo, strobe
- Waterdichtheid: IPX-8
- Lockout: Je kunt hem als je echt zeker wil zijn bij de kop losdraaien. Hij heeft ook een elektronische lockout mode: door de knop 2 seconden ingedrukt te houden gaat hij niet meer aan als je de knop in drukt (je moet hem dan eerst weer 2 sec ingedrukt houden)
En nog een derde lamp: De Olight Baton Pro
Dit is de nieuwste kleine lamp van Olight. Deze heeft hogere specs (2000 lumen in turbo mode), maar heeft bijvoorbeeld geen echte moonlight mode (begint bij 5 lumen) en is ook duurder dan de S2R baton II. Op basis van onder meer
deze vergelijking heb ik de Baton Pro gelaten voor wat die is en ben bewust voor de S2R baton II gegaan.
Mijn ervaringen
Ik heb de Zanflare F1 al getest op vakantie. Het is een toplamp met (iig voor mij) meer dan voldoende licht en een zeer eenvoudige / makkelijk te snappen bediening. Niet heel elegant, maar voor het geld echt een fijn ding. De Zanflare doet iig op papier qua prestaties niet onder voor de Olight.
De Olight is qua uitstraling van een ander niveau. Veel kleiner, als je ze naast elkaar ziet geloof je bijna niet dat het beide 18650 lampen zijn. De Olight is echt een juweeltje, en is doordat hij aanzienlijk kleiner is makkelijker mee te nemen in een jaszak. Het witte licht (wat soms als nadeel wordt uitgelegd, niet specifiek bij deze Olight, maar in het algemeen) vind ik niet storend denk ik. Waar ik nog niet uit ben is wat ik vind van het laden via inductie. De Zanflare kan met iedere Micro USB kabel opgeladen worden. Voor de Olight moet je de specifieke inductie/magneetkabel bij je hebben. Uiteraard is inductie wel duurzamer, want er zit geen Micro USB poort op de Olight die stuk kan gaan of waar water in kan komen.
De tijd zal leren welke lamp mijn voorkeur heeft, maar ik heb nu voorlopig iig weer even genoeg speeltjes
Edit:
Ik heb beide lampen naast elkaar getest op wat echt donkere paadjes. Ik moet zeggen dat de Zanflare F1 mijn voorkeur heeft. De Olight is erg mooi en compact, maar heeft ook enige nadelen: De high is 'slechts' 400 lumen, dus er zit nogal een gat tussen high en turbo (van 1000+ lumen). Ik mis ook wat throw met de Olight. Daarnaast vind ik de erg witte lichtkleur (toch) minder prettig. De Zanflare daarentegen heeft een high van 600 lumen en ook aanzienlijk meer throw, dus je kunt verder zien op het pad. Nu kunnen deze 2 laatste zaken ook weer potentiële nadelen opleveren, namelijk respectievelijk een kortere batterijduur en minder flood/zicht rondom. Echter, met het beam pattern van de Zanflare kun je ook op mid nog prima een bospaadje verkennen. Daarnaast lijkt bij de Zanflare de throw niet ten koste te gaan van de flood. De Zanflare lijkt met andere woorden een heel uitgekiend beam pattern te hebben (althans ik ervaar het als erg prettig). De Zanflare is echt een blijvertje voor mij.
[
Voor 12% gewijzigd door
smvs op 04-12-2019 08:10
]