Damn it, nu baal ik dat mijn nieuwe website nog niet af is. Ik ben vanwege de nieuwe generatie QuinLED waar ik aan werk een nieuwe website aan het bouwen waar deze informatie allemaal op staat, in het Engels, maar toch.
Anyway, beknopt dan maar (alsof ik daar goed in ben).
2x 12m met een 12v 10A voeding gaat niet werken. Als eerste, mocht je alles nog moeten kopen, koop 24v LED strip, dit werkt efficiënter waardoor de dikte van je kabels (en kwaliteit van de strip) iets minder uitmaakt! Qua voeding ga je dus absoluut meer nodig hebben verwacht ik. Het is geen probleem dat eventueel met meerdere voedingen te doen en het in meerdere segmenten op te bouwen.
Verder, misschien dat je met 30LEDs/m strip er zou kunnen komen maar tegenwoordig heb je (en wil je) vaak 60LEDs/m of zelfs 120LEDs/m strip. Daarbij reken ik eventjes gemiddeld met 10w per meter, maar afhankelijk van de kwaliteit kan dat ook rustig oplopen tot 20w per meter. Dus 1x 12m zou daarmee al niet lukken met je huidige voeding. Verder zou ik altijd de stelregel vasthouden dat je nooit een continu load op je voeding legt van 80% of hoger. Pieken is geen probleem, maar niet continu, Mean Well is goed, maar zelfs daarbij wil je niet 100% continu draaien.
Verder zul je, afhankelijk van de kwaliteit van de strip om een beetje egale verlichting te krijgen of in 2 meter stukken moeten werken of bijvoorbeeld in 5 meter stukken die je aan beide kanten voed, of liefst nog 3x (begin, midden en eind). Anders ga je op dat soort lange afstanden, zelfs met hoge kwaliteit 24v strip, te veel voltage drop krijgen en daardoor dus een verloop van licht intensiteit.
Verder, als je dit in een leef ruimte wil monteren, zorg minimaal voor CRI 90 strip. Goedkope LED rommel uit China krijg je voor primair leef ruimte verlichting spijt van naar mijn mening. Dat hoeft niet perse heel duur te zijn, redelijke strip heb je al voor zo'n 15 euro per 5m. Je voeding heb je al van een goed merk, dus dat zit goed (Behalve dan dat ik 24v zou gebruiken)!
Dan je digitale LED strip verhaal, een WS2812B of APA102 (raad ik persoonlijk aan) strip is over het algemeen 5v en niet 12v. Hiervoor geldt ook absoluut dat je om een 5m strip op te kunnen hangen deze minimaal aan beide kanten zult moeten voeden. Zo lang je RGB gebruikt (en niet constant wit maakt) zal dat wel genoeg zijn.
Alles in Alu profielen monteren is top, dat verlengt de levensduur (en voornamelijk licht output over die levensduur) aanzienlijk!
Speakerdraad van 0,5mm kan niet heel veel stroom transporteren. Zeker voor lange afstanden moet je eigenlijk dikker wensen. Op 24v gaat het al beter dan 12v maar bijvoorbeeld voor de digitale 5v strip is 0,5mm voor enige afstand echt veel te dun. Wat je wel moet gebruiken ligt een beetje aan de situatie maar ik grijp zelf vaak terug naar solide 2.5mm2 kabel zoals je ook voor normale stroom gebruikt. Dat kun je redelijk goedkoop in bulk kopen en heeft meer dan genoeg koper voor de meeste toepassingen.
Qua aansturing, voor de digitale LED strip heb je een controller nodig, dat kan op vele manieren. Ik ben hier zelf de QuinLED-Dig-Uno en QuinLED-Dig-Hexa voor aan het ontwikkelen. Die maken gebruik van een ESP32 waar je dus software matig nog wel wat mee zal moeten. Veelal wordt het in combinatie met bijvoorbeeld Home Assistant gebruikt waarin je dan via een browser op je PC of op je telefoon het patroon wat je op dat moment wilt kunt kiezen. Voor Digitale LED strip wil je normaal gesproken wel 1 lange string (afhankelijk van de hoeveelheid LEDs moet je kijken welk type je moet nemen) maar die zul je ook op verschillende punten "bij" moeten voeden zodat alles correct blijft werken. Qua effecten is 1 lange string iig het leukst.
De normale LED strip zul je ook willen dimmen en aan/uit schakelen verwacht ik. Persoonlijk heb ik daar de QuinLED OG ooit voor ontwikkeld, dat is een WiFi gestuurde 2 kanaals dimmer, maar ook daarvan ben ik bezig met enkele nieuwe bordjes. Voor dit hoef je echter niet perse met een controller te gaan werken maar wil je enigszins kunnen dimmen en het aan sturen zonder steeds met draadjes te zitten prutsen is dat naar mijn mening wel sterk aan te raden! Het dan automatiseren via Domotica zitten we uiteraard voor op Tweakers.net
P.s. Zoals ik begrijp heb je een open plafond? Dat zou ideaal zijn, daar zou je dan bijvoorbeeld een QuinLED-Deca neer kunnen leggen, die heeft 10 kanalen zodat je 10 verschillende segmenten via kabels over je plafond zou kunnen aansluiten bijvoorbeeld!
Mocht je verder gevoelig zijn voor "knipperend licht" dan is het aan te raden daar je producten goed op uit te zoeken. Met dit soort strip is het niet te voorkomen om PWM te gebruiken (over het algemeen). Dat doen mijn dimmers ook, maar mijn nieuwe dimmers kunnen dat bijvoorbeeld tot 300.000Hz waar commerciele vaak rond de 100Hz zitten wat naar mijn mening veel te laag is.
Ik plug als laatste nog eventjes mijn nieuwste video daarover.
Overigens, je plan klinkt leuk, ik bedoel puur te helpen met een uitvoering waar je uiteindelijk ook echt blij van word!