Acties:
 • +11Henk 'm!

 • BillSpaarbank
 • Registratie: Januari 2005
 • Niet online
Mede-auteurs:
 • Natsu
 • Registratie: Juni 2010
 • Laatst online: 22-04 14:21

Natsu

 • superbok
 • Registratie: September 2012
 • Laatst online: 15:00

superbok

Vooraf: Als je een suggestie hebt voor een wijziging in de TS, stuur die door naar mij s.v.p. BillSpaarbank of naar Natsu.
Met dank aan kaluro2, Rendiertje en Wimmerd voor het maken en onderhouden van de vorige startpost, waar deze op verder bouwt.

De TS komt origineel uit 2016 en is voor het laatst bijgewerkt in januari 2023 door @superbok

Wat is een mechanisch toetsenbord?

Het onlangs op de frontpage geposte artikel geeft een erg mooie introductie tot mechanische toetsenborden. En is op dit moment meer up to date als de openingspost: artikel op de frontpage

Bijna alle toetsenborden die verkocht worden bij een computer hebben ‘rubber domes’ onder hun toetsen. Dit is dezelfde technologie die je terugvindt in afstandsbedieningen. Deze rubber domes zijn gemaakt om zo goedkoop mogelijk gefabriceerd te kunnen worden om zo meer winst te behalen.

Zelfs 'high-end' toetsenborden zijn slachtoffer van deze inferieure technologie, echter is tegenwoordig een mechanisch toetsenbord steeds populairder.

Een mechanisch toetsenbord is een toetsenbord op basis van mechanische ''keyswitches''. Dit betekent dat elke toets een eigen, mechanische ''schakelaar'' heeft die elke aanslag registreert. Deze switches geven een unieke feel aan het toetsenbord, gaan erg lang mee en geven over het algemeen meer typecomfort dan voorgenoemde rubber dome switches. De variant die sterk opkomt is de door Cherry geproduceerde ''Cherry MX switch''. Van deze MX switch zijn er een aantal smaken, ieder met zijn eigen karakter (zie verder). Het is bijgevolg belangrijk stil te staan bij de keuze van het type MX switch.

Naast de MX switches en gewone rubber dome switches bestaan er nog vele andere soorten. Zo heb je ook scissor switches (zitten vaak in platte toetsenborden, laptops, mac toetsenborden), Cherry ML switches, Topre mechanische switch en ga zo maar door. De belangrijkste beschrijven we verder in de thread. Enkele zijn ook te vinden op overclockers.net.

Verder is het ook de moeite waard te vermelden dat mechanische toetsenborden een stuk zwaarder zijn doordat voor elke toets een switch gebruikt wordt.

Voor een overzicht wat er allemaal mogelijk is met een mechanisch toetsenbord geeft deze infographic een goed overzicht:
bron: https://neutrone.com/proj...cal-keyboard-infographic/


Verschillende mount systemen voor een toetsenbord.

Enkele voordelen

Mechanische toetsenborden zijn vooral populair bij gamers enerzijds en typisten anderzijds. Beide groepen houden echter vaak van mechanische toetsenborden omwille van dezelfde redenen.
Toetsen niet tot de bodem indrukken
Een eerste voordeel is dat het actuation point (het punt waarop het toetsenbord je aanslag registreert) halverwege de toets ligt. Wanneer je dus (na wat oefening) je toetsen slechts indrukt tot op het actuation point i.p.v. tot op het einde (=''bottomen'') kan je sneller typen of commando's ingeven! Je zal natuurlijk niet plots dubbel zo snel worden maar het is toch mooi meegenomen.
Feedback
Gecombineerd met het minder diepe actuation point geven sommige soorten MX toetsen ook tactile feedback (je voelt wanneer je het actuation point bereikt hebt) of zelfs hoorbare feedback. Bij deze laatste hoor je een klik, vandaar dat deze switches dan ook ''clicky'' worden genoemd.
Deze technieken kunnen fouten helpen voorkomen en zijn met name interessant in RTS games zoals Starcraft II en het typen van grote hoeveelheden tekst waarbij je zeker moet zijn over het feit of je een toets hebt ingedrukt of niet.
Meer toetsen tegelijk indrukken
#KRO
Sommige toetsenborden kunnen slecht een beperkt aantal toetsen tegelijk registreren. Wanneer je dus te snel bent voor je toetsenbord of bijvoorbeeld tegelijkertijd de toetsen voor bukken, schuin achteruit en springen inhoudt kan dit voor problemen zorgen.

Hoeveel toetsen een toetsenbord tegelijk kan registreren wordt ''key rollover'' genoemd. Dit wordt aangegeven als volgt:

getalKRO

bv.
2KRO = 2 toetsen tegelijk
6KRO = 6 toetsen tegelijk
NKRO = geen beperking

Naast dit aantal toetsen kunnen ook nog steeds de modifier keys gebruikt worden: SHIFT, CTRL, ALT, Windows-key. Deze worden dus niet meegerekend.

De meeste mechanische toetsenborden hebben NKRO.

Een leuke test die je kan uitvoeren om te kijken hoe dat bij jouw toetsenbord zit is als volgt: houd zowel je linker als rechter shift ingedrukt en probeer het volgende te typen: THE QUICK BROWN FOX JUMPS OVER THE LAZY DOG. Bij vele (met name USB) toetsenborden komen veel letters niet in beeld, omdat bepaalde letters in combinatie met de twee shift keys niet registreren.

USB kan in principe geen volledige N-Key rollover geven, meestal is dit beperkt tot max. 6 toetsen. Sommige fabrikanten hebben daar op vernuftige wijze een mouw aan gepast maar desondanks blijft PS/2 toch de voorkeur genieten (zie verder).

Soms wordt er ook gesproken over anti-ghosting. Ghosting betekent dat bij het indrukken van een bepaalde combinatie van bijvoorbeeld 3 toetsen, een 4e toets (die je niet ingedrukt hebt) ook wordt geregistreerd. De meeste moderne toetsenborden (ook rubber domes) vangen dit op verschillende manieren op. Je kan hierover meer lezen op Tom's Hardware
Snellere registratie
Een ander voordeel, doch erg marginaal is een kortere key-bouncing tijd. Alle soorten key-switches (ook rubber domes) hebben key-bouncing. Wanneer je op een toets drukt, blijft de switch gedurende een korte tijd aan staan voordat ze weer uit gaat door terug te keren. Dit zou betekenen dat de toets meerdere malen geregistreerd zou worden.

Daarom hebben fabrikanten een 'debouncing vertraging' geïmplementeerd. Dit betekent dat zodra je op een toets drukt, de controller een bepaalde tijd wacht voordat hij de toetsaanslag daadwerkelijk registreert.

'Cherry MX' switches hebben een 5ms debouncing tijd, rubber domes hebben langer nodig. De exacte tijd wordt bepaald door de kwaliteit van de rubber domes.
Het voordeel is niet voelbaar maar het toont wel de superieure kwaliteit van de mechanische switch.

Overzicht switches

De eerste en belangrijkste keuze is het type switch. Zoals eerder aangehaald heeft elke switch een uniek karakter en bijgevolg kan niemand in jouw plaats bepalen welke switch het beste is.

De switches verschillen grosso modo op 3 fronten:

Hoeveel druk/kracht moet er uitgeoefend worden op de switch om het actuation point te bereiken: dit geeft aan hoe licht of zwaar de toets zal aanvoelen. De hoeveelheid kracht die nodig is wordt uitgedrukt in gram of centinewtons (+- gelijk).
Met name deze eigenschap is erg afhankelijk van persoon tot persoon. Sommigen hebben liever de lichte toets van een MX Red, andere hebben liever de zware MX Black.

Tactile of lineair: een tactile switch heeft een duidelijk punt waarop je voelt dat je het actuation point bereikt hebt. Er is een 'bump' te voelen wanneer je de toets indrukt. Lineair betekent dat je deze hobbel niet hebt maar juist een vloeiend opbouwende druk hebt van begin tot einde.
Tactile switches zijn eerder populair bij typisten en RTS games (zoals Starcraft II) omwille van de duidelijkheid of je geklikt hebt of niet. Lineaire switches zijn doorgaans meer geliefd bij liefhebbers van FPS, Arcade racing etc... omdat deze games eerder vereisen dat een toets gedurende lange tijd ingehouden wordt, dan weer snel heel kort loslaten, dan weer dubbelklikken, enz... .
Ook dit is enkel de algemene richtlijn, je moet zelf aanvoelen wat je het best ligt.

Clicky: sommige tactile switches geven naast de voelbare 'bump' ook een duidelijk hoorbare klik. Sommige mensen houden hiervan, anderen vinden dit storend. Het moet wel gezegd dat alle mechanische toetsenborden nogal lawaaierig zijn indien je veel bottomed. Wanneer je de toetsen dus tot beneden indrukt zal het altijd veel lawaai maken omdat de toets tegen de backplate slaat.
Om dit te voorkomen kan men een o-ring modificatie toepassen (zie verder).

Rubber dome switches

Rubber dome switch animatie. Bron: forum.lowyat.net

Type: Rubber dome
Tactile feedback: Geen
Clicky: Nee
Actuatiekracht: 55g – 60g (wisselend per model)
Actuation point: 4mm tot actuatie (=de bodem)

Deze toetsen komen het vaakst voor in de goedkope toetsenborden. Ze hebben het langst nodig om weer van een aanslag naar boven te komen omdat de rubber dome de kracht levert om de toets omhoog te duwen. Ze gaan niet zo lang mee (1-20 miljoen aanslagen) en de achteruitgang van de toetsen door de tijd is duidelijk te voelen (langzamerhand komen ze langzamer omhoog, meer kracht nodig om in te drukken etc.). In vergelijking met mechanische toetsenborden zijn ze op alle vlak inferieur. Eens men een mechanische toetsenbord gewoon is voelt het typen op een rubber dome zelfs onprettig.

- Goedkoop
- Kwaliteit rubber bepaalt in grote mate kwaliteit bord
- Op alle vlakken inferieur
Scissor switches

Scissor switch animatie. Bron: forum.lowyat.net

Type: Scissor switch
Tactile feedback: Geen
Clicky: Nee
Actuatiekracht: 60g – 65g (wisselend per model)
Toetsbewegingsbaan: 2mm tot actuatie (=bodem)

Deze toetsen worden veel gebruikt in laptops en slim keyboards. Ze zijn dun, goedkoop en gaan langer mee dan gewone rubber domes. Deze toetsen gebruiken nog steeds het principe van een rubber dome, maar de rubber dome drukt de toets niet omhoog, hiervoor zorgt het schaarmechanisme.

Ook de chiclet toetsenborden van Apple en andere laptops zijn op dit principe gebouwd. De actuatiekracht is hoog maar het voelt licht omdat de afstand tot de bottom & actuatie niet heel groot is. Ze hebben minder lang nodig om omhoog te komen na een aanslag en ze typen daarom al een stuk beter dan rubber domes. Omdat het rubber minder belast wordt gaan ze al een stuk langer mee, grofweg tweemaal bij de betere modellen. Toch is ook bij de scissor switches de achteruitgang van het rubber te merken en komen ze niet in de buurt van mechanische toetsenborden.

- Goedkoop
- Gaat 2x zo lang mee als rubber domes, maar komt niet in de buurt van een mechanische switch.
- Niet heel diep
- Kwalitatief tussen mechanisch en rubber dome in
Cherry MX Blue switches

Cherry MX Blue switch animatie. Bron: forum.lowyat.net

Tactile feedback: Ja, duidelijk
Clicky: Ja
Actuatiekracht: 50g (60g piekkracht)
Toetsbewegingsbaan: 2mm tot actuatie, 4mm tot bodem.

Blue switches zijn gebaseerd op de oervader van mechanische toetsenborden: de IBM Model M.
Deze IBM Model M had Buckling Spring switches waardoor ze zeer geliefd was en is bij typisten.
De Blue switches geven net als de Buckling Springs naast duidelijk voelbare feedback ook een hoorbare klik.

Verder ligt het reset point (het punt waar je langs moet om de toets opnieuw te kunnen indrukken) hoog waardoor je je vingers bijna helemaal moet optillen om de toets nog een keer te kunnen aanslaan.

Dit maakt dat de Blue switches hoog staan op het verlanglijstje van typisten en RTS-gamers (zoals Starcraft II professionele spelers). Ze zijn in principe minder geschikt voor FPS enz.. omdat je daar je toets heel vaak even optilt en weer indrukt, zonder ze helemaal terug los te laten.

Opgepast: MX Blue's maken echt heel veel geluid!

- Luid
- Meest tactile & clicky
- Gemiddelde actuatiekracht

- Goed voor SCII en typen
- Minder goed voor FPS, racer, mmo, ..
Cherry MX Brown switches

Cherry MX Brown switch animatie. Bron: forum.lowyat.net

Tactile feedback: Ja, licht
Clicky: Nee
Actuatiekracht: 45g (55g piekkracht)
Toetsbewegingsbaan: 2mm tot actuatie, 4mm tot bodem.

Brown switches bewandelen vooral het pad van de middenweg. Ze combineren een lichte voelbare klik zonder geluid met een lichte aanslag. Bovendien ligt het reset point nagenoeg op het actuation point. Je hoeft dus je toets niet hoog op te tillen.

De Brown geniet hierdoor vaak de voorkeur van mensen die een beetje van alles doen. Je krijgt minder, doch nog steeds merkbaar feedback voor het typen/RTS games en tegelijk zijn FPS, MMO, ... toch iets leuker te spelen op Brown (t.o.v. Blue). Brown wordt gezien als de veilige 'middle ground'.

- Levert nog steeds (lichtere) feedback maar is minder extreem
- Lichte aanslag
- Vaak wat duurder
Cherry MX Black switches

Cherry MX Black switch animatie. Bron: forum.lowyat.net

Tactische feedback: Nee, lineaire switch
Clicky: Nee
Actuatiekracht: 60g (80g piekkracht)
Toetsbewegingsbaan: 2mm tot actuatie, 4mm tot bodem.

Black switches zijn heel anders dan Blue en Brown. Ze hebben geen voelbare noch hoorbare klik, en voelen zwaarder. De kracht die je uitoefent is lineair.

Blacks worden vaak gebruikt in toetsenborden voor gamers omdat ze met name goed zijn voor actievolle games waar je snel en veel toetsen volledig indrukt en snel weer loslaat.

- Ideaal voor FPS, MMO, ...
- Combinatie van zwaar en het ontbreken van feedback maakt de Black op papier minder geschikt voor typen
Cherry MX Red switches

Cherry MX Red switch animatie. Bron: forum.lowyat.net

Tactische feedback: Nee, lineaire switch
Clicky: Nee
Actuatiekracht: 45g (55g piekkracht)
Toetsbewegingsbaan: 2mm tot actuatie, 4mm tot bodem.

Red switches zijn kort gezegd black switches die lichter typen. Bijgevolg vind je ze tegenwoordig ook vaak terug in gaming toetsenborden.

Of je de lichtere of zwaardere aanslag verkiest is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

- Ideaal voor FPS, MMO, ...
- Licht of zwaar is een kwestie van smaak
Cherry MX Clear switches

Cherry MX Clear switch animatie. Bron: forum.lowyat.net

Tactische feedback: Ja, zeer duidelijk (duidelijker dan Blue)
Clicky: Nee
Actuatiekracht: 55g (100g piekkracht)
Toetsbewegingsbaan: 2mm tot actuatie, 4mm tot bodem.

Clear switches zijn zeer moeilijk te vinden maar af en toe kan je een toetsenbord vinden met Clears.

Ze zijn zwaarder dan de meeste andere switches en hebben een grotere tactiele knobbel. Hierdoor is het zeer duidelijk wanneer de toets aangeslagen is, maar is het tegelijkertijd makkelijker om rond het actuatiepunt te blijven hangen. Iets wat handig kan zijn bij sommige games en na gewenning de switch een stuk stiller kan maken.
Doordat de toetsaanslag vrij zwaar is, kunnen ze voor sommige mensen vermoeiend zijn bij langdurig gebruik. Om deze reden wordt deze switch dan ook vaak afgeraden als eerste mechanische keyboard.
MX Clears zijn erg prettig voor mensen die MX Brown te licht vinden en MX Blue te veel geluid vinden maken.

Lay-out

Niet alle toetsenborden zijn hetzelfde. De twee meest voorkomende layouts zijn ISO en ANSI. Waarbij ISO een grote verticale enter heeft en een korte linker shit, terwijl ANSI een lange horizontale enter en rechter shift heeft. Beide layouts hebben vervolgens weer een aparte indelingen voor de letters en symbolen. Over het algemeen wordt in Nederland gebruik gemaakt van de USA-ANSI layout. Een paar merken zoals Logitech en Apple gebruiken ISO in Nederland. QWERTY is wel bij beide het meest voorkomend, maar ook hier zijn andere indelingen voor, zoals AZERTY of QWERTZ.

Niet alleen de indeling van ISO of ANSI beïnvloedt hoe het toetsenbord er uit ziet. Tegenwoordig zie je steeds vaker een minder breed toetsenbord die een gedeelte “mist”. Hierdoor krijg je meer ruimte voor je muis zonder dat het ten koste gaat van de positie van het toetsenbord. Het standaard formaat is 108-keys. Van groot naar klein heb je dan nog 1800, het populaire TKL wat het numpad weghaalt, 75% haalt de functie keys weg (maar behoudt de F-row en pijltjes), 65% verwijderd de F-row, 60% haalt de pijltjes weg. Als laatste heb je nog verschillende vormen van 40% toetsenborden, deze zijn er in verschillende vormen maar zijn nog smaller dan een 60% toetsenbord en missen vaak ook de numerieke rij en een gedeelte van de speciale symbolen. Wanneer toetsen fysiek worden verwijderd, zijn deze wel te vinden onder een laag, zodat je ze wel kan blijven bereiken.

Verder heb je nog keuze tussen een staggered of ortho layout. Bij staggered zitten de toetsen schuin onder elkaar, terwijl ze bij ortho recht onder elkaar liggen. Ook kan je nog een alice lay out nemen waarbij het alpharieke gedeelte licht gebogen is vanaf het midden wat helpt met de ergonomie van de polsen.

Keycaps

Bovenop de switch komt de keycap en die zijn er in verschillende vormen en maten. De meest voorkomende vorm/ profiel is cherry. De hoogte hiervan is redelijk normaal en lopen van buiten af naar het midden. Andere profielen zoals SA, OEM, XDA etc. hebben allemaal unieke eigenschappen wat zorgt voor een andere ervaring. Een klein overzicht met de verschillende profielen is hier te vinden.

Het materiaal gebruik beïnvloed het toetsenbord ook nog erg met elk z'n eigen voor- en nadelen. Meest voorkomende soorten plastic zijn ABS en PBT. ABS heeft mooie felle kleuren en kan vaak goedkoper geproduceerd worden. Maar dit is zeker niet altijd het geval, zie bijvoorbeeld GMK. Door de lage opgave van sets en de custom kleuren loopt de prijs snel op. Bijkomend nadeel van ABS is dat ze snel kunnen shinen door de chemicaliën op je handen. PBT is standaard vaak iets dikker, helemaal bij budgetsets t.o.v. ABS, maar de kleuren worden vaak wat minder fel. PBT kan wel beter tegen chemicaliën waardoor de kans op shine lager is.

Customization

Je toetsenbord kan je op verschillende manier customizen. Met een hotswap pcb kan je de switches wijzigen, de keycaps kan je wijzigen naar een design wat past bij jouw wensen of zoiets als O-rings. Deze rubberen ring plaats je onder keycap en dempt een groot deel van het geluid afhankelijk van de dikte en type.

De opties worden nog groter als je een custom bord hebt, denk bijvoorbeeld aan: het luben van de stabs en switches wat zorgt voor minder frictie, custom keycaps van GMK/ ePBT/ DMK, de plaat van ander materiaal om het gevoel en geluid te veranderen en kleinere mods zoals het vullen van de case met foam.

Overzicht toetsenborden

Na al deze technische informatie kunnen we eindelijk overgaan naar de toetsenborden zelf.

We kunnen de toetsenborden opdelen in verschillende categorieën. Deze opdeling is echter louter subjectief en dient enkel ter bevordering van de overzichtelijkheid. Een high-end toetsenbord wordt even vaak gebruikt voor gamen en een game-toetsenbord is niet noodzakelijk kwalitatief inferieur.
High-end
Er zijn verschillende high end merken met mooie borden, zoals Leopold, Das, Ducky en WASD. Deze toetsenbord worden vooral gekenmerkt door hun superieure kwaliteit en bijhorend exuberant prijskaartje. Meestal zijn dit rechttoe rechtaan toetsenborden met weinig of geen ledjes, slingers, toeters en bellen.

Je mag rekenen op ongeveer 200 euro voor een high-end toetsenbord, alles inclusief.
Gaming
Als we spreken over gaming toetsenborden, moet je vooral denken aan merken zoals Razer, Logitech, Corsair, Cooler Master, Zowie en Thermaltake. Deze toetsenborden hebben in bepaalde mate meer ledjes, functie toetsen, macro geheugens etc... De een al wat meer dan de andere. Sommige zijn van goede kwaliteit, andere minder.

Ook de prijs varieert. Prijzen starten bij ongeveer 100 euro (maar zijn zeker niet de slechtste), maar het kan oplopen tot ongeveer 300 euro met schermpjes en andere features.
Old Skool
Naast al het Cherry MX geweld zijn er nog steeds fabrikanten die uitgaan van het motto: 'If it ain't broken, don't fix it!'.
Je kan bijvoorbeeld nog steeds de oerdegelijke IBM Model M vinden bij Unicomp. Je moet hier dan wel genoegen nemen met 2KRO (dus 2 toetsen + shift, ctrl, ...) maar je krijgt een zeer robuust toetsenbord met buckling springs en een grote waaier aan mogelijke lay-outs (waaronder het moeilijk te vinden BE Azerty)...

Mechanische toetsenborden kopen

Heel wat toetsenborden zijn te vinden via Pricewatch. Vooral uit de gaming reeksen zal je ze vinden in EU computerwinkels. Het gaat hier dan meestal over lineaire switches (black of red). We zetten hier dus toch enkele gekende webshops op een rijtje
Binnen de EU
Bij deze winkels betaal je enkel het toetsenbord en verzendkosten:

getdigital.de (high end)
keyboardco.com (high end)
gamegear.be (gaming & Filco, zowat enige met azerty layout)
amazon.de
scan.co.uk (heeft gaming met brown switches, wel enkel UK layout, neem contact op met hen voor shipping naar BE/NL)
CM Storm Store

Voor meer custum borden kan je terecht bij:
mykeyboard.eu
keygem.
oblotzky industries
eloquentclicks
candykeys
splitkb
keycapsss
Of anders
Importeren
Natuurlijk kan je ook spullen kopen buiten de EU, maar houdt rekening met extra importkosten van 21% over het hele bedrag, inclusief verzendkosten. Ook dan de koerier nog extra kosten in rekening brengen voor het aanbieden van het pakket bij de douane.
Check dit lijstje voor zo ongeveer alle shops in de wereld voor keyboard spullen.

Toch nog info nodig?

Hopelijk heb je nu al wat informatie om aan je zoektocht te beginnen. Het is natuurlijk nog steeds toegestaan wat hulp te vragen bij de keuze van je toetsenbord. We lezen dan wel graag volgende input:

Welke lay-out wil je?
Wil je met of zonder numpad?
Wil je backlight?
Welke MX Switch stijl prefereer je?
Wat je is je budget?
Wil je macro toetsen?
Doel van het keyboard?
Wat weet je al?

Links en bronnen

Wie wat wil bijdragen tot dit topic is meer dan welkom. Laat maar wat weten via DM of gewoon in het forum zelf!
http://www.overclock.net/t/491752/mechanical-keyboard-guide
http://www.tomshardware.c...itch-keyboard,2955-6.html
http://geekhack.org
http://www.reddit.com/r/MechanicalKeyboards/
http://www.reddit.com/r/MechanicalKeyboards/wiki/index
• Posters op dit forum zelf

[Voor 31% gewijzigd door superbok op 27-05-2023 14:46]

Een optimist is een slecht geïnformeerde pessimist...


 • WCA
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 11:26
Deeltje 2 alweer, ik haak aan :)

Share and Enjoy!


 • Raven
 • Registratie: November 2004
 • Niet online

Raven

Marion Raven fan

offtopic:
Waarom staat er nog steeds een dooie link in de startpost? Blijkbaar is DM'en naar auteur en melden in topic niet voldoende |:( (Maanden geleden gedaan...)

http://www.wasdkeyboards.com/resources/keyboard-layouts

edit: De link achter "zoals msikma hier deed" is ook dood.

[Voor 17% gewijzigd door Raven op 13-04-2016 15:25]

After the first glass you see things as you wish they were. After the second you see things as they are not. Finally you see things as they really are, and that is the most horrible thing in the world...

Oscar Wilde


 • chaoscontrol
 • Registratie: Juli 2005
 • Laatst online: 14:28
Raven schreef op woensdag 13 april 2016 @ 15:17:
offtopic:
Waarom staat er nog steeds een dooie link in de startpost? Blijkbaar is DM'en naar auteur en melden in topic niet voldoende |:( (Maanden geleden gedaan...)

http://www.wasdkeyboards.com/resources/keyboard-layouts

edit: De link achter "zoals msikma hier deed" is ook dood.
Jammer inderdaad. Misschien kun je mede-auteur worden in dit deel? Zou fijn zijn als iemand het ook echt is die er ook af en toe naar wil kijken. :)

Inventaris - Koop mijn meuk!


 • MegaTronics
 • Registratie: Januari 2004
 • Laatst online: 03-12-2021

MegaTronics

Chef WiFi Kabels

Nog steeds erg tevreden met mijn beide mechanische toetsenborden. Thuis de QPAD MK-85 red en op mijn werk de Das Keyboard II brown.

Vroeger, toen de Batavieren nog met zijn vijven waren.


 • Tektoon
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 15:51

Tektoon

<GoT>qpunk#2623

Ik lees ook weer graag mee in het nieuwe deel. Wat mij betreft een van de meest eigenaardige topics op GoT. Ik moet helemaal geen toetsenbord maar ik wil er wel een. Al heel lang. En dan kom ik hier en dat klik ik op jullie linkjes en zit ik weer op massdrop en denk ik: zal ik het doen? Maar dan stel ik het weer uit. Wat een Tantalos kwelling. We gaan vrolijk door. 8)7 :)

Als je iets waagt, verlies je tijdelijk je houvast. Als je niets waagt, verlies je jezelf. (Kierkegaard)


 • Reaver
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 23-05 23:57
Deze week mijn Logitech G810 binnen gekregen van een collega die hem heeft meegenomen uit Amerika, uiteindelijk 160 euro ervoor overgemaakt aan mijn collega, toch zo'n 25 euro goedkoper t.o.v. hier in Europa :)

 • R3m3d7
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 14:22
Tektoon schreef op woensdag 13 april 2016 @ 16:00:
Ik lees ook weer graag mee in het nieuwe deel. Wat mij betreft een van de meest eigenaardige topics op GoT. Ik moet helemaal geen toetsenbord maar ik wil er wel een. Al heel lang. En dan kom ik hier en dat klik ik op
De belangrijkste input interface van je systeem waar je uren op zit te rammen en vele kopen hooguit iets wat er leuk uit ziet. Ze hebben geen idee van de wereld aan opties en enorme verschillen tussen de toetsenborden.

Ik heb nog nooit iemand die een bij hem passend mechnisch toetsenbord heeft gekocht horen zeggen "Hmm, nee, dit is niets voor mij, ik ga weer terug naar mijn rubberdome". Dat gebeurt volgens mij gewoon niet.

Het heeft karakter, je kan er eentje af kopen, als kit of helemaal zelf maken, je hebt keuze tussen merken switches en daarbinnen weer allemaal afwijkende types die onderling allemaal net even anders zijn en iedereen heeft zo z'n voorkeuren.
Daarnaast kan je keycaps en andere aanverwante artikelen zoals usb kabels van allerlei soorten en stijlen kopen en zit er een leuk en behulpzaam groepje mensen tussen al die ramplanken :)

 • ParaVince
 • Registratie: Augustus 2015
 • Laatst online: 02-03 22:28
Ik game sinds enkele maanden met een corsair strafe cherry red. In het verleden heb ik altijd op rubber domes getypt, maar toen Ik deze aan mijn pc hing wist ik 100% zeker dat ik werkelijk nóóit meer een rubber dome toetsenbord aanschaf.
Het rubber done toetsenbord welke ik had was er een van skiller. Na een jaar gebruik was hij eigenlijk ook al op en had ik een el-cheapo Acer 2e hands gekocht. Zelfs die was al beter dan de skiller, en ik heb geen idee hoe oud het dingetje was. Kon hem in ieder geval niet vinden in de pricewatch hier haha! Op een gegeven moment een toets kapot en was ik maar naar de lokale dixons gegaan, want korting... Dus de strafe daar aangeschaft met 40% korting! Beste aankoop ooit ^^

 • ikt
 • Registratie: Juli 2008
 • Laatst online: 02-06 11:51
Ik zit erover na te denken een 60% bordje te kopen/te bouwen. Iemand hier die zo'n toetsenbord heeft voor dagelijks gebruik met programmeren maar ook normaal tekst verwerken etc? Ik maak nogal veel gebruik van mijn pijltjestoetsen, de functietoetsen en dat eilandje met printscreen tot en met pagedown, dus ik vrees dat ik die functies met zo'n klein bordje moeilijker kan bereiken.

Numpad gebruik ik al niet, maar daarom heb ik dus ook een TKL :)

 • R3m3d7
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 14:22
ikt schreef op woensdag 13 april 2016 @ 18:48:
Ik zit erover na te denken een 60% bordje te kopen/te bouwen. Iemand hier die zo'n toetsenbord heeft voor dagelijks gebruik met programmeren maar ook normaal tekst verwerken etc? Ik maak nogal veel gebruik van mijn pijltjestoetsen, de functietoetsen en dat eilandje met printscreen tot en met pagedown, dus ik vrees dat ik die functies met zo'n klein bordje moeilijker kan bereiken.

Numpad gebruik ik al niet, maar daarom heb ik dus ook een TKL :)
Het schijnt te wennen voor de meeste (sommige wennen er ook niet aan) maar ik vind persoon de layout van een Magicforce (en er zijn er meerdere die deze layout hebben) er toegangkelijker, dedicated pijltjestoetsen zijn voor mij onmisbaar.

Maar toegegeven, ik heb nooit een Pok3r achtig 60% plankje gebruikt.

http://i.imgur.com/VVoEaRX.jpg

Ik gebruik de Magicforce dagelijks op werk en het is een prima plankje, het hele Fn gebruiken voor de functietoetsen is voor mij wel te doen, maar ik ben maar wat blij met mijn pijltjestoetsen. 8)

 • merryb
 • Registratie: Juni 2014
 • Laatst online: 07-08-2019
ikt schreef op woensdag 13 april 2016 @ 18:48:
Ik zit erover na te denken een 60% bordje te kopen/te bouwen. Iemand hier die zo'n toetsenbord heeft voor dagelijks gebruik met programmeren maar ook normaal tekst verwerken etc? Ik maak nogal veel gebruik van mijn pijltjestoetsen, de functietoetsen en dat eilandje met printscreen tot en met pagedown, dus ik vrees dat ik die functies met zo'n klein bordje moeilijker kan bereiken.

Numpad gebruik ik al niet, maar daarom heb ik dus ook een TKL :)
Keycool 84 is je droom :D

[Voor 3% gewijzigd door merryb op 13-04-2016 19:13]

Hüleh Büleh - zelf iets zoeken mag best - Alcohüleh


 • Jackson6
 • Registratie: Oktober 2010
 • Niet online
Ik heb vandaag mijn AJAZZ AK33 ontvangen, typte tot nu op de pricewatch: CM Storm QuickFire Rapid-i (Cherry brown) maar dit bordje met blue switches vind ik ook wel heel erg fijn (en dat voor nog geen 40 euro 8)7 ). Eerste keer dat ik met blue switches aan het typen ben en als ik nu terug ga naar mijn mx brown bordje voelt het heel gek aan :P

[Voor 3% gewijzigd door Jackson6 op 13-04-2016 19:13]


 • ikt
 • Registratie: Juli 2008
 • Laatst online: 02-06 11:51
De Keycool 84 en de MagicForce zien er beide goed uit! Met Fn kom ik wel prima weg waarschijnlijk, en die toetsen zijn inderdaad wat ik op een normale TKL ook gebruik van maak. De Keycool daarentegen heeft weer de volledige F-rij.

Is er ergens waar ik dit zo kan uitproberen voor aanschaf? Ik denk dat de MagicForce wel leuk is. Of toch maar avontuurlijk voor een 60% gaan en daarmee proberen te leven? Op 4chan en reddit zie je ook veel Pokers/HHKBs.

 • el_duderino
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 16-05 21:55
Dude, ga gelijk all the way en neem een planck :)

 • Adanteh
 • Registratie: Oktober 2008
 • Laatst online: 08-05 22:02
Ik heb hier ook een Keycool 84 nu een paar weken en dat bevalt top qua layout. Zou oorspronkelijk ook voor een TKL gaan, maar nu toch wel erg blij met het compacte formaat, maar toch gewoon fatsoenlijke pijltjestoetsen en een F-row. Alle toetsen die op een TKL zitten heb je hier ook, alleen in een iets compacter formaat. Enige waar je rekening mee moet houden dat als je andere keycaps wil: De rechter modifier toetsen zijn niet standaard formaat.

 • MarvinJames
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 07:35

MarvinJames

Theatermaker

Welke keycaps heb je op die CM Storm zitten? Ik wil ook graag wat custom keycaps nemen.

 • Jackson6
 • Registratie: Oktober 2010
 • Niet online
Tsux schreef op woensdag 13 april 2016 @ 20:27:
[...]


Welke keycaps heb je op die CM Storm zitten? Ik wil ook graag wat custom keycaps nemen.
Op aliexpress heb je een scala aan cherry mx keycap sets :*)

 • Cyleo
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 31-05 14:23
Reaver schreef op woensdag 13 april 2016 @ 16:17:
Deze week mijn Logitech G810 binnen gekregen van een collega die hem heeft meegenomen uit Amerika, uiteindelijk 160 euro ervoor overgemaakt aan mijn collega, toch zo'n 25 euro goedkoper t.o.v. hier in Europa :)
Niet alleen dat, als het goed is heb je nu ook een 'fatsoenlijke' lay-out (US-International). Dat zou mij persoonlijk al 25 euro meer waard zijn (en de reden dat ik een Osmium heb ilv een Logitech keyboard).

 • Da_maniaC
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 26-05 17:12

Da_maniaC

a.k.a. The Sequenz Pounder

Cyleo schreef op woensdag 13 april 2016 @ 20:51:
[...]

Niet alleen dat, als het goed is heb je nu ook een 'fatsoenlijke' lay-out (US-International). Dat zou mij persoonlijk al 25 euro meer waard zijn (en de reden dat ik een Osmium heb ilv een Logitech keyboard).
Niet bedoeld als sluipreclame maar aangezien dit een nieuw deeltje is:
De winkel http://www.gamegear.be/ verkoopt ook toetsenborden met een QWERTY (US) ANSI layout (ipv ISO layout).
Voor de zekerheid kan je ze altijd mailen of het model dat je wil bestellen daadwerkelijk de bredere Shift toets heeft... in mijn geval (Logitech G710+) was dat zo. :)
Ook handig met je garantie mocht er wat gebeuren met het keyboard.

Inventory | Instagram: @sequenzpounder | http://www.zdaemon.org | ZDaemon! Client/Server port for DOOM!


 • MarvinJames
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 07:35

MarvinJames

Theatermaker

Jackson6 schreef op woensdag 13 april 2016 @ 20:49:
[...]
Op aliexpress heb je een scala aan cherry mx keycap sets :*)
Ik wil zelf eigenlijk een ontwerp op mijn keycaps knallen, zoals je dat bijvoorbeeld ook bij WASDkeyboards kan doen. Maar goed, daar kost een custom keycap set al $50 en dan komen er nog minimaal $23 aan verzendskosten bij. Dat vind ik dan net iets te veel van het goede.

Hebben we in Europa ook een partij als WASDkeyboards waar je echt een eigen ontwerp op je keycaps kan knallen?

 • OmgItsKoen
 • Registratie: September 2013
 • Laatst online: 02-06 12:52
Tsux schreef op donderdag 14 april 2016 @ 10:39:
[...]


Ik wil zelf eigenlijk een ontwerp op mijn keycaps knallen, zoals je dat bijvoorbeeld ook bij WASDkeyboards kan doen. Maar goed, daar kost een custom keycap set al $50 en dan komen er nog minimaal $23 aan verzendskosten bij. Dat vind ik dan net iets te veel van het goede.

Hebben we in Europa ook een partij als WASDkeyboards waar je echt een eigen ontwerp op je keycaps kan knallen?
Nope, keycapsets zijn nou eenmaal duur, al helemaal wanneer je in europa woont. :/ Via sites als: http://www.mechsupply.co.uk/ en http://www.ukkeycaps.co.uk zijn keycapsets wel makkelijk te verkrijgen.

[Voor 9% gewijzigd door OmgItsKoen op 14-04-2016 13:11]


 • MarvinJames
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 07:35

MarvinJames

Theatermaker

OmgItsKoen schreef op donderdag 14 april 2016 @ 13:09:
[...]

Nope, keycapsets zijn nou eenmaal duur, al helemaal wanneer je in europa woont. :/

[...]
Meh... -O-
Dat gaat weer een duur geintje worden dus als ik mijn eigen ding wil doen...

 • OmgItsKoen
 • Registratie: September 2013
 • Laatst online: 02-06 12:52
Er zijn genoeg bestaande keysets te bestellen voor niet heel veel geld. Maxkeyboards biedt dezelfde dienst aan als WASD maar (volgens mij) iets goedkoper.

 • MarvinJames
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 07:35

MarvinJames

Theatermaker

Voor zover ik zie kan je bij Maxkeyboards wel de kleuren van je keycaps kiezen, maar de print die erop komt kun je niet customizen. Je kunt wel de kleur van de letters kiezen, maar niet een hele custom print over je keyboard heen plakken.

Ik heb overigens al contact gehad met WASD Keyboards over een custom print en wat ideëen die ik heb. Ze reageren wel lekker snel daar! Althans, ik heb ge-e-maild met ene Elliot aldaar.

 • Shivs
 • Registratie: Januari 2010
 • Niet online
Heeft er iemand ervaring met het vervangen van een enkele switch in een pricewatch: CM Storm QuickFire Rapid-i (Cherry brown)? Helaas is de switch van de 'Page UP' afgebroken. Ik kan weinig vinden over hoe ik dit kan doen, ik krijg het zelfs niet voor elkaar om hem uit elkaar te halen.

 • OmgItsKoen
 • Registratie: September 2013
 • Laatst online: 02-06 12:52
Heb op 6 april keycapset besteld. Kreeg een usps tracking code en sinds 8 april staat er Departed met locatie Amsterdam. Betekend dit dat de set al een week lang in Nederland is maar nog niet gesorteerd door de douane?
JelkeBart schreef op vrijdag 15 april 2016 @ 12:20:
Heeft er iemand ervaring met het vervangen van een enkele switch in een pricewatch: CM Storm QuickFire Rapid-i (Cherry brown)? Helaas is de switch van de 'Page UP' afgebroken. Ik kan weinig vinden over hoe ik dit kan doen, ik krijg het zelfs niet voor elkaar om hem uit elkaar te halen.
https://www.ifixit.com/Gu...+Switch+Replacement/32214

[Voor 57% gewijzigd door OmgItsKoen op 15-04-2016 13:01]


 • MarvinJames
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 07:35

MarvinJames

Theatermaker

JelkeBart schreef op vrijdag 15 april 2016 @ 12:20:
Heeft er iemand ervaring met het vervangen van een enkele switch in een pricewatch: CM Storm QuickFire Rapid-i (Cherry brown)? Helaas is de switch van de 'Page UP' afgebroken. Ik kan weinig vinden over hoe ik dit kan doen, ik krijg het zelfs niet voor elkaar om hem uit elkaar te halen.
Vervangen heb ik nooit gedaan, maar qua disassembly is dit misschien nuttig:
YouTube: Cooler Master QuickFire Rapid disassembly

 • Shivs
 • Registratie: Januari 2010
 • Niet online
Deze twee had ik ook gevonden inderdaad, probleem is dat de Rapid-I compleet anders in elkaar lijkt te zitten als de standaard Rapid. Ik heb bijvoorbeeld drie schroeven, maar allemaal aan de zijkant van het bord.

 • MarvinJames
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 07:35

MarvinJames

Theatermaker

JelkeBart schreef op vrijdag 15 april 2016 @ 13:02:
Deze twee had ik ook gevonden inderdaad, probleem is dat de Rapid-I compleet anders in elkaar lijkt te zitten als de standaard Rapid. Ik heb bijvoorbeeld drie schroeven, maar allemaal aan de zijkant van het bord.
Ik kan het antwoord in principe afleiden uit je bericht, maar toch even ter bevestiging: Die schroeven krijg je dus wel verwijderd, maar de case laat daarna niet los? Is dat het issue?
Het zijn niet je-van-het bordjes, maar de Rapoo V700/V800 zijn in de op=op uitverkoop bij Informatique.

http://www.informatique.n...anical-gaming-keyboa.html
http://www.informatique.n...v700-gaming-keyboard.html

Vriendelijke prijsjes voor instap mechs.

 • The_Scarabial
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 01-06 18:49

The_Scarabial

MTB for life!

Zojuist de G810 van logitech besteld, na een onhandige actie met een vol glas speciaalbier over mn oude btc 9000A tobo welke al ruim 15 jaar dienst heeft gedaan, was het een mooi moment om toch maar over te stappen op een mechanisch tobo, ben heel benieuwd :), zal hier mn ervaringen posten.
Reaver schreef op woensdag 13 april 2016 @ 16:17:
Deze week mijn Logitech G810 binnen gekregen van een collega die hem heeft meegenomen uit Amerika, uiteindelijk 160 euro ervoor overgemaakt aan mijn collega, toch zo'n 25 euro goedkoper t.o.v. hier in Europa :)
Hier komt hij deze kant op voor 159,- bij alternate inclusief een g640 muispad

[Voor 41% gewijzigd door The_Scarabial op 16-04-2016 20:37]


 • Shivs
 • Registratie: Januari 2010
 • Niet online
Tsux schreef op vrijdag 15 april 2016 @ 16:13:
[...]

Ik kan het antwoord in principe afleiden uit je bericht, maar toch even ter bevestiging: Die schroeven krijg je dus wel verwijderd, maar de case laat daarna niet los? Is dat het issue?
Dat klopt inderdaad, de case wil niet lost. De schroeven zijn uiteraard geen probleem. Ik heb getracht door de top van de bottom te verwijderen door met een dunne platte schroevendraaier de randen te volgen, maar ook dat werkt maar deels.

 • MarvinJames
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 07:35

MarvinJames

Theatermaker

Foritain schreef op zaterdag 16 april 2016 @ 16:38:
Het zijn niet je-van-het bordjes, maar de Rapoo V700/V800 zijn in de op=op uitverkoop bij Informatique.

http://www.informatique.n...anical-gaming-keyboa.html
http://www.informatique.n...v700-gaming-keyboard.html

Vriendelijke prijsjes voor instap mechs.
Weet jij welke switches dat ze gebruiken voor die toetsenborden?

Kort Off-Topic, maar m.b.t. Rapoo:
Als gaming combo heb ik een pricewatch: Rapoo V100 Gaming Combo.
Niet mechanisch, maar voor de prijs van €40 echt een heel mooi pakketje.
Als je op onderzoek gaat zie je dat het allemaal heel goedkoop is, maar daar heb je in het gebruik helemaal geen last van.
Een beter bang-for-buck ben ik nog niet tegengekomen.

Weer on-topic:
Daarom ben ik erg benieuwd naar welke switches dat ze gebruiken.
Ik kan op hun website geen informatie vinden hierover.
Behalve dat ze gebruik maken van “mechanical” switches, maar daar worden we niet veel wijzer van.

Persoonlijk zeg ik dan, ondanks dat ik erg positief ben over Rapoo, neem voor een paar euro extra dan een “serieuzer” product zoals de pricewatch: CM Storm QuickFire XT - Brown Switch.
Maar goed, dan moet je het verschil van instelbare macro knoppen wel voor lief nemen.
JelkeBart schreef op zondag 17 april 2016 @ 13:57:
[...]
Dat klopt inderdaad, de case wil niet lost. De schroeven zijn uiteraard geen probleem. Ik heb getracht door de top van de bottom te verwijderen door met een dunne platte schroevendraaier de randen te volgen, maar ook dat werkt maar deels.
Ik zal je niet echt kunnen helpen aangezien ik geen Rapid-I heb en ik, net als jij, online geen informatie kan vinden. Toch ben ik wel benieuwd waar het "probleem" dan zit. Krijg je wel een kant omhoog van de behuizing, of blijft deze gewoon stug op zijn plaats zitten?

Misschien nog een andere mogelijkheid: alle toetsen verwijderen en misschien dat je dan van binnenuit iets meer ruitme om te spelen hebt met de behuizing?

[Voor 20% gewijzigd door MarvinJames op 18-04-2016 09:30. Reden: extra reactie toegevoegd]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • skoozie
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 02-06 16:21
Tsux schreef op maandag 18 april 2016 @ 09:27:
[...]

Weer on-topic:
Daarom ben ik erg benieuwd naar welke switches dat ze gebruiken.
Ik kan op hun website geen informatie vinden hierover.
Behalve dat ze gebruik maken van “mechanical” switches, maar daar worden we niet veel wijzer van.
[...]
het zijn Kailh switches. In het vorige topic is er wel wat over te vinden. Ook heeft Foritain er een mooie review over.

Diablo 3 | pc | Z.O.Z


 • MarvinJames
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 07:35

MarvinJames

Theatermaker

skoozie schreef op maandag 18 april 2016 @ 10:01:
[...]
het zijn Kailh switches. In het vorige topic is er wel wat over te vinden. Ook heeft Foritain er een mooie review over.
Scherp! Foritain zijn reviews zijn altijd nuttig!

Overigens bevestigt dit wel mijn reactie hierboven. Qua prijs-kwaliteitverhouding is Rapoo erg goed. Maar het prijsverschil met een toetsenbord met echte Cherry MX toetsen is zo klein, dat ik de voorkeur voor aan de Cherries zou geven.

 • ThePendulum
 • Registratie: September 2011
 • Laatst online: 06-05 22:25
Ik ben geïnteresseerd in een Ducky One TKL, een simpel ogend plankje met MX Brown switches en één kleur achtergrondverlichting, maar ik heb geen idee waar ik er een kan kopen. :| Hier en daar wordt de full-size variant verkocht, maar Ducky heeft daar een rekenmachine toets en 3 volume toetsen aan toegevoegd, en het lijkt me moeilijk daar keycaps voor te vinden die matchen met de rest van de set.

De buurlanden hebben de TKL's wel, maar dan krijg ik uiteraard de respectievelijke ISO layout, terwijl ik voor Nederlands/Engels toch het liefst ANSI gebruik. Vanuit de VS wordt er $30-40 verzendkosten gerekend, en daar komt dan nog eens BTW bovenop... |:(

Als iemand weet waar ik een Ducky One TKL voor een redelijke prijs uit kan halen, of een mooi alternatief weet, laat het me weten! Bedankt!

[Voor 3% gewijzigd door ThePendulum op 18-04-2016 19:24. Reden: Probleem was niet direct beschreven]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • boers.j.j
 • Registratie: Oktober 2013
 • Laatst online: 27-04-2021
ThePendulum schreef op maandag 18 april 2016 @ 19:23:
Ik ben geïnteresseerd in een Ducky One TKL, een simpel ogend plankje met MX Brown switches en één kleur achtergrondverlichting, maar ik heb geen idee waar ik er een kan kopen. :| Hier en daar wordt de full-size variant verkocht, maar Ducky heeft daar een rekenmachine toets en 3 volume toetsen aan toegevoegd, en het lijkt me moeilijk daar keycaps voor te vinden die matchen met de rest van de set.

De buurlanden hebben de TKL's wel, maar dan krijg ik uiteraard de respectievelijke ISO layout, terwijl ik voor Nederlands/Engels toch het liefst ANSI gebruik. Vanuit de VS wordt er $30-40 verzendkosten gerekend, en daar komt dan nog eens BTW bovenop... |:(

Als iemand weet waar ik een Ducky One TKL voor een redelijke prijs uit kan halen, of een mooi alternatief weet, laat het me weten! Bedankt!
KÛL ES-87 is een zeer degelijke TKL die je kan halen bij https://mechanicalkeyboards.nl/

Link naar specifieke toetsenbord: https://mechanicalkeyboards.nl/en/shop/product/kul-es-87/

 • Touchdomex
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 15:12

Touchdomex

Meisje!

Jackson6 schreef op woensdag 13 april 2016 @ 19:13:
Ik heb vandaag mijn AJAZZ AK33 ontvangen, typte tot nu op de pricewatch: CM Storm QuickFire Rapid-i (Cherry brown) maar dit bordje met blue switches vind ik ook wel heel erg fijn (en dat voor nog geen 40 euro 8)7 ). Eerste keer dat ik met blue switches aan het typen ben en als ik nu terug ga naar mijn mx brown bordje voelt het heel gek aan :P

[afbeelding]
Waar heb je die AJAZZ vandaan? Dat klinkt als een erg tof bordje namelijk.

_@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' Bombus Flavifrons adoratie _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/'? '\@_ || Let's Play: Paradox-billiards-vostroyan-roulette-fourth dimensional-hypercube-chess-strip-poker


 • ThePendulum
 • Registratie: September 2011
 • Laatst online: 06-05 22:25
boers.j.j schreef op maandag 18 april 2016 @ 20:08:
[...]


KÛL ES-87 is een zeer degelijke TKL die je kan halen bij https://mechanicalkeyboards.nl/

Link naar specifieke toetsenbord: https://mechanicalkeyboards.nl/en/shop/product/kul-es-87/
Die had ik inderdaad ook op het oog, maar ik vraag me af wat je voor dat geld terug krijgt... Hij is 20eu duurder dan de volwaardige Ducky One, maar mist achtergrondverlichting en heeft lasered i.p.v. double shot keycaps. Voor een TKL vind ik 'm erg prijzig. mechanicalkeyboards.nl heeft ze ook niet meer met MX Browns :'(

[Voor 5% gewijzigd door ThePendulum op 18-04-2016 20:22]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Jackson6
 • Registratie: Oktober 2010
 • Niet online
Touchdomex schreef op maandag 18 april 2016 @ 20:13:
[...]


Waar heb je die AJAZZ vandaan? Dat klinkt als een erg tof bordje namelijk.
Staan op ebay voor 30-40 euro _/-\o_

 • Touchdomex
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 15:12

Touchdomex

Meisje!

Hoe zijn de switches en zijn ze standaard voor andere keycaps?

_@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' Bombus Flavifrons adoratie _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/'? '\@_ || Let's Play: Paradox-billiards-vostroyan-roulette-fourth dimensional-hypercube-chess-strip-poker


 • boers.j.j
 • Registratie: Oktober 2013
 • Laatst online: 27-04-2021
ThePendulum schreef op maandag 18 april 2016 @ 20:16:
[...]


Die had ik inderdaad ook op het oog, maar ik vraag me af wat je voor dat geld terug krijgt... Hij is 20eu duurder dan de volwaardige Ducky One, maar mist achtergrondverlichting en heeft lasered i.p.v. double shot keycaps. Voor een TKL vind ik 'm erg prijzig. mechanicalkeyboards.nl heeft ze ook niet meer met MX Browns :'(
Kwaliteit schijnt zeer hoog te zijn en ik heb gehoord dat de LEDs van Ducky (relatief) snel kapot gaan. Zodra er eentje kapot is ziet het er niet meer uit imo maar smaken verschillen en de caps tja, daar het je gelijk in maar ik zou zelf sowieso meteen andere caps erop zetten maar dat is omdat ik misschien iets teveel heb :3

En de eigenaar is heel vriendelijk en meedenkend mocht je het gaan overwegen, je kan ook een afspraak met hem maken om hem te proberen als je het als een serieuze optie ziet.

Hopelijk helpt dit een beetje, zo niet vraag maar raak :D

 • ThePendulum
 • Registratie: September 2011
 • Laatst online: 06-05 22:25
boers.j.j schreef op maandag 18 april 2016 @ 22:18:
[...]

Kwaliteit schijnt zeer hoog te zijn en ik heb gehoord dat de LEDs van Ducky (relatief) snel kapot gaan. Zodra er eentje kapot is ziet het er niet meer uit imo maar smaken verschillen en de caps tja, daar het je gelijk in maar ik zou zelf sowieso meteen andere caps erop zetten maar dat is omdat ik misschien iets teveel heb :3

En de eigenaar is heel vriendelijk en meedenkend mocht je het gaan overwegen, je kan ook een afspraak met hem maken om hem te proberen als je het als een serieuze optie ziet.

Hopelijk helpt dit een beetje, zo niet vraag maar raak :D
Jammer genoeg is Ede een dagtocht vanuit hier, anders was ik inderdaad eens langs gegaan om een beter idee te krijgen van de verschillende switches en caps.

Er werd mij een Ducky Shine 2 en een Ducky Shine 3 aangeboden waarvan de LEDs nog volledig werkten, en ik ben ook niet vies van een beetje solderen :) Het is dat de KÛL's met MX Brown switches ook niet in voorraad zijn, anders had ik deze inderdaad overwogen.

Ik heb een mailtje naar mechanicalkeyboards.nl gestuurd en gevraagd naar de Ducky One TKL. Als dat echt niks wordt, dan heb ik ook de CM Storm QuickFire Rapid-i op het oog. Deze is gelukkig wel goed verkrijgbaar, maar heeft dan weer geen macro functies (!) of cable routing en naar verluidt wilt (daardoor?) bij de CM's de micro USB poort nog wel eens los komen. Ik wil de caps inderdaad vervangen met PBT double-shots, dus dat is opzich geen afknapper, maar gezien ik niet weet op welke termijn ik een mooi setje kan uithalen en of ik het direct de moeite waard vind en ik geen haast heb, wil ik toch nog even voor die Ducky proberen :+

 • MarvinJames
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 07:35

MarvinJames

Theatermaker

Mijn broer heeft een pricewatch: Fnatic Gear Rush Cherry Blue op het oog. Zelf ben ik helemaal niet bekend met het merk en zie ook dat er geen reviews op Tweakers.net zijn.

Zijn er mensen die ervaring hebben met dit toetsenbord dan wel met het merk?

 • OmgItsKoen
 • Registratie: September 2013
 • Laatst online: 02-06 12:52
Jackson6 schreef op maandag 18 april 2016 @ 20:51:
[...]


Staan op ebay voor 30-40 euro _/-\o_
Vindt de rare Esc en Delete toets zó jammer aan dit bordje. |:(

 • Adanteh
 • Registratie: Oktober 2008
 • Laatst online: 08-05 22:02
OmgItsKoen schreef op dinsdag 19 april 2016 @ 15:02:
[...]

Vindt de rare Esc en Delete toets zó jammer aan dit bordje. |:(
Beetje vreemd inderdaad. Geef die gewoon een 1u formaat en je kan nog een PrtScr / Numlock combo plaatsen.

 • skoozie
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 02-06 16:21
Adanteh schreef op dinsdag 19 april 2016 @ 15:20:
[...]

Beetje vreemd inderdaad. Geef die gewoon een 1u formaat en je kan nog een PrtScr / Numlock combo plaatsen.
Zo te zien zit de Prtsc op de End knop, en aan een Numlock heb je niet echt iets op dit bord. ik zit zelf te twijfelen of ik een Magicforce 68 of ook zo'n Ajazz ga halen met blue's om die toetsen eens te proberen.

Diablo 3 | pc | Z.O.Z


 • Hero of Time
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 14:31
Collega hier heeft een MX Blue, maar is daar na nog geen uur op typen mee gestopt te gebruiken. Hoewel de geluidsproductie best meevalt (ik had erger verwacht) voelde hij zich toch wat ongemakkelijk hierdoor. :P Net even gevoelt, en ik snap niet echt wat de hele ophef is met waarom MX Blue zo speciaal is. Het voelt zo goed als hetzelfde als MX Brown (voor mij dan, ik merk praktisch geen verschil), alleen maakt het meer geluid.

Commandline FTW | Tweakt met mate


 • MarvinJames
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 07:35

MarvinJames

Theatermaker

Hero of Time schreef op woensdag 20 april 2016 @ 08:37:
[...]
Hoewel de geluidsproductie best meevalt (ik had erger verwacht) voelde hij zich toch wat ongemakkelijk hierdoor. :P
[...]
Dan ik blij dat ik gewoon voor de Browns ben gegaan. Als ik namelijk een beetje los ga op dat toetsenbord, dan beginnen er wat mensen om te kijken van achter hun bureaus. Misschien moet hij anders O-ringetjes installeren?

 • Hero of Time
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 14:31
Tsux schreef op woensdag 20 april 2016 @ 13:10:
[...]


Dan ik blij dat ik gewoon voor de Browns ben gegaan. Als ik namelijk een beetje los ga op dat toetsenbord, dan beginnen er wat mensen om te kijken van achter hun bureaus. Misschien moet hij anders O-ringetjes installeren?
Dat maakt niet uit bij MX Blue. Het is niet het bottomen dat je hoort, maar de tactile feedback. Bij MX Brown heb je een bump die je voelt, maar bij MX Blue hoor je 'm ook. *klak* is 't halverwege. TS wel gelezen? Staat 't duidelijk bij. ;)

Commandline FTW | Tweakt met mate


 • 2Dutch
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online

2Dutch

No worries eeh!

Voor dat geld kun je er bijna geen buil aan vallen, maar lees in de feedback van de sellers dat een aantal tobo's het vrij rap voor gezien houden. Return shipping kost meer dan het ding zelf, dus ik zie er voorlopig nog maar even vanaf: misschien wordt zoiets nog in een normale EU-shop te krijgen over een tijd.
Zag ook een flame edition: die ziet er wel gaaf uit met die oranje/rode verlichting:

[Voor 26% gewijzigd door 2Dutch op 20-04-2016 21:43]

| The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten |


 • Hero of Time
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 14:31
Hoe zijn die Ajazz dingen vergeleken met een Ducky of CM oid met MX switches? Zijn ze 1-op-1 te vergelijken met de naam, blue doet dus hetzelfde bijvoorbeeld?

Commandline FTW | Tweakt met mate


 • reservebelg2320
 • Registratie: December 2011
 • Laatst online: 31-03 11:02
Zo, dit is het eerstes stukje dat ik type op mijn eerste mechanische toetsenbord! Ik ben zojuist trotse eigenaar geworden van een Duck Shine 5 (MX Brown). :) Aangeschaft bij Alternate te Ridderkerk.

Het is nog even wennen: het typt wat zwaarder dan wat ik gewend ben. Het geluid valt mee (ik was eerst bang dat het te zacht zou zijn) maar voor thuis is het precies goed. Hij ligt in ieder geval erg stabiel op tafel... je duwt hem niet even opzij.

Ik denk dat ik hier wel erg tervreden mee zal zijn - voor een lange tijd... _/-\o_

Het zou misschien wel een keer leuk zijn om andere keycaps te kopen, maar ik ga eerst kijken hoe dit bevalt...

 • ThePendulum
 • Registratie: September 2011
 • Laatst online: 06-05 22:25
Alternate heeft mij vandaag ook mogen voorzien van mijn eerste mech, een Ducky One (MX Brown) :D

Heeft iemand toevallig ervaring met de macro's van dit plankje? Ik krijg de macro snelheid niet aangepast. Fn + 1/2/3/4/5/6 volgens de handleiding, maar geen idee wanneer ik dit moet invoeren. Buiten macro record verander je hiermee namelijk van profiel, en het maakt geen verschil als ik dit tijdens macro record invoer.

Ook krijg ik het niet voor elkaar media functies toe te wijzen. Ctrl + windows + D als macro ingeven zou de play/pause moeten aanwijzen, maar er gebeurt voor mij niks.

Verder ben ik zéér tevreden. De MX Browns bevallen me, het geheel is lekker stevig, en programmeerbaarheid is veelzijdiger dan ik had verwacht!

 • Nonstop decay
 • Registratie: November 2011
 • Laatst online: 21-07-2022
Hero of Time schreef op woensdag 20 april 2016 @ 13:21:
[...]

Dat maakt niet uit bij MX Blue. Het is niet het bottomen dat je hoort, maar de tactile feedback. Bij MX Brown heb je een bump die je voelt, maar bij MX Blue hoor je 'm ook. *klak* is 't halverwege. TS wel gelezen? Staat 't duidelijk bij. ;)
Nou, nou... Dat is toch niet helemaal eerlijk, hoor. Bottomen en klikken geeft toch een ander geluid en afhankelijk van hoe hard je typt zul je de één meer horen dan de ander. Ja, je hebt altijd geluid. De klik altijd en als je goed je best doet, wordt die overstemd door de klak van het bottomen. :P

 • R3m3d7
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 14:22
Hero of Time schreef op woensdag 20 april 2016 @ 15:22:
Hoe zijn die Ajazz dingen vergeleken met een Ducky of CM oid met MX switches? Zijn ze 1-op-1 te vergelijken met de naam, blue doet dus hetzelfde bijvoorbeeld?
Het zijn volgens mij Outemu switches en die zijn qua kleur type vergelijkbaar met Cherry switches.
Zelf vind ik de blauwe Outemu switches net iets fijner dan de Cherry switches, ze zijn wel iets luider.
Maar in hoofdlijnen zijn de karakteristieken gelijk voor Outemu blue en Outemu black tov hun Cherry broertjes.
Voor andere clone switches is dit lang niet altijd het geval dus pas er wel mee op.

Het is volgens mij vaak zo dat Chinese keyboard die via aliexpress.com etc worden aangeboden met alleen blauwe en zwarte switches vaak Outemu gebruiken, dat zijn volgens mij de enige twee Outemu switch types die er zijn. Ik heb in ieder geval nog nooit een andere kleur gezien tot nu toe.

edit; typo

[Voor 18% gewijzigd door R3m3d7 op 20-04-2016 19:37]


 • Hero of Time
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 14:31
Nonstop decay schreef op woensdag 20 april 2016 @ 18:59:
[...]


Nou, nou... Dat is toch niet helemaal eerlijk, hoor. Bottomen en klikken geeft toch een ander geluid en afhankelijk van hoe hard je typt zul je de één meer horen dan de ander. Ja, je hebt altijd geluid. De klik altijd en als je goed je best doet, wordt die overstemd door de klak van het bottomen. :P
Hoezo? De *klak* bij het bottomen van een blue is hetzelfde als bij een brown. Met een o-ring krijg je hetzelfde effect, alleen blijf je de *klik* houden bij blues.

Als je je toetsenbord echter behandeld als een steen en beitel maakt het überhaupt niet meer uit of je nou een mech tobo hebt met extra auditieve feedback.

Commandline FTW | Tweakt met mate


 • OmgItsKoen
 • Registratie: September 2013
 • Laatst online: 02-06 12:52
Iemand ervaringen met de novatouch? Heb nu een poker 3 met blues maar mijn vriendin vind het niet tof wanneer ik veel aan het typen ben. Zat er aan te denken om een novatouch te kopen, ben benieuwd naar de Topre feel. Is een topre überhaupt te vergelijken met een Cherry switch?

 • WCA
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 11:26
OmgItsKoen schreef op woensdag 20 april 2016 @ 22:52:
Iemand ervaringen met de novatouch? Heb nu een poker 3 met blues maar mijn vriendin vind het niet tof wanneer ik veel aan het typen ben. Zat er aan te denken om een novatouch te kopen, ben benieuwd naar de Topre feel. Is een topre überhaupt te vergelijken met een Cherry switch?
Technisch gezien is een topre geen mechanische switch. Het is het zelfde principe als een rubberdome, maar dan met een metalen veer voor het terugveren van de toets, inplaats van het rubber.

Het voelt behoorlijk anders dan een cherry switch.

Share and Enjoy!


 • Canaria
 • Registratie: Oktober 2001
 • Niet online

Canaria

4313-3581-4704

ikt schreef op woensdag 13 april 2016 @ 18:48:
Ik zit erover na te denken een 60% bordje te kopen/te bouwen. Iemand hier die zo'n toetsenbord heeft voor dagelijks gebruik met programmeren maar ook normaal tekst verwerken etc? Ik maak nogal veel gebruik van mijn pijltjestoetsen, de functietoetsen en dat eilandje met printscreen tot en met pagedown, dus ik vrees dat ik die functies met zo'n klein bordje moeilijker kan bereiken.

Numpad gebruik ik al niet, maar daarom heb ik dus ook een TKL :)
Yes, ik heb een Pok3r. Op werk typ ik gewoon op het standaard Dell-, Logitech- of HP-toetsenbordje dat er staat maar op thuiswerkdagen mis ik de toetsen niet. Het gaat eigenlijk vanzelf goed. Wel heb ik de caps lock omgezet naar Fn.

Eigenlijk is het eerder andersom: als ik niet op de Pok3r typ mis ik de macro's die ik in de Pok3r heb ingesteld.

Apparticle SharePoint | Apps | Articles


 • Nonstop decay
 • Registratie: November 2011
 • Laatst online: 21-07-2022
Hero of Time schreef op woensdag 20 april 2016 @ 21:24:
[...]

Hoezo? De *klak* bij het bottomen van een blue is hetzelfde als bij een brown. Met een o-ring krijg je hetzelfde effect, alleen blijf je de *klik* houden bij blues.

Als je je toetsenbord echter behandeld als een steen en beitel maakt het überhaupt niet meer uit of je nou een mech tobo hebt met extra auditieve feedback.
Ja, eens. Als je een beetje voorzichtig/met beleid typt, zal een MX Blue eigenlijk altijd meer geluid maken. Zeker als je o-rings hebt. Heb je die echter niet, en ben je gewend om hard op je toetsen te slaan, dan is het verschil veel minder.
OmgItsKoen schreef op woensdag 20 april 2016 @ 22:52:
Iemand ervaringen met de novatouch? Heb nu een poker 3 met blues maar mijn vriendin vind het niet tof wanneer ik veel aan het typen ben. Zat er aan te denken om een novatouch te kopen, ben benieuwd naar de Topre feel. Is een topre überhaupt te vergelijken met een Cherry switch?
Ik heb een Novatouch op m'n werk en dat is echt wel iets anders dan Cherry (ik heb Blues als vergelijkingsmateriaal). Zoals GreNade zegt: het is meer als een rubberdome. De Novatouch typt lekker vind ik, maar mist de feedback die (sommige) Cherry switches wel geven. Daardoor maakt het ook wel wat minder geluid en er worden standaard o-rings meegeleverd om het geluid nog wat in te perken. ;) Zelf zou ik deze keuze denk ik niet zo snel maken. Ik ben toch wel blij als ik thuis weer op Blues kan typen. Misschien zou je Browns of Clears met o-rings kunnen proberen.

 • Melkunie
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 02-06 15:58
Nieuwe switch van Cherry, de Cherry Speed:
http://www.pcgamer.com/ch...-for-faster-click-action/

Zo op het eerste gezicht heeft het wat weg van de Romer-switch, met z'n korte travel tot het actuatiepunt.

 • Hero of Time
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 14:31
Als ik 't zo lees, zou het mij vreselijk storen. Ik rust m'n vingers op m'n toetsen, en ik doe bij m'n MX Brown op werk nog wel eens een onbedoelde keypress. En als ik muziek luister, tap ik met m'n vingers op 't toetsenbord, terwijl ze dus op de toetsen rusten. Nog meer onbedoelde toetsaanslagen. :P

Ik ga denk zo'n Ajazz Black kopen, als vervanging op 't werk. Alleen even wat beter op Ebay kijken of er een fatsoenlijke TK of TKL is, ipv die mini layout. Ook wel leuk, maar het is dan wel heel erg wennen en kan ik net zo goed voor een full gaan. RGB kleuren LED is dan wel leuk. :P

Commandline FTW | Tweakt met mate


 • OmgItsKoen
 • Registratie: September 2013
 • Laatst online: 02-06 12:52
Toch de novatouch besteld, nu opzoek naar een mooie (pbt) DSA keyset. Kent iemand nog een adresje hiervoor?

 • Canaria
 • Registratie: Oktober 2001
 • Niet online

Canaria

4313-3581-4704

De Novatouch heeft switches waarvan de stems compatible zijn met Cherry-switches, dus je zou bij Signature Plastics kunnen bestellen: http://pimpmykeyboard.com/dsa-sublimated-keycap-sets/

Signature Plastics is voor zover ik weet de enige leverancier van keycaps in DSA-profiel, maar ik kom nooit op (veiling)sites met goedkope troep uit China.

Apparticle SharePoint | Apps | Articles

Let wel goed op want bij custom keycaps zitten er vaak meerdere MX-kruisjes onder voor verschillende soorten stabilizers, bij de Novatouch kan dit problemen veroorzaken omdat ze dan in de weg zitten. Heb bij mijn spatiebalk de nodige MX-kruisjes weg moeten slijpen met een dremel om het passend te krijgen.


Onder zie je de originele spatiebalk van de Novatouch, die drie kruisjes zijn ook echt de enige die aanwezig mogen zijn om hem te laten passen. Boven zie je mijn custom spatiebalk met weggeslepen MX-kruisjes.

[Voor 6% gewijzigd door MiBe op 23-04-2016 14:19]

PV: 20x 370Wp DMEGC DM375M6-60HBB panelen (12x Oost / 8x West) = 7400 Wp op een SAJ R5-6K-T2 (6kW) 3-fase string-omvormer
AC: Mitsubishi Heavy Industries SCM80ZS-W (8kW) multi-spit met 1x SRK50ZS-W (5kW) / 1x SRK35ZS-W (3.5kW) / 2x SRK25ZS-W (2.5kW)


 • Fietsbel
 • Registratie: April 2000
 • Niet online

Fietsbel

¯\_(ツ)_/¯

Iemand nog een goede suggestie voor een mechanische number keypad? een DYI kit zou ook prima zijn :)

Heb zelf de Leopold 210TP gevonden (cherry mx blue), maar is wel erg prijzig, 70 dollar excl shipping etc.
Het ingetogen uiterlijk trekt mij wel aan.


Veel losse keypads hebben een ontzettend groot logo of een "transformer" uiterlijk wat mij erg tegenstaat.

39


 • prOnorama2
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 19-05 20:30
Ben (ook) aan het kijken naar een mechanisch keyboard. Heb nu een Rapoo bordje van 15 euro die hopelijk iets langer meegaat dan het no name 7 euro bordje daarvoor maar het blijft goedkoop spul.

Wat Ducky heeft aangekondigd komt heel erg in de buurt denk ik:

Ducky Keyboard
April 18 at 10:20pm ·

Ducky One TKL non-backlit version with PBT dye-sub Grey/Blue keycaps is coming soon!Maar dan met deze kleuren:https://mechanicalkeyboar...p?l=product_detail&p=1628

Maar goed ik moet eerst eens gaan uitvogelen welke switch het fijnste gaat zijn. Het is voor thuis dus geluid is niet zo'n probleem. Ik heb niet echt haast: liever nu goed dan het zoveelste goedkope plankje ;)

Verder gebruik ik Ubuntu dus vraag ik mij wel een beetje af of er geen compatibiliteitsproblemen zijn met Ubuntu/andere Linux versies.

Acties:
 • +3Henk 'm!

 • Brodo
 • Registratie: Maart 2010
 • Niet online
Update: Cheapo Chinees Mech. Keyboard i.c.m. ergoclear switches:

TL:DR: Andere switches, 100 euro totaalprijs, beste wat ik tot nu toe gebruikt hebt, blij dat ik geen €180+++ heb "moeten" uitgeven.
Bottomen is niet 100% weg maar ik sla niet meer met Mach 3 tegen de metalen plaat aan als ik snel aan het typen ben.

Drie boekdelen hieronder uitgeschreven; als je nog op zoek bent naar een toetsenbord is het wellicht handig.(Note: ik heb leren blindtypen op een typmachine(ja zo'n oud ding waar je verrekte hard op de toetsen moest slaan, ik wijt het hieraan dat ik een hardere toetsaanslag dan de gemiddelde persoon heb).
Budget: €160-200,-(oude rubber-dome keyboard was ~60 euro, heeft het ~6,5 jaar volgehouden: 200 euro over 6 jaar is al erg weinig, laat staan 10 jaar).

Waar ik naar opzoek was:
-Tenkeyless(gebruik het numpad amper, zat vooral in de weg).
-MX clears of MX browns(browns zouden waarschijnlijk te licht zijn omdat ik al wist dat mijn toetsaanslag redelijk hard is).
-Dedicated F1-F12, pijltjestoetsen vereist,dus geen 60% dingen).
-Led verlichting zou ik wel kunnen waarderen, was niet persé een must
-Dedicated media keys(geen FN-shortcuts) (heb ik uiteindelijk laten vallen omdat ik niks kon vinden, koop wellicht nog een aparte volume regelaar erbij, gaat op zich nog wel zonder(volume regeling zit ook op mijn headset en heb een afstandsbediening voor de speakers).


Uiteindelijk een na wat onderzoek een Zhuque+ hotswap keyboard gekocht: eerste mechanical keyboard: het idee was deze kopen en simpelweg andere keys erbij kopen omdat blue waarschijnlijk niet mijn favoriete switch ging worden, prijs was spotgoedkoop en switches kunnen geswapped worden zonder te solderen(klonk perfect).

Verder zou je er ook een soort test plasticje bij krijgen(1 rode, 1 bruine, 1 zwarte, 1 blauwe switch, leek mij erg handig om er direct achter te komen of ik toch niet erg graag andere switches had willen hebben).

Het toetsenbord beviel uiteindelijk redelijk goed, merkte echter al snel dat bij gamen de Blue switches simpelweg niet ideaal zijn voor dingen als quick-peeking in o.a. CSGO of doubletappen van toetsen, had er bij het typen minder last van maar toch ging het niet onopgemerkt.

Dit "probleem" komt waarschijnlijk doordat de Blue switches uit 2 onderdelen bestaan: het is heel lastig/niet mogelijk om rond het actuatiepunt te featheren.(dus precies zoals beschreven in de 1e post, heeft niks te maken met "gitgut" het is gewoon niet te doen met dezelfde snelheid/precisie als een brown/clear switch).

Heb enkele switches gemod naar de "jailhouse" versies: resultaat was zoals beschreven in de topics op andere fora: het was echter nog steeds niet ideaal om rond het actuatiepunt te blijven hangen. Vooral de verminderde traveldistance was iets waar ik niet de grootste fan van ben bij het typen.

Verder merkte ik ook dat ik hard door de click heensloeg bij het typen en dus constant tegen de metalen plaat aan zat te slaan, zoals ik al verwacht had toen ik het toetsenbord kocht:

Door mijn excellente onderzoeksvaardigheden( :+) heb ik toen ik het toetsenbord bestelde ook Zealio switches gekocht.
De reviews hiervan hebben mij overgehaald deze soort switches te nemen en niet een paar Gateron brown switches te bestellen voor 1/3 van de prijs, ik was origineel van plan ~160-200€ uit te geven dus waarom niet was de gedachtengang).

Ondertussen zijn ze binnen gekomen en heb ze vandaag in het toetsenbord gezet.

Moet zeggen dat het een enorm verschil is: niet alleen lijkt mijn WPM iets omhoog gegaan te zijn(van ~110 naar ~120, kan toeval zijn) maar mijn oren en vingers zijn ook enorm tevreden: duidelijke tactile feedback dus niet meer een prestatie an sich om een key te doubletappen zonder de toets helemaal los te laten maar ook geen geclickclickclick meer waar ik me achteraf gezien wellicht meer aan ergerde dan ik toe wilde geven/realiseerde.

Totale prijs ~€115(~50 euro voor toetsenbord, $68 voor de switches, inclusief shipping, geen importbelasting hoeven te betalen).

Vergeleken met een Das keyboard ultimate 4(brown switches)/Razor Blackwidow Chroma(clicky switches) die ik in de tussentijd geprobeerd heb: moet toch echt zeggen dat dit relatief goedkope toetsenbord met de Zealio switches simpelweg stukken beter typt(gamen heb ik niet intensief gedaan op de andere twee toetsenborden maar kan me niet voorstellen dat dat beter zou gaan, zit geen hysteresis zover ik kan merken op de Zealio switches, i.t.t. de Blue switches waar ik er evident last van had).

Conclusie: Chinees toetsenbord heeft voor mij een beter typ-resultaat en heeft me geld bespaard :*) .


Verdere tests:
Red switches bevielen me totaal niet: je hebt geen tactile feedback dus doubletappen ging bij mij lastiger met reds dan met brown switches.
Black switches bevielen al beter dan reds maar nog steeds blijft het lastiger om effectief te doubletappen met blacks dan met browns/zealios(doubletappen doe ik verder ook als ik aan het typen ben(dus niet alleen bij gamen(dubbele letters, gaat sneller als ik niet de hele toets los hoef te laten en vervolgens weer in te duwen.

Een Outemou brown switch gecombineerd met de veer van een Outemou black switch: resultaat was een redelijke switch, niet erg tactile maar double tappen e.d was goed mogelijk. Had echter slechts 1 bruine en 1 zwarte van deze switches dus echt typen o.i.d. was niet mogelijk.

Heeft me wel genoeg gemotiveerd om te kijken of Gateron brown switches met een dergelijke combinatie beter bevallen dan de Zealios, kan het me niet voorstellen maar wie weet. (Gateron Browns zouden een grotere tactile bump moeten hebben dan de Outemou's.)

Enkele dagen geleden maar de Gateron brown switches gekocht en een ander Zhuque hotswap keyboard(black switches, ging me om de veren die in de switches zitten), de Gaterons zouden binnen nu en ~10 dagen binnen moeten komen, toetsenbord zou best nog 3-4 weken kunnen duren wie weet.

Waarom Gateron's en geen Cherry switches?

Gateron's zijn volgens alles wat ik heb gelezen en gezien(detail foto's) veel gladder. Cherry switches hebben ruwere switch stems/casings/leafs waardoor het geheel minder smooth aan zou voelen. Verder waren de Gateron browns volgens mij nog goedkoper ook(heb verder niet naar de prijs van cherry switches gekeken :+)

Links:

Jailhouse blues
Zealios

Gateron browns (120:~31 euro)

Toetsenbord 1(nu in gebruik, prijs is zo te zien verhoogd, wellicht ergens anders goedkoper te vinden)
Toetsenbord 2(Onderweg uit het verre oosten)

Toetsenbord kost origineel ~28-30 euro op Taobao, bestellen van dit product op Taobao is niet niet waard doordat ze veel in shipping kosten vragen(je moet ook een Chinese Paypal-achtige account aanmaken ergens en door een hoop Chinees heen worstelen met google translate; oftwel niet de 3 euro besparing waard tenzij je dit al hebt en vloeiend Chinees leest/kenissen hebt die het kunnen versturen voor je).

Edit: Heb onlangs nog 20 euro terug gekregen van Banggood doordat mijn toetsenbord kuren vertoonde exact zoals beschreven in deze reddit post. Deze link(staat ook in die post) heeft dit probleem opgelost voor mij(kwam hier pas een week nadat ik 20 euro terug heb gekregen achter, heb nog contact met Banggood gehad dat ik het heb weten op te lossen, ze gaven echter aan dat ik de gedeeltelijke refund mocht houden :*) )(totale kosten kwamen dus nog iets lager uit voor mij maar dat is niet iets waar je vanuit kan gaan lijkt me)

[Voor 58% gewijzigd door Brodo op 24-04-2016 08:53]


 • Hero of Time
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 14:31
prOnorama2 schreef op zaterdag 23 april 2016 @ 17:36:
Verder gebruik ik Ubuntu dus vraag ik mij wel een beetje af of er geen compatibiliteitsproblemen zijn met Ubuntu/andere Linux versies.
Ik gebruik Debian en met m'n Ducky heb ik nergens last van mbt incompatibiliteit. Alle toetsen doen het zoals je het verwacht (ook de multimediatoetsen via Fn). Ook de CM Storm Quickfire TK die ik op m'n werk heb doet het prima. Ik heb alleen niet de macro functie in gebruik op m'n Ducky, dus kan hier niets over zeggen, maar dat is als 't goed is hardwarematig geregeld. Dus OS onafhankelijk.

Commandline FTW | Tweakt met mate


 • Nonstop decay
 • Registratie: November 2011
 • Laatst online: 21-07-2022
Hero of Time schreef op zondag 24 april 2016 @ 13:23:
[...]

Ik gebruik Debian en met m'n Ducky heb ik nergens last van mbt incompatibiliteit. Alle toetsen doen het zoals je het verwacht (ook de multimediatoetsen via Fn). Ook de CM Storm Quickfire TK die ik op m'n werk heb doet het prima. Ik heb alleen niet de macro functie in gebruik op m'n Ducky, dus kan hier niets over zeggen, maar dat is als 't goed is hardwarematig geregeld. Dus OS onafhankelijk.
En om dat nog eens te bevestigen: ik heb een Ducky Zero Shine (DK2087S) en Linux Mint (17.1). Werkt uitstekend. :D

 • Hero of Time
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 14:31
Ik heb nu een WASD van een collega met MX Clear. Het voelt wel anders, zwaarder dan de MX Brown, maar toch lichter dan m'n MX Black Ducky. Ik typ er nog de rest van de ochtend op, liever de rest van de dag, zodat ik er een beter gevoel bij heb. De tactile feedback is wel beter bij de Clears. Bij m'n Brown voel ik 'm haast niet.

Commandline FTW | Tweakt met mate


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • prOnorama2
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 19-05 20:30
@ Hero of Time & Nonstop decay: dat is mooi om te horen. :) (Ben verder geen fervent gamer dus die macro functie is denk ik niet zo heel belangrijk, type comfort des te meer).

De volgende stap is om bordjes uit te proberen. Heb zitten kijken op de MediaMarkt site maar die hebben zo te zien niet echt bordjes met Cherry Brown, Blue of Red switches in de winkels staan. Bij CoolBlue ook niet en dan heb ik R'dam Centrum wel gehad geloof ik :/

Hoe testen mensen hier? Gewoon een paar bordjes bestellen en de beste houiden? Of in de winkel bij Alternate misschien?

 • Hero of Time
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 14:31
Je kijkt in omgeving Rotterdam? Dan is Alternate DE uitgewezen plek om even langs te gaan. Die heeft namelijk een switch tester in de winkel liggen tussen de mechanische toetsenborden, zodat je kan voelen wat welke switch doet (al geeft 't een impressie, je hebt er geen volledig gevoel bij als met een toetsenbord). Er liggen ook gewoon MX Red en Brown toetsenborden om te voelen.

Gister heb ik dus bijna de hele dag op een MX Clear getypt. Ik moet zeggen, het voelde beter aan dan de MX Brown die ik heb op werk, maar het maakte alsnog geluid alsof ik de toetsen bottomde, terwijl ik bij de 'bump' al stopte. Helemaal tot aan de bodem indrukken van de toetsen was ook iets zwaarder, dus je doet het met MX Clear een stuk minder snel (tenzij je een stel hamers als vingers hebt :P).
Al in al moet ik zeggen dat ik m'n Ducky met MX Black toch net even iets prettiger vind typen. Of dit nou aan de lineaire switch ligt, of de algemene kwaliteit van Ducky vs WASD met Clear durf ik niet te zeggen. Ander verschil is ook dat mijn Ducky ondertussen o-ringen heeft en die MX Clear van gister niet.

Commandline FTW | Tweakt met mate


 • skoozie
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 02-06 16:21
vandaag mijn Magicforce 68 met blauwe switches binnen gekomen!!!! zitten er rode kailh switches in |:(
moet nu even kijken wat ik ga doen, want voor de rest is het wel een leuk bordje....

Diablo 3 | pc | Z.O.Z


 • Hero of Time
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 14:31
NL webwinkel? Dan RMA aanvragen en terugsturen. Je vraagt voor Cherry MX en krijgt een goedkopere switch ervoor in de plaats. Dat moet een fout zijn geweest. Toen ik mijn CM Storm Quickfire TK kocht, koos ik voor MX Brown maar kreeg MX Red opgestuurd. Die heb ik ook teruggestuurd.

Commandline FTW | Tweakt met mate


 • skoozie
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 02-06 16:21
Amazon.co.uk, ik ging er van uit dat het blauwe Kailh of Outemu switches zouden zijn, want de specs maakte enkel melding van blauwe switches. De rede dat ik twijfel hem te behouden is dat het misschien wel beter op de kantoortuin is om een rode switch te hebben dan een blauwe. Het handzame formaat is makkelijk om mee te nemen.

Diablo 3 | pc | Z.O.Z


 • dejona100
 • Registratie: November 2011
 • Laatst online: 05-05-2021
Hoi!

Ik heb 120 euro winkel krediet bij alternate in antwerpen, deze heb ik gekregen door mijn toetsenbord te retourneren, een Razer Blackwidow 2014. Nu wil ik met dit geld (en evt wat er boven op) een nieuw toetsenbord kopen.

De twee candidaten tot nu toe zijn de Ducky Shine 4 (MX Red), of de Corsair K70 (MX Red).

pricewatch: Ducky Shine 4 MX Red Dual Led

pricewatch: Corsair Gaming K70 Cherry MX Red - Red LED

Ik speel vooral CS:GO en andere shooters. Ik twijfel zeer sterk tussen deze 2 omdat ik de simpliciteit van de Ducky, en het comfort en de features van corsair fantastisch vindt. Cherry MX Reds zijn een goede keuze sinds ik liever een toetsenbord heb dat geen luide klikgeluiden maakt tijdens het typen.

Eerlijk, de enige reden waarom ik nog niet beslist heb is omdat er op de Ducky een paard geprint is op de spatiebalk, en dat vind ik echt gigantisch lelijk.

Dus mijn belangrijkste vraag is of er een goedkope optie is om die spatiebalk te vervangen van de Ducky of een ander toetsenbord dat aan mijn criteria voldoet.

Thanks!

 • FredEdison
 • Registratie: April 2016
 • Laatst online: 31-05 17:22
Ik zie regelmatig de Pok3r hier voorbij komen. Zelfde formfactor maar dan (wat mij betreft) een logischere indeling wbt andere functie op een 60% kb: KBParadise V60 Mini. Programmeer nu al een hele tijd op zo'n V60 met Gateron blue switches (erg prettig) maar heb ook een V60 in een mass-buy staan bij MechSupply.

Die bieden nu een mooie Dolch themed keyset samen met een V60 Mini voor een aantrekkelijke prijs (GBP 69,99) met Cherry MX blue switches.

De buy gaat door bij meer dan 10 orders en ze zitten nu op 5, ik denk ik drop hem hier even voor geinteresseerden (en uiteraard ook om die meer dan 10 orders te halen, ik wil 'em, ik wil 'em, ik wil 'em :)

Komtie: http://www.mechsupply.co....kbparadise-v60-dolch-ansi

Grtz,
Fred Edison

 • Hero of Time
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 14:31
dejona100 schreef op woensdag 27 april 2016 @ 20:17:
De twee candidaten tot nu toe zijn de Ducky Shine 4 (MX Red), of de Corsair K70 (MX Red).

pricewatch: Ducky Shine 4 MX Red Dual Led

pricewatch: Corsair Gaming K70 Cherry MX Red - Red LED

Ik speel vooral CS:GO en andere shooters. Ik twijfel zeer sterk tussen deze 2 omdat ik de simpliciteit van de Ducky, en het comfort en de features van corsair fantastisch vindt. Cherry MX Reds zijn een goede keuze sinds ik liever een toetsenbord heb dat geen luide klikgeluiden maakt tijdens het typen.

Eerlijk, de enige reden waarom ik nog niet beslist heb is omdat er op de Ducky een paard geprint is op de spatiebalk, en dat vind ik echt gigantisch lelijk.

Dus mijn belangrijkste vraag is of er een goedkope optie is om die spatiebalk te vervangen van de Ducky of een ander toetsenbord dat aan mijn criteria voldoet.

Thanks!
Mijn Ducky heeft een extra spatiebalk voor als ik de slang die op de standaard zit niet wil. Ik verwacht dat ze het bij jouw gekozen versie ook hebben gedaan. Je kan 't altijd even vragen aan Ducky of Alternate. Of misschien dat iemand hier hetzelfde toetsenbord heeft en het weet.

Ik heb overigens een Ducky met MX Black en die hoor ik zo goed als niet. Terwijl de CM Storm met MX Brown wel te horen is. Beide zijn met o-ringen. Houd er rekening mee dat je met MX Red snel aan het bottomen bent vanwege de toch wel lichte aanslag. Je zal dus altijd wel geluid krijgen, daar ontkom je niet aan. Maar dat heb je met rubber domes en sciccor switches ook.

Commandline FTW | Tweakt met mate


Anoniem: 653952

Na een paar maanden twijfelen tussen een das keyboard en een unicomp heb ik vandaag de knoop door gehakt.
Het is een unicomp classic white toetsenbord geworden die ik heb besteld bij getdigital.
Heeft iemand ervaring met dit toetsenbord?

 • dejona100
 • Registratie: November 2011
 • Laatst online: 05-05-2021
Hero of Time schreef op donderdag 28 april 2016 @ 09:02:
[...]

Mijn Ducky heeft een extra spatiebalk voor als ik de slang die op de standaard zit niet wil. Ik verwacht dat ze het bij jouw gekozen versie ook hebben gedaan. Je kan 't altijd even vragen aan Ducky of Alternate. Of misschien dat iemand hier hetzelfde toetsenbord heeft en het weet.

Ik heb overigens een Ducky met MX Black en die hoor ik zo goed als niet. Terwijl de CM Storm met MX Brown wel te horen is. Beide zijn met o-ringen. Houd er rekening mee dat je met MX Red snel aan het bottomen bent vanwege de toch wel lichte aanslag. Je zal dus altijd wel geluid krijgen, daar ontkom je niet aan. Maar dat heb je met rubber domes en sciccor switches ook.
Thx voor de reply, heb al naar enkel unboxing videos gekeken en er zit nergens een vervangspatie balk bij :/ wat ik wel stom vind sinds ze dat wel hadden gedaan met de Shine 3. Weet er iemand van een goede website binnen europa voor mechanische toetsenbord toebehoren zoals een vervangspatiebalk?

Ik heb ook gehoord dat de spatie balken van shine 3s er ook op passen. Misschien kan ik ergens zo een spatiebalk vinden en kopen van iemand dat em niet meer gebruikt.

Beetje lawaai bij het typen is natuurlijk oké, kvond gewoon dat die MX Greens van razer wel erg veel lawaai maakten, soms konden mensen het horen over teamspeak.

Thanks :)

 • Brad Pitt
 • Registratie: Oktober 2005
 • Nu online
FredEdison schreef op woensdag 27 april 2016 @ 23:38:
De buy gaat door bij meer dan 10 orders en ze zitten nu op 5, ik denk ik drop hem hier even voor geinteresseerden (en uiteraard ook om die meer dan 10 orders te halen, ik wil 'em, ik wil 'em, ik wil 'em :)
Ik vind hem ook érg mooi! :) Hoe werken die secundaire toetsen dan, ik zie geen Fn knop of zo?
Of is dat die "menu" (zo noem ik deze altijd echter), rechts naast Windows-toets?
(ben wel beetje bang hoe/of zoiets gaat wennen, zonder meteen in te drukken F-en cursor toetsen)
[Edit] Zie nu de uitgebreide review van MiBe, even lezen nu :P
[Edit 2] Nog steeds maar 5! Hard hoofd in. Wel meer tijd om nog na te denken 8)

[Voor 12% gewijzigd door Brad Pitt op 29-04-2016 16:37]

Nickname does not reflect reality


 • Hero of Time
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 14:31
Mijn extra spatie bij de Shine 3 gebruik ik niet. Heb er nu een slang op zitten. Om foutieve aannames te voorkomen: de spatiebalk is 11,5 cm. We kunnen 'm ook omruilen, heb ik de optie voor een draak. :P

Maar als je daar niet aan wilt beginnen kan je natuurlijk ook gewoon op zoek gaan naar losse keycaps. Genoeg te vinden, er zijn al zat sites gegeven in dit en het vorige topic.

Ik geloof trouwens niet dat Razer Cherry MX Green heeft. Ze hebben hun eigen switches namelijk en zijn niet 1-op-1 te vergelijken met Cherry. Ik zou de Razer Green eerder vergelijken met Cherry MX Blue, omdat ze niet zo zwaar zijn als MX Clear, maar meer richting MX Brown. En ja, die kunnen wat meer geluid maken, maar alsnog, het bottomen klinkt mogelijk harder dan de tactile 'click'. Ik hoor ook vaak genoeg mensen typen op hun Macbook of Apple toetsenbord (dat zijn dus scissor switches) tijdens een Skype call. Het zegt dus niets dat je iemand hoort typen tijdens TeamSpeak.

Commandline FTW | Tweakt met mate


 • dejona100
 • Registratie: November 2011
 • Laatst online: 05-05-2021
Hero of Time schreef op donderdag 28 april 2016 @ 19:27:
Mijn extra spatie bij de Shine 3 gebruik ik niet. Heb er nu een slang op zitten. Om foutieve aannames te voorkomen: de spatiebalk is 11,5 cm. We kunnen 'm ook omruilen, heb ik de optie voor een draak. :P

Maar als je daar niet aan wilt beginnen kan je natuurlijk ook gewoon op zoek gaan naar losse keycaps. Genoeg te vinden, er zijn al zat sites gegeven in dit en het vorige topic.

Ik geloof trouwens niet dat Razer Cherry MX Green heeft. Ze hebben hun eigen switches namelijk en zijn niet 1-op-1 te vergelijken met Cherry. Ik zou de Razer Green eerder vergelijken met Cherry MX Blue, omdat ze niet zo zwaar zijn als MX Clear, maar meer richting MX Brown. En ja, die kunnen wat meer geluid maken, maar alsnog, het bottomen klinkt mogelijk harder dan de tactile 'click'. Ik hoor ook vaak genoeg mensen typen op hun Macbook of Apple toetsenbord (dat zijn dus scissor switches) tijdens een Skype call. Het zegt dus niets dat je iemand hoort typen tijdens TeamSpeak.
thx voor de info :p zal tog voor de Ducky Shine 4 gaan en eventueel een nieuwe spatiebalk vinden ergens. Wat er wel bij zit is een setje WASD keys in het rood, zou fijn zijn als ik een rode spatiebalk zou hebben ook.

EDIT: Nu vraag ik me af, de Ducky Shine 4 bij alternate is een Belgische layout, zijn die rode keycaps dan ook ZQSD? want als mijn toetsenbord azerty is ben ik niet veel met rode WASD knoppen :/

[Voor 7% gewijzigd door dejona100 op 29-04-2016 02:36]


 • Da_maniaC
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 26-05 17:12

Da_maniaC

a.k.a. The Sequenz Pounder

Ik heb gisteren in ieder geval een nieuwe Logitech G710+ besteld (ANSI layout). :)

Ik heb nog wat rondgezocht naar andere brown/red keyboard met een enkel rijtje macro toetsen maar het kon me allemaal niet zo behagen als de G710+.

Na het kleine Crystal Clear knoei fiasco en de uitgebreide demontage/schoonmaak poging heb ik nog steeds hetzelfde aantal switches wat het niet meer doet.
Het lijkt erop alsof er ergens een node of controller kortgesloten is geweest door het knoeien.
Ach, ik houd hem voor spares...dan heb ik straks in ieder geval alle Cherry MX brown switches, keycaps en o-rings als spare. :)

[Voor 14% gewijzigd door Da_maniaC op 29-04-2016 08:35]

Inventory | Instagram: @sequenzpounder | http://www.zdaemon.org | ZDaemon! Client/Server port for DOOM!


 • turbster
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 15:53
dejona100 schreef op vrijdag 29 april 2016 @ 02:33:
[...]

EDIT: Nu vraag ik me af, de Ducky Shine 4 bij alternate is een Belgische layout, zijn die rode keycaps dan ook ZQSD? want als mijn toetsenbord azerty is ben ik niet veel met rode WASD knoppen :/
Ik heb vorig jaar een ducky zero gekocht en daar zaten ZQSD keycaps bij .

 • chaoscontrol
 • Registratie: Juli 2005
 • Laatst online: 14:28
Da_maniaC schreef op vrijdag 29 april 2016 @ 08:34:
Ik heb gisteren in ieder geval een nieuwe Logitech G710+ besteld (ANSI layout). :)

Ik heb nog wat rondgezocht naar andere brown/red keyboard met een enkel rijtje macro toetsen maar het kon me allemaal niet zo behagen als de G710+.

Na het kleine Crystal Clear knoei fiasco en de uitgebreide demontage/schoonmaak poging heb ik nog steeds hetzelfde aantal switches wat het niet meer doet.
Het lijkt erop alsof er ergens een node of controller kortgesloten is geweest door het knoeien.
Ach, ik houd hem voor spares...dan heb ik straks in ieder geval alle Cherry MX brown switches, keycaps en o-rings als spare. :)
Geen garantie van Logitech? Bij mij waren ze heel coulant en kreeg direct een nieuwe G710+

Inventaris - Koop mijn meuk!


 • Da_maniaC
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 26-05 17:12

Da_maniaC

a.k.a. The Sequenz Pounder

chaoscontrol schreef op vrijdag 29 april 2016 @ 11:17:
[...]

Geen garantie van Logitech? Bij mij waren ze heel coulant en kreeg direct een nieuwe G710+
Mijn huidige was ook met een ANSI layout en geïmporteerd vanaf de US. B)
Logitech verwees me (binnen de garantie periode) vrolijk door naar de oorspronkelijke reseller (ook in de US). Dit heb ik ooit eerder willen doen toen er een aantal keycaps spontaan afbraken. Het verzenden is dan op eigen kosten (~35 EUR.).
Daar had ik geen trek in. Overigens is mijn G710+ inmiddels uit 2013 en was het knoei-incident buiten de garantie periode.

Nu koop ik mijn ANSI Logitech keyboard bij Gamegear en deze zitten op 20 min. rijden voor mij. _/-\o_

[Voor 13% gewijzigd door Da_maniaC op 29-04-2016 11:31]

Inventory | Instagram: @sequenzpounder | http://www.zdaemon.org | ZDaemon! Client/Server port for DOOM!


 • dejona100
 • Registratie: November 2011
 • Laatst online: 05-05-2021
turbster schreef op vrijdag 29 april 2016 @ 11:01:
[...]


Ik heb vorig jaar een ducky zero gekocht en daar zaten ZQSD keycaps bij .
Ah mooi, zal nog is informeren bij alternate zelf, maar als dat ook zo is bij de 4 zal dat em zeker worden. Langzaam verliefd geworden op dat simplistisch design :p ook het feit dat je geen software moet downloaden is mooi!

EDIT: Sinds de laatste post van mij was zal ik men laatste bericht maar in een edit zetten,
Ben gisteren naar de winkel gegaan achter mijn Ducky Shine 4, enkele dingen voor andere mensen dat er een zouden willen. Ten eerste zit er geen vervang spatiebalk bij zoals de vorige versie. Ten tweede zijn de bijgeleverde rode keycaps wel degelijk WASD terwijl het toetsenbord een azerty is... Aan die heb ik dus niet veel :p

Ik ben dus van plan om een nieuwe spatiebalk en rode keycaps te kopen op een aparte site, heeft iemand suggesties?

[Voor 39% gewijzigd door dejona100 op 01-05-2016 15:16]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • FredEdison
 • Registratie: April 2016
 • Laatst online: 31-05 17:22
Brad Pitt schreef op donderdag 28 april 2016 @ 19:26:
[...]

Ik vind hem ook érg mooi! :) Hoe werken die secundaire toetsen dan, ik zie geen Fn knop of zo?
Of is dat die "menu" (zo noem ik deze altijd echter), rechts naast Windows-toets?
(ben wel beetje bang hoe/of zoiets gaat wennen, zonder meteen in te drukken F-en cursor toetsen)
[Edit] Zie nu de uitgebreide review van MiBe, even lezen nu :P
[Edit 2] Nog steeds maar 5! Hard hoofd in. Wel meer tijd om nog na te denken 8)
Er zit wel een Fn toets, wanneer je bijv. Fn + enter doet, springt er een LEDje aan en veranderen de toetsen helemaal rechtsonder in cursortoetsen (dus rechter shift, control enzo). Aan niet direct in te drukken functietoetsen kon ik direct wennen, geen probleem. Wat betreft de cursortoetsen, die gebruik ik niet, ik gebruik hjkl (vim) om de cursor te bewegen, heb redelijk wat layers (op Mac met Karabiner) gemaakt.

Denk nog maar even na en dan gewoon bestellen! :)

 • Da_maniaC
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 26-05 17:12

Da_maniaC

a.k.a. The Sequenz Pounder

Da_maniaC schreef op vrijdag 29 april 2016 @ 11:29:
[...]


Mijn huidige was ook met een ANSI layout en geïmporteerd vanaf de US. B)
Logitech verwees me (binnen de garantie periode) vrolijk door naar de oorspronkelijke reseller (ook in de US). Dit heb ik ooit eerder willen doen toen er een aantal keycaps spontaan afbraken. Het verzenden is dan op eigen kosten (~35 EUR.).
Daar had ik geen trek in. Overigens is mijn G710+ inmiddels uit 2013 en was het knoei-incident buiten de garantie periode.

Nu koop ik mijn ANSI Logitech keyboard bij Gamegear en deze zitten op 20 min. rijden voor mij. _/-\o_
Ik moet helaas terugkomen op mijn verhaal. Ondanks de toezegging op mail blijkt de G710+ van Gamegear.be een ISO layout te zijn in plaats van ANSI.
Ze hebben wel andere keyboards waarbij een ANSI layout wordt gebruikt. Deze kreeg ik als alternatief aangeboden maar ik wilde toch echt liever Logitech.
Men gaat nu nog even kijken bij leveranciers of het mogelijk zou zijn om wel een G710+ met ANSI layout te leveren. Ik schat deze kans echter gering in, aangezien Logitech via alle reguliere kanalen bij de NL/BE verkooppunten een product met ISO layout forceert.
Maar wellicht zijn er nog internationale leveranciers/groothandelaren die een uitzondering voor ze willen maken.
Mocht het niet lukken importeer ik wederom een G710+ met ANSI layout uit de UK of iets dergelijks. :)

Inventory | Instagram: @sequenzpounder | http://www.zdaemon.org | ZDaemon! Client/Server port for DOOM!


 • OMX2000
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 08:48

OMX2000

By any means necessary...

Ik ben op zoek naar Double Shot keycaps set voor een Novatouch keyboard. Ik heb aardig wat sites afgestruind maar ben er nog niet veel wijzer van geworden. Ik las bijvoorbeeld ergens dat de Vortex Doubleshot PBT's heel goed werken icm de Novatouch. https://mechanicalkeyboar...p?l=product_detail&p=1329

Iemand anders met goede tips?

Dè developers podcast in je moerstaal : CodeKlets Podcast


 • iantje31
 • Registratie: April 2013
 • Laatst online: 16-02 19:47
Hier nog steeds tevreden met mijn razer blackwidow Battlefield 4 edition

Steam: iantje31 | AMD Ryzen 7 5800X, 32 GB 3600MHz RAM, MSI GTX 1080 8G Gaming Edition


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • OmgItsKoen
 • Registratie: September 2013
 • Laatst online: 02-06 12:52
OMX2000 schreef op donderdag 05 mei 2016 @ 14:48:
Ik ben op zoek naar Double Shot keycaps set voor een Novatouch keyboard. Ik heb aardig wat sites afgestruind maar ben er nog niet veel wijzer van geworden. Ik las bijvoorbeeld ergens dat de Vortex Doubleshot PBT's heel goed werken icm de Novatouch. https://mechanicalkeyboar...p?l=product_detail&p=1329

Iemand anders met goede tips?
Zolang er een Cherry MX stem op zit kun je de keys op een Novatouch gebruiken. Binnenkort is er een doubleshot DSA Keyset beschikbaar op MechSupply. Verder staan er op UK-Keycaps enkele doubleshot keycaps.

Ikzelf ben van plan om de DSA set (heb liever een SA set :'( ) binnenkort aan te schaffen, zodra deze te koop is. Daarnaast heb ik ook nog een Cyborg 01 Artisan keycap besteld bij Massdrop. _/-\o_

Nu nog ergens een Planck vinden en een Fugu keycap! :9~ :9~

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • OMX2000
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 08:48

OMX2000

By any means necessary...

OmgItsKoen schreef op vrijdag 06 mei 2016 @ 20:06:
[...]

Zolang er een Cherry MX stem op zit kun je de keys op een Novatouch gebruiken. Binnenkort is er een doubleshot DSA Keyset beschikbaar op MechSupply. Verder staan er op UK-Keycaps enkele doubleshot keycaps.

Ikzelf ben van plan om de DSA set (heb liever een SA set :'( ) binnenkort aan te schaffen, zodra deze te koop is. Daarnaast heb ik ook nog een Cyborg 01 Artisan keycap besteld bij Massdrop. _/-\o_

Nu nog ergens een Planck vinden en een Fugu keycap! :9~ :9~
Ah nice. The royal navy zijn wel nice!!! Ff in de gaten houden.

Dè developers podcast in je moerstaal : CodeKlets Podcast


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Wasp
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 15:42
Ik heb sinds kort een Corsair Gaming Strafe RGB Cherry MX Silent.

Wat ik merk t.o.v. mijn goedkope HP toetsenbordje is dat "het geheel" wat hoger staat. Ik merk daarom dat ik wat last krijg in m'n polsen als ik er een tijdje op type. Het plat neerleggen (dus pootjes ingeklapt) helpt iets. Ik gebruik de bijgeleverde polssteun. Ik heb deze nu net eraf gehaald, kijken of dit helpt (of juist niet).

Herkennen jullie dit? Is dit wellicht specifiek iets van dit toetsenbord of hebben alle mechanische toetsenborden dit?

Hij typt overigens verder heel lekker!

Ryzen 9 5900X, MSI Tomahawk MAX, 32GB RAM, Nvidia RTX 4070 Ti | Mijn livesets


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • WCA
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 11:26
Wasp schreef op maandag 09 mei 2016 @ 15:19:
Ik heb sinds kort een Corsair Gaming Strafe RGB Cherry MX Silent.

Wat ik merk t.o.v. mijn goedkope HP toetsenbordje is dat "het geheel" wat hoger staat. Ik merk daarom dat ik wat last krijg in m'n polsen als ik er een tijdje op type. Het plat neerleggen (dus pootjes ingeklapt) helpt iets. Ik gebruik de bijgeleverde polssteun. Ik heb deze nu net eraf gehaald, kijken of dit helpt (of juist niet).

Herkennen jullie dit? Is dit wellicht specifiek iets van dit toetsenbord of hebben alle mechanische toetsenborden dit?

Hij typt overigens verder heel lekker!
Pootjes onder je toetsenbord zijn nooit echt ergonomisch, plat is beter. Wat bij mij het omslagpunt was, was toen mijn handen zich realiseerden dat de knoppen niet tot de bodem ingedrukt hoeven te worden. Sindsdien zijn m'n rsi klachten sterk verminderd

Share and Enjoy!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • merryb
 • Registratie: Juni 2014
 • Laatst online: 07-08-2019
OmgItsKoen schreef op vrijdag 06 mei 2016 @ 20:06:
[...]

Zolang er een Cherry MX stem op zit kun je de keys op een Novatouch gebruiken. Binnenkort is er een doubleshot DSA Keyset beschikbaar op MechSupply. Verder staan er op UK-Keycaps enkele doubleshot keycaps.

Ikzelf ben van plan om de DSA set (heb liever een SA set :'( ) binnenkort aan te schaffen, zodra deze te koop is. Daarnaast heb ik ook nog een Cyborg 01 Artisan keycap besteld bij Massdrop. _/-\o_

Nu nog ergens een Planck vinden en een Fugu keycap! :9~ :9~
Behalve de enorme prijs, zie ik echt 't nut niet van artisan caps, waarom haal jij ze?

Hüleh Büleh - zelf iets zoeken mag best - Alcohüleh

Pagina: 1 2 3 ... 116 Laatste


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee