JukeboxBill schreef op donderdag 22 juli 2021 @ 19:47:
Ik kan me wel voorstellen dat voor grofvuil apart kosten in rekening worden gebracht. Er zijn mensen, die om de haverklap wat veranderen aan hun huis. Dat soort kosten moet je dus gewoon meerekenen als je gaat verbouwen. En als dat moeizaam gaat, dan maar iets minder luxe tegels in de badkamer of zo.
Waarom zou dat op de gemeenschap moeten worden afgewenteld?
Mag ik mijn eigen situatie weer even schetsen?
Ik ben nu een verhuizing aan het voorbereiden. Omdat ik eigenlijk het liefst niks uitgeef. Ik sta nu al ruim 1000€ in de min, en dan heb ik nog niks uitgegeven aan verf of laminaat, laat staan inrichting.
Nu heb ik via mijn werk de mogelijkheid kunnen aangrijpen om twee banken en een fauteuil over te nemen, die anders naar de stort gaan. Spuuglelijk, jaren 60 model. Barsten in het leer. Maar wel functioneel, constructief degelijk, en gratis.
Ik zit ook nog te wachten op een uitnodiging om meubels uit te kunnen gaan zoeken bij een soort gratis kringloopwinkel voor minima.
Mocht de timing nou zo uitkomen dat ik die banken meeneem op de verhuisdatum, en daarna pas bij die winkel/instelling langs kan. Dan is er die grofvuilheffing.
En als ik dan de driezitter bank wil vervangen, dan moet de oude er uit. Ding weegt ongeveer 80 kilo. Die laten ophalen zou dus 27 euro kosten.
En dat is een best wel significant bedrag voor iemand in mijn positie. Best duur voor een gratis bank.
En om het bij huisraad te houden. Wie denk je dat vaker van huisraad wisselt; iemand die zonder blikken of blozen meer dan 3k neertelt voor nieuwe banken, van fatsoenlijke kwaliteit, of iemand die het moet hebben van andermans "anders gaat het naar de stort"? Gaat een bij aanschaf 15 jaar oude whirlpool wasmachine in het huis van iemand die fysiek werkt elke dag voor net meer dan minimumloon, net zo lang mee als een gloednieuwe Miele in het huis van een notaris?
Hoge grofvuilheffing raakt minima ècht buitenproportioneel hard. Die "mensen die om de haverklap wat veranderen aan hun huis" zijn een leuke stropop, maar in mijn ervaring is het merendeel van wat als grofvuil op straat gezet wordt "zo afgeleefd dat mijn hond er niet tegenaan wil zeiken". En dan kan ik je vertellen, dat komt meestal niet zo uit het huis van iemand die om een andere reden dan noodzaak "om de haverklap wat verandert".
Ik maak en bezorg meubels in een vrij hoog marktsegment. En meubels die we komen vervangen zijn bijna nooit minder dan tien jaar oud voor zitmeubels, of twintig voor kasten en tafels. En vaak gaan die niet naar de stort, zijn ze nog niet op; het meeste wordt gewoon verkocht of naar de kringloop gebracht.
Mensen die het geld hebben voor goeie spullen, kunnen er lang van genieten, en het alsnog vervangen ruim voordat het grofvuil er de beste optie voor is.
De mensen die meubels en witgoed zodanig afleven dat echt enkel afval resteert, doen dat meestal niet geheel vrijwillig.
En voor iedereen die over verbouwingen begint; grofvuil en bouw/sloopafval zijn volledig gescheiden categorieën in elke gemeente waar ik heb gewoond. Vaak was grofvuil gratis, of op zijn minst goedkoper dan bouw/sloopafval, en die laatste werd meestal ook niet opgehaald door de gemeente.