Er zijn een paar factoren die meespelen.
Je zegt dat je hypotheek 3 jaar oud is. Dan zit die op het randje van welke typen er op dat moment nog werden verstrekt, dus dat is interessant om te weten. Heb je een lineaire of annuitaire hypotheek? Of een meer complexe van net iets langer geleden? De (bank)spaarhypotheken, groeihypotheken, die rommel zeg maar (ik heb er een duidelijke mening over ja, maar laten we de discussie hier niet voeren

).
Als je de 1e groep hebt (Ann-Lin), dan is het relatief simpel: Kijk in je voorwaarden wanneer rente aanpassingen mogelijk zijn. Kijk in je voorwaarden wat je daarvoor moet aanleveren.
Heb je geen zin in voorwaarden ondezoek (je bent lui, maar komt minder beslagen ten ijs), dan kun je ook gewoon bellen met je hypotheekverstrekker en vragen om je te helpen. Dan hoor je snel genoeg hoe de vork in de steel zit. Maar let op, niet alle verstrekkers gaan hier even makkelijk / coulant mee om. Daarom noem ik het nuttig eerst je voorwaarden te lezen.
Wat er tegenwoordig voor bewijslast gevraagd wordt bij banken die WEL coulant zijn:
1) taxatie (vaak NWWI). Hierin komt onomstotelijk vast te staan wat de waarde van je woning is. Kosten grofweg €350,-. OF
2) WOZ waarde beschikking van je gemeente. Gratis, maar geeft ook nadelen. Sommige gemeentes stellen deze slechts eenmaal per 4 jaar vast (wijziging) en krijg je de andere jaren steeds dezelfde beschikking. Dan zal je stijging niet zichtbaar zijn. Tevens is het veel theoretisch geneuzel, kijken naar de verkoopwaarde van woningen om je heen. Een investering in de keuken en badkamer zal hieruit niet blijken.
Mijn advies: bel eerst je verstrekker, kijk of ze mee willen werken. Vraag hoeveel rente opslag het zou schelen (welke bakjes kennen ze, bijv. tot 60%, 60-75%, 75-95% en >95%, dit verschilt echter per verstrekker!) en wat de opslagen daarvan zijn. Vraag dus ook na in welk opslagbakje jij momenteel zit.
Vraag ook of de opslag bij aflopen rentevaste periode automatisch aangepast wordt.
Bereken daarmee of je uitkunt met de WOZ beschikking, of dat je de investering van een NWWI taxatie wilt doen en de kosten daarvan eruit haalt t.o.v. wachten van het aflopen van de rentevaste periode.
Wil je hier al meer advies, dan moeten er een aantal factoren bekend zijn:
- hypotheekverstrekker
- type hypotheek
- rentevaste periode
- NHG ja/nee?
- Hoogte hypotheek
- % gefinancierd op moment van afsluiten - welke risicobakje val je nu in? 85% gefinancieerd zei je al (inclusief bouwdepot neem ik aan)
- (vermoedelijke) huidige woningwaarde