Naar aanleiding van posts en bezorgdheid in;
Kruipruimte vloer (na-)isoleren
Ik ben niet de enige die dit doet;
http://my-eco-projects.nl...tuinieren-met-regenwater/
Wat betreft de voordelen van water opslaan in de kruipruimte;
- water kan/zal niet bevriezen (de 400 liter in onze schuur is al eens in slush-puppy veranderd)
- het water heeft in de kruipruimte een vrij constante temp. tov opslaan in de schuur of in de buitenlucht
- water komt niet in contact met zonlicht
- doordat het water in de kruipruimte door het jaar heen een constante en lage temp. ( >5 & <15c is de verwachting) en niet in contact komt met zonlicht, zal er ook geen algengroei ontstaan.
- ander groot voordeel is dat het water in de kruipruimte geen leefruimte inneemt
nadelen;
De ruimte is qua afmetingen niet ideaal voor opslag, waardoor de bak een groot oppervlak krijgt. Een groot oppervlak betekend meer verdamping van water.
Echter verdampt water alleen als de condities "optimaal" zijn;
1. er moet lucht verplaatsing zijn (wind)
2. er moet zon of warmte zijn (omgeving temp)
3. de mate van verdamping hangt af van de luchtvochtigheid
Via de volgende site kan de verdamping berekend worden;
http://www.lenntech.nl/calculators/verdamping.htm
bij;
wind; 1ms
zon uren: 0
temp; 15c
luchtvochtigheid:10%
is er een verdamping van 4mm per dag.
de bak wordt 3 bij 3 meter en 4mm is 36 liter vocht.
Echter gaat de bak aan de bovenkant afgedekt worden met twee lagen dekzeil.
Hierdoor zal de waterdamp niet of nauwelijks uit de bak kunnen ontsnappen.
In de winter zal de waterdamp ook tegen het koude <5c dekzeil condenseren en mogelijk is dat in de zomer ook het geval.
wat beveiliging betreft;
http://www.knmi.nl/cms/content/29600/
hier staat een stukje over gemiddelde regenval in NL
De bak wordt "aangesloten" op ong. 50m2 dak oppervlak. Per vierkante meter valt er in NL ong. 800 liter per jaar. Dat zou betekenen dat ons dak per jaar gemiddeld 40m3 water te verwerken krijgt.
knmi
Een willekeurige plaats in ons land krijgt gemiddeld vijf keer per jaar een hoeveelheid van minstens 20 en 24 mm binnen een etmaal; een etmaalsom van minstens 26 tot 32 mm komt ongeveer twee keer per jaar voor en eens per tien jaar valt er minstens 50 tot 62 mm op een dag.
- 5 etmalen per jaar met per etmaal 24mm/24liter regen per m2 en dat geeft 24liter * 50 = 1200liter in 1 dag en dat 5 x per jaar
- 2 etmalen per jaar met per etmaal 32mm/32liter regen per m2 en dat geeft 32liter * 50 = 1600liter in 1 dag en dat 2 x per jaar
- 1 etmalen per 10 jaar met per etmaal 64mm/64liter regen per m2 en dat geeft 64liter * 50 = 3200liter in 1 dag en dat 1 x per 10 jaar
knmi
In ons grillige klimaat kunnen de klimatologische cijfers echter van jaar tot jaar en van dag tot dag behoorlijk variëren. Tijdens zware buien kan er 's zomers plaatselijk wel meer dan 100 millimeter op een dag vallen. De grootste neerslaghoeveelheid ooit in één etmaal op een weerstation van het KNMI (Voorthuizen, augustus 1948) gemeten bedraagt ruim 200 millimeter.
- 1 etmalen per jaar met per etmaal 100mm/100liter regen per m2 en dat geeft 100liter * 50 = 5000liter in 1 dag en dat 's zomers met (Zeer) plaatselijke buien.
Overigens komt er nog een "beveiliging";
PVC 40mm kogelkranen voor iedere dakdeel zodat 1 of beide dakdelen afgeschakeld kunnen worden bij (verwachte) heftige buien terwijl de bak bijv. >70% vol is. Ons dakoppervlak is onevenredig verdeeld met 1/3 en 2/3. We kunnen dan bijv. zeggen; We gaan op vakantie en schakelen het grote dakdeel af waardoor er nog maar 15m2 dakoppervlak af wordt gevangen en bij extreme regenval van 100mm is dat nog "maar" 1500 liter per dag.
In het kruipruimte topic werd ook een lus geopperd;
Helaas is dat voor ons niet optimaal. Dit omdat de gemeentelijke hemelwaterafvoer (op het oog) lager ligt dan de bak. Bij heftige regenval kan er een "backflow" ontstaan richting onze kruipruimte met alle gevolgen van dien voor onze kruipruimte EN die van de buren (de ruimte staan tenslotte met elkaar in verbinding).