Iets van 2/3 van het inkomen uit arbeid en eigen onderneming komt van huishoudens die meer dan 50k bruto per jaar verdienen, zij zullen niet stoppen met werken en als ze al hun uren zullen minderen zal dat minimaal zijn (vergeet niet dat zij nu ook al flink hun uren kunnen minderen zonder er veel op achteruit te gaan, vanwege alle toeslagen in Nederland). Dit is inkomen uit arbeid of eigen onderneming en neemt dus nog niet eens dividend of inkomen uit woningverhuur, aanvullend pensioen of erfenissen mee. Van de groep die weinig verdient met hun werk of eigen onderneming zijn er nu al mensen die een of andere uitkering krijgen (zij betalen daar vaak 100% belasting over door middel van korten van die uitkering), die groep zal eerder meer gaan werken dan minder, evenals mensen die nu in een uitkering zitten en willen werken maar part time willen werken of geen goede perspectieven hebben en daarom maar niet werken (zij willen die 100% belasting niet betalen). Mensen die op minimumloon of net daarboven zitten gaan er bij een basisinkomen flink op vooruit, dus dat zal sommigen van hen motiveren meer te gaan werken. Verder krijg je bv. dat studenten minder gaan bijwerken maar wel eerder afstuderen en dan eerder veel geld gaan verdienen (of evenveel bijwerken als je het college/lesgeld verhoogt, maar dan heb je weer extra inkomsten voor de staat). Tenslotte verkleint het aantal werkplekken bij de overheid, zelfs als die extra werkkrachten die dan vrijkomen gemiddeld slechts weinig zullen verdienen uit arbeid of eigen onderneming is wat ze verdienen nog steeds pure winst t.o.v. de huidige situatie.Hann1BaL schreef op dinsdag 15 september 2015 @ 19:37:
[...]
Je laatste zin:
Hoe groot risico ga je nemen, want een dergelijke wijziging is ECHT een groot risico, voor een KANS dat er een netto positief effect is? Dat is een beetje hetzelfde als een heel duur lot voor de loterij kopen.
Je stelt ook dat niemand weet wat het resultaat is, maar "groot zal de schade niet zijn": Hoe weet je dat? Ik weet het ook niet en ik wil ook niet stellen dat het wel groot is, maar waarom baseer je dat?
Om er even een autoriteit bij te slepen: het CPB een keer hun model toegepast op een basisinkomen van 700 euro per volwassene (samenwonend of niet), met behoud van de bestaande toeslagen, HRA en AOW en een vlakke belasting op arbeid van maar liefst 56%. De uitkomst die uit het model kwam gerold was 5,33% minder arbeidsuren in Nederland (natuurlijk moet je zo'n cijfer nooit tot achter de komma serieus nemen, daar zijn de modellen niet nauwkeurig genoeg voor, zeker in dit soort situaties waar geen historische gegevens voor zijn), maar het effect was geconcentreerd bij de lage inkomens. Het is zeker mogelijk om op een lagere belasting van arbeid dan 56% uit te komen, samenwonenden minder basisinkomen te geven en meer toeslagen af te schaffen, dus die 5,33% kan zeker lager en omdat het land nog andere inkomsten heeft (gasbaten en de eerder genoemde inkomsten uit vermogen en aanvullende pensioenen) en de hogere inkomens zo'n groot deel van het totale inkomen vertegenwoordigen is het netto effect op het BBP klein, misschien 2%, maar het kan heel goed minder zijn of zelfs positief, ik ben vrij optimistisch dat je het netto effect bij bepaalde varianten van het basisinkomen (natuurlijk is het anders als je iedereen 2000 euro per maand geeft) gerust op 0 kunt zetten wanneer je probeert te rekenen.