hansdegit schreef op donderdag 08 november 2012 @ 22:19:
Héél herkenbaar; wij hebben hetzelfde met een 35 HRC. Wat voor thermostaat heb je?
Heb je verder iets in de heatronic getweakt? Functie 1A heb je al op 35% gezet, lager kan inderdaad niet. Gisteren is mij het advies kado gedaan door Bosch om er een buffervat van -in ons geval- 20 liter tussen te zetten.
Je kunt ook proberen door het vermogen van je radiatoren te vergroten door DBE's te plaatsen. Zie ander draadje alhier.
Engelbertus kwam met het idee om de aanvoertemp te verhogen. Wanneer je retour onder de 50 graden blijft, loop je niet zoveel rendement mis, terwijl het aantal branderstarts omlaag gaat.
Hoe heb je de pompsnelheid in de heatronic ingesteld? (functie 1c en 1d)
edit:
Door Bosch is mij verteld dat dit gedrag niet direct leidt tot verlies van levensduur of exorbitant gasverbruik. Initieel start de brander op half vermogen; daarna weet de ketel snel genoeg of er terug- of bijgemoduleerd moet worden. Maar dan nog: je wilt het aantal branderstarts minimaal houden.
Ik denk dat mijn Heatronic wat anders is dan de jouwe, volgens mijn handleiding en het instelmenu heten mijn functies servicefunctie 2.2 en 5.0 e.d.

Ik constateerde het probleem toen ik (al sinds de winter) ingesteld had [tussen rechte haken de fabrieksinstelling waarop het stond]:
- aanvoertemp: 50C [75]
- max vermogen: 55% [80%]
- max. aanvoertemp: 60C (in Heatronic) [90]
- pompsnelheid: stand 2 (met handmatige schakelaar) [3]
Verder stonden de thermostaatkranen overal afgesteld op de gewenste temperatuur en de voetventielen geknepen van enkele type-10-radiatoren die anders te hoge retour afgeven.
Het eerste wat ik toen ging doen was inderdaad de aanvoertemp opvoeren, eerst 55, toen 60, n.a.v. wat Engelbertus schreef. Dat maakte op dat moment niet uit voor het probleem. Gisterenavond begon het me langzaam te dagen en had ik hem maar eens terug op 75 gezet en dan lijkt het probleem weg te zijn. 75 vind ik echter niet acceptabel: comfort van het stookgedrag is niet goed voor ons en die retour onder de 50 haal ik daar zeker niet mee. Bij aanvoer 70 gaat het echter al weer mis.
Zoals ik het nu begrijp probeer de ketel op zijn allerlaagste vermogen nog altijd 7,6kW te dumpen. 's Ochtends gaat dat probleemloos continu: alle kamers zijn koud en alle radiatoren vragen dus warmte. Gezamenlijk is hun vermogen ruim boven die 7.6kW. Als 's avonds met dit weer alle kamers op temperatuur zijn en de woonkamer als eerste warmtevraag heeft via de thermostaat (Danfoss RT51), kan de ketel die 7,6kW niet aan de enkele radiator in de woonkamer kwijt, daarvan is het vermogen een stuk lager. Voorheen trad het probleem niet op omdat ik veel enkel glas had en de overige kamers eigenlijk maar nauwelijks op de gewenste temperatuur kwamen, en omdat ik twee onderbemeten radiatoren had die sowieso altijd bleven vragen, en omdat ik de badkamerradiator op 24 graden of zo had afgesteld die dus ook de hele dag bleef vragen. Geen probleem om dan je minimale vermogen kwijt te kunnen. Nu het allemaal beter ingericht is loop ik dus tegen die ondergrens aan. Zaak dus om meer vermogen van de ketel kwijt te kunnen door meer vraag, of eventueel door lagere retourtemps te realiseren waardoor de ketel dat vermogen kwijt kan op het opwarmen van dat koudere retourwater.
Ik zie een paar oplossingen incl. bovenstaande suggesties:
- radiator bijplaatsen in de woonkamer, zodat bij vraag in de woonkamer meer vermogen afgegeven wordt (geen optie evenals buffervat: huurwoning)
- DBE's plaatsen (ga ik onderzoeken)
- afwachten tot het kouder wordt: het probleem lost zichzelf waarschijnlijk op omdat dan 's avonds de andere kamers snelle afkoelen en meer warmte blijven vragen.
- radiator badkamer + misschien nog 1 op hogere temp instellen zodat deze ook 's avonds blijven vragen (vind ik zonde omdat die warmte daar dan niet gebruikt wordt door ons en rechtstreeks het ventilatiekanaal in gaat)
Het is goed om te lezen dat het probleem geen gevolgen heeft voor levensduur en gasverbruik, dan is de optie er ook om het maar zo te laten. Nadeel is dat het opstoken van 19,5 naar 20 zo soms wel anderhalf uur duurt i.p.v. 15 minuten.
Ik had gehoopt dat er nog een instelling in de ketel was die me verder kon helpen, maar dat lijkt dus niet zo te zijn? Welke pompstand is logisch in deze situatie? Laagste stand (1) geeft het water in de radiator meer tijd om af te koelen en zou dus lagere retour moeten geven, wat leidt tot meer warmte die de ketel erin kan pompen. Of geeft een hogere stand juist het voordeel dat door de hogere stroomsnelheid de warmte sneller door de radiator wordt afgegeven? Als ik dit probleem niet had, zou ik ernaar neigen om op stand 1 te draaien, maar Bosch geeft aan dat op die stand niet het volledige vermogen naar de boiler wordt overdedragen. Mij is alleen niet duidelijk of dat het pompvermogen of het ketelvermogen is en in welke situatie dat gevolgen kan hebben voor mijn tapwater.