de documentatie van (klok) thermostaten die ik eb gezien, en de handleiding van de intergas gaan er van uit dat bij een opentherm thermostaat de thermostaat de uiteindelijk gevraagde aanvoertemperatuur ( en "dus de stooklijn") bepaalt? als je in de intergas, waar je de buitenvoeler op moet aabsluiten, een stooklijn instelt, werkt de ketel daar alleen mee als de ketel via en aan/uit thermostaat wordt bediend.
in het geval van opentherm wordt de thermostaat de baas. het lijkt mij dat de thermostaat dan de stooklijn aanpast zoals jij beschrijft, niet op een observaie over een heel jaargetijde, maar op veel kortere perioden.
als de kamer niet warm wordt, dan doet ie de aanvoertemperatuur iets omhoog. ik heb ook geen idee of die dan ook gaat "moduleren"of dat moduleren eigen al hetzelfde is als de ideale stooklijn bepalen. ( in mijn ogen is moduleren hetzelfde als de stooklijn bepalen, er wordt geprobeerd met een (zo laag mogelijke) constante aanvoertemperatuur te stoken.
de war regelingen die dan in de meeste wningen wordt ebruikt die zon opentherm thermostaat gebruiken is er dan een met ruimtecompensatie. dat lijkt me op geen enkele manier veel meer gas te verstoken dan een niet war aansturing, als je er van uitgaat dat het alternatief ook aan adaptief aanwarmen doet, maar dan alleen op basis van de binnentemperatuur.
in het geval van openthermklokthermostaat met buitenvoeler, misschien is dat een betere benaming voor deze regeling, is dan alleen beter in staat het aanwarmgedrag te bepalen, omdaat hij eigenlijk exact weet hoeveel warmteverlies er is, en te verwachten is aan de hand van de buitentemperatuur. de themostaat kan immers eerder berekenen dat de binnentemperatuur sneller zal dalen dan gisternacht, als de huidige buitentemperatuur lager is dan gisternacht. maar ook dat bij het opwarmen sochtends, kan de thermostaat het effect van de zon beter compenseren.
met alleen een binnentemperatuur is dat moeilijker te bepalen.
een buitenvoeler moet daarom ook op het noorden worden worden geplaatst zodat de zon er niet op schijnt.
@evohome.
ik heb het idee dat evohome idd een prachtig product is, ik vraag mij alleen af hoe , en of deze ooit wel goed kan moduleren, als er zoveel verschillende ruimtes zijn met hun eigen, misschien helemaal niet regelmitige, maar telkens veranderende warmtebehoefte. daarnaast vind ik het duur, en vraag ik me af of je er iets mee bespaart tov thermostaatkranen. voordeel is wel dat je elke ruimte kunt programeren. dat geeft meer comfort, mar ok het risico dat je ruimtes volgens een schema gaat opwarmen terwijl ze uiteindelijk misschien niet gebruikt worden.
bijvoorbeeld slaapkamers van kinderen die lang niet elke middag gaan studeren op hun kamer....... etc. het alternatief was dat ze zelf ff de kachel een paar graden hoger zetten ( met de nodige risico's uiteraard, mar dat heet opvoeding) of goedkopere klokthermostaatknoppen, die dan welliswaar niet voor een moduleerende ketelaansturing zorgen, ma.ar toch, ho.eveel beter doet evo home dat in vergelijking met een simpele aan/uit thermostaat en/of war
Al je nog een thermostaat en kranen moet kopen kan ik het me voorstellen, maar om nu je thermostaatknoppen en klokthermostaat te vervangen... is denk ik financieel niet snel terugverdiend, en hoeveel comfort win ej er dan mee?
[
Voor 23% gewijzigd door
engelbertus op 17-11-2012 12:09
]