Vooraf: Als je een suggestie hebt voor een wijziging in de TS, stuur die door naar mij s.v.p. BillSpaarbank of naar Natsu.
Met dank aan kaluro2, Rendiertje en Wimmerd voor het maken en onderhouden van de vorige startpost, waar deze op verder bouwt.
De TS komt origineel uit 2016 en is voor het laatst bijgewerkt in januari 2023 door @superbok
Bijna alle toetsenborden die verkocht worden bij een computer hebben ‘rubber domes’ onder hun toetsen. Dit is dezelfde technologie die je terugvindt in afstandsbedieningen. Deze rubber domes zijn gemaakt om zo goedkoop mogelijk gefabriceerd te kunnen worden om zo meer winst te behalen.
Zelfs 'high-end' toetsenborden zijn slachtoffer van deze inferieure technologie, echter is tegenwoordig een mechanisch toetsenbord steeds populairder.
Een mechanisch toetsenbord is een toetsenbord op basis van mechanische ''keyswitches''. Dit betekent dat elke toets een eigen, mechanische ''schakelaar'' heeft die elke aanslag registreert. Deze switches geven een unieke feel aan het toetsenbord, gaan erg lang mee en geven over het algemeen meer typecomfort dan voorgenoemde rubber dome switches. De variant die sterk opkomt is de door Cherry geproduceerde ''Cherry MX switch''. Van deze MX switch zijn er een aantal smaken, ieder met zijn eigen karakter (zie verder). Het is bijgevolg belangrijk stil te staan bij de keuze van het type MX switch.
Naast de MX switches en gewone rubber dome switches bestaan er nog vele andere soorten. Zo heb je ook scissor switches (zitten vaak in platte toetsenborden, laptops, mac toetsenborden), Cherry ML switches, Topre mechanische switch en ga zo maar door. De belangrijkste beschrijven we verder in de thread. Enkele zijn ook te vinden op overclockers.net.
Verder is het ook de moeite waard te vermelden dat mechanische toetsenborden een stuk zwaarder zijn doordat voor elke toets een switch gebruikt wordt.
Voor een overzicht wat er allemaal mogelijk is met een mechanisch toetsenbord geeft deze infographic een goed overzicht:/f/image/arGCFRBcatzCnf3oBP4jHbTH.png?f=fotoalbum_large)
bron: https://neutrone.com/proj...cal-keyboard-infographic/
:strip_exif()/f/image/I8sJPi72Sk4kxL7esk82HSMB.jpg?f=fotoalbum_large)
Verschillende mount systemen voor een toetsenbord.
Deze technieken kunnen fouten helpen voorkomen en zijn met name interessant in RTS games zoals Starcraft II en het typen van grote hoeveelheden tekst waarbij je zeker moet zijn over het feit of je een toets hebt ingedrukt of niet.
Hoeveel toetsen een toetsenbord tegelijk kan registreren wordt ''key rollover'' genoemd. Dit wordt aangegeven als volgt:
getalKRO
bv.
2KRO = 2 toetsen tegelijk
6KRO = 6 toetsen tegelijk
NKRO = geen beperking
Naast dit aantal toetsen kunnen ook nog steeds de modifier keys gebruikt worden: SHIFT, CTRL, ALT, Windows-key. Deze worden dus niet meegerekend.
De meeste mechanische toetsenborden hebben NKRO.
Een leuke test die je kan uitvoeren om te kijken hoe dat bij jouw toetsenbord zit is als volgt: houd zowel je linker als rechter shift ingedrukt en probeer het volgende te typen: THE QUICK BROWN FOX JUMPS OVER THE LAZY DOG. Bij vele (met name USB) toetsenborden komen veel letters niet in beeld, omdat bepaalde letters in combinatie met de twee shift keys niet registreren.
USB kan in principe geen volledige N-Key rollover geven, meestal is dit beperkt tot max. 6 toetsen. Sommige fabrikanten hebben daar op vernuftige wijze een mouw aan gepast maar desondanks blijft PS/2 toch de voorkeur genieten (zie verder).
Soms wordt er ook gesproken over anti-ghosting. Ghosting betekent dat bij het indrukken van een bepaalde combinatie van bijvoorbeeld 3 toetsen, een 4e toets (die je niet ingedrukt hebt) ook wordt geregistreerd. De meeste moderne toetsenborden (ook rubber domes) vangen dit op verschillende manieren op. Je kan hierover meer lezen op Tom's Hardware
Daarom hebben fabrikanten een 'debouncing vertraging' geïmplementeerd. Dit betekent dat zodra je op een toets drukt, de controller een bepaalde tijd wacht voordat hij de toetsaanslag daadwerkelijk registreert.
'Cherry MX' switches hebben een 5ms debouncing tijd, rubber domes hebben langer nodig. De exacte tijd wordt bepaald door de kwaliteit van de rubber domes.
Het voordeel is niet voelbaar maar het toont wel de superieure kwaliteit van de mechanische switch.
De switches verschillen grosso modo op 3 fronten:
Hoeveel druk/kracht moet er uitgeoefend worden op de switch om het actuation point te bereiken: dit geeft aan hoe licht of zwaar de toets zal aanvoelen. De hoeveelheid kracht die nodig is wordt uitgedrukt in gram of centinewtons (+- gelijk).
Met name deze eigenschap is erg afhankelijk van persoon tot persoon. Sommigen hebben liever de lichte toets van een MX Red, andere hebben liever de zware MX Black.
Tactile of lineair: een tactile switch heeft een duidelijk punt waarop je voelt dat je het actuation point bereikt hebt. Er is een 'bump' te voelen wanneer je de toets indrukt. Lineair betekent dat je deze hobbel niet hebt maar juist een vloeiend opbouwende druk hebt van begin tot einde.
Tactile switches zijn eerder populair bij typisten en RTS games (zoals Starcraft II) omwille van de duidelijkheid of je geklikt hebt of niet. Lineaire switches zijn doorgaans meer geliefd bij liefhebbers van FPS, Arcade racing etc... omdat deze games eerder vereisen dat een toets gedurende lange tijd ingehouden wordt, dan weer snel heel kort loslaten, dan weer dubbelklikken, enz... .
Ook dit is enkel de algemene richtlijn, je moet zelf aanvoelen wat je het best ligt.
Clicky: sommige tactile switches geven naast de voelbare 'bump' ook een duidelijk hoorbare klik. Sommige mensen houden hiervan, anderen vinden dit storend. Het moet wel gezegd dat alle mechanische toetsenborden nogal lawaaierig zijn indien je veel bottomed. Wanneer je de toetsen dus tot beneden indrukt zal het altijd veel lawaai maken omdat de toets tegen de backplate slaat.
Om dit te voorkomen kan men een o-ring modificatie toepassen (zie verder).

Rubber dome switch animatie. Bron: forum.lowyat.net
Type: Rubber dome
Tactile feedback: Geen
Clicky: Nee
Actuatiekracht: 55g – 60g (wisselend per model)
Actuation point: 4mm tot actuatie (=de bodem)
Deze toetsen komen het vaakst voor in de goedkope toetsenborden. Ze hebben het langst nodig om weer van een aanslag naar boven te komen omdat de rubber dome de kracht levert om de toets omhoog te duwen. Ze gaan niet zo lang mee (1-20 miljoen aanslagen) en de achteruitgang van de toetsen door de tijd is duidelijk te voelen (langzamerhand komen ze langzamer omhoog, meer kracht nodig om in te drukken etc.). In vergelijking met mechanische toetsenborden zijn ze op alle vlak inferieur. Eens men een mechanische toetsenbord gewoon is voelt het typen op een rubber dome zelfs onprettig.
- Goedkoop
- Kwaliteit rubber bepaalt in grote mate kwaliteit bord
- Op alle vlakken inferieur

Scissor switch animatie. Bron: forum.lowyat.net
Type: Scissor switch
Tactile feedback: Geen
Clicky: Nee
Actuatiekracht: 60g – 65g (wisselend per model)
Toetsbewegingsbaan: 2mm tot actuatie (=bodem)
Deze toetsen worden veel gebruikt in laptops en slim keyboards. Ze zijn dun, goedkoop en gaan langer mee dan gewone rubber domes. Deze toetsen gebruiken nog steeds het principe van een rubber dome, maar de rubber dome drukt de toets niet omhoog, hiervoor zorgt het schaarmechanisme.
Ook de chiclet toetsenborden van Apple en andere laptops zijn op dit principe gebouwd. De actuatiekracht is hoog maar het voelt licht omdat de afstand tot de bottom & actuatie niet heel groot is. Ze hebben minder lang nodig om omhoog te komen na een aanslag en ze typen daarom al een stuk beter dan rubber domes. Omdat het rubber minder belast wordt gaan ze al een stuk langer mee, grofweg tweemaal bij de betere modellen. Toch is ook bij de scissor switches de achteruitgang van het rubber te merken en komen ze niet in de buurt van mechanische toetsenborden.
- Goedkoop
- Gaat 2x zo lang mee als rubber domes, maar komt niet in de buurt van een mechanische switch.
- Niet heel diep
- Kwalitatief tussen mechanisch en rubber dome in

Cherry MX Blue switch animatie. Bron: forum.lowyat.net
Tactile feedback: Ja, duidelijk
Clicky: Ja
Actuatiekracht: 50g (60g piekkracht)
Toetsbewegingsbaan: 2mm tot actuatie, 4mm tot bodem.
Blue switches zijn gebaseerd op de oervader van mechanische toetsenborden: de IBM Model M.
Deze IBM Model M had Buckling Spring switches waardoor ze zeer geliefd was en is bij typisten.
De Blue switches geven net als de Buckling Springs naast duidelijk voelbare feedback ook een hoorbare klik.
Verder ligt het reset point (het punt waar je langs moet om de toets opnieuw te kunnen indrukken) hoog waardoor je je vingers bijna helemaal moet optillen om de toets nog een keer te kunnen aanslaan.
Dit maakt dat de Blue switches hoog staan op het verlanglijstje van typisten en RTS-gamers (zoals Starcraft II professionele spelers). Ze zijn in principe minder geschikt voor FPS enz.. omdat je daar je toets heel vaak even optilt en weer indrukt, zonder ze helemaal terug los te laten.
Opgepast: MX Blue's maken echt heel veel geluid!
- Luid
- Meest tactile & clicky
- Gemiddelde actuatiekracht
- Goed voor SCII en typen
- Minder goed voor FPS, racer, mmo, ..

Cherry MX Brown switch animatie. Bron: forum.lowyat.net
Tactile feedback: Ja, licht
Clicky: Nee
Actuatiekracht: 45g (55g piekkracht)
Toetsbewegingsbaan: 2mm tot actuatie, 4mm tot bodem.
Brown switches bewandelen vooral het pad van de middenweg. Ze combineren een lichte voelbare klik zonder geluid met een lichte aanslag. Bovendien ligt het reset point nagenoeg op het actuation point. Je hoeft dus je toets niet hoog op te tillen.
De Brown geniet hierdoor vaak de voorkeur van mensen die een beetje van alles doen. Je krijgt minder, doch nog steeds merkbaar feedback voor het typen/RTS games en tegelijk zijn FPS, MMO, ... toch iets leuker te spelen op Brown (t.o.v. Blue). Brown wordt gezien als de veilige 'middle ground'.
- Levert nog steeds (lichtere) feedback maar is minder extreem
- Lichte aanslag
- Vaak wat duurder

Cherry MX Black switch animatie. Bron: forum.lowyat.net
Tactische feedback: Nee, lineaire switch
Clicky: Nee
Actuatiekracht: 60g (80g piekkracht)
Toetsbewegingsbaan: 2mm tot actuatie, 4mm tot bodem.
Black switches zijn heel anders dan Blue en Brown. Ze hebben geen voelbare noch hoorbare klik, en voelen zwaarder. De kracht die je uitoefent is lineair.
Blacks worden vaak gebruikt in toetsenborden voor gamers omdat ze met name goed zijn voor actievolle games waar je snel en veel toetsen volledig indrukt en snel weer loslaat.
- Ideaal voor FPS, MMO, ...
- Combinatie van zwaar en het ontbreken van feedback maakt de Black op papier minder geschikt voor typen

Cherry MX Red switch animatie. Bron: forum.lowyat.net
Tactische feedback: Nee, lineaire switch
Clicky: Nee
Actuatiekracht: 45g (55g piekkracht)
Toetsbewegingsbaan: 2mm tot actuatie, 4mm tot bodem.
Red switches zijn kort gezegd black switches die lichter typen. Bijgevolg vind je ze tegenwoordig ook vaak terug in gaming toetsenborden.
Of je de lichtere of zwaardere aanslag verkiest is een kwestie van persoonlijke voorkeur.
- Ideaal voor FPS, MMO, ...
- Licht of zwaar is een kwestie van smaak

Cherry MX Clear switch animatie. Bron: forum.lowyat.net
Tactische feedback: Ja, zeer duidelijk (duidelijker dan Blue)
Clicky: Nee
Actuatiekracht: 55g (100g piekkracht)
Toetsbewegingsbaan: 2mm tot actuatie, 4mm tot bodem.
Clear switches zijn zeer moeilijk te vinden maar af en toe kan je een toetsenbord vinden met Clears.
Ze zijn zwaarder dan de meeste andere switches en hebben een grotere tactiele knobbel. Hierdoor is het zeer duidelijk wanneer de toets aangeslagen is, maar is het tegelijkertijd makkelijker om rond het actuatiepunt te blijven hangen. Iets wat handig kan zijn bij sommige games en na gewenning de switch een stuk stiller kan maken.
Doordat de toetsaanslag vrij zwaar is, kunnen ze voor sommige mensen vermoeiend zijn bij langdurig gebruik. Om deze reden wordt deze switch dan ook vaak afgeraden als eerste mechanische keyboard.
MX Clears zijn erg prettig voor mensen die MX Brown te licht vinden en MX Blue te veel geluid vinden maken.
Niet alleen de indeling van ISO of ANSI beïnvloedt hoe het toetsenbord er uit ziet. Tegenwoordig zie je steeds vaker een minder breed toetsenbord die een gedeelte “mist”. Hierdoor krijg je meer ruimte voor je muis zonder dat het ten koste gaat van de positie van het toetsenbord. Het standaard formaat is 108-keys. Van groot naar klein heb je dan nog 1800, het populaire TKL wat het numpad weghaalt, 75% haalt de functie keys weg (maar behoudt de F-row en pijltjes), 65% verwijderd de F-row, 60% haalt de pijltjes weg. Als laatste heb je nog verschillende vormen van 40% toetsenborden, deze zijn er in verschillende vormen maar zijn nog smaller dan een 60% toetsenbord en missen vaak ook de numerieke rij en een gedeelte van de speciale symbolen. Wanneer toetsen fysiek worden verwijderd, zijn deze wel te vinden onder een laag, zodat je ze wel kan blijven bereiken.
Verder heb je nog keuze tussen een staggered of ortho layout. Bij staggered zitten de toetsen schuin onder elkaar, terwijl ze bij ortho recht onder elkaar liggen. Ook kan je nog een alice lay out nemen waarbij het alpharieke gedeelte licht gebogen is vanaf het midden wat helpt met de ergonomie van de polsen.
Het materiaal gebruik beïnvloed het toetsenbord ook nog erg met elk z'n eigen voor- en nadelen. Meest voorkomende soorten plastic zijn ABS en PBT. ABS heeft mooie felle kleuren en kan vaak goedkoper geproduceerd worden. Maar dit is zeker niet altijd het geval, zie bijvoorbeeld GMK. Door de lage opgave van sets en de custom kleuren loopt de prijs snel op. Bijkomend nadeel van ABS is dat ze snel kunnen shinen door de chemicaliën op je handen. PBT is standaard vaak iets dikker, helemaal bij budgetsets t.o.v. ABS, maar de kleuren worden vaak wat minder fel. PBT kan wel beter tegen chemicaliën waardoor de kans op shine lager is.
De opties worden nog groter als je een custom bord hebt, denk bijvoorbeeld aan: het luben van de stabs en switches wat zorgt voor minder frictie, custom keycaps van GMK/ ePBT/ DMK, de plaat van ander materiaal om het gevoel en geluid te veranderen en kleinere mods zoals het vullen van de case met foam.
We kunnen de toetsenborden opdelen in verschillende categorieën. Deze opdeling is echter louter subjectief en dient enkel ter bevordering van de overzichtelijkheid. Een high-end toetsenbord wordt even vaak gebruikt voor gamen en een game-toetsenbord is niet noodzakelijk kwalitatief inferieur.
Je mag rekenen op ongeveer 200 euro voor een high-end toetsenbord, alles inclusief.
Ook de prijs varieert. Prijzen starten bij ongeveer 100 euro (maar zijn zeker niet de slechtste), maar het kan oplopen tot ongeveer 300 euro met schermpjes en andere features.
Je kan bijvoorbeeld nog steeds de oerdegelijke IBM Model M vinden bij Unicomp. Je moet hier dan wel genoegen nemen met 2KRO (dus 2 toetsen + shift, ctrl, ...) maar je krijgt een zeer robuust toetsenbord met buckling springs en een grote waaier aan mogelijke lay-outs (waaronder het moeilijk te vinden BE Azerty)...
getdigital.de (high end)
keyboardco.com (high end)
gamegear.be (gaming & Filco, zowat enige met azerty layout)
amazon.de
scan.co.uk (heeft gaming met brown switches, wel enkel UK layout, neem contact op met hen voor shipping naar BE/NL)
CM Storm Store
Voor meer custum borden kan je terecht bij:
Keygem
Oblotzky Industries
Eloquentclicks
Candykeys
Delta Key Co
Monacokeys
Splitkb
Keycapsss
Yuzu Keycaps
Of anders
Check dit lijstje voor zo ongeveer alle shops in de wereld voor keyboard spullen.
Welke lay-out wil je (iso/ ansi)?
Wil je met of zonder numpad?
Wil je backlight?
Welke MX Switch stijl prefereer je?
Wat je is je budget?
Wil je macro toetsen?
Doel van het keyboard?
Wat weet je al?
• http://www.overclock.net/t/491752/mechanical-keyboard-guide
• http://www.tomshardware.c...itch-keyboard,2955-6.html
• http://geekhack.org
• http://www.reddit.com/r/MechanicalKeyboards/
• http://www.reddit.com/r/MechanicalKeyboards/wiki/index
• Posters op dit forum zelf
Met dank aan kaluro2, Rendiertje en Wimmerd voor het maken en onderhouden van de vorige startpost, waar deze op verder bouwt.
De TS komt origineel uit 2016 en is voor het laatst bijgewerkt in januari 2023 door @superbok
Wat is een mechanisch toetsenbord?
Het onlangs op de frontpage geposte artikel geeft een erg mooie introductie tot mechanische toetsenborden. En is op dit moment meer up to date als de openingspost: artikel op de frontpageBijna alle toetsenborden die verkocht worden bij een computer hebben ‘rubber domes’ onder hun toetsen. Dit is dezelfde technologie die je terugvindt in afstandsbedieningen. Deze rubber domes zijn gemaakt om zo goedkoop mogelijk gefabriceerd te kunnen worden om zo meer winst te behalen.
Zelfs 'high-end' toetsenborden zijn slachtoffer van deze inferieure technologie, echter is tegenwoordig een mechanisch toetsenbord steeds populairder.
Een mechanisch toetsenbord is een toetsenbord op basis van mechanische ''keyswitches''. Dit betekent dat elke toets een eigen, mechanische ''schakelaar'' heeft die elke aanslag registreert. Deze switches geven een unieke feel aan het toetsenbord, gaan erg lang mee en geven over het algemeen meer typecomfort dan voorgenoemde rubber dome switches. De variant die sterk opkomt is de door Cherry geproduceerde ''Cherry MX switch''. Van deze MX switch zijn er een aantal smaken, ieder met zijn eigen karakter (zie verder). Het is bijgevolg belangrijk stil te staan bij de keuze van het type MX switch.
Naast de MX switches en gewone rubber dome switches bestaan er nog vele andere soorten. Zo heb je ook scissor switches (zitten vaak in platte toetsenborden, laptops, mac toetsenborden), Cherry ML switches, Topre mechanische switch en ga zo maar door. De belangrijkste beschrijven we verder in de thread. Enkele zijn ook te vinden op overclockers.net.
Verder is het ook de moeite waard te vermelden dat mechanische toetsenborden een stuk zwaarder zijn doordat voor elke toets een switch gebruikt wordt.
Voor een overzicht wat er allemaal mogelijk is met een mechanisch toetsenbord geeft deze infographic een goed overzicht:
/f/image/arGCFRBcatzCnf3oBP4jHbTH.png?f=fotoalbum_large)
bron: https://neutrone.com/proj...cal-keyboard-infographic/
:strip_exif()/f/image/I8sJPi72Sk4kxL7esk82HSMB.jpg?f=fotoalbum_large)
Verschillende mount systemen voor een toetsenbord.
Enkele voordelen
Mechanische toetsenborden zijn vooral populair bij gamers enerzijds en typisten anderzijds. Beide groepen houden echter vaak van mechanische toetsenborden omwille van dezelfde redenen.Toetsen niet tot de bodem indrukken
Een eerste voordeel is dat het actuation point (het punt waarop het toetsenbord je aanslag registreert) halverwege de toets ligt. Wanneer je dus (na wat oefening) je toetsen slechts indrukt tot op het actuation point i.p.v. tot op het einde (=''bottomen'') kan je sneller typen of commando's ingeven! Je zal natuurlijk niet plots dubbel zo snel worden maar het is toch mooi meegenomen.Feedback
Gecombineerd met het minder diepe actuation point geven sommige soorten MX toetsen ook tactile feedback (je voelt wanneer je het actuation point bereikt hebt) of zelfs hoorbare feedback. Bij deze laatste hoor je een klik, vandaar dat deze switches dan ook ''clicky'' worden genoemd.Deze technieken kunnen fouten helpen voorkomen en zijn met name interessant in RTS games zoals Starcraft II en het typen van grote hoeveelheden tekst waarbij je zeker moet zijn over het feit of je een toets hebt ingedrukt of niet.
Meer toetsen tegelijk indrukken
#KRO
Sommige toetsenborden kunnen slecht een beperkt aantal toetsen tegelijk registreren. Wanneer je dus te snel bent voor je toetsenbord of bijvoorbeeld tegelijkertijd de toetsen voor bukken, schuin achteruit en springen inhoudt kan dit voor problemen zorgen.Hoeveel toetsen een toetsenbord tegelijk kan registreren wordt ''key rollover'' genoemd. Dit wordt aangegeven als volgt:
getalKRO
bv.
2KRO = 2 toetsen tegelijk
6KRO = 6 toetsen tegelijk
NKRO = geen beperking
Naast dit aantal toetsen kunnen ook nog steeds de modifier keys gebruikt worden: SHIFT, CTRL, ALT, Windows-key. Deze worden dus niet meegerekend.
De meeste mechanische toetsenborden hebben NKRO.
Een leuke test die je kan uitvoeren om te kijken hoe dat bij jouw toetsenbord zit is als volgt: houd zowel je linker als rechter shift ingedrukt en probeer het volgende te typen: THE QUICK BROWN FOX JUMPS OVER THE LAZY DOG. Bij vele (met name USB) toetsenborden komen veel letters niet in beeld, omdat bepaalde letters in combinatie met de twee shift keys niet registreren.
USB kan in principe geen volledige N-Key rollover geven, meestal is dit beperkt tot max. 6 toetsen. Sommige fabrikanten hebben daar op vernuftige wijze een mouw aan gepast maar desondanks blijft PS/2 toch de voorkeur genieten (zie verder).
Soms wordt er ook gesproken over anti-ghosting. Ghosting betekent dat bij het indrukken van een bepaalde combinatie van bijvoorbeeld 3 toetsen, een 4e toets (die je niet ingedrukt hebt) ook wordt geregistreerd. De meeste moderne toetsenborden (ook rubber domes) vangen dit op verschillende manieren op. Je kan hierover meer lezen op Tom's Hardware
Snellere registratie
Een ander voordeel, doch erg marginaal is een kortere key-bouncing tijd. Alle soorten key-switches (ook rubber domes) hebben key-bouncing. Wanneer je op een toets drukt, blijft de switch gedurende een korte tijd aan staan voordat ze weer uit gaat door terug te keren. Dit zou betekenen dat de toets meerdere malen geregistreerd zou worden.Daarom hebben fabrikanten een 'debouncing vertraging' geïmplementeerd. Dit betekent dat zodra je op een toets drukt, de controller een bepaalde tijd wacht voordat hij de toetsaanslag daadwerkelijk registreert.
'Cherry MX' switches hebben een 5ms debouncing tijd, rubber domes hebben langer nodig. De exacte tijd wordt bepaald door de kwaliteit van de rubber domes.
Het voordeel is niet voelbaar maar het toont wel de superieure kwaliteit van de mechanische switch.
Overzicht switches
De eerste en belangrijkste keuze is het type switch. Zoals eerder aangehaald heeft elke switch een uniek karakter en bijgevolg kan niemand in jouw plaats bepalen welke switch het beste is.De switches verschillen grosso modo op 3 fronten:
Hoeveel druk/kracht moet er uitgeoefend worden op de switch om het actuation point te bereiken: dit geeft aan hoe licht of zwaar de toets zal aanvoelen. De hoeveelheid kracht die nodig is wordt uitgedrukt in gram of centinewtons (+- gelijk).
Met name deze eigenschap is erg afhankelijk van persoon tot persoon. Sommigen hebben liever de lichte toets van een MX Red, andere hebben liever de zware MX Black.
Tactile of lineair: een tactile switch heeft een duidelijk punt waarop je voelt dat je het actuation point bereikt hebt. Er is een 'bump' te voelen wanneer je de toets indrukt. Lineair betekent dat je deze hobbel niet hebt maar juist een vloeiend opbouwende druk hebt van begin tot einde.
Tactile switches zijn eerder populair bij typisten en RTS games (zoals Starcraft II) omwille van de duidelijkheid of je geklikt hebt of niet. Lineaire switches zijn doorgaans meer geliefd bij liefhebbers van FPS, Arcade racing etc... omdat deze games eerder vereisen dat een toets gedurende lange tijd ingehouden wordt, dan weer snel heel kort loslaten, dan weer dubbelklikken, enz... .
Ook dit is enkel de algemene richtlijn, je moet zelf aanvoelen wat je het best ligt.
Clicky: sommige tactile switches geven naast de voelbare 'bump' ook een duidelijk hoorbare klik. Sommige mensen houden hiervan, anderen vinden dit storend. Het moet wel gezegd dat alle mechanische toetsenborden nogal lawaaierig zijn indien je veel bottomed. Wanneer je de toetsen dus tot beneden indrukt zal het altijd veel lawaai maken omdat de toets tegen de backplate slaat.
Om dit te voorkomen kan men een o-ring modificatie toepassen (zie verder).
Rubber dome switches

Rubber dome switch animatie. Bron: forum.lowyat.net
Type: Rubber dome
Tactile feedback: Geen
Clicky: Nee
Actuatiekracht: 55g – 60g (wisselend per model)
Actuation point: 4mm tot actuatie (=de bodem)
Deze toetsen komen het vaakst voor in de goedkope toetsenborden. Ze hebben het langst nodig om weer van een aanslag naar boven te komen omdat de rubber dome de kracht levert om de toets omhoog te duwen. Ze gaan niet zo lang mee (1-20 miljoen aanslagen) en de achteruitgang van de toetsen door de tijd is duidelijk te voelen (langzamerhand komen ze langzamer omhoog, meer kracht nodig om in te drukken etc.). In vergelijking met mechanische toetsenborden zijn ze op alle vlak inferieur. Eens men een mechanische toetsenbord gewoon is voelt het typen op een rubber dome zelfs onprettig.
- Goedkoop
- Kwaliteit rubber bepaalt in grote mate kwaliteit bord
- Op alle vlakken inferieur
Scissor switches

Scissor switch animatie. Bron: forum.lowyat.net
Type: Scissor switch
Tactile feedback: Geen
Clicky: Nee
Actuatiekracht: 60g – 65g (wisselend per model)
Toetsbewegingsbaan: 2mm tot actuatie (=bodem)
Deze toetsen worden veel gebruikt in laptops en slim keyboards. Ze zijn dun, goedkoop en gaan langer mee dan gewone rubber domes. Deze toetsen gebruiken nog steeds het principe van een rubber dome, maar de rubber dome drukt de toets niet omhoog, hiervoor zorgt het schaarmechanisme.
Ook de chiclet toetsenborden van Apple en andere laptops zijn op dit principe gebouwd. De actuatiekracht is hoog maar het voelt licht omdat de afstand tot de bottom & actuatie niet heel groot is. Ze hebben minder lang nodig om omhoog te komen na een aanslag en ze typen daarom al een stuk beter dan rubber domes. Omdat het rubber minder belast wordt gaan ze al een stuk langer mee, grofweg tweemaal bij de betere modellen. Toch is ook bij de scissor switches de achteruitgang van het rubber te merken en komen ze niet in de buurt van mechanische toetsenborden.
- Goedkoop
- Gaat 2x zo lang mee als rubber domes, maar komt niet in de buurt van een mechanische switch.
- Niet heel diep
- Kwalitatief tussen mechanisch en rubber dome in
Cherry MX Blue switches

Cherry MX Blue switch animatie. Bron: forum.lowyat.net
Tactile feedback: Ja, duidelijk
Clicky: Ja
Actuatiekracht: 50g (60g piekkracht)
Toetsbewegingsbaan: 2mm tot actuatie, 4mm tot bodem.
Blue switches zijn gebaseerd op de oervader van mechanische toetsenborden: de IBM Model M.
Deze IBM Model M had Buckling Spring switches waardoor ze zeer geliefd was en is bij typisten.
De Blue switches geven net als de Buckling Springs naast duidelijk voelbare feedback ook een hoorbare klik.
Verder ligt het reset point (het punt waar je langs moet om de toets opnieuw te kunnen indrukken) hoog waardoor je je vingers bijna helemaal moet optillen om de toets nog een keer te kunnen aanslaan.
Dit maakt dat de Blue switches hoog staan op het verlanglijstje van typisten en RTS-gamers (zoals Starcraft II professionele spelers). Ze zijn in principe minder geschikt voor FPS enz.. omdat je daar je toets heel vaak even optilt en weer indrukt, zonder ze helemaal terug los te laten.
Opgepast: MX Blue's maken echt heel veel geluid!
- Luid
- Meest tactile & clicky
- Gemiddelde actuatiekracht
- Goed voor SCII en typen
- Minder goed voor FPS, racer, mmo, ..
Cherry MX Brown switches

Cherry MX Brown switch animatie. Bron: forum.lowyat.net
Tactile feedback: Ja, licht
Clicky: Nee
Actuatiekracht: 45g (55g piekkracht)
Toetsbewegingsbaan: 2mm tot actuatie, 4mm tot bodem.
Brown switches bewandelen vooral het pad van de middenweg. Ze combineren een lichte voelbare klik zonder geluid met een lichte aanslag. Bovendien ligt het reset point nagenoeg op het actuation point. Je hoeft dus je toets niet hoog op te tillen.
De Brown geniet hierdoor vaak de voorkeur van mensen die een beetje van alles doen. Je krijgt minder, doch nog steeds merkbaar feedback voor het typen/RTS games en tegelijk zijn FPS, MMO, ... toch iets leuker te spelen op Brown (t.o.v. Blue). Brown wordt gezien als de veilige 'middle ground'.
- Levert nog steeds (lichtere) feedback maar is minder extreem
- Lichte aanslag
- Vaak wat duurder
Cherry MX Black switches

Cherry MX Black switch animatie. Bron: forum.lowyat.net
Tactische feedback: Nee, lineaire switch
Clicky: Nee
Actuatiekracht: 60g (80g piekkracht)
Toetsbewegingsbaan: 2mm tot actuatie, 4mm tot bodem.
Black switches zijn heel anders dan Blue en Brown. Ze hebben geen voelbare noch hoorbare klik, en voelen zwaarder. De kracht die je uitoefent is lineair.
Blacks worden vaak gebruikt in toetsenborden voor gamers omdat ze met name goed zijn voor actievolle games waar je snel en veel toetsen volledig indrukt en snel weer loslaat.
- Ideaal voor FPS, MMO, ...
- Combinatie van zwaar en het ontbreken van feedback maakt de Black op papier minder geschikt voor typen
Cherry MX Red switches

Cherry MX Red switch animatie. Bron: forum.lowyat.net
Tactische feedback: Nee, lineaire switch
Clicky: Nee
Actuatiekracht: 45g (55g piekkracht)
Toetsbewegingsbaan: 2mm tot actuatie, 4mm tot bodem.
Red switches zijn kort gezegd black switches die lichter typen. Bijgevolg vind je ze tegenwoordig ook vaak terug in gaming toetsenborden.
Of je de lichtere of zwaardere aanslag verkiest is een kwestie van persoonlijke voorkeur.
- Ideaal voor FPS, MMO, ...
- Licht of zwaar is een kwestie van smaak
Cherry MX Clear switches

Cherry MX Clear switch animatie. Bron: forum.lowyat.net
Tactische feedback: Ja, zeer duidelijk (duidelijker dan Blue)
Clicky: Nee
Actuatiekracht: 55g (100g piekkracht)
Toetsbewegingsbaan: 2mm tot actuatie, 4mm tot bodem.
Clear switches zijn zeer moeilijk te vinden maar af en toe kan je een toetsenbord vinden met Clears.
Ze zijn zwaarder dan de meeste andere switches en hebben een grotere tactiele knobbel. Hierdoor is het zeer duidelijk wanneer de toets aangeslagen is, maar is het tegelijkertijd makkelijker om rond het actuatiepunt te blijven hangen. Iets wat handig kan zijn bij sommige games en na gewenning de switch een stuk stiller kan maken.
Doordat de toetsaanslag vrij zwaar is, kunnen ze voor sommige mensen vermoeiend zijn bij langdurig gebruik. Om deze reden wordt deze switch dan ook vaak afgeraden als eerste mechanische keyboard.
MX Clears zijn erg prettig voor mensen die MX Brown te licht vinden en MX Blue te veel geluid vinden maken.
Lay-out
Niet alle toetsenborden zijn hetzelfde. De twee meest voorkomende layouts zijn ISO en ANSI. Waarbij ISO een grote verticale enter heeft en een korte linker shit, terwijl ANSI een lange horizontale enter en rechter shift heeft. Beide layouts hebben vervolgens weer een aparte indelingen voor de letters en symbolen. Over het algemeen wordt in Nederland gebruik gemaakt van de USA-ANSI layout. Een paar merken zoals Logitech en Apple gebruiken ISO in Nederland. QWERTY is wel bij beide het meest voorkomend, maar ook hier zijn andere indelingen voor, zoals AZERTY of QWERTZ.Niet alleen de indeling van ISO of ANSI beïnvloedt hoe het toetsenbord er uit ziet. Tegenwoordig zie je steeds vaker een minder breed toetsenbord die een gedeelte “mist”. Hierdoor krijg je meer ruimte voor je muis zonder dat het ten koste gaat van de positie van het toetsenbord. Het standaard formaat is 108-keys. Van groot naar klein heb je dan nog 1800, het populaire TKL wat het numpad weghaalt, 75% haalt de functie keys weg (maar behoudt de F-row en pijltjes), 65% verwijderd de F-row, 60% haalt de pijltjes weg. Als laatste heb je nog verschillende vormen van 40% toetsenborden, deze zijn er in verschillende vormen maar zijn nog smaller dan een 60% toetsenbord en missen vaak ook de numerieke rij en een gedeelte van de speciale symbolen. Wanneer toetsen fysiek worden verwijderd, zijn deze wel te vinden onder een laag, zodat je ze wel kan blijven bereiken.
Verder heb je nog keuze tussen een staggered of ortho layout. Bij staggered zitten de toetsen schuin onder elkaar, terwijl ze bij ortho recht onder elkaar liggen. Ook kan je nog een alice lay out nemen waarbij het alpharieke gedeelte licht gebogen is vanaf het midden wat helpt met de ergonomie van de polsen.
Keycaps
Bovenop de switch komt de keycap en die zijn er in verschillende vormen en maten. De meest voorkomende vorm/ profiel is cherry. De hoogte hiervan is redelijk normaal en lopen van buiten af naar het midden. Andere profielen zoals SA, OEM, XDA etc. hebben allemaal unieke eigenschappen wat zorgt voor een andere ervaring. Een klein overzicht met de verschillende profielen is hier te vinden.Het materiaal gebruik beïnvloed het toetsenbord ook nog erg met elk z'n eigen voor- en nadelen. Meest voorkomende soorten plastic zijn ABS en PBT. ABS heeft mooie felle kleuren en kan vaak goedkoper geproduceerd worden. Maar dit is zeker niet altijd het geval, zie bijvoorbeeld GMK. Door de lage opgave van sets en de custom kleuren loopt de prijs snel op. Bijkomend nadeel van ABS is dat ze snel kunnen shinen door de chemicaliën op je handen. PBT is standaard vaak iets dikker, helemaal bij budgetsets t.o.v. ABS, maar de kleuren worden vaak wat minder fel. PBT kan wel beter tegen chemicaliën waardoor de kans op shine lager is.
Customization
Je toetsenbord kan je op verschillende manier customizen. Met een hotswap pcb kan je de switches wijzigen, de keycaps kan je wijzigen naar een design wat past bij jouw wensen of zoiets als O-rings. Deze rubberen ring plaats je onder keycap en dempt een groot deel van het geluid afhankelijk van de dikte en type.De opties worden nog groter als je een custom bord hebt, denk bijvoorbeeld aan: het luben van de stabs en switches wat zorgt voor minder frictie, custom keycaps van GMK/ ePBT/ DMK, de plaat van ander materiaal om het gevoel en geluid te veranderen en kleinere mods zoals het vullen van de case met foam.
Overzicht toetsenborden
Na al deze technische informatie kunnen we eindelijk overgaan naar de toetsenborden zelf.We kunnen de toetsenborden opdelen in verschillende categorieën. Deze opdeling is echter louter subjectief en dient enkel ter bevordering van de overzichtelijkheid. Een high-end toetsenbord wordt even vaak gebruikt voor gamen en een game-toetsenbord is niet noodzakelijk kwalitatief inferieur.
High-end
Er zijn verschillende high end merken met mooie borden, zoals Leopold, Das, Ducky en WASD. Deze toetsenbord worden vooral gekenmerkt door hun superieure kwaliteit en bijhorend exuberant prijskaartje. Meestal zijn dit rechttoe rechtaan toetsenborden met weinig of geen ledjes, slingers, toeters en bellen.Je mag rekenen op ongeveer 200 euro voor een high-end toetsenbord, alles inclusief.
Gaming
Als we spreken over gaming toetsenborden, moet je vooral denken aan merken zoals Razer, Logitech, Corsair, Cooler Master, Zowie en Thermaltake. Deze toetsenborden hebben in bepaalde mate meer ledjes, functie toetsen, macro geheugens etc... De een al wat meer dan de andere. Sommige zijn van goede kwaliteit, andere minder.Ook de prijs varieert. Prijzen starten bij ongeveer 100 euro (maar zijn zeker niet de slechtste), maar het kan oplopen tot ongeveer 300 euro met schermpjes en andere features.
Old Skool
Naast al het Cherry MX geweld zijn er nog steeds fabrikanten die uitgaan van het motto: 'If it ain't broken, don't fix it!'.Je kan bijvoorbeeld nog steeds de oerdegelijke IBM Model M vinden bij Unicomp. Je moet hier dan wel genoegen nemen met 2KRO (dus 2 toetsen + shift, ctrl, ...) maar je krijgt een zeer robuust toetsenbord met buckling springs en een grote waaier aan mogelijke lay-outs (waaronder het moeilijk te vinden BE Azerty)...
Mechanische toetsenborden kopen
Heel wat toetsenborden zijn te vinden via Pricewatch. Vooral uit de gaming reeksen zal je ze vinden in EU computerwinkels. Het gaat hier dan meestal over lineaire switches (black of red). We zetten hier dus toch enkele gekende webshops op een rijtjeBinnen de EU
Bij deze winkels betaal je enkel het toetsenbord en verzendkosten:getdigital.de (high end)
keyboardco.com (high end)
gamegear.be (gaming & Filco, zowat enige met azerty layout)
amazon.de
scan.co.uk (heeft gaming met brown switches, wel enkel UK layout, neem contact op met hen voor shipping naar BE/NL)
CM Storm Store
Voor meer custum borden kan je terecht bij:
Keygem
Oblotzky Industries
Eloquentclicks
Candykeys
Delta Key Co
Monacokeys
Splitkb
Keycapsss
Yuzu Keycaps
Of anders
Importeren
Natuurlijk kan je ook spullen kopen buiten de EU, maar houdt rekening met extra importkosten van 21% over het hele bedrag, inclusief verzendkosten. Ook dan de koerier nog extra kosten in rekening brengen voor het aanbieden van het pakket bij de douane.Check dit lijstje voor zo ongeveer alle shops in de wereld voor keyboard spullen.
Toch nog info nodig?
Hopelijk heb je nu al wat informatie om aan je zoektocht te beginnen. Het is natuurlijk nog steeds toegestaan wat hulp te vragen bij de keuze van je toetsenbord. We lezen dan wel graag volgende input:Welke lay-out wil je (iso/ ansi)?
Wil je met of zonder numpad?
Wil je backlight?
Welke MX Switch stijl prefereer je?
Wat je is je budget?
Wil je macro toetsen?
Doel van het keyboard?
Wat weet je al?
Links en bronnen
Wie wat wil bijdragen tot dit topic is meer dan welkom. Laat maar wat weten via DM of gewoon in het forum zelf!• http://www.overclock.net/t/491752/mechanical-keyboard-guide
• http://www.tomshardware.c...itch-keyboard,2955-6.html
• http://geekhack.org
• http://www.reddit.com/r/MechanicalKeyboards/
• http://www.reddit.com/r/MechanicalKeyboards/wiki/index
• Posters op dit forum zelf
[ Voor 31% gewijzigd door superbok op 21-11-2024 08:45 ]
Een optimist is een slecht geïnformeerde pessimist...