Wellicht waren die bakken toch al aan vervanging toe? Bij ons zijn ze ook wel eens tussendoor vervangen, dat soort dingen gebeuren.
Het is een beetje onderbuikroepen, we weten gewoon niet hoe die kostenstromen lopen en hoe het nu echt in elkaar steekt.
Dat zou ik toch wel eens graag willen, maar als je zoekt naar feiten stuit je toch al snel op politiek en onderbuik. Misschien eens echt grondig tijd voor maken, maar de vraag is wat ik daarmee win.

Het primaire doel van afval ophalen zou nooit mogen veranderen: hygiene zou altijd op nummer 1 moeten staan. Het milieubelang van gescheiden ophalen is op z'n minst discutabel, maar wat het klimaat betreft maakt het welgeteld helemaal niets uit wat wij ermee doen. Gelukkig maar, want de extra ritten en extra vrachtwagens zouden anders nog best eens schadelijker kunnen zijn dan het vorige beleid.
Dat ben ik niet met je eens. Het primaire doel wordt nog altijd behaald, dus waarom zou men niet ook naar andere doelen mogen kijken?
Als men weet te stimuleren dat consumenten bewuster naar hun afvalproductie kijken en weten te verbeteren of verminderen dan is dat toch ook gewoon indirect een klimaatvoordeel.
Of omgekeerd inzamelen en de wijze waarop dat soms geïmplementeerd wordt de juiste methode is kan je uiteraard over discussiëren, maar dat doet niets af aan de potentie van het stimuleren.
Roenie schreef op woensdag 13 november 2019 @ 13:24:
Dat is erg afhankelijk van de mensen waarmee je normaal gesproken spreekt en waar je woont. Net zoals niet iedereen tegen gescheiden inzameling is, is ook niet iedereen voor. De een vindt het te veel moeite en de ander niet. Je kunt niet voor een ander bepalen of het al dan niet veel moeite voor die persoon is. Wat dat betreft gebruik je jouw maatstaf dan namelijk ook voor iedereen

Absoluut niet. Ik zie en erken meningen van twee kanten, daarom blijf ik ook volhouden dat ik beide opties begrijp en afhankelijk van de situatie een voordeel zou zien voor één van de opties.
In tegenstelling tot de tegenstanders beweer ik totaal niet dat er maar één methode goed kan werken.

Er zijn gewoon mensen die het geen flikker interesseert. Dan kun je wel allerlei zaken bedenken, maar niets gaat bij die personen werken. Er is ook een groep die best bereid is wat te doen, mits het eenvoudig en efficiënt is. En dan heb je mensen die er alles aan doen om al hun afval precies in de juiste bak te gooien. Die eerste groep krijg je niet zo ver, de tweede daar is winst te halen (mits je het makkelijk maakt) en die derde groep die doet het toch wel, dus die hoef je niet mee te krijgen. Wel is de vraag hoe de verhouding tussen die groepen is. 1:8:1? Of 1:7:2? Wie het weet mag het zeggen.
Precies, dat is ook de kern van veranderingsmanagement. Je hebt altijd een groep die vanzelf al mee doet, een groep die koste wat kost tegen werkt en een (meestal veruit de grootste) groep die mits juist gestimuleerd in beweging te krijgen is.
Juist die laatste groep is nu inderdaad de groep die gaat bepalen of het een succes wordt of niet. De tegenstanders die ongeacht alles tegen blijven hoor je vaak het meest, terwijl je die feitelijk moet negeren.
In die zin hebben veel gemeenten al ingezien dat iets viezer plastic accepteren een stuk beter werkt dan heel rigide alleen brandschoon transparant plastic accepteren. Ik denk alleen dat er nog wel een paar schepjes bovenop de voorlichting mag en men wat meer ezelsbruggetjes of simpele redenaties moet gaan uiten in plaats van een A3 met lijstjes.
Niemand gaat namelijk die lijstjes uit z'n hoofd leren, er moeten wat logische richtlijnen zijn die, mits je ze volgt, zorgen dat je 95% al goed doet.
Canon 70D ~ 10-18 IS STM ~ 18-135 IS STM ~ 24 f/2.8 STM ~ 50 f/1.8 STM ~ 430EX II
Sigma 100-400 DG OS HSM Contemporary