zunrob schreef op vrijdag 29 juli 2022 @ 23:26:
Ook ik kan wel wat advies gebruiken. Mijn oude fiets is versleten, tijd voor een nieuwe. Ik ben nog een ketting gewend, met een stuk of 24 versnellingen.
Ik heb de fiets niet nodig voor woon-werk, alleen plezierritjes, nu ook vaak met een kinderzitje (Thule RideAlong, frame montage). Ik vind het wel fijn om zo nu en dan, zonder kinderzitje, iets steviger door te fietsen.
Riem lijkt me top om te hebben. Echter, twijfels over:
- 8 of 11 versnellingen? 8 is een factor 3 minder dan nu, vraag me af of ik "mis grijp". Maar bij 11 kom je vaak op de Alfine uit, die prijziger is. En gezien mijn aantal kilometers ook overkill is.
- CDC vs CDX. CDC is waarschijnlijk goed genoeg voor me.
Fietsen die ik tegenkom:
- Cube Travel ECX: strakke prijs, waarschijnlijk meer dan goed genoeg
- Travel SL: betere specs, maar heb ik eigenlijk niet nodig. Enige voordeel vind ik 11 versnellingen
- Koga F3 4.0: lijkt me prima, wel CDC en duurder dan Cube. Verende voorvork niet nodig.
- Koga F3 6.0: deze kost via het werk maar 50 Euro meer dan de 4.0. Scherpe deal dus, maar ook overkill denk ik. Daarnaast lijkt het stuur gebogen te zijn, terwijl alle andere een recht stuur hebben. Wat is wanneer fijner?
Hoop vragen, hopelijk kunnen jullie al wat richting geven!
Via een erg gunstige leaseregeling via het werk heb ik onlangs een Koga F3 6.0 aangeschaft. Eigenlijk was het voor mij een simpele keus, de FM had er een paar(!) op voorraad en op andere fietsen zat een lange levertijd. Mijn oude fiets is een Koga Miyata WorldTraveller uit 1988, zonder enige twijfel mijn beste aanschaf ooit. Het ding is namelijk niet kapot te krijgen en fietst met af en toe wat klein onderhoud (banden, ketting enzo) nog net zo goed als toen ik hem kocht. Toch ben ik gezwicht voor een fiets met riemaandrijving. Ik dacht, is het niks dan verkoop ik hem over 3 jaar en heb ik er eigenlijk geen kosten aan gehad. Mijn oude fiets ga ik ondertussen terugpoetsen naar nieuwstaat.
Mijn nieuwe fiets werd niet met (instap) Shimano remmen afgeleverd maar met (gelijkwaardige) Tektro remmen die bij mij na "inremmen" gelukkig vrij geluidloos zijn. Erg kwalijk vond ik dat de FM mijn fiets probeerde af te leveren met een CDN riem in plaats van de CDX versie die er op hoort te zitten. Gelukkig zag ik dat nog in de winkel en werd de riem alsnog vervangen. Ik hield daar wel een beetje een nare smaak aan over, blijkbaar moet je alles met de specificatielijst in de hand nalopen.
Mijn oude fiets heeft 18 versnellingen en ik heb er in het verleden probleemloze fietsvakanties op gereden in de Belgische Ardennen, de Franse Jura en de Zwitserse Alpen. En ja, ook in Limburg. Via
deze link kun je zien hoe de derailleurversnellingen van mijn oude fiets en de Alfine 11 van mijn nieuwe fiets zich verhouden.
Wat meteen opvalt is dat de lichtste versnelling van de Alfine 11 nagenoeg gelijk is aan de 28/28 versnelling op mijn oude fiets. De 24 en 28 tandjes achter heb ik de Alpen best nodig gehad en in Limburg kan ik me ook nog wel een heuveltje herinneren
Wat erg prettig is aan de Alfine 11 ten opzichte van de 8 versnellingen versie is de zeer gelijkmatige stapjes tussen de versnellingen, dat werd hier al eens eerder genoemd. Bij de Alfine 8 zit het grootste gat tussen de (waarschijnlijk) meest gebruikte versnellingen. De twee hoogste versnellingen hadden voor mij niet op Alfine 11 hoeven zitten, die zal ik nooit gebruiken.
Wat volgens mij belangrijk is om te weten bij het kiezen van een fiets met riemaandrijving is de gebruikte verhouding tussen voor- en achtertandwielen. Op de F3 6.0 is dat 46 "tanden" voor en 24 achter (
Leesvoer: "Shimano recommends a ratio of around 1.9 for the chain ring and rear sprocket.")
Of dat op de F3 4.0 ook het geval is weet ik niet maar wel iets om te controleren voor de aankoop. Bij Cube is het blijkbaar 46/22(?) wat zou betekenen dat de lichtste versnelling zwaarder is als bij Koga.
Wat je denk ik het best kunt doen is ook even spelen met de gear-calculator website. Voer in wat je al hebt op je oude fiets en bedenk welke versnellingen je niet kunt missen.
Riemaandrijving is fantastisch maar is niet zo onderhoudsvrij als je misschien denkt. De tandwielen draaien in een oliebad dat eens in de zoveel tijd ververst moet worden. Schakelen verloopt zeer soepel en kan bij stilstand, de precieze afstelling ervan schijnt nogal moeilijk te zijn.
Over het Koga stuur: ik ben er nog geen fan van. Het heeft bochten in allerlei richtingen waardoor afstellen lastig is. Hetzelfde geldt voor de stuurvoorbouw: als je het stuur bijvoorbeeld lager wilt zetten dan komt het stuur ook naar voren en wordt de "reach" dus ook langer. Daar had ik zelf niet bij stilgestaan. Zo zijn er nog wel een paar detaildingetjes waar ik later pas achter kwam: het bracket van de F3 is 1 cm hoger dan dat van mijn oude fiets waardoor het zadel hoger gezet moet worden en ik moet wennen aan hoe ik mijn voet op de grond zet bij een stoplicht. Door het hoger zetten van het zadel gaat het ook naar achteren waardoor de eerder genoemde reach weer groter wordt. Het zadel kon maar zeer beperkt naar voren gezet worden. Als je ruim 30 jaar op dezelfde, perfect afgestelde fiets rijdt, is de overgang naar een nieuwe best groot
Hier vind je een hoop F3 6.0 detailfoto's.