Je zorgt ervoor dat de brander van de ketel langer uit blijft, en het systeem dus met een lagere temperatuur werkt.
Klopt, maar de ketel stookt nooit hoger dan nodig is voor dat systeem. Echter blijft hij doorstoken (en dus de temperatuur in het systeem verhogen) totdat de thermostaat afslaat.
het efficientst is het wanneer de ketel nooit uit gaat tijdens het stoken. je kunt dan op de laagst mogelijke aanvoer temperatuur stoken, wat het efficientst werkt.
Je slaat de spijker op z'n kop! Dan werk je op de laagst mogelijke temperatuur voor jouw huis.
pas wanneer je vloer heel erg afkoelt tijdens de nachtverlaging, dan kost het veel moiete en tijd om de ruimte weer 20 graden te krijgen.
Maar minder moeite dan wanneer je de ruimte op 20c had gehouden!
bij een niet al te intelligente klokthermostaat is de ruimte dan altijd te laat op temperatuur.
Dat is wel vervelend ja, maar bij het programmeren van de klokthermostaat kun je rekening houden met de traagheid van de vloer, en hem zo programmeren dat je 4 tot 8 uur eerder begint met verwarmen.
Let wel dat deze vloer 5 x per per dag een uur in één keer een sloot warmte krijgt! De vloer wordt dus niet voorzichtig opgewarmd ofzo. Vandaar dat ik een stuk voorzichtiger ben. Daarnaast draaien de pompen van de cv ketel en de vloerpomp nu maximaal 5 uur per dag. Als ik daar 2,5 uur af wil halen moet de delta t verdubbeld worden, van nu max 20c, naar 40c, dus moet er 60c in de vloer. Dat is een flinke thermische belasting, misschien kan het, misschien ook niet. Over een heel stookseizoen genomen zou dat een besparing zijn van 22 kWh, oftewel 4,40 euro. Dat is mij het (kleine?) risico niet waard.
JakeNL schreef op vrijdag 03 februari 2012 @ 14:26:
Ik heb de max. aanvoer nu op 44'C gezet en nadat ik er 5 minuten bijgestaan had, kwam de aanvoertemp. niet hoger dan 46'C, ik hoop dat dit genoeg is en dat het min. vermogen van de ketel nu wel genoeg is om continue te blijven stoken.
Je verlaagt met de aanvoertemperatuur niet het minimale brandervermogen. Hij zal inderdaad zoals je omschrijft eerder afslaan en doorgaan met rondpompen zolang de thermostaat geen warmtevraag meer heeft. Wanneer het water voldoende is afgekoeld zal de brander pas weer aan gaan.
Hé Kees, leuk dat je komt kijken. Handig om er iemand bij te hebben met veel praktijk ervaring.
1 Er word gesuggereerd dat de ketels te hoog of met een te hoog vermogen worden afgesteld.
Beetje vreemd! Mensen (oud of met jonge kinderen) moeten het in de woonkamer 24 graden kunnen krijgen ook al vriest het! Anders krijg je dus zeurende klanten aan de lijn!
Nou, niet helemaal. De meeste ketels zijn nu eenmaal gewoon 28 kW, en zullen dat ook gebruiken. Het verlagen van het minimale vermogen maakt dat de ketel ook bijvoorbeeld op 6kW kan branden. Als het nodig is kan deze gewoon de 28 kW weer aanspreken, wanneer het 24c moet kunnen worden (waarom zou je dat willen trouwens, volgens mij moet je dan met een kruik en paracetamol onder de dekens kruipen

)
Een toestel met een nominale belasting van 14 kW verbruikt in 36 seconden
14 liter gas. Gebruikt het toestel meer gas dan is het overbelast, gebruikt het
toestel minder gas dan is het onderbelast. Dit is milieu belastend!
Je hebt nu een gemeten variabele; op wat voor vermogen heeft de ketel gedraaid? Dat weet je dan toch niet?
3 Bijna nergens lees ik over een weersafhankelijke regeling. Vreemd! Is ook mee te besparen.
Nou, dat durf ik te betwijfelen. Een WAR geeft een geforceerde minimum temperatuur op, aan de hand van een variabele als de buitentemperatuur. Een goed afgestelde installatie zoekt per moment (dus altijd), zal niet ver boven de minimaal benodigde temperatuur komen. Hij hoeft niet hoger te gaan, want dan is de boel al op temperatuur. Oftewel de gebruikte aanvoer temperatuur hangt af van de situatie, het huis, stond de deur lang open, stond er veel zon in de kamer, stonden de hele avond er 10 kaarsen te branden of zat de huiskamer vol met visitie. De WAR gaat dan de mist in; een goed afgeregelde CV installatie blijft netjes op de laagst mogelijke temperatuur.
De radiatoren in de kamer bevriezen niet meer die in de garage wel! Als de pomp zacht draait heeft hij minder power en water neemt de weg van minste weerstand. Zo kan het dus zijn dat er geen water naar de radiator in de garage gaat.
Goed punt, ik zal dat in de openingspost toevoegen: let er wel op dat de doorstroming in ver weg gelegen radiatoren voldoende is tegen bevriezing. Dat kan door de overige radiatoren in flow te beperken.
4 Nachtverlaging? Is onzinnig als:
* Als je onvoldoende ventileert, vochtige lucht is moeilijker op te warmen dan droge lucht. Dus om 22.00 met droge buiten lucht je kamer afkoelen naar 10 graden, kan goedkoper zijn dan vochtige lucht van 18 graden de andere morgen weer te verwarmen tot 20 graden!
Onvoldoende ventileren is überhaupt een slecht idee, je verhoogt de kans op astma, allergie of andere longaandoeningen.
6 Als laatste moet je 1 rad. (badkamer) vol open laten staan of je moet een souflent hebben. Als alle (Thermostaat) knoppen dichtgaan is er geen stroming en staat pomp in eigen water te draaien en valt de ketel na een x aantal maanden/jaren in storing. Dit komt door dat er in woonkamers wel een thermostaat zit en ook soms thermostaat knoppen! Dan staat de ketel nog warm water te maken terwijl er geen vraag is. Dan knalt je maximaal thermostaat er uit.
Goed punt. Zal ik ook in de openingspost zetten.
8 Kieper Ketels met losse of ingebouwde boiler weg. Die worden dag en nacht op temp. gehouden en dat is energie verspilling. Doorstroom toestel cw 3 voor weinig luxe en cw4 voor normaal zelf heb ik veel warm water en een cw5. Let er op dat je nooit de (drink) warmwater temp. van je douche/keuken onder de 60 graden zet.
Onder de 60 graden krijg je legionella groei in je leidingen. Veteranen ziekte tot gevolg! Ja, het bespaard wel hoor ik dan........
Puntje warm water is ook op te besparen inderdaad, zal ik aan de openingspost toevoegen. Maar niet met temperatuurverlaging (er is immers genoeg koud koelwater!).
9 Laat de pomp van je vloer verwarming iedere dag een kwartier draaien in de zomer. Dit kan door tijdschakel klokje. De pomp gaat echt vast zitten!
Klopt, goed punt. 5 seconden per week is echter voldoende.
Bedankt voor je praktijk info! Ik verwerk het in de openingspost zodat iedereen direct op de hoogte is.