@
stevenP Waarom denk je dat de ketel van @
renevd88 aan het pendelen is?
Dit lijkt mij normaal regelgedrag van de thermostaat, hier slaat de Honeywell modulerende thermostaat 6x per uur aan om de boel op temperatuur te houden, da's normaal gedrag en zelfs in te stellen tussen de 3x en 12x per uur.
Interessanter zou zijn hoe die grafiek loopt bij het aanwarmen 's ochtends, dat is hier een wat langere run van minimaal een uur waarbij er flink heet gestookt wordt, komt de temperatuur richting de gewenste waarde dan worden de "dalen" steeds breder in de grafiek en wordt de stooktijd (6x per uur) steeds korter. Wanneer het zonnetje in de kamer schijnt dooft de grafiek dus uit om vervolgens wanneer het afkoelt 's avonds weer rustig met steeds langer durende pulsen (6x per uur) de boel bij te stoken. Geef ik de thermostaat een slinger, bijvoorbeeld 2K hoger dan de ruimtetemperatuur dan krijg ik net zo'n ononderbroken run als 's ochtends met 60+ graden water.
Pendelen is echt een flipperkast, da's heel duidelijk te merken bij de ketel.
Aan, temp loopt op, gelijk weer uit, wachtperiode, nogeens proberen, hoge temp er in en te vroeg weer uit omdat het water te heet wordt en er te weinig warmteafgifte is.
Een grafiek van een pendelende ketel zou dus een enorme zaagtand moeten zijn aan het begin van de dag waarbij het niet warm wordt in de ruimte en de ketel steeds afslaat nog voordat de gewenste temperatuur bereikt is.
@
renevd88 Heb je ook een screenshot van de ochtend wanneer je de boel na nachtverlaging weer gaat opstoken?
Ik neem aan dat de uitbouw achter van een lading glas is voorzien? In dat geval, vergis je niet in hoe dat afkoelt ten opzichte van steen. Zit zelf op de 4e verdieping met een lading kamerhoog glas op het Z en O, lekker met een zonnetje zoals vandaag maar 's avonds ben je alle warmte uit de ruimte zo weer kwijt, vooral met een oostenwindje er op.
Ook een woning uit deze eeuw dus op een lange run 's ochtends na wordt de woning ook hier gedurende de dag met een aantal (6) stookmomenten per uur netjes op temperatuur gehouden.
btw. Je retourtemperatuur is vrij hoog, probeer deze ook eens te meten bij de ketel. Om efficient te verwarmen (en je ketel in het HR gebied te houden) meet je daar het liefst een zo laag mogelijke temperatuur op de leiding. Om een voorbeeld te geven, de retourleiding van onze ketel wordt max 39 graden bij een langere ochtendrun waarbij er 60 graden ingaat, gedurende de dag zit de retourleiding in de lage 30ers terwijl er dan iets van 42 tot 47 in het systeem gestookt wordt.
Benieuwd naar wat je voor retour bij de ketel meet en vervolgens lekker verder tweaken en je inlezen over waterzijdig inregelen.
[
Voor 12% gewijzigd door
PalingDrone op 16-02-2025 16:44
]