@
Sine Die spanningsdeling had ik voorheen met lagere weerstanden. Ik gebruik 3 weerstanden omdat ik ik maar enkele tientallen mV onder de voedingspanning moet zitten voor de vergelijking met de spanning over de shunt. Ik gebruik 3 weerstanden omdat de afwijking dan veel kleiner is. Via EEVblog gaven mensen aan dat ik de deze moest verhogen ivm de weerstand op de open collector van de comparator. Deze moest veel lager zijn dan de weerstanden in de spanningsdeler. Zelf snap dit nog niet helemaal, maar dit toch maar opgevolgd. Die 22m klopt dan wel in verhouding. Dit geeft een hysteresis van 5mv op 50mv. In Principe staat deze parallel aan de onderkant van de spanningsdeler.
Maar hoe dan ook, die VCC-1,5v is een flinke beperking waar ik geen rekening mee heb gehouden. Ik weet niet wat de comparator dan gaat doen, maar maar het is aannemelijk dat mijn hele schema niet gaat werken in de praktijk... Mooi klote, ik dacht dat ik eindelijk een mooi schema had gemaakt
@
BrtH De nauwkeurigheid van de timing is niet zo belangrijk. In de praktijk zal er weinig spanningsverschil zijn. Stel dat de timer 2 keer zo lang of 2 keer zo kort is, maakt dat voor de werking bij mij niet veel uit.
Een lineaire regulator is absoluut geen optie. Die dissipeert veel te veel energie bij de stromen tot 3A die ik wil gebruiken.
@
memphis Ik had geen idee dat dit kon. Dat is best wel interessant. De 555 heeft naast een timende rol overigens wel ook een soort van latchende functie, maar dit lijkt wel te kunnen werken. De LM397 is overigens wel een comparator, maar vervangen door een opamp kan natuurlijk ook. Momenteel is de 2e comparator ook al in gebruik ik kan best nog een extra opamp toevoegen.
Misschien toch even verder toelichten wat ik probeer te doen. De pest is alleen dat er zoooooo veel afwegingen meespelen dat het vrijwel onmogelijk wordt om alles hier toe te lichten. Maar wat probeer ik hier exact te doen...
Ik ben een powermanagment systeem voor campers aan het ontwikkelen. Deze maak ik vooral voor mijzelf, maar ook met de gedachte om in de toekomst op kleine schaal te verkopen, of als opensource weg te geven. Het systeem bestaat uit 2 basisdelen. Een component dat we voor het gemak maar even een zekeringkast noemen, en een 2 deel met display en bedieningsknoppen. Dat 2e component ben ik nu mee bezig. Hieronder de huidige variant van de "zekeringkast"
Hier zit dus een ltc4380 op die stroom beperkt tot ca. 4A en alle piekspanningen afvangt en shunt naar 26V of uitschakelt. In automotive kan je hele nare piekstromen tegenkomen tot wel 200V in voor een paar 100ms. Vanuit hier voorziet een systeemkabel (RJ45 patchkabel) in data (RS422) maar ook simpele stuurstroompjes en voeding. De voeding verloopt via een enkele AWG 24 aansluiting en de stroom die daar doorheen kan is dus beperkt. Ik wil het houden op maximaal 1A.
Op de display module zitten weer diverse aftakkingen van deze voeding. Voor andere uitbreidingsmodules, maar ook voor externe voeding zoals bijvoorbeeld een audio voorversterker, alarm systeem, etc. Dit moet best wat stroom mogen trekken. Meer dan 1A. Daarom is er de optie om parallel aan de systeemkabel een een kabel te leggen die tot 3A mag trekken. Een circuit met FET's detecteert dat deze kabel is aangesloten, en laat alle stroom vervolgens via deze kabel lopen. Deze kabel komt vanuit de "zekeringkast" en is dus beschermd.
Op de display module wil ik dus een stroom beperkend circuit hebben dat het volgende doet:
- Bij alleen systeemkabel de externe load afschakelen wanneer deze boven de 1A komt
- Bij extra kabel afschakelt als de load boven de 3A komt.
- Iedere idioot kan iets geks aansluiten op deze module. Van een zware verbruiker tot kortsluiting
- Alleen de externe load mag worden uitgeschakeld. Het systeem moet blijven werken.
- Ik wil geen zekeringen die vervangen moeten worden
- Ik wil geen systeem dat direct door elke spike getriggerd wordt en afsluit
- Ik wil geen systeem met een handmatige reset.
- Het systeem moet kunnen starten met veel (bijv. 5000uF) capaciteit op de uitgang.
- De beveiliging mag niet veel energie gebruiken. Ik richt op een standby van max 1-3mA
Verder hou ik rekening met de volgende productie eisen:
- Productie doe ik met JLCPCB. Dat maakt mij iets beperkt in het aantal componenten
- Het moet in SMD kunnen, en veel meer ruimte dan een flinke postzegel heb ik hier niet voor
- De kosten moeten laag blijven. (mijn huidige circuit zit op 20-30 cent)
- Zo min mogelijk trough hole of zware componenten.
Op basis hiervan kan ik een aantal conclusies trekken:
- Elk systeem dat ik maak heeft een bepaalde "hold" time nodig. De piek in energie moet worden gedissipeerd in een FET met een daarvoor toelaatbare SOA. Dit past in het sommetje. Bijvoorbeeld 70W voor 25ms.
- Daarna moet de load worden losgekoppeld met een FET. Andere componenten passen niet in de eerder gestelde criteria
- Een specefieke E-fuse IC komt niet mee in mijn productie criteria
- Een polyfuse van bestaat niet voor mijn applicatie. (3A en 14V is veel te veel vermogen)
Nou zijn er overal zat apparaten te kop die ook externe aansluitingen hebben die prima beveiligd zijn tegen overbelasting en kortsluiting. Dat moet ik dan toch ook kunnen?
Verder is dit vooral ook een enorm leerzaam traject. Ook voor dit schema heb ik weer heel veel kennis moeten opdoen
Zo, dat is een tering lang verhaal weer. Ik ben benieuwd wie dit nog gaat lezen