pastafan schreef op zondag 13 augustus 2023 @ 19:08:
We hebben het hier veel over banken en rente percentages...,
Is er voor de banken en financiele partijen waarover gesproken wordt ook bekend HOE/WAARIN zij beleggen, om ons zo die rente te kunnen uitbetalen?
Is bekend/ te achterhalen waar bijv. Renault in belegd/ in investeert om hoge rente aan de spaarders uit te betalen? Zelfde geldt voor Advanzia, Openbank, Rabo, etc...
En, een vervolgvraag, zou je nog steeds bij die bank blijven als je weet dat deze bank belegt in bedrijven met lak aan duurzaamheid, mensenrechten (kinderarbeid), of belegd in andere "louche" zaken? Bekommer je je erom of zal je het een biet wezen als je maar die hoge/hoogste rente kan pakken?
Ja, je kan dit terugvinden in hun jaarverslagen.
In het algemeen geldt dat een bank een deel van het spaargeld liquide (=cash bij de ECB) moet aanhouden en vaak ook in veilige obligaties (primair staatsobligaties, zoals die van de Nederlandse overheid).
Een groot deel wordt geparkeerd bij de ECB, waar banken sowieso al 3,75% rente ontvangen.
Een bank zal, bijvoorbeeld, niet zomaar aandelen Shell kopen. Dat is echt veel te riskant voor iets als spaargeld en mogen ze ook niet doen.
Overigens zou dat moreel ook geen probleem zijn. Het kopen van aandelen op de vrije markt staat niet gelijk aan investeren in een bedrijf. Stel ze zouden voor een miljoen euro aan Shell aandelen aankopen, dan is er nog steeds geen euro geïnvesteerd in Shell zelf. Het is niet zo alsof Shell dan plots een miljoen euro heeft waarmee een olieplatform o.i.d. kan worden gebouwd.
EDIT: leuk feitje, bij Bunq kan je zelf kiezen wat er met je geld gebeurt. ECB en staatsobligaties zijn verplicht.
[
Voor 3% gewijzigd door
Uniciteit op 13-08-2023 19:42
]