Compizfox schreef op donderdag 18 juni 2015 @ 22:37:
<knip>
Toen ik dat zag moest ik meteen aan dit topic denken. Moet een patchkabel ook koper zijn, of is het niet erg dat die CCA is?
In het geval van dat eerste, waar kan ik koperen patchkabels kopen?
In het geval van dat laatste, hoe kan het dat die kabels toch Cat6-gecertificeerd zijn? Halen ze die spec ook echt of is dat gewoon oplichterij?
Goede vragen.
Aluminium heeft zoals bekend een veel hogere soortelijke weerstand. Bovengenoemd verhaal over het skineffect is weliswaar correct, maar de praktijk heeft toch wel geleerd dat de maximum te overbruggen afstand beduidend korter is, dus dat skineffect compenseert blijkbaar toch maar voor een deel. Maar bij korte patchkabels speelt die hogere weerstand nauwelijks of geen rol, dus wat dat aspect betreft zou ik me er totaal niet druk over maken, je merkt gegarandeerd er niets van. Ook het aspect van oxidatie is bij kant en klare kabels met aangegoten stekkertjes niet aan de orde.
Het enige wat wel speelt is dat koper veel soepeler is en dat vind ik bepaald niet het onbelangrijkste. Soms/vaak zijn patchkabels vaak aan beweging onderhevig, zoals vaak aanbrengen en verbreken of ingeval van een laptop het regelmatig even verplaatsen. Door de broosheid van aluminium is dan de kans op breken gewoon hoger.
Al met al maar één advies, zelf de aspecten wikken en wegen wat in jouw geval belangrijk is. Maar ook al is aluminium niet in alle gevallen inferieur, zelf zou ik als ik nieuwe zou moeten kopen toch wat verder zoeken, ze moeten zoals al is aangegeven er ruimschoots zijn. Voor die paar dubbeltjes per meter dat ze (misschien) duurder zijn hoef je het niet te laten.
En inderdaad helemaal eens met wat anderen ook al zeggen, bewust kiezen voor cat6 of nog hoger is meestal steltlopen, totaal overbodig., voor niets is het stugger enz. In bedrijfssituaties kan het anders liggen, maar in gewone woonhuizen volstaat, zeker voor patchkabels, eigenlijk altijd cat5e.
Wat die laatste vraag betreft, hoe het kan dat die kabels toch Cat6-gecertificeerd zijn?
Voor zover ik weet is de norm (noch) niet wettelijk vastgelegd. In mijn beleving is het daar niet aan voldoen en toch als zodanig bestempelen puur oplichterij, maar je kan ze er wellicht niet juridisch op aanklagen. Hooguit achteraf, als het product niet voldoet aan wat je mag verwachten, beter eisen en dan maar afwachten hoe coulant ze zijn.
Edit:
Wat dit laatste punt betreft, ik kan me vergissen, doodgewoon omdat ik onmogelijk alles kan zien, maar ik krijg de laatste tijd als gevolg van de commotie hierover wel de indruk dat de adverteerders de vermelding CCA er wel eerlijk bij zetten. Dit in tegenstelling tot een aantal jaren geleden. Ze kunnen zich dus altijd verdedigen met "
stond er toch duidelijk bij".
[
Voor 16% gewijzigd door
Techneut op 19-06-2015 14:27
]